🌙چرا مبعث پیامبر ص بین ما جشن واقعی نیست؟
دیشب هییتی بودم که سخنران و مداح ش، عید مبعث را با عید غدیر اشتباه گرفته بودند و کلا درباره مولا علی علیه السلام سخنرانی و مداحی کردند. البته جای تعجب ندارد چون وجود گرانقدر پیامبر ص در میان ما غریب بوده و هست.
وقتی تمرکز ما روی تقابل می رود بجای تفاعل و تمرکز روی اشتراکات، خود به خود مساله ولایت و امامت می شود همه چیز و اینگونه است که حتی روز مبعث یعنی آغاز راهیابی انسان به آسمان از طریق بهترین مسیر آن نیز اینگونه فراموش می شود.
عده ای هم بلافاصله می گویند همه دین ولایت است و غیر آن باطل است که سخنی نابجاست. تفکری که دینداری این همه مسلمان را زیر سوال می برد فهمی از دین ندارد. وجود مراتب در ایمان امری پذیرفته است ولی نفی کلی ایمان در سایر مسلمانانی که اتفاقا بشدت محب اهل بیت علیهم السلام نیز هستند نارواست. اینکه عده ای تلاش دارند این محبت را بیفایده در رستگاری تعریف کنند نیز خلاف خود سیره اهل بیت است.
شاید عده ای متوجه نیستند که اهل بیت علیهم السلام خود را ذیل سنت پیامبر ص تعریف کرده و تعبیر "عبد من عبيد محمد" را برای معرفی استفاده می کردند لذا اینگونه بی تفاوتی ما به جایگاه و سیره نبوی نه تنها یک انحراف که مایه اختلاف و دوری از سایر بدنه امت اسلامی نیز هست.
چنانچه در رفتار اهل بیت با برخی شیعیان شاهد بوده ایم شیعه گی به تبعیت عملی از فرامین آنها که یکی از مهمترین آن تقویت وحدت و قدرت مسلمانان بوده است می باشد نه به ادعای زبانی که بارها توسط خود ائمه اطهار در شیعه نماها زیر سوال رفته است لذا باید مراقب رفتارهای خودساخته مان باشیم!
📍 @komeilialireza
🚨 لزوم ثبت خاطرات تجریه حکمرانی قبل از اقدام عزرائیل!
چهل و چهار سال گذشته و تجارب موفق و شکست خورده فراوانی در این مدت انجام شده که برخی از آنها بسیار عبرت بار و درس آموز هستند.
اما متاسفانه تاریخ شفاهی ما نوعا روی خاطره نگاری و نه تجربه نگاری و همچنین روی موضوعات هویتی و نه مدیریتی متمرکز است.
حال آنکه امروز بیش از همیشه به ثبت تجارب مدیرانی نياز داریم که گاها بیش از سه دهه تجربه کار جدی در یک حوزه تخصصی را دارند.
البته برخی اقدامات تاریخ شفاهی پیشرفت که راه یار و برخی دیگر منتشر کرده اند خیلی مفید ند ولی واقعا جا دارد که یک جنبش ثبت تجارب با نگاه انتقادی در حوزه های مختلف شکل بگیرد و به نسل جوان تری که احتمالا در دهه پیش رو و پس از زحمت عزراییل به مدیریت خواهند رسید منتقل شود تا دچار تکرار خطاهای گذشته نشوند. انشالله
📍 @komeilialireza
👈 مرز تدبیر با شرک چیست؟
همه دردهای ما از مدیران تا بقیه از منیت است. بر خلاف تصور عمومی، نیت را صاف کردن و فقط برای او کار کردن اصلا آسان نیست.
چه بسیار که می خواهی حرفی بزنی که به صلاح مردم است و خوش آمد یا ناراحتی مدیران را بر آن مصلحت عمومی ترجیح می دهی!
چه بسیار کارها که چون تو در آن ضریب کافی نداری آن را کوچک می نمایی یا کار دیگران است و تو خود را دلیل موفقیت آن معرفی می کنی!
تشخیص مرز "تدبیر" با "شرک" ساده نیست: خیلی از دل به دست آوردن ها از جنس شرک اند ولی به نام تدبیر و برای بهتر اجرا شدن کارهای مردم صورت می گیرند!
کسی که فقط او را می بیند
اِلـهي كَاَنّي بِنَفْسي واقِفَةٌ بَيْنَ يَدَيْكَ...
و فقط أو را موثر در عالم می داند
لا موثر في الوجود الا الله
چطور تدبیر می کند؟! نیازمند ثبت سیره مدیریتی مخلصانه نیز هستیم..
چرا که بنظرم برخی از سلوک، تجربه و از جنس مشاهده اعمال صالحان است چون ما خیلی وقت ها در تشخیص مصداق دچار افراط یا تفریط می شویم.
پ ن: اگر در این دهه آخر توفیق مناجات شعبانیه داشتید ما را هم یاد کنید چون اینقدر غرق کمک به دیگران شدیم که از خود غافلیم.
📍 @komeilialireza
🌹 مادربزرگ م عصاره تمدن ایرانی بود
امروز یازدهمین سالگرد مادر بزرگ م است. زنی که برای من نماد سنت های اصیل در حال فراموشی بود.
تمدن وقتی ظهور می کند باید خودش را در قالب روابط اجتماعی و اخلاقیات بروز بدهد و بنظرم نسل مادربزرگ های ما عصاره تمدن ایرانی اسلامی مخلوط نشده با مدرنیزم بودند.
خاطراتی از تکریم ویژه مهمان، حلال و حرام در خرید و فروش، احترام خاص به بزرگتر ها، مراعات حقوق دیگران، توجه به همسایه، محبت عجیب به کودکان، پاسداشت شعائر و.. ذهن من را از این پیرزن که سواد نوشتن نداشت ولی هزاران بیت شعر حفظ بود و بر سازگاری طبع غذاها مسلط بود به جا گذاشته است.
اصلا شاید همین شعرها که تجلی فرهنگ دینی ما هستند چنین تربیتی را ثمره می دهند و دیگر جای سوال از تربیت شدگان مکتب ساسی مانکن نیست!
یاد آن نماد محبت، هنوز با بغض همراه است و رفتن این نسل از رفتن سنت های اصیل خبر می دهد..
* خبر رفتن ش را وقتی که با اعضای هندی کاروان الی بیت المقدس برای اخذ ویزای ترکیه رفته بودیم شنیدم و کاروان را رها کرده و اشک باران به مشهد شتافتم
📍 @komeilialireza
🪣 سفارشی کاران و تکمیل چرخه خودتحمیقی!
رمضان ماه بازخوانی خود برای #تحول است. روزه بهترین ثمره اش تقویت #اراده در جهت همان تحول است و چه خوب که این امر در عرصه عمل اجتماعی هم رخ بدهد!
اگر بخواهیم تحول رخ بدهد باید با ج. ا و ساختارهای فشل اداری اش روراست باشیم ولی چه چیزی نمی گذارد این اتفاق رخ بدهد و او با واقعیت کماهی - آنطور که هست - مواجه بشود؟! اینجا یک دیالکتیک در جریان است.
هم خود ساختارها هم کسانی که پروژه و سفارشات آنها را انجام می دهند در تکمیل چرخه ای واقعا #خودتحمیقی موثرند! شاید عجیب باشد ولی ما امری را که دوست داریم باشد را سفارش می دهیم و آنقدر تکرار می کنیم که حتی در خلوت هم خودمان باورمان می شود مساله واقعا اینطور بوده و هست!!!
خودآگاهی یعنی هرگز امر خیالی را جای واقعیت منشان والا خودت هستی که ضرر می کنی. در تحلیل پدیده های مختلف داخلی و خارجی، این مساله مشهود است. چیزی درباره آذربایجان یا ترکیه یا افغانستان و... گفته می شود که ذاتا عده ای با هدف #عملیات_روانی آنرا ساخته اند ولی می بینیم که بازوهای رسانه ای شان آنقدر آن را تکرار می کنند که قوه عاقله رسانه زده هم همانطور می اندیشد!
راه حل چیست؟ آیا روح حاکم بر ساختار هژمونیک ایدئولوژیک می تواند تغییر کند؟ بعيده! آیا پروژه بگیران تمام می شوند؟ خیر! پس چه کنیم؟
سخت است چون ما هم در همین فضا نفس می کشیم ولی سعی کنیم خودمان به حقیقت برسیم. شاید حرف کسانی که متفاوت ولی علمی و شجاعانه -احتمالا خلاف موج ها- تحلیل می کنند راهگشا باشد...
باید به همه چیز با #تردید_پژوهشی بنگریم تا بتوانیم روایت صحیح را میان #روایت_سازی جریانات قدرتمند رسانه ای پیدا کنیم والا ما هم ذیل همان جریان سازی های رسانه ای خواهیم بود مثل حالا که چون رسانه ها از برخی مسائل سخنی نمی گویند ما هم ساکتیم!
البته این رویه مناسب اهل تامل است. ساده اندیشان و زود باوران و جوگیران و مقلدان را در این مجال راهی نیست.
📍 @komeilialireza
😳 يعنی رابطه ایران و سعودی درست شد؟
چون دیدم برخی درباره روابط ایران سعودی دچار اغراق و ذوق زدگی شدند تحلیل خودم را کوتاه می نویسم:
سعودی تابع تام سیاست آمریکاست و اصلا اگر فروش نفت بر اساس دلار نبود و پدیده سنگین #پترودلار از پنجاه سال قبل شکل نگرفته بود، جایگاه کنونی دلار تا حالا شکسته بود و این بمعنای عدم جواز آمریکا به استقلال تصمیم در سعودی است چون برای شان دلار، حياتی است.
پس رفتار کنونی سعودی چیست؟
اولا که من از افزایش نفوذ چین در هر کشور اسلامی خرسند می شوم چون بالاخره بمعنای کاهش نفوذ آمریکاست و در اتحاد آینده روسیه ایران چین، نقشی مهم را ایفا خواهد کرد.
ثانیا روابط ایران سعودی ربطی به علاقه به ما ندارد و ذاتی نیست بلکه دو دلیل دارد یک پیام به دموکرات های حاکم در آمریکا که فشارهایی بر بن سلمان بخاطر حقوق بشر می آورند دقیقا مثل مصر که وقتی آمریکا پول نمی دهد یک سفر به روسیه می روند!
و از آن مهمتر کنترل نظامی ایران که نشان داد می تواند با زدن ارامکو ضربه اقتصادی سهمگینی به سعودی بزند و حالا چین واسطه جلوگیری از تکرار این حوادث خواهد بود.
از این طرف هم ایران بی تمایل نیست که بتواند جلوی خرج های سنگین سعودی علیه خود را بگیرد و پشتیبانی مخربين و منافقین را کاهش دهد.
📍 @komeilialireza
🌓 تمام دعوا بر سر حقیقت و مجاز است!
آخرین سخنرانی حاج قاسم در جمع فرماندهان سپاه که اخیرا توسط مجله سوره نشر پیدا کرد حاوی نکات مهمی است ولی من میخواهم صرفا به یکی از آنها اشاره کنم که عبارت است از نگرانی دربارهی اینکه «سپاه نسبت به هویت و ماهیت حقیقی خودش بیگانه شود و یک چهارچوب کلاسیک تخصصی و حرفه ای خود را پیش بگیرد»
اصلا همه دعوا همین جاست که ما چقدر دنبال کارهای صوری و اسم و رسم دار هستیم و چقدر حقیقت برای مان مسأله است. چقدر ساختار و سازمان بر ما غلبه دارد و چقدر کارآمدی واقعی. یک مثال جالب حاجی در این سخن، بکارگیری نیروی پایین تر باعرضه بجای سردار بدون توان مدیریتی است. این یعنی هیچ جا اسیر اعتبارات نشو!
اینها نفی اعتبارات نیست بلکه توجه به میزان کارکرد واقعی آنهاست. دکتر بودن بدون داشتن حرف نو یعنی دانشجویی نوپا!
پول و امکانات داشتن بدون فهم نحوه صحیح اقدام یعنی بی خاصیتی عملی !حالا هر چقدر دوست داری گزارش کار بنویس !
وقتی انقلاب پیروز میشود که از این بازی های اعتباری خودساخته فاصله بگیریم و به کارهای موثر واقعی نزدیک بشویم و این جز با درنظر گرفتن خدا در همه لحظات ممکن نیست! بدون معنویت ممکن نیست چون انسان خداترس دایم می پرسد و رشد و بازخوانی و خود ارزیابی دارد...
وقتی مدیر ضعیف متوهمی را مدح میکنی یعنی در مقابل خط حقیقت هستی
وقتی کار متوسطی را قوی میخوانی یعنی در مسیر فریب دادن خود هستی
با این چرخه معیوب دروغگویی به خود است که دیندار گریزی در جامعه رواج می یابد چرا که بر اساس سنت الهی «النجاه فی الصدق» است و فقط سخن قلبی موثر خواهد بود که اینجا نقش باور و ایمان در اثربخشی خودش را به خوبی نشان می دهد که مولای مان فرمود :«مایخرج من القلب یقع فی القلب...»
📍 @komeilialireza
💎 درباره پدیده نوظهور فناوری سرود
فرم ها گاها می توانند به یک رسانه تبدیل بشوند. به یک ابزار خاص برای انتقال مفاهیم که از سایر ابزارها متمایزشان می کند.
حالا چند سالی است که سرود به یک پدیده اثرگذار و پررونق در کشور ما تبدیل شده است. فارغ از اینکه چه کسانی نقش مهمی در احیای این فناوری که اول انقلاب خیلی فعال بود و تقریبا دو دهه به حاشیه رفته بود ایفا کرده اند حرف دیگری است ولی اینکه بدانی اینک بیش از هزار گروه سرود حرفه ای در کشور داری و بشنوی که کودک و نوجوان ها دایما این سرودها را زمزمه می کنند یعنی امکان خلق فناوری های جدید هست.
بنظرم نمایش های میدانی که فکر می کنم احسان محمد حسنی و بهزادپور در شب آفتابی آغازش کردند نیز میتوانست و میتواند یک مدیوم فناورانه دیگر باشد اگر تمهیدی برای ارزان سازی اجرای آن میشد! شنیده ام رهبری یکبار این نکته را تذکر داده اند...
تأسیس این مدیوم های هنری از واجبات اثرگذاری بر انسان مدرن محو جمال رسانه است!
📍 @komeilialireza
🏝نسبت مسأله هویت با توسعه!
یا چرا روستاها خالی میشوند؟!
چند سال قبل در جمع تشکیل دهنده اولیه قرارگاه آبادانی پیشرفت گفتم که دوستان شما با نیت خیر به سمت توسعه روستایی میروید ولی خوب است که به جنبه هویتی هم در خالی شدن روستاها دقت کنید و تامل کنید که چرا بیش از ۲۰ هزار روستای خالی از سکنه در کشور داریم که حتی طرح هادی در آنها اجرا شده بوده است ؟!
مادامی که روستایی به شهرستان و او به مرکز استان و او به تهران و او به خارج فکر میکند و این فرآیند بعنوان مسیر ترقی، تلقی میشود آیا میتوان به روستایی گفت حالا که ما تو را توانمند و متمکن کردیم به فکر مهاجرت نباش !؟!
سالها قبل با چشم مان خودمان می دیدیم که چطور روستایی های منطقه سیستان به زهک و سپس زابل و بعد هم زاهدان و مشهد و تهران مهاجرت میکردند!
چه مدل های توسعه ما و چه سلسله نظام ارزشی که مدرنیزم شرقی برای جامعه می سازد منجر به محور شدن شهر و شهرنشینی می شود و افراد تنها تعریف یکسان سازی شده از پیشرفت را در آنجا فهم می کنند!
چون تعریف هویت تابع نظام ارزشی است و رسانه هم دایم همان الگوهای شهری را بازآفرینی میکند، طبیعی است که نسل جوان روستایی دیگر نخواهد در آنجا بماند چرا که تولیدکننده و حتی ثروتمند روستایی بلحاظ جایگاه اجتماعی پایین تر از کارگر تهران نشین است !
سخن بسیار است ... همین که به برخی اقدامات جهادی و محرومیت زدایی مان فکر کنیم کافی است !
📍 @komeilialireza
🔫بازداشت الغنوشی در تونس، تیر خلاص به اسلامگرایی سکولار!
خبر بازداشت راشد الغنوشی رهبر حزب اسلامگرای النهضه در تونس که پس از تحولات بیداری اسلامی سال ۲۰۱۱ برای ماندن در قدرت به هر تقلیلی از اصول شرعی تن داده بود در واقع تیر خلاص به مدل فکری است که می توان آنرا #اسلامگرایی_سکولار نامید که گرچه ظاهراً یک تناقض است ولی مراد از آن مدلی از سیاست ورزی اسلامی است که برای ماندن در قدرت، هر تنازلی در اصول خود را مباح می داند و در کنگره دهم خود رسماً سکولاریزم را پذیرفت.
دستگیری وی در حالی که کمتر از یک دهه قبل، اخوانی های عرب به امید کسب قدرتهای کل منطقه به میدان آمدند تیر خلاصی بر حوزه عربی زد که اگر با شکست اردوغان در انتخابات آتی ترکیه نیز همراه شود، صدمات جبران ناپذیری بر جوانان این جریان در سراسر جهان اسلام خواهد گذاشت.
به یاد دارم در گفتگو هایی که پس از کودتای مصر در استانبول با اخوانی ها داشتم به آنها تذکر دادم که شایسته است تجارب و مدل ایران را هم مطالعه کنید چرا که هم بخاطر ضعف تبیینی ما و فقدان متن های مناسب برای جهان اهل سنت و هم متاثر از فضای جنگ سوریه، این گزینه در ذهن جوانان اهل اندیشه آنان نبود.
آنچه در این مدل فکری و بازخوانی تجارب این دهه تلخ که می توانست شیرین ترین دهه برای امت اسلامی باشد باید مورد ملاحظه قرار بگیرد اتفاقا چهارچوب مند کردن فقه المصلحه و لزوم تعیین برخی خطوط قرمز و پایبندی حداکثری به آنهاست چرا که اساسا مدل غرب ایجاد فشار برای تنازل دایمی شماست -حتی تتبع ملتهم- و وقتی مردم شما را نیز مانند سایر جریانات می بینند طبعا تکنوکرات های غربکرای نسخه اصل را بر مدل های کپی شده بی هویت ترجیح خواهند داد!
برعکس این ماجرا یعنی پایبندی به اصول، فارغ از آنکه وعده های قرآنی خداوند را بهمراه خود دارد در پایبندی اسلامگرایان فلسطینی و عراقی و ایرانی و لبنانی عملا تجربه نیز شده است چرا که توانستند با وجود سختی ها به دستاوردهایی مهم نیز دست یابند و همه هویت شان را نبازند...فتامل!
📍 @komeilialireza
🔆 روزی که سیاهی بر ذغال میماند
خبری که روز گذشته از دادسرای قضایی نیروهای مسلح درباره تعیین تکلیف مجرمان فاجعه هشت مهر زاهدان رسید، باعث مسرت کسانی که شد که باور دارند جمهوری اسلامی برای برپایی عدالت خصوصا در قبال مظلومان و بیگناهان برپا شده است.
آنها که از جزییات امور مطلع هستند می دانند که این خبر جز با تلاش های نماینده ولی فقیه در این استان قابل شنیدن نبود و البته در این چند ماه دو جریان بشدت به ایشان حمله ناجوانمردانه کردند.
یکی جریان فرصت طلب سیاسیون عمدتا شیعه که نان شان را در ضدیت سازی قومی می خورند و مجازات گناهکاران هشت مهر را به غلط در ساختار این رقابت ساختگی قومی تصویر می کنند و از این رو به جناب محامی همه نوع حمله و تهمت روا داشتند و دسته دوم جناب عبدالحمید و برخی تندروهای اطرافشان بودند که فریب رسانه های خارجی را خوردند و برای خوشامد آنان بجای تقدیر از تلاش های نماینده رهبری رو به تخریب ایشان آوردند تا به زعم خودشان با همه ارکان حکومت قطع رابطه کنند و خبر مثبتی مخابره نشود!
البته تاریخ این حقایق را فراموش نمیکند و تندروی ها در ذهن نخبگان دلسوز جامعه سیستانی و بلوچ فراموش نخواهد شد.
امیدوارم اجرای قطعی احکام صادره مرهمی باشد بر دردهای رنج کشیدگان و خانواده شهدا و اجرای این قصاص که حکمی الهی است بتواند پایه های اعتماد نظام در استان محروم سیستان و بلوچستان را مستحکم تر کند.
امروز روز جدا کردن خط تندروها از افراد معتدل است. روزی که ج.ا با وجود سختی ماجرا تن به اجرای عدالت در قبال نیروهای انتظامی خود میدهد و پای حرف حق می ایستد. سکوت یا همراهی با تندروها امروز خیانت به خون مظلومان و ضربه به نظامی است که رهبری آن و نماینده او در صدر مطالبه گران حقوق مردم بوده اند.
فتامل...
📍 @komeilialireza