#نهج_البلاغه | #حکمت ۴۷۲
🏷️ دعاى طلب باران
┄┅═✧ا﷽ا✧═┅┄
❁• وَ قَالَ عليهالسلام فِي دُعَاءٍ اِسْتَسْقَى بِهِ اَللَّهُمَّ اِسْقِنَا ذُلُلَ اَلسَّحَابِ دُونَ صِعَابِهَا
┅───────────────┅
☜ و درود خدا بر او، فرمود: (در دعا به هنگام طلب باران فرمود) خدايا ما را با ابرهاى رام سيراب كن، نه ابرهاى سركش
─┅•═༅═•┅─
قال الرضي و هذا من الكلام العجيب الفصاحة و ذلك أنه عليهالسلام شبه السحاب ذوات الرعود و البوارق و الرياح و الصواعق بالإبل الصعاب التي تقمص برحالها و تقص بركبانها
و شبه السحاب خالية من تلك الروائع بالإبل الذلل التي تحتلب طيعة و تقتعد مسمحة
(اين كلمات از فصيحترين و شگفتىآورترين كلمات اديبانه است كه ابرهاى سركش همراه با رعد و برق را به شتران چموش تشبيه كرد كه بار از پشت مىافكنند و سوارى نمىدهند.
و ابرهاى رام را به شتران رام تشبيه كرد كه به راحتى شير داده، و سوارى مىدهند)
🇯 🇴 🇮 🇳
─┅•═༅𖣔✾✾𖣔༅═•┅─
♻️ ترجمه فیضالاسلام: امام عليه السّلام در دعائى كه بآن (از خدا) طلب باران مىنمود عرض كرد: خدايا ما را آب ده با ابرهاى رام گشتۀ فرمانبر (ابرهاى باران دار مانند شتران رام بار كش) نه با ابرهاى سخت نافرمان (ابرهاى بىباران مانند شتران سركش كه بار نكشند.
سيّد رضىّ «رحمه اللّه» فرمايد: اين فرمايش از جملۀ سخنى است كه فصاحت و رسا بودنش شگفتآور است، و آن اينست كه امام عليه السّلام ابرهائى را كه داراى رعدها و صداهاى ترس آور و برقها و روشنيها و بادها و صاعقهها و آتشها، هستند تشبيه نموده به شترهاى سركش كه بر مىجهند با بارها (تا پالانها و بارهائى را كه در پشت دارند بيفكنند) و بر مىجهانند سواران را (كه آنها را بيندازند)و ابرهاى خالى از اين چيزهاى ترسناك را تشبيه نموده به شتر رام كه شيرشان را مىدوشند و آنها فرمان برند، و بر پشتشان مىنشينند و آنها خوش رفتارند.
╭────๛- - - - - ┅╮
│📱 @Mabaheeth
╰───────────
🌧 باران يكى از نعمتهاى بزرگ الهى است كه در قرآن مجيد بارها بهعنوان نعمت و همچنين بهعنوان آيتى از آيات حق به آن اشاره شده است.
اين نعمت الهى گاهى خالى از ضايعات است، ابرها نرمنرم مىبارند بىآنكه طوفان و صاعقه و گردبادى همراه داشته باشد. امام عليه السلام در كلام خود آنها را ابرهاى رام و تسليم شمرده.
و گاه با طوفانها و صواعق و گردبادها همراه است كه در عين باريدن، ضايعات فراوانى همراه دارد. آتش صاعقه انسانها و خانههايى را مىسوزاند و خاكستر مىكند و گردباد و طوفان سبب ويرانى خانهها و امارتها و ريشهكن شدن درختان مىشود. به همين دليل امام عليه السلام در دعاى باران خود عرضه مىدارد: «خداوندا! بهوسيلۀ ابرهاى رام به ما باران عنايت كن نه بهوسيلۀ ابرهاى سركش»؛ (فِى دُعَاءٍ اسْتَسْقَى بِهِ اللَّهُمَّ اسْقِنَا ذُلُلَ السَّحَابِ دُونَ صِعَابِهَا).
جمعى از شارحان نهجالبلاغه اين كلام امام عليه السلام را طور ديگرى تفسير كردهاند گفتهاند: منظور از ابرهاى رام و تسليم، ابرهاى بارانزا و منظور از ابرهاى سركش، ابرهاى بدون باران و پرسر و صداست.
و ظاهراً مرحوم سيد رضى نيز در شرح زيبايى كه براى اين كلام نوشته و بعداً آن را تفسير خواهيم كرد كلام امام عليه السلام را همينگونه تفسير كرده است. در حالى كه جملۀ «اُسقنا» (ما را سيراب كن) به هر دو گروه از ابرها اشاره مىكند.
امام عليه السلام عرضه مىدارد: «ما را با ابرهاى رام سيراب كن نه با ابرهاى سركش». يعنى آنها هم سيراب مىكنند ولى توأم با آسيبهاى مختلفى هستند.
شبيه اين سخن چيزى است كه در دعاى باران از امام اميرمؤمنان عليه السلام نقل شده است؛ در اين دعا حضرت بارانى را تقاضا مىكند كه مايۀ بركت نهرها، رويش درختان، ارزان شدن ارزاق، پرنشاط شدن انسانها و حيوانها و پرورش زراعتها و پرشير شدن پستان حيوانات گردد نه بارانى كه ضرر و زيان رساند و مشكلات گوناگون و پىدرپى بيافريند
سخن در اين زمينه بسيار است و در اينجا با ذكر كلام سيد رضى كه در ذيل اين گفتار حكيمانه آمده و شرح لغات آن، اين بحث را به پايان مىبريم. او چنين مىگويد: «اين از كلمات فصيح و شگفتانگيز است زيرا امام عليه السلام ابرهاى پرسروصدا را كه توأم با رعد و برق و طوفان و صاعقه است تشبيه به شتران سركشى كرده كه بار خود را فرو مىافكنند و سوار خود را به زمين مىكوبند ولى ابرهاى خالى از اين هياهو را به شتران رام تشبيه فرموده كه به راحتى مىتوان از آنها شير دوشيد و بر آنها سوار شد». (قال الرضيّ: و هذا من الكلامِ العَجيبِ الفَصاحةِ، و ذلك أنّه عليه السلام شبّه السّحابَ ذواتِ الرُّعودِ وَ البَوارِق و الرِّياح وَ الصّواعقِ بالإبلِ الصِّعابِ التي تَقمِصُ بِرحالِها و تَقصُّ برُكبانِها و شبّه السَّحابَ خاليةً من تلك الروائعِ بالإبلِ الذُّلَلِ التي تُحْتَلَبُ طَيِّعَةً و تُقْتَعَدُ مُسْمِحَةً).
💡«رعود» جمع «رعد» و «بوارق» جمع «برق» و «صواعق» جمع «صاعقه» مىباشد.
💡«تقمص» از مادۀ «قَمص» (بر وزن شمس) به معنى سركش شدن شتر است بهگونهاى كه پاهاى جلو را بلند كند و پاهاى عقب را بر زمين بكوبد و سوار خود را بر زمين بيفكند.
💡«تقص» از مادۀ «وقص» (بر وزن نقص) به معنى پرتاب كردن شخص سوار بر زمين آمده است.
💡«روائع» جمع «روعه» به معنى چيز وحشتانگيز است و در بعضى از نسخ «زوابع» آمده كه جمع «زوبعه» به معنى گردباد است.
💡«طيّعة» به معنى مطيع و فرمانبردار است.
💡«تقتعد» از مادۀ «قعود» به معنى نشستن و «مسمحة» از مادۀ «سماح» به معنى رام است و در مجموع اشاره به شترانى است كه بههنگام دوشيدن شير هيچگونه ناآرامى و نافرمانىاى نمىكنند.
#نهج_البلاغه_بخوانیم
╭────๛- - - - - ┅╮
│📱 @Mabaheeth
╰───────────
10.05M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌱 اربعین، تجربۀ شیرین عبادت
▫️مسجد رفتن مثل پیادهروی اربعین میتواند شیرین و زیبا باشد
▫️پیادهروی مثل نماز یک فرم عبادت است
#پیاده_روی #اربعین
@Panahian_ir
╭──────๛- - - - - ┅╮
│🏴 @Mabaheeth 🥀
╰─────────────
9.18M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📸 تصاویر هوایی از مسیر پیادهروی اربعین
#صلی_الله_علیک_یا_اباعبدالله
#اربعین | #کربلا
╭──────๛- - - - - ┅╮
│🏴 @Mabaheeth 🥀
╰─────────────
«اربعین»
اربعین آمد کنون ای شیعیان
تسلیت بر جملگی عاشقان
میرود زائر پیاده از نجف
کربلا باشد در این رفتن هدف
هر کسی بینی در آن ره او روان
از زن و از مرد ، از پیر و جوان
چون زیارت میکند شاه نجف
جان او گوهر شود همچون صدف
چون که بر دارد قدم را از قدم
کم شود بار گناهش از کرم
راه او الگوی ما ، مصباح ما
کشتی امنی بود در راه ما
راه او احیای دین مصطفی
تا کند ما را به جنت رهنما
زائرش آماده است بهر جهاد
تا ببینند دشمنان این اتحاد
"مجتبی مظفرآبادی "
#صلی_الله_علیک_یا_اباعبدالله
#اربعین | #کربلا
╭──────๛- - - - - ┅╮
│🏴 @Mabaheeth 🥀
╰─────────────