⭕️چرا گَون ارزشمند است؟
🔹گوَن گیاهی است که در سخت ترین شرایطِ آب و هواییِ نزدیک قله کوهها (اختلاف دمای بالای °۳۰ در شبانه روز) که کمتر گیاهی تاب می آورد، رشد می کنند و جلوی فرسایش خاک، در اثر روان شدن آبهای سطحی، در تندترین شیبها را می گیرد.
🔹در نظر داشته باشیم که این ارتفاع، یعنی بالای ۲۰۰۰ متر، محل ریزش باران های بسیار شدید در اثر صعود یکباره هواست. به بیانی دیگر منشا سیلهای سهمگین همین دامنه های نزدیک به قله هاست.
‼️اما گَوَنها به خوبی از پس این مشکل برمی آیند. و سیل بندهای طبیعی هستند
🔹گیاخاکی (هوموس) که گَوَنها بر جای می گذارند به دیگر گونههای گیاهی کمک می کند تا رشد کنند.
🔹گَوَنها در خوراک دهی به جانوران نیز نقش دارند. هم با برگهای بسیار کوچک خود به چهارپایان غذا می دهند و هم با گلهای خوشبوی خود به حشرات به ویژه زنبورهای عسل شهد می رسانند.
🔹خانه و پناهگاه بسیاری از گونههای جانوری مانند کبک، خرگوش، روباه و... لابهلای بوتهزارهای گَوَن است.
🔹گَوَنها علاوه بر نگهداری آب و خاک برای ما انسانها خوراک و پوشاک آماده می کنند.
🔹از نوعی گون به نام گون سفید ماده دارویی و صنعتی کتیرا به دست می آید که همگان از کاربردهایش شنیده ایم.
🔹پس مواظب گَوَنها باشیم. گون به راحتی آتش می گیرد و حتی در بهار و تابستان هم ظاهری خشک مانند دارد. به همین علت برخی فکر می کنند چون گیاه خشکی است پس می توانند از آن به عنوان سوخت استفاده کنند. در صورتی که این گیاه صبور و پرطاقت به خاطر شرایط سخت آب و هوا و خاک خودش را خشک و بی جان نشان می دهد. اما زنده اند و زندگی بخش.
🔹حتی گونهایی که خشک شده اند و بر روی خاک افتاده اند، جلوی راه افتادن سیل را می گیرند و بستری می شوند برای رویش گونه های دیگر گیاهی.
‼️پس اگر این بار به کوهستان رفتیم ، به این گیاهان شگفت انگیز به دیده احترام و بزرگی بنگریم. ما مدیون گون هستیم.
#گون
✅ @masaf_foods
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 دره تجنود بهشتی در دل کویر تفتیده زیرکوه
✅ @masaf_foods
7.4M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 یک شرکت استارت آپی در مجمع جهانی اقتصاد روشی جالب ارايه کرده تا ماندگاری مواد غذایی را افزایش دهد.
🔹این شرکت معتقد است با استفاده از پوشش ساخته شده از پوست طبیعی میوه ها و سبزیجات، می توان عمر میوه و سبزیجات را دو برابر کرد.
🔹سالیانه یک سوم مواد غذایی دنیا هدر میره که این میزان معادل ۲/۶ تریلیون دلار در ساله.
🔹مواد غذایی تازه به دو دلیل فاسد میشه: تبخیر رطوبت و در تماس بودن با اکسیژن بنابراین پوست میوه و سبزیجات یه پوشش برای کاهش تبخیر و اکسیداسیون ایجاد می کنه.
✅ @masaf_foods
واحد امنیت غذایی موسسه مصاف
⭕️ استانداردهای بینالمللی محصولات کشاورزی چگونه است؟! 🔹اصطلاح «کدکس غذایی» یا Codex Alimentarius
⭕️استانداردهای جهانی نظارت بر تولید و توزیع محصولات کشاورزی ارگانیک
🔹هیئت استانداردهای ملی ارگانیک آمریکا در سال 1996 کشاورزی ارگانیک را اینگونه تعریف کرد: کشاورزی ارگانیک عبارت است از نظام مدیریت تولید اکولوژیکی که به تقویت و گسترش تنوع زیستی و چرخههای بیولوژیکی و فعالیتهای بیولوژیکی خاک میپردازد. نظام مزبور بر پایه حداقل بهرهبرداری از نهادههای خارج از مزرعه و نیز اقدامات مدیریتی برای بازسازی، نگهداری و تقویت توان اکولوژیکی بنا شده است.
🔹 قوانین و استانداردهای بینالمللی محصولات ارگانیک
🖋در زمینه تولید محصولات کشاورزی ارگانیک دو استاندارد بینالمللی CAG و IFOAM مطرح هستند:
1️⃣ مجموعه قوانین راهنمای غذایی (CAG): از دیدگاه قانون، کشاورزی ارگانیک بهعنوان سیستم مدیریتی به سلامتی اکوسیستم، چرخه سازوکار و فعالیتهای بیولوژیکی خاک کمک میکند. در این قانون، بهمنظور یکپارچه کردن مراحل بستهبندی و فرآوری برای محصولات زراعی و باغی ارگانیک برچسب استاندارد به کار گرفته میشود.
2️⃣ فدراسیون بینالمللی جنبشهای کشاورزی ارگانیک (IFOAM): کشاورزهای اتحادیه اروپا و کشورهای غیر عضو اتحادیه (آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی، آفریقا، آسیا و استرالیا) بر اساس قانون فدراسیون سال 2002، کشاورزی ارگانیک بر پایه امنیت غذایی، تغذیه مناسب، رفاه حیوانات و عدالت اجتماعی پایهگذاری شده است.
🔹استانداردهاي پايه توليد و فراوري محصولات زيستي براي نخستين بار در سال ۱۹۸۰ توسط فدراسيون بينالمللي جنبش کشاورزي زيستي (IFOAM) منتشر شد. اين استانداردها هرسال موردبازنگری قرار ميگيرد و نسخه جديدي از آن منتشر ميشود. استانداردهاي پايه IFOAM، چگونگي کاشت، داشت، توليد، فراوري و مديريت محصولات زيستي را تشريح ميکند. اين استانداردها بازتاب شرايط کنوني توليد و فراوري محصولات زيستي هستند. استانداردهاي پايه IFOAM کامل، بينقص و حرف آخر نيست، بلکه مجموعه دستورالعملهايي است که بهطور پيوسته در حال اصلاح و تکميل و تطابق با عمليات کشاورزي زيستي در سراسر جهان ميباشد.
🔹این استانداردها فقط چارچوبی را در اختيار سازمانهاي گواهی کننده و وضعکننده استانداردهاي سراسر جهان قرار ميدهد که بر اساس آن، قوانين محلي خود را بنا نهند و نبايد از آنها براي گواهي توليد در تمامي کشورها به یکشکل يکسان استفاده کرد. براي گواهي محصولات زيستي بايد شرايط خاص محلي و پيشنيازها و نيازهاي ديگري را نيز که در استانداردهاي پايه IFOAM به آنها پرداخته نشده است، در نظر گرفته شود. توليد و فراوري محصولات زيستي مستلزم رعايت استانداردهاي پايه IFOAM بهعنوان حداقل نيازها براي گواهي محصول از سوي شرکت گواهی کننده است. بنابراين بايد يک نظام بازرسي و گواهي منظم و سازمانيافته طراحي شود که سلامت اين محصولات و سلامت فرايند گواهي را تضمين کند تا اعتماد مصرفکنندگان جلب شود. کميته استانداردهاي IFOAM همکاري و مشاوره تنگاتنگي با سازمانهاي عضو IFOAM و ديگر نهادهاي دخيل در تدوين استانداردهاي پايه دارد. استانداردهاي پايه IFOAM در بخشهايي شامل اصول کلي، توصيهها، استانداردهاي پايه و فسخ برخي قوانين پيشين منتشر ميشود.
#یادداشت
#کشاورزی_ارگانیک
✅ کانال واحد مطالعات امنیت غذایی مصاف 👇
https://t.me/joinchat/AAAAAEMLE1NBxE6ePIdZTQ
⭕️ استفاده از واژه «حوزه آبخیز» نسبت به واژه «حوزه آبریز» مناسبتر است
🔹علیاکبر مهرابی استاد دانشگاه: در سالهای پس از اصلاحات ارضی در دهه ۴۰، در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، گروهی در ارتباط با مرتعداری و آبخیزداری برای احیای مناطق خشک تشکیل شد و به دنبال آن به تدریج، دو مفهوم «آبخیزداری» و «حوزه آبخیز» در ادبیات علمی و اداری ایران رواج یافت. به طور کلی، «آبخیزداری» به معنای حفظ آب و خاک است. اگرچه گفته میشود واژه آبخیزداری برای اولین بار در سال ۱۸۹۶ توسط یک دانشمند آمریکایی مطرح شده اما در متون تاریخی ایران، واژه «آبخیز» استفاده شده است که از جمله این آثار میتوان به «مسالک و ممالک» تألیف اصطخری (قرن چهارم هجری) اشاره کرد. ضمناً قابل تأمل است که واژه «حوزه آبریز» که توسط وزارت نیرو استفاده میشود، به لحاظ فرهنگی، معنای مناسبی ندارد؛ لذا دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران از واژه «حوزه آبخیز» استفاده میکند که در متون تاریخی استفاده شده و معنای لغوی آن ناظر به خیزش و خیزبرداشتن آب بوده که معنایی بسیار مناسب است.
#بحران_مدیریت_آب
✅ @masaf_foods
واحد امنیت غذایی موسسه مصاف
⭕️ استفاده از واژه «حوزه آبخیز» نسبت به واژه «حوزه آبریز» مناسبتر است 🔹علیاکبر مهرابی استاد دانشگ
⭕️ نگاه انسانی-اجتماعی به آبخیزداری؛ کلید حل مشکلات آبی کشور
🔹در این رویکرد، مدیریت حوزههای آبخیز باید مبتنی بر عوامل انسانی و تشکلهای مردمی انجام شود. به این صورت که باید مهمترین عامل در #آبخیزداری را مردم دانست، نه سازهها و پوشش گیاهی. البته واضح است که استفاده از انواع سازههای دستساخت و حفظ و توسعه #پوشش_گیاهی باید در آبخیزداری مدنظر باشند، اما باید مهمترین عامل را انسان دانست. اگر مردم را با استفاده از تشکلهایی برآمده از خودِ مردم، در مدیریت حوزههای آبخیز مشارکت داد، میتوان از اثربخشی و پایداری اقدامات آبخیزداری اطمینان حاصل کرد.
#آبخیزداری
#حوزه_آبخیز
#بحران_مدیریت_آب
✅ @masaf_foods
واحد امنیت غذایی موسسه مصاف
⭕️ نگاه انسانی-اجتماعی به آبخیزداری؛ کلید حل مشکلات آبی کشور 🔹در این رویکرد، مدیریت حوزههای آبخیز
⭕️مردم در تصمیم گیری های دولتی نامحرم هستند؛ دولت های مشارکت ناپذیر اجازه دخالت مردم در مدیریت منابع طبیعی را نمی دهد!
🔹در تاریخ ما، اداره منابع طبیعی به این نحو بوده که مردم خودشان در کنار طبیعت بودهاند و از آن مراقبت کرده و استفاده نمودهاند. همه انباشتهای ما در حوزه منابع طبیعی و کشاورزی، دسترنج مردم است. ولی مردم در حال حاضر، حقوق و اختیارات کافی برای ورود به این حوزه را ندارند. فراموش نکنیم که اصل ماجرا، رابطه انسان با طبیعت است. به عبارت دیگر، هدف از حفظ و احیای منابع طبیعی، بهرهبرداری و تعالی انسان و اجتماع انسانی است. این ممکن نیست مگر از طریق کار با و به وسیله مردم. اگر مدیریت حوزههای آبخیز به مردم روستاها داده شود، البته به صورت متشکل و با سازکارهایی بر آمده از دل مردم، در طول یک سال، فعالیت آنها با ۵۰ سال فعالیتی که تا کنون توسط دستگاههای دولتی صورت گرفته است برابری خواهد کرد!
‼️متأسفانه دولتهای ما مشارکتپذیر نیستند و مردم را وارد تصمیمگیریهای کلان برای حفظ منابع طبیعی نمیکنند. مردمی که سالها در داخل منابع طبیعی زندگی کرده و با آن مأنوس بودهاند دسترسی به جلسات سیاستگذاری مربوط به آن را ندارند.
#بحران_مدیریت_آب
#شفافیت
✅ @masaf_foods
واحد امنیت غذایی موسسه مصاف
⭕️مردم در تصمیم گیری های دولتی نامحرم هستند؛ دولت های مشارکت ناپذیر اجازه دخالت مردم در مدیریت منابع
⁉️آیا با کمک مردم می توان سیل ها را مدیریت کرد؟!
🔹اگر مدیریت حوزههای آبخیز، مبتنی بر اصول علمی و مشارکت نظاممند مردم انجام شوند، بسیاری از سیلابها را میتوان کنترل کرد. اگر در راستای مدیریت حوزه آبخیز، کاربری اراضی تنظیم شود، حریم رودها رعایت شود، رودها لایروبی شوند، سازهها و سیلبندهای مناسب احداث شوند و پوشش گیاهی مراتع حفاظت شود و توسعه پیدا کند، خسارت سیلها به حداقل میرسد. البته سیلهای امسال در استانهای خوزستان، لرستان و گلستان ابعاد بسیار بزرگی داشتند اما اینگونه سیلها یک اتفاق و روال همیشگی نیستند و تنها در دورههای بلندمدت تکرار میشود.
🔹برخی از مسئولین، خصوصاً پس از سیلابهای امسال بحث آبخیزداری را مطرح کردند؛ اما مهم است که این صحبتها صرفاً برای جذب بودجه نباشد. بلکه لازم است که اقداماتی جامع و مؤثر مبتنی بر بکارگیری مشارکت مردم در سیاستگذاری و اداره حوزههای آبخیز انجام شود و باید دانست که مشکلات حوزههای آبخیز و منابع طبیعی، بدون مشارکت فعال و متشکل مردم، حل نشدنی هستند.
#بحران_مدیریت_آب
✅ @masaf_foods
⭕️ مدیریت صحیحِ عاقلانه در مقایسه با مدیریت کنونیِ فنسالارانه در منابع آب👆
⁉️علل نابسامانی و آلودگی منابع آب تصویر سمت راست، نسبت به تصویر سمت چپ:👇
1️⃣ بیتوجهی به آبخیزداری و نابودی پوشش گیاهی بالادست سد و در نتیجه افزایش فرسایش خاک
2️⃣ شخم زمینهای کشاورزی در جهت شیب به جای شخم عمود بر شیب
3️⃣ عدم حفظ حریم و فاصله مناسبِ رودخانه و رواناب
4️⃣ بیتوجهی به بازچرخانی پساب تولیدی در بخشهای صنعتی و فاضلاب شهری
5️⃣ بیتوجهی به تراکم بسیار کم پوشش گیاهی حوضه آبریز (یا حتی ممانعت از تقویت پوشش گیاهی بومی به بهانه کمآبی)
6️⃣ ایجاد صنایع آببر در کنار روانابها و منابع آب شیرین
#بحران_مدیریت_آب
#وزارت_نیرو
✅ @masaf_foods
واحد امنیت غذایی موسسه مصاف
🔰گیاه اسپرس، پر کاربردِ فراموش شده ! 🔹 اسپرس، گیاهی علوفه ای از تیره لگوم ها است که از زمان های خیل
🔰 مزیت های گیاه اسپرس نسبت به یونجه
✔️ به دلیل عدم ایجاد نفخ برای چرای مستقیم دام مناسب می باشد.
✔️ مقاومت به سرما باعث شده که در پاییز مدت طولانی تری به رشد خود ادامه دهد و در بهار نیز زودتر فعالیت رویشی خود را آغاز نماید.
✔️ مقاومت به آفاتی نظیر سرخوطومی ساقه، برگ و ریشه.
✔️ بهبود کیفیت فیزیکی و شیمیایی خاک: به دلیل داشتن ریشه های عمیق باعث شکسته شدن لایه های زیرین خاک شده و همچنین به دلیل داشتن غدد تثبیت کننده ازت بهبود کیفیت خاک می گردد.
✔️ جذابیت گل های آن برای زنبورهای عسل باعث شده تا در افزایش تولید عسل در مناطق زنبورداری استفاده گردد.
✔️ در کشت مخلوط اسپرس و یونجه باعث حفظ یونجه از سرما می شود.
‼ مدت زمانی است که این کشت بومی با بی مهری کارشناسان و کشاورزان منطقه رو به نابودی و فراموش شدن است!
#گیاهان_عوفه_ای
✅ @masaf_foods
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰|🎥 ویدیویی جذاب از برداشت عسل از کندوها
✅ @masaf_foods