📖 امام عليه السلام در اين كلام حكيمانه به يكى از مسائل مهم عقيدتى يعنى مسئلۀ قضا و قدر در پاسخ كسى كه از اين مسئله پرسيد اشاره كرده، مىفرمايد: «اين راه تاريكى است در آن گام ننهيد و درياى ژرفى است در آن وارد نشويد و راز پنهان الهى است، براى گشودن آن خود را به زحمت نيفكنيد»؛ (وَ سُئِلَ عَنِ الْقَدَرِ فقال عليه السلام: طَرِيقٌ مُظْلِمٌ فَلَا تَسْلُكُوهُ، وَ بَحْرٌ عَمِيقٌ فَلَا تَلِجُوهُ وَ سِرُّ اللّٰهِ فَلا تَتَكَلَّفُوهُ)
مسئلۀ قضا و قدر و جبر و تفويض از بزرگترين و پيچيدهترين مسائلى است كه از هزاران سال پيش مورد توجه انسانها بوده و دانشمندان و فلاسفه و متكلمان در اين زمينه سخن بسيار گفتهاند.
گروهى به دلايل مختلف گرايش به سوى جبر و قضا و قدر جبرى پيدا كردهاند؛ به گمان اينكه اعتقاد به اختيار انسان با توحيد افعالى خداوند سازگار نيست و يا به تصوّر اينكه قانون عليّت، اختيار را نفى مىكند و يا به انگيزههاى سياسى و روانى، انسان را در كارهايش مجبور و مسلوب الإختيار دانستهاند. اين در حالى است كه انكار اختيار، نهتنها انسان را تبديل به ابزارى فاقد اراده و ارزش مىكند بلكه تمام مسائل تربيتى را زير سؤال مىبرد و دعوت انبيا و نزول كتابهاى آسمانى و تكليف و آزمايش الهى و ثواب و عقاب و جنت و نار، همه بيهوده خواهد بود. البته فلاسفه و عالمان بايد از طرق استدلالى، مشكلات جبر را حل كنند و از نظر ما كاملاً حل شده است كه شرح آن ذيل حكمت 78 آمد و از آن مشروحتر در تفسير نمونه و كتاب انوار الاصول آمده است؛ ولى تودۀ مردم براى اينكه به گمراهى نيفتند بايد در اين مسئله به همان استدلالات ساده قناعت كنند و به گفتۀ شاعر:
اين كه گويى اين كنم يا آن كنم
خود دليل اختيار است اى صنم
دليل اختيار را تصميمگيرىهاى مختلف، و آزادى اراده را كه با وجدان درك مىكنند بدانند و به همين مقدار قانع باشند.
#نهج_البلاغه_بخوانیم
╭───
│ 🌐 @Mabaheeth
╰──────────
📢 انتشار برای نخستین بار | پرونده یک جلسه سهجانبه
🔻 دهم دیماه ۱۳۵۵ و همزمان با تاسوعای حسینی. یکی از تجار و بازرگانان متدین تهران - حاج عباس تحریریان - تعدادی از چهرههای دینی و انقلابی را به منزل خود دعوت کرده بود تا در روز تاسوعایِ ۱۳۹۷ هجری قمری، جلسهای برای زنده نگه داشتن یاد حضرت سیدالشهدا(ع) برپا کنند. آیتالله خامنهای، شهید مرتضی مطهری و مرحوم دکتر شریعتی در این جلسه حضور داشته و به بحث و گفتوگو پرداختهاند.
🔺️ رسانه KHAMENEI.IR در چهل و ششمین سالروز برگزاری این جلسه در پرونده «یک جلسه سه جانبه» نگاهی به این نشست سه جانبه داشته است.
🔍 مشاهده پرونده👇
https://farsi.khamenei.ir/others-special?id=51616
📝 #گزارش | بین سطور یک سند
👈 نگاهی به نشست سهجانبه آیتالله خامنهای، شهید مطهری و دکتر شریعتی در دیماه سال ۱۳۵۵
🔻دهم دیماه ۱۳۵۵ و همزمان با تاسوعای حسینی یکی از تجار و بازرگانان متدین تهران - حاج عباس تحریریان - تعدادی از چهرههای دینی و انقلابی را به منزل خود دعوت کرده بود تا در روز تاسوعایِ ۱۳۹۷ هجری قمری، جلسهای برای زنده نگهداشتن یاد قیام سیدالشهدا علیهالسلام برپا کنند. حاضران در جلسه هر یک از شخصیتها و اندیشمندان مهم دینی عصر خود محسوب میشوند.
🔺طبق آنچه مأمورین ساواک از این جلسه گزارش کردهاند "عدهای از بازرگانان از جمله سید ابوالفضل موسوی زنجانی، مرتضی مطهری، صادق (شغل خیاط)، سیدعلی خامنهای، دکتر علی شریعتی و دکتر مفتح به منظور صرف ناهار به منزل عباس تحریریان دعوت شده بودند."نشست چنین شخصیتهایی در ظهر تاسوعای حسینی برای دستگاه پهلوی و ساواک ایجاد حساسیت کرده بود.
ادامه:
https://khl.ink/f/50997
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💬 #تحلیل_و_تبیین | جهاد تبیین در روزهای مبارزه
🔻گفتگو با آقای مجتبی مطهری، فرزند ارشد شهید مطهری، درباره جلسه سه جانبه آیتالله خامنهای، شهید مطهری و دکتر شریعتی در دهم دیماه ۱۳۵۵
🔹سخنرانیهای آیتالله خامنهای و دکتر شریعتی و شهید مطهری در این جلسه منسجم بیان شدهاند و درباره موضوعهای نبوت، ولایت، انقلاب، بعثت بوده که بعد هم، به امامت و امام حسین علیهالسلام منتهی شدهاند.
🔸دکتر شریعتی بحثشان از دیدگاه جامعهشناسی و منطق تاریخ بود. شهید مطهری، بحث اصطلاح انقلاب و ثوره و تفاوتش با اصطلاح قیام و بعث را مطرح میکنند. سخنرانی آیتالله خامنهای بهنظر من دقیقتر است؛ یعنی ایشان بین نظام جاهلی و نظام توحیدی مقایسه کردهاند.
🔹هم آیتالله خامنهای، هم شهید مطهری، شاید عقیده داشتند که تا مبانی فکری و معرفتی محکم نگردد، بحث و تبادلنظرهای ایدئولوژیک و دست به جهاد زدن، ممکن است انسان را دچار انحراف کند.
🔍 ادامه گفتوگو👇
https://khl.ink/f/51018
📝 متن کامل جلسه سه جانبه آیتالله خامنهای، شهید مطهری و دکتر شریعتی در دهم دی ماه ۱۳۵۵
🔻تاسوعای ۱۳۵۵ شمسی در سرمای دیماه مهمان یکی از متدینین تهران بودند: سیدعلی خامنهای، مرتضی مطهری، علی شریعتی و چند نفر دیگر از انقلابیون. مرحوم شریعتی اشعار پرشوری درباره عاشورا خواند. آقایان خامنهای و مطهری هم درباره نهضت انبیاء صحبت کردند. آقای خامنهای رسالت انبیاء و امامت را برهم زدن نظام جاهلی توصیف کرد که موجب برانگیختن دشمنی مستکبرین میشود. ساواک در گزارشش نوشته بود این حرفها مورد توجه طبقه روشنفکر است و مراقبت از این جلسات هم ضروری!
🔹رسانه KHAMENEI.IR در چهل و ششمین سالروز برگزاری این جلسه متن کامل آن را به شرح زیر منتشر میکند.
https://khl.ink/f/50996
📥 دریافت لوح آیات عهد👇
https://farsi.khamenei.ir/photo-album?id=51615
#قرآن_کریم 136
✨ آیات مبارکه 69 - 73
🎧 تلاوت 🎞 تصویری
🎙 تفسیر 📖 ترجمه
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈
﷽ ؛
✨ جهت سلامتی و تعجیل در فرج #امام_زمان عجّل الله تعالی فرجه و علیه السلام و سلامتی و عزت و اقتدار نائب الامام امام خامنهای مدّظله العالی #صلوات
═════❖•° 🌸 °•❖════
✨ @Nafaahat
╰๛--- ‑ ‑ - -
وَ مَا عَلَى الَّذِينَ يَتَّقُونَ مِنْ حِسَابِهِمْ مِنْ شَيْءٍ وَ لَٰكِنْ ذِكْرَىٰ لَعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ ۶۹
البته کسانی که مراقب رفتارشان باشند، شریک جرم آن یاوهگوها نیستند؛ ولی بههرحال، بهیادشان میآوریم تا به گناهِ انکار و مسخرهکردن آیههای الهی آلوده نشوند.
وَ ذَرِ الَّذِينَ اتَّخَذُوا دِينَهُمْ لَعِبًا وَ لَهْوًا وَ غَرَّتْهُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا ۚ وَ ذَكِّرْ بِهِ أَنْ تُبْسَلَ نَفْسٌ بِمَا كَسَبَتْ لَيْسَ لَهَا مِنْ دُونِ اللَّهِ وَلِيٌّ وَ لَا شَفِيعٌ وَ إِنْ تَعْدِلْ كُلَّ عَدْلٍ لَا يُؤْخَذْ مِنْهَا ۗ أُولَٰئِكَ الَّذِينَ أُبْسِلُوا بِمَا كَسَبُوا ۖ لَهُمْ شَرَابٌ مِنْ حَمِيمٍ وَ عَذَابٌ أَلِيمٌ بِمَا كَانُوا يَكْفُرُونَ ۷۰
بهحال خودشان رها کن کسانی را که بازی و سرگرمی را برنامۀ خود قرار دادهاند و زندگی دنیا و زرقوبرقش گولشان زده است. با این قرآن مردم را بهخودشان بیاور تا مبادا کسی در قیامت، گرفتار کارهای زشت خودش شود. آخر، آنجا جز خدا حامی و شفاعتکنندهای ندارد و برای نجات از عذاب، هر غرامتی هم بدهد، از او گرفته نمیشود! آنها گرفتار کارهای خودشاناند و بهسزای بیدینیهایشان، نوشیدنیِ جوشان و عذابی زجرآور نصیبشان میشود!
قُلْ أَ نَدْعُو مِنْ دُونِ اللَّهِ مَا لَا يَنْفَعُنَا وَ لَا يَضُرُّنَا وَ نُرَدُّ عَلَىٰ أَعْقَابِنَا بَعْدَ إِذْ هَدَانَا اللَّهُ كَالَّذِي اسْتَهْوَتْهُ الشَّيَاطِينُ فِي الْأَرْضِ حَيْرَانَ لَهُ أَصْحَابٌ يَدْعُونَهُ إِلَى الْهُدَى ائْتِنَا ۗ قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَىٰ ۖ وَ أُمِرْنَا لِنُسْلِمَ لِرَبِّ الْعَالَمِينَ ۷۱
بگو: «بهجای خدا بتهایی را بپرستیم که سود و زیانی به ما نمیرسانند؟! یعنی بعد از آنکه خدا راهنماییمان کرد، به گذشتۀ تاریکمان برگردیم؟! درست مثل شخص حیرانی که شیاطین او را به درۀ سقوط میکشانند. البته، در همان حال، دوستان خوبی هم دارد که به راه درست دعوتش میکنند: ’بیا سمت ما.‘»
بگو: «فقط راهنمایی خدا راهنمایی واقعی است و به ما دستور رسیده که تسلیمِ صاحبِ جهانیان باشیم.»
وَ أَنْ أَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَ اتَّقُوهُ ۚ وَ هُوَ الَّذِي إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ ۷۲
همچنین، به ما امر شده: «نماز را با آدابش بخوانید و در حضور خدا، مراقب رفتارتان باشید. او همان است که شما را دستهجمعی به محضرش میبرند.»
وَ هُوَ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضَ بِالْحَقِّ ۖ وَ يَوْمَ يَقُولُ كُنْ فَيَكُونُ ۚ قَوْلُهُ الْحَقُّ ۚ وَ لَهُ الْمُلْكُ يَوْمَ يُنْفَخُ فِي الصُّورِ ۚ عَالِمُ الْغَيْبِ وَ الشَّهَادَةِ ۚ وَ هُوَ الْحَكِيمُ الْخَبِيرُ ۷۳
اوست که آسمانها و زمین را بر اساس حکمت آفرید. بهمحض اینکه به قیامت دستور بدهد: «باش»، بهسرعت بهوجود میآید؛ چون دستورش واقعشدنی است. روزی که در 🎺شیپور قیامت بدمند، معلوم خواهد شد که فرمانرواییِ همۀ عالم در اختیار اوست* و او دانای پنهانوپیداست و اوست کاردرستِ آگاه.
═════❖•°🌸 °•❖════
#قرار_روزانه | #تلاوت | #قرآن_کریم
✨ @Nafaahat
╰๛--- ‑ ‑ - -
#قرآن_کریم 137
✨ آیات مبارکه 74 - 81
🎧 تلاوت 🎞 تصویری
🎙 تفسیر 📖 ترجمه
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈
﷽ ؛
✨ جهت سلامتی و تعجیل در فرج #امام_زمان عجّل الله تعالی فرجه و علیه السلام و سلامتی و عزت و اقتدار نائب الامام امام خامنهای مدّظله العالی #صلوات
═════❖•° 🌸 °•❖════
✨ @Nafaahat
╰๛--- ‑ ‑ - -