🕋 طلوع سبز محمّد (ص) قسمت اول
🖌 ابوالفضل فيروزي(نينوا)
✅ ... و جهان سياهترين شب يلدايي خويش را سپري ميكرد؛ و انسان سنگينترين فصل غربت را. سينه سوزان صحرا در حسرت قطرهاي، آه ميكشيد، و گلشن عالم از دود گناهان آدم گلخني دهشتزا مينمود. شهر گند شهوت ميداشت و كوچهها بوي وحشت؛ و از بامها ناله بوم بر ميخاست.
در رگهاي شهر شب، شرنگ مرگ جاري بود، و بر چهرهاش گرد ماتم نشسته؛ و بر سر درختان غبار غربت و اندوه سنگيني ميكرد. دود آه مظلومان سر به كاخ آسمان ميساييد و بر سفره دل دردمندان قوتي جز زقّوم ظلم ديده نميشد. در بيشة فرياد، سكوتي دهشت زا حكمفرما بود و گهگاه جز مويه قمريان اندوه، صدايي به گوش نميرسيد. قناتها خشكيده بودند و در چاهساران كبوتران وحشي نغمة غم ميزدند. در گلستان غزل، هَزاران شيدا، عشق را فراموش كرده و در لالهزار سحر، سينه سرخان سر در پَر خويش فرو برده بودند. در گلشن راز نجوايي نبود، برتاب شاخهها گنجشكي نميرقصيد و قشقرق شادي گنجشكها برپا نبود. شانه سري، گيسوي درختي را، زينت نميداد چكاوكي، در عشق گلي، سينه چاك نميزد و دست نسيم، زلف چمن را، نوازش نميكرد. از نيستان غربت، نواي غم و از كاروان هستي آهنگ ماتم، به گوش ميرسيد. پرندهاي، عشق پريدن، بياباني حال روييدن، باغي دماغ بوييدن، چشمهاي شوق جوشيدن، آهويي امان غنودن و ميوهاي مهلت رسيدن، نداشت. غنچهها نشكفته، داغ پژمردگــي ميديـــدند وآلالههاي داغ، در سردي آغوش خاك ميآرميدند. باري، روزها با سوزها همراه بود و در هيچ دلي چراغ اميد، كورسويي نميزد.
🔶 و در اين بعدازظهر غمانگيز پاييز تاريخ، كه جهان در سياهترين شب هيس و هراس نفس ميزد و انسان سنگينترين فصل غربت و بيكسي را سپري ميساخت، به ناگاه نسيم انس از حضـرات قدس، دريچهاي از سرا پرده غيبالغيوب به سوي آفاق نگران حسرت گشود و نوري از چشمه سار نورالنور، در ظلمت خاك وزيدن گرفت. توفان لطف سرمدي از اقيانوس موّاج و بيكران رحمت لايتناهي ربّاني، درّي يتيم از صدف غيرت به ساحل وجود افكند؛ درّي كه از تلألؤاش، چشم صيرفيان دهر برق زد و دل دردمندان شهر روشن گشت. نگاري آمد از نگارستان ملكوت و مردي رسيد از مردستان جبروت.
🔶 صنمي كه با يك كرشمهاش بازار بتان شكست گرفت؛ دلبري كه لعل لبانش رونق قنادّان برد؛ و دلداري كه مشك گيسوانش دكّه عطاران بست!
🚩 مهري كه با طلوعش، شراب نور در رگهاي منجمد شهر شب جاري كرد و چراغ لاله در دامن سياه دشت شب روشن ساخت. گلعذاري كه از عرق پاك جبينش صد هزار باغ گل محمّدي جوشيد. كسي كه با آمدنش در عالم و آدم شور و ولوله افتاد و شكوفه شادي در باغ چهرهها شكوفا شد. فرشتگان سپيدپوش آسماني هلهله كنان به ميهماني زمينيان آمدند و عطر آواز بال جبرئيل امين در جهان پيچيد. دختران خنياگر آسماني شورانگيزترين آوازها را ســر دادنــد و حــوريان بهشت دست افشان و پاكوبان، سرانداختند و جهان طلوع سبز محمد(ص)را جشن گرفت.
✅ نگاري رسيد كه؛ مكتب نرفته به غمزه مسأله آموز صد مدرّس شد؛ و مردي آمد كه هزار چشمه خورشيد در نگاهش بود. بهاري كه در نخستين صبح تنفسش، زمين و آسمان تنفّس كرد. ستارهاي كه در طليعه طلوعش آتشكده هزاره فتنه، خموشي گزيد. آفتابي كه از هُرم نفسش بركههاي فريب خشكيد و ماهي كه از طاق ابروانش بر طاق كسري شكست افتاد. محبوب چهارده سالهاي كه به يمن مقدمش چهارده كنگره از كاخ استبداد، فرو ريخت...
ادامه دارد...
📚 منبع: نشریه معارف، شماره 83.
http://maarefmags.ir/node/1868
🕋 طلوع سبز محمّد (ص) قسمت دوم
👈 ابوالفضل فيروزي(نينوا)
🔶 مردي كه رؤيايش، خواب از سرخفتگان پرانيد؛ هيبتش، پشت مستكبران لرزانيد؛ و از همتش آه از نهاد شيطان برآمد.
بامدادان و شامگاهان كه رايحه بهشتي اذانش فضا را آكنده ميكرد، پروانههاي شيدا در حـريم مقدس شمع وجودش در طواف ميشدند؛ در شعله آواز آسمانيش پر ميسوختند؛ و در صفوفي مرصوص در محراب ابروانش مبهوت ميشدند؛ و از نيلوفر گيسوانش مدهوش و چون بر خاك ميافتادند با حبلالمتين دستار بلند عشق او تا بام عرش عروج ميكردند.
✅ نميدانم در افسون لبش چه رمزي بود كه بهار شكوفا ميشد! و در عمق تبسّمش چه سرّي بود كه در كوچه باغ دلها شكوفه مي¬وزيد! در ترنم آهنگش مرغان بهشتي ترانه ميخواندند و در شعله آوازش پروانههاي شيدا پرميسوختند! غنچة لب چو ميگشود، بوي بهشت ميوزيد و از باغ دهانش، دامن، دامن گل محمدي(ص)ميريخت و از تنگ لعلش، كوزه، كوزه عسل مي¬تراويد! با فوّارة آسماني آوازش، حوض چشمان اهل دل از بيم و اميد سر ميرفت؛ و چون سكوت ميكرد هزار قافله فرياد در سكوتش بود. كوهساري بيفرياد مي ماند كه از سطوت سكـــوتش باد در صحرا حبس ميشد! غبار نعلينش سرمه چشم حــوريان بود و از ردّ پايش شميم بهشت بر ميخاست!
🔶 آه! گر چه سيه دستي، مـــرواريد دنــدانش را شكست، ولي به خدا سوگند! شكستهاش هم بازار درّ فروشان را شكست!
خدايا! چه بگويم كه هزاردستان حمد و ثنا، وصف گلعذارش نتواند كرد و طوطيان شكّرشكن، شرح شيرين لبش نتوانند نمود. شاهبازان تيزبال شديدُ القوي در حريم آسمان لاهوتش پر شوند و باد سواران سليمان سلطنت در سنگلاخ صحراي سوزان عشقش پي گردند.
🌻 سيد و مولاي من! به خدا سوگند! بهشت در نسيم صلوات تو سبز ميشود و دوزخ با شبنم عشق تو سرد ميگردد! آفتاب هستي از عطسه مبارك تو چكيد و آدم و حوا از دم قدسي تو روييد و روزي نيز قافله قطرات وجود به غدير كوثر بيكرانه تو متصل خواهد شد!
🌺 حبيب من! پيامبران به احترام تو برخاستهاند؛ و منظومه درخشان و با شكوه عترت از آفتاب جمال تو فيض ميگيرد! ستارگان تابناك ولايت از دامن مهر زهراي تو طلوع كردهاند. جنّت و جهنم از عشق و نفرت وصي تو شكل ميگيرد و مهدي موعود براي تو برخيزد؛ همان موعود سبزي كه در رجعت سرخش ترديدي نيست!
ما عشق ز مكتب تو آموختهايم
صد لاله به مهر تو برافروختهايم
در كوره سوزان محبّت اي دوست
دل سوخته سوخته سوختهايم
📚 منبع: نشریه معارف، شماره 83.
http://maarefmags.ir/node/1868
گزارش تصویری:
گفتگوی نوین پژوهشی (جلسه 100)
موضوع: نظریه مقاومت با تأکید بر تحولات جاری یمن
ارائه کننده: دکتر سیدعلی موسوی نژاد
🔸 پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، انقلابیون یمن سرخوردگی و ناامیدی خود را فراموش نموده و مواضع انقلابی خود را احیاء و بازسازی نمودند
🔸 چشم انداز یمن مقاومت است و عربستان نمیتواند هسته تمدنی و مذهبی یمن را از بین ببرد و همان طور که کشورهای عربی با حزب الله کنار آمدند عربستان نیز باید کنار آید.
زمان: چهارشنبه 97/09/07
مکان: قم، بلوار جمهوری اسلامی، نبش کوچه 4، پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(51)
نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
🖌 مدرسان جوان و تازه کار بهتر است بدانند ...
🔶 35. دکتر مصطفی اسماعیلی، استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی:
مهمترین توصیهها به اساتید جوان و آنانی که میخواهند وارد این عرصه شوند این است که:
1ـ سوز و عشق تدریس و هدایت جوانان را داشته باشند.
2ـ صلاحیتهای لازم برای تدریس را کسب نمایند.
3ـ تقوا را همیشه مدنظر داشته باشند.
4ـ مطالعه و به روز بودن اطلاعات و فهم درست دین دغدغه آنان باشد.
5ـ به دانشجویان عشق بورزند و آنان را دوست داشته باشند.
🔶 36. دکتر حمیدرضا طالقانی اصفهانی، استادیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان: استاد باید دغدغه هدایت داشته باشد. در سیره پیامبر(ص) بسیار سراغ داریم که وقتی دعوت هدایتگرانه او را لبیک نمی گفتند، درخلوت می گریست و کار به جایی می رسیدکه قرآن به او از این جهت که جانش را در دعوت به مخاطره می اندازد و آنقدر غصه راهیابی مردم را می خورد که سلامتی اش تهدید می شود، به نوعی هشدار می دهد.
🔶 37. دکتر محسن ادیب بهروز، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران: مهمترین توصیهام به اساتید متقاضی و جوانی که تازه وارد این عرصه میگردند همان بحث خالص کردن انگیزه است، تدریس چنین درسی نباید دغدغه شغلی مدرس باشد، مجموعه روایاتی هم داریم که عذاب را برای کسانی میداند که با قال الصادق و قال الباقر (علیهم السلام) بخواهند در آمدی کسب کنند. مطلب دیگر، موضوع مطالعات آنهاست، در حوزه مطالعات و آشنایی با شبهات، جامعیت نسبی را داشته باشند و اطلاعات به ظاهر جانبی خود را به روز نمایند. دروس تاریخ از دروس اندیشه اسلامی، از آشنایی با منابع اسلامی و ... جدا نیست.
#گفتارپژوهی
#فراخوان
فرهیخته گرامی
سلام علیکم؛
با توجه به اینکه نشریه علمی-تخصصی «کلام تطبیقی شیعه» با هدف ترویج فرهنگ علمی تشیع و خدمت به اهل بیت علیهمالسلام به وسیله دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی در حال انتشار است، لذا مستدعی است مقالات علمی و وزین خود را برای این نشریه ارسال فرمایید. لازم به ذکر است که این مجله در صدد اخذ درجه علمی-پژوهشی است.
آدرس سایت نشریه: www.jcst.atu.ac.ir
پژوهشنامه کلام تطبیقی شیعه (JCST)
آدرس ایمیل: kalamallame@gmail.com
شماره: 09901903246
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(52)
👈 نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
🖌 مدرسان جوان و تازه کار بهتر است بدانند ...
🔶 38. دکتر اکبر گلی، استادیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان: تدریس، علاقه و عشق و دلسوزی و احساس مسئولیت میطلبد، اگر اساتیدی صرفاً جنبههای مادی را در نظر میگیرند بهتر است وارد این عرصه نشوند چرا که هم زود خسته و آزرده میشوند و هم دانشجویان بیبهره میمانند و دلسرد می شوند.
🔶 39. دکتر مهدی ایمانی مقدم، استادیار دانشگاه اراک: اساتید محترم انتظار نداشته باشند که در همان جلسات اول نصایح در دانشجو اثر کند و در دیدن ثمرات حرفهای خود در رفتارهای او عجله کردن اشتباه است، گاه یک نیمسال تحصیلی صبر لازم است.
🔶 40. دکتر بهمن توان، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اراک: مهمترین توصیههای بنده به اساتید جوان و تازه کار:
1ـ اخلاص در نیت در گفتار و عمل
2ـ مطالعات گسترده و در عین حال تخصصی در همان گرایش در حال تدریس
3ـ غافل نشدن از مسائل مربوط به دانشجویان، چه شخصی، چه خانوادگی و حتی گاه اقتصادی
4ـ نشان دادن علاقه و محبت خود به آنان در عمل و اعتبار آنان را جلب کردن.
🔶 41. دکتر علی حسین زاده، استادیار دانشگاه کاشان: توصیهام به اساتید تازهکار که این راه را انتخاب کردهاند این است که:
1ـ از لحاظ اخلاقی خیلی باید صبور باشند.
2ـ از ادبیات معاصر برای گفتگو استفاده کنند به طوری که در حد فهم دانشجو باشد.
3ـ مطالعات خود را در زمینه همان گرایشی که تدریس میکنند مستمراً داشته باشند، بنده گاه به شوخی به بعضی اساتید میگویم: به گونهای تدریس کنیم که در آخر ترم تحصیلی دانشجویان یک نگاه منفی به این دروس پیدا نکنند؛ کافی است، همین که از ما نقطه ضعفی نبینند، بس است!
#گفتارپژوهشی
گزارش تصویری:
گفتگوی نوین پژوهشی (جلسه 101)
موضوع: نهج البلاغه، پاسخگوی نیازهای جامعه
ارائه کننده: حجت الاسلام دکتر نادم (مدیرگروه شیعه شناسی دانشگاه ادیان)
🔸 رئیس گروه شیعهشناسی دانشگاه ادیان و مذاهب نهجالبلاغه را کتاب بسیار مهمی در تاریخ نیمه نخست قرن اول دانست. وی یکی از شرایط اینکه این معارف در جامعه ما حاکمیت پیدا کند و به عنوان راهبردی در جامعه کاربردی شود، در مقایسه وضعیت آن روز و امروز دانست. ایشان نیازهای آن روز و امروز را تغییر نایافته دانست و افزود که نیازهای اصلی بشر از نظر ماهوی تغییر نمیکنند.
🔸 نهجالبلاغه کتابی است که از نظر موضوعات دارای تنوع بسیاری میباشد و کمتر کتابی است که این چنین باشد.
زمان: پنجشنبه 97/09/15
مکان: قم، بلوار جمهوری اسلامی، نبش کوچه 4، پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(53)
👈 نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
✅ مدرسان جوان و تازه کار بهتر است بدانند ...
🔶 42. دکتر محمدحسین خوانین زاده، عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی: یک توصیه مهم به اساتید جوان این است که باید استاد تازه وارد، فضا و حال و هوای دانشگاه را بشناسد و یکدفعه وارد دانشگاه نشود. مثلاً باید بداند که دانشجو در پی شغل است تا فهم مطالب و ... استاد هیچگاه نباید خود را با دانشجو درگیر نماید، در تاریخ هم نمیبینیم که پیامبر (ص) در دعوت اولیه خود با کسی درگیر شده باشد.
🔶 43. حجت الاسلام و المسلمین محمدرضا سامع، مدرس دروس معارف در دانشگاههای کشور: اساتید ظرفیت و تحمل و بردباری خود را تقویت کنند، از بحثهای جناحی تند دوری گزینند، بدانند که هر جایی اقتضائات خود را میطلبد، جوانان و مخاطبان در کلاس از هر نوع قشری و با اندیشههای مختلف هستند، هرگز یک نگاه بالا به پایین نباید داشت، بنده در کلاسهایم میگویم که خیلی جاها من از شما استفاده میکنم و شوخی هم نمیکنم و واقع را میگویم، البته بله در بعضی مسائل سن و سالی از من گذشته و چه بسا من هم چیزهایی داشته باشم که به درد شما هم بخورد! - مدرس معارف باید پناهگاه و مأمن دانشجو باشد، سعی کنیم به دانشجو نزدیک شویم و درکش کنیم و این یک موفقیت است، چنانچه از نظر تواضع و اخلاق هم بسیار باید دقت کنیم.
🔶 44. دکتر محمدحسن سراج صادقی، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی: به اساتید جوان وتازه کار توصیه می نمایم حتما سطح اطلاعات خود را بالا ببرند وآمادگی پاسخ به هرسوال از دانشجویان را داشته باشند. بنده خود از مصاحبه گران متقاضی تدریس هستم، متأسفانه اکثر آنان علم تفصیلی به تمام زوایا ی موضوعات مطرح شده ندارند، بلکه یک علم اجمالی وکلی دارند.
🔶 45. جناب آقای سیدحسن سیدی، مدرس دروس معارف در دانشگاههای کشور: مهمترین توصیه به اساتید معارف این است که ابتدا باید از خود شروع کنند و در تهذیب اخلاق خود بکوشند، گفتارشان با رفتارشان هماهنگی داشته باشد، در ارتباط عاطفی سالم با دانشجو سعی نمایند، رعایت عدالت بین دانشجویان هم در این روابط مهم است.
#گفتارپژوهی
کتاب: از ژرفای دریا
تحلیلی بر سطوح معنایی و باطنی قرآن
نویسنده: سید محمدحسین میری
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول1397
قیمت:19000تومان
این کتاب که توسط معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی به بار نشسته، در 7فصل با232 صفحه سامان داده شده است.
فصل یکم: با عنوان «مفاهیم و کلیات» مفهومشناسی واژگان کلیدی نظیر بطن، ظهر، تفسیر، تأویل تنزیل، جری و تطبیق و... را تبیین کرده و در فصل دوم: با عنوان «تحلیل طولی، نسبی از بطون قرآن» دیدگاه علامه طباطبایی در مورد باطن قرآن تشریح شده است. فصل سوم: با عنوان «تحلیل عرفانی، شهودی از بطون قرآن» به بررسی روشهای تأویل شهودی و عرفانی پرداخته و فصل چهارم: به تحلیل عرفی از بطون قرآن با محوریت نظریه آیتالله معرفت اختصاص داده شده است. در فصل پنجم: با عنوان«تحلیل عرفی و فرا عرفی از بطون قرآن» تعریف باطن قرآن از دیدگاه روایات، معیار صحت تفسیر باطنی و نقش آن در تفسیر، رابطه جری و تطبیق با بطون عرفی آیات و رابطه ظهر و تنزیل با جری، تبیین گردیده و در فصل ششم: تحلیل نشانه شناختی از بطون بر اساس نظریه صاحبنظران معاصر تبیین شده است و سرانجام، فصل هفتم: برداشتهای ناصواب از بطون و لایههای معنایی قرآن را به بوته نقد میکشاند.
#کتاب_شناسی
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(54)
👈 نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
👈 مدرسان جوان و تازه کار بهتر است بدانند ...
🔶 46. دکتر محمود شیخ الاسلامی، استادیار دانشگاه پیام نور: اساتید جوان تدریس خود را از مراکز کوچکتر و دانشکدههای معمولیتر شروع کنند تا به یک پختگی لازم برسند. اساتید جوان باید از قبول کلاسهای مختلط که ارائه دروس در آنها مشکلاتی را به همراه دارد، بپرهیزند، مدرسان محترم در بالا بردن سطح علمی با استفاده از منابع اصلی کوشا باشند و بالاخره از تواضع لازم در برخورد با دانشجویان برخوردار باشند.
🔶 47. دکتر علی اخترشهر، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی: ـ مدرس معارف باید به این دید سر کلاس برود که 40 تا 50 دانشجو در هر کلاس دارد که هر کدام دو ساعت وقت خود را در اختیار او گذاشتهاند، آن هم در طول 13 یا 14 جلسه ترم و اگر در هفته 20 جلسه درسی هم داشته باشد، آن هم در طول مثلاً 30 سال و تازه هر سال هم دو ترم، از ضرب این اعداد در هم یک عدد بزرگ و واقعاً قابل ملاحظه پدید میآید که قابل گذشت نیست، برای هدر دادن آن تاوان بزرگی باید داد. حال اگر وظیفه خود را انجام دهد و حتی سخت هم بگیرد، بعدها دانشجو میگوید خدا پدرش را بیامرزد که به ما چیزی یاد داد!
🔶 48. دکتر علی غلامی دهقی، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان: مدرسان جوان معارف را به سه مطلب توصیه میکنم:
1ـ مطالعه فراوان آثار علمی هم در زمینه رشته و گرایش تخصصی خود و هم آگاهیهای عمومی. به تعبیر مقام معظم رهبری(دام عزه)، مطالعه انسان را تر و تازه نگه میدارد.
2ـ رعایت احترام به دانشجو و همراه کردن حلم با علم. تجربه نشان داده فقدان حلم تأثیر علم را هم از بین میبرد.
3ـ پرهیز از طرح مباحث ضعیف، خرافی، غلو آمیز و نیز روشنکفرمآبانه و بیمار گونه.
🔶 49. دکتر علی نصیری، استاد تمام دانشگاه علم و صنعت: حلم و بردباری در یک استاد معارف از معیارهای بسیار مهم است. مگر در روایات نیست که ثلث تعامل با مردم، گذشت است؟ جناحی برخورد کردن و ذرهای از یک جناح خاص دفاع کردن در کلاس معارف، در شأن استاد نیست، اساتید نباید با این کار شأن خود و کلاس خود را پایین بیاورند.
#گفتارپژوهی
✅ راه حل مساله
🔶 در گام اول، آشنایی عزیزان وابسته به نهاد - اعم از روحانی و مدرس و مبلغ - با این دو بعد انسان شناختی و معرفت شناختی غرب، یعنی اومانیسم و سوبژکتیویته است.
🔶 در گام دوم آشنا کردن دانشگاهیان عزیز- اعم از دانشجو، کارمند و بالاخص استاد – با این مهمانان ناخوانده درساحتهای علوم پایه، مهندسی، پزشکی و خاصه علوم انسانی است.
🔶 گام سوم، نقد اندیشه مدرن –اومانیسم و سوبژکتیویته- برای دانشگاهیان و گام چهارم، نشان دادن چگونگی ارتباط و تاثیر رشته تحصیلی آنها با آن مبانی و پیش فرض ها است.
به عبارت دیگر، یک روحانی در دانشگاه لازم است آیه ای را بخواند که نقد اومانیسم باشد و حدیثی را شرح دهد که ضد سوبژکتیویته باشد و سنت را آنچنان تفسیر کند که رسواگر سکولاریسم شود و تاریخ اسلام را طوری تحلیل کند که ویرانگر لیبرالیسم گردد و اخلاقی را تدریس کند که مخالف پوزیتیویسم باشد و فقه منکر کاپیتالیسم و سوسیالیسم را تدریس کند.
🔷 برنامه عملی
برگزاری دوره معرفت شناسی و انسان شناسی غربی (سوبژکتیویته و اومانیسم ) در دو سطح زیر میباشد :
1. سطح دانشجویی، که شامل دوره مقدماتی دو ماهه(ضمن طرح ولایت ) 40 ساعته و دوره تکمیلی
2. سطح استادان و مبلغان، شامل دوره مقدماتی دو روزه ( 14 ساعته ) و دوره تکمیلی
🔴 تذکرات پایانی
1. قابل ذکر است که گام پنجم، ساختن علومی با ریشه ها و روش اسلامی است که همان نهضت تولید علم و جنبش نرم افزاری بوده و ورای این طرح مختصر میباشد؛ و به عبارتی این طرح، یکی از مقدمات آن نهضت عظیم است.
2. غرب شناسی به معنای عام، مطلوب و مطمح نظر این طرح نمی باشد بلکه فقط شناخت معرفت شناسانه غرب یعنی سوبژکتیویته و تا حدی انسان شناسانه آن یعنی اومانیسم مد نظر است.
3. میدانیم آگاه سازی و شفافیت نسبت به تاثیرات سوبژکتیویته در ذهن و ضمیر و روحیات دانشگاهیان، لازم است ولی کافی نیست. هرچند تبدیل آن بنیانهای ناخودآگاه به خودآگاه و روشن شدن صورت مساله، نیمی از جواب است.
در پایان یاد وخاطره همه مجاهدان علمی وحدت حوزه و دانشگاه خصوصا شهید حجتالاسلام دکتر مفتح را گرامی میداریم.
🖌 برادر کوچک شما حسین مطیع، مرکز معارف اسلامی دانشگاه صنعتی اصفهان
#نامه_رسیده
👈 #نامه_رسیده:
🔷 فقط استادان معارف بخوانند!
🔶 درد ودلی باروحانیون دانشگاهی و استادان معارف اسلامی، به بهانه27 آذر سالروز وحدت حوزه ودانشگاه
وَ اعْلَمُوا أَنَّكُمْ لَنْ تَعْرِفُوا الرُّشْدَ حَتَّى تَعْرِفُوا الَّذِي تَرَكَهُ (خطبه 147 نهج البلاغه)
✅ برادران عزیز روحانی و اساتید محترم معارف
سلام علیکم ورحمه الله
🔷 فرایند غربی شدن دانشگاهیان در بستر علوم دانشگاهی و وظیفه روحانیت در برابر آن
فرق یک روحانی دانشگاه با یک روحانی مسجد محله چیست؟ تفاوت یک روحانی دانشگاه با یک روحانی بازار چیست؟ وجه تمایز روحانی دانشگاهی با یک روحانی پادگان، اداره، کارخانه و حتی مدرسه در چیست؟ چرا بعضی از روحانیون سالهاست در دانشگاهها فعالند ولی تاثیر آنها حتی در بین مریدان آنها ناچیز و اندک است؟! و همین تربیت یافتگان دانشگاهی در هنگام تصمیم گیری های حساس،مثل انتخابات،بر اساس ملاکهای لیبرال و سکولار و... تصمیم میگیرند،نه بر اساس آموزه های اسلام ناب؟!چه تفاوتی برنامه های مذهبی دانشگاهی با برنامه های مذهبی محله، پادگان، اداره، کارخانه و... دارد؟آن پیوست فرهنگی –مذهبی- مورد نیاز دانشگاه(استاد،دانشجو،کارمند)چیست؟
🔶 یک روحانی دانشگاهی غیر از علم و فضل رایج، چه چیزهای دیگری باید بداند تا در دانشگاه موفق باشد؟ آیا اخلاق حسنه وبرخورد گرم وپدرانه کافی است؟ آیا ذکر آیه و حدیث، دانستن احکام روزه و نماز مسافر یا تشویق به ازدواج دانشجویی، کافیست؟! آیا برنامه دعای کمیل، اردوی قم،مشهد، کربلا، عمره دانشجویی، اقامه نماز در خوابگاه،ایستگاه صلواتی در ایام الله،مسابقه حجاب، عزاداری در شبهای محرم و مراسم شب احیا در شبهای قدر کافیست؟ واقعا اسلامی بودن دانشگاه فقط به این موارد است؟ این ها که سالهاست انجام میشود ولی هنوز بهرهوری لازم را در دانشگاه ندیده ایم! چرا؟!اصلا معنی یک روحانی دانشگاهی چیست؟ چرا فاصله زبانی و ذهنی بین استادان معارف و جوانان افتاده است؟! و ظاهراً هر روز هم بیشتر میشود.
اشکال کار کجاست؟ نقطه ضعف نیروهای نهاد رهبری( اعم از روحانی،مبلغ،استاد معارف و کارمند) در چیست؟!
🔶ذات دانشگاه چیست؟
پاسخ مسئله را باید در نشناختن ذات دانشگاه دانست، دانشگاه(بنا بر فرموده رهبر معظم انقلاب ) محل جولان دو عنصر مهم است :
1. انسان
2. علم ومعرفت
ولی غافل نباید شد که هر کدام از این دو به سنتی و مدرن تقسیم میشوند. انسان مدرن و سنتی و علم مدرن و سنتی، و دانشگاه -بر خلاف حوزه- محل بروز علم مدرن برای تبدیل انسان سنتی به مدرن است! به عبارت دیگر مدرنیته از دو راه به کشور ما آمد:
1. رسانه ها که عمومی و سطحی است.
2. دانشگاه که تخصصی ولی عمقی است.
🔷 بروز مدرنیته غرب در اندیشه دانشگاهیان را باید در متن درسی آنها اعم از علوم انسانی،پزشکی، مهندسی و حتی علوم پایه دانست علوم مدرن بعد از دکارت،در مغرب زمین شکل گرفته و محصول اومانیسم برخاسته از سوبژکتیویسم است. (اومانیسم در حوزه انسان شناسی و سوبژکتیویته در حوزه معرفت شناختی) دانشگاهیان ما در اکثر رشته ها، خواسته یا نا خواسته، مبانی سوبژکتیویته علوم مدرن را پذیرفته اند و بدون آن که حتی بعضی به آنها خودآگاهی داشته باشند، اسیر ومفتون آن هستند. به عبارت دیگر، اگر روحانی دانشگاه، هفته ای یک بار،آن هم فقط برای چهار سال به دانشگاهیان، معارف اسلامی میآموزد، علوم مدرن برای یازده سال ( تا پایان دکترا ) و چهل و پنج سال تا پایان خدمت یک استاد تمام، لا اقل روزی شش ساعت، ذهن آنها را مملو از علومی میکنند که پیش فرض و مبنای آن سوبژکتیویته است!
و به مرور زمان با تلقین و القا، این مبانی علم غربی در ذهن آنها رسوخ و رسوب کرده است و به راحتی قابل زدایش و پیرایش نیست. اینجاست که اغلب این عزیزان و فرزندان میهن اسلامی، ناخواسته و ناخودآگاه، پذیرای اندیشه های بنیادین غرب شده و حتی روحیات و اخلاق مدرن پیدا کرده، در تصمیم گیری های مهم و بزنگاههای حساس بر اساس همان سوبژکتیویسم و اومانیسم عمل میکنند، چرا که هیچگاه کسی آنها را متوجه این مبانی و پیش فرض های علومشان نکرده، تا چه رسد به اینکه تعارض آنها را با قرآن و احادیث برای ایشان روشن سازد!
ادامه دارد...
کتاب: گرایش به عرفانهای کاذب
نویسنده: معصومه استودان
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول1397
قیمت:10500 تومان
با توسعه زندگی مادی بشر و صنعتی شدن آن، گرایش و نیاز به عرفان و معنویت، افزایش یافته است. از اینرو برای پاسخ به این نیاز، عرفانهای بدلی و کاذبی ظهور کردهاند و برای رسیدن به اهداف خاص خود از آن سوء استفاده نموده و رواج اندیشهها و عقاید باطل خود را در قالب مکتبهایی در سطح جهان رواج دادهاند و با انواع رسانهها در ذهن و ضمیر مخاطبان رسوخ کرده و طرفداران زیادی را به خود جلب کردهاند. از اینرو شناسایی دلایل و عواملی که سبب گرایش به اینگونه فرقهها میشود امری ضروری و لازم است تا از نفوذ این مکاتب و آسیبهای آنها جلوگیری شود.
کتاب «گرایش به عرفانهای کاذب» که از شش فصل در192صفحه تشکیل گردیده میکوشد تا در تحقق این مهم، اثرگذار باشد لذا فصل اول را به کلیات بحث اعم از بیان مسئله، اهداف تحقیق، اهمیت موضوع، سؤالات اصلی و فرعی، فرضیهها، پیشینهها و تعریف مفاهیم اختصاص داده است. فصل دوم و سوم، عرفان و عارفان حقیقی و کاذب و شاخصههای آنها را معرفی میکند. فصل چهارم، عوامل درونی گرایش به عرفانهای کاذب را بررسی و فصل پنجم، به تبیین مهمترین عوامل بیرونی گرایش میپردازد. فصل ششم، راهکارهای پیشگیری از نفوذ چنین تفکرات بی پایهای را بررسی میکند.
#کتاب_شناسی
کتاب: بهسوی حاکمیت اخلاق در سپهر انتخابات سیاسی
بر پایه قرآن و حديث
نویسنده: دکتر علی اصغر زکوی، دانشیار فلسفه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران
ناشر: انتشارات جهاد دانشگاهی واحد مازندران
نوبت چاپ: اول1397
قیمت:15000تومان.
هنر بزرگ انقلاب اسلامی، فراهم آوردن امکان حضور مردم در تعیین سرنوشت خویش است. در مردمسالاری دینی، سیاست با دیانت و اخلاق آمیختگی تام دارد و انتخابات، یکی از عرصههای ظهور و بروز اخلاق فردی و اجتماعی و نشاندهنده بلوغ سیاسی و فرهنگی ملت است. تجلی اخلاق در این عرصه، دهه اول انقلاب آشکارتر بود اما با کمال تاسف باید اذعان کرد که به تدریج بداخلاقیها بیشتر و بیشتر شده و فضا را برای حضور افراد و شخصیتهای پایبند به اخلاق، تنگ کرده است.
به نظر میرسد در راستای حرکت به سوی حاکمیت اخلاق در سپهر انتخابات سیاسی، در کنار قانون، تدوین اصول و الزامات اخلاقی مناسب یک ضرورت است تا به تدریج، به گفتمانی فراگیر و مطالبهای عمومی تبدیل گردد.
این کتاب از چهار فصل و 165صفحه با سرفصلهای انتخاب شوندگان(نامزدها )، انتخاب کنندگان(مردم)، ناظران و مجريان و یک نکته از هزاران. در مسیر سالمسازی فضای اخلاقی انتخابات و کاستن از بداخلاقیهای رایج در آن به سامان رسیده است.
#کتاب_شناسی
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(55)
👈 نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
✅ مدرسان جوان و تازه کار بهتر است بدانند ...
🔶 50. دکتر عنایت الله شریفی، دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی: اساتید جوان 2 نکته را توجه داشته باشند: اساتید مرد از همان ابتدای کار خود، هیچ گاه تدریس در کلاسهای دانشجویان دختر را قبول نکنند و دوم اینکه سعی کنند اولین تجربیات خود را در دانشگاههای مادر و کلاسهایی که رشته دانشجویان حساس است مثل ریاضی و فنی و ... آغاز نکنند، بویژه اگر استادیار نیستند.
🔶 51. دکتر قاسم احمدی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران: استاد باید واقعاد دانشجویان خود را دوست داشته باشد، دلش برایشان بسوزد، همه را حتی همان دانشجویان به اصطلاح شر را نیز بچههای خود بحساب آورد، اینطوری است که جواب میدهد. استاد باید برای درس و جا انداختن آن و برای شنوندههایش دلسوز باشد، باید با اخلاق خود علاقه دانشجو را به خود جلب کند، به موقع از لطیفه هم استفاده کند، پیامبر اعظم (ص) وقتی وارد جمعی میشدند، از همان چیزی سخن میگفتند که آنها در حال گفتگو پیرامون آن بودند، به قول معروف ضد حال نمیزدند!
🔶 52. دکتر حشمت الله قنبری، مدرس دروس معارف در دانشگاههای کشور: یک استاد معارف باید مرجع باشد، مرجع تحقیق و علم، وقتی وارد دانشگاه میشود کسی بی اعتنا به او نباشد، به او احترام بگذارند، به خاطر خود و علمش و توجه نهادهای ذی ربط به او، اینکه عرض میکنم مرجع، چون برای دانشجو مهم است که کلاس چه کسی شرکت میکند و چه استادی در کلاس معارف به او درس میدهد، دانشجویان به اساتیدشان نزد خانواده و کسان خود مباهات میکنند.
🔶 53. دکتر محمد کاوه، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی: رعایت مقررات دانشگاه و آموزش عالی بسیار مهم است و نمره دادنهای بی خودی و ... که به اصطلاح خود شیرینی محسوب میشود، به جز بردن آبروی دیگر اساتید زحمت کش چیز دیگری ندارد. بنده هنوز هم بعد از این همه تدریس در بعضی موارد و در مشاورههایی که با من میشود، نظرات اساتید قدیمیتر را جویا میشوم. مدرسان باید با گروهی یا دست کم یکی از اساتید قدیمی و با سابقه و موفق در ارتباط باشند و کسب الگو نمایند. میتوان چنین استادانی را در هر منطقه به استاد تازه کار توسط سیستم نهاد معرفی کرد.
#گفتار_پژوهی
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(56)
👈 نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
✅ مدرسان جوان و تازه کار بهتر است بدانند ...
🔶 54. دکتر محمود متوسل آرانی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران: ما به عنوان استاد معارف اگر چه به اصطلاح کار آموزشی میکنیم، چه ملبس به لباس روحانی باشیم یا خیر، دانشجویان و دانشگاهیان با نگاه نماینده حکومت با ما برخورد میکنند، چه بخواهیم و چه نخواهیم این قابل انکار نیست، پس ما نباید با برخورد خود و نحوه پاسخ به سؤالات و کلاً در کردار و گفتار نظام را زیر سؤال ببریم، چنانچه نباید دفاع بیجا هم داشته باشیم، اما از کلیات واقعا باید دفاع کنیم و جنبههای تربیتی و انقلابی را داشته باشیم، این دروس محصول انقلاب و خون شهداست، پس یک استاد معارف باید مبلغ انقلاب و کلیات نظام باشد.
🔶 55. جناب آقای محمد امیدی، مدرس دروس معارف در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره): اساتید جوان معارف را توصیه مینمایم به : 1ـ برخورداری از نیت خالصانه جهت فعالیت تبلیغی، علمی، فرهنگی، مذهبی و سیاسی 2ـ مطالعه گسترده و تقویت بنیه علمی، بسیاری از انحرافات در تاریخ اسلام از جهل و عدم شناخت کامل اسلام ناب محمدی (ص) صورت گرفته، آشنایی با معارف وسیع اسلامی را هیچ گاه کنار نگذارند. 3ـ دانستههای خود را به روز نمایند، و از شیوههای جدید تدریس استفاده کنند. 4ـ کسب مهارت لازم جهت برقرای ارتباط مؤثر با دانشجویان داخل و خارج کلاس. 5ـ استاد باید همیشه طرح درس داشته باشد. 6ـ مزین بودن به صفت حسنه بردباری و حسن خلق.
🔶 56. دکتر محمد نصیری رضی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران: استاد معارف باید از تکنولوژیهای جدید آموزشی هم سر در بیاورد و هم استفاده کند.
🔶 57. دکتر مصیب عباسی، عضو هیأت علمی دانشگاه گلستان: مدرسان معارف میتوانند با سر زدن به خوابگاه دانشجویان و خبرگیری از آنان، برگزاری جلسات گفتگو و پرسش و پاسخ، شرکت در نشستهای دانشجویی به عنوان مدعو، انتخاب روشهای مختلف تدریس با مشورت آنان، تفویض انتخاب منبع تدریس و ... تجربیات خوبی را در زمینه تدریس برای خود فرآهم آورند.
#گفتار_پژوهی
کتاب: زبان قرآن
در اندیشه علامه طباطبایی
بارویکرد انتقادی به دیدگاه نو معتزله
نویسنده: محمد طاهری
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول1397
قیمت:22000تومان
این کتاب در چهار فصل و هر فصلی در چند گفتار و با192 صفحه به همت معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی به ثمر رسیده است.
پاسخگویی به ادعای احمد خلفالله و همفکرانش و ادعاهای همسو با نظریه نمادین انگاری زبان قرآن و به طور محوری دیدگاههای شخصیتهای نو معتزله در قرن حاضر و سامان بخشیدن به آن از موضوعات این کتاب است.
نویسنده در این کتاب بر اساس دیدگاههای تفسیری علامه طباطبایی نیز به نقد و بررسی آن ادعاها پرداخته است.
فصل اول به کلیات و مفاهیمی چون پیشینه و مفاهیم پژوهش از جمله زبان قرآن، فطرتی بودن زبان قرآن، زبان ولایتی و زبان نمادین بودن قرآن و... پرداخته است. فصل دوم: دیدگاه محمداحمد خلفالله در باره زبان قرآن در موضوعات نگاه امین خولی به زبان قرآن، مؤلفههای تفسیر ادبی، بیان دیدگاه خلفالله در زبان قرآن و ادله غیر واقعنما بودن قصص قرآن، مورد بررسی قرار گرفته است. فصل سوم: دیدگاه خلفالله با موضوعات دیدگاه علامه طباطبایی در باب زبان قرآن، دیدگاه خلفالله در واقع نمایی قصص قرآن و نقد آن و فصل چهارم به دیدگاه بعضی همفکران خلفالله در قصص قرآن پرداخته است.
#کتاب_شناخت
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(57)
👈 نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
✅ مدرسان جوان و تازه کار بهتر است بدانند ...
🔶 58.دکتر غلامرضا نورمحمدی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران: استاد ضمن حفظ ابهت خود در کلاس و با تواضع کامل با دوری از خفت و خواری باید بگونهای رفتار کند تا دانشجو با او راحت باشد، دانشجو باید بفهمد که مطالب طرح شده در کلاس ابزار نمردهدهی نیست. استاد باید فرصت کافی را برای دانشجویان خرج کند از تکرار مطالب خسته نشود، همین کلاس بهترین فرصت است، چرا که دانشجو فرصتی برای بعد از کلاس ندارد، و معمولاً وقت هم نمیگذارد.
🔶 59.دکتر عین الله خادمی، استاد تمام دانشگاه تربیت دبیر شهیدرجایی: به عقیده بنده دروس معارف هم یک فرصت جدی برای ماست و هم یک تهدید جدی برای ما، ببینید در کشورهای خارجی به بهانههایی حتی در قالب کلاسهای زبان، مسائل دینی مسیحیت را آموزش میدهند و مسیحیت را تبلیغ میکنند، گاه در کلاسهای دو یا سه نفره و از این فرصت برای گسترش مبانی دینی استفاده میکنند، در حالیکه ما با مخاطبان میلیونی در کلاسهای معارف مواجهیم و این یک فرصت بزرگی است، در خارج با اینکه در بعضی مواقع هزینههای سنگینی هم برایشان دارد تبلیغ دینشان را رها نمیکنند، از طرف دیگر اگر ما یک منبع کافی و مناسب و با تسلط لازم بر محتوی را نداشته باشیم، در معرض تهدید هستیم. دانشجویانی داریم که مدرسان معارف را نمایندگان دولت و ... میدانند، اگر دست ما پر نباشد، خدایی نکرده جوان را چه بسا برای همیشه از معارف دین رویگردان مینماییم. اگر نتوانیم مطالب و شبهات را خوب حل و فصل کنیم، مسئولیم! مطالبی که میگوییم حرف دین به حساب میآید، با دروس فلسفه تخصصی وحرف فلان فیلسوف خیلی فرق میکند، آنجا اشتباه هم بگوییم فوقش این است که میگویند حرف آن فیلسوف را درست نفهمیده است، ولی در دروس معارف به پای دین میگذارند.
🔶 60.دکتر محمد ابراهیمی راد، عضو هیأت علمی دانشگاه اراک: داشتن تسلط علمی کافی بر درس توصیه بنده برای مدرسان جوان دروس معارف است. متأسفانه این تسلط را دیگر کمتر میبینیم، گاه برای خود استاد مطلب حل نگردیده است. پیشنهاد میکنم برای مدرسان تازه کار یک سری کارگاههای مختلف محتوایی گذاشته شود، سپس کارگاههای روشی و اثرگذاری!
#گفتار_پژوهی
کتاب: آیات بینات (ج1)
تفسیر گلچینی از معارف قرآن کریم
نویسنده: یعقوب جعفزی
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول1397
قیمت:29000تومان
این کتاب که چهار فصل با 360 صفحه دارد و به اهتمام معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی به سامان رسیده است برگی از کتاب آفرینش را به خوانش درآورده و با اشاره به جهان خلق و امر و پیدایش آسمانها و زمین، هدف از آفرینش را بیان میدارد و به مراحل احکام و تفصیل قرآن اشاره دارد و اتقان و استحکام، روشنگری و هدایتگری قرآن و مباحثی از این دست را تبیین مینماید و میکوشد تا پنجرهای از آیات مربوط به مبدأشناسی را به سوی علاقهمندان بگشاید و فطری بودن مبدأشناسی، اوصاف حضرت حق، امداد خداباوران، آثاررویگردانی از یاد خدا و... را تبیین نماید و به برخی از امور اخلاقی و اجتماعی با محوریت سالمسازی روابط اجتماعی و آسیب شناسی جامعه اسلامی بپردازد. این کتاب مشتمل بر تفسیر گزینشی حدود یکصد و سی آیه قرآن است که آیات گوناگونی را انتخاب و به شیوة خاصی تبیین کرده است و آیات انتحابی به چند گروه و هر گروهی نیز زیر مجموعة یک موضوع قرار داده شده است.
سر فصلهای این کتاب عبارت است از: فصل اول: جهان آفرینش. فصل دوم: اوصاف قرآن. فصل سوم: معارف قرآنی. فصل چهارم:برخی از امور اخلاقی و اجتماعی از منظر قرآن کریم.
#کتاب_شناسی
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(58)
👈 نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
🔶 مدرسان جوان و تازه کار بهتر است بدانند ...
🔷 61. دکتر سیدرحمت الله موسوی مقدم، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام: استادی که اهل پژوهش و نوشتن نیست، هم در طراحی محتوای آموزشی ضعیف است، هم حرفی برای آیندگان ندارد. مدرس باید موقعیت شناس، زمانشناس، مخاطب شناس، مسأله شناس و دارای هنر تحلیل باشد. نداشتن تأخیر برای حضور در کلاس ، خلف وعده نکردن، دقیق بودن در نمره و قوانین آموزشی را رعایت نمودن و به طور کلی نظم و انضباط کاری، بر شکوه و جلوه استادی یک مدرس بسیار میافزاید.
🔷 62. جناب حسن حیدری فرد، استاد دروس معارف در دانشگاههای کشور: همه ما مدرسان و دست اندرکاران نهاد و مدرسان و مسئولان دانشگاهها و مراکز آموزش عالی باید بدانیم که جوانان این آب و خاک در دست ما امانت اند و شیعه حضرت امیر المؤمنین، فردا همگی در پیشگاه خدا و پیغمبر و ائمه معصومین باید جوابگو باشیم، اگر دانشجویان با خدا و عبادت و حجاب و... ارتباطی ندارند و معتقد به رعایت بعضی از مسائل و عبادات نیستند که خدایی نکرده منجر به عدم تعهد و تخصص آنان می گردد، همه مسئولیم. اگر مشکل در نحوه اداره دانشگاهها است باید در پرتو توصیه ها و فرامین مقام معظم رهبری برای رفع این مشکلات هر چه سریع تر هر فرد و در هر مقامی به وظیفه خود عمل نماید.
🔷 63. دکتر امیر نورانی مکرم دوست، عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان: مدرسان سعی کنند سؤالات احتمالی در هر موضوع را از قبل پیش بینی کرده و پیدا کنند و جوابهای آنرا نیز بدست آورند و مدام مرور نمایند و آمادگی لازم را حفظ کنند، مهمتر اینکه اگر جوابی را بلد نبودند راحت بگویند فعلا نمیدانم و جلسه بعد مطالعه میکنم و یا میپرسم و جوابش را میآورم این کار تأثیرش خیلی بیشتر از این است که یک جواب سطحی و سخیف داده شود، دانشجو این مطالب را خوب میفهمد.
🔷 64. دکتر احمد دبیری، استادیار دانشگاه یـزد: عشق به تدریس داشتن و این مقوله را در خود پروراندن برای یک مدرس بسیار مهم است، مدرس نباید دچار یک روزمرگی شود و اگر نه انگیزه خود را از دست میدهد و دیگر به جز پول و حق الزحمه و ... چیزی دیگری برایش معنا ندارد. ما برای یک اهداف بزرگ دیگری، برای هدایت و راهنمایی و یاد دادن آنچه در زندگی جوان به درد او میخورد به کلاس آمدهایم، اگر این دغدغه را از دست بدهیم، باختهایم.
#گفتار_پژوهی
اندیشه اسلامی(1)
نویسنده: دکتر سید اکبر حسینی قلعه بهمن
ناشر: دفتر نشر معارف
نوبت چاپ: اول1396
قیمت:15000تومان
شناخت مبدا و معاد در بخش اندیشه اسلامی از مجموعه دروس معارف اسلامی به عنوان یک ماده درسی تعریف شده است اما چون تاکنون نگاه به مبدا و معاد به صورت تطبیقی میان ادیان مختلف پیشینه نداشته است کتاب اندیشه اسلامی(1) که به همت دانشکاه معارف اسلامی در یازده درس با 312صفحه به نگارش در آمده تا نخستین اثر در میان متون دروس اندیشه اسلامی باشد.
سر فصلها و برخی عناوین این کتاب عبارت است ار: درس اول: انسان و ایمان. ایمان معنوی به مثابه یک نیاز معنوی است. درس دوم: حقیقت غایی؛ رویکردها و نگرشها. دیدگاههای سلبی و اثباتی. درس سوم، نگاه ادیان به حقیقت غایی. حقیقت غایی و خدا در ادیان و آیینهای شرقی. درس چهارم، حقیقت غایی در اسلام. طرح کلی مباحث اوصاف الهی. درس پنجم، براهین اثبات وجود خدا. درس ششم، خداشناسی و خدایابی. انسان و شناخت عالم. درس هفتم، عقل و ایمان. درس هشتم، توحید و شرک. بازتاب توحید در ادیان مختلف. درس نهم، اوصاف الهی. درس دهم، شرور عالم. ماهیت و چیستی شر. درس یازدهم، رستاخیز و جاودانگی. مرگ چیست؟ مرگ و حیات پس از آن در اسلام. و....
#کتاب_شناسی
گزارش تصویری:
گفتگوی نوین پژوهشی (جلسه 106)
موضوع: «انقلاب اسلامی در دانشگاههای آمریکای شمالی و اروپای غربی»
بررسی تحلیلی و تاریخی انقلاب اسلامی
ارائه کننده: دکتر عبدالمطلب عبدالله (هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی)
زمان: پنجشنبه 97/10/20
مکان: قم، بلوار جمهوری اسلامی، نبش کوچه 4، پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی
♻️ سلسله مباحث گفتارپژوهی(59)
👈 نوشته ذیل، ادامه نکات مهم بدست آمده از مصاحبه اساتید پیشکسوت و موفق دروس معارف اسلامی در موضوعات مختلف با عنوان گفتار پژوهی است، که با ذکر نام استاد به صورت دستهبندی شده تقدیم میگردد.
✅ مدرسان جوان و تازه کار بهتر است بدانند ...
🔶 65. دکتر جعفر گل محمدی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران: همیشه خودم را در هیأت یک مبلّغ فرض کردهام تا یک معلّم، گاه به دیگر اساتید معارف می گویم که اینجا دانشکده الهیات نیست که فقط بخواهد یک عالم الهیات بپروراند، چه بسا فردی که سر کلاس تخصصی الهیات میآید اصلاً یهودی باشد، اینجا کرسی شیعه شناسی فلان دانشگاه غربی نیست تا بخواهیم فقط دانشی را انتقال دهیم، در کلاسهای معارف در درجه اول مایک مبلغ هستیم، به برکت انقلاب سفرهای و نعمتی پهن است و ما که ورود پیدا کردیم باید بتوانیم دانشجو و جوان را دین باورکنیم ، نسبت به دین علاقهمند کنیم و اگر تغییری صورت نگیرد مثل همان کلاسهای تخصصی است.
🔶 66. دکتر علی دژاکام، استاد دروس معارف در دانشگاههای کشور: توصیهام به اساتید تازه کار این است که معلمی شغل نیست، نگاه شغلی به آن نباید داشت، اگر میتواند بار ذهنی جوانی یا عاطفی او را بردارد مهم است. ببینید آیا واقعاً لیاقت این معنا را دارد؟ بعد استاد معارف شود، و به نظر من خود سیستم جذب و گزینش و ... نهاد هم باید به این توجه داشته باشد که این متقاضی تا چه حد این شایستگی را دارد، فقط علم و سواد نیست، استادی یک جوهره خاص میخواهد. مگر نه اینست که معلمی شغل انبیاء است. مهمترین شعار انبیاء چه بود؟ ما از شما اجری و پاداشی نمیخواهیم، به خاطر خود شما مردم میسوزیم، معلم شمع است و میسوزد، این شعار و تعارف نیست.
🔶 67. دکتر محمدرضا بلانیان، عضو هیأت علمی دانشگاه یـزد: ما اساتید معارف باید واقعاً شاکر خداوند باشیم که این موقعیت از برکت نهضت امام و خون شهدا نصیب گردیده که اگر به اجبار هم شده جوانانی در سایه سار حکومت اسلامی پای صحبتهای ما بنشینند و از این معارف ناب بهره برند، مگر چنین فرصتهایی در قرون گذشته به این شکل بوده است؟ آیا میتوان تضمین کرد که در آینده چنین چیزی اتفاق خواهد افتاد؟ ما چقدر باید از این نعمت شکر گذار باشیم؟ بزرگتر از این نعمت چه چیزی است؟ پس باید در وظیفهای که بر عهده ماست کوتاهی نکنیم. اگر واقعاً فکر و نظر من مدرس این بود، آنگاه دانشجو حتی رشته درسی خود را از مهندسی برق و اقتصاد و ... عوض میکند و به رشتههای معارفی روی میآورد، چنانچه برای دانشجویان بنده این اتفاق افتاده است.
#گفتار_پژوهی