◽️(قسمت آخر)
🔴 و همین گونه تولیت کتابهایی را که از درآمد حمام وقف نمودهام همان حمامی که پادشاهی نیکوکار آمرزیده شاه سلیمان - خدا وی را در بالاترین غرفههای بهشت جای دهد - وقف فرموده به گروه مذکور به ترتیب مزبور تفویض کردم.
🔵 و همین گونه تولیت کتاب هایی که در ابتدا از من بوده یا بعد از رحلت پدرم - خدا قبرش را نورانی کند- از من بوده مثل کتاب های حدیث از حافظ کاظم و سید محمد علی- رحمت خدا بر آن دو- و کتابهای حدیث از سید نیکوکار شاه ابوتراب -خدا او را با ائمه طاهرین محشور فرماید- به کتاب های سید بزرگوار سید حسن از آل براق -خدا روحش را شاد فرماید- و کتابهای میرزا غیاث و غیرها.
🔺 و کتابهای پدرم علامه ،خدا مقامش را بلند کند - یعنی کتاب تهذیب دو مجلد که محققا چند بار با نسخههای شیخ بهایی مقابله گردیده و مجلد اول از کتاب کافی و کتاب فقیه و کتاب رجال سید مصطفی - خدا او را رحمت کند- که پدرم به خط شریف خود بر آنها حاشیه نوشته و هر آنچه که و هر آنچه از مصنفات پدرم -خدا روانش را پاکیزه کند - به خط خود او است است از عربی و فارسی کل آن ها بر کافه مومنین وقف است.
🔷 و همین گونه صحیفه ی کامله که به خط پدرم است و مجموعه مشتمل بر اشعار و غیر ها که به خط پدرم است و در جمیع آنچه ذکر شد تولیت به ترتیب مذکور است.
🔶 و همین گونه قرآنی یا کتاب صحیفه ای یا دیگر کتابها که من بر آنها سمت نظارت داشتم یا بر آنها سمت تولیت داشتم، مگر موقوفه ای که برخلاف ترتیب مذکور شرطی داشته باشد که در این صورت باید به مقتضای شرط رفتار شود.
املاک موقوفه
⚪️ ملک کربکندی و مصارف بریه وقف است پس باید درآمد آن جمع آوری شود و در شب های جمعه و روزهای جمعه و بقیه اوقات شریفه ی دیگر، صرف فقرا و مساکین از سادات و غیر هم بشود، و همین گونه درآمد زمینی که در حوالی اشکاوند است که از اوقاف جدّه ی فرزندم محمدرضا است، و درآمد کاروان سرای واقع در تل عاشقان مصارفش در وصیت نامه معلوم است.
🔺و سایر وصایا را در ورقه ی دیگری نوشتم و آن را در جوف همین ورقه ی وصیتنامه گذاردم جمیع آنها به خط خود من است و مهر من بر آنهاست، پس هر که بعد از این، وصیت نامه مرا شنید و آن را تبدیل کند پس جز این نیست که گناه تبدیل بر عهده ی کسانی است که آن را تبدیل می کنند.
✨ و این وصیت نامه در بیستم از شعبان المعظم سال یک هزار و یکصد و هشت نگاشته شد.
(پایان وصیت نامه)
🆔 @majleci
🔵🔴🔵معرفی سی ونهمین زعیم شیعه
🌹علامه محمد باقر مجلسی دوم
💢معرفی اجمالی
⭕️محمد باقر مجلسی معروف به علامه ی مجلسی ومجلسی ثانی فقیه شیعه در دوران شاه سلیمان وشاه سلطان حسین صفوی بود .
معروف ترین اثر او بحار الانوار است که مجموعه ی بزرگی از احادیث را گرد آورده است .محمد تقی مجلسی (مجلسی اول)پدر واستاد اوست .
درسال 1037ه ق که این سال برابر است با عدد ابجد جمله ی"جامع کتاب بحار الانوار"در شهر اصفهان متولد گردید .
پدرش محمد تقی مجلسی از شاگردان شیخ بهائی بود ودر علوم اسلامی از بزرگان روزگار خود به شمار می رفت
پدر بزرگش نیز ملا علی مجلسی نام داشت .مادرش فرزند صدر الدین محمد عاشوری بود .
وی درباره ی خودش می گوید : الحمدالله رب العالمین که بنده در سن سه سالگی همه ی اینها را می دانستم یعنی خدا؛نمازوبهشت و دوزخ ونماز شب می کردم ودر مسجد نماز صبح را به جماعت می کردم واطفال را نصیحت می کردم به آیت وحدیث؛ به تعلیم پدرم رحمه الله علیه اودر زمان کوتاهی تمام علوم رسمی زمان خود را فرا گرفت .
البته علوم مورد بحث در اینجا چیزی جز فقه وکلام واصول نبوده چرا که کتب وتراوشات ذهنی وی پیداست که چیزی جز امور دینی فرا نگرفته بوده است.
با وجود اینکه پدرش در علوم عقلی تبحر داشت ولی بر اثر تغییر جهتی که در پدرش حاصل شده بود وبیشتر متمایل به علوم نقلی وبه خصوص شرح وتفسیر احادیث گردیده بود ؛تنها علوم نقلی را از پدرش فرا گرفت وعلوم عقلی را نزد حسین خوانساری استفاده کرد .
مجلسی در برخورد با اصولیون واخباریون راهی میانه برگزید وی در پاسخ پرسش کنندگان خود نوشت که مسلک فقیر دراین باب بین ووسط است
وی مانند دیگر فقهای سلف معتقد بود حکومت در صورت رعایت عدالت ورافت ؛مشروعیت ودر صورت دور شدن از عدالت مقبولیت آن مخدوش می شود .
مجلسی می گفت :حاکمان باید شیعه بوده وبه شرایع مذهب تشیع پای بند باشند وچون صفویه مروج مذهب شیعه می باشد قابل تقدیر است .
او در عین همکاری با حاکمان از نصیحت آن ها غفلت نورزید ودر عین الحیاه فصلی را به احوال سلاطین ومعاشرت نمودن با ایشان وعدل وجودشان اختصاص داد وظلم ظالمان را مطرح کرده وشاهان ودرباریان را از باده گساری -کبوتر بازی وفساد وخصوصا لواط که در دربار صفوی بسیار رایج بوده برحذر داشته است .
✅خاندان
✨شهرت این خاندان به نام مجلسی را به دلیل داشتن مجالس پرشور توسط جد آنان یا به دلیل تخلص مجلسی در اشعار جدش دانسته اند .نقل دیگر آن است که چون محمد تقی در روستای مجلس اصفهان می زیسته است این خاندان به مجلسی معروف گردیدند .
نیای خاندان مجلسی حافظ ابونعیم اصفهانی از محدثان وحفاظ است .پدر بزرگ محمد باقر ملا مقصود نیز اهل شعر وادب وفضل بوده است .جده ی پدری مجلسی دختر کمال الدین شیخ حسن عاملی نطنزی اصفهانی است .
محدث نوری برادران مجلسی ؛میرزا عزیز الله وملا عبدالله را ستوده است .آمنه بیگم مشهورترین خواهر مجلسی همسر ملا صالح مازندرانی وعالم دینی بوده است .
🔵استادان
✨وی در سیزده سالگی از ملاصدرا اجازه ی روایت گرفت وسپس در حضور استادانی چون علامه حسنعلی شوشتری -امیر محمد مومن استر آبادی -میرزا جزایری -شیخ حر عاملی -ملا محسن استر آبادی -ملا محسن فیض کاشانی -ملا صالح مازندرانی-تحصیل کرد .نقل است که وی در اندک زمانی بر دانش های صرف ونحو لغت وحدیث ودرایه -رجال فقه واصول وکلام احاطه کامل پیدا کرد .
🔴شاگردان
✨سید ابوالقاسم خوانساری
✨ملا محمد جعفر سبزواری
✨سید نعمت الله جزایری
❇️مقام ملا باشی
✨محمد باقر مجلسی بعد از مرگ آقا حسین خوانساری در 1099ه ق در دوران سلطنت شاه سلیمان صفوی به مقام ملا باشی ایران رسید عالی ترین مقام دینی کشور که تنها پس از پادشاه
قرار می گرفت .
🔰تالیفات
✨اودر عمر 73ساله ی خویش بیش از یکصد کتاب به زبان فارسی وعربی نوشت .
✨بحار الانوار
✨الفرائد الطریقه
✨ملاذ الاخیار
✨مراه العقول
✨شرح اربعین حدیث
✨حق الیقین
✨زاد المعاد
✨عین الحیاه
✨حلیه المتقین
✨حیاه القلوب
✨مشکاه الانوار
✨جلاء العیون
✨توقیعات امام عصر عج همراه ترجمه
✨ترجمه توحید مفضل
✨مقیاس المصابیح
✨مفاتیح الغیب
از مهمترین آثار علامه ی مجلسی می باشد
💢در تقویم روز شمار ایران روز 30مردادماه به نام روز بزرگداشت علامه مجلسی نام گذاری شده است .
💢❌پیرامون علامه مجلسی واز کرامات ایشان را در کانال ذیل دنبال کنید
❌ @majleci
❇️✅علامه مجلسی دوم حدود 12سال زعامت شیعیان را در شهر اصفهان بر عهده داشتند .
🔴🔵همراه با زعمای شیعه مارا در کانال ذیل دنبال کنید
🆔 @zaaeim
🔴 تاثیر شگفتانگیز کتاب حق الیقین علامه مجلسی
🔵 آقا احمد فرزند آقا محمد علی بهبهانی در کتاب «مرآة احوال» آورده است:
« به تحقیق هیچ شهری از بلاد اسلام و کفر، خالی از نوشته های ایشان نیست»!
و سپس اضافه میکند:
🔶 « کشتی در طوفانی گرفتار می شود و تمامی سواران آن پس از کوشش و تلاش بسیار و رنج طاقت فرسا خود را به جزیرهای که در بلاد کفر قرار داشت و اثری از اسلام در قانون وجود نداشت می رسانند. در خانه یکی از ساکنین آنجا مهمان می شوند و از سخنان او پی می برند که مسلمان است. به او می گویند: مردم این جزیره همه کافرند و تو رهسپار بلاد مسلمین نشدی. چه چیزی تا به اسلام تشویق و ترغیب نموده است و علت مسلمان شدنت چیست؟! آن مرد به اتاقش رفت و کتاب حق الیقین علامه مجلسی را آورد و گفت من و خانوادهام به برکت به ارشادات این کتاب مسلمان شدهایم.»
🔷 مرحوم تنکابنی نیز در قصص العلما آورده است:
« آخوند ملا محمد باقر را بر اسلام و مسلمین حقوق بسیار است چرا که انتشار مذهب شیعه از تألیفات آن بزرگوار شده و معروف است که چون آن بزرگوار کتاب حق الیقین را نوشت و آن کتاب انتشار یافت تا به ولایت شام رسید در اطراف و توابع شامات نیز اشتهار و انتشار یافت هفتاد هزار نفر از سنّیان شیعه شدند. »
🆔 @majleci
🔺قسمت اول
🔰 تالیفات علامه مجلسی
🔴 از مهمترین جلوه های درخشندگی شخصیت علامه مجلسی کتابهایی است که از او به یادگار مانده است و اصولا شهرت او مرهون تالیفات اوست؛ که هم از نظر تعداد و هم از نظر کیفیت و تاثیرات آنها قابل توجه است.
🔰 سه شاخص مهم در تألیفات علامه به چشم می خورد که به هر یک جداگانه می پردازیم :
اول : کثرت تالیف
🔵 علامه مجلسی یکی از علمای پرکار شیعه و بلکه اسلام به شمار می آید. وی در این عمر با برکت خود با آن همه اشتغالات، امامت جمعه و جماعت، شیخ الاسلامی، تدریس در حوزه و غیره توانست مجموعه بسیار خوبی از کتاب های عربی و فارسی از خود به جای بگذارد
🔶 میر محمد صالح خاتون آبادی -شاگرد و داماد علامه- که سی سال در خدمت علامه مشغول به تحصیل دانش بوده می نویسد:
« تالیفات علامه مجلسی، از عربی و فارسی چنانچه محاسبه شده یک میلیون و چهارصد و دو هزار سطر و خورده ای است، چنانچه این تعداد با به ازاء عمر شریف او حساب کنیم (تقسیم عدد مذکور و روزهای زندگی علامه) به ازاء هر روز، تخمینا" پنجاه و سه سطر و خورده ای میشود».
🔺 پیش از علامه مجلسی، از نظر پرکاری و زیادی تالیف، علامه حلی از علمای بزرگ شیعه زبان زد خاص و عام بوده است. در بین علمای اهل سنت هم، کسانی که پرکار بودهاند همچون محی الدین نووی،ابن جوزی ، سیوطی و ..
🔷 به هر حال در کنار آن همه کارهای دنیوی و اخروی این تعداد نوشته جای تحسین و شگفتی دارد. نویسنده مرآت احوال مینویسد:
«خانه خدا و عتبات عراق را مکرراً زیارت نمود و امور زندگی و نیازهای دنیوی را در نهایت ترتیب و انضباط مواظبت می کرد. با این حال شمار نوشته هایش به آن مقدار رسید ( ذلکَ فَضلُ الله یُوتیهِ مَنْ یَشاء) این از فضل و رحمت الهی است که به هر کس که بخواهد می بخشد».
ادامه دارد ...
🆔 @majleci
🔺قسمت دوم
دوم: ابتکار علامه:
🔴 شاخص دوم تألیفات علامه این است که کتاب های مفید و ارزنده ای در معارف اسلامی و ترویج مذهب تشیع به زبان فارسی روان و سلیس تالیف کرد که مردم کوچه و خیابان بتوانند به راحتی از آنها بهره ببرند.
🔵 همچنین علامه مجلسی و پدر بزرگوارش اولین دانشمندانی هستند که احادیث شیعه را به فارسی روان و قابل استفاده ترجمه کردهاند.
🔺دو امتیاز مهم:
یکی آنکه ترجمه ی کتاب هایی از دیگران هم بوده ولی به روانی و خوبی ترجمه های علامه نبوده و دوم اینکه ترجمههای دیگر در زمینه های احادیث و روایات اهل بیت علیهم السلام نبوده و این نوآوری علامه در آن برهه زمانیِ حساس است که پس از به قدرت رسیدن شیعه و پس از سالهای طولانی جدا بودن از فرهنگ اهل بیت به خاطر سلطه اهل سنت مردم نیاز داشتند تا با کلام نورانی معصومین علیهم السلام آشنا شوند و رهنمودهای امامان را سرلوحه زندگی خود قرار دهند.
🔺دین شیعه یا دین مجلسی
🔷 احمد بهبهانی می گوید: «علامه مجلسی در شیوه های بیان و حسن تعبیر، به منزله والا و قله رفیعی دست یافت و در آن همه نوشتارهای بسیار، چیزی از دقایق نکات زبان عربی از نظر وی مخفی نمایید.
در نشر مذهب شیعه به آن پایه رسید که عبدالعزیز دهلوی سنی مذهب، مولف کتاب «التحفة الاثنا عشریه فی ردّ الامامیة» تصریح نموده است که:
اگر مذهب شیعه مذهب محمدباقر مجلسی نامگذاری شود به تحقیق شایسته است، چرا که رونق شیعه به واسطه او بوده و پیش از وی شیعه دارای آن عظمت نبود.»
ادامه دارد ...
📚 مرآة الاحوال : ۱۱۴-۱۱۵
📚زندگینامه علامه مجلسی (ره)، صفحات ۵۷ و ۵۸
🆔 @majleci