به نام خدا
سلام، وقت همگی بخیر
نظم کودکان( مقدمه)
✅ چند وقت پیش قول دادم در مورد نظم بچه ها صحبت کنیم، این مدت پیام هم زیاد داشتم خانم شرافت بحث نظم چی شد!! یادتون رفت😉
✅ یادم نرفته اما دلم میخواست به گونه ای متفاوت بیانش کنم، مثل تمام مطالب کانال که تمام تلاشم این هست که کاربردی باشند، دوست دارم بحث نظم هم حسابی کاربردی باشه. میدونم که اغلب مادران حاضر در این کانال اهل مطالعه هستند، بسیاری از مادران دوره های تربیتی مختلفی را شرکت کردند، پس اکثر عزیزان بارها شنیدند و خواندند که نباید در هفت سال اول برای نظم به بچه ها فشار وارد کرد.
👌 اما این جمله در تئوری خیلی قشنگه ولی در عمل فوق العاده سخت و در خیلی مواقع غیر قابل اجراست.
چرا؟؟؟؟ 🤔
1⃣ اول به خاطر اینکه بسیاری از والدین دلیل این موضوع را نمیدانند! یعنی اینکه چرا نباید برای نظم به بچه ها فشار وارد کرد!
وقتی که چرایی کاری مشخص نیست درک درستی از اون شکل نمیگیره و پذیرش موضوع سخت میشه.
2⃣ دوم اینکه چون فکر می کنیم اگر برای منظم بودن به بچه ها سخت گیری نکنیم، بی نظم بودن برای آنها عادت می شود و تا بزرگسالی بی نظم خواهند ماند.
3⃣ در عمل تحمل بی نظمی بچه ها غیرقابل پذیرش هست و باعث به هم ریختن و عصبانیت والدین میشه.
4⃣ وقتی قرار نیست به کودک برای نظم فشار بیاریم ، پس حتما مادر باید جور کودک را بکشد! تحمل این بار اضافه برای یک مادر پر مشغله و پر دغدغه با چند کار آسانی نیست!
✅ اکثرا این موارد باعث میشه که حتی اگر والدین از نظر تئوری بدانند که نباید برای نظم زیر هفت سال به کودک فشاری وارد کرد ، اما در عمل به گونه ای دیگر برخورد کنند و از فرزند خود انتظاراتی داشته باشند که برای کودک سخت است.
ادامه دارد ...
#نظم_کودکان ( مقدمه)
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
به نام خدا
یک تجربه
✅ بعد از دهه محرم که دیدم بچه ها را صبح خیلی زود ( ساعت ۵:۳۰😉) بیدار میکنم که ساعت ۶ صبح مراسم روضه باشیم، چقدر حال جسمی و روحیشون بهتره، چقدر هوای صبح را دوست دارند و لذت میبرند و حتی انرژی و شادابیشون در طول روز فرق داره،( چون پسر بزرگم معمولا حدود ساعت ۸ بیدار میشد) تصمیم گرفتم این بیدارشدنهای صبح زود و استفاده از هوای آزاد و فضای ساعات اولیه ی روز را ادامه بدم تا به مدرسه رفتن پسر جان ختم بشه. چند روز در هفته تقریبا طلوع آفتاب از خونه میزنیم بیرون، اکثرا میریم پارک نزدیک خونه. صبحونه میخوریم بعد هم بازی، همین پارک از نظر من شبها محیط غنی که نیست هیچی مضر هم هست. ولی صبح اول وقت چندین حُسن داره:
خلوت بودن، هوای پاک، امنیت روانی، اخلاقی و بهداشتی بیشتر و بهتر، استفاده از روشنایی روز برای بهتر دیدن و کشف بیشتر، نبود آلودگی صوتی در پارک، بدون هیچگونه هزینه ای😉
اگر شرایطش را دارید حتما تجربش کنید👌
👌 انشاالله در ادامه بحث نظم به این موضوع هم خواهیم رسید که یکی از مهمترین و مفیدترین نظم های لازم برای کودکان نظم در ساعات خواب و بیداری و بیداری صبح زود هست که منطبق با طبیعت و فطرت انسان است. در واقع اون نظمی که والدین باید برای تحقق آن تلاش کنند، جمع کردن اسباب بازیها نیست، زود خوابیدن و زود بیدار شدن هست.
#نظم_کودکان
#فرصت_صبحگاهی
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
👆👆بازیهای بچه ها در یک روز به عنوان مثال:
➖بازی در قسمت سرسره ها( بازی حرکتی)
➖دویدن( برای ایجاد هیجان از بچه ها میخواستم هر کدوم یک ماشین باشند به شکل بازی وانمودی مسابقه ماشینها، اونها مسابقه دو میدادند من هم ماشین ژیان بودم که توی مسابقه بود ولی نمیتونست خیلی تند بره چون خاموش میشد😉، اینطوری مامان هم با حفظ شئونات توی بازی دو یا همون ماشین سواری بچه ها هم بود و خودش هم پیاده روی می کرد.) بازی حرکتی
➖دویدن روی چمن های شیب دار( بازی حرکتی)
➖بازی فرار از دست فواره آبپاش که کلی خیس شدند. ( حرکتی هیجانی)
➖فوت کردن قاصدک ها( تقویت تنفس)
دیدن زنبورهایی که روی گلها شهد گل میمکیدند.( کشف و ارتباط با طبیعت)
➖راه رفتن تعادلی روی جدولها ( بازی حرکتی تعادلی) و ...
#فرصت_صبحگاهی
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
👆👆
امروز هم دورهمی مادران شیراز را صبح برگزار کردیم اول به صرف صبحانه بعد هم بازی حسابی بچه ها، وقتی با هم هستند کاری به ما مادرها هم ندارند، خودشون حسابی با هم مشغول میشن، امروز در کنار بازیهای دیگر، گودال حفر کردند و پوستهای گردو، پسته، بادام، هسته میوه ها مثل هلو و... ، پوست تخم مرغ را که جمع کرده بودیم دفن کردیم.
#فرصت_صبحگاهی
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
👆صبحها توی پارک وقتی بچه ها قسمت سرسره ها بازی میکنند من هم از فرصتهای هر چند کوتاه و چند دقیقه ای برای مطالعه استفاده میکنم😉. کتاب «تربیت چه چیز نیست» کتاب فوق العاده ای است که قبلا خونده بودم الان با یکی از دوستان مجددا باهم خوانی و بحث و تبادل نظر انجام میدیم، چند جمله از کتاب که برای خودم بسیار باارزش هستند:
«تربیت ایجاد واکنش شیمیایی نیست بلکه مانند تابلوی نقاشی است و باید بدانیم که همه ی کارها را نمی توان با فرمول انجام داد.»
#فرصت_صبحگاهی
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
👆 «آنچه برای یک کودک درست است برای کودک دیگر خطاست، آن چه امروز درست است فردا چنین نیست.»
تک تک جملات این کتاب ذهن ما را از مقایسه های پر ضرر دور میکنه.👌👌
#فرصت_صبحگاهی
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
👆ارسالی یکی از مادران عزیز کانال، ممنونم🙏
✅👌 در پیام این مادر عزیز یک نکته خیلی مهم هست. مکرراً از مادرها جملاتی از این دست را میشنویم: مثلا بچه من فلان غذا را نمیخوره، بچه من از فلان چیز میترسه، بچه من از رنگ بازی خوشش نمیاد، از خیس شدن بدش میاد و..
➖گاهی بعد از یکی دوبار مواجهه کودک با یک پدیده، دیگه فرصت ارتباط دوباره به کودک نمی دهیم، مثلا اگر چند بار کودک ما به رنگ بازی تمایل نشون نداد دیگه شرایطش را فراهم نمیکنیم. اگر یک غذای خاص را نخورد دیگه اون غذا را نمیپزیم و این مورد و این برچسب را انقدر بیان میکنیم که کودک می پذیرد که من فلان غذا را دوست ندارم، از فلان بازی خوشم نمیاد، و...
به خصوص برای بازیهای دستورزی بسیاری از کودکان نیازمند فرصت کافی برای شروع ارتباط و لذت از این نوع بازیها هستند.
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
👆ارسالی یکی از مادران عزیز کانال، ممنونم🙏
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
👆ارسالی یکی از مادران عزیز کانال، ممنونم🙏
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak
به نام خدا
نظم کودکان ( قسمت اول)
✅ در شروع بحث نظم می خواهیم به مورد 1⃣ در بخش مقدمه پاسخ بدیم. چرا نباید برای نظم به کودکان زیر هفت سال سختگیری کرد!🤔 چون اگر به چرایی موضوع واقف نباشیم نمی توانیم به آن عمل کنیم. در قسمت اول #عوامل_مؤثر_در_آرامش_مادر ( این موضوع در شش قسمت مطرح شد که پیشنهاد میکنم دوستانی که قبلا نخواندند حتما بخوانند) در مورد#شناخت_و_آگاهی_کافی گفتیم. وقتی ما بدانیم که چرا نباید برای نظم و ترتیب در هفت سال اول سخت گیری کرد، راحت تر و بهتر شرایط را می پذیریم و مدیریت می کنیم.
✅ ذهن کودک پویاست و مرتباً در حال تغییر و رشد است. درصد قابل توجهی از رشد مغز کودک در هفت سال اول رخ می دهد. کودک به دنبال کشف و تجربه هست. مغز کودکان زیر هفت سال با هر چیزی که مانع کشف و یا حتی کاهنده سرعت کشف و تجربه باشد مخالفت میکند. نظم و ترتیب بزرگسالان مانع پویایی و رشد ذهن کودک است. پویایی مغز کودک هیچ سنخیتی با نظم بزرگسالان ندارد. مثلا اینکه هر چیزی همیشه باید سر جای خود باشد برای مغز کودک قابل درک نیست و حتی با آن مقابله می کند.
✅ همچنین والدین غالبا به دلیل نظم قراردادی که دارند، مانع پویایی ذهن، بازی آزاد، کشف و ابداع کودک می شوند. کودک میخواهد آزادنه بازی کند، بهم بریزد کشف کند، تجربه کند و آن چیزی که مانع اوست نظم است:
➖تا اسباب بازیهایی را قبلا بیرون آوردی جمع نکنی نمیشه اسباب بازی جدید بیاری😠!
در صورتی که ذهن فعال کودک درگیر بازی جدید است.
➖اسباب بازیهاتو اینجا نریز
✅چند لحظه با خود فکر کنید چرا نظم برای ما بزرگسالان مهم است؟
ممکن است پاسخ های مختلفی بدهید:
➖برای وسایل هزینه شده و باید از آنها خوب مراقبت کرد؛
👈آیا کودک زیر هفت سال درکی از هزینه صورت گرفته دارد، قطعا خیر👌
➖وسایل گم می شوند و دیگر آنها را نخواهیم داشت و تهیه مجدد سخت و یا غیرممکن است.
👈کودکان در لحظه اکنون زندگی می کنند یعنی امروز که با مدادرنگی هایش نقاشی می کشد، اصلا به فکر اینکه فردا با چه چیزی نقاشی خواهم کشید و ممکن است فردا این وسایل را نداشته باشم، نیستند.
➖وقتی اطرافمان شلوغ است تمرکز و توجه ما بهم می ریزد!
👈در کودکان به هیچ وجه اینطور نیست. بهم ریختگی محیط تاثیری بر تمرکز و توجه کودکان ندارد.
➖ منظم بودن به عنوان یک هنجار اجتماعی در ذهن ما نقش بسته، و یکی از نشانه های شخصیت به حساب می آید. مثلا اگر مهمان سرزده وارد خانه ما شود بهم ریختگی خانه نشانه ای از شلختگی و بی نظم بودن ما تلقی می شود!
👈 آیا کودک درکی از این مسائل دارد!! قطعا خیر
✅حالا یک موضوع مهم یعنی تقسیم بندی نظم را با یک مثال دیگر بیان می کنیم:
فرض کنید شما بیمار هستید یا مثلا باردار هستید،بچه ها به شدت خانه را بهم ریختند و تمام اسباببازیها و حتی تعدادی از وسایل خانه را بیرون ریختند، مادر شما به کمک شما می آید. مطمئنا بارها و بارها از شما خواهد پرسید جای این وسیله یا این اسباب بازی کجاست؟ یعنی فقط شما نظم تعریف شده برای خانه خود را درک می کنید. یا مثلا فرض کنید در خانه تکانی عید تصمیم میگیرید جای یک سری وسایل را عوض کنید. مثلا جای لباسها با کتاب یا اسباب بازی و... جابجا شود. شاید بارها و بارها این کار را در منزل خودتان انجام داده باشید، بعد از جابجایی تا مدتها حتی همسرتان به نظم جدید عادت ندارد و یا حتی خودتان گاهی اشتباه میکنید. ذهن کودکان این نظم را نمی پذیرد. این نظم یک نظم قراردادی، یا همان نظم ایستا ،هندسی یا صنعتی است.
✅ نظمی که از طبیعت انسان سرچشمه نگرفته بلکه ناشی از قراردادهای ذهنی است. هیچ پویایی ندارد. و حرکت را متوقف می کند. همه چیز در یک جای مشخص در سکون و بدون حرکت باید قرار بگیرند. آن نظمی که کودکان به آن احتیاج دارند، نظم پویا یا همان نظم طبیعی و فطری است. نظم قراردادی و هندسی، مانع رشد پویایی و خلاقیت کودک است.
ادامه دارد...
#نظم_کودکان ( قسمت اول)
🔵 لینک کانال مادرانه های مشترک👈
https://eitaa.com/madaranehayemoshtarak