🔆 آنکه امام زمانش را یافته، چه از دست داده؟
جزء ۲۰
﴿أَمَّنْ یُجِیبُ الْمُضْطَرَّ إِذَا دَعَاهُ وَیَکْشِفُ السُّوءَ وَیَجْعَلُکُمْ خُلَفَاءَ الْأَرْضِ ۗ أَإِلَٰهٌ مَعَ اللَّهِ ۚ قَلِیلًا مَا تَذَکَّرُونَ.﴾ [النمل۲۶]
مضطر گاهی مضطرّ مقام است و گاهی مضطرّ مال است و گاهی مضطرّ دنیاست و گاهی مضطر آخرت است.
هر مضطری در آن اضطرار اگر برای همان مَا اضطُرّ إلیه دعا کند، محقق میشود.
خدا «مَن منه الوجود» است و امام زمان که راه خدا است «من به الوجود» است.
حکم در هر دو تا یکی است؛ همانطوری که نسبت به «مَن منه الوجود» باید دعوت او محقق شود تا استجابت شود، در «مَن به الوجود» که او «الصِّراطُ الأَقوَم» و «السَّبیلُ الأَعظم» است، بالضروره باید دعوت او محقق شود و آن وقت اجابت میشود.
کسانی که مضطرّ خود خدا بشوند و در آن حال اضطرار، خود خدا را بخوانند، میرسند به آن جایی که سیدالشهدا علیهالسلام در دعای عرفه عرض کرد: «الهی هر کس که تو را گم کرده، چه یافته است و هر کسی که تو را یافت چه گم کرده»؛ آنها خود خدا را پیدا میکنند و به پیدا کردن او همه چیز را مییابند.
در اضطرار به امام هم همین است؛ اگر کسی مضطر شده که از صحرا نجات پیدا کند و به سرزمین آباد و معمور برسد، به او راه را نشان میدهند. به او میگویند: از اینجا برو، چنین کن، چنین میشود، در آن درد مضطر شده و او را خوانده، نگاهی میکنند و شفایش میدهند.
ولی همهی اینها نخود و کشمش است برای اطفال.
یکی در آن حال اضطرار، مضطرِ خود امام زمان است؛ او در آن حال اگر خواست به خود او میرسد، وقتی به خود او رسید «مَا الَّذِی فَقَدَ مَنْ وَجَدَک»؛ آنکه تو را یافت، چه از دست داد؟
📚 برگرفته از کتاب ربانی آیات الله، آیت الله العظمی وحید خراسانی
@madras_emb
🔘 محاسن سفیدی که روضه مجسّم و نشان وعده پیامبر "صلی الله علیه و آله" بود
❖ در روایتی وارد شده است که امام سجاد علیه السلام به جدّ سدیر صیرفی فرمودند: مَا يَمْنَعُكَ مِنَ الْخِضَابِ؟ چه چيز تو را از خضاب كردن باز ميدارد؟ او هم جواب داد: من بخدمت كسى رسيدهام كه از من و تو بهتر بود و خضاب نميكرد، حضرت پرسيد: او كيست كه از من بهتر بوده است؟ جدّ سدیر گفت: من خدمت عليّ بن أبى طالب عليه السّلام را درك كردهام و او خضاب نمی كرد. اینجا امام سجاد علیه السلام سر بزير افكنده عرق ميريخت و گفت: راست و درست ميگویى. "فَنَكَسَ رَأْسَهُ وَ تَصَابَّ عَرَقاً فَقَالَ صَدَقْتَ وَ بَرِرْتَ".
کافی، ج۶، ص۴۹۷. فقیه، ج۱، ص۱۱۸.
اینجا امام سجاد علیه السلام توضیح نمی دهند که خضاب نکردن امیر المؤمنین علیه السلام علت خاص داشته است و توجیه نمی آورند و با لطافت بیان می کنند که خضاب کنی بهتر است زیرا پیامبر صلی الله علیه و آله که از امیر المؤمنین علیه السلام برتر بود، خضاب می کرد و اگر خضاب نکنی، امیر المؤمنین علیه السلام هم خضاب نمی کرد و به ایشان تاسی کرده ای.
● البته در روایات، علت خاصی برای خضاب نکردن امیر المؤمنین علیه السلام وارد شده است:
۱. عَنْ حَفْصٍ الْأَعْوَرِ قَالَ سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام عَنْ خِضَابِ اللِّحْيَةِ وَ الرَّأْسِ أَ مِنَ السُّنَّةِ فَقَالَ نَعَمْ قُلْتُ إِنَّ أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ علیه السلام لَمْ يَخْتَضِبْ فَقَالَ إِنَّمَا مَنَعَهُ قَوْلُ رَسُولِ اللَّهِ صلی الله علیه و آله إِنَّ هَذِهِ سَتُخْضَبُ مِنْ هَذِهِ.
کافی، ج۶، ص۴۸۱
[ترجمه: - حفص اعور گويد: به امام صادق عليه السّلام گفتم: آيا رنگ بستن بر محاسن از سنتهاى رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله است؟ فرمود: آرى. گفتم: همانا امير مؤمنان على عليه السّلام موهاى خود را رنگ نمىكرد. فرمود: رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله به امير مؤمنان على عليه السّلام گفته بود كه موى محاسنت با خون سرت خضاب خواهد شد و آن حضرت به انتظار اين خضاب، از رنگ بستن محاسن خوددارى مىكرد.]
۲. عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ خَضَبَ النَّبِيُّ صلی الله علیه و آله وَ لَمْ يَمْنَعْ عَلِيّاً علیه السلام إِلَّا قَوْلُ النَّبِيِّ صلی الله علیه و آله تَخْتَضِبُ هَذِهِ مِنْ هَذِهِ وَ قَدْ خَضَبَ الْحُسَيْنُ وَ أَبُو جَعْفَرٍ علیه السلام
[ترجمه: امام صادق عليه السّلام فرمود: پيامبر خدا صلّى اللّه عليه و اله موهاى خود را رنگ مىكرد. امير مؤمنان على عليه السّلام بدين جهت از رنگ مو خوددارى كرد كه رسول خدا صلّى اللّه عليه و اله بشارت داده بود كه موى محاسنت از خون سرت خضاب خواهد شد. امام حسین عليه السّلام و پدرم امام باقر عليه السّلام نيز موى خود را رنگ مىكردند.]
● در جنگ احد زمانی که حضرت امیر علیه السلام شهید نمی شوند به پیامبر صلی الله علیه و آله می گویند: بسیار آرزوی شهادت داشتم. پیامبر می فرماید: « إِنَّ هَذِهِ سَتُخْضَبُ مِنْ هَذِهِ» به زودی ریشت از سرت خضاب می شود.
● ظاهرا امیر المؤمنین علیه السلام به نحوی در این امر، استنان به سنت پیامبر صلی الله علیه و آله کرده است.
در روایتی (رک: کافی، ج۶، ص۴۸۶.) وارد شده که آیا فرق گذاشتن به این معنا که مو به مقداری بلند باشد که بتواند وسط آن را باز کند، از سنت است؟ امام علیه السلام می فرماید: نه. راوی می گوید: پس چرا پیامبر صلی الله علیه و آله فرق گذاشته بود؟ امام علیه السلام می فرماید: خداوند به واسطه آیه ﴿يَقُولُ لَقَدْ صَدَقَ اللَّهُ رَسُولَهُ الرُّؤْيا بِالْحَقِّ لَتَدْخُلُنَّ الْمَسْجِدَ الْحَرامَ إِنْ شاءَ اللَّهُ آمِنِينَ مُحَلِّقِينَ رُؤُسَكُمْ وَ مُقَصِّرِينَ لا تَخافُون﴾ وعده داخل شدن در مسجد الحرام و تراشیدن موی سر را دادند ولی در آن سال پیامبر صلی الله علیه و آله و اصحاب نتوانستند وارد مکه شوند و صلح حدیبیه رخ داد. پیامبر برای اینکه به مردم بفهماند وعده الهی حق است، موی سر را نزدند و حداقل یکسال از زمان صلح حدیبیه که در ذیقعده بود، سپری شد و پیامبر صلی الله علیه و آله موی سر را نزدند. اما پس از تراشیدن موی سر، دیگر آن را بلند نگه نداشتند و هیچ گاه موی ایشان زیاد نبود که بتواند فرق باز کند.
● گویا حضرت امیرالمومنین علیه السلام نیز خضاب نمی کردند تا به مردم نشان دهند که وعده پیامبر صلی الله علیه و آله به « إِنَّ هَذِهِ سَتُخْضَبُ مِنْ هَذِهِ» حق است و سفیدی محاسن حضرت امیر علیه السلام روضه مجسّم بوده و نشانه آن بوده که با خون سر خضاب می شود. شاید امام سجاد علیه السلام یاد « إِنَّ هَذِهِ سَتُخْضَبُ مِنْ هَذِهِ» افتادند و از این جهت سر را به زیر انداختند.
🔺 برگرفته از درس خارج فقه زکات استاد معظم سید محمد جواد شبیری زنجانی
📆جلسه ۱۵ آبان ۱۴۰۱
Z0000012.mp3
12.22M
🏴 روضه حضرت امیرالمومنین "علیه السلام"
🎙 #مرثیه_سرایی حاج آقای کاظمی
📆 سه شنبه ۲۲ فروردین ۱۴۰۲
🔺مدرس فقهی امام محمد باقر علیه السلام
@madras_emb
Sharifani-3-14020109.docx
31.1K
📋 متن جلسه سوم "سلسله جلسات معرفت افزایی «مائده»"
💠حجت الاسلام و المسلمین استاد شریفانی
@madras_emb
🔳 بانیِ بنایِ ظلم
إنَّ أعرابِيّا أتى أميرَ المُؤمِنينَ عليه السلام وهُوَ فِي المَسجِدِ ، فَقالَ : مَظلومٌ ! قالَ : اُدنُ مِنّي . فَدَنا ، فَقالَ : يا أميرَ المُؤمِنينَ مَظلومٌ ! قالَ : اُدنُ . فَدَنا حَتّى وَضَعَ يَدَيهِ عَلى رُكبَتَيهِ ، قالَ : ما ظُلامَتُكَ ؟ فَشَكا ظُلامَتَهُ . فَقالَ : يا أعرابِيُّ أنَا أعظَمُ ظُلامَةً مِنكَ ؛ ظَلَمَنِي المَدَرُ وَالوَبَرُ ، ولَم يَبقَ بَيتٌ مِنَ العَرَبِ إلّا وقَد دَخَلَت مَظلِمَتي عَلَيهِم ، وما زِلتُ مَظلوما حَتّى قَعَدتُ مَقعَدي هذا.
📚الخرائج و الجرائح، ج ۱، ص۱۸۰
عربی در مسجد بر امیرمؤمنان علیه السلام وارد شد و فریاد زد: من مظلومم! حضرت به او فرمودند: جلو بیا! مرد عرب جلو آمد، امام فرمود: چه می گویی؟ عرض کرد: یا امیرالمؤمنین! من مورد ظلم واقع شده ام. حضرت فرمودند: باز هم جلو بیا! مرد عرب جلو آمد، به قدری که حضرت دست خود را روی زانوی او گذاشت و فرمود: چیست آن ظلمی که بر تو شده است؟ آن مرد عرب از ظلمی که بر او شده بود، شکایت کرد، پس حضرت فرمودند:
اما من از تو بیش تر مورد ظلم قرار گرفته ام؛ زیرا اندازۀ خاک ها و موهای حیوانات به من ظلم شده است. خانه ای در عرب نیست؛ جز این که مظلمۀ من بر آن هاست. من همیشه مظلوم بوده ام، حتی تا الان که اینجا نشسته ام.
@madras_emb
14.34M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌹 السَّلامُ عَلَيْكَ يَا وَلِيَّ اللّٰهِ، أَنْتَ أَوَّلُ مَظْلُومٍ وَأَوَّلُ مَنْ غُصِبَ حَقُّهُ
🏴 روضه حضرت امیرالمومنین "علیه السلام"
🎙 حجت الاسلام و المسلمین حاج آقای بومی
Sharifani-4-14020110.docx
33.1K
📋 متن جلسه چهارم "سلسله جلسات معرفت افزایی «مائده»"
💠حجت الاسلام و المسلمین استاد شریفانی
@madras_emb
🔆 احیاء شب قدر
قال رسول صلي الله عليه و آله : مَن أحيى لَيلَةَ القَدرِ حُوِّلَ عَنهُ العَذابُ إلَى السَّنَةِ القابِلَةِ
📚 اقبال الأعمال، ج۱، ص۳۴۵
پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله :
هر كس شب قدر را احيا بدارد ، تا سال آينده عذاب از او بر داشته مى شود .
.......................................
قال رسول الله صلی الله علیه وآله وسلم: مَن قَامَ لَیلَةَ القَدرِ إیمانَاً وَاحتساباً غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِن ذَنبِهِ
📚فضائل الاشهر الثلاثه، ص۱۳۶
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم فرمود:
هر که از روی ایمان و برای رسیدن به ثواب الهی، شب قدر را به عبادت بگذراند، گناهان گذشتهاش آمرزیده میشود.
@madras_emb
Sharifani-5-14020111.docx
37.1K
📋 متن جلسه پنجم "سلسله جلسات معرفت افزایی «مائده»"
💠حجت الاسلام و المسلمین استاد شریفانی
@madras_emb
💠 حجیت متوسطِ منابع منقول در مستطرفات سرائر
مرحوم ابن ادریس در نقل از منابع در مستطرفات سرائر بی دقت است.
برخی از اشتباهات ایشان در نحوه نقل از منابع است.
برخی دیگر از اشتباهات ایشان در شناخت مولف کتاب منبع تست.
و اشتباهات دیگری هم در نقلهای ایشان دیده می شود.
به همین جهت آیت الله والد نسبت به این نقلیات قائل به حجیت متوسط هستند به این معنا که اگر در متن یا سند غرابتی نباشد نقل ایشان پذیرفته می شود.
🔺برگرفته از درس خارج استاد حاج آقا سیدمحمدجواد شبیری
📆جلسه ۴ آبان ۱۴۰۰
#فقه
@madras_emb
🔆 اهل بیت "علیهم السلام" تنها راه معرفت خداوند
قالُ امیرُالمومنین علیه السلام: انَّ اللّهَ تَبارَكَ و تَعالي لَو شاءَ لَعَرَّفَ العِبادَ نَفسَه ، ولكن جَعَلَنا اَبوابَه و صِراطَه و سَبيلَهُ و الوَجهَ الّذي يُؤتي مِنهُ ، فَمَن عَدَلَ عَن وِلايَتِنا ، اَو فَضَّلَ عَلينا غَيرَنا فَاِنَّهُم عَنِ الصِّراطِ لَناكِبونَ . فَلا سَواءٌ مَنِ اعتَصَمَ النّاسُ بِهِ ، و لا سِواءٌ حيثُ ذَهَبَ النّاسُ اِلي عُيونٍ كَدِرَةٍ يَفرَغُ بَعضُها في بَعضٍ و ذَهَبَ مَن ذَهَبَ اِلَينا اِلي عُيونٍ صافِيةٍ تَجري بِاَمرِ رَبِّها لا نَفادَ لَها و لَانقِطاعَ .
📚الکافی، ج۱، ص۱۸۴
امیرالمومنین میفرماید:
خدای متعال اگر می خواست خودش را - مستقیماً و بیواسطه - به بندگان میشناساند؛ ولی ما را درب و راه و طریق خود و آن جهت و سویی که باید از آن داخل شوند، قرار داده است؛ بنابراین هر کس از ولایت ما روی گردانَد و یا دیگری را بر ما ترجیح دهد، از صراط میلغزد؛ آنها که مردم به سوی ایشان چنگ زده اند (با ما) مساوی نیستند؛ زیرا مردم به سوی چشمه های آب تیره رنگی که بعضی از آنها به بعضی دیگر میریزد، روی آورده اند؛ و آنها که به سوی ما آمدند به سوی چشمه های زلالی روی آورده اند که به فرمان پروردگارشان جاری بوده و آب آنها تمام نمیشود و هیچگاه خشک نمیگردند.
#ضرورت_معرفت_امام
#توحید
#حدیث
@madras_emb