💠کتاب اندیشه سیاسی امام خمینی
▶️حجت الاسلام و المسلمین نجف لک زایی؛
❇️ دربارۀ اندیشۀ سیاسی امام خمینی (ره) آثار زیادی منتشر شده است، اما ویژگی اثر حاضر این است که برای نخستین بار، با رجوع به آثار بنیادی امام خمینی (ره) و با تکیه بر کلان نظریۀ «دو فطرت» و نظریۀ ایشان دربارۀ سه لایه و شأن وجودی انسان، به شکلی جامع، به تجزیه و تحلیل سیاست در اندیشۀ ایشان پرداخته است. بر این اساس، فلسفۀ سیاسی، اخلاق سیاسی و فقه سیاسی ایشان مبتنی بر بنیاد «فطرت مخموره» و منتج به «سیاست متعالیه» از مباحث مهم این اثر است.
🔵معرفی کتاب
اثر حاضر پس از کتابهای «درآمدی بر مستندات قرآنی فلسفۀ سیاسی امام خمینی (ره)» و «سیر تطور تفکر سیاسی امام خمینی (ره)»، جدیدترین کتاب حجت الاسلام والمسلمین دکتر نجف لک زایی دربارۀ اندیشۀ سیاسی امام خمینی (ره) می باشد. این تحقیق در پنج فصل سامان یافنه است.
فصل اول: مفاهیم و روششناسی اندیشۀ سیاسی امام خمینی (ره)
فصل دوم: فلسفۀ سیاسی امام خمینی (ره)
فصل سوم: اخلاق سیاسی امام خمینی (ره)
فصل چهارم: فقه سیاسی امام خمینی (ره)
فصل پنجم: ثبات و تحول در اندیشۀ امام خمینی (ره).
▶️چکیده فصل اول
بررسی و شناخت افکار و اندیشه های امام خمینی (ره) مستلزم توجه به روشهای فهم و ارائۀ این افکار و اندیشه هاست. در این راستا به تبیین برخی از روشها پرداخته شده است؛ نظیر روش تحلیل سیستمی با هدف بررسی نظام سیاسی اسلام از دیدگاه امام خمینی (ره)، روش بحران با هدف بررسی مشکلات ایران و جهان اسلام و نظام بین الملل از دیدگاه امام خمینی (ره)، روش تحلیل گفتمان با هدف مقایسۀ اندیشه و عمل سیاسی امام خمینی (ره) با دیگر متفکران و عالمان مسلمان و تبیین نوآوری امام خمینی (ره)، روش مفهومی با هدف تسهیل در ارائۀ مباحث موضوعی و مستقل، و روش بین رشته ای با هدف انجام مطالعات عمیق در مقاطع تحصیلات تکمیلی و روش راهبردی با هدف بررسی اندیشه های راهبردی امام، به منظور بکارگیری در دکترین های نظام جمهوری اسلامی ارائه شد.
▶️چکیده فصل دوم
اهتمام فصل حاضر بر بازشناسی مؤلفه های اصلی فلسفۀ سیاسی امام خمینی (ره) بود. نظام های سیاسی را می توان به سه نوع تصور کرد: نظام های فاقد رضایت الهی و مردمی؛ نظام های مقید به رضایت اکثریت مردم (عدم تقید به رضایت الهی یا تقید به عدم رضایت الهی)؛ و نظام های مقید به رضایت الهی و رضایت مردم. در این میان، نظام اسلامی و قرآنی تنها نظامی است که از مشروعیت الهی و بیعت برخوردار است. با توجه به آنچه گفته شد، هدف نظام سیاسی اسلامی نیز متفاوت با دیگر نظام هاست.
▶️چکیده فصل سوم
در این فصل تلاش شد بّعد سیاسی اخلاق اسلام، مبتنی بر راهبرد برادری تبیین شود. ترسیم ابعاد سیاسی – اعتقادی اسلام را فلسفه و کلام و عرفان سیاسی، و بّعد فقهی اسلام را فقه سیاسی بر عهده دارد. با توجه به سیمای ترسیم شده از فضایل و رذایل در مکتب که رهبران ارائه می کنند، نظام سیاسی، سیاست های اخلاقی و تربیتی خاصی را پیگیری می کند. بر این اساس، نظام سیاسی ممکن است فضیلت محور و یا رذیلت محور باشد. کارویژۀ نظام سیاسی مطلوب از دیدگاه امام خمینی (ره)، بسط فضایل و مبارزه با رذایل برای تحقق و تحکیم برادری بین آحاد جامعه است تا جامعه به صورت یک پیکر در آید.
▶️چکیده فصل چهارم
امام خمینی (ره) ولایت فقیه را برای کسی که اندک آشنایی با اسلام داشته باشد بدیهی می داند؛ چون فرد درمی یابد که قانون بدون مجری رها نشده، قانون به مجری نیاز دارد که پس از پیامبر و امام معصوم، همان ولی فقیه است. به نظر می رسد مهمترین مؤلفۀ فقه سیاسی امام خمینی (ره) که به فلسفۀ سیاسی و اخلاق سیاسی ایشان تحقق عینی می بخشد، ولایت فقیه است.
▶️چکیده فصل پنجم
اندیشۀ اصلی امام خمینی (ره) در باب حکومت دینی، حکومت ولی فقیه عادل جامع الشرایط است؛ چرا که ایشان بر این ایده حتی در کتاب «کشف اسرار» به صریح ترین وجه تأکید کرده اند. این اندیشه، امام خمینی (ره) را در ردیف اندیشه پردازان انقلابی قرار می دهد. در نهایت با همین اندیشه بود که فلسفۀ سیاسی لازم برای جایگزینی نظام پوسیدۀ شاهی فراهم شد و انقلاب اسلامی به بار نشست؛ اما اندیشۀ سیاسی مبتنی بر مشروطه یا اذن ولی فقیه به مؤمن عادل، از باب قدر مقدور و حتی الزام خصم به چیزی است که خود متعهد شده است. این حوزه از اندیشه است که امام خمینی (ره) را در ردیف اندیشه پردازان انقلابی قرار می دهد.
💠چند ویژگی کتاب پیش رو
کتاب حاضر دارای چند ویژگی است که در ادامه به برخی از آنها اشاره می شود:
▶️ – مخاطبان این کتاب، دانشجویان، طلاب و آن دسته از مردم هستند که اهل مطالعه و تحقیق می باشند. لذا خواندن این کتاب به کسانی که در زمینۀ مباحث سیاسی مطالعه نداشته اند و قصد دارند این کتاب را به عنوان اولین اثر مطالعه کنند، توصیه نمی شود.
#نجف_لک_زایی
#اثارـعلمی
#پژوهشکدهـعلومـواندیشهـسیاسی
✅کتاب اندیشه سیاسی امام خمینی را از نشر پژوهشگاه دریافت کنید
http://yon.ir/fKbsq
✅هم چنین
کتاب اندیشه سیاسی امام خمینی را در کتابخوان پژوهان ببینید.
pajoohaan.ir/document/126
▶️کتاب توجیه باور اخلاقی را از لینک های زیر دریافت کنید
☸️در فروشگاه نشر پژوهشگاه ببییند
http://yon.ir/Gq2Ca
💠در کتابخوان پژوهان ببینید.
pajoohaan.ir/document/2424
✳️
▶️بحث دربارۀ توجیه باور اخلاقی یکی از مباحث بنیادین در معرفتشناسی اخلاق بوده و نتایج بهدستآمده جزء مبادی تصدیقی اخلاق هنجاری به شمار میآید.
نوع نظریهای که برای توجیه باور اخلاقی پذیرفته شود، تأثیر بسزایی در پذیرش نوع نظریهی اخلاق هنجاری و همچنین شناسایی فضایل و رذایل اخلاقی خواهد داشت. در کتاب حاضر به بحث دربارۀ توجیه باور اخلاقی پرداخته میشود و هدف اصلی آن پاسخ به شکاکیت در این زمینه و ارائه نظریهای جامع در حوزۀ ساختار توجیه باور اخلاقی است. با عدم دیدگاهی جامع در حوزۀ توجیه باورهای اخلاقی، ناهنجاری¬های اخلاقی در قلمرو عمل، توجیه عقلانی شده و بستر برای اباحی¬گری با پشتوانه عقلانی فراهم میآید؛ ازاینرو یکی از دلایل اهمیت این پژوهش پاسخ به شکاکیت و جلوگیری از اباحیگری در حوزۀ اخلاقیات است.
🔵اثبات امکان توجیه باور اخلاقی در درجه اول مبتنی بر رفع چالش¬های پیش¬روی آن یعنی باور به صدق و کذب¬ناپذیری گزاره¬های اخلاقی و همچنین نیهیلیسم اخلاقی است. در کتاب پیش رو، در اولین مرحله به این چالشها پرداخته و استدلالهای شکاکیت در باب توجیه باورهای اخلاقی تبیین و نقد میشود.
🌐 اما حتی اگر بتوانیم این چالش¬ها را پاسخ گوییم، همچنان مشکل اصلی پیش¬ روی توجیه باور اخلاقی، استدلالهایی از قبیل استدلال تسلسل قهقرایی و استدلال فرضهای شکاکانه است که جانب شکاکیت توجیه باور اخلاقی را تقویت میکنند و باید به نحوی به آنها پاسخ گفت.
⬛️ اینجاست که هر یک از نظریه¬های انسجامگرایی، مبناگرایی و زمینه¬گرایی اخلاقی می¬توانند به عنوان پاسخ¬هایی برای متوقفساختن استدلال تسلسل قهقرایی به ¬شمار آیند. در این کتاب، به همۀ این پاسخها توجه میشود و سرانجام پس از طرح اشکالات وارد بر انسجام¬گرایی و زمینه¬گرایی اخلاقی، تفسیری شهودگرایانه از مبناگرایی اخلاقی به عنوان موضع مناسب اتخاذ میگردد.
#بهروز_محمدی_منفرد
#اثارـعلمی
#پژوهشکدهـ_فلسفه_وکلام
https://eitaa.com/lib_isca_ac_ir/151
💠مقدمه کتاب مجموعه مقالات همایش سیره و زمانه امام کاطم علیه السلام به قلم دکتر حمیدرضا مطهری
⏺تبیین سیره معصومان برای پیروان آنها به ویژه شیعیان از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و همواره بر شناخت و پیروی از آن اهتمام داشتهاند. ارائه و شناساندن روش و سبک زندگی اهلبیت(ع) به جامعه و پیروان آنها علاوه بر سیراب کردن روان تشنه مشتاقانِ سبک و سیره معصومان میتواند در دنیای امروز راهگشای بسیاری از مشکلات بوده و در دفع و رفع ناهنجاریهای اجتماعی و فرهنگی به کار آید.
💠. از طرفی شناخت ادوار زندگانی معصومان و شرایط حاکم بر آن برای درک رفتار آنان و فهم چگونگیِ رفتار آن بزرگواران با حاکمیت و شرایط عصرشان ضروری است. در واقع تبیین مناسب و فهم بهتر سیره آنان نیازمند بسترشناسی سیاسی، اجتماعی و فرهنگی میباشد.
🔽از میان دوران پرفراز و نشیب تشیع به ویژه عصر حضور ائمه(ع) زمان امامت حضرت موسیبن جعفر(ع) از اهمیت ویژهای برخوردار است. از طرفی افکار و اندیشههای مختلفی در جهان اسلام پدید آمده و در این دوره از رونق برخوردار گشتهاند.
❇️ از طرف دیگر فرقههای مختلف و متعددی در میان مسلمانان شکل گرفته و هر کدام داعیه رهبری و هدایت جامعه را داشتند و از سوی دیگر جامعه شیعه هم پس از شهادت امام صادق(ع) با بحران مواجه گشته بود و افرادی مدعی جانشینی آن حضرت بودند. این در حالی بود که خلافت عباسی هم در پی یافتن جانشین امام جعفر صادق(ع) بود.
در چنین فضا و شرایطی امام کاظم(ع) به امامت رسیدند و در آغاز با رعایت اصل تقیه اقدامات ویژهای در پیشبرد جامعه
به سوی هدایت انجام دادند و پس از مدتی آرامش را بر شیعیان حاکم کردند و با گسترش و نهادینه کردن سازمان وکالت شبکه ارتباطی وسیعی در جامعه شیعی آن زمان پدید آورده که نقش مهمی در انسجام سیاسی، اجتماعی و فرهنگی شیعیان داشت.
❇️ از طرفی اقدامات سیاسی امام کاظم(ع) به ظاهر متفاوت با امامان پیشین بود که آن هم برخاسته از جریانهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی زمانه بود تأکید امام کاظم بر حق اهل بیت(ع) ، و تبیین جایگاه علویان و عباسیان نسبت به پیامبر، رفع مشروعیت خلافت عباسیان و تعیین قلمرو آنان به عنوان حدود فدک از اقدامات سیاسی آن حضرت به شمار میروند. بنا براین مواجهه امام با خلفای همعصر خود نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.
🔽اهمیت سیره و زمانه امام موسیبن جعفر(ع) و لزوم تبیین علمی و بررسی همه جانبه آن سبب گردید تا انجمن تاریخپژوهان حوزه علمیه قم این مهم را در دستور کار خود قرار داده و همایشی با این عنوان طراحی کند. از اینرو پس از تصویب اصل برگزاری همایش و رایزنی با شخصیتها و مراکز علمی، شورای علمی همایش تشکیل و پس از تصویب موضوعات و محورهای آن، فراخوان را منتشر و مقالات متعددی دریافت کرد که علیرغم حجم بالای مقالات دریافت شده تعدادی که شرایط علمی لازم برای نشر را داشتند در دو جلد در اختیار علاقهمندان آن امام بزرگوار قرار میگیرد. از همه خوانندگان ارجمند به ویژه اساتید، محققان، طلاب و دانشجویان به ویژه کسانی که در این زمینه صاحب نظر هستند درخواست میشود با ارائه نظرات خود انجمن تاریخ پژوهان را در انجام وظایف خود و رفع نقایص این اثر یاری کنند.
💠بر خود لازم میدانیم تا از همه عزیزانی که در برگزاری هرچه بهتر این همایش یاریگر ما بودند تقدیر به عمل آورده، سلامتی و توفیق روز افزون آنان را از خداوند مسئلت نماییم. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی که علاوه بر راهنماییهای ارزنده خود اجازه فرمودند تا خلاصه کتاب عقلانیت در اسلام شان، زینت بخش این مجموعه باشد. حضرت آیت الله حسینی بوشهری مدیر محترم حوزههای علمیه، حضرت آیت الله اعرافی ریاست محترم جامعه المصطفی العالمیه،حجت الاسلام و المسلمین شهرستانی نماینده محترم حضرت آیت الله العظمی سیستانی،حجت الاسلام و المسلمین محمد حسن اختری دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت(ع) ،حجت الاسلام و المسلمین عماد معاون محترم پژوهش حوزههای علمیه، حجت الاسلام و المسلمین محمد هادی یوسفی غروی دبیر محترم علمی و اعضای محترم کمیته علمی همایش که هرکدام به سهم خود در برگزاری همایش مساعدت کردند.
حمیدرضا مطهری
🔽مسئول انجمن تاریخ پژوهان حوزه علمیه قم
و مسئول برگزاری همایش سیره و زمانه امام کاظم(ع)
بهمن ماه یک هزار و سیصد و نود و دو
#پژوهشکده_تاریخ_وسیره_اهل_بیت
#حمید_رضا_مطهری
#آثار_پژوهشی
https://eitaa.com/lib_isca_ac_ir/154
هدایت شده از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
سلام بر امام جواد(ع) که «جود» قطره ای بود در پیشانی بلندش
و «علم» غنچه ای بود از گلستانِ وجودش و «حلم» گوهری بود از گنجینه فضایلش.
هدایت شده از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
کتاب مجموعه مقالات همایش سیره و زمانه امام جواد(ع) جلد ۱، ۲ و ۳ را در کتابخوان پژوهان ببینید.
pajoohaan.ir/document/767
هدایت شده از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
💠مجموعه مقالات همایش سیره و زمانه امام جواد علیه السلام ( سه مجلد)
▶️متن کامل مجموعه مقالات همایشهای سیره و زمانه امام کاظم و امام جواد (علیهما السلام) به کوشش حجه الاسلام و المسلمین دکتر حمیدرضا مطهری رئیس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(علیهم السلام) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
✅این همایش با حضور جمع کثیری از محققان و صاحبنظران در حوزه تاریخ و سیره اهل بیت علیهم السلام در سالن همایش پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار گردید .
▶️مجموعه مقالات همایش سیره و زمانه امام جواد علیه السلام جلد اول
https://eitaa.com/isca24/4933
▶️مجموعه مقالات همایش سیره و زمانه امام جواد علیه السلام جلد دوم
https://eitaa.com/isca24/4934
▶️مجموعه مقالات همایش سییره و زمانه امام جواد علیه السلام جلدسوم
https://eitaa.com/isca24/4935
#حمیدرضا_مطهری
#پژوهشکده_تاریخ_وسیره_اهل_بیت
#همایش
https://eitaa.com/isca24/4932