⭕️ برج پیزا
🔺 شاید زیباترین و البته مشهورترین گاف معماری دنیا را بتوان در ایتالیا پیدا کرد، جایی که برج پیزا سال هاست کج شده ولی همانجا باقی مانده است. این برج زیر نظر بونانو پیسانو و در سال 1173 شروع به ساخت کرد اما پس از گذشت مدتی خم شده (یکطرف آن با توجه به خطای محاسباتی نشست کرد) و مشکلات فنداسیون آن مشخص شد.
🔺 پس از آن ساخت این برج نیمهکاره رها شد تا اینکه در سال 1372 میلادی کار برج توسط یکی از اقوام پیسانو به پایان رسید.
📌 این گاف بزرگ دنیای معماری همچنان نیز پابرجاست و سال هاست که به جاذبه اصلی گردشگری ایتالیا تبدیل شده است!
📌یعنی یک خطای محاسباتی رو به فضای گردشگری و توریستی تبدیل کردن!!!! اونوقت تو ایران این همه فضای گردشگری داریم و دریغ از بی مدیریتی!
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
📌 استفاده از گیاهان دارویی در طراحی فضای سبز شهری
📝 زیبایی گیاهان دارویی
🔸گیاهان با تنوع در فرم، اندازه و رنگ هر کدام میتوانند زیبایی خاصی را باعث شوند.
🔸از نظر رنگ گل، شاخه و برگ: رنگ گلهای آبی (رزماری، اسطوخودوس)، زرد (مغربی و علف چای)، و انواع رنگهای زرد و نارنجی (گلرنگ،همیشه بهار) سفید، بنفش، صورتی (زوفا، ماریتیغال، گل محمدی) در بین گیاهان دارویی دیده می شود. از نظر رنگ اندام هوایی، زیتون،بومادران، سانتولینا و اسطوخودوس دارای شاخ و برگ خاکستری هستند، عناب برگهایی بهرنگ سبز براق دارد و بومادران استاندارد دارای اندام هوایی به رنگ سبز چمنی است.
🔸از نظر اندازه: انواع بوتهای کوتاه (گل گاوزبان، زوفا و علف چای) متوسط (کرچک و گل محمدی) و انواع بلند (عناب، اکالیپتوس، سنجد، سنا) و گونه های دارای اندام های هوایی رونده (توت روباه) هستند. گیاهانی مانند غارگیلاس و خرزه و همیشه سبز است.
#همگام_با_محیط_زیست
#اقتصاد_مقاومتی_معماری
#نه_به_نهال_مضر
#شهر_پایدار
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
✅ تفکر خلاق
🔸 شناخت محیط و گسترش ارتباط با آن از طریق انعطافپذیری موجب رشد خلاقیت میشود.
🔸 فرهنگ بهترین بستر رشد خلاقیت است. کنکاش در آن، دانستن ریشههای شاخصههای فرهنگی، اسطورهها و کهن الگوها، سعی در باز تعریف کردن آنها، کشف ناخودآگاه خود و حل مسئله به روشی نوین بهترین تمرینها برای ذهن است.
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
واحد معماری و شهرسازی مصاف
🏢 تقابل توسعه عمودی با تأمین آسایش و آرامش به ساکنین ابنیه مسکونی
🔸 امام صادق (ع) در این خصوص چنین میفرمایند:
سه چیز است که در آنها برای مومن آسایش (راحتی) است؛ ... یکی خانهای وسیع که ساتر امور خصوصی او و نقصانها و بدی حالش از چشم مردم باشد.
📚 وسائل الشیعه، جلد ۵، ۲۹۹
🔸 در معماری سنتی ما کاملاً به این مهم توجه میشده است و اغلب خانهها به نحوی ساخته میشدند که وسعت و توسعه افقی آنها، ضمن ایجاد امکان تفکیک اندرونی از بیرونی، امکان مستور کردن امور خصوصی و شخصی ساکنین خانه از چشم دیگران را میسر میساخت.
🔸 اما در شرایط فعلی، بسیاری از خانهها به نحوی ساخته میشوند که بعضاً با باز شدن درب منزل، حتی فضاهای کاملا خصوصی نظیر پستوی اتاقهای خواب نیز در معرض دید دیگران قرار میگیرد.
🔸 ممکن است این اشکال به ذهن متبادر شود که در صورت توسعه عمودی، فضاهای طبقات فوقانی را میتوان به نحو بهتری از معرض دید دیگر افراد (که در ترازهای پایینتر سکونت دارند) خارج ساخت؛ اما بایستی توجه داشت که این نوع طراحی، به از دست رفتن آسایش و آرامش ساکنین ابنیه مجاوری که در ترازهای پایینتر زندگی میکنند منجر میشود زیرا بدیهی است که این افراد دائماً فضای زیست خود را در معرض دید دیگران (که در ترازهای بالاتر هستند) میپندارد.
🔸 نگاهی به وضعیت بازشوهای آپارتمانهای موجود کاملاً مؤید این ادعاست به نحوی که در اغلب موارد، ساکنین آپارتمانها حاضر هستند با وجود محروم شدن از تهویه و نور طبیعی، پنجرههای منازل خود را با راهکارهایی همچون استفاده از شیشه مشجر، پردههای ضخیم و غیره بپوشانند تا در ازای آن، بتوانند محیط زندگی خود را از معرض دید دیگران مصون دارند.
📌 این وضعیت ریشه در همان نیاز اصلی دارد که قرآن از آن به سکون (آرامش) یاد میکند. نیازی که اهمیت آن برای انسان به حدی است که اغلب افراد حاضر هستند در صورت لزوم، موارد مهمی همچون بهرهمندی از نور مستقیم و طبیعی را فدای آن سازند.
#شهرسازی_اسلامی
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🔶 آرامگاه فردوسی حکیم | خراسان رضوی
#ایران_نگین_زمین
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
⭕️ فرهنگ و هویت
🔺 امروز با فاجعهای روبهرو هستیم که به دلیل برتری یافتن ارزشهای مقطعی مادی، جذابیت فنآوری و بیتوجهی به لزوم پاسداشت فرهنگ ارزشها، دانشها، اخلاقیات، هنر و معماری رو به انحطاط است.
🔺 شهرها رو به اغتشاش و بیشکلی میروند، پیوند میان نسلها از هم گسسته میشود و سطح شناختی مردم رو به افول نهاده است.
🔺 هنر و معماری از مهمترین عرصههای ظهور فرهنگ است که به داوری آن میتوان سطح آگاهی و توان فرهنگی سرزمینی را برآورده نمود.
📌 مسابقاتی بی معیار برگزار میشوند که در آن طرحهای هر چه بیهویتتر و بیمعناتر رتبههای بالاتری کسب میکنند.
#هویت_اسلامی_ایرانی
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
⭕️ طراحی فضاهای عمومی شهری
👤میشل روخکیند
🔸 تصور کنید {چه خوب بود} اگر همهٔ کارفرمایان نسبت به جامعهشان سخاوتمندتر بودند و فضاهای سبز جدید، پیادهروهای عریضتر و فضاهای عمومیای از این دست میساختند.
🔸 ما حکومت خوبی نداریم، پس باید راههای دیگری {به جز تدبیر حکومت} برای بهبود فضاهای عمومیمان بیابیم. معماران ناچارند برای آنچه که حکومت در آن قصور میکند خود چارهای بیابند. البته منظورم معماری نمادین نیست چون از آن متنفرم. اما امیدوارم معماری تبدیل به نمادی از مکانی بامعنا شود که فرصتی خوب برای ارتباط اجتماعی جوامع محلی ایجاد میکند. دغدغهٔ معماری باید آن چیزی باشد که میتواند انجام دهد، نه آن چیزی که میتواند به نظر برسد.
📚(در گفتگو با Vladimir Belogolovsky، منتشر شده در وبگاه archdaily، سال ۲۰۱۹)
#بیان_مهرازانه
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
📌 گسترش کاشت درختان میوه در فضاهای عمومی شهری در سالهای اخیر
📝 درختان میوه بهجای درختان اوکالیپتوس در پلدختر
🌱 شهرداری پلدختر بهجای درختان قطع شده اوکالیپتوس در خیابانهای شهر درخت میوه کاشت.
🌱 شهردار پلدختر در گفت و گو با خبرنگار فارس این شهر با بیان اینکه شهرداری پلدختر در یک سال گذشته کاشت نهالهای میوه را در سطح شهر آغاز کرده است، گفت: شهرداری پلدختر تعداد سیصد نهال درخت انجیر، سیصد نهال انجیر بنگال را خریداری نموده و ظرف چند روز آینده در سطح شهر خواهد کاشت.
🌱 محمد نصیری شرفی افزود: درخت اوکالیپتوس در برابر سرما مقاومت ندارد و اگر مدت طولانی در سرمای کمتر از صفر درجه بماند شاخههای آن شکسته شده و ممکن است، خسارات مالی و جانی به شهروندان وارد کند، از اینرو با درخواست شهروندان شهرداری اقدام به قطع این درختان در پلدختر کرده است.
🌱 شهردار پلدختر همچنین یکی دیگر از معایب درخت اوکالیپتوس را ریختن برگهای آن در سطح خیابان دانست و تصریح کرد: هر روز کارگران شهرداری باید وقت زیادی را صرف تمیز کردن و جمعآوری این برگها کنند.
#نه_به_نهال_مضر
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🕌 موقعیت هندسی و کالبدیِ مسجد جامع در بافتهای شهری
🔸 امام علی (ع) میفرماید:
"نماز در مسجد بيت المقدس معادل هزار نماز و در مسجد جامع (اعظم) صد نماز و در مسجد قبيله (محله) بيست و پنج نماز و در مسجد بازار دوازده نماز و نماز شخص مسلمان در خانهاش معادل يك نماز ثواب دارد"
📚 وسائل الشیعه، جلد 5 ،290.
🔸 موقعیت هندسی و کالبدیِ مسجد جامع در بافتهای شهری، بایستی کانونیتر و محوریتر باشد.
🔸 دلیل دیگری که میتوان برای این مهم اقامه نمود این است که ارجحیتِ اقامه نماز در مسجد جامع به معنای لزوم تأمین دسترسی عادلانه همه ساکنان شهر به این مسجد میباشد.
📌 عادلانه ترین موقعیت برای احداث این مسجد، مکانی است که به لحاظ بُعد مکانی، حتیالمقدور از همه محلات و نقاط مختلف شهر به یک فاصله باشد و بدیهی است که این موقعیت، همان کانون هندسیِ شهر میباشد.
#شهرسازی_اسلامی_ایرانی
#مسجد_اسلامی_ایرانی
#معماری_اسلامی_ایرانی
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
💢 جمعآوری آبهای سطحی
🔸 با بررسی سیستم های جمعآوری و انتقال آبهای سطحی ناشی از باران در کشورهای مختلف و مقایسه آن با ایران مهمترین عوامل آب گرفتگی در معابر و ضعفهای اجرایی که در سایر کشورها نیز هنوز کاملا رفع نشده موارد زیر بنظر میرسند:
🔸 عدم شیب بندی صحیح در معابر
🔸 رعایت نکردن تقدم و تأخر در تعمیرات تاسیسات زیر زمینی(اداره آب، گاز و...) که منجر به روسازیهای غیر اصولی میشود و همین عامل سبب به هم خوردن شیب زمین خواهد شد ( در عکسی که در کشور کانادا استان کِبک دیده میشود نیز چنین مشکلاتی وجود دارد)
⭕ مهمترین مشکل که جلوگیری از آن ساده بنظر میرسد ریختن زباله در جویهایی از آب است که دارای درپوش محافظ نیستند(به عکس دوبی دقت شود) که این امر باعث میشود از همه ظرفیت کانال آب استفاده نشود و متعاقبا آب گرفتگی اتفاق بیفتد.
#شهر_پایدار
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari