💠کتاب عبادت و بندگی بر اساس آموزه های قران و اهل بیت علیهم السلام،عباس کوثری،قم،پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی،۷۸ صفحه،۱۳۹۸
💠نویسنده محترم در مقدمه کتاب آورده است:
💠سبک زندگی هر جامعهای نمای ظاهر و آشکار هویت آن جامعه است و هر جامعهای زمانی میتواند ثمرهای ایدئولوژی و جهانبینی خود را به نمایش بگذارد که سبک زندگی او متناسب با باورها و ارزشهایش شکل گرفته باشد. جامعه کنونی ما به علت تأثیرپذیری از فرهنگ غرب از یک سو و تحت تأثیر زندگی قبل از انقلاب اسلامی از سوی دیگر، متأسفانه نتوانسته است میان باورهای اصیل اسلامی و سبک زندگی خود در حوزههای گوناگون فردی و اجتماعی ارتباطی عمیق و تنگاتنگ ایجاد کند و از داشتن سبک زندگی اسلامی به معنای واقعی محروم مانده و نتوانسته است از میوههای ارزشمند عقاید و باورهای دینی خویش در عرصه رفتار و سبک زندگی بهرهمند گردد. مقام معظم رهبری با درک صحیح از این وضعیت نگرانکننده جامعه فرمودند: باید آسیبشناسی شود چرا ما در این حوزه ( سبک زندگی اسلامی ) که بخش حقیقی و اصلی تمدن است، پیشرفت نکردیم.
♈️ ایشان برای اصلاح جامعه از آسیبهای یادشده و دستیابی به زندگی بر اساس سبک اسلامی فرمودند: هدایت قرآن را باید در زندگی خود حاکم کرد؛ ما بحمدِالله هم قرآن را داریم و هم کلمات اهل بیت علیهم السلام را داریم، « انی تارک فیکم الثقلین »، باید از اینها استفاده کنیم و جامعه را بر اساس
اینها شکل دهیم .(۱)
▶️اگر در جوامع بشری قرآن حاکم باشد، هم سعادت دنیا هست، هم علوّ معنوی هست، راه سلامت را، راه امنیت را، راه امنیت روانی را قرآن به روی ما باز میکند؛ راه عزت را قرآن به روی ما باز میکند؛ راه زندگی درست را و سبک زندگی سعادتآمیز را قرآن به روی ما باز میکند .(۲)
✅یکی از موضوعات مهمی که میتوان با بهرهگیری از معارف نورانی قرآن و اهل بیت علیهم السلام، شاخصههای ارزشمندی برای سبک آن به جامعه ارائه نمود، موضوع عبادت است. در پژوهش پیشرو تلاش شده است توصیههایی که در آموزههای قرآن و اهل بیت علیهم السلام درباره شیوه عبادت به آن اشاره شده است، در اختیار علاقهمندان قرار گیرد.
عباس کوثری
عضو هیئت علمی پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن
______________
۱. . سخنرانی در جمع جامعه قرآنی کشور؛ ۱۹/۴/۹۲.
۲. . سخنرانی در جمع قاریان قرآن؛ ۱۸/۳/۹۲.
_
1. . سخنرانی در جمع جامعه قرآنی کشور؛ 19/4/92.
2. . سخنرانی در جمع قاریان قرآن؛ 18/3/92.\
#آثار_علمی
#آثار_پژوهشی
#آثار_قرآنی
#پژوهشکده_فرهنگ_ومعارف
💠https://eitaa.com/lib_isca_ac_ir/229
هدایت شده از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🔰به قلم محمدعلی فلاح علی آباد؛
▶️کتاب "تأویل گرایی در انحرافات مهدویت" منتشر شد
⬆️کتاب "تأویل گرایی در انحرافات مهدویت" به قلم محمدعلی فلاح علی آباد به سفارش پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهی به چاپ رسیده است.
⬆️به گزارش خبرگزاری «حوزه» کتاب "تأویل گرایی در انحرافات مهدویت" به قلم محمدعلی فلاح علی آباد به سفارش پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهی به چاپ رسیده است.
⬆️بر اساس این گزارش، درباره این کتاب باید گفت: «مهم ترین چالش مدعیان دروغین مهدویت، پاسخ به این پرسش است که اگر حضرت مهدی (عج) ظهور کرده است، چرا ویژگی های موعود در آثار اسلامی و مؤلفه های زمان ظهور محقق نشده است؟ از آنجا که مدعیان قادر به انکار همه این خصوصیات و ویژگی ها نیستند، به تأویل آموزه های مهدویت رو آورده اند. از این رو تأویل بی ضابطه و بیان برداشت های ذوقی و بر اساس عقائد فرقه ای از مهم ترین ترفندهای جریان های انحرافی مهدویت در مواجه با مفاهیم و گزاره های این آموزه اساسی اسلام است.
🔽این نوشتار با گونه شناسی و مقایسه تطبیقی تأویل گرایی در جریان های انحرافی به شاخصه ها و مقایسه تطبیقی تأویل گرایی در جریان های انحرافی به شاخصه ها و پیامدهای تأویل گرایی فرقه های انحرافی می پردازد».
یادآور می شود این کتاب از سوی انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در ۵۰۰ شماره منتشر شد.
#آثار_علمی
#آثار_پژوهشی
#پژوهشکده_مهدویت_وآینده_پژوهی
💠https://eitaa.com/isca24/5268
هدایت شده از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🔰به قلم محمدرضا ملایی؛
⬅️اندیشه های سیاسی علامه حسینی طهرانی به رشته تحریر درآمد
▶️کتاب "اندیشه های سیاسی علامه سید محمدحسین حسینی طهرانی" به قلم محمدرضا ملایی به سفارش پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی به چاپ رسیده است.
⬇️ کتاب "اندیشه های سیاسی علامه سید محمدحسین حسینی طهرانی" به قلم محمدرضا ملایی به سفارش پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی به چاپ رسیده است.
⬅️بر اساس این گزارش، در قسمت چکیده این کتاب آمده است: «آیا عرفان می تواند در حوزه تفکر سیاسی اثرگذار باشد؟ شاید چنین به نظر رسد عرفانی که به دنبال رهایی از کثرات عالم و رسیدن به فناء فی الله است، نمی تواند در حوزه اندیشه سیاسی حضور داشته باشد؛ اما تجربه لامه سید محمدحسین حسینی طهرانی به عنوان فقیهی عارف مسلک، خلاف چنین تصوری را ثابت می کند. در تحقیق حاضر با الگویی از اندیشه ورزی سیاسی مبتنی بر فقاهت و عرفان شیعی مواجه خواهیم شد که در آن شاهد کیفیت و میزان حضور عرفان و فقه در سه عرصه فلسفه سیاسی، اخلاق سیاسی و فقه سیاسی از منظره علامه طهرانی خواهیم بود»
⭕️«مفاهیم بنیادین در اندیشه سیاسی علامه طهرانی»، «فلسفه سیاسی علامه طهرانی»، «اخلاق سیاسی علامه طهرانی»، «فقه سیاسی علامه طهرانی»، «خاتمه»، «عکس ها»، «کتابنامه» و «نمایه» از جمله فصول این کتاب می باشد.
🌐یادآور می شود این کتاب از سوی انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در ۳۵۰ شماره منتشر شد.
#آثار_پژوهشی
#آثار_علمی
#پژوهشکده_علوم_واندیشه_سیاسی
♈️https://eitaa.com/isca24/5270
🔰کتاب «خطاهای قرآنپژوهی جان ونز برو؛ ریشهها و پیامدها» توسط حجتالاسلام والمسلمین سیدمجید پورطباطبایی، عضو هیئت علمی پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن کریم نوشته شده است.
✅این اثر جزء آثار حدید منتشر شده این پژوهشکده می باشد؛ در ۲۹۰ صفحه از سوی این مولف انجام شده است.
🔵وی در این اثر به بررسی دیدگاههای جان ونزبرو پرداخته که یکی از مستشرقان معروف است که در زمینه قرآن، مطالعات زیادی داشته و دیدگاههای شاذی نیز مطرح کرده است.
✳️از جمله دیدگاههای نادرست وی این است که معتقد است اسلام، دینی آسمانی و الهی نیست و ساخته خود مسلمین از قرن سوم به بعد و تحت تاثر مسیحیان و یهودیان است؛ لذا شاکله اسلام در دوره پیامبر (ص) ایجاد نشده است.
💠این نویسنده و قرآنپژوه کتابی با عنوان «خاتم عشق» نیز دارد که سال قبل نشر یافته و در این اثر به تطور آرای غربیان و خاورشناسان در مورد پیامبر اعظم (ص) پرداخته است.
💠https://eitaa.com/lib_isca_ac_ir/234
🔰در آمدی بر سیره معصومان در کتابهای چهار گانه شیعه
علی اکبر ذاکری؛ چ۱، قم: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، بهار 1398، 372 صفحه رقعی
🔼برای دستیابی به سیره صحیح و سبک زندگی پیامبر (ص) ، ائمه: و حضرت فاطمه (س) بهترین منبع، کتب معتبر است. تا آنچه نقل و ارائه می شود برای همه مورد پذیرش قرار گیرد.
برترین و گرانسنگترین و مستندترین آثار معتبر نزد پیروان اهل بیت(ع)؛ کتابهای چهارگانه شیعه است. ا
ولین و مهم ترین آن کتاب شریف الکافی است که مشتمل بر مسائل مختلف است.
🔵دو جلد آن در باره مسائل اصول دین، پنج جلد در مسائل فروع دین و یک جلد با عنوان روضه، شامل برخی مسائل تاریخی و خطبها و نامههای معصومان است.
این کتاب را ثقة الاسلام محمد بن یعقوب کلینی (329ق) در عصر غیبت صغری در بغداد نگاشته است.
دومین کتاب من لا یحضره الفقیه است، کتابی در مسائل فروع دین و مسائل فقهی که محمد بن علی بن بابویه معروف به شیخ صدوق(3381ق) آن را نوشته و مشتمل بر حکم و نواهی پیامبر(ص) نیز هست و تلاش کرده از اخبار صحیح آن را گردآوری و در دسترس عموم قرار دهد.
سومین اثر تهذیب الأحکام و چهارمین آن الاستبصار فیما اختلف فیه الاخبار است که هر دو توسط محمد بن حسن معروف به شیخ طوسی(460ق) نگاشته شده است. هر دو در مسائل فقهی است.
⬅️هدف اصلی نویسنده در عین شرح کتاب استادش مقنعۀ شیخ مفید، بر طرف کردن تعارضات اخبار است. الاستبصار آن بخش از کتاب تهذیب است که شیخ طوسی در حل تعارضات اخبار، اظهار نظر کرده و با اندک ویرایش به صورت کتابی مستقل عرضه کرده است. این چهار اثر که در 24 مجلد منتشر شده از مهمترین و ارزشمندترین آثار مکتوب شیعه است که از زمان تدوین تا کنون به عنوان منابع اولیه مسائل عقیدتی و فقهی مورد توجه بوده و از منابع اصلی فقه شیعه است. سیره پژوهشی مستقل در این آثار، برای اولین بار است که انجام میگیرد.
🖊این جلد مقدمهای است بر استخراج سیره از این کتابهای چهار گانه شیعه. ابتدا به بیان مفهوم سیره و سنت در لغت و اصطلاح و دلایل پیروی از سیره معصومان پرداخته است. سپس ساختار و ویژگیهای هر یک از این چهار کتاب، تبیین و نسخهها، شروح و مؤلفان آنها معرفی شدهاند. علت اعتماد به آنها و منابعشان که برگرفته از اصول چهارصدگانه شیعه است. همراه با سیر تدوین حدیث و نگارش اصول و جوامع حدیثی اولیه در بخش اول کتاب بیان شده است.
◀️بخش دوم در باره زندگانی معصومان(ع) در فصول متعددی ارائه و اخباری که در کتابهای چهارگانه شیعه در باره معصومان آمده نقل و به وضعیت سیاسی-اجتماعی زمان آنان نیز پرداخته شده است. از ویژگیهای دیگر این اثر آن که، برخی اخبار که با حقایق تاریخی مخالف بوده، مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
https://eitaa.com/lib_isca_ac_ir
#پژوهشکده_تاریخ_وسیره_اهل_بیت
#علی_اکبر_ذاکری
#آثار_علمی
✳️این اثر جلد نخست از مجموعه فلسفه سیاسی اسلامی است که توسط حجت الاسلام واعظی منتشر شده است.
♈️حجت الاسلام واعظی در بخشی از مقدمه می نویسند: فلسفه سیاسیِ اسلامی بخشی از حوزه مطالعات سیاسی است که در مقایسه با فقه سیاسی و علم سیاست رونق و شکوفایی کمتری دارد.
🔽ابهام در مفهوم فلسفه سیاسی اسلامی و پاره ای سوء فهم ها و تلقی های ناصواب از عوامل مهم این ناپویایی است.
♈️نوشتار حاضر می کوشد با بررسی نیاز به فلسفه در حوزه سیاست، مفهوم فلسفه سیاسی اسلامی، نسبت سنجی مؤلفه های فلسفه های سیاسی کلاسیک، مدرن و پسامدرن، تبیین و تحلیل پاره ای از کژتابی های فلسفه سیاسی اسلامی و پاسخ به منکران آن، گامی مناسب در جهت غنای این شاخه از مطالعات سیاسی بردارد.
فصول این نوشتار شامل؛
1. فلسفه سیاسی و ابعاد آن
2. وضعیت فلسفه سیاسی: از کلاسیک تا پست مدرن
3. مراد از فلسفه سیاسی اسلامی
می باشد.
💠کتاب درآمدی بر فلسفه سیاسی اسلامی را در کتابخوان پژوهان ببینید.
pajoohaan.ir/document/225
جان بوردن رالز (2002 - 1921)، متفکر و فیلسوف سیاسی آمریکایی، شاخصترین چهره فلسفه سیاسیِ قرن بیستم است. وی در آثار خود به ویژه، کتاب نظریه عدالت، قرائتی از لیبرالیسم عرضه مینماید که به زعمِ او محتوای عدالت اجتماعی را دربردارد.
ادعای بلند پروازانه او آن است که عدالت به عنوان برترین فضیلت اجتماعی در اصول عدالت پیشنهادیاش تبلور یافته؛ اصولی که در تناسب کامل با سنتِ تفکر لیبرالی غرب است.
این اثر دیدگاههای «رالز» را در خصوص گفتمانِ عدالت و لیبرالیسم وجه همت خویش قرار داده و در پنج فصل به نقد و بررسی آنها پرداخته است.
https://pajoohaan.ir/document/4060
🔰کتاب حاضر تلاشی است در معرفی اندیشه هایی که در جهان اسلام برای پاسخ به مسائلی نظیر نحوه مواجهه با تمدن غرب و فرایند ساخت تمدن اسلامی در دوره معاصر ارائه شده است.
این کتاب بر چند متفکر معاصر از سرزمین آناتولی متمرکز شده است؛ سرزمینی که میراث دار تجربه ای خاص از اسلام گرایی زیر بیرق خلافت عثمانی است. در این اثر تلاش شده است ضمن بیان اندیشه ها، زمینه تولید و بازتولید اندیشه ها ترسیم شود تا مخاطب تصویری روشن تر از فرایند تحولات فکری در کنار تحولات عملی دریافت نماید.
☮️شباهت در شوق و انگیزه دو کشور ایران و ترکیه در احیای تمدن اسلامی، رونق مباحث علمی مرتبط با تمدن اندیشی را افزایش داده است و به نظر می رسد تولید آثاری برای معرفی آنچه که در عرصه دانشی و عملی دو کشور اسلامی می گذرد، تضارب و تفاهم فکری و عملی در پی خواهد داشت.
#آثار_پژوهشی
#آثار_علمی
#رسول_نوروزی_فیروز
#مرکز_مطالعات_اجتماعی_وتمدنی
🌐https://eitaa.com/lib_isca_ac_ir/242
🔵معرفی کتاب رویکرد شناختی پاسخ علمای اهل سنت به مخالفان مهدویت
⬅️به گزارش خبرنگار ایکسا کتاب «رویکرد شناختی پاسخ علمای اهل سنت به مخالفان مهدویت» از جمله پروژه هایی است که در پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهی با اجرای جناب حجت الاسلام آقای حسین الهی نژاد عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به اتمام رسیده و در تابستان 1398 زیور چاپ و نشر آراسته شده است.
✳️در این کتاب به بحث نگرش های مختلف مخالفان مهدویت در اهل سنت و پاسخ های علمای اهل سنت به آنها پرداخته می شود رویکرد هایی نظیر حدیث شناختی، دین شناختی، مذهب شناختی، نماد شناختی، کارکرد شناختی، جامعه شناختی، روان شناختی مثلا مخالفان مهدویت با رویکرد حدیث شناختی، احادیث مهدویت را ضعیف، متناقض و جعلی تلقی نموده اند و با رویکرد دین شناختی، اندیشه مهدویت را کپی برداری از مجوسیت، یهودیت و مسیحیت دانسته و اتهام وارداتی و غیر اسلامی بودن را نثار آن کرده اند و با رویکرد مذهب شناختی ، انگ فرقه ای و مذهبی بودن به اندیشه مهدویت زده و آن را از اختراعات و جعلیات شیعه تلقی نموده اند.
☮️و با رویکرد نماد گرائی، مهدویت و آموزه های مهم آن را نمادین و سمبلیک تصور کرده و اتهام غیر شناختاری و غیر حقیقی بودن را متوجه آن نموده اند. در پاسخ به ایرادات و اتهامات مخالفین، منکرین و مرددین مهدویت در اهل سنت، قاطبه علمای اهل سنت حرکت و تلاش مضاعفی بخرج داده و با ارائه دلایل و براهین عقلی و نقلی به وحیانی بودن اندیشه مهدویت نظر داده اند .
◀️ و با استناد به احادیث نبوی که توسط صحابه و تابعین در منابع دست اول حدیثی نظیر صحاح، مسانید، سنن، جوامع و اطراف آمده به توجیه اسلامی بودن آن همت گماشته اند. بی شک در کنار همه این مکتوبات و منقولات معتبر، اذعان علما و اندیشمندان اسلامی به صحیح بودن، متواتر بودن و مستفیض بودن روایات مهدویت از یک طرف و اجماعی، اعتقادی و ایمانی بودن باورداشت مهدویت از طرف دیگر دلیل قوی و مستند محکمی است که اتهامات و ایرادات مخالفین مهدویت بی پایه و بی اعتبار است.
#معرفی_کتاب
#حسین_الهی_نژاد
#پژوهشکده_الهیات_وخانواده
🔵https://eitaa.com/lib_isca_ac_ir/244
هدایت شده از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🔸از پایگاه تخصصی بازنمایی آثار امام موسی صدر رونمایی می شود
طی مراسمی از سوی معاونت پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی از پایگاه تخصصی بازنمایی آثار امام موسی صدر رونمایی می شود.
✅سخنی با خواننده
✳️پژوهش در حوزه اندیشه سیاسی از منظر دینی در راستای شناخت مبانی، سرشت و ساختار آن در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی ضرورتی انکارناپذیر یافته است. ژرفنگری در مبانی دینی مشتمل بر عقل و آموزههای وحیانی و عرف جامعۀ اسلامی ـ ایرانی، شرطی اساسی در پویایی پژوهشها برای دستیابی به الگوی مطلوب حکومت اسلامی در دوره جدید است؛ ازاینرو شناخت، بازخوانی، بازنگری و بومیسازی مسائل علم و اندیشه سیاسی، جایگاه ویژهای در این پژوهشها دارند.
⏺بیتردید قصد اولیه انقلاب اسلامی هدفمندی و ارتقای کیفیت زندگی مؤمنان بر اساس نص اسلامی بود. لازمۀ تحقق این هدف، تربیت اندیشمندان فراوان و انجام تحقیقات بروز، کارآمد و معتبر علمی بود که در این راستا با راهنمایی استادان و همکاری طلاب فارغالتحصیل علوم سیاسی، زمینه شکلگیری پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی در سال ۱۳۷۳ فراهم شد. تجربه نو و موفق این پژوهشگران در معرفی بخشی از میراث سیاسی عالمان شیعی و تألیف آثاری مستقل درباره مسائل نوپیدای سیاسی، زمینه را برای گسترش فعالیتهای این مرکز و ارتقای آن به پژوهشکدهای مستقل مهیا کرد.
✅این پژوهشکده در راستای ایفای رسالت خود، تولیدات پژوهشی فراوانی را به جامعۀ علمی ارائه کرده است که از آن جمله میتوان به تألیف، تصنیف و
ترجمه دهها کتاب در حوزه اندیشه سیاسی اسلام اشاره کرد. چشمانداز آینده این پژوهشکده تبدیلشدن به مرجعی علمی پیرامون اندیشه سیاسی ـ دینی است تا بتواند با گردآوری مهمترین تلاشها و اندیشهها به بسیاری از علاقهمندان این حوزه، خدمات علمی مؤثری ارائه کند.
💠کتاب حاضر با هدف ارزیابی انتقادی امکان تأسیس علم سیاست بر اساس آموزه « اصالت وجود » نگاشته شده است. امید است علاوه بر جامعه دانشگاهی و حوزوی، دیگر علاقهمندان نیز از آن بهرهمند شوند.
پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی لازم میداند از تلاشهای مؤلف محترم آقای دکتر محمد پزشگی، ناظر ارجمند حجتالاسلام و المسلمین دکتر محمدتقی سبحانی، ارزیابان محترم آقایان حجتالاسلام و المسلمین دکتر احمدرضا یزدانیمقدم و دکتر شریف لکزایی، مدیر محترم گروه آقای دکتر رضا عیسینیا و مدیر محترم امور پژوهشی دکتر محمود فلاح تشکر و قدردانی کند؛ همچنین از ریاست محترم پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی حجتالاسلام و المسلمین آقای دکتر نجف لکزایی که مساعدتهای مؤثر ایشان نقشی اساسی در به سرانجامرسیدن پژوهش حاضر داشت، تشکر مینماید. در پایان از اداره نشر پژوهشگاه جهت آمادهسازی و چاپ این کتاب تشکـر و قدردانی میشود.
این پژوهشکده در راستای حیات و بالندگی خود از انتقادها و پیشنهادهای علمی استادان، صاحبنظران و پژوهشگران محترم استقبال میکند. امید است این فعالیتها موجبات رشد و پویایی اندیشه سیاسی اسلام را فراهم سازد.
دکتر منصور میراحمدی
مدیر پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی
✅سخنی با خواننده
💠سالیانی است که مباحث معرفتشناسی در مطالعات دینی، فلسفی، کلامی یا تفسیری و قرآنی برای خود جا باز کرده و ادبیاتی را پدید آورده است.
⏺گر چه همچنان بسیارند کسانی که در این زمینهها بحثهای ژرف و گستردهای انجام میدهند؛ اما آبشخور مباحث خود را نمیدانند و بهدرستی آگاه نیستند که در فرجام، ژرفاندیشیشان به چه حوزهای باز میگردد.
♈️داشتن معرفتشناسی و مشتقات و زیرشاخههای درونی و گسترده آن، ازجمله « معرفتشناسی دینی »، البته در میان محققان و متفکران ایرانی و حتی مسلمانان غیرایرانی، دیرزمانی نیست که به شکل صریح و مستقیم شیوع یافته و مطالعات و تحقیقاتی را پدید آورده است؛ حال آنکه در دنیای جدید بر عالمان دینی فرض شمرده میشود که در گامهای اولیه و در وهله نخست برای تدوین آییننامه فکری و تأسیس منظومه دینی خود، به تعریف مشخص نظام معرفتشناسی دینی خود بپردازند و بهناگزیر باید توضیح دهند آنچه به عنوان معارف دینی بر میشمارند، معیار و حجیت خود را از کجا گرفتهاند. به چه دلیل عینی بینالاذهانی میتوان به قبول آنها پای فشرد.
✅همینطور تعارض و تزاحمی که میان این معارف و دیگر معارف بشری روی داده را چگونه میتوان تحلیل کرد و آیا این تعارضها ظاهری است یا تعارضی واقعی و نازدودنی. از سوی دیگر تنوع و تکثری که در این معارف میافتد را چگونه میتوان بررسی کرد. آیا کثرتها به نحوی جدی مشکل نیست یا شکاکیت در حوزه معرفتشناسی دینی را تداعی نمیکند ؟
♈️اساسا معرفتدینی تا چه اندازه دینی است و تا چه اندازه بشری. آیا با دینی بودن آن ـ با توجه به هر معیاری ـ میتوان بشری بودنش را نادیده انگاشت و اساسا تا چه حد عقل و تا چه اندازه تجربه دینی میتواند در تحکیم شالودههای معرفت دینی به عنوان مبنای اصیل تلقی گردد و آیا نمیتوان میان « عقلگرایان » و « تجربهگرایان » در سرزمین معرفتشناسی دینی، به مصالحه و دادوستدی زاینده و سازنده دست زد ؟
💠اینها و مقولههای بسیاری ازایندست، پرسشهایی است که معرفتشناسی دینی را در این زمان به خود مشغول داشته و پژوهشگران و اندیشمندانی را به سوی خود کشانده است؛ هرچند آنچه بومی ایران شیعی است، در نسبت با آنچه در جاهای دیگر تولید میشود، نیازمند تقویت جدی است؛ ازاینرو توجه به آن آثار و بازگردان آن به زبان فارسی، گامی برای فربهسازی ادبیات معرفتدینی و غنای آن است. به همین منظور گروه فلسفه و کلام مرکز پژوهشهای علوم اسلامی و انسانی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان که تا کنون به گونههای مختلفی در این راستا حرکت کرده، به سهم خود میکوشد گامی هرچند کوچک در راستای بازشناسی و طرح بایسته مسائل معرفتشناسی دینی بردارد.
⏺در این مسیر، گاه با پیگرفتن مباحث عمومی معرفتشناسی و گاه با طرح مستقیم پرسشهای معرفتشناسی دینی، به تعریف و اجرای پروژههایی اهتمام داشته است.
❇️ترجمه کتاب The epistemology of religious experience با عنوان معرفتشناسی تجربه دینی از جمله آثار درخوری است که به طور مستقیم به یکی از مهمترین حوزههای معرفتشناسی دینی پرداخته است؛ جایگاه ویژه تجربه دینی در تقویم و پشتیبانی از باورهای دینی که یکی از بدیعترین عرصههای معرفتشناسی دینی است.
✳️نویسنده اثر پروفسور کیث یندل، که از فیلسوفان دین برجسته و بنام میباشد، با نگاهی بسیار دقیق و رویکردی نقادانه و البته با کمی دشوار نویسی به بررسی عالمانه آن پرداخته است. وی با ژرفبینی کم نظیر به پرسشهایی درباره تجربه دینی و نسبت آن با تجارب حسّی و تجارب عرفانی میپردازد و ظرفیتهایی که تجارب دینی برای اثبات و تاثیر باورهای دینی را دارند مورد تحلیل قرار دهد.
💠با خرید این اثر ارزشمند می توانید تمام متن را مطالعه کرده و دسترسی به تمام متن داشته باشید.
💠http://pajoohaan.ir/document/760
🔰عنوان کتاب: تبیین جایگاه کوفیان در فرایند نهضت امام حسین(ع)
✅نویسنده: حسین قاضی خانی
🔵از آثار حدید و منتشر شده پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی/پژوهشکده تاریخ وسیره اهل بیت علیهم السلام/مهر ماه 1398
⏹در سخن از نقش کوفیان در حرکت امام حسین(ع)، گروهی این پیوند را چنان میبینند که حرکت امام(ع) از عدم بیعت تا شهادت را بر اساس آن تحلیل میکنند و در مقابل گروهی دیگر تنها بخشی از نهضت حضرت را در ارتباط با کوفیان قابل رصد می¬دانند.
✅ جایگاه کوفیان در فرایند نهضت حضرت با رویکردهای مختلفی قابل بررسی است و نگاه تاریخی به دلیل بازشناسی بستر شکل¬گیری واقعه جایگاه خاص خود را داراست. در این پژوهش با بهرهگیری از روش تبین تاریخی که هدف از آن ورود به لایههایی فراتر از پوستهی رویین حوادث تاریخی در جهت فهم ژرفای وقایع است، ضمن فراچنگ آوردن دادهها، سراغ از چرایی رخ دادن حوادث گرفته میشود تا در این میان ضمن دستیابی به علت وقوع رویداد در محدودهی گزارشهای تاریخی به گونهای دادههای قابل اعتماد از دیگر دادهها نیز شناسایی گردند.
▶️ با توجه به تبیین تاریخی انجام شده مسالهی امتناع امام حسین(ع) از بیعت، در پیوند با کوفه نبوده است و ریشه در شایستگی امام حسین(ع) بر امر خلافت، رفتارهای معاویه و عدم لیاقت یزید در خلافت بر مسلمانان داشته است.
❇️ پیوند کوفیان با قیام امام نیز به دلیل فشارهای حکومت اموی بر شیعیان کوفه، نالایقی یزید برای حکمرانی و جایگاه امام حسین(ع) به عنوان محور گرد آمدن شیعیان در کنار ایشان در مرحلهی مکّی حرکت امام(ع) صورت پذیرفته است. امام حسین(ع) که امر به معروف و نهی از منکر را هدف قیام خویش خوانده بود در راستای اصلاح جامعه بدان دلیل که تنها بارقهی امید جهت یاری امام در راستای این اصلاح در کوفه دیده میشد مسیر کوفه را در پیش گرفت.
✅در تبیین بازماندن کوفیان از یاری امام حسین(ع) پراکندگی طرفداران امام در میان قبائل کوفه نقشی اساسی دارد. همچنین بدان روی که برخی سران شیعه به هنگام حضور مسلم در کوفه در کنار وی گرد نیامدند با ورود عبیدالله به کوفه و جمع آمدن سران قبائل و اشراف کوفه نزد او، اوضاع کوفه به جانب طرفداران گروه اموی چرخید و در نهایت دستگیری هانی و حوادث مرتبط با آن گسیختگی انسجام شیعه در کوفه را به همراه آورد و عبیدالله توانست با کنترل شدید مسیرهای منتهی به کوفه مانع ارتباطگیری شیعیان و امام حسین(ع) و پیوستن طرفداران حضرت به ایشان گردد. تزلزل و سستی کوفیان در پای¬بندی به عهد خویش مبنی بر یاری امام نیز تحت تاثیر این حوادث بروز ویژه دارد.
💠 باید دانست در ترسیم چگونگی حرکت امام گزارش¬های تاریخی اهمیّتی دو چندان می¬یابند لذاست که اهتمام به بازخوانی گزارش¬های منابع کهن در راستای دست یازیدن به واقعیت تاریخی در این اثر نمود بارزی یافته است.
اهمیّت بازخوانی گزارش ها زمانی بیشتر چهره نشان می دهد که در مواجهه با برخی دانسته های عمومی از وقایع پیرامونی این نهضت، خوانش جدیدی از آن¬ها شکل می¬گیرد.
#پژوهشکده_تاریخ_وسیره_اهل_بیت
#آثار_علمی
#آثار_پژوهشی
#قاضی_خانی
🌐https://eitaa.com/lib_isca_ac_ir/252
✳️سیر تدوین و تطور صحابه نگاری
✅معرفی کتاب
⏹صحابه نگاری که قدمتی برابر با سیره نگاری دارد به فهرست و شرح حال و مسائل مختلف مربوط به یاران پیامبر (ص) می پردازد.
▶️صحابه نگاران در شرح حال صحابه آگاهی هایی داده اند که درباره حوادث دوران رسالت است، اما بسیاری از این آگاهی ها را مورخان و به خصوص سیره نگاران در ضمن شرح حوادث دوران رسالت بیان نکرده اند. بنابراین شرح حال نویسی صحابه بخشی از سیره شناسی و نیز شناخت حوادث قرن نخست به شمار می رود که شناخت این دو دوره (عصر رسالت و بعد از آن) بدون مطالعه کتب صحابه نگاری، شناخت جامعی نخواهد بود.
🔴ذکر این نکته هم ضروری است که صحابه نگاری به دلیل چالشی بودن موضوع، تحت تأثیر شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و دیدگاه های مختلف، تطورات بسیاری در طول تاریخ به خود دیده و از جهت ساختاری و محتوایی دستخوش تغییر و تحول فراوانی شده است.
💠در کتاب «سیر تدوین و تطور صحابه نگاری» که نوشته حجت الاسلام و المسلمین استاد محمدرضا هدایت پناه می باشد، ضمن اشارات به سیر تدوین و تطور این دانش و مجموعه صحابه نگاری ها و صحابه نگاران، به نقش شیعه و اهل سنت در تحولات ساختاری و محتوایی و بیان مزایا و نواقص صحابه نگاری ها پرداخته است.
◀️این اثر در شش بخش کلی، مباحث مذکور را مورد بررسی قرار داده است. عناوین این بخش ها که هر کدام از آنها حاوی چند فصل نیز می باشد به این قرار است:
بخش اول: کلیات: تبیین و ساختار؛ تعاریف و نگرش ها
بخش دوم: سیر تدوین صحابه نگاری
بخش سوم: آشنایی با صحابه نگاران(آمار و گونه شناسی، شناخت و شرح حال)
بخش چهارم: صحابه نگاری های مفقود (روش ها و بینش ها)
بخش پنجم: مکاتب صحابه نگاری
بخش ششم: علل و عوامل ازدیاد صحابه
این کتاب 775 صفحه ای به همت گروه فرهنگ و تمدن اسلامی پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام تهیه و توسط پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شده است.
#پژوهشکده_تاریخ_وسیره_اهل_بیت
#معرفی_آثار
#آثار_علمی
💠https://eitaa.com/lib_isca_ac_ir/254
دولت مدرن نهادی است که حاکمیت آن به تمامی واحدهای عرصه بینالملل گسترش یافته و جوامع مختلف را ناگزیر از پذیرش خود نموده است. این نوشتار با دغدغه پاسخگویی به نیازهای اجتماعی سیاسی دولت دینی و با رویکردی تحلیلی و روششناسانه که برآمده از درآمیختن سطوح مختلف تحلیل در رشتههای علمی جامعهشناسی و سیاست و حقوق و روابط بینالملل است، تلاش دارد از مباحث فلسفی دولت فراتر رود و شکلگیری و تحول این نهاد را در فرایند پاسخگویی به نیازها و پیچیدگیهای مدیریتی جامعه مدرن بازشناسد، جامعهای که همراه با دگرگونیهای علمی، صنعتی و نظامی، دست به گریبان تحولات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی بوده است. همچنین میکوشد نگاه اندیشمندانی را که در مقوله دولت در اسلام قلم میزنند، معطوف به بررسی مجدد موضوعشناسی این نهاد نماید.
💠خرید نسخه اصلی کتاب از فروشگاه نشر پژوهشگاه
🌐https://plink.ir/wMP8F
✳️معرفی کتاب «فلسفه علم سیاست و حکمت متعالیه»
✅موضوع کتاب:
🔴مطالعات پسااستعماری ، علوم انسانی مرسوم را مورد نقد قرار دادهاند. مفهوم پسااستعماری اشاره به تاثیر استعمار بر جامعهها و فرهنگها دارد.
گرچه پس از جنگ جهانی دوم تاریخدانان در ابتدا این واژه را در معنایی تاریخی به کار بردند تا وضعیت کشورهای مستعمره را پس از دوره استقلالشان نشان دهند؛ اما منتقدان ادبی از نیمه دوم دهه 1970 از آن برای بررسی تاثیرات فرهنگی استعمار استفاده کردهاند .
«نظریه پسااستعماری» از دهه 1980 در کنار دانشهایی مانند مطالعات فرهنگی و مطالعات زنان تحت عنوان «علوم انسانی جدید» شناخته شده است که میکوشد از سویی خصلت انحصارطلبی و حاشیهرانی علوم انسانی غربی را نشان دهد و از سوی دیگر دانشهای به حاشیه رانده شده بوسیله آن علوم را بازسازی کند .
در جهان اسلام نیز گروهی از متفکران مسلمان مطالعات علوم انسانی اسلامی را همزمان با مطالعات پسااستعماری آغاز کردهاند. متفکران مسلمان این مطالعات را که تحت عناوین مختلف مانند «اسلامی سازی علوم» ، «علم مقدس» ، «اجتهاد اسلامی» ، «پارادایم جهانی اسلام» ، «علمی بودن قرآن» و ... انجام شده است از نیمه دوم دهه 1970 آغاز کردهاند که تاکنون ادامه دارد. موضوع کتاب بررسی ادعای وجود یک علم سیاست اسلامی بر اساس آموزههای حکمت متعالیه میباشد.
🔴چکیده کتاب:
هدف کتاب حاضر بررسی انتقادی ایده یارادیمیک بودن فلسفه صدرایی برای علم سیاست است. مدعای نوشته حاضر خام بودن این ایده برای علم سیاست است. مستدل ساختن این ایده در شکل کنونی نیازمند اطلاعاتی مقدماتی است؛ اطلاعاتی که از فلسفه اسلامی درباره سعه و طبق دامنه نظریه های سیاسی، کشف الگوهای فلسفی و اکتشافی در موضوعات سیاسی، فقدان ارزشهای مشترک علمی مورد توافق دانشمندان علم سیاست و راه حل های پیشنهادی برای حل برخی از مشکله های سیاسی، فقدان تحقیقات سیاسی کاربردی مبتنی برعوامل مزبور نیز این ایده را به ایده ای خام تبدیل کرده است.بررسی مدعای مزبور به روش اسنادی است. نتایج پژوهشی حاصل از این کتاب برای پژوهشهای آتی در زمینه فلسفه علوم اجتماعی و مطالعات سیاسی بومی مثمر ثمر و مطلوب خواهد بود.
❇️محورهای مهم کتاب:
1) تلاش برای رفتن به سوی فلسفه علم سیاست بر اساس فلسفه اسلامی
2) فلسفه اسلامی و پارادایمهای مسلط در علم سیاست
3) سرشت علم سیاست بر اساس فلسفه اسلامی
4) رابطه علم سیاست و علوم تجربی در فلسفه اسلامی
5) اجزای پارادایمی علم سیاست بر اساس فلسفه اسلامی
⏹برجستگی اثر نسبت به آثار مشابه:
منابعی که به مطالعه فلسفه علم سیاست به طور خاص (و فلسفه علوم اجتماعی به طور عمومیتر) در درک معاصر انجام گرفته باشد بسیار اندک است و در این میان منابعی که با رهیافت فلسفی به این مهم پرداخته باشند نادرتر هستند. اما این امر بدان معنا نیست که نتوان عناصر مورد نیاز برای مطالعه فلسفه علم سیاست و علوم اجتماعی به مفهوم کنونی را نتوان از لابلای کلمات فیلسوفان مسلمان و کتابهای فلسفی، سیاسی و اجتماعی بدست آورد. به نظر میرسد که هر چه پیشتر میرویم شاهد توجه بیشتری به فلسفه علم سیاست هستیم که خود برخاسته از احساس نیاز بیشتری است که در میان نویسندگان و متفکران مسلمان به مطالعه فلسفه علم سیاست به طور خاص و فلسفه علوم اجتماعی به طور عام (به معنای جدید) احساس میشود. این نیاز به ویژه وقتی بیشتر تاکید میشود که متوجه باشیم که زبان تمدن جدید فلسفی یا علمی- فلسفی است و بنابر این برقراری گفتگو با آن لزوما از طریق فلسفی صورت پذیر میباشد. از این رو لازم است منابعی مطالعه انتقادی شوند که فلسفه اسلامی یا بخشهایی از آن را به صورت فلسفه علم سیاست یا علوم اجتماعی در درک جدید مورد مطالعه قرار دادهاند. بنابر این نیاز به فلسفه علم سیاست رهیافت فلسفی و داشتن نگاه انتقادی ویژگیهای عمده این کتاب هستند.
❇️مخاطب اصلی کتاب:
1️⃣ دانشجویان رشتههای علوم انسانی
2) علاقهمندان به مباحث فلسفه علوم انسانی اسلامی
3) علاقهمندان به مطالعات پسا استعماری
🌐https://eitaa.com/lib_isca_ac_ir/259