🌹بسم الله الرحمن الرحیم🌹
🌴با معارف قرآن بیشتر آشنا شویم🌴
🌸سوره یوسف آيه 55 🌸
🌴55- قَالَ اجْعَلْنِى عَلَى خَزَآئِنِ الْأَرْضِ إِنِّى حَفِيظٌ عَلِيمٌ
🌹ترجمه:
⚪️ (یوسف) گفت: مرا بر خزانه هاى این سرزمین (مصر) بگمار، زیرا كه من نگهبانى دانا هستم.
🌹نکته ها:
❓سؤال: چرا یوسف علیه السلام پیشنهاد اعطاى مسئولیّت براى خود را مطرح كرد؟ یا به تعبیر دیگر؛ چرا یوسف طلب ریاست كرد؟
🥀پاسخ: او از خواب پادشاه مصر، احساس خطر و ضرر براى مردم كرد و خود را براى جلوگیرى از پیش آمدهاى ناگوار اقتصادى، لایق مى دانست، پس براى جلوگیرى از ضرر، آمادگى خود را براى قبول چنین مسئولیّتى اعلام كرد.
❓سؤال: چرا یوسف از خود تعریف و تمجید كرد، مگر نه این است كه قرآن مى فرماید: «فلا تزكّوا انفسكم»(86) خود را نستایید؟
🥀پاسخ: ستایش یوسف علیه السلام، ذكر قابلیّت هاو توانایى هاى خود، براى انجام مسئولیّت بود، كه مى توانست جلو آثار سوء قحطى و خشك سالى را بگیرد، نه به خاطر تفاخر و سوء استفاده.
❓سؤال: چرا یوسف علیه السلام با حكومت كافر همكارى كرد؟ مگر قرآن از آن نهى نكرده است. «و لا تركنوا الى الّذین ظلموا...»(87)
🥀پاسخ: یوسف علیه السلام، براى حمایت از ظالم این مسئولیّت را نپذیرفت، بلكه به منظور نجات مردم از فشار دوران قحط سالى، به این كار اقدام نمود. یوسف علیه السلام هرگز حتّى یك كلمه تملّق هم نگفت. رجال سیاسى، معمولاً به هنگام خطر مردم را رها كرده و فرار مى كنند، ولى یوسف علیه السلام باید مردم را حفظ كند. بگذریم از این كه اگر نمى توان رژیم ظالمى را سرنگون كرد و تغییر داد، باید به مقدارى كه امكان دارد از انحراف و ظلم جلوگیرى كرد و بخشى از امور را بدست گرفت و فعالیّت نمود.(88)
🌹در تفسیرنمونه آمده است: مراعات «قانون اهم و مهم» از نظر عقل و شرع یك اصل است. شركت در نظام حكومتى شرك، جائز نیست ولى نجات یك ملّتى از قحطى مهم تر است. به همین دلیل، یوسف علیه السلام مسئولیّت سیاسى نپذیرفت، تا مبادا كمك به ظالم شود، مسئولیّت نظامى نپذیرفت، تا مبادا خون به ناحقّى ریخته شود. فقط مسئولیّت اقتصادى آن هم براى نجات مردم را برعهده گرفت.(89) امام رضا علیه السلام فرمود: هنگامى كه ضرورت ایجاب كرد كه یوسف سرپرستى خزائن مصر را بپذیرد، خود پیشنهاد داد.(90)
⚪️على بن یقطین نیز به سفارش امام كاظم علیه السلام در دستگاه بنى عباس وزیر بود. وجود این گونه مردان خدا مى تواند پناهگاه مظلومان باشد. 🌹امام صادق علیه السلام فرمود: «كفّارة عمل السلطان، قضاء حوائج الاخوان» كفاره ى كار حكومتى، بر آوردن نیازمندى برادران دینى است.(91)
🌹از امام رضا علیه السلام پرسیدند: شما چرا ولایت عهدى مأمون را پذیرفته اید؟ در جواب فرمود: یوسف علیه السلام كه پیامبر بود در دستگاه مشرك رفت، من كه وصىّ پیامبرم، در دستگاه شخصى كه اظهار مسلمانى مى كند رفته ام بگذریم كه پذیرفتن من اجبارى است، در حالى كه یوسف علیه السلام با اختیار و به خاطر اهمیّت موضوع، آن مسئولیّت را پذیرفت.(92)
⚪️ هنگامى كه یوسف علیه السلام مقام ومنزلت پیدا كرد، تقاضاى دیدار والدین نكرد، بلكه تقاضاى مسئولیّت خزانه دارى نمود، زیرا دیدار جنبه ى عاطفى داشت و نجات مردم از قحطى، رسالت اجتماعى او بود.
🌹امام صادق علیه السلام خطاب به گروهى كه اظهار زهد كرده و مردم را دعوت مى كردند كه همانند آنان زندگى را بر خود سخت بگیرند... فرمود: شما در باره ى یوسفِ پیامبر، چگونه فكر مى كنید كه به پادشاه مصر گفت: «اجعلنى على خزائن الارض» و كار یوسف به آن جا رسید كه همه ى كشور و اطراف آن تا یمن را در اختیار گرفت... در عین حال نیافتیم كسى را كه این كار را بر او عیب گرفته باشد.(93)
⚪️ در روایتى از امام رضا علیه السلام آمده است: یوسف علیه السلام در هفت سال اوّل، گندم ها را جمع آورى و ذخیره مى كرد و در هفت سال دوم كه قحطى شروع شد، آن ها را به تدریج و با دقّت در اختیار مردم، براى مصارف روزمره زندگى شان قرار مى داد و با دقت و امانت دارى، كشور مصر را از بدبختى نجات داد. یوسف علیه السلام در هفت سال دوره ى قحطى، هرگز با شكم سیر زندگى نكرد، تا مبادا گرسنگان را فراموش كند.(94)
🌹در تفسیر مجمع البیان و المیزان از نوع عملكرد یوسف علیه السلام این گونه یاد مى شود: وقتى قحط سالى شروع شد؛ حضرت یوسف علیه السلام در سال اوّل، گندم را با طلا و نقره، در سال دوم، گندم را در مقابل جواهر و زیورآلات، در سال سوم، گندم را با چهارپایان، در سال چهارم، گندم را در مقابل برده ها، در سال پنجم، گندم را با خانه ها، در سال ششم، گندم را با مزارع و در سال هفتم، گندم را با برده گرفتن خود مردم معامله نمود. وقتى سال هفتم به پایان رسید، به پادشاه مصر گفت: همه ى مردم و سرمایه هایشان در اختیار من است، ولى خدا را شاهد مى گیرم و تو نیز گواه باش، كه همه ى مردم را آزاد و همه ى اموال آنان را برمى گردانم و كاخ و تخت و خاتم (مهر وانگشتر) ترا نیز پس مى دهم. حكومت براى من وسیله ى نجات مردم بود، نه چیز دیگر، تو با آنان به عدالت رفتار كن.
⚪️پادشاه با شنیدن این سخنان، چنان خود را در برابر عظمت معنوى یوسف علیه السلام كوچك و حقیر یافت كه یك باره زبان به ذكر گشود و گفت: «أشهد أن لااله الااللَّه و أنّك رسوله» من هم ایمان آوردم، ولى تو باید حاكم باشى. «انّك الیوم لدینا مكین أمین»
🌹در انتخاب و گزینش افراد، به معیارهاى قرآنى توجّه كنیم. علاوه بر «حفیظ و علیم» بودن، معیارهاى دیگرى در قرآن ذكر شده است، از آن جمله:
🌷1. ایمان. «افمن كان مؤمناً كمن كان فاسقاً لایستوون»(95)
🌷2. سابقه. «والسابقون السابقون . اولئك المقربون»(96)
🌷3. هجرت. «والذین آمنوا و لم یهاجروا ما لكم من ولایتهم من شى ء»(97)
🌷4. توان جسمى و علمى. «و زاده بسطة فى العلم و الجسم»(98)
🌷5. اصالت خانوادگى. «ماكان ابوك امرء سوء»(99)
🌷6. جهاد و مبارزه. «فضل اللَّه المجاهدین على القاعدین اجراً عظیما»(100)
86) نجم، 32. 87) هود، 113. 88) تفسیر فى ظلال القرآن. 89) تفسیر تبیان. 90) تفسیر نورالثقلین.
91) وسائل الشیعه، ج 12، ص 139. 92) وسائل الشیعه، ج 12، ص 146. 93) تفسیر نورالثقلین.
94) تفسیر مجمع البیان. 95) سجده، 18. 96) واقعه، 10-11. 97) انفال، 72.
98) بقره، 247. 99) مریم، 28. 100) نساء، 95.
🌹پيام ها:
⚪️ 1- هر جا لازم باشد، باید داوطلب مسئولیّت هاى حسّاس شد. «قال اجعلنى...»
🌹 2- نبوّت، از حكومت و سیاست جدا نیست، هم چنان كه دیانت، از سیاست جدا نیست. «اجعلنى على خزائن الارض»
⚪️ 3- در به كارگیرى افراد لایق، علاقه شخصى او در نظر گرفته شود. «اجعلنى على خزائن الارض...»*
🌹 4- ابتدا احراز شایستگى، سپس درخواست مسئولیّت. «استخلصه... اجعلنى...»*
⚪️ 5 - وقتى در كارى مهارت دارید، اعتماد به نفس داشته باشید و خود را عرضه كنید. «اجعلنى على خزائن الارض»*
🌹 6- در هر موقعیّتى كه فرد قرار دارد باید به نظرات افراد پایین تر و مشاوران امین توجّه داشته باشد. (عزیز مصر به پیشنهاد یوسف كه گفت: «اجعلنى على خزائن الارض»، توجّه كرد و آن را پذیرفت.)*
⚪️ 7- تابعیّت منطقه اى، اصل نیست. یوسف مصرى نبود، ولى در حكومت مصر وارد شده و مسئولیّت گرفت. (ملّى گرایى، ممنوع) «اجعلنى على خزائن الارض»
🌹 8 - به هنگام ضرورت، بیان لیاقت و شایستگى خود، منافاتى با توكلّ و زهد و اخلاص ندارد. «انّى حفیظ علیم»
⚪️ 9- از مجموعه دو وصفى كه پادشاه از یوسف علیه السلام بیان كرد؛ «مكین ، امین» و دو صفتى كه یوسف براى خود بیان نمود؛ «حفیظ ، علیم» اوصاف كارگزاران شایسته به دست مى آید: قدرت، امانت، پاسدارى و تخصص.
🌹 10- در برنامه ریزى ونظارت بر مصرف، باید سهم نسل آینده حفظ و مراعات شود. «حفیظ علیم»
🥀باید تأثیرگذاری شورایعالی انقلاب فرهنگی در مسائل فرهنگی کشور تقویت شود
🌹امام خامنه ای حفظه الله:
⚪️شورایعالی انقلاب فرهنگی باید با رصد و شناخت دقیق ضعفها و گزارههای غلط فرهنگی در عرصههای مختلف، راهحلهای عالمانهای برای رواج گزارههای صحیح و پیشبَرنده، ارائه کند.
🌹با وجود غنا و تراز بالای افراد حاضر در این شورا، اما هویت جمعی شورایعالی به تناسب اعضای آن، بروز لازم را ندارد و لازم است تأثیرگذاری شورا در مسائل فرهنگی کشور تقویت شود.
⚪️مهمترین نقش و وظیفه این شورا، هدایت فرهنگی کشور و جامعه است. شورایعالی انقلاب فرهنگی میتواند با هدایت صحیح هزاران تشکل مردمی که در کارهای فرهنگی متنوع و گستردهای فعالیت دارند، زمینهساز شکلگیری حرکت عمومی در مقولههای مهمی هم چون گسترش فرهنگ قناعت و عدم اسراف شود.
🌹در مورد دستگاههایی هم چون وزارت ارشاد، آموزش و پرورش، سازمان تبلیغات و صداوسیما، هدایت فرهنگی، فقط با ابلاغ سندهای تحول امکانپذیر نمیشود بلکه باید این سندها محقق و اجرایی شوند و ضمانت اجرای آنها هم حضور رؤسای سه قوه در شورایعالی انقلاب فرهنگی است.
🌷دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی ۱۴۰۱/۰۹/۱۵
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 #کلیپ_نوشت |🌷 نوجوان خردمند امروز را هدف گرفتهاند
🌹حضرت آیتالله امام خامنه ای حفظه الله:
⚪️«جوانِ امروز، بر خلاف نوجوان قدیم، یک عنصر بالغ و عاقل است، یک عنصر خردمند است. زمان ما این جوری نبود؛ من به شما عرض می کنم. من خودم را می گویم؛ قضیّهی بیستوهشتم مرداد وقتی اتّفاق افتاد، ما به سنّ بعضی از شماها مثلاً فرض کنید چهارده پانزده سال مان بود؛ یک شبحی از قضایا جلوی چشم مان بود، [امّا این که] دقّت کنیم که چه کسانی هستند، چه عناصری هستند، این طرف چه کسی است، آن طرف چه کسی است، هدف چیست، چرا می کنند، نه، این ها را ملتفت نبودیم.
🌹 نوجوان امروزی این جوری نیست؛ نوجوان امروزی فکر می کند، تحلیل می کند، تحلیل را درست می فهمد، نکاتی به نظرش می رسد، جوان امروزی اهل تحلیل است؛ این خیلی نکتهی مهمّی است، این خیلی قابل توجّه است. بچّههای ما و جوان های ما حرف دارند و این خاصیّت انقلاب اسلامی است.» ۱۴۰۱/۰۸/۱۱
🥀 معجزه نمیشود...
🌹امام خمینی رضوان الله علیه:
⚪️ آن روزی که انشاءالله تعالی مصلح کل ظهور نماید، گمان نکنید که یک معجزه شود و یک روزه عالم اصلاح شود؛ بلکه با کوششها و فداکاریها ستم کاران سرکوب و منزوی میشوند.
📌و اگر نظر شماها مثل نظر بعض عامیهای منحرف، آن است که برای ظهور آن بزرگوار باید کوشش در تحقق کفر و ظلم کرد تا عالم را ظلم فرا گیرد و مقدمات ظهور فراهم شود، فإنّا للَّه و إنّا إلیه راجعون.
🌷وصیت نامه سیاسی-الهی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🥀ما بیزار هستیم از آزادی منهای قرآن ...
🌹امام خمینی رضوان الله علیه:
📍قابل توجه کسانی که خود را #پیرو_خط_امام یا #مومن_به_اسلام دانسته اما درصدد مطرح کردن آزادی منهای قرآن و اسلام و کلام اهل بیت علیهم السلام هستند....
🌷نشر دهید
‼️ استخدام شدن با رابطه
🥀س ۶۴۱۴: کسی که با پارتی و رابطه استخدام می شود، آیا حقوق دریافتی او حرام است؟
✅ج: اگر تخصص و مهارت لازم را برای کاری که استخدام شده است، دارد و مقررات استخدام رعایت شده و مطابق مقررات و براساس توانایی در انجام وظایف محوله، به او حقوق می دهند، حقوق دریافتی حرام نیست.
⁉️تصرفات جزئی در اموال دیگران
🥀س ۶۴۱۳: آیا تصرفات جزئی مثل رد شدن از روی مصالح ساختمانی کنار خیابان، یا بعضی چیزهای کم ارزش دیگران که به دست ما میرسد، اشکال دارد یا نه؟
✅ج: اگر موجب تضییع اموال نشود، اشکال ندارد و استفاده از اموال دیگران ــ هر قدر کم ارزش هم که باشد ــ اگر مورد اعراض مالک نباشد، بدون رضایت مالک جایز نیست.⛔️
⁉️حکم ماهی که در آب مرده
🥀س ۶۴۱۵: #ماهی_پرورشی بار اول از #استخر اصلی به وسیله سطل یا تور به ماشین مخصوص حمل (اکسیژن دار) منتقل می شود و دوباره از ماشین به داخل یک ظرف نگهداری ماهی (اکسیژن دار) در مغازه منتقل می شود اگر ماهی در یکی از این ظرف ها و در آب بمیرد، حلال است؟
⛔️ج: هر چند #پاک است ولی #خوردن_آن_حرام است.
#احكام_خوردنی_ها #حلیت_ماهی #تذکیه_ماهی
🆔 @resale_ahkam