فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
استاد حسین بهزاد
هدایت شده از طاقدیس سبز سلامت
ظهر الفساد فی البر و البحر بما کسبت ایدی الناس... در هزاره سوم دین به چه درد میخورد؟ در هزاره سوم دین و responsibility به همه دردی میخورد و بیش از هر عصری به درد میخورد.... شرط آن اینست که نحوه استفاده از آنرا بدانیم و درخور هزاره سوم از آن استفاده کنیم.... در قرآن آمده است: فساد در زمین و دریا (خاک و آب) آشکار شد به واسطه کارهایی که انسانها کردند.... مصداق بارز این آیه آپارتمانها و ساختمانهای مصرف گرا و ناپایدار است و در نقطه مقابل ساختمان سبز و صرفه جو و سالم و اسالمی قرار دارد که به افساد و فساد در زمین نمی پردازد. #افساد_ فی_ الارض #ساختمان_پاسخگو #معماری_سبز #معماری_پایدار #پایدار_اسلامی #سالم_اسالمی @malekiarch
هدایت شده از بهمن بوربوراژدری
💠خزعلی: پیگیر گواهینامه موتور برای بانوان هستیم
معاون زنان رئیسجمهور:
🔹برای گواهینامه موتورسیکلت برای زنان در حال پیگیری هستیم؛ هم در بحث بیمه بانوان پیک موتوری و هم اینکه صدماتی متوجه آنها نباشد، در حال بررسی هستیم.
🔹چون در این زمینه قانون داریم باید از مسیر لایحه یا طرح آن را جلو برد.
🟢کارگزینی👇
https://eitaa.com/joinchat/662765863Cac7d649110
هدایت شده از طاقدیس سبز سلامت
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 چگونه ذهنی پرکار و فعال داشته باشیم؟
👤 استاد حسین خیراندیش
🇮🇷نیمه پنهان
🇮🇷@nimeyepenhan
بسمه تعالی
ارزیابی خسارت مبحث 19 مقررات ملی ساختمان
در یک تجربه کارشناسی دادگستری بنده متوجه شدم که کارشناسان از کارشناسی مبحث 19 استعفا می دهند و طفره می روند. این موضوع بدان دلیل است که یکی از قدیمی ترین رسته کارشناسی مهندسی، رسته راه و ساختمان است و اکثر کارشناسان دادگستری در رسته راه و ساختمان و از رشته عمران هستند و قضات نیز تخلفات ساختمانی از جمله مبحث 19 را به این رسته و رشته ارجاع می دهند. (رشته مهندسی انرژی هنوز در نظام مهندسی تعریف شده و ناشناخته است چه رسد به کانون کارشناسان رسمی و قضات دادگستری)
به نظر می رسد پیگیری حقوقی پرونده های مبحث 19 و آموزش و اخذ صلاحیت به کارشناسان عضو کانون و مرکز کارشناسان بتواند روند قضایی مبحث 19 را تسریع بخشد.
رویکردهای ارزیابی مبحث 19 مقررات ملی ساختمان (پیشنویس):
اگر قرار باشد صلاحیت ارزیابی خسارت مبحث 19 مقررات ملی در ایران به کارشناسان کانون و مرکز داده شود، با چه رویکردهایی می توان ارزیابی خسارت نمود؟
الف- روبکرد معافیت و گرفتن تعهد در ساختمانهای موجود غیر قابل مرمت:
با توجه به تعریف ساختمان موجود در مبحث 19 (ساختمانی که بیش از یکسال از بهره برداری آن گذشته و غیر قابل مرمت می باشد.) و اینکه مبحث 19 به چنین ساختمانهایی معافیت داده است و همچنین توجه به این موضوع که ویرایش 4 مبحث 19 در سال 1399 ارایه شده است، به نظر می رشد بتوان با گرفتن تعهد مبنی بر مرمت در اولین فرصت، برای ساختمانهای طراحی شده قبل از سال 99 و بهره برداری شده بیش از 1 سال و دارای ساکنین و غیر قابل مرمت با اخذ تعهد مبنی بر مرمت بنا (مثلا در آپارتمانهای مسکونی اداری تجاری تهران 7 سانت یونولیت و یک برگ کناف در داخل، 12 سانت یونولیت رو یا زیر سقف بام و 17 سانت یونولیت در زیر سقف پیلوت) تخفیف قایل شد.
ب- رویکرد قبض برق و گاز مصرفی 20 ساله (وام جعاله) در ساختمانهای موجود قابل مرمت:
در ساختمانهای موجود بهره برداری نشده/ ناقص بهره برداری شده که مثلا طراحی بعد از 99 بوده و از پایان کار کمتر از 1 سال می گذرد اما هنوز به مرحله بهره برداری نرسیده یا بهره برداری ناقصی انجام شده است، می توان با محاسبه اختلاف انرژی مرجع مبحث 19 و انرژی مصرفی در واحدهای بهره برداری شده و هزینه و جریمه آن در طی 20 سال (عمر ساختمان از نظر بانک برای اخذ وام جعاله (تعمیرات) ) و اخذ تعهد مبنی بر اجرای مبحث 19 پس از گذشت عمر ساختمان، اقدام به محاسبه خسارت مبحث 19 نمود. ایراد این رویکرد اینست که در این روش یارانه های دولتی انرژی و سلامت دیده نمی شود و اهرم اجرایی قوی مبنی بر اجرای مبحث 19 وجود ندارد.
ج- رویکرد هزینه اجرای عایق کاری مبحث 19 به روش تجویزی/ موازنه ای (سرانگشتی):
از آنجا که کثیری از بناهای تهران بتنی هستند و حدود 20% نمای ساختمانهای بتنی اعم از تیر (به ضخامت 40 الی 60 سانت) و ستون (به عرض 40 الی 60 سانت) بتنی هستند و این سازه های بتنی به غلط توسط سازنده در بر ساختمان اجرا می شوند و همینطور شهرداری/ دادگاه/ قانون احازه بیرون آمدن ساختمان از مرز (تصرف عدوانی) را نمی دهد، بنابراین عایق کاری از خارج در ساختمانهای اجرا شده منتفی است. بنابراین بصورت سرانگشتی در ساختمانهای تهران می توان حدود 7 سانت عایق کاری دیوارها از داخل (به علت خطر آتش سوزی بهتر است با پشمهای معدنی و بخاربند کامل باشد)، 12-15 سانت عایق بام از بالا یا پایین 12 سانت عایق تراسها هم از بالا و هم از پایین و هم از لبه (3 طرفه و کامل بخاطر پل حرارتی) 15-18 سانت عایق پیلوت از زیر سقف و روی آن یک لایه نازک کاری ( کناف یا رابیتس و 3 سانت گج) بعنوان خسارت محاسبه گردد. بهتر است ساز و کاری وجود داشته باشد که این خسارت به مجری پرداخت گردد یا از سازنده تعهد گرفته شود که آن را اجرا کند و در غیر اینصورت به اداره گاز و برق مجوز دریافت قبض ها بدون یارانه داده شود. (متن و اعداد قابل محاسبه و ویرایش)
د- رویکرد مصرف انرژی به روش نیاز/ کارآیی انرژی (محاسبه/ نرم افزار):
با اخذ صلاحیت ارزیابی خسارت مهندسین انرژی و شرکتهای حقوقی صاحب صلاحیت می توان از روش نیاز و کارآیی انرژی نیز به محاسبه خسارت مبحث 19 مقررات ملی پرداخت. از آنجا که اکثر کارشناسان رشته عمران و رسته راه و ساختمان هستند و آشنایی به این افراد/ شرکتها ندارند، ریاست واحد انرژی مرکز تحقیقات (جناب آقای دکتر کاری) می توانند با معرفی افراد و شرکتهای صاحب صلاحیت به اطلاع رسانی و تسریع و تسهیل گری در این موضوع کمک نمایند.
ه- رویکرد حقوق سلامت شهروندی (چرخه حیات):
با برررسی هزینه سالیانه سلامت برای آلودگی هوا (حدود 30 میلیارد دلار و 43 هزار مرگ و میر در سال 1399) و یارانه انرژی (حدود 69 میلیارد دلار) و در جمع 100 میلیارد دلار می توان محاسبه کرد که برای 700 میلیون تن تولید دی اکسید کربن ایران خسارتی معادل 140 دلار خسارت به ازای هر تن تولید co2 قابل محاسبه خواهد بود. (محاسبه تخمینی و اولیه) بر این اسای می توان سهم تهران با 50 میلیون تن تهران و 200 تن دی اکسید کربن یک آپارتمان متوسط با 30 نفر جمعیت (هر نفر مسئول 7.7 تن) چقدر خواهد بود؟ با توجه به اینکه تامین سلامت انسانها جزو حقوق مسلم شهروندی و حق مسلم هر ایرانی است، می توان به محاسبه خسارت هر ساختمان اعم از منطبق بر مبحث 19 یا رد شده توسط مبحث 19 پرداخت.
و- تقسیم تقصیر چگونه خواهد بود؟
در تقسیم تقصر قاعدتا سازنده فاقد صلاحیت و بعد از آن مجری صوری به علت ترک فعل بیشترین تقصیر (حدود 70 درصد) را خواهد داشت.
سهم طراح معماری، سازه، برق و مکانیک:
طراح مکانیک اگر بر اساس نقشه های فاز دو مبحث 19 محاسبه کرده قاعدتا تبرعه خواهد شد. اما ناظر مکانیک علاوه بر تذکرات در خصوص تاسیسات بایستی تذکراتی نیز در خصوص عایق کاری حرارتی جداره ها و بام و پیلوت به سایر ناظرین بدهد. طراحی معمار علاوه بر جزییات مبحث 19 بایستی در نقشه های فاز دو پلان معماری جمله (نماهای جانبی برای عایق کاری و نازک کاری بایستی 5 سانت به عقب کشیده شوند و نماهای اصلی بایستی علاوه بر 5 سانت عقب نشینی برای نازک کاری 5 سانت برای عایق کاری عقب کشیده شوند. در غیر اینصورت با استفاده از تمهیدات سازه ای پل حرارتی به حداقل خود کاهش یابند. استفاده از بلوکهای سفالی، آجری و سیمانی بدون عایق بندی مجزا در تهران مجاز نمی باشد.) در صورت کامل بودن نقشه ها، می توان مهندس معمار را تبرعه نمود. طراح سازه نیز بایستی در کلیه نقشه های تیر ریزی این جمله را بنویسد: (کلیه تیرهای واقع در نمای ساختمان نباید در بر ساختمان اجرا شود و بایستی حداقل 5 سانت نسبت به نما عقب تر کار شده و دور تا دور آن عایق کاری شود و حتی الامکان اتصال آن با جداره ها (لبه پایینی تیر) توسط عایق کاری حرارتی قطع گردد. همچنین ستونهای بتنی بایستی بصورت پله ای و طبق نقشه نسبت به نما عقب تر رفته و دور تا دور آن حداقل به میزان عقب رفتگی عایق شوند. میزان بهینه عایق کاری دور نما با عایق های معمول 7 سانت و عایق های فشرده (پلی استایرن منبسط ، ایکس پی اس، پشم شیشه فشرده...) 5 سانت می باشد. همچنین مهندس محاسب بایستی حتی المقدور تیرهای نما را 5 سانت کم عرض تر از ستون محاسبه کند که امکان عقب بردن آن به میزان 5 سانت وجود داشته باشد. در این صورت می توان مهندس محاسب را تبرعه نمود. میزان تقصیر طراح برق نیز به همین صورت قابل محاسبه است.
سهم ناظر معمار، سازه، برق، مکانیک و هماهنگ کننده:
اگر چنانچه مهندس ناظر معماری تذکرات لازم را داده ولی سازنده و مهندس هماهنگ کننده توجهی ننموده اند، می توان ناظر معمار را تبرعه نمود. همچنین اگر وضع موجود (ازبیلت) توسط مهندس طراح معماری/ مکانیک صاحب صلاحیت مبحث 19 مورد تایید قرار گیرد می توان مهندسین ناظر معمار، سازه و هماهنگ کننده را تبرعه نمود. اما اگر تذکری نداده باشد قاعدتا ناظر معماری بایستی در خصوص جداره های خارجی تقصیر بگیرد. ناظر هماهنگ کننده (معماری یا سازه) بایستی عقب نشینی کلیه تیرها نسبت به مرز ساختمان را از سازنده و مهندس محاسب مطالبه کند. در صورتیکه در نقشه ها تکلیفی برای عقب نشینی ستونها داده نشده است، بایستی با هماهنگی مهندس معمار، ناظر معماری و سازنده و با رعایت حداقل عرض پارکینگ (4.50 برای دو ماشین و ...) اقدام به عقب نشینی کلیه ستونها نماید. در صورتیکه عقب نشینی کلی ستون نسبت به مرز باعث حذف پارکینگ می شود، امکان پله ای کردن و عقب نشینی ستون نسبت به نما در طبقات مسکونی اول به بالا مورد بررسی قرار گیرد و در حد امکان (حتی 2 سانت عایق از خارج در تهران نیز تا حد زیادی پاسخگوی پل حرارتی خواهد بود.) و در نهایت چنانچه هیچکدام از روشهای فوق قابل حصول و امکان نبود موارد را به مراجع ذیصلاح گزارش دهد.
چنانچه سازنده زیر بار نرفت بایستی در گزارش های دوره ای و حتی الامکان تذکر به مالکین اولیه و نظام و واحد انرژی مرکز تحقیقات مراتب اعلام گردد. در صورت انجام وظایف فوق ناظر مربوط تبرعه می گردد و در غیر اینصورت تقصیر می گیرد.