هدایت شده از بهمن بوربوراژدری
💠خزعلی: پیگیر گواهینامه موتور برای بانوان هستیم
معاون زنان رئیسجمهور:
🔹برای گواهینامه موتورسیکلت برای زنان در حال پیگیری هستیم؛ هم در بحث بیمه بانوان پیک موتوری و هم اینکه صدماتی متوجه آنها نباشد، در حال بررسی هستیم.
🔹چون در این زمینه قانون داریم باید از مسیر لایحه یا طرح آن را جلو برد.
🟢کارگزینی👇
https://eitaa.com/joinchat/662765863Cac7d649110
هدایت شده از طاقدیس سبز سلامت
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 چگونه ذهنی پرکار و فعال داشته باشیم؟
👤 استاد حسین خیراندیش
🇮🇷نیمه پنهان
🇮🇷@nimeyepenhan
بسمه تعالی
ارزیابی خسارت مبحث 19 مقررات ملی ساختمان
در یک تجربه کارشناسی دادگستری بنده متوجه شدم که کارشناسان از کارشناسی مبحث 19 استعفا می دهند و طفره می روند. این موضوع بدان دلیل است که یکی از قدیمی ترین رسته کارشناسی مهندسی، رسته راه و ساختمان است و اکثر کارشناسان دادگستری در رسته راه و ساختمان و از رشته عمران هستند و قضات نیز تخلفات ساختمانی از جمله مبحث 19 را به این رسته و رشته ارجاع می دهند. (رشته مهندسی انرژی هنوز در نظام مهندسی تعریف شده و ناشناخته است چه رسد به کانون کارشناسان رسمی و قضات دادگستری)
به نظر می رسد پیگیری حقوقی پرونده های مبحث 19 و آموزش و اخذ صلاحیت به کارشناسان عضو کانون و مرکز کارشناسان بتواند روند قضایی مبحث 19 را تسریع بخشد.
رویکردهای ارزیابی مبحث 19 مقررات ملی ساختمان (پیشنویس):
اگر قرار باشد صلاحیت ارزیابی خسارت مبحث 19 مقررات ملی در ایران به کارشناسان کانون و مرکز داده شود، با چه رویکردهایی می توان ارزیابی خسارت نمود؟
الف- روبکرد معافیت و گرفتن تعهد در ساختمانهای موجود غیر قابل مرمت:
با توجه به تعریف ساختمان موجود در مبحث 19 (ساختمانی که بیش از یکسال از بهره برداری آن گذشته و غیر قابل مرمت می باشد.) و اینکه مبحث 19 به چنین ساختمانهایی معافیت داده است و همچنین توجه به این موضوع که ویرایش 4 مبحث 19 در سال 1399 ارایه شده است، به نظر می رشد بتوان با گرفتن تعهد مبنی بر مرمت در اولین فرصت، برای ساختمانهای طراحی شده قبل از سال 99 و بهره برداری شده بیش از 1 سال و دارای ساکنین و غیر قابل مرمت با اخذ تعهد مبنی بر مرمت بنا (مثلا در آپارتمانهای مسکونی اداری تجاری تهران 7 سانت یونولیت و یک برگ کناف در داخل، 12 سانت یونولیت رو یا زیر سقف بام و 17 سانت یونولیت در زیر سقف پیلوت) تخفیف قایل شد.
ب- رویکرد قبض برق و گاز مصرفی 20 ساله (وام جعاله) در ساختمانهای موجود قابل مرمت:
در ساختمانهای موجود بهره برداری نشده/ ناقص بهره برداری شده که مثلا طراحی بعد از 99 بوده و از پایان کار کمتر از 1 سال می گذرد اما هنوز به مرحله بهره برداری نرسیده یا بهره برداری ناقصی انجام شده است، می توان با محاسبه اختلاف انرژی مرجع مبحث 19 و انرژی مصرفی در واحدهای بهره برداری شده و هزینه و جریمه آن در طی 20 سال (عمر ساختمان از نظر بانک برای اخذ وام جعاله (تعمیرات) ) و اخذ تعهد مبنی بر اجرای مبحث 19 پس از گذشت عمر ساختمان، اقدام به محاسبه خسارت مبحث 19 نمود. ایراد این رویکرد اینست که در این روش یارانه های دولتی انرژی و سلامت دیده نمی شود و اهرم اجرایی قوی مبنی بر اجرای مبحث 19 وجود ندارد.
ج- رویکرد هزینه اجرای عایق کاری مبحث 19 به روش تجویزی/ موازنه ای (سرانگشتی):
از آنجا که کثیری از بناهای تهران بتنی هستند و حدود 20% نمای ساختمانهای بتنی اعم از تیر (به ضخامت 40 الی 60 سانت) و ستون (به عرض 40 الی 60 سانت) بتنی هستند و این سازه های بتنی به غلط توسط سازنده در بر ساختمان اجرا می شوند و همینطور شهرداری/ دادگاه/ قانون احازه بیرون آمدن ساختمان از مرز (تصرف عدوانی) را نمی دهد، بنابراین عایق کاری از خارج در ساختمانهای اجرا شده منتفی است. بنابراین بصورت سرانگشتی در ساختمانهای تهران می توان حدود 7 سانت عایق کاری دیوارها از داخل (به علت خطر آتش سوزی بهتر است با پشمهای معدنی و بخاربند کامل باشد)، 12-15 سانت عایق بام از بالا یا پایین 12 سانت عایق تراسها هم از بالا و هم از پایین و هم از لبه (3 طرفه و کامل بخاطر پل حرارتی) 15-18 سانت عایق پیلوت از زیر سقف و روی آن یک لایه نازک کاری ( کناف یا رابیتس و 3 سانت گج) بعنوان خسارت محاسبه گردد. بهتر است ساز و کاری وجود داشته باشد که این خسارت به مجری پرداخت گردد یا از سازنده تعهد گرفته شود که آن را اجرا کند و در غیر اینصورت به اداره گاز و برق مجوز دریافت قبض ها بدون یارانه داده شود. (متن و اعداد قابل محاسبه و ویرایش)
د- رویکرد مصرف انرژی به روش نیاز/ کارآیی انرژی (محاسبه/ نرم افزار):
با اخذ صلاحیت ارزیابی خسارت مهندسین انرژی و شرکتهای حقوقی صاحب صلاحیت می توان از روش نیاز و کارآیی انرژی نیز به محاسبه خسارت مبحث 19 مقررات ملی پرداخت. از آنجا که اکثر کارشناسان رشته عمران و رسته راه و ساختمان هستند و آشنایی به این افراد/ شرکتها ندارند، ریاست واحد انرژی مرکز تحقیقات (جناب آقای دکتر کاری) می توانند با معرفی افراد و شرکتهای صاحب صلاحیت به اطلاع رسانی و تسریع و تسهیل گری در این موضوع کمک نمایند.
ه- رویکرد حقوق سلامت شهروندی (چرخه حیات):
با برررسی هزینه سالیانه سلامت برای آلودگی هوا (حدود 30 میلیارد دلار و 43 هزار مرگ و میر در سال 1399) و یارانه انرژی (حدود 69 میلیارد دلار) و در جمع 100 میلیارد دلار می توان محاسبه کرد که برای 700 میلیون تن تولید دی اکسید کربن ایران خسارتی معادل 140 دلار خسارت به ازای هر تن تولید co2 قابل محاسبه خواهد بود. (محاسبه تخمینی و اولیه) بر این اسای می توان سهم تهران با 50 میلیون تن تهران و 200 تن دی اکسید کربن یک آپارتمان متوسط با 30 نفر جمعیت (هر نفر مسئول 7.7 تن) چقدر خواهد بود؟ با توجه به اینکه تامین سلامت انسانها جزو حقوق مسلم شهروندی و حق مسلم هر ایرانی است، می توان به محاسبه خسارت هر ساختمان اعم از منطبق بر مبحث 19 یا رد شده توسط مبحث 19 پرداخت.
و- تقسیم تقصیر چگونه خواهد بود؟
در تقسیم تقصر قاعدتا سازنده فاقد صلاحیت و بعد از آن مجری صوری به علت ترک فعل بیشترین تقصیر (حدود 70 درصد) را خواهد داشت.
سهم طراح معماری، سازه، برق و مکانیک:
طراح مکانیک اگر بر اساس نقشه های فاز دو مبحث 19 محاسبه کرده قاعدتا تبرعه خواهد شد. اما ناظر مکانیک علاوه بر تذکرات در خصوص تاسیسات بایستی تذکراتی نیز در خصوص عایق کاری حرارتی جداره ها و بام و پیلوت به سایر ناظرین بدهد. طراحی معمار علاوه بر جزییات مبحث 19 بایستی در نقشه های فاز دو پلان معماری جمله (نماهای جانبی برای عایق کاری و نازک کاری بایستی 5 سانت به عقب کشیده شوند و نماهای اصلی بایستی علاوه بر 5 سانت عقب نشینی برای نازک کاری 5 سانت برای عایق کاری عقب کشیده شوند. در غیر اینصورت با استفاده از تمهیدات سازه ای پل حرارتی به حداقل خود کاهش یابند. استفاده از بلوکهای سفالی، آجری و سیمانی بدون عایق بندی مجزا در تهران مجاز نمی باشد.) در صورت کامل بودن نقشه ها، می توان مهندس معمار را تبرعه نمود. طراح سازه نیز بایستی در کلیه نقشه های تیر ریزی این جمله را بنویسد: (کلیه تیرهای واقع در نمای ساختمان نباید در بر ساختمان اجرا شود و بایستی حداقل 5 سانت نسبت به نما عقب تر کار شده و دور تا دور آن عایق کاری شود و حتی الامکان اتصال آن با جداره ها (لبه پایینی تیر) توسط عایق کاری حرارتی قطع گردد. همچنین ستونهای بتنی بایستی بصورت پله ای و طبق نقشه نسبت به نما عقب تر رفته و دور تا دور آن حداقل به میزان عقب رفتگی عایق شوند. میزان بهینه عایق کاری دور نما با عایق های معمول 7 سانت و عایق های فشرده (پلی استایرن منبسط ، ایکس پی اس، پشم شیشه فشرده...) 5 سانت می باشد. همچنین مهندس محاسب بایستی حتی المقدور تیرهای نما را 5 سانت کم عرض تر از ستون محاسبه کند که امکان عقب بردن آن به میزان 5 سانت وجود داشته باشد. در این صورت می توان مهندس محاسب را تبرعه نمود. میزان تقصیر طراح برق نیز به همین صورت قابل محاسبه است.
سهم ناظر معمار، سازه، برق، مکانیک و هماهنگ کننده:
اگر چنانچه مهندس ناظر معماری تذکرات لازم را داده ولی سازنده و مهندس هماهنگ کننده توجهی ننموده اند، می توان ناظر معمار را تبرعه نمود. همچنین اگر وضع موجود (ازبیلت) توسط مهندس طراح معماری/ مکانیک صاحب صلاحیت مبحث 19 مورد تایید قرار گیرد می توان مهندسین ناظر معمار، سازه و هماهنگ کننده را تبرعه نمود. اما اگر تذکری نداده باشد قاعدتا ناظر معماری بایستی در خصوص جداره های خارجی تقصیر بگیرد. ناظر هماهنگ کننده (معماری یا سازه) بایستی عقب نشینی کلیه تیرها نسبت به مرز ساختمان را از سازنده و مهندس محاسب مطالبه کند. در صورتیکه در نقشه ها تکلیفی برای عقب نشینی ستونها داده نشده است، بایستی با هماهنگی مهندس معمار، ناظر معماری و سازنده و با رعایت حداقل عرض پارکینگ (4.50 برای دو ماشین و ...) اقدام به عقب نشینی کلیه ستونها نماید. در صورتیکه عقب نشینی کلی ستون نسبت به مرز باعث حذف پارکینگ می شود، امکان پله ای کردن و عقب نشینی ستون نسبت به نما در طبقات مسکونی اول به بالا مورد بررسی قرار گیرد و در حد امکان (حتی 2 سانت عایق از خارج در تهران نیز تا حد زیادی پاسخگوی پل حرارتی خواهد بود.) و در نهایت چنانچه هیچکدام از روشهای فوق قابل حصول و امکان نبود موارد را به مراجع ذیصلاح گزارش دهد.
چنانچه سازنده زیر بار نرفت بایستی در گزارش های دوره ای و حتی الامکان تذکر به مالکین اولیه و نظام و واحد انرژی مرکز تحقیقات مراتب اعلام گردد. در صورت انجام وظایف فوق ناظر مربوط تبرعه می گردد و در غیر اینصورت تقصیر می گیرد.
چنانچه موارد مورد طراحی و دیتیلها به سهولت قابل اجرا بود ولی سازنده از آن مطلع نبود، مهندس ناظر وظیفه تسهیل گری و آموزش به سازنده و گزارش صورت جلسه آموزش و ابلاغ مبحث 19 به سازنده را دارد. در اینصورت و گزارش به موقع ( پل حرارتی در مرحله اجرای سقف و عایق کاری جدارها از شروع سفت تا پاسان نازک کاری و پنجره ها از مرحله نصب ساب فریم تا مرحله نصب پنجره) می توان مهندس ناظر را تبرعه نمود در غیر اینصورت درصدی از تقصی مشمول ناظرین فوق خواهد بود.
ناظر برق و مکانیک بایستی طبق نقشه ها و در صورت عدم وجود یا ضعف نقشه طبق روش تجویزی تقصیر بگیرد. مگر اینکه توسط طراح مکانیک و برق صاحب صلاحیت نظام مهندسی در مبحث 19 مقررات ملی محاسبات و نقشه های جدیدی ارایه شود که ازبیلت مکانیک و برق را قابل قبول اعلام نماید.
پیش نویس فوق جهت ارزیابی خسارت مبحث 19 پیشنهاد می گردد.
خواهشمند است اساتید و صاحب نظران با مد نظر قرار دادن کلیه موارد اجرایی و طراحی و محاسباتی و سهولت اجرا نسبت به آن اظهار نظر فرمایند.
با تشکر و عرض ادب و احترام- مرتضی ملکی
بسمه تعالی
ساختمان و بیماریهای نسل میلینیوم (دهه 80 ای ها):
در یک مقایسه کلی میتوان دهه 80 ای ها نسبت به دهه 60 ای ها را بی اعصاب تر و سطحی نگر تر از ایشان دانست. اما سهم ساختمان و آلودگی ها و فسادهای منبعث از ساختمان در بیماری نسل دهه 80 ایرانی و میلینیوم جهانی چیست؟
گفتیم هر آپارتمان 150 متری 30 نفره مسئول سالیانه 200 تن دی اکسید کرین، 1500 تن فاضلاب، 9 تن زباله 6 تن شیرابه زباله 50 تن نخاله، 20 هزار دلار یارانه انرژی و 10 هزار دلار خسارت سلامت می باشد (آمار تقریبی و سرانگشتی)
یادمان باشد که اثر همه این آلایندگی ها در اثر پروانه ای و کارما و قانون عمل و عکس العمل به خودمان باز می گردد. چرا که زمین گرد است و این جهان کوه است و فعل ما ندا.... سوی ما و نسل های آینده آید نداها را صدا... این حجم از فساد طبیعت به سوی ما بازگشته و بصروت اب بازیافتی و مواد غذایی آلوده و هوای آلوده سر سفره های ما خواهد آمد و در ریه های ما خواهد نشست. که هر تهرانی ماهیانه به اندازه یک کارت ویزیت میکرو پلاستیک می خورد.
چرا دهه 80 ایها پرخاشگرند و نسل میلینیوم مریضند؟ چون ساختمانها هوا را آلوده کردند... چرا انجمن کودکان سرطانی؟ بخاطر آلودگی هوا که 50% آن منبعث از ساختمان است و تراکم آن و اگر درست بیندیشیم متوجه میشویم که ترافیک نیز منبعث از ساختمان است و تراکم جمعیت و شهر و ساختمان که در شهرهای کوچک چنین پدیده ای وجود ندارد.. چرا کمربند سرطان مری؟ بخاطر آلودگی آبها و شیرابه زباله تر که در ایران 70% زباله را تشکیل می دهد و از محلهای دپوی زباله به رودخانه ها و روددره ها و مسیل ها سرازیر و از آنجا به مزارع میروند.... چرا امروز شعار زن زندگی آزادی سر می دهند و کسی شعار مردانگی نمی دهد؟ بخاطر افزایش مصرف میکرو پلاستیک و گوشت مرغ و مواد غذای تراریخته مصنوعی... چرا همه مریضند؟ بخاطر اینکه بجای ورزش و گرفتن حمام آفتاب و پیاده روی و اصلاح سبک تغذیه و زندگی به خوردن دارو و سرم و واکسن معتاد شده ایم. چرا داروها هر سال قوی و قوی تر میشود؟ بخاطر اینکه فاضلاب سرشار از کلداکس و دیکلوفناک زمینهای ورامین را سیراب می کند. چرا سالم و اسلامی و اسالمی نیستیم؟ چون با این حجم درد و مرض فرصتی برای عمیق شدن در دین و لذت بردن از مادیات نیز نداریم چه رسد به معنویات... چرا شهرستانیها و روستایی ها از ما سالم تر و قوی تر و معتقد تر و معنوی تر هستند؟ چون تراکم جمعیت و تراکم ساختمان در آنجا کمتر است و انسانها به تبع سالم تر هستند.
چاق شدن ساختمانها در مدل برنامه ریزی عملکردی سولیوان باعث کاهش نفوذ نور و تهویه یک طرفه (تا حدود 7 متر) شده است. از طرفی تراکم فروشی و ساخت ساختمانهای 5 طبقه در کوچه های 6 متری متناسب برای ساختمان دو طبقه باعث کاهش نورگیری و تهویه 3 طبقه پایینی ساختمان می شود. از طرفی به هم چسبیده بودن ساختمانها نیز باعث اثر جزیره گرمایی شهری شده و کاهش برف و باران و حقابه ساختمانها در شهر را رقم می زند و این موضوع باعث میشود که برای سلامت شهر و بهبود هوای شهر متوسل به دعای مردم تهران برای آمدن باد و باران شویم. (و نه اصلاح طراحی شهری و اثر آلبیدو و الگوی تهویه متقابل برای تهویه شهر و ساختمان)
حال چه باید کرد؟
جواب خیلی ساده است: "توبه و استغفار"
همیشه گفته ام جنبش سبز و توسعه و معماری پایدار و معماری سبز اسالمی یعنی "توبه توسعه صنعتی از فراموشی مهندسی خدا در ساختمان"
اما مفهوم توبه در ساختمان، معماری و شهرسازی با حرف شدن محقق نمی شود بلکه این توبه باید عملی باشد...
توبه در ساختمان سازی و تراکم فروشی به معنای اینست که فلسفه متراکم سازی و آپارتمان سازی سودجویی بیشتر مالکین و بهره بردارها نیست. بلکه فلسفه آپارتمان سازی در نگاه لوکوربوزیه و حتی استاندارد لید و 101 قانون معماری شهرسازی پایدار، افزایش فضای سبز و صرفه جویی و سلامت ساختمان است. یعنی تراکم 100% را مبنا بگیر، اگر خواستی یک طبقه بسازی، 100% بساز. اگر خواستی دو طبقه بسازی 50% و اگر 4 طبقه 25%.... الباقی زمین را به فضای سبز و ساخت زیستگاه برای 85 میلیون گونه دیگر زیست در کره زمین اختصاص بده و به این موضوع اعتقاد داشه باش که انسان علاوه بر خانواده جسمی و خانواده علمی و خانواده معنوی خویش یک خانواده زیستی نیز دارد که شامل مادرمان زمین، پدرمان آسمان، خواهرانمان گیاهان و جنگلها و برادرانمان حیوانات می شود و خداوند دست این خانواده را در دست ما انسانها بعنوان برادرهای بزگتر قرار داده که با مدیریت ایشان زمین را سبز و عمران و آبادانی کنیم. که پیغمبر (ص) عزیزمان فرمودند:
زمین مادر توست. در حفظ مادرت کوشا باش....
30.22M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
وقتی شیشه دو جداره قطرش از ۲ سانت بیشتر باشه و جنس پروفیلش هم از پی وی سی یا چوب باشه یعنی حداقل های مبحث ۱۹ رعایت شده دیگه.... از این بهتر بخواهید باید از بلور کاوه شیشه های کم گسیل بگیرید.🙏🌺🙏
https://eitaa.com/malekiarch
کانال دوستان مرتضی ملکی🌺🌺🌺