#مصاحبه #عقل_و_احساس
♻️ توازن بین عقل و احساس، مهمترین عامل نظام بخش در جامعه
مصاحبه با آقای دکتر علی هاشمی، مسئول سابق هماهنگی هیئتهای رسیدگی به تخلفات اداری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی:
⭕️ مصلحتاندیشی بهعنوان یکی از ارکان خطرناک نابردباری بهمرور زمان به مسخ شدن واقعیتهای دینی خواهد انجامید.
🔰 بهترین حالت در جامعه زمانی رخ میدهد که آن فهم طرفین تفکر یا طرفین گرایش از یکدیگر در بین گروههای اجتماعی و حتی آحاد جامعه شکل بگیرد.
🔸 میتوان گفت مهمترین عامل تحقق سیاست جذب حداکثری، توجه به مشترکات در جامعه است که بحث عقلانیت جامعه بشری نقطه اوج آن است.
⬅️ عدم موازنه عقل و احساس بهطور واقع میتواند خود را در کف خیابان نشان دهد؛ زیرا فردی با این ویژگی احساسی، مادامی قابلکنترل است که شخص مقبولی که بتواند او را مهار کند وجود داشته باشد.
👈 ۱۸ راهکار در این مصاحبه مطرح شده که
می توانید در سایت "مرکز پژوهشی مبنا" مطالعه بفرمایید.
🆔@mabna_center
#یادداشت #حوزه_علمیه
⭕️ حوزه علمیه بعد از گذشت 100 سال،برای انجاموظیفه خویش کاری بس دشوار در پیش دارد.
🖋 حجتالاسلام والمسلمین علیاکبر عبدالاحدی مقدم
🔰 آیتالله بروجردی با استقرار در قم، تدریس پرمایهای را آغاز کردند و در امر شاگرد پروری بسیار موفق بودند بهطوریکه در پایان زندگی ایشان برشمار استادان خارج فقه و اصول حوزه قم افزوده شد؛ بهویژه تعدادی از شاگردان برجسته آیتالله حائری چون شیخ محمدعلی اراکی، سید محمدرضا گلپایگانی، سید محمد داماد، امام خمینی(ره)، سید کاظم شریعتمداری و سید شهابالدین مرعشی نجفی، کرسی درس خارج داشتند.
⬅️ بر عهده گرفتن اداره جامعه اسلامی با تکیهبر نظریه ولایتفقیه و بروز مسائل و حوادث محدثه سبب رشد و پویایی مباحث فقهی، اصولی، فلسفی و اخلاقی در حوزه علمیه شده است. افزون بر این رشد و گسترش اندیشه انقلاب اسلامی در جهان جایگاه حوزه علمیه قم را ارتقا داده است بهگونهای که در حال حاضر از بسیاری کشورهای دیگر افراد جهت تحصیل علوم دینی به قم میآیند.
👈 بعد از گذشت 100 سال از تأسیس حوزه علمیه قم و نقشآفرینی آن در عرصههای مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و بینالمللی به نظر میرسد، در حال حاضر حوزه علمیه برای انجاموظیفه خویش که احیاء شریعت و آموزههای اسلامی و نیز حمایت معنوی و علمی از نظام جمهوری اسلامی است، کاری بس دشوار در پیش دارد.
📌 پاسخگویی به مسائل موردنیاز اداره جامعه اسلامی که تحت تأثیر زندگی مدرن هرروز در حال تغییر هستند و نیازمند بازبینی جدی چشمانداز، اهداف و سیاستهای حوزه علمیه است.
📝 متن کامل یادداشت
🆔@mabna_center
#معرفی_کتاب #آسیب_دینی_فرهنگی
🌀 نظام واره مسائل و آسیبهای دینی_فرهنگی
🔍 شناخت مسائل و آسیبها و کشف رابطه آن ها با یکدیگر، یکی از دغدغه هایی است که طی سال ها ذهن مسئولان و اندیشمندان حوزه فرهنگ و دین را به خود مشغول کرده است.
👈 از این رو مرکز پژوهشی "مبنا"، مسئله شناسی و ترسیم نظام واره مسائل فرهنگی_دینی کشور را در دستور کار خود قرار داد تا مسئولان، تصمیم گیران و مراکز علمی مرتبط را در حل مسائل یاری کند.
🔰 در قالب این پروژه کتاب نظام واره مسائل آسیبهای دینی_فرهنگی با نودار جامع آن منتشر شده است.
📚مشاهده محصولات مرکز پژوهشی مبنا
🆔@mabna_center
ٍ#مصاحبه #امید_اجتماعی
❓امید اجتماعی یا کابوس اجتماعی
مصاحبهای با آقای دکتر محمدرضا ذوالفقاری، استاد دانشگاه، عضو انجمن و دبیر گروه جامعهشناسی ایران
▪️کاهش امید اجتماعی عملاً موجب کاهش هویت اجتماعی و درنتیجه تقویت احساس بیگانگی افراد با جامعه خود، در هنگام نیاز بالای جامعه به همبستگی اجتماعی به جهت وجود گردنههای زندگی اجتماعی میشود.
⬅️ در جامعهای که بخش عمدهای از مردم آن از سطح افراد عادی تا رأس مدیران، به قانون پایبندی نباشند، بهطورقطع شاخص امید اجتماعی پایین است.
🔔 اصلیترین راهکاری که در این زمینه میتوان پیشنهاد داد، مقوله دولت - ملت است؛ یعنی باید رابطه بین نهاد دولت یا حاکمیت با مردم، در جامعه تغییر کند. این رابطه امروز به دلایل مختلف ازجمله اختلاسها و دزدیها چندان مناسب نیست و باید دولت یا حاکمیت به نحوی درباره آنها با جامعه صحبت کند. بعلاوه این که اساساً در شرایط سختی، نهاد دولت خیلی پشتیبان مردم نیست.
👈🏻 پس اگر قرار باشد تنها یک عامل را اصلاح کرد، نه در فرهنگ و نه در نهادهای دیگر است، بلکه دولت باید ساختارهای خودش را اصلاح کند.
📝 متن کامل این مصاحبه را در سایت "مرکز پژوهشی مبنا" مطالعه بفرمایید.
🆔@mabna_center
#افق_مکث #ازدواج_آسان
🔰 ازدواج در سنین جوانی با اجتناب از تشریفات و و زیاده روی ها
مقام معظم رهبری:
👈 اگر ازدواج از این تشریفاتی که امروز در میان مردم ما متأسفانه به آن دامن زده می شود، اگر از این تشریفات، از این زیاده روی ها اجتناب بشود، جوانان می توانند در هنگام نیاز جوانی خود ازدواج کنند.
🔔 سن جوانی سنی است که برای تشکیل خانواده، بسیار مناسب است... در اسلام سن ازدواج هرچه به جوانی، دوران آغاز جوانی نزدیکتر باشد مطلوبتر است.
🌐 مجله افق مکث
🆔@mabna_center
#یادداشت #تحول
📌 الزامات تحول در چهل سال آینده ایران اسلامی
🖋دکتر سید سعید هاشمی نسب، معاونت پژوهش مرکز پژوهشی مبنا
🔍 تحلیل بیانات و احکام مقام معظم رهبری در سالهای اخیر، مبین توجه ویژه ایشان به تحول در ساختارهای نظام در سه حوزه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی-اجتماعی است.
👈 آینده ایران اسلامی درگرو پویایی نظم اجتماعی در مقابل فشارهای نظام سلطه است.
🌀 شروع چله دوم انقلاب، مقام معظم رهبری (دامت برکاته) با صدور بیانه گام دوم انقلاب (۱۳۹۷) تحول در ساختارها و به ثمر رسیدن دولت و جامعه اسلامی را کلید زدند.
🔰 مبنا در تلاش است در راستای حصول دو هدف دولت اسلامی و جامعه اسلامی، مطالعات خود را سامان دهد؛ هم ازاینروست که پیشرفت و کارآمدی جمهوری اسلامی ایران، یکی از موضوعات پژوهشی مبنا قرارگرفته است.
🔸 در حوزه دولت سازی مباحثی همچون نظریه دولت اسلامی، مطالعات در خصوص ولایتفقیه، مردمسالاری دینی، تحول بنیادین نظام اداری، رابطه نظام با حوزه علمیه و غیره مدنظر بوده و در حیطه جامعهسازی نیز مطالعات جدی در خصوص تحول فرهنگی و نهاد خانواده، دین، آموزش و رسانه صورت گرفته است. شایانذکر است زیربنای مطالعات مبنا مبتنی بر فقه اجتهادی است که به شکل مشخص فقه اجتماعی و فقه حکومتی را دنبال میکند.
📝 متن کامل یادداشت
🆔@mabna_center
#انتظار
✅ برای شکل گیری یک جامعه مهدوی، شرط تحول، ضروری و غیرقابل اجتناب است.
مقام معظم رهبری:
👈 خدای حق تعالی این استراتژی را به ما یاد داده است : "ان الله لا یغیر ما بقوم حتی یغیروا ما بانفسهم"( رعد/11)
🔹«یکی از خصوصیاتی که در حقیقتِ انتظار گنجانده شده است، این است که انسان به وضع موجود، به اندازهی پیشرفتی که امروز دارد، قانع نباشد؛ بخواهد روزبهروز این پیشرفت را، این تحقق حقایق و خصال معنوی و الهی را در خود، در جامعه بیشتر کند. اینها لوازم انتظار است.»
🆔@mabna_center
#افق_مکث #امر_به_معروف #نهیازمنکر
✳️ امر به معروف و نهی از منکر یکی از فرایض مهم دینی است که به تعبیر امیرمؤمنان همه خوبی ها(حتی جهاد در راه خدا) در برابر آن به مثابه قطره ایی آب در مقایسه با دریای بی کران است.
👈 این فریضه از مکانیسم های نظارت اجتماعی در جامعه اسلامی است، چنان که اصل هشتم قانون اساسی بنا به ماهیت دینی نظام اسلامی ایران، امر به معروف و نهی از منکر را وظیفه ای همگانی نسبت به دولت و مردم اعلام کرده است.
🔻 متأسفانه با وجود گذشت بیش از چهار دهه از عمر انقلاب اسلامی، روز به روز شاهد عقب نشینی حاکمیت و مردم در اجرای این فریضه برجسته ایم. این عقب نشینی حتی سبب شده است که در سال های اخیر، هرچند گاه یک بار برای آمران و ناهیان اتفاق هایی تلخ رخ دهد و در کنار آن رفتارهای شیطنت آمیزی در بدنام کردن امر به معروف و نهی از منکر از سوی رسانه های معاند، شکل بگیرد.
🔰 این روند ما را بر آن داشت که وضعیت این فریضه را به عنوان یک مسأله اجتماعی_فرهنگی مد نظر قرار دهیم و با رویکرد حل مسأله به سراغ پژوهش درباره آن برویم.
🆔@mabna_center
رهبر معظم انقلاب:
⬅️ شخصیت موسیبنجعفر(ع) در داخل زندان هم همان شخصیتِ مشعلِ روشنگری است که تمام اطراف خود را روشن میکند. حرکت فکر اسلامی و جهاد متکی به قرآن یک چنین حرکتی است، هیچوقت متوقف نمیماند، حتی در سخت ترین شرایط...
🏴 شهادت امام موسی کاظم علیه السلام تسلیت باد.
🆔@mabna_center
#مصاحبه #عدالت #مشروعیت
🌀 عدالت، تعادل و مشروعیت سیاسی
مصاحبه با آقای دکتر اردشیر گراوند، کارشناس حوزه اجتماع با موضوع «شورش حاشیه بر متن»
⭕️ حاشیهنشینی شهری و اجتماعی بهصورت مستقیم بر مسائل سیاسی اثرگذار بوده و بهمحض ایجاد کمترین مسئله سیاسی در کشور، انرژی خردکننده آنها علاوه بر فشار بر سیاسیون، به بحرانهای اقتصادی و اجتماعی نیز منتهی میشود.
👈 با توجه به آمار کارشناسان در طول ۷۰ سال گذشته، مردم بهصورت تصاعدی از استانهای فقیر کشور به ۵ استان برخوردار از امکانات، مهاجرت کردهاند که امروزه این جمعیت حاشیهنشین ۱۴ میلیون نفری، درواقع نشاندهنده نوعی عدم تعادل منطقهای در کشور است.
🔔 به نظر میرسد اگر نسبت به رعایت عدالت در تمام سطح کشور تدبیری اندیشیده نشود، پدیده حاشیهنشینی اجتماعی روند بسیار نگرانکنندهای خواهد داشت؛ زیرا حاشیهنشینی منجر به نابودی شهرهای مهاجر ساز به دلیل از دست دادن سرمایههای انسانی، مادی و معنوی و شهرهای مهاجرپذیر به جهت تراکم سرمایه انسانی، مادی و معنوی و به استهلاک کشیده شدن نیروی انسانی میشود.
✔️ جمهوری اسلامی باید تلاش کند مشروعیت سیاسی خود را بهواسطه افزایش مشارکت عموم ملت در پای صندوقهای رأی تضمین کند؛ البته این امر بهواسطه افزایش رضایتمندی مردم از وضعیت معیشت و حل مشکلاتشان تحقق خواهد پذیرفت.
🔰 ۲۰ راهکار در این مصاحبه مطرح شده که
می توانید در سایت "مرکز پژوهشی مبنا" مطالعه بفرمایید.
🆔@mabna_center
#افق_مکث #جمعیت
📌 ارتباط کاهش باروری و سالخوردگی جمعیت
⬅️ در برخی کشورها، از سویی توسعه اقتصادی اجتماعی و در بعضی دیگر اجرای برنامه های تنظیم خانواده در کنار بهبود شاخص های توسعه اقتصادی و اجتماعی عامل اصلی در کاهش باروری بوده است و از سوی دیگر بهبود شاخص های توسعه انسانی و همگرایی کشورها در کاهش موالید، باعث افزایش شاخص سالخوردگی گردیده است.
🔻 باروری و سالخوردگی جمعیت در مقایسه ای که میان ایران با چند کشور آسیایی و آفریقایی انجام گرفته، نشان می دهد تا سال 2025، سه کشور تونس، ترکیه و ایران به ترتیب وارد دوره سالخوردگی خواهد شد.
⭕️ طبق تحقیقی که در منطقه آسیا و اقیانوسیه انجام گرفت، کشورهایی که باروری آنها با سرعت بیشتری کاهش یافته است، افزایش بیشتری در شمار افراد سالمند تجربه کرده اند.
🌐پژوهشنامه افق مکث
🆔@mabna_center
پيامبر صلي الله عليه وآله :
🔸إنَّما بُعِثتُ لاُِتَمِّمَ مَكارِمَ الأخلاقِ
🔹من مبعوث شدم تا بزرگواری های اخلاقی را كامل كنم.
📚 بحار الأنوار، ج ۱۶، ص ۲۱۰
🆔@mabna_center
#معرفی_کتاب #حق_دینداری
💠 درآمدی بر حقوق دینداری
👈 در حال حاضر حقوق دین داری، آنهم با صبغه حق مصونیت به قدری در محاق قرار گرفته است که نه در اسناد جهانی، نه در بسیاری از اسناد حقوق بشری منطقهای، اشاره صریحی به آن نشده است.
🔻این امر باعث اهانت ها، تعرضات و تعدی های فراوانی علیه دین و دینداران شده و آنچه به جایی نرسیده، فریاد دینداران بوده است.
⬅️ در اسناد حقوق بشری، مذهب، دین دینداری و مقدسات دینی دینداران، صرفاً در محدوده حق_آزادی تعریف شده و به همین علت در مقابل آزادی بیان(که حقی بنیادین است) در موضع ضعف قرار گرفته و عملاً از حمایت مؤثر مجامع حقوق بشری برخوردار نمی شود.
📌 هدف نگارنده این کتاب (دکتر محمد دشتی) بیان مقدمات یک نظریه است؛ نظریه ای مربوط به حق دینداری و حق مصون بودن آن...
🔰 این اثر در واقع جمع بندی آثار متعدد نویسنده در مقاطع مختلف با محوریت دینداری است و امید است برای شکلگیری گفتمانی با این موضوع موثر بیفتد و آغازی بر تکامل و تحولی بنیادین در مورد به رسمیت شناخته شدن حق دین داری در اسناد و مجامع بین المللی باشد.
📚مشاهده محصولات مرکز پژوهشی مبنا
🆔@mabna_center
#افق_مکث #مسجد
✳️ الگوی مطلوب مسجد
⬅️ در کنار آسیب شناسی مسجد، باید تعریفی از "مسجد مطلوب" ارائه کرد که به نظر می رسد در جامعه علمی به این بخش کمتر از آسیب شناسی توجه شده است که به اجمال در این باره سخن خواهیم گفت.
📌 کارکردهای مأموریتی مسجد طراز:
🔰 کارکرد عبادی و نیایشی
1⃣ اقامه نماز جماعت و جمعه
2⃣ اقامه نماز اعیاد و ایام خاص چون نماز عید فطر، عید قربان و...
3⃣ برپایی محافل نیایش و ادعیه در طول هفته
4⃣ برپایی جلسات انس با قرآن
و برپایی دیگر مراسمات عبادی و نیایشی...
ادامه دارد...
🌐پژوهشنامه افق مکث
🆔@mabna_center
#دیدار #وزارت_خانواده
❇️ آقای دکتر بانکی پور، نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی از مرکز پژوهشی مبنا دیدار کردند.
👈 دکتر صدقی، معاون ارتباطات "مبنا" ضمن ارائه گزارشی از طرح جامع خانواده و مطرح سازی بحث وزارت خانواده، بر اهمیت ادامه و توسعه همکاریهای علمی در این زمینه تأکید کرد و ابراز داشت: این مرکز در بررسی مسئله محورانه مسائل دینی و فرهنگی کشور، بر اهمیت اثر بخشی پژوهش و گفتمان سازی آن برای اجرایی سازی تاکید دارد.
🔹دکتر هاشمی نسب، معاونت پژوهشی "مبنا" هم گزارشی از فرایند طرح جامع خانواده ارائه کرد و یادآور شد: با توجه به منویات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در رابطه خانواده و تحولی که ایشان در زمینه نهاد خانواده از شورای عالی انقلاب فرهنگی مطالبه نمودند، بر اهمیت توجه به آسیبها در مسائل فرهنگی به ویژه بحث خانواده میافزاید.
⬅️ دکتر بانکی پور، نیز در این دیدار، با ابراز خرسندی از فعالیتهای علمی و پژوهشی و دستاوردهای دانشی مرکز پژوهشی مبنا تصریح کرد: در عملیاتی سازی طرحهای علمی، باید متولی اجرایی سازی آن در جامعه به خوبی شناسایی و معرفی گردد.
🔸وی با بیان این که قالب وزارت خانواده نمیتواند، پاسخگوی الزامات نقش فراقوّهای این نهاد حساس باشد، خاطرنشان کرد: وزارتخانه، زیر نظر دولت تعریف می گردد؛ لذا پیشنهاد می کنم، ارائه یک مدل برای تأسیس نهاد متولی در امور خانواده، با استدلات قوی و ناظر به ظرفیتها و اهداف و رسالتها ترسیم گردد.
📝 گزارش کامل این دیدار را می توانید در سایت "مرکز پژوهشی مبنا" مطالعه بفرمایید.
🆔@mabna_center
#افق_مکث #افراطی_گری
◾️ظهور و رشد افراطی گری مذهبی
⬅️ عوامل ظهور و رونق جریان های افراطی، واقعیتی غیرقابل کتمان است. اما باید توجه داشت این جریانها در چه بستر اجتماعی شکل گرفته اند.
⭕️ به عنوان مثال "سلفی گری" که سرمنشأ فرهنگی جریان های بنیادگرای اسلامی است، ریشه در آرای «اهل حدیث» و به ویژه نظریات ابن تیمیه دارد و در جهان اسلام امری نوظهور و بدون پیشینه نیست. اما رونق این دست از آراء در بستر و بافت اجتماعی_تاریخی معاصر، دلایل تاریخی و بافتی خاص خود را دارد.
ادامه دارد...
🌐پژوهشنامه افق مکث
🆔@mabna_center
#فرزندآوری #کاهش_جمعیت
⬅️ فرزندآوری در ایران...
👈 نرخ باروری در ایران از ۷/۷ در سال ۱۳۴۹ به ۶ در سال ۱۳۵۵ کاهش یافت و سپس در سال ۱۳۵۹ به ۷ رسید، ولی این نرخ بالا ماندگار نشد.
💢 نرخ باروری از ۶/۸ در سال ۱۳۶۳ به ۵/۵ در سال ۱۳۶۷ رسید. این کاهش کند بود تا اینکه برنامه تنظیم خانواده دولت در سال ۱۳۶۸ روند کاهشی باروری را تسریع کرد، به طوری که این نرخ در طول ۶ سال به ۲/۸ در سال ۱۳۷۴ تنزل کرد. این روند ادامه داشت تا جایی که سال ۱۳۹۰ میزان باروری برابر با ۱/۸ فرزند برای کل کشور محاسبه شد.
🌐پژوهشنامه افق مکث
🆔@mabna_center
مرکز پژوهشی مبنا
#فرزندآوری #کاهش_جمعیت ⬅️ فرزندآوری در ایران... 👈 نرخ باروری در ایران از ۷/۷ در سال ۱۳۴۹ به ۶ د
#فرزندآوری #کاهش_جمعیت
🚫 محدود کردن تعداد فرزند، خطاست.
مقام معظم رهبری:
⬅️ با این روند کنونی اگر ما پیش برویم، کشور پیر خواهد شد.
🆔@mabna_center
مرکز پژوهشی مبنا
#فرزندآوری #کاهش_جمعیت ⬅️ فرزندآوری در ایران... 👈 نرخ باروری در ایران از ۷/۷ در سال ۱۳۴۹ به ۶ د
#فرزندآوری #کاهش_جمعیت
📊 آمار فرزندآوری از سال ۱۲۷۰ تا ۱۳۹۰ در ایران...
🌐پژوهشنامه افق مکث(تهدیدات جمعیتی در اثر کاهش فرزندآوری در خانوادههای ایرانی، ص۳۳)
🆔@mabna_center
#انتظار #جمعه_نوشت
آیت الله کشمیری(ره):
🔸"طبق آنچه که در روایات است، افضل اعمال امّت، انتظار فرج است و روی مسئله انتظار فرج خیلی تأکید می کردند که شیعه واقعی کسی است که همیشه در انتظار این فرج و گشایش باشد و عبادت واقعی همین است.
✅ در فرج هم تبرا هست و هم تولا و محبت و عشق. در زمان غیبت اگر شیعه ای باشد که چنین انتظاری در باطن او شکل نگرفته باشد، باید در اعتقاد خودش نسبت به حضرت تردید کند.
📚 کتاب شیدا، ص ۱۵۰
🆔@mabna_center
#حجاب #عفاف
👈 فرهنگ دینی، مقوّم حیات اسلامی است، هرگونه آسیب در این فرهنگ، بخشی از کارکرد ارکان جامعه را متأثر خواهد کرد. چرا که فرهنگ زیربناست و اختلال در زیر بنا به انشقاق در روبنا خواهد انجامید.
🔸 حجاب به عنوان نماد برجسته شده عفاف و اغلب به مثابه مرز بین انتخاب فرهنگ دینی و فرهنگهای نازل تر، قلمداد می شود. بروز آسیب جدی در این زمینه، حکایت تلخ دگرگونی ارزشهای جامعه را بازگو میکند.
📌 دغدغه ما در پرداختن به این موضوع و موضوعات دیگر فرهنگ دینی، حل مسئله است و برای همین در این پژوهش نامه به پژوهش صرف مبادرت نکردهایم و نگاه کاربردی به این امر انداختیم.
🔎 ملاحظات مرکز در این باره عبارتند از:
1⃣ مسئله محوری و کاوش در مسائل موجود در زمینه فرهنگ دینی
2⃣ سنخ مسئله باید حاکمیتی بوده و برای نظام اسلامی دغدغه تلقی شود.
3⃣ رویکرد پژوهش، یافتن گره اصلی و عامل اصلی بروز مسئله است.
4⃣ راهکار ها باید در نهایت به حل مسئله بینجامد، بنابراین ارائه الگوی جامع و کاربردی حل مسئله ضروری خواهد بود.
5⃣ مرور و بهرهگیری و فراتحلیل آثار علمی گذشته و همچنین نگاهی به پیشینه اجرایی مسئله، ما را یاری می کند که تجمیع از نظریات و راهکارهای ارائه و اجرایی شده را ارائه کنیم و راه های رفته و گفته را تکرار نکنیم.
🆔@mabna_center
#یادداشت #دینداری #نهاد_خانواده
🌀 دیناری و شکاف نسلی...
🖋 حامد عبدالهی سفیدان
⬅️ تحلیل روند دینداری در ایران نیز نشان میدهد کم و کیف دینداری ایرانیان با گذر نسل، تغییراتی کرده است که در برخی موارد نشان از تضعیف دینداری دارد.
🔎 مقایسه نتایج پژوهشی دراینباره نشان میدهد که نسلهای گذشته دیندارتر از نسلهای نو بودهاند؛ برای مثال مطالعات نسلی مؤید افت شاخص صداقت با گذر نسلی است؛ به طوریکه میزان افت بین دو نسل بیش از ۷ درصد برآورد شده است.
◾️این روند نزولی، ریشه در درونی نشدن ارزشها و باورهای دینی در اعضای جامعه ایران دارد که به گواه پژوهشهای اجتماعی، یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر درونیشدن ارزشها، نهاد خانواده است.
👈🏻 به عبارتی میتوان گفت، شکاف نسلی و دینداری، رابطهای دوسویه با هم دارند. شکاف نسلی موجب تضعیف کارکرد خانواده و ضعف درونیسازی ارزشها در آن میشود و این چالش نیز تفاوت نسلهای گوناگون خانواده را شدیدتر کرده و نظام های ارزشی و نگرشی بیشتر از هم فاصله میگیرند.
🔰 روشن است که دلایل گوناگونی میتوان برای تفاوت نسلی ایرانیان در کم و کیف دینداری آنها بیان کرد و نباید همه دلایل را در نهاد خانواده جست؛ اما بر نهاد خانواده تمرکز میکنیم چون انسجام خانوادگی و استواری این نهاد مهم اجتماعی، ثمرات گستردهای دارد و با هرس و پالایش نهاد خانواده از آفتِ تفاوت و شکاف نسلی در دینداری، زمینه زدودن آفتهای دیگر اجتماعی فراهم میشود که میتوان میوههای ارزشمند اجتماعی متنوعی را از آن چید.
📝 متن کامل یادداشت
🆔@mabna_center
امام حسين (ع) فرمود:
🔸 «خَمْسٌ مَنْ لَمْ تَكُنْ فِيهِ لَمْ يَكُنْ فِيهِ كَثِيرُ مُسْتَمْتِعٍ: اَلْعَقْلُ، وَ الدّينُ وَ الاَدَبُ، وَ الْحَيَاءُ وَ حُسْنُ الْخُلْقِ».
«پنج چيز است كه در هركسى نباشد، خير زيادى در او نيست:
1⃣ عقل
2⃣ دين
3⃣ ادب
4⃣ حيا
5⃣ خوشخويى
📚حياة الامام الحسين(ع)، ج ۱ ص۱۸۱
💐 میلاد سومین پرچم دار امامت، حضرت اباعبدالله الحسین (ع) مبارک باد.
🆔@mabna_center
#نظرسنجی
☑️ نظرسنجی رویکرد روحانیت در مواجهه با رفتارتوهین آمیز برخی از مردم
👈 به منظور برآورد وضعیت به وجود آمده، نظرسنجی رویکرد روحانیت در مواجهه با رفتارتوهین آمیز برخی از مردم، آغاز شد.
🌐 مرکز پژوهشی مبنا، باتوجه به وضعیت به وجود آمده در فضای مجازی و رسانههای داخلی و خارجی درباره رفتار مردم با طلاب و روحانیت و انتشار برخی تصاویر از برخوردهای فیزیکی و سخت با روحانیت، اقدام به تهیه یک پرسشنامه نموده است.
🔰 این پرسش نامه نیاز به اطلاعات شخصی ندارد، لذا خواهشمندیم تجربهها و نظرات خود را درباره نوع رفتار مردم با طلاب و روحانیت در پرسشنامه ذیل وارد نمایید.
📎 شرکت در نظرسنجی
🆔@mabna_center
#دیدار
✳️ دیدار آقای بابایی، دبیر قرارگاه ۱۹ دی از مرکز پژوهشی «مبنا»
👈🏻 این جلسه با حضور آقای بابایی، آقای سعیدی مهر و خانم جهانتاب در مرکز پژوهشی مبنا برگزار گردید.
🔰این جلسه، دومین جلسه آقای بابایی در مرکز پژوهشی مبنا بود که طی آن، آقای دکتر صدقی(معاون ارتباطات مبنا) به ظرفیت های مرکز پژوهشی مبنا در رفع آسیب ها و معضلات فرهنگی اجتماعی قم اشاره کرد و فرمود:
✅ ما نظام واره آسیب ها و مسائل استان قم را ترسیم کرده ایم، جلسات اندیشه ورزی و آسیب شناسی را برقرار کرده و داریم، طرح کلینیک خانواده را پیاده کردیم و همچنین طرح های کلان دیگر که آماده اجرایی شدن است؛ که با همکاری هم بتوانیم فعالیتهای گسترده ای را در سطح استان قم انجام دهیم.
🔸 دبیر قرارگاه ۱۹ دی، ضمن ابراز خرسندی از این جلسه و فعالیتهای مرکز پژوهشی مبنا، اعلام کرد: این قرارگاه آمادگی کامل جهت استفاده از نتایج پژوهش های انجام شده در حوزه خانواده و معضلات اجتماعی و به کار بردن راهکارهای رفع آسیب ها را دارد.
✍🏻 طبق توافق صورت گرفته، قرار شد تفاهم نامه ای در خصوص همکاری های فی مابین امضا گردد.
🆔@mabna_center
#مصاحبه #امید_اجتماعی
💠 ضرورت تقویت احساس امید اجتماعی
مصاحبه با آقای دکتر مهدی مالمیر، عضو هیئتعلمی گروه جامعهشناسی دانشگاه شهید بهشتی
👈 امید ساختنی و خلق کردنی بوده و باید آن را از طریق اتخاذ برنامههای صحیح و مثمر در سطح جامعه ایجاد و تقویت نمود.
🔻در طول این سه دهه علیرغم فراز و نشیبهایی توأم با شدت و ضعف، وضعیت امیدواری جامعه نزولی بوده است.
⭕️ جامعهای که امیدش را از دست بدهد از حرکت بازمیایستد و جامعهای که نتواند حرکت کند، دچار یک انفعال و سرخوردگی مزمن میشود.
🔰 مهمترین راهکار توجه خاص مسئولان و سیاستگذاران به تقویت رابطه میان دولت و مردم در عمل، از طریق اهمیت به مسائل مطروحه از جانب مردم و عملیاتی کردن برنامهها به طریق مشهود بودن نتیجه آن در زندگی روزمره مردم است.
👈 ۱۶ راهکار در این مصاحبه مطرح شده که
می توانید در سایت "مرکز پژوهشی مبنا" مطالعه بفرمایید.
🆔@mabna_center
امام سجاد علیه السلام میفرماید:
🔸أنَّ لِلعَبّاسِ عِندَاللّه مَنزِلَةٌ یَغبِطُهُ بِها جَمیعُ الشُّهداءِ یَومَ القیامَةِ.
🔹عبّاس را نزد خداوند منزلتى است که در روز قیامت همه شهیدان بر آن رشک مى برند.
📚بحار الأنوار، ج ۲۲، ص ۲۷۴.
🆔@mabna_center
#دیدار
✳️ حجت الاسلام و المسلمین محمدحسين بهرامی، رئيس انجمن مطالعات فضای مجازی و رئیس مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور، از مرکز پژوهشی مبنا دیدار کرد.
⬅️ در ابتدای این دیدار آقای دکتر صدقی، معاون ارتباطات مبنا با معرفی این مرکز بهعنوان یک مرکز پژوهشی راهبردی که رسالت خود را تبیین، تحلیل و آسیبشناسی مؤلفههای بنیادین نظام اسلامی با رویکرد راهبردی میداند بیان داشتند: این مرکز، با بررسی مسائل دینی، فرهنگی به شیوه ی مسئله محور گامی به سوی اجرایی شدن و اثر بخشی پژوهش و گفتمان سازی برداشته است.
👈 حجت الاسلام و المسلمین بهرامی در اين ديدار، ضمن ابراز خرسندی از فعاليتهای مركز پژوهشی مبنا، به تشریح برخی اهداف شکلگیری انجمن مطالعات فضای مجازی پرداخت و افزود در پیگیری موضوعات مرتبط با فضای مجازی در حوزه، خلأ موضوعی به شدت احساس میشد و آن طرح مباحث علمی مرتبط با فضای مجازی در حوزه دین و پیجویی توسعه و ترویج گفتمان مرتبط با آن بود. به همین خاطر مسأله ایجاد انجمن مطالعات فضای مجازی به عنوان جایگاهی فراسازمانی مطرح گردید که در مراحل تصویب انجمن نیز مسئولان مرتبط تأکید داشتند که این مجموعه با هدف پرداختن به کنشگری در فضای مجازی راهاندازی نشده و بلکه باید به مباحث نظری فضای مجازی بپردازد.
🔸ایشان با اذغان به اینکه در آينده می توان همكاری های خوبی بين انجمن مطالعات فضای مجازی و مرکز مبنا صورت گیرد به ضرورت همکاری در زمینه های برگزاری نشست های علمی ترویجی با موضوع فضای مجازی و همچنین تدوین نظام واره مسائل فضای مجازی پرداخت.
🆔@mabna_center
مرکز پژوهشی مبنا
#افق_مکث #مسجد ✳️ الگوی مطلوب مسجد ⬅️ در کنار آسیب شناسی مسجد، باید تعریفی از "مسجد مطلوب" ارا
#الگوی_مطلوب_مسجد
♻️ کارکرد اخلاقی تربیتی
✅ جایگاه وعظ و پرورش اخلاق
▫️برگزاری محافل درس اخلاق با حضور اساتید آن
▫️پایه گذاری سیره عملی امام جماعت و ارکان مسجد بر سنت(کونوا دعاه الناس بغیر السنتکم)
▫️تمرین برای پرهیز از گناه، لغو و...(حضور در مسجد در حقیقت، نوعی تمرین کارهای خیر و دوری از زشتی هاست)
✅ جایگاه آشنایی و پیوند مؤمنان با نخبگان و صالحان جامعه برای پرورش و تربیت روحی.
ادامه دارد...
🌐پژوهشنامه افق مکث
🆔@mabna_center
#نشست_علمی #حاشیهنشینی
🔔 مرکز پژوهشی "مبنا" با همکاری پژوهشکده مطالعات راهبردی برگزار می کند:
💠 نشست علمی ترويجی «بازتعریف حاشیه نشینی و مواجهه راهبردی با جنبش در حاشیه ماندگان»
🎤 ارائه دهنده: آقای دکتر هاشمی نسب، معاون پژوهشی مرکز مبنا
🎤 ناقدین: آقای دکتر جمال عرف، عضو هیئت علمی دانشگاه امام باقر علیه السلام، معاون سابق سیاسی وزارت کشور و جناب آقای دکتر رستگار
🗓 زمان برگزاری: ۱۸ اسفند ماه ۱۴۰۰
🕰 ساعت ۱۰ الی ۱۲
🏢 مکان: تهران خیابان حافظ، خیابان رودسر شرقی، شماره ۷، پژوهشکده مطالعات راهبردی
🔗 ورود به نشست
🆔@mabna_center