فعالیتهای علمی و دینی
سید عبدالکریم هاشمینژاد با همکاری شوهر خواهر خود سید حسن ابطحی «کانون بحث و انتقاد دینی» را در سال ۱۳۴۳ش در مشهد جهت تربیت دینی نسل جوان تشکیل دادند که در آن روش جدید تبلیغ به صورت مباحثه و انتقاد، سؤال و جواب برای جوانان تحصیلکرده به کار گرفته میشد. کانون دارای دو شعبه بود که به ترتیب قبل از ظهر روز جمعه و بعد از ظهر همان روز در محلهای مختلف شکل می گرفت. سالهای بعد یک شعبه مرکزی و یک کتابخانه به این مجموعه اضافه گردید. در سال ۱۳۴۴ش ساواک به نقل از اساسنامه، آنرا غیر سیاسی و فعالیت آن را فقط پاسخ گفتن به شبهات دینی و پاسخ به سؤالات و پرسشهای اعتقادی اعلام کرد. این تشکیلات از ۱۳۴۳ش تا ۱۳۵۰ش به فعالیت پرداخت و در سال ۱۳۵۱ش فعالیتش متوقف شد. [۱۲]

کانون بحث و انتقاد دینی
شرکت مؤثر در جلسات «انجمن جوانان بهشهر» که فعالیتی مشابه با کانون بحث و انتقاد دینی داشت، از دیگر فعالیتهای هاشمینژاد بود.[۱۳]
هاشمی نژاد در جهت فعالیت تبلیغی به تألیف کتاب نیز پرداخته است. «مناظره دکتر و پیر» از مشهورترین آثار اوست که در زمان خود با استقبال زیادی مواجه گردید تا جایی که رژیم پهلوی چاپ و نشر آن را ممنوع کرد. [۱۴] وی در این کتاب که در سالهای دهه چهل تالیف نمود در قالب یک رمان به نقد تمدن غرب و در کنار آن معرفی تمدن اسلامی و افتخارات جهان اسلام میپردازد. [۱۵]
تالیفات
از دیگر آثار او که بیشتر پیرامون مسایل اعتقادی اسلام با زبانی در سطح فهم عموم مردم نوشته شدهاند میتوان از این تالیفات نام برد:
درسی که حسین علیهالسلام به انسانها آموخت.
پاسخ ما به مشکلات جوانان.
اصول پنجگانه اعتقادی.
راه سوم بین کمونیزم و سرمایهداری.
مشکلات مذهبی روز.
ضرورت تشکیلات.
مبارزه با جهل و مادیت.
قرآن و کتابهای دیگر آسمانی.
رهبران راستین.
مسایل عصر ما.
زهرا مکتب مقاومت.
رسالت انقلابی امام حسین(ع).
ولایت فقیه.
تقریرات اصول شیخ علی کاشانی به زبان عربی. [۱۶]
کتاب هستی بخش، که در ۲ جلد به چاپ رسیده است. [۱۷
شهادت
۷ مهر ۱۳۶۰ش هم زمان با شهادت امام جواد(ع)، سید عبدالکریم هاشمینژاد در حال خروج از کلاس درس توسط یکی از منافقان با عملیات انتحاری ترور شد و به شهادت رسید. پیکر وی در «دارالزهد» حرم امام رضا(ع) به خاک سپرده شد و به مناسبت شهادت او در خراسان سه روز عزای عمومی اعلام گردید. امام خمینی پس از شهادت هاشمینژاد در پیامی شخصیت وی را ستود. [۱۸]
مجموعه خاطرات شهید سید عبدالکریم هاشمی نژاد (8)؛ شهادت
نوید شاهد: در انتظار روزي بود که شربت گواراي شهادت را بنوشد. آري همه چيز گويا و شاهد بود. چهرة سرخش نيز گواه بود و سرخي پيراهن را نويد ميداد، تا در مسير کاروان شهدا، لقب سرخ جامگان انقلاب اسلامي را بدست آورد.

نوبت جوانمرد فاضل
اين پيروزي در آستانة برگزاري سومين انتخابات رياست جمهوري (10مهرماه) به يقين حضور گستردة مردم در پاي صندوق رأي را بدنبال داشت. که شکستي بزرگ براي سردمداران توطئهها آمريکا بود.
تضعيف روحية مردم، جهت کاهش حضور مردم در انتخابات در برنامة آنها بود. منافقين سياهدل با سابقهاي تاريک، مأموريت محوله را قبول کردند. آنها در مأموريت ترور، بر روي شخصيتي ارزنده در استان خراسان انگشت گذاشته بودند. چهرهاي که مرگش ضربهاي جبرانناپذير بود و به زعم آنان سيستم اجرايي کشور فلج ميشد، و مردم سرخورده و مأيوس ميشدند.
سرماي زمستاني در پيش بود، ياران نفاق در خانة تيمي که تاريکي شرارت بر آن سايه افکنده بود، ترور خورشيد را طراحي ميکردند.
جلال و شهاب دو تن از اعضاي سازمان منافقين از طراحان اصلي بودند. قصد انفجار در محل کلاس درس استاد را داشتند که عدم موفقيت به موقع طرح، اجراي آن را به شکلي ديگر به تأخير انداخت.
با اين تصور که با سفر حجهالاسلام و المسلمين عباس واعظ طبسي به حج، ترور جوانمرد فاضل بعنوان فرد اول مشهد، نظام اسلامي را در مشهد مختل خواهد کرد، دست به کار شدند.
وعدة شهادت
پنجاه و نه سال از زندگي پربرکت و پرفراز و نشيب سيدعبدالکريم در اين دنياي خاکي گذشته بود، اما با آن سرسازش نداشت. او با قلبي سرشار از اخلاص و ايمان گمشدهاش را در وصال يار جستجو ميکرد. و عرشيان خوش پرواز، در آسمان سرخ شهادت در انتظارش لحظهشماري ميکردند. گفتار و اعمال سيد با رنگ الهي، بر عروج و شهادتش شاهد بود. سيد با اين وعدة امام خميني که خطاب به او فرمود: من با اجل طبيعي از اين دنيا ميروم تو به فکر خودت باش.
در انتظار روزي بود که شربت گواراي شهادت را بنوشد. آري همه چيز گويا و شاهد بود. چهرة سرخش نيز گواه بود و سرخي پيراهن را نويد ميداد، تا در مسير کاروان شهدا، لقب سرخ جامگان انقلاب اسلامي را بدست آورد.
رايحة بهشت
در پنجم مهرماه 1360 زنگ تلفن به صدا درآمد و او را از مرگي سرخ ترساندند. اما سيد آن را پيغام شهادت تلقي کرد. زندگي مردي که با عقيده و جهاد آميخته بود، محصولي جز شهادت نخواهد داشت.
سيد شهادت را اتصال به ابديت ميدانست. شهادت آرماني بود که عمري آن را آرزو ميکرد و يادش به او آرامش ميداد. چون سرورش امام حسين عليهالاسلام، مرگ را جز سعادت و سکوت را جز ذلت نميدانست با اين زنگ تلفن به ياد رؤياي چند روز پيش خود افتاد.
با نزديک شدن شعلههاي آتش به امام خميني، تلاش سيد براي خاموشي آتش فايده نبخشيد. تمام لباسهاي امام سوخت. اما جان امام سالم ماند.
او با تعبير عاشقانه گفت: همة ياران امام که چون لباس محافظ اويند شهيد خواهند شد. که با خواست خدا، من هم از شهدا خواهم بود. اما خورشيد وجود امام عزيز همچنان ميتابد.
کار خصوصي
بزرگ تاجراني که سر سودا با خدا دارند، در تجارتي زيبا، خدا خريدار جان آنهاست و با برخورداري از الطاف خصوصي حضرت حق به مهماني خدا ميروند و بر سفرة انبيا و صالحان و شهيدان مينشينند. شهيد بهشتي در رؤيايي صادق هقب ديدار حجهالاسلام و المسلمين واعظ طبسي آمد و هاشمي نژاد را به ملاقات خصوصي دعوت کرد.
واعظ طبسي در عالم خواب ميبيند:
شهيد مظلوم بهشتي وارد مشهد شد. و در صحن امام نشست و با آقاي هاشمينژاد خيلي گرم و خصوصي مشغول صحبت گرديد. وقتي آقاي طبسي وارد شد تا با اين دو به عنوان مهمان صحبت کند، ناگاه شهيد مظلوم بهشتي با همان حالت تواضع و فروتني و چهرة بشاش جلو آمد و گفت: شما فعلاً تشريف داشته باشيد. با شما فعلاً کاري نداريم. بلکه با آقاي هاشمينژاد کمي کار خصوصي داريم.
سيد هاشمينژاد که در شهر و روستا، مسجد و تکيه، دلها را آباد ميکرد، اينک گوش جانش جز آواي عشق نمي شنيد، و مشام روحش جز بوي وصل نميبوييد و دل خويش را جز با شستشو در زمزم شهيدان مصفا نميديد.
او با رسيدگي به وضع زندگي خصوصي، خود را آماده کرده، هر روز در انتظار شهادت بود. او در آخرين لحظات ميگفت: ما رفتني هستيم. دوست دارم لحظه مرگ گرفتاري شخصي نداشته باشم.
در هفتم مهرماه، همزمان با شهادت امام جواد (ع) علاقمندان حضرت در حرم حضرت امام هشتم (ع) گرد آمده، در غم مظلوميت امام نهم سوگواري ميکردند.
هاشمينژاد شيداي جوادالائمه (ع) بود و به آن حضرت چون ديگر امامان عشق ميورزيد.
انتخاب نام جواد براي اولين فرزندش، نشانة عشق خاصي بود که به آن حضرت داشت، زيارتش را فراموش نميکرد. امام جواد (ع) در سن 9 سالگي، زماني که پدرش امام رضا(ع) در حال احتضار بود، بر بالين پدر در مشهد حاضر شد. پس از غسل و کفن، بر بدن پاک پدر نماز گزارد. او در همان سن وارث امامت شد. در سن بيست و پنج سالگي بدست خليفة وقت مظلومانه به شهادت رسيد. مظلوميتي که هاشمينژاد را در غم اندوه امام (ع) سياهپوش کرده بود.
يکي از بستگان بسيار نزديک هاشمينژاد پس از شهادت او در عالم خواب، خود را بالاي قبر شهيد در حرم رساند. اما با قبر خالي شهيد مواجه گرديد. با جستجوي فروان او را ، داخل ضريح امام رضا (ع) ديد که نشسته است. خطاب به شهيد گفت: شما که در دنيا با همة لياقتها، پست هاي پيشنهاد شده از سوي امام خميني را قبول نکرديد، حالا در ضريح به چه کاري اشتغال داريد؟ شهيد سرش را بالا آورد و گفت:داخل قبر جايم خيلي تنگ بود. اينجا آمدهام و مسئوليت تنظيم ملاقاتهاي امام جواد(ع) را قبول کردهام.
آري مؤمنان گمنام، در دنياي ديگر از مقربان و نزديکان امام پاک و عزيز درگاه خدايند. سيد عبدالکريم در روز شهادت امام جواد، رأس ساعت 7 صبح به مکان حزب جمهوري اسلامي آمد. دانشپژوهان که از قبل منتظر استاد بودند، با ذکر صلوات، به احترام استاد برخاستند. هادي علويان از اعضاي منافقين به بهانة خريد کتاب و پوستر با مخفي کردن نارنجک، به سالن حزب جمهوري اسلامي رفت و ضامن نارنجک را در دستشويي باز کرد تا هنگام خروج فرزانه خراسان از کلاس درس آن مشعل فروزان را خاموش کند. اما از فرياد مظلوميت خون شهيد غافل بود که يادش شبچراغ محفلها خواهد شد.
لحظاتي از شروع کلاس گذشت، منافق روسياه با کشيدن ضامن نارنجک، خود را براي رسيدن به سيد آماده کرد. رأس ساعت 8 صبح سيد در حال خروج بود. منافق نيز به سرعت خود را به او نزديک ميکرد. او با سرعت ميرفت تا چون نمروديان آتش ديگري بيفروزد و در شعلة برافروختهاي ابراهيم را بسوزاند. او با شتاب ميرفت، تا گلوي تشنة آن مرد خدا را، با شراب شهادت سيراب سازد. او عجولانه ميرفت، تا کبوتر پلند پرواز را به سوي جاودانگي پرواز دهد. او با بيرحمي ميرفت، تا فرياد فضيلت را خاموش کند.
او مي رفت، تا فرزنداني را از پدر محروم کند.
او به سرعت مي رفت
منافق سيهروز به جوانمرد فاضل رسيد. او را در بغل گرفت و نارنجک را در جلوي شکم سيد منفجر کرد.
انفجاري که روح بلندش را از قفس تن پرواز کرد. انفجاري که فرياد رسوايي شب پرستان و طلوع خورشيدي دوباره را در آسمان شهر نويد داد. فرياد رستگاري از مأذنة شهادت برخاست و هاشمينژاد را به مهماني فاطمه (س) برد و با اتصال به اقيانوس جاويد و بيکران، روحش را به دست امام علي (ع) از کوثر کمال سيراب ساخت.
او پرواز را آغاز کرد و با عروج به آسمان رفيع کمال نظارهگر فرشيابي بود که هنوز در گسترة خاک، چون خفتگاني هميشگي هواي وصل يار نداشتند. او نظارهگر مردان و زناني بود که در رؤياي خوش دنيا، با زندگي پست خو گرفته بودند.
او نظارهگر نامرداني بود که نگهبان شب تاريک در پهناي هستي بودند. او نظارهگر مردماني بود که در برابر پتک ظالمانة جباران، شانه خم کرده بودند.
او به خدا پيوسته و بر سفرة انعام خاص پروردگار شهيدان نشسته بودند.
ولا تحسبن الذين قتلوا في سبيل الله امواتاً بل احياءٌ عند ربهم يرزقون کساني را که در راه خدا کشته ميشوند مرده مپنداريد، بلکه آنها زنده و نزد پروردگارشان روزي داده ميشوند.
او لباس گرانمايه و زيباي شهادت را که با ايمان و عمل صالح از سالها پيش براي خويش بافته بود، به تن کرد و به مهماني معبود رفت