🔰احڪـ🔎ــام اســـ🔥ـــراف
✅ فتوای همه مراجع عظام تقلید: پذیرایی با چند نوع غذا که معمولاً دور ریخته میشود، جهت حفظ آبرو، اسراف محسوب میشود و جایز نیست؛ البته در فرض چنین حالتی حفظ آبرو منافات با اسرافنکردن ندارد و باید غذاهای مانده، صحیح مصرف شود.
🌱
📚 منابع: استفتائات دفتر رهبر معظم انقلاب، توضیح المسائل جامع آیت الله سیستانی، ج۲، ص۵۹۲، م ۱۴۲۴، پایگاه اطلاعرسانی احکام جامع، استفتائات ستاد اقامه نماز
💠 شیوه وضو گرفتن با وجود زخم در اعضای وضو
💬 سؤال:
اگر در اعضای وضو زخم یا شکستگی وجود داشته باشد که روی آن باز است، چگونه باید وضو گرفت؟
✅ پاسخ:
اگر زخم نجس باشد، باید آن را قبل از وضو آب بکشد و اگر آب برای آن ضرر نداشته باشد، هنگام وضو به طور معمول بشوید؛ اما اگر شستن برای آن مضر است، هنگام وضو باید اطراف آن را بشوید و احتیاط آن است که اگر کشیدن دست تر بر آن ضرر ندارد، دست تر روی آن بکشد.
🔹چنانچه روی آن نجس باشد، پارچه پاکی روی آن بگذارد و روی پارچه دست تر بکشد.
❇️ البته اگر محل مسح، زخم است و نمیتواند روی آن دست تر بکشد، باید به جای وضو، تیمم کند؛ ولی اگر بتواند پارچهای روی زخم قرار دهد و روی آن دست بکشد، احتیاط آن است که علاوه بر تیمم، وضو نیز با چنین مسحی بگیرد.
💠 رعایت مصلحت وقف
💬سؤال: مسجد، تعدادی مغازه را اجاره داده و بعضی از مستأجران که چند سال است از مغازه استفاده میکنند، اجاره چند سال را نداده اند و میگویند توان پرداخت اجاره متعارف را ندارند و درخواست تخفیف کردهاند؛ آیا ما به عنوان هیئت امناء مسجد میتوانیم اجاره را ببخشیم یا تخفیف دهیم؟
✅ جواب: متولی شرعی موقوفه باید بر اساس مصلحت موقوفه عمل کند از این رو نمیتواند مستأجر را از پرداخت اجاره، معاف کند یا با وجود مستأجری که توان و آمادگی پرداخت اجاره متعارف را دارد، به شخص دیگری با تخفیف، اجاره بدهد.
💠 احکام عقیقه
💬 سوال:
خوردن گوشت عقیقه برای پدربزرگ ومادربزرگ چه حکمی دارد؟
✅ پاسخ:
🔹 آیت الله خامنه ای: اگر مستقل باشند یعنی نانخور فرزندشان نباشند اشکالی (کراهت) ندارد.
🔹 آیت الله مکارم شیرازی: خوردن گوشت عقيقه براي چند نفر کراهت دارد (بنابراحتياط): 1- کسي که عقيقه مي کند 2-کسي که عقيقه براي او است 3- نان خورهاي آن ها.
🔹 آیت الله شبیری زنجانی: جائز است و کراهت ندارد.
🔹 آیت الله فاضل لنکرانی: اگر پدر بزرگ و مادر بزرگ نان خور و عائله پدر نوزاد محسوب نمی شود خوردن آن گوشت برای ایشان اشکالی ندارد.
💠 اجیر شدن برای تولید لباس مختص حرام یا لباس مشترک
💬1. اجیرشدن برای تولید لباسی که عرفا در امر حرام استفاده می گردد:
🔹آیـت الله خامنـه ای: کسـب درآمـد از طریـق اجیـر شـدن بـرای دوخـت لباسـی کـه منفعـت معمولـی آن لبـاس اسـتفاده در امـور حـرام اسـت؛ حـلال نیسـت.
🔹آیـت الله سیسـتانی: اجـاره بـرای انجـام عمـل حـرام صحیـح نیسـت. بنابرایـن، اگـر فـردی بـرای نواختـن موسـیقی حـرام یـا انجـام معامـات حـرام مثـل ربـا یـا انتشـار فحشـاء و امـور مبتـذل یـا هتـک آبـروی مؤمـن یـا غیبـت در مـوارد غیـر مشـروع یـا سـاختن وسـیله ای بـا مـال غصبـی اجیـر شـود، اجـاره حـرام و باطـل می باشـد. همیـن طـور،اجیـر شـدن بـرای انجـام کاری کـه بنابـر احتیـاط واجـب حرام اسـت -مثل تراشـیدن ریش، سـاخت مجسـمۀ انسـان و حیوانات- محل اشـکال اسـت و احتیـاط واجـب در تـرک آن می باشـد.
💬2. اجیرشدن برای تولید لباسی که عرفا هم استفاده حلال دارند و هم حرام(لباس مشترک)
🔹آیــت الله خامنــه ای: اگــر خیــاط می دانــد زنــی بــا لباســی کــه پوشــش مناســبی نـدارد؛ خـود را در معـرض دیـد نامحـرم قـرار می دهـد؛ دوخـت آن لباس فی نفسـه و اجـرت گرفتـن در برابـر آن اشـکال نـدارد بـه شـرطی کـه بـه منظور نشـان دادن به نامحـرم و کمـک بـه گنـاه آن لبـاس را نـدوزد.
🔹آیـت الله سیسـتانی: اگر فرد برای تعمیر یا ساخت چیزی که استفادۀ حلال و حرام دارد اجیر شود و بداند که مستأجر آن را در جهت حرام بکار خواهد گرفت، اجاره به خودی خود صحیح و جایز است؛ امّا چنانچه امر حرامی همچون ترویج فساد یا ترک نهی از منکر واجب بر کار اجیر مترتّب گردد، فرد حقّ ندارد برای انجام چنین کاری اجیر شود، پس اگر مثلاً فرد احتمال عقلایی دهد چنانچه وی اقدام به تهیّه یا تعمیر وسیلۀ مذکور ننماید، طرف مقابل مرتکب حرام نمیشود مثل اینکه کسی غیر از آن اجیر، توانایی تعمیر یا تهیّۀ آن را ندارد و مستأجر نیز توانایی یا تمایل به تهیّۀ وسیلۀ مشابه را ندارد، یا با وجود امکان تعمیر یا ساخت آن توسط فرد دیگر، چنانچه وی اقدام به تعمیر نکند، طرف مقابل از تعمیر آن یا تهیّۀ وسیلۀ مشابه منصرف میشود– از باب نهی از منکر با وجود سایر شرایط آن – جایز نیست برای انجام این کار اجیر شود.
شایان ذکر است، این مسأله در موارد مشابه نیز جاری است؛ همچون اجیر شدن آرایشگر برای آرایش چهرۀ زنی که میداند چهرۀ آرایش شدۀ خود را در معرض دید نامحرم قرار خواهد داد.
🔹آیـت الله مـکارم شیرازی: اگـر شـرط اسـتفاده از لبـاس در امـر حـرام نیسـت و خیـاط قصد کمـک بـه گنـاه را نـدارد و فقـط می داند زنی با لباسـی که پوشـش مناسـبی ندارد؛ خــود را در معــرض دیــد نامحــرم قــرار می دهــد؛ دوخــت آن لبــاس فــی نفســه و اجـرت گرفتـن در برابـر آن اشـکال نـدارد.
📚پینوشت:
1_ سـوالات سـامانه جامع معاملات و شـغلها،سـوال 1493248 و 1470853 و 1303851؛ توضیح المسائل جامع، ج3، مسئله543،
2_سـایت لیـدر،احـکام صنفـی احـکام آرایشـگران،س7؛ توضیح المسائل جامع،ج3،مسئله548 ؛ مکارم،احکام بانوان،ص239،س864
✅ فتوای همه مراجع عظام تقلید: پذیرایی با چند نوع غذا که معمولاً دور ریخته میشود، جهت حفظ آبرو، اسراف محسوب میشود و جایز نیست؛ البته در فرض چنین حالتی حفظ آبرو منافات با اسرافنکردن ندارد و باید غذاهای مانده، صحیح مصرف شود.
📚 منابع: استفتائات دفتر رهبر معظم انقلاب، توضیح المسائل جامع آیت الله سیستانی، ج۲، ص۵۹۲، م ۱۴۲۴، پایگاه اطلاعرسانی احکام جامع، استفتائات ستاد اقامه نماز
💠 اطاعت از مادر
💬 بنده مجرد هستم و با مادر زندگی میکنم؛ آیا برای هر نوع سفر مثل اربعین یا بیرون رفتن از منزل و از این قبیل مسائل، باید رضایت مادر را داشته باشم؟
✅ گرچه در موارد مذکور، اذن مادر لازم نیست؛ ولی سعی کنید همراه با رضایت ایشان باشد و البته باید از هر عملی که موجب ناراحتی و اذیت قابل توجّه ایشان میشود، اجتناب کنید.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💬از نظر شرعی آیا استفاده از الفاظ رکیک مانند نام بردن صریح اعضای تناسلی حرام است؟
🔹آیا این مورد استثناء هم دارد؟
🔹آیا فرقی میکند بیان چنین الفاظی به شوخی باشد یا به قصد توهین و ناسزاگویی؟
🌷 السَّلامُ عَلَيْكِ يَا سَيِّدَةَ نِسَاءِ الْعَالَمِينَ
🔷 عزیزان من، جوانان عزیز! امروز در دوران جمهوری اسلامی این فرصت برای آحاد جامعه هست که درست حرکت کنند، درست زندگی کنند، مؤمنانه زندگی کنند، با عفّت زندگی کنند. درس زندگی صدّیقهی طاهره، فاطمهی زهرا(سلاماللهعلیها) این است برای ما: تلاش، اجتهاد، کوشش، پاک زندگی کردن؛ همچنانکه آن بزرگوار یکپارچه معنویّت و نور و صفا بود: الطُّهرَةِ الطّاهِرَةِ المُطَهَّرَةِ التَّقیَّةِ النَّقیَّةِ [الرَّضیَّة] الزَّکیَة؛ پاکی و آراستگی و تقوا و نورانیّت آن بزرگوار، همان چیزی است که در طول تاریخ تشیّع بر معارف ما سایهافکن بوده است.
بیانات در دیدار جمعی از مداحان اهل بیت علیهمالسلام ۳۱/فروردین/۱۳۹۳
🌱سه نکته در ارتباط با قلمرو ولایت فقیه🌱
🦋
🌱اطاعت از دستورات نمایندهی ولی فقیه: نمایندهی ولی فقیه در صورتی که دستورات خود را بر اساس قلمرو صلاحیت و اختیاراتی که از طرف ولی فقیه به او واگذار شده است صادر کرده باشد مخالفت با آنها جایز نیست.🌱
🦋
🌱ولایت اداری: در مفاهیم اسلامی چیزی به عنوان ولایت اداری (به معنای لزوم اطاعت از دستورات مقام بالاتر بدون حق اعتراض) وجود ندارد، ولی مخالفت با اوامر اداری که بر اساس ضوابط و مقررات قانونی اداری صادر شده باشد جایز نیست.🌱
🦋
🌱ولایت تکوینی: ولی فقیه، ولایت تکوینی ندارد. این امر اختصاص به معصومین(ع) دارد...🌱
🦋
🔰احکـ🔎ــام محــ🧕ــرم نامحــ🧔ــرم
✅ همه مراجع عظام تقلید: تشکیل گروههای سرود پسران و دختران به شکل نامناسب در محافل، درصورتی که موجب بدآموزی و ترتّب مفسده شود، حرام است و همچنین چاپ عکس و ترویج آن توسط برخی مطبوعات یا پخش آن از تلویزیون که سبب ترویج حرام باشد، حرام است.
🌱
📚 منابع: استفتا برخط از مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی
16.68M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰احڪـ🔎ــام ضِمـــــــــ⚖ـــــــان
♦️ضِمان ناشی از تنبیه بدنی فرزند😎
✅نکاتی بسیار مهم قابل توجه والدین محترم ⬇️⬇️
⁉️تنبیه بدنی فرزند نابالغ توسط والدین به قصد تربیت، و وارد شدن خسارات بدنی به او، چه حکمی دارد؟🧐
🔻آیا والدین حق تصرف در اموال فرزند نابالغ خود را دارند؟🤔
✅ پیشنهاد دانلود👌
🔰احڪـ🔎ــام خـــــانـــ👨👦👦ـــواده
📚 اطاعت از مــــادر🧕
⁉️ بنده مجرد هستم و با مادر زندگی می کنم؛ آیا برای هر نوع سفر مثل اربعین یا بیرون رفتن از منزل و از این قبیل مسائل، باید رضایت مادر را داشته باشم؟🤔
✅ گرچه در موارد مذکور، اذن مادر لازم نیست؛ ولی سعی کنید همراه با رضایت ایشان باشد و البته باید از هر عملی که موجب ناراحتی و اذیت قابل توجّه ایشان می شود، اجتناب کنید.
💠 دیدن فیلمهایی که محتوای آن با دین اسلام سازگار نیست
💬 سؤال:
آیا دیدن فیلمهایی که محتوای آن با دین اسلام سازگار نیست، ولی توهینی به دین اسلام نمیکند، حرام محسوب میشود؟
✅ پاسخ:
🔹اگر مفسدهای داشته باشد یا سبب انحراف باشد، جائز نیست.
🔺انحراف دو گونه است: انحراف در عقیده یا در عمل.
1️⃣ انحراف در اعتقاد: یعنی انسان را نسبت به معارف دینی دچار تردید و شبهه کند و حالت بیتفاوتی در انسان به وجود آورد. مثلاً کسی سرگرم به این امور میشود و به تدریج ذهنیّات او عوض میشود؛ چه بسا اتفاق میافتد، وقتی انسان در حالت عادی است، براساس گرایشهای روحی و فکریاش با مسجد، مؤمنین و با فضای دینی سر و کار دارد و یک عقاید و گرایش روحی و فکری نسبت به دین دارد و وقتی در این امور غرق شد، به تدریج آن عقاید عوض میشود و انسان را منحرف میکند.
2️⃣ انحراف در عمل: یعنی انسان را به کار حرام وادارد، یا در او حالت بیمبالاتی نسبت به گناه به وجود آورد.
💎 ریحانهای که باید با او خوشرفتار بود
🔻 امیرالمؤمنین علی علیهالسلام:
⬅️ إنَّ المَرأَةَ ریحانَةٌ وَ لَیسَتْ بِقَهرَمانَةٍ، فَدارِها علی كُلِّ حالٍ وَ أَحسِنِ الصُّحبَةَ لَها لِیَصفُو عَیشُكَ.
🌸 زن، یک ریحانه است نه متولیّ و سرپرست امور.
تو در هر حال با او مدارا کن و با خوشرفتاری، زندگی را در کام خود شیرین نما.
📚 وسائل الشیعه ج ١٤، ص ١٢
16.5M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⭕️ آیا واگذاری امتیاز وام به دیگران جایز است؟
🌱پاداش شاد کردن خانمهایی که به شما مَحرماند‼️
🛑...عَنْ سُلَيْمَانَ بْنِ جَعْفَرٍ اَلْجَعْفَرِيِّ عَنْ أَبِي اَلْحَسَنِ اَلرِّضَا عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
«إِنَّ اَللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى عَلَى اَلْإِنَاثِ أَرْأَفُ مِنْهُ عَلَى اَلذُّكُورِ وَ مَا مِنْ رَجُلٍ يُدْخِلُ فَرْحَةً عَلَى اِمْرَأَةٍ بَيْنَهُ وَ بَيْنَهَا حُرْمَةٌ إِلاَّ فَرَّحَهُ اَللَّهُ تَعَالَى يَوْمَ اَلْقِيَامَةِ.»
🔰از امام رضا از رسول خدا (صلواتالله علیهما) نقل شده است:
«بهراستی که خداوند (تبارکوتعالی) نسبت به زنان از مردان دلسوزتر است.
هیچ مردی نیست که شادیای بر دلِ زنی که از محارم اوست، وارد کند، مگراینکه خداوند (تعالی) در روز قیامت او را شاد گرداند.»
📚: الکافي، ج۶، ص ۶🌱
15.14M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰احڪــ🔎ــام خمــ💰ــس
🔸🔶 خمس اموال متوفی
⁉️در چه صورت باید خمس مال میّت را پرداخت کرد؟🤔
✅ پیشنهاد دانلود👌
🔰احڪــ🔎ــام مناسبتـــــ📆ـــــی
🔹🔷«برگزاری جشن های متعارف در اعیاد معصومین (ع)»
⁉️برگزاری جشن های متعارف در اعیاد معصومین علیهمالسلام به همراه مدح و سرود، کف زدن و...، آیا جایز است؟🧐
✅ آیت الله العظمی خامنهای: به طور کلی کفزدن به نحو متعارف، در جشن اعیاد یا برای تشویق و تأیید و مانند آن فی نفسه اشکال ندارد؛ ولی بهتر است فضای مجالس دینی به خصوص مراسمی که در مساجد، حسینیهها و نمازخانهها برگزار میشود، به ذکر صلوات و تکبیر معطر گردد تا انسان به ثواب آنها برسد.
💠نماز شب اول قبر (نماز وحشت)
💬سؤال:
طریقه خواندن نماز شب اول قبر یا همان نماز وحشت بیان فرمائید؟
✅پاسخ:
مستحب است در شب اول قبر، دو رکعت نماز به کیفیت زیر برای میت خوانده شود:👇
در ركعت اول پس از «حمد» يك مرتبه «آية الكرسى» و در ركعت دوم پس از «حمد» ده مرتبه سوره «انّا انزلناه»، پس از سلام نماز بگوید:
«اللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ ابْعَثْ ثَوَابَها الى قَبْرِ فُلانٍ» به جای کلمه "فلان"، نام میت گفته شود.
🔘چند نکته:👇
۱- آية الکرسي از آیه ۲۵۵ سوره مبارکه بقره که با «الله لا اله الا هو الحی القیوم» شروع می شود و احتیاط آن است که دو آیه ۲۵۶ و ۲۵۷ یعنی تا «هم فیها خالدون» خوانده شود.
۲- خواندن یک نماز لیلة الدفن برای چند نفر به امید ثواب، مانعی ندارد.
۳- نماز وحشت را در هر موقع از شب اول قبر میشود خواند، ولی بهتر است در اول شب بعداز نماز عشا خوانده شود.
۴- اگر بخواهند میت را به شهر دیگری ببرند، یا به هر دلیل دفن او تأخیر بیفتد، باید نماز وحشت را تا شب اول پس از دفن تأخیر بیندازند.
۵- اجیر گرفتن و نیز دریافت مزد برای خواندن این نماز، جایز است و احتیاط آن است مزد به عنوان بخشش و احسان به نمازگزار پرداخت شود و او هم نمازش را به قصد تبرُّع (نیکوکاری) بخواند.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💬پرسش
آیا به سود پولی که در بانک پس انداز کردهام خمس تعلق میگیرد؟