08 المظاهر الإلهیة في أسرار العلوم الكمالیة.mp3
13.09M
💠 صوت درس #فلسفه
⬅️ خوانش و شرح کتاب #المظاهر_الالهیة_فی_اسرار_العلوم_الکمالیة – جلسه 8
✅ با حضور اساتید مطرح فلسفه سیاسی
توضیح عقلی
اعلم أنّ إنیته تعالى ماهیته و وجوده تعالى وجود كل شیء، و وجوده عین حقیقة الوجود من غیر شوب عدم و كثرة...
#ص23 و 24
تاریخ نشست: 1392/11/28
✍️ نشست های علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
🆔 @m_vaezjavadi
💠 فرهنگ و علم
🔸 قرآن با #قلم نازل شده است, قرآن با ﴿اقْرَأْ وَ رَبُّكَ الأَكْرَمُ﴾[1] نازل شده است, قرآن با ﴿ن وَ القَلَمِ وَ مَا یسْطُرُونَ﴾[2] نازل شده است. كتاب, #كتاب_فرهنگ است.
👇👇👇👇👇
💠 فرهنگ و علم
🔸 قرآن با #قلم نازل شده است, قرآن با ﴿اقْرَأْ وَ رَبُّكَ الأَكْرَمُ﴾[1] نازل شده است, قرآن با ﴿ن وَ القَلَمِ وَ مَا یسْطُرُونَ﴾[2] نازل شده است. كتاب, #كتاب_فرهنگ است. كتاب, كتاب علم و دانش است. كتاب, كتاب اخلاق و تقواست. كتاب, كتاب عدالت است. یك وقت بر اساس یك قدرتی میخواهند كشورگشایی كنند, توسعه در خاك و آب بدهند, فضای خودشان را وسیعتر كنند, دست به املاك و اهلاك حرث و نسل بزنند؛ اینها مسیرشان جداست. هیچ پیغمبری, هیچ نبیای از انبیای الهی با چنین آهنگ و قصدی به سوی مردم و جامعه نرفته است. این رسول اللهای كه با قرآنی میآید كه قرآن, قرآن #حكیم است، قرآن #كریم است, قرآن #مجید است از اوصاف و اسمای الهی كاملاً برخوردار است و دعوت او به توحید است و یگانگی و فراخوانی جامعه به عدل و عدالت و حقوق انسانی این دین هرگز آهنگ جنگ, آهنگ ستیز ندارد؛ بله این بساط #فرهنگی_و_علمی_و_فكری را میگستراند؛ اما اجازه نمیدهد كسی به این بساط تعدّی كند, اجازه نمیدهد كسی مرز عدالت را مورد تجاوز قرار بدهد. با قدرت ایمان جلوی این حركت را می گیرد: ﴿وَ أَعِدُّوا لَهُم مَا استَطَعْتُم مِن قُوَّةٍ﴾[3] با تمام قوّت و توان در مقابل كسانی كه با عدل, با حق, با توحید و یگانگی سرِ ستیز دارند مبارزه می كند و مقاومت می كند.
🔸 اما ذات اسلام, هویت اسلام, آهنگ اسلام, آهنگ #فرهنگ است و #علم است و قرآن. اگر قرآن آهنگ جنگ داشت، خدای عالمی كه می تواند ﴿بِالفٍ مِنَ المَلاَئِكَةِ مُرْدِفِینَ﴾[4] هزار فرشته در جنگ بدر بیاورد همه بساط اینها را جمع كند دیگر چه نیازی دارد كه به اصطلاح كشورگشایی كند. بیان الهی و قدرت الهی در #فرهنگ است, در #علم است, در #تقواست, در #عدالت است, در #گسترش_حق است.
[1]. سوره علق، آیه3.
[2]. سوره قلم، آیه1.
[3]. سوره أنفال، آیه60.
[4]. سوره أنفال، آیه9.
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
◀️ سخنرانی دهه محرم
تاریخ: 1398/06/17
🆔 @m_vaezjavadi
65-63. المظاهر_الالهیة_فی_اسرار_العلوم_الکمالیه.mp3
12.77M
💠 صوت درس #فلسفه
⬅️ خوانش و شرح کتاب #المظاهر_الالهیة_فی_اسرار_العلوم_الکمالیة – جلسه 63
✅ با حضور اساتید مطرح فلسفه سیاسی
... و قد علمت أنّ الحقّ فی المعاد عود البدن بعینه و شخصه، كما یدلّ علیه الشرع الصحیح من غیر تأویل و یحكم علیه العقل الصریح من غیر تعطیل.
#ص94
تاریخ نشست: 1400/05/17
#تسلیت_درگذشت_حجت_الاسلام_و_المسلمین_اکبر_فرجام_فرد
✍️ نشست های علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
🆔 @m_vaezjavadi
▪️ حجت الاسلام والمسلمین مرتضی جوادی آملی درگذشت #استاد_فرجام_فرد را تسلیت گفت.
▫️ حجت الاسلام و المسلمین مرتضی جوادی آملی در ابتدای درس فلسفه خود، درگذشت #حجت_الاسلام_و_المسلمین_اکبر_فرجام_فرد از اساتید فقه و اصول و زبان انگلیسی حوزه علمیه قم را تسلیت گفت.
ـ ایشان با اشاره به خدمات ارزشمند #استاد_فرجام_فرد اظهار داشت: حجت الاسلام والمسلمین فرجام فرد، انسان نادر و استثنایی بود و خدمات ارزشمندی به حوزه و حوزویان داشت و علاوه بر جهات #ادب و #اخلاق و #بزرگواری و #کرامت_نفس در رشته های حوزوی، در رشته انگلیسی نیز در #اوج_معرفت و آگاهی بود و سال ها در مراکز تبلیغی، زبان انگلیسی را تدریس کرد.
ـ وی ادامه داد: آن مرحوم بسیار انسان شریف و گمنام ودر عین حال برای جامعه حوزه بسیار #پر_ارزش_و_پر_بها بود و قطعاً درگذشت ایشان از خسارت هایی است که فقدانش برای حوزه محسوس خواهد بود.
▫️ حجت الاسلام و المسلمین مرتضی جوادی آملی در پایان ابراز داشت: از خداوند متعال مسئلت می شود ایشان را در جوار رحمت خودش پناه داده و مورد غفران الهی قرار دهد و برای بازماندگانشان نیز صبر جمیل و اجر جزیل از خداوند سبحان مسئلت می شود.
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
🆔 @m_vaezjavadi
▪️ پیام تسلیت حجت الاسلام والمسلمین مرتضی جوادی آملی در پی درگذشت #حجت_الاسلام_و_المسلمین_آقای_منفرد_آملی
إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیهِ رَاجِعُونَ
▫️ ارتحال #حجت_الاسلام_و_المسلمین_آقای_منفرد_آملی استاد و شخصیت والاى حوزه كه موجب فخر و شرف روحانیت بود موجب تأثر و تأسف شد. در أوج #مناعت_طبع، #إخلاص و جهد و #تلاش_علمى بودند و خدمات ارزشمندى به جامعه حوزوى و دینى داشتند، بنیاد بین المللى علوم وحیانى إسراء نیز از تحقیقات و خدمات شایسته ایشان در دو كتاب مراثى و مداح أهل بیت (علیهم السلام) و كتاب گنجور عشق بهره برد.
▫️ رضوان خداوند متعال بر این #انسان_شریف و #آزاده باد كه در جوار أهل بیت (علیهم السلام) جایگاه یافت. بر همه عزیزان بازمانده، دوستان، آشنایان و شاگردان این رحیل عزیز صبر فراوان و پاداش بى پایان موهبت الهى باد.
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
🆔 @m_vaezjavadi
💠 حریت و آزادگی حقیقی
▪️ محرّم یادآور نام و یاد عزیز الهی و همیشگی #سالار_شهیدان حسین بن علی است، یادآور نهضت و #قیام_الهی و ماندگاری است كه همه ادیان الهی و همه اقوام و ملل مدیون آن هستند؛ در پرتو این نهضت و این قیام همه اینها آزاد شدند و #حریت_و_آزادگی_حقیقی در پرتو نهضت سالار شهیدان حسینبنعلی محقّق شده است. اینكه ما حسین بن علی (علیهما السلام) را به عنوان وارث ابراهیم خلیل، وارث موسای كلیم، وارث عیسای روح الله، وارث محمد رسول الله، وارث علی مرتضی و فاطمه زهرا و حسن مجتبی (علیهم آلاف التحیة و الثناء) میدانید و معرّفی می كنیم، برای آن است كه #حسین_بن_علی همه ادیان را آزاد كرد همه این ملّت ها در پرتو این نهضت آزاد شدند. حقانیت مكتب اسلام و همه ادیان الهی در پرتو این نهضت و این قیام به درستی محقّق و روشن شد و بطلان همه باطل ها در طول تاریخ مِن الأولین الی الآخرین به بركت #قیام_ابی_عبدالله (علیه السلام) نمایان گشت.
▪️ نهضت ابیعبدالله خطّ روشن، واضح و آشكاری است كه بین #حق_و_باطل كشیده شده است؛ #صف_اهل_حق از صف اهل باطل ممتاز و جدا شدند و این برای همیشهٴ تاریخ ماند. همه ادیان، همه ملل، همه اقوام تا روز قیامت خود را #وامدار_این_نهضت و این قیام عزیز و الهی می دانند.
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
◀️ سخنرانی دهه محرم
تاریخ: 1392/08/14
🆔 @m_vaezjavadi
66-64. المظاهر_الالهیة_فی_اسرار_العلوم_الکمالیه.mp3
11.44M
💠 صوت درس #فلسفه
⬅️ خوانش و شرح کتاب #المظاهر_الالهیة_فی_اسرار_العلوم_الکمالیة – جلسه 64
✅ با حضور اساتید مطرح فلسفه سیاسی
#نقد_اندیشه_های_جناب_غزالی
منبع: کتاب المبدأ و المعاد
نقل و ردع
إن من الفلاسفة من تأول الآيات الصريحة في الحشر الجسماني فيصرفها عن الجسمانيات و يحملها على الروحانيات، قائلا: إن الخطاب للعامة و أجلاف الأعراب و العبرانيون لا يعرفون الروحانيات و اللسان العربي مشحون بالمجازات و الاستعارات.
#ص668
تاریخ نشست: 1400/05/18
✍️ نشست های علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
🆔 @m_vaezjavadi
💠 حقیقت الهی
▪️ #محرم واقعیتی است در عرصه هستی و نظام وجود؛ اما مهم این است که ما به آن چگونه بنگریم؟ آیا به عنوان یک حادثه تاریخی که در یک زمان خاصی و یا مکان خاصی و با تعداد افراد خاصی انجام شده است؟ یک طایفه خاصی یا نژاد خاصی در این امر دخیل بودند یا آنچه که در ارتباط با محرّم به این لحاظ گفته می شود اصلاً قابل توجه نیست؟
▪️ محرّم یک صحیفه آسمانی و یک #حقیقت_الهی است، برگی است که خدای عالم برای بشر نوشته است. گرچه در قالب جریانی مثل رسالت شکل نگرفته است؛ اما از حقیقت رسالت و وحی جدا و بیرون نیست. تمام آنچه از جایگاه محرّم صادر شده، یعنی از نقطه آغاز حرکت #امام_حسین_علیه_السلام از مدینه تا بازگشت زینب کبری (سلام الله علیها) و کاروان بجا مانده از کربلا دوباره به مدینه، همه اینها در این صحیفه آسمانی قابل تفسیر و ترسیم و تصویر است. کسی نمی تواند در حریم کربلا «من البدو إلی الختم» از خود اظهار نظری کند. در حقیقت ما می توانیم این را نازل منزله همان آیه ﴿وَ مَا ینطِقُ عَنِ الْهَوَی ٭ إِنْ هُوَ إِلاّ وَحْی یوحَی﴾[1] بدانیم. سرّ ماندگاری و بقای این نهضت به رغم اینکه همه عداوت ها و دشمنی ها نسبت به این مسئله وجود داشته، این است که این جریان، #جریان_الهی است.
▪️ در قرآن خدای عالم بحث «#بقیة_الله را به عنوان حقیقتی که منسوب به خودش هست بیان می کند. «بقیة الله» یعنی آن حقیقتی که بقا و ماندگاری و پایداری و ثبات آن به بقای الهی وابسته است. قطعاً حوادثی قبل از جریان #کربلا و بعد از جریان کربلا وجود داشت که شاید به لحاظ ظاهری از آنها دشوارتر و سهمگین تر و توفنده تر بود، اما همان طوری که در زیارات آمده است: «أَنَّكَ وَجْهُ اللَّهِ الَّذِی لَمْ یهْلِكْ وَ لَا یهْلِكُ أَبَداً»،[2] وقتی #حسین_ بن_علی به عنوان «وجه الله» معرفی می شود وجه الهی ثبات و پایداری دارد حیات و بقایی دارد که هرگز هلاکت و نابودی به سراغ او نخواهد آمد، یا در بیان دیگر هست «أَنَّكَ نُورُ اللَّهِ الَّذِی لَمْ یطْفَ وَ لَا یطْفَأُ أَبَداً»؛[3] تو ای حسین #نور_الهی هستی که هرگز خاموشی و افسردگی به سراغ تو نخواهد آمد، زیرا تو منسوب به ذات الهی هستی. سرّ بقا و ماندگاری محرّم را ما باید در حقیقت این نهضت ببینیم، نه در ظاهر و چهره رویین این حقیقت، بلکه آنچه در حقیقت این نهضت نهفته است به اراده الهی است و پروردگار عالم برای بقای انسانیت و تأمین سعادت او این حقیقت را به جای گذاشته است.
[1]. سوره نجم, آیات3 و 4.
[2]. البلد الأمین و الدرع الحصین، النص، ص284؛ بحار الأنوار(ط ـ بیروت)، ج98، ص342.
[3]. البلد الأمین و الدرع الحصین، النص، ص284؛ بحار الأنوار(ط ـ بیروت)، ج98، ص342.
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
◀️ ویژه برنامه تولیدی محرم
تاریخ: 1392
🆔 @m_vaezjavadi
67-65. المظاهر_الالهیة_فی_اسرار_العلوم_الکمالیه.mp3
10.71M
💠 صوت درس #فلسفه
⬅️ خوانش و شرح کتاب #المظاهر_الالهیة_فی_اسرار_العلوم_الکمالیة – جلسه 65
✅ با حضور اساتید مطرح فلسفه سیاسی
المظهر الثّانی فی أنّ الإنسان یبعث بجمیع قواه و جوارحه
اعلم أنّ كلّ قوّة من قوى العقل العملی للإنسان یسرى من نفسه إلى البدن، فإنّ النفس بمنزلة طیر سماوی له أجنحة و ریاش.
#ص95
تاریخ نشست: 1400/05/19
#روز_اول_محرم
#انقلاب_و_محرم
✍️ نشست های علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
🆔 @m_vaezjavadi
💠 حقیقت سالار شهیدان
▪️ با توجه به اینکه هر اصلی در #نظام_طبیعت باید به یک اصل #نظام_ماورایی و ماورای طبیعت برگردد، جلوه های طبیعی و مادی یک حقیقت تا به جلوه های الهی و ملکوتی مرتبط نباشد ماندگار نیست، زیرا کل طبیعت محکوم به فنا و زوال است. این آیاتی که خدای عالم در باب زوال طبیعت یاد می کند که ﴿إِذَا الشَّمْسُ كُوِّرَتْ ٭ وَ إِذَا النُّجُومُ انكَدَرَتْ﴾[1] و امثال آن، این صرفاً ناظر به برخی از جلوه ها و شئونات مادی نیست، بلکه کل نظام طبیعت تغییر پیدا می کند و آسمان و زمین به گونه ای دیگر تبدیل می شوند. آنچه در نظام طبیعت وجود دارد اگر به نظام معنوی و ملکوتی باز نگردد، محکوم به نابودی و فنا است و لذا ما بر اساس قاعده فلسفی «کل ما بالعرض ینتهی إلی ما بالذات»[2] باید این جریان را به ذات اقدس الهی و جریان وحی مبتنی کنیم تا دلیل بر ثبات و ماندگاری این نهضت را برای همیشه و برای همگان فراهم آوریم.
▪️ #نهضت_ابی_عبدالله (علیه السلام) به همان حکمی که قرآن به آن محکوم است محکوم است. قرآن دارای دو ویژگی همگانی و همیشگی است و این نهضت #سالار_شهیدان (علیه السلام)، هم برای همه انسان هاست و هم برای همه زمان هاست محدودیتی برای #عاشورا و محدودیتی برای #کربلا به لحاظ زمان و مکان نیست و این سخن که «هر روز عاشوراست و هر مکان کربلاست» این نمادِ یک سخن حقیقی است که همواره باید به آن از جایگاه اصل و حقیقت نهضت سالار شهیدان توجه کرد؛ لذا استناد به این قضیه به رسول گرامی اسلام که حضرت فرمود: «حُسَینٌ مِنِّی وَ أَنَا مِنْ حُسَین»[3] معنا پیدا می کند. چون حقیقت پیغمبر و جان پیغمبر #جان_الهی است این جان آن قدر عزیز است که خدای عالم در قرآن به این جان قسم یاد می کند ﴿لَعَمْرُكَ إِنَّهُمْ لَفی سَكْرَتِهِمْ یعْمَهُون﴾[4] خدای عالم به جان هیچ پیغمبری قسم یاد نکرده است اما عمر و جان پیغمبر آن قدر عزیز است که خدای عالم به این جان سوگند یاد می کند. این جان یک جان الهی است یک #جان_ملکوتی است سرشار از محبت و عشق و ارادت به پروردگار عالم است و خدای عالم جان حبیبش را دوست دارد و محبوب می داند.
▪️ رسول گرامی اسلام سالار شهیدان #حسین_بن_علی را به خود با بیانی فوق العاده وابسته کرد، فرمود: «حُسَینٌ مِنِّی وَ أَنَا مِنْ حُسَین» این منِّیت و عینیتی که بین سالار شهیدان حسین بن علی و رسول گرامی اسلام است یک مِهر عاطفی نیست یک مِهر نفسانی و رحمت نفسانی نیست؛ یک #مهر_قلبی_و_عقلی و سویدایی است که از حقیقت و جان ملکوتی پیامبر گرامی اسلام نشأت می گیرد. چون این جان عزیز است و #حقیقت_سالار_شهیدان حسین بن علی با این حقیقت عجین و آمیخته است، به گونه ای که از این بیان رسمی تر شیواتر و رساتر نیست که رسول گرامی اسلام بفرماید: «حُسَینٌ مِنِّی وَ أَنَا مِنْ حُسَین»، این را باید قدر بدانیم و هر آنچه که از نهضت سالار شهیدان حسین بن علی است را گره بزنیم به حقیقت نبوت و به حقیقت خاتمیت رسول گرامی اسلام و چون رسول گرامی اسلام نبوت و رسالت ایشان همگانی و همیشگی است این نهضت هم به جهت همین امر، همگانی و همیشگی خواهد بود.
[1]. سوره شمس، آیات 1و2.
[2]. الحکمة المتعالیة فی الاسفار العقلیة الاربعة، ج6، ص283.
[3]. کامل الزیارات، ص52.
[4]. سوره حجر، آیه72.
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
◀️ ویژه برنامه تولیدی محرم
تاریخ: 1392
🆔 @m_vaezjavadi
💠 سرمایه حسینی
▪️ رسول گرامی اسلام هستی برای او «ما کان» و «ما یکون» یکسان است. گذشته و آینده و آنچه برای امت او در آینده اتفاق خواهد افتاد، برای او همانند روز روشن است، چون او #فراتر_از_زمان_و_مکان است و بر بام هستی ایستاده است و همه حوادث و وقایع را خدای عالم برای او نمایان ساخته است. از این جهت نسبت خودش را با سالار شهیدان #حسین_بن_علی در نهایت وثاقت و اطمینان بیان کرد، کار و شأنی انجام داد که احدی در باب نسبت بین سالار شهیدان حسین بن علی با رسول الله تردیدی و تشکیکی برای او وجود نداشته باشد.
▪️ تمام آنچه را که در شأن #حسین_بن_علی برای انجام یک حماسه بزرگ و یک اتفاق عظیم و رویداد بجا ماندنی لازم بود، رسول گرامی اسلام ترسیم کرد و به آینده بشر این جریان را سپرد. اولاً نسبت خودش را با حسین بن علی با بهترین و رساترین بیانی ذکر کرد و فرمود: «حُسَینٌ مِنِّی وَ أَنَا مِنْ حُسَین»[1] اما نقش و #رسالت_حسین_بن_علی هم باید در جهان مشخص شود؛ نه تنها نسبت و نَسَب بیان شد، هم نسبت ظاهری و هم نسبت واقعی، آن حسب و جایگاه و آن رسالت و نقشی که حسین بن علی در عرصه هستی باید داشته باشد را هم بیان فرمود. این سخن رسول گرامی اسلام که فرمود: «حسینٌ مصباح الهدی و سفینة النجاة»[2] یکی از سرآمد ترین سخنان حضرت است در باب #حسین_بن_علی که این چراغ همواره روشن است و این کشتی در مسیر حرکت انسانی برای رساندن انسان به سعادت همواره در حرکت است. در هر مقطعی اگر در تاریخ کربلا و زمان عاشورا این حرکت آغاز شد، هم چنان این چراغ روشن و افروخته است و این کشتی هم چنان در حال حرکت و در حال سیر دادنِ انسان ها به #مسیر_سعادت_و_خیر است.
▪️ بنابراین همواره می شود به این چراغ تمسک کرد و در حول این چراغ روشنایی و نور گرفت و استضائه کرد و همواره می توان بر این کشتی نجات سوار شد و حرکت به سمت سعادت را از آن گرفت. نگاهی که رسول گرامی اسلام از این منظر و از این حدیث برای جامعه بشری به یادگار گذاشته است این است که حسین بن علی همانند خود پیغمبر ﴿نَذیراً لِلْبَشَر﴾[3] است ﴿هُدی لِلنَّاس﴾[4] است ما نباید که جریان کربلا را محدود کنیم به مکتب تشیع یا فقط پیروان اهل بیت(علیهم السلام)، درست است که این در جمع خصّیصین و خواص اتفاق افتاد و کسانی که در جریان کربلا در رکاب #ابی_عبدالله به شهادت رسیدند و یاری کرده اند جزء خصّیصین بودند جزء اولیای الهی بوده اند اما اینها مختصّ به یک گروه و جریان نیستند. امروز همه شیعیان و همه #پیروان_سالار_شهیدان باید تمسّک کنند به سخن پیغمبر که فرمود: «حسینٌ مصباح الهدی و سفینة النجاة» و قلمرو کربلا و گستره عاشورا را محدود به زمان و مکان و قوم و قبیله ای نداشته باشند و برای همه بشر این را یک #سرمایه بدانند، همانند خود قرآن همانند خود پیغمبر و عترت طاهره و حسین بن علی و نهضت او، در یکی از بهترین شمایل برای جهان بشریت ماندگار خواهد بود.
[1]. کامل الزیارت، ص52.
[2]. ر. ک: کمال الدین و تمام النعمة، ج1، ص265؛ «... إِنَّ الْحُسَینَ بْنَ عَلِی فِی السَّمَاءِ أَكْبَرُ مِنْهُ فِی الْأَرْضِ فَإِنَّهُ مَكْتُوبٌ عَنْ یمِینِ الْعَرْشِ مِصْبَاحٌ هَادٍ وَ سَفِینَةُ نَجَاةٍ وَ إِمَامٌ غَیرُ وَهْن..».
[3]. سوره مدثر، آیه36.
[4]. سوره بقره، آیه185؛ سوره آل عمران، آیه4؛ سوره انعام، آیه91.
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
◀️ ویژه برنامه تولیدی محرم
تاریخ: 1392
🆔 @m_vaezjavadi
💠 مُصلح
▪️ نسبت بین #سالار_شهیدان حسین بن علی با رسول گرامی اسلام و همچنین نسبت رسول الله با حسین بن علی کاملاً در این نهضت نمودار است. خیلی ها سعی می کردند که جریان نهضت کربلا و #قیام_عاشورا را یک قیام شخصی و بر اساس یک حرکت شخص حسین بن علی تفسیر کنند و این را به عنوان امری خارج از حوزه اسلام و دین معرفی کنند و اگر بیانات خود حسین بن علی در مقاطع مختلف و استنادات آن حضرت به آیات الهی و همچنین سنّت رسول گرامی اسلام و سنّت پدر بزرگوارشان علی بن ابی طالب نبود و همچنین بیانات بازماندگان از این سفر حرّیت و آزادی یعنی بیانات امام سجاد و زینب کبری (سلام الله علیهما) نبود، قطعاً سعی دشمنان این بود که این جریان را از بدنه #نهضت_رسول_گرامی اسلام و رسالت و بعثت جدا کنند و ـ معاذ الله ـ به عنوان یک حرکت انحرافی معرفی کنند و حتی سلاح بُرنده آنها این بود که این جریان را به عنوان جریان خارجی معرفی کنند، اینها را خارجی معرفی کنند و بگویند که اینها از جمله دین نیستند.
▪️ اما #حسین_بن_علی در مقاطع مختلفی این استناد را داشت و این وثاقت و اطمینان نسبت بین خود و رسول الله، نسبت خود با علی بن ابی طالب و نسبت خود با منابع وحیانی یعنی قرآن مجید را تقویت می کرد؛ هرگاه سخنرانی می فرمودند یا هرگاه نامه ای می نوشتند قبل از سخن و قبل از دست به قلم بردن برای اینکه برای مخاطبی مطلبی را بیان کنند، استناد می کردند به #آیات_الهی و کلام الهی و سرآمد این حرکت، حرکتی است که در مدینه اتفاق افتاد که فرمود: «أُرِیدُ آمُرُ بِالْمَعْرُوفِ وَ أَنْهَی عَنِ الْمُنْكَرِ أَسِیرُ بِسِیرَةِ جَدِّی وَ سِیرَةِ أَبِی عَلِی بْنِ أَبِی طَالِب»[1] همگان چه آنهایی که در صحنه حاضرند و چه آنهایی که بعدها خواهند آمد بدانند این حرکت این قیام این نهضت و این حماسه، هرگز از جریان #بعثت_رسول_گرامی اسلام و حکومت پدر بزرگوار علی بن ابی طالب (علیهم أفضل صلوات المصلین) جدا نیست، بلکه در حقیقت #همان_سیره و همان روش و همان منهجی است که رسول گرامی اسلام گسترانیدند و علی بن ابی طالب آمد در حکومت خود، آن سنت و سیرت را استمرار بخشید.
▪️ نکته ای که امروز جامعه اسلامی ما و نظام اسلامی ما باید دقت کنند این است که در تعریف #عاشورا و در بیان #قیام و نهضت کربلای حسین بن علی حرکت و بیانی نشود که به عنوان بیان مستقل و حادثه جدای از جریان رسالت و وحی در حقیقت تلقی شود. به محض اینکه به این صورت تعریف و قرائت شود، احیاناً دست های دسّاسان و وسوسه گران به میدان خواهد آمد و این نهضت را از آن اصالت و جایگاه اصلی باز خواهد داشت؛ لذا خود حسین بن علی (علیهما السلام) در ابتدا به این آیه استدلال کرد که حرکت او حرکت #امر_به_معروف و نهی از منکر است و به عنوان #مصلح قیام کرد. یک وقت است شخصیتی در حدّ امام قیام می کند، جایگاه ویژه ای دارد وقتی فرمود: «أُرِیدُ آمُرُ بِالْمَعْرُوفِ وَ أَنْهَی عَنِ الْمُنْكَرِ أَسِیرُ بِسِیرَةِ جَدِّی وَ سِیرَةِ أَبِی عَلِی بْنِ أَبِی طَالِب» و به بعد خود را به عنوان مُصلِح و اصلاح کننده جامعه و نظام و امت اسلامی معرفی کرد، نشان از این است که قیام او #قیام_مصلحانه است و اگر بناست یک قیام امام گونه داشته باشد باید حرکتی دیگر آغاز شود.
[1]. مناقب آل أبی طالب علیهم السلام (لابن شهرآشوب)، ج4، ص89؛ «فَقَالَ(علیه السلام) إِنِّی لَمْ أَخْرُجْ بَطِراً وَ لَا أَشِراً وَ لَا مُفْسِداً وَ لَا ظَالِماً وَ إِنَّمَا خَرَجْتُ أَطْلُبُ الصَّلَاحَ فِی أُمَّةِ جَدِّی مُحَمَّدٍ أُرِیدُ آمُرُ بِالْمَعْرُوفِ وَ أَنْهَی عَنِ الْمُنْكَرِ أَسِیرُ بِسِیرَةِ جَدِّی وَ سِیرَةِ أَبِی عَلِی بْنِ أَبِی طَالِبٍ».
#استاد_مرتضی_جوادی_آملی
◀️ ویژه برنامه تولیدی محرم
تاریخ: 1392
🆔 @m_vaezjavadi