📚 باطل كردن روزه بر اثر جهل به حكم
💠 سؤال: شخصى که بر اثر جهل به مسأله، عمداً روزهاش را #افطار کرده، چه وظیفه ای دارد؟ آيا فقط #قضا بر او واجب است يا اينکه #کفّاره هم بايد بدهد؟
✅ جواب: اگر به سبب بىاطلاعى از حکم شرعى، کارى را انجام دهد که روزه را باطل مىکند ـ مثل اينکه نمىدانست خوردن دارو نيز مانند ساير خوردنىها روزه را باطل مىکند و در روز ماه رمضان دارو خورد ـ روزهاش باطل است و بايد آن را قضا کند ولى کفّاره بر او واجب نيست.
📚 خوردن سحرى پس از اذان صبح
💠 سؤال: اگر در #ماه_رمضان براى سحرى بيدار شويم و سحرى بخوريم و بعد بفهميم #اذان گفتهاند، روزه قبول است يا بايد روزه آن روز #قضا شود؟
✅ جواب: اگر بدون اينکه #تحقيق کنيد صبح شده يا نه، کاری که #روزه را باطل میکند انجام دهيد، سپس معلوم شود که در آن هنگام صبح شده بود، بايد قضای آن روز را بگيريد، ولی اگر تحقيق کنيد و بدانيد که صبح نشده و چيزی بخوريد و بعد معلوم شود که صبح بوده است قضای آن روز واجب نيست.
📚 افطار بهخاطر مشقت در اثناى روز
💠 سؤال: اگر شخصى به جهت شغلى كه دارد و نمىتواند آن را رها كند، چنانچه بر اثر #تشنگی يا #گرسنگی #روزه برايش #حرجى باشد، آيا از اوّل روز مىتواند #افطار كند يا اينكه حكم ديگرى دارد؟
✅ جواب:در فرض سؤال، هر وقت دچار #حرج_و_مشقّت شد، مىتواند افطار کند و بعداً بايد روزه آن روز را #قضا نمايد.
📚 استمرار بيمارى از ماه رمضان تا رمضان آينده
💠 سؤال: چند سال به علت #بیماری #روزه نگرفتم، در حال حاضر چه وظیفه ای دارم؟
✅ جواب: اگر بیماری تا #ماه_رمضان سال بعد بر طرف نشده، #قضای_روزه ساقط است، ولی باید برای هر روز یک #مُد_طعام به عنوان #فدیه به فقیر بپردازید، ولی اگر تا پیش از ماه رمضان آینده، بیماری بر طرف شده ، باید علاوه بر قضای روزه، #کفاره_تأخیر قضای آن را بپردازید.
کفاره تأخیر و فدیه، تقریبا 750 گرم #گندم، #آرد، برنج و مانند آن است که باید به فقیر داده شود.
📚 ناتوانی از گرفتن روزه در اوئل سن بلوغ
💠 سؤال: کسانی که تازه به #سن_تکليف رسيدهاند و #روزه_گرفتن بر آنها مقدارى مشکل است، چه حکمى دارند؟ در صورت نگرفتن روزه، فقط #قضا بر ايشان واجب است يا قضا و #کفّاره با هم واجب می شود؟
☑️ جواب: روزه بر کسی که تازه به #تکليف رسيده هم واجب است و ترک آن به مجرد #ضعف و بعضى از عذرها جايز نيست و علاوه بر قضا، کفّاره هم واجب است. اما اگر#گمان_عقلائی داشته باشد به اینکه روزه برای او ضرر دارد يا #ترس_از_ضرر داشته باشد و ترس هم #منشأ_عقلائی داشته باشد، میتواند افطار کند.
📚 باطل کردن روزه به جهت نهی والدین
💠 سؤال: اوائل #سن_تکلیف والدین به جهت لاغر بودن مرا قانع کردن که #روزه_ماه_رمضان برایم ضرر دارد، نسبت به #قضا و #کفاره روزه چه وظیفه ای دارم؟
✅ جواب: اگر منظورتان از قانع شدن این است که مطمئن شدید برای خوردن روزه، مجوز شرعی دارید، #قضای_روزه واجب است ولی کفّاره ندارد.
🔴 نماز آیات در پس لرزه ها
🔹 سؤال: بعد از وقوع #زلزله در منطقه ای، غالباً در مدت کمی، دهها پسلرزه رخ می دهد، حکم نماز آیات در این موارد چیست؟
🔸جواب: هر زلزله ای، چه شدید و چه خفیف، اگر زلزله مستقلی محسوب شود، #نماز_آیات جداگانه ای دارد.
📚 حکم نماز آیات در موارد اعلامی مرکز لرزه نگاری
💠 سؤال: اگر مرکز #زلزله_نگاری، وقوع لرزش های خفیف زمین را با ذکر تعداد آن در منطقهای که ما زندگی میکنیم، اعلام نماید، ولی ما اصلاً آنها را احساس نکنیم، آیا در این حالت #نماز_آیات بر ما واجب میشود یا خیر؟
✅ جواب: اگر خودتان آن را احساس نکنيد، نماز آيات بر شما واجب نيست.
📚 زمان امساک روزه و وقت نماز صبح
💠 سؤال: در ماه شریف و مبارک #رمضان و با توجه به توسعه شهرها وعدم امکان تشخیص دقیق لحظه #طلوع_ فجر، خواهشمند است نظر شریف خود را در مورد #زمان_امساک برای روزه و اقامه نماز صبح اعلام فرمایید.
✅ جواب: مقتضی است که مؤمنین محترم جهت رعایت احتیاط در مورد امساک روزه و وقت نماز صبح، همزمان با شروع #اذان_صبح از رسانه ها برای روزه امساک نمایند و حدود پنج الی شش دقیقه بعد از اذان (حدود ده دقیقه از اوّل اذان صبح)، شروع به ادای فریضه صبح نمایند.
📚 نماز و روزه در مأموریت شغلی
💠 سؤال: #افراد_نظامی برای #مأموریت 15 یا 20 روز از شهر خود اعزام شده در #محل_ماموریت بطور مداوم 3 روز در پایگاه اصلی و 3 روز در پایگاه فرعی انجام وظیفه می نمایند در حالی که فاصله پایگاه ها بیش از 4 #فرسخ است، حکم نماز و روزه این افراد در پایگاه ها و مسیر بین اینها و مسیر بین منزل و محل مأموریت چگونه است؟
✅ جواب: اگر لازمه #شغل آنها دوام این مأموریتها در طول سال باشد، نماز در رفت و برگشت و پایگاه ها و بین آنها تمام و روزه صحیح است البته اگر در این بین، ده روز هیچ سفری (حتی غیر شغلی) نداشته باشند در اولین سفر(حتی شغلی) نماز شکسته است و روزه صحیح نیست.
📚 روزه و کلیه سنگ ساز
💠 سؤال: کلیه هام #سنگ_ساز هستن با توجه به اینکه طبق دستور پزشک نیاز است مدام آب بخورم تکلیف روزه برای من چیست؟
✅ جواب: اگر از گفته #پزشک متدین و امین، #گمان_عقلائی حاصل کنید که روزه برای شما #ضرر دارد و یا بترسید ضرر داشته باشد، روزه گرفتن بر شما واجب نبوده، بلکه صحیح نیست و اگر تا قبل از ماه رمضان آینده، بیماری برطرف شد، باید قضای آن را بگیرید و اگر برطرف نشد، #قضای_روزه ساقط است، ولی باید برای هر روز یک #مُد_طعام (تقریبا 750 گرم گندم یا برنج و مانند آن) به عنوان #فدیه به فقیر بپردازید.
📚 افطار روزه بر اثر تشنگى و گرسنگى
💠 سؤال: اگر #روزه_دار (در #ماه_رمضان) براى خوردن #سحرى بيدار نشود و نتواند روزه را تا #غروب ادامه دهد و به دلیل #ضعف، روزه را #افطار کند، آيا #کفّاره واجب است؟
✅ جواب: اگر روزه را تا زمانی ادامه دهد که ادامۀ روزه ـ بر اثر #تشنگى و #گرسنگى ـ همراه با #حرج و سختی زیاد باشد در این صورت اگر افطار کند، فقط #قضای_روزه واجب است و کفّاره ندارد.
📚 ترك غسل و باقىماندن بر جنابت از روى خجالت
💠 سؤال: اگر شخصی در شب #ماه_رمضان، #جنب شود و به جهت #خجالت، غسل را انجام ندهد و به جای #غسل، #تیمم کند آیا روزه اش صحیح است؟
✅ جواب: خجالت، #عذر_شرعی برای ترک غسل محسوب نمی شود بنا بر این روزه او با تیمم صحیح نیست مگر این که در تنگی وقت، تیمم کرده باشد که در این صورت هر چند مرتکب گناه شده است ولی روزه اش صحیح است.
📚 افطار بهخاطر مشقت در اثناى روز
💠 سؤال: اگر شخصى به جهت شغلى كه دارد و نمىتواند آن را رها كند، چنانچه بر اثر #تشنگی يا #گرسنگی روزه برايش حرجى باشد، آيا از اوّل روز مىتواند #افطار كند يا اينكه حكم ديگرى دارد؟
✅ جواب: در فرض سؤال، هر وقت دچار #حرج_و_مشقّت شد، مىتواند افطار کند و بعداً بايد روزه آن روز را قضا نمايد.
📚 جنس و مقدار فطریه
💠 سؤال: مقدار #فطریه برای هر نفر چه مقدار است و چه چیزی باید به عنوان فطریه پرداخت شود؟
✅ جواب: مکلف بايد براى خودش و كسانى كه #نان_خور او هستند، هر نفرى يك #صاع (تقريباً سه كيلو) #گندم يا #جو يا #خرما يا #كشمش يا #برنج يا #ذرت و مانند اين ها به مستحق بدهد و اگر پول يكى از اين ها را هم بدهد كافى است.
📚 وظیفه شرعی در هنگام واجب نبودن روزه
💠 اشخاصی که روزه بر آنان واجب نیست برای رعایت ادب و احترام #ماه_مبارك_رمضان، مستحب است از انجام مُبطِلات (باطل کننده های) #روزه خوددارى كنند؛ از جمله¬ این افراد:
۱. مسافرى كه در سفر، #مبطل روزه انجام داده و پيش از ظهر به وطن يا جايى كه مىخواهد ده روز بماند رسيده است.
۲. مسافرى كه پس از ظهر به #وطن يا به جايى كه مىخواهد ده روز بماند رسیده است.
۳. بیماری که مبطلی انجام داده و پيش از ظهر بهبودى يافته است.
۴. بيمارى كه پس از ظهر بهبودى يافته است.
۵. زنى كه در اثناى روز از #عادت_ماهانه يا خونريزى #زايمان پاك شده است.
۶. كودكى كه در هنگام روز ماه رمضان #بالغ شده است.
📚 پرداخت فطریه با اجناسی غیر از گندم و جو
💠 سؤال: آیا می توانیم غیر از #گندم، #جو و ... که در رساله ها گفته شده است، جنس دیگر و وسایل دیگری که مورد نیاز #فقیر است خریداری کرده و عوض فطریه به مستحق بدهیم؟
✅ جواب: باید همان جنس هایی که در رساله گفته شده یا پول آن به مستحق داده شود. بله اگر از مستحق برای قبول #فطریه و خرید جنس دیگر، وکالت بگیرید، می توانید جنس مورد نیاز مستحق را با فطریه بخرید و به او بدهید.
📚 چشیدن غذا برای روزه دار
💠 سوال: آيا #جويدن_غذا براى کودک و #چشيدن_غذا در طول روز برای شخص #روزه_دار اشکال دارد؟
✅ جواب: جويدن غذا براى کودک و چشيدن غذا و مانند آن كه معمولاً به #حلق نمى رسد، #روزه را باطل نمى كند، اگر چه اتفاقاً (بى اختيار) به حلق برسد؛ ولى اگر از اول مى داند كه به حلق مى رسد، چنانچه فرو رود، روزه باطل مى شود.
📚 کارت به کارت کردن زکات فطره
💠 سؤال: آیا می توان #زکات_فطره را برای #فقیر #کارت_به_کارت کرد؟
✅ جواب: اشکالی ندارد، ولی اگر زکات فطره را جدا کرده باشد، تعویض آن جایز نیست و اگر در شهرش، فقیر وجود دارد، پس از #جدا_کردن_فطریه، انتقال آن به شهر دیگر هم بنا بر احتیاط واجب جایز نیست.
📚 قیمت و جنس فطریه
💠 سؤال: مبلغ و مقدار #مقدار_فطریه برای هر نفر چه مقدار است و چه چیزی باید به عنوان فطریه پرداخت شود؟
✅ جواب: مکلف بايد براى خودش و كسانى كه نان خور او هستند، هر نفرى #يك_صاع (تقريباً سه كيلو) گندم يا جو يا خرما يا كشمش يا برنج يا ذرت و مانند اين ها به مستحق بدهد و اگر پول يكى از اين ها را هم بدهد كافى است.
🔶 (#مبلغ_زکات_فطره براي سال 1399 شمسی مطابق سال 1441 قمری، بر مبنای #قیمت_گندم، مبلغ ده هزار تومان مي باشد.)
📚 پرداخت زکات فطره به فرزند فقیر
💠 سؤال: آیا پدر می تواند #زکات_فطره را به #فرزند_فقیر خود بدهد؟
✅ جواب: اگر فرزندان فقیر باشند، پدر و مادر باید مخارج واجب آنان را بپردازند و نمیتوان چیزی از زکات فطره را بابت #مخارج_زندگی به آنها داد.
📚فطریه میهمان
💠 سؤال: آیا پرداخت #فطریه_ميهمان به عهده میزبان است؟
✅ جواب:به طور کلی اگر مهمانی #شب_عید_فطر، متصل به مهمانی شب های گذشته یا آینده باشد به حدی که مهمان عرفا، #نان_خور محسوب شود، فطریه او بر عهده #میزبان است.
📚 زمان پرداخت و کنار گذاشتن فطریه
💠 سؤال: زمان کنار گذاشتن فطریه و پرداخت آن چه موقع است؟
✅ جواب: از غروب شب #عید-فطر می تواند #فطریه را بپردازد یا کنار بگذارد و بنابر احتیاط واجب، مکلف باید فطریه را پیش از #نماز_عید بدهد، ولی اگر نماز عید نمی خواند می تواند دادن فطریه را تا ظهر تأخیر بیاندازد و در صورتی که دسترسی به فقیر دارد کنار گذاشتن فطریه، کافی نیست.
اما اگر تا ظهر دسترسی به فقیر نداشت، فطریه را کنار بگذارد و هر گاه دسترسی پیدا کرد به #فقیر بدهد و اگر کنار نگذاشته باشد نیز بنا بر احتیاط واجب ساقط نمی شود و باید با قصد قربت و بدون نیت ادا و قضا، فطریه را بپردازد.
📚 پیدا شدن زکات کنار گذاشته شده پس از پرداخت
💠 سؤال: #زکات_فطره ای را کنار گذاشته بودم که پرداخت نمایم اما گم شد، به همین جهت مجددا پرداخت نمودم و پس از پرداخت، مبلغ کنار گذاشته شده پیدا شد، آیا در این مال می توان تصرف نمود؟
☑️ جواب: نمی توانید در این مال تصرف کنید، باید مال پیدا شده را به عنوان #زکات بپردازید ولی اگر عین مالی را که قبلاً به عنوان زکات پرداخت نمودید موجود باشد می توانید پس بگیرید.
📚 سفر تحصيلی طلاب و دانشجويان بورسیه
💠 سؤال: آيا #سفر_تحصيلي #طلاب و #دانشجويان_بورسیه ـ مانند #تربیت_معلم و #افسری ـ که تحصیلشان متصل به اشتغال است، حکم سفر تحصيلي را دارد یا #سفر_شغلی؟
✅ جواب: سفری که مانند محصلان علوم دینی یا دانشجویان مذکور در سؤال، برای تحصیل انجام می دهند به طوری که از زمان تحصیل، جزء شاغلان #حرفۀ خاصی قرار می گیرند، حکم سفر شغلی را دارد.
📚 عدم دسترسی به مهر هنگام نماز
💠 سؤال: اگر به هر دلیل هنگام نماز، #مُهر از دسترس خارج شود، - مثلاً بچه ای، مهر را ببرد- تکلیف چیست؟
✅ جواب: اگر در بين نماز چيزی که بر آن #سجده میکند، گم شود و چيزی که سجده بر آن صحيح است در دسترس نباشد چنانچه وقت، وسعت داشته باشد بايد نماز را بشکند اما اگر وقت تنگ است:
چنانچه لباس او از جنس #کتان يا چيزی که جنس پنبه و کتان دارد، بايد بر همان سجده کند و احتياط آن است که تا سجده بر لباسی که از #پنبه و کتان است، ممکن باشد بر غير آن يعنی لباسی که از اين جنس نیست، سجده نکند‘ اگر چنین لباسی ندارد بنابر احتياط واجب بر #پشت_دست خود سجده کند.
📚 شیوه جبران خسارت در هنگام خجالت کشیدن
💠 سؤال: من قبلا به شخصی #خسارتی وارد کردم و الان خجالت می کشم بروم و خسارت را #جبران کنم آیا می توانم پول آن را از طرف صاحب حق، به فقیر #صدقه بدهم؟
✅ جواب: صدقه، کفایت نمی کند و باید #مبلغ_خسارت را به او بپردازید می توانید به گونه ای که مطلع نشود ـ مثلا از طریق واسطه یا واریز به حساب ـ آن را ادا کنید.
📚 خیار غبن و خیار عیب در فسخ معامله
💠 سؤال: زمینی را از شخصی خریدم و پس از خرید متوجه شدم که از نظر #شهرداری، #عقب_نشینی دارد و خود #فروشنده نیز اطلاع نداشته است در این صورت برای فسخ معامله از کدام یک از #خیارات می توان استفاده نمود؟ (لازم به ذکر است که چون مقدار عقب نشینی زیاد است پس از آن، قیمت زمین افت کرده و از قیمت خریداری شده نیز پایین تر می آید).
✅ جواب: اگر #اختلاف_قیمت زمین با عقب نشینی، قابل توجه باشد، #خیار_غبن دارد، همچنین اگر در نظر عرف، عقب نشینی عيب محسوب شود، #خیار_عیب دارد.