♈️به همت انتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب؛
🔰کتاب الرسائل الکلامیه نوشته هادی طهرانی نجفی با تصحیح و تعلیق هادی مکارم تربتی و محمد جعفر اسلامی منتشر گردید.
⬅️به گزارش روابط عمومی پژوهشکده اسلام تمدنی، کتاب الرسائل الکلامیه نوشته هادی طهرانی نجفی با تصحیح و تعلیق هادی مکارم تربتی و محمد جعفر اسلامی منتشر گردید.
▶️معرفی کتاب
عالم برجسته مرحوم شیخ محمدهادی طهرانی نجفی، از علمای اواخر قرن ۱۳ هجری و اوایل قرن ۱۴ هجری در نجف اشرف و از محققان مدققی است که در زمینه های مختلف علوم اسلامی صاحب نظر بوده و ضمن تدریس و تربیت شاگردان، با حریت و جسارت کم نظیری به ارائه نظرات و آرای بکر و بدیع در زمینه فقه و اصول فقه پرداخته و انتقادهایی تند و بی محابا به حکمت صدرایی و عرفان ابن عربی نموده است. در این تحقیق به همراه ارائه متن منقح برخی از آثار کلامی مولف مختصری از شرح حال ایشان ارائه شده و طی آن برخی از شاگردانش معرفی گردیده و از آثار و تالیفات کلامی او یاد شده سپس به عرضه آرای خاص و ابتکاری او در مباحث گوناگون پرداخته شده است.
#پژوهشکده_اسلام_تمدنی
#هادی_طهرانی
#آثار_علمی
https://eitaa.com/lib_isca_ac_ir/162
🔵معرفی کتابی از پژوهشکدۀ اخلاق و معنویت:
✳️معنویت¬ گرایی جدید
💠پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی (ایسکا): کتاب معنویت گرايي جدید (مؤلفه های مفهومی، لوازم اعتقادی و نشانه های گفتمانی)، تالیف دکتر احمد شاکرنژاد، چاپ و روانۀ بازار نشر شد.
به گزارش خبرنگار ایسکا: کتاب معنویت گرايي جدید (مؤلفه های مفهومی، لوازم اعتقادی و نشانه های گفتمانی) تالیف دکتر احمد شاکرنژاد در دسترس علاقه مندان قرار گرفت.
این اثر بیست¬ و یکمین عنوان از آثار مکتوب پژوهشکدۀ اخلاق و معنویت و چهارمین کتاب از آثار گروه معنویتِ این پژوهشکده است که پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی آن را منتشر کرده است.
▶️تحقیق حاضر بر محور پاسخ به این سوال است که «مفهوم معنویت در عصر حاضر چیست و لوازم اعتقادی و نشانههای گفتمانی آن کدام است».
این کتاب که نتیجه چهار سال تحقیق و پژوهش بوده و با نظارت دکتر بهزاد حمیدیه و به قلم دکتر احمد شاکرنژاد در 389 صفحه به نگارش درآمده است، شامل چهار فصل است که عبارتند از:
- فصل نخست: مفهوم معنویت؛
- فصل دوم: مبانی نظری و لوازم اعتقادی معنویت¬گرایی جدید؛
- فصل سوم: نشانه¬های معنویت¬گرایی جدید؛
- فصل چهارم: نتیجه¬گیری.
در بخش ¬هایی از مقدمۀ این کتاب آمده است: «بعد از دوره ای مبارزه با دین و ماوراء طبیعت، واژۀ معنویت دوباره بر سر زبان ها افتاده است و در حیطه ¬های مختلف از حرفه هایی چون مدیریت، پزشکی، روان درمانی تا حوزه های چون ورزش، اوقات فراغت و تعلیم و تربیت سخن از معنویت به میان میآید. اما با کمی دقت در کاربردهای متعدد این واژه، آشکار می شود که معنویت در محاورات جدید، چیزی در درون دین نهادینه نیست... معنویت در کاربرد جدید آن، فارغ از دین نهادینه است و بعضاً در تقابل با دین داری نهادينه و یا به عنوان بدیل آن به حساب میآید... .
هرچند واژۀ معنویت و «فراروی از ظاهر» بر سر زبان ها افتاده، اما به راحتی نمی توان این اتفاق را بازگشت دوبارۀ انسان به دین داری نهادينه تفسیر کرد.
#احمد_شاکر_نژاد
#پژوهشکده_اخلاق_ومعنویت
#آثار_علمی
🌐https://eitaa.com/lib_isca_ac_ir/164
🔰کتاب فلسفه علم سیاست و حکمت متعالیه تألیف محمد پزشگی به همت انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شد.
🔵به گزارش خبرنگار مهر، کتاب فلسفه علم سیاست و حکمت متعالیه تألیف محمد پزشگی به همت انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شد.
✳️هدف کتاب حاضر بررسی انتقادی ایده یارادیمیک بودن فلسفه صدرایی برای علم سیاست است. مدعای نوشته حاضر خام بودن این ایده برای علم سیاست است. مستدل ساختن این ایده در شکل کنونی نیازمند اطلاعاتی مقدماتی است؛ اطلاعاتی که از فلسفه اسلامی درباره سعه و طبق دامنه نظریه های سیاسی، کشف الگوهای فلسفی و اکتشافی در موضوعات سیاسی، فقدان ارزشهای مشترک علمی مورد توافق دانشمندان علم سیاست و راه حل های پیشنهادی برای حل برخی از مشکله های سیاسی، فقدان تحقیقات سیاسی کاربردی مبتنی برعوامل مزبور نیز این ایده را به ایده ای خام تبدیل کرده است.
بررسی مدعای مزبور به روش اسنادی است. نتایج پژوهشی حاصل از این کتاب برای پژوهشهای آتی در زمینه فلسفه علوم اجتماعی و مطالعات سیاسی بومی مثمر ثمر و مطلوب خواهد بود.
#محمد_پزشگی
#پژوهشکده_علوم_واندیشه_سیاسی
#آثار_علمی
🌐https://eitaa.com/lib_isca_ac_ir/166
_
💠چکیده مقالات همایش امام علی علیه السلام الگوی عدالت و معنویت برای جهان امروز
📖عدالت و معنویت به عنوان دو عنصر حیاتی و گمشدۀ امروز بشر همواره مورد توجه جوامع و رهبران آنها بوده و به گونههای مختلف بدان توجه داشته و به عنوان یک نیاز بدان نگریسته و برای تحقق آن کوشیدهاند؛ بهگونهای که گاه سبب گمراهی و رفتن به مسیرهای ناصواب گردیده و بحرانهایی را پدید آورده است.
🔽سیره معصومان علیهم السلام در این باره و اهتمام آنان به این دو مقوله و روش و منش ایشان برای انسان امروزین راهبرد و راهنما خواهد بود. اینکه عدالت و معنویت چه جایگاهی نزد اهلبیت علیهم السلام داشته و برای تحقق آن چگونه اندیشه و اقدام کردهاند، میتواند چراغ راهی برای جامعۀ امروز باشد.
روش و منش امیرالمؤمنین امام علی علیه السلام در باب عدالت و معنویت به عنوان نمونۀ کامل این دو بعد، و نیز توجه به ابعاد مختلف عدالت فردی و اجتماعی و پیوند آن با معنویت و جایگاه این دو از دیدگاه علوی میتواند الگوی مناسبی برای جهان امروز باشد
⏺پژوهشکده تاریخ و سیره اهلبیت علیهم السلام در هزار و چهارصدمین سال شهادت آن حضرت و به منظور تکریم و ارج نهادن به مقام والای امیرالمؤمنین
تبیین این دو نکته را در سیره آن حضرت به عنوان الگوی کامل، در همایش « امیرالمؤمنین علی علیه السلام الگوی عدالت و معنویت برای جهان امروز » با همکاری مراکز مختلف علمی و پژوهشی داخل و خارج کشور برگزار کرده و چکیده مقالات آن را در اختیار علاقمندان قرار داده و تشنگان معارف اهلبیت علیهم السلام را در اینباره به مجموعه مقالات همایش ارجاع میدهد.
❇️بر خود لازم میدانم از همه عزیزانی که در انجام این کار سترگ یاریگر ما بودند سپاسگزاری کنم. حجتالاسلام والمسلمین آقای دکتر واعظی ریاست محترم دفتر تبلیغات اسلامی که از آغاز پیشنهاد موضوع تا برگزاری همایش یار و مددکارمان بود و با پیشنهادات و راهنماییهای ارزنده مسیر انجام کار را سامان دادند. حجتالاسلام والمسلمین آقای دکتر لکزایی ریاست محترم پژوهشگاه که با جدیت پیگیر انجام درست امور بودند و از رهنمودهایشان در این مسیر بهره بردیم. اعضای محترم کمیته علمی همایش که یار و مددکارمان بودند. ارزیابان محترم مقالات و نیز همکاران ارجمند در پژوهشکده تاریخ و سیره اهلبیت علیهم السلام که با همت مضاعف در انجام هر چه بهتر همایش کوشیدند و نیز دستاندرکاران نشر پژوهشگاه که در انتشار این اثر همت گماشتند.
بهجاست که یاد کنیم از مرحوم استاد محمدجواد صاحبی که در آستانه برگزاری همایش دعوت حق را لبیک گفت.
دکتر حمیدرضا مطهری
رئیس پژوهشکده تاریخ و سیره اهلبیت علیهم السلام
💠تمام مسلمانان و بهویژه پیروان مکتب اهلبیت علیهالسلام، امیرمؤمنان علی بن ابیطالب علیهالسلام را الگوی رفتاری خود میدانند و پیوسته میکوشند تا رفتار خود را با رفتار آن حضرت منطبق کنند.
✳️گام نخست، اساسی و بسیار ضروری در مسیر این همرفتاری، شناخت سیره و سنت آن بزرگوار و در واقع، شناختن و شناساندن الگوست تا زمینه الگوبرداری، الگوپذیری، رفتار مشابه و همگون فراهم شود.
❇️به طور کلی سیره و سنت اهلبیت علیهمالسلام در ابعاد گوناگون سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اخلاقی، مدیریتی، عبادی، اقتصادی، نظامی، علمی، آموزشی، تربیتی، خانواده و ... زوایای ناکاویده و پنهان بسیاری دارد که امید است با همت عالی و توجه ویژه بزرگان و تلاش خستگیناپذیر پژوهشگران به زودی بازکاوی و شناخته شود.
▶️عالمان سلف، کوششهای خود را بیشتر بر گردآوری فضایل و کرامات و جنبههای ماورایی و اندکی بیان زندگی آن حضرات متمرکز کردهاند که هر چند در جای خود، کاری بایسته و در خور تقدیر است، اما محتوای آثار آنان برای علاقهمندان و پیروان اهلبیت قابل الگوبرداری، تجربه و تکرار نبوده، در نتیجه، تلاش آنان نتوانسته است زمینههای لازم را برای شناخت الگو و اسوه و نیز الگوبرداری و همرفتاری پدید آورد.
⏺در عصر حاضر و با وجود نعمت جمهوری سلامی و توجه ویژه به سیره اهلبیت علیهمالسلام و وجود پژوهشگران توانمند و ماهر و زمینههای مساعد، امید آن میرود که این آرزوی دیرینه محقق شود.
♈️پژوهشکده تاریخ و سیره اهلبیت علیهمالسلام که فلسفه وجودی و یکی از مهمترین اهداف پیدایش آن، پژوهش در همین ابعاد و زوایای پنهان است، با بهرهگیری از تازهترین روشها و اصول و قواعد پژوهشهای تاریخی و با همت و تلاش پژوهشگران متخصص، توانمند، متعهد و کاردان به این مهم دست زده و گروه علمی ویژهای به نام سیره اهلبیت علیهمالسلام با اعضای هیئت علمی تأسیس کرده که سالهاست مشغول تحقیق و پژوهش است.
▶️کتاب سیاستهای مالی امام علی علیهالسلام که یکی از دستاوردهای این گروه است به همت محقق پر تلاش حجهالاسلام آقای محمدحسین علی اکبری به بار نشسته است.
♈️ محقق در این طرح در صدد پاسخگویی به پرسشهای بسیاری در باره سیره و سیاستهای مالی و اقتصادی امیرمؤمنان علیهالسلام در دوران خلافت است، مانند منابع در آمد دولت اسلامی ( خمس، زکات، فیء، جزیه و خراج )، منابع جدید در آمد، مقایسه نظر امام با نظر رسول خدا صلیاللهعلیهوآله و خلفا در باره بیتالمال، تدابیر و راهکارهای جمعآوری اموال، نگهداری بیتالمال، چگونگی مصرف و موارد آن، چگونگی مواجهه با کسری بودجه و بحرانهای مالی، پیشگیری از اسراف، کارگزاران مالی و تنبیه و تشویق آنان، تساوی در تقسیم، راههای افزایش در آمد رعایا و کاهش و افزایش مالیاتها.
✳️در این تحقیق، کوشش بر آن بوده است که سیره و روش امام علی علیهالسلام در موارد یاد شده به صورت مستند و با تکیه بر منابع معتبر و به صورت روشمند و هوشمندانه و با توجه به جزئیات و به شکل روشن و واضح، شناسایی و به گونهای بیان شود که برای آحاد ملت و دولتمردان قابل فهم و تجربه و تکرار باشد. پژوهشگر محترم در سراسر این نوشته و در همه مسائل مطرح شده، به عهد خود وفادار مانده است.
♈️نتایج و یافتههای این تحقیق این امکان را به ما میدهد که با مقایسه تصمیمها و رفتار خود با رفتار آن حضرت از تفاوتها و تشابهها آگاه شویم و درستی و نادرستی تصمیمها و رفتارمان را تشخیص دهیم.
پژوهش انجام شده هر چند امتیازات و نکات قوت بسیاری دارد، با این حال، خالی از نقص و ضعف نیست، از این رو از خوانندگان تیزبین، پژوهشگران ریزبین و اصحاب قلم باریکبین تقاضا دارم برای غنای بیشتر و پیشرفت این گونه پژوهشها نکات مورد نظر خود را به اطلاع این پژوهشکده برسانند.
✳️در اینجا لازم است از تلاشهای خستگیناپذیر و زحمات نویسنده کتاب حجهالاسلام آقای محمدحسین علی اکبری، مدیر محترم گروه سیره اهلبیت علیهمالسلام حجهالاسلام آقای حمیدرضا مطهری، مدیر محترم دفتر پژوهش حجهالاسلام آقای علیرضا شالباف و اعضای محترم شورای علمی گروه و شورای پژوهشی پژوهشکده و بهویژه از جناب آقای دکتر سیدعلیرضا واسعی مدیر محترم قبلی پژوهشکده که این اثر در دوره مدیریت ایشان پایان یافته است، تشکر و قدردانی شود. به امید پژوهشهای تازهتر و غنیتر در باره اهلبیت عصمت و طهارت علیهمالسلام.
دکتر محمد اللّهکبری
مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهلبیت علیهمالسلام