فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 روز 8 ماه #شعبان 1446
19 ماه #بهمن
🔹
عبادت مدام#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی #جام_معرفت 👇👇👇👇 🌐https://eitaa.com/mefahimqoran
💠
عبادت مدام🔹 آن كه می گوید: ﴿إِنَّ صَلاَتِی وَ نُسُكِی وَ مَحْیای وَ مَمَاتِی لِلّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ﴾، طوری برنامه زیست خود را تنظیم كرده است كه همه كارهای او برای خداست. 🔹 اینكه در زیارت #آل_یاسین كه از بهترین زیارت های ماست به حضرت ولی عصر(ارواحنا فداه) سلام عرض می كنیم، بر جزئیات زندگی آن حضرت سلام عرض می كنیم، می گوییم: ـ سلام بر تو آن وقتی كه می نشینی ـ سلام بر تو آن وقتی كه بلند می شوی این زیارت «آل یاسین» نشان می دهد كه #ولی_عصر_ارواحنا_فداه همه كارهایش «لله» است، لذا ما بر آن وقتی كه حضرت می نشیند سلام می كنیم، بر آن وقتی كه بلند می شود سلام می كنیم. 🔹 اگر موجودی توانست #همه_شئون خود را «لله» تنظیم بكند، این موجود دائماً در عبادت است. اگر گفته شد: «خوشا آنان كه دائم در نمازند» این نه یعنی همیشه نماز می خوانند، بلکه در عین حال كه كارهای عادی دارند، همه كارهای آنها نماز است. 👈 اگر كسی همیشه به یاد حق باشد، مثل این است كه همیشه در نماز است. #آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی #جام_معرفت 📚 سوره مبارکه حشر جلسه 2https://eitaa.com/mefahimqoran
💠
حکومت الهی🔸 دوری از خداوند، تاریکی است. تنها مبدئی که می تواند از این تاریکی رها کند، نور بالذات، خداوند است. در آیت الکرسی، ولایت این امر فقط به خداوند نسبت داده شده و در سوره ابراهیم، این امر به رسول اکرم (ص) نسبت داده شده، زیرا #انسان_کامل، خلیفه خداست و کار او را از طریق خلافت انجام می دهد. 🔸 هدف رسالت و نزول وحی که همان #حکومت_الهی است، نورانی کردن جامعه انسانی است. انسان نورانی از گزند هوا و هوس و دسیسه محفوظ است. انسانی که از لحاظ اندیشه و عمل پاک باشد، شایسته خلافت خداست. هدف نظام اسلامی، «خلیفة الله» شدن انسان است. انسان نورانی با نور الهی حرکت می کند: ﴿...وجَعَلنا لَهُ نورًا یَمشی بِهِ فِی النّاس﴾. 👈 نه تنها قرآن، بلکه #حکومت_اسلامی در پرتو وحی، عامل نورانی شدن انسان هاست و محروم از آن، نوری ندارد: ﴿ومَن لَم یَجعَلِ اللهُ لَهُ نورًا فَما لَهُ مِن نور﴾. #آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی #دهه_فجر 📚 بنیان مرصوص امام خمینی(ره)، ص 334https://eitaa.com/mefahimqoran
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
ویژگیهای ساختاری تفسیر شریف تسنیم
🔹 تفسیر تسنیم 📖 با دو پیشگفتار آغاز میشود:
1️⃣ پیشگفتار مفسر: شامل مباحثی مانند منابع تفسیر، روشهای تفسیری، و علوم قرآنی مؤثر در استنباط از قرآن.
2️⃣ پیشگفتار سوره: در آغاز هر سوره، به معرفی کلی سوره، فضای نزول، اوضاع اجتماعی و رخدادهای زمان نزول میپردازد.
📌 نکته: سورهها هرچند در پاسخ به نیازهای زمان نزول نازل شدهاند، اما پیامهای آنها #فرا_زمانی و قابل استفاده در هر دورهای هستند.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#همایش_تسنیم
#تفسیر_تسنیم
#تسنیم
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 روز 9 ماه #شعبان 1446
20 ماه #بهمن
🔹
فيض استغفار#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی #جام_معرفت https://eitaa.com/mefahimqoran 👇👇👇👇
💠
فیض استغفار🔹 فرمود: «تَعَطَّرُوا بِالاسْتِغْفَارِ»؛ خودتان را با #استغفار معطّر كنید. استغفار یا برای #دفع است یا برای #رفع. 🔹 ما یك بهداشت داریم و یك درمان؛ بهداشت برای این است كه كسی مریض نشود، درمان برای این است كه اگر كسی مریض شد، دارو بخورد و خوب شود. #استغفار دو قسم است: 1️⃣ استغفار بهداشتی: اولیای الهی كه استغفار می كنند، استغفار آنها #بهداشتی است؛ یعنی بیماری به طرف آنها نمی آید؛ 2️⃣ استغفار درمانی: ماها که مبتلا به گناه هستیم، استغفار ما #درمانی است؛ یعنی طلب مغفرت می كنیم كه مشكل ما حلّ شود. 💬 فرمود: «تَعَطَّرُوا بِالاسْتِغْفَارِ لَا تَفْضَحَنَّكُمْ رَوَائِحُ الذُّنُوب»؛ فرمود #گناه_آبرو_بر_است، با استغفار، خودتان را معطر كنید. 👈 اگر جزء اولیای الهی هستید كه این #استغفار، دفع ذنوب است و اگر به آن حدّ نرسیدید، این استغفار، رفع ذنوب است. ما با آبرو زنده ایم؛ گناه، آبروبر است. #آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی #جام_معرفت 📚 درس اخلاق | تاریخ: ۱۳۹۵/۰۹/۱۱ 🌐https://eitaa.com/mefahimqoran
💠
ستون دین🔸 ذات اقدس الهی #جامعه را ستون دین می داند و اگر یک نظامی بخواهد مدیر یک مملکت باشد، باید بداند همان طوری که نماز ستونی دارد، سیاست های دینی ستونی دارد. وجود مبارک علی بن ابی طالب (علیه أفضل صلوات المصلّین) در آن عهدنامه معروف مالک اشتر که در نهج البلاغه آمده است، به مالک فرمود : «إِنَّمَا [ عَمُودُ ] عِمَادُ الدِّینِ وَ جِمَاعُ الْمُسْلِمِینَ وَ الْعُدَّةُ لِلْأَعْدَاءِ الْعَامَّةُ مِنَ الْأُمَّة»؛ مالک! در سیاست، در مدیریت و در حکومت دینی مردم ستون دین هستند؛ مبادا مردم را از مشورت، از رأی گیری و از دخالت در نظر جدا کنی! 🔸 مدیریت تنها برنامه ریزی نیست، بلکه باید جامعه را هم به عنوان #ستون_دین بشناسد... . پس اولین سهم تعیین کننده در مدیریت، شناختن مردم است، حق مردم است، مال مردم است، آبروی مردم است و عِرض مردم است. ذرّه ای از کارهایی که با این اصول هماهنگ نباشد، مدیریت دینی نیست. #آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی #دهه_فجر 📚 سروش هدایت جلد9 ، ص265https://eitaa.com/mefahimqoran
📝تفسیر سوره مبارکه نور آیات ۳۲ الی ۳۴
📖 تفسیر نمونه
↩️ ولى از آنجا که گاه، با تمام تلاش و کوشش، که خود انسان و دیگران مى کنند وسیله ازدواج فراهم نمى گردد، و خواه و ناخواه انسان مجبور است مدتى را با محرومیت بگذراند، مبادا کسانى که در این مرحله قرار دارند گمان کنند آلودگى جنسى براى آنها مجاز است، و ضرورت، چنین ایجاب مى کند.
لذا بلا فاصله دستور پارسائى را ـ هر چند مشکل باشد ـ به آنها داده، مى گوید: و آنها که وسیله ازدواج ندارند، باید عفت پیشه کنند، تا خداوند آنان را به فضلش بى نیاز سازد (وَ لْیَسْتَعْفِفِ الَّذِینَ لا یَجِدُونَ نِکاحاً حَتّى یُغْنِیَهُمُ اللّهُ مِنْ فَضْلِهِ).
نکند در این مرحله بحرانى و در این دوران آزمایش الهى، تن به آلودگى در دهند و خود را معذور بشمرند، که هیچ عذرى پذیرفته نیست، بلکه باید قدرت ایمان، شخصیت و تقوا را در چنین مرحله اى بیازمایند.
و از آنجا که اسلام، به هر مناسبت سخن از بردگان به میان آید، عنایت و توجه خاصى به آزادى آنها نشان مى دهد، از بحث ازدواج، به بحث آزادى بردگان از طریق مکاتبه (بستن قرارداد براى کار کردن غلامان و پرداختن مبلغى به اقساط به مالک خود و آزاد شدن) پرداخته، مى گوید: بردگانى که از شما تقاضاى مکاتبه براى آزادى مى کنند، اگر رشد و صلاح در آنان احساس مى کنید با آنها قرارداد ببندید (وَ الَّذِینَ یَبْتَغُونَ الْکِتابَ مِمّا مَلَکَتْ أَیْمانُکُمْ فَکاتِبُوهُمْ إِنْ عَلِمْتُمْ فِیهِمْ خَیْراً).
منظور از جمله عَلِمْتُمْ فِیهِمْ خَیْراً این است که رشد و صلاحیت کافى براى عقد این قرار داد و سپس توانائى براى انجام آن داشته باشند، و بتوانند بعد از پرداختن مال الکتابه (مبلغى را که قرار داد بسته اند) زندگى مستقلى را شروع کنند.
اما اگر توانائى بر این امور را نداشته باشند، و این کار در مجموع، به ضرر آنها تمام شود و در نتیجه سر بار جامعه شوند، باید به وقت دیگرى موکول کنند که این صلاحیت و توانائى حاصل گردد.
سپس براى این که: بردگان به هنگام اداى این اقساط به زحمت نیفتند دستور مى دهد: چیزى از مال خداوند که به شما داده است به آنها بدهید (وَ آتُوهُمْ مِنْ مالِ اللّهِ الَّذِی آتاکُمْ).
در این که: منظور از این مال، چه مالى است که باید به این بردگان داد؟ در میان مفسران گفتگو است:
جمع کثیرى گفته اند: منظور این است که سهمى از زکات، ـ همان گونه که در آیه ۶٠ سوره توبه آمده است ـ به آنها پرداخته شود تا بتوانند دین خود را ادا کنند و آزاد شوند.
بعضى دیگر گفته اند: منظور آن است که صاحب برده، قسمتى از اقساط را به او ببخشد، و یا اگر دریافت داشته، به او باز گرداند، تا توانائى بیشتر بر نجات خود از اسارت و بردگى، پیدا کند.
این احتمال نیز وجود دارد: در آغاز کار که بردگان توانائى بر تهیه مال ندارند چیزى به عنوان کمک خرج یا سرمایه مختصر به آنها بدهند، تا بتوانند به کسب و کارى مشغول شوند، هم خود را اداره کنند، و هم اقساط دین خویش را بپردازند.
البته سه تفسیر فوق با هم منافاتى ندارد و ممکن است مجموعاً در مفهوم آیه جمع باشد، هدف واقعى این است که: مسلمانان، این گروه مستضعف را تحت پوشش کمک هاى خود قرار دهند تا هر چه زودتر خلاصى یابند.
در حدیثى از امام صادق(علیه السلام) در تفسیر این آیه مى خوانیم: تَضَعُ عَنْهُ مِنْ نُجُومِهِ الَّتِی لَمْ تَکُنْ تُرِیدُ أَنْ تَنْقُصَهُ مِنْهَا وَ لا تَزِیدُ فَوْقَ مَا فِی نَفْسِکَ .(۴)
اشاره به این که: بعضى براى این که کلاه شرعى درست کنند و بگویند: ما طبق آیه فوق به بردگان خود کمک کرده ایم و تخفیف داده ایم، مبلغ مال الکتابة را بیش از آنچه در نظر داشتند مى نوشتند، تا به هنگام تخفیف دادن درست همان مقدارى را که مى خواستند بى کم و کاست دریافت دارند! امام صادق(علیه السلام) از این کار نهى مى فرماید و مى گوید: باید تخفیف از چیزى باشد که واقعا در نظر داشته از او بگیرد !.
در دنباله آیه، به یکى از اعمال بسیار زشت بعضى از دنیا پرستان در مورد بردگان اشاره کرده، مى فرماید: کنیزان خود را به خاطر تحصیل متاع زود گذر دنیا مجبور به خودفروشى نکنید، اگر آنها مى خواهند پاک بمانند ! (وَ لا تُکْرِهُوا فَتَیاتِکُمْ عَلَى الْبِغاءِ إِنْ أَرَدْنَ تَحَصُّناً لِتَبْتَغُوا عَرَضَ الْحَیاةِ الدُّنْیا).
بعضى از مفسران در شأن نزول این جمله گفته اند: عبداللّه بن ابى شش کنیز داشت که آنها را مجبور به کسب در آمد برایش او از طریق خودفروشى مى کرد! هنگامى که حکم اسلام درباره مبارزه با اعمال منافى با عفت (در این سوره) صادر شد، آنها به خدمت پیامبر(صلى الله علیه وآله) آمدند و از این ماجرا شکایت کردند آیه فوق نازل شد و از این کار نهى کرد .(۵)
✍ پی نوشت:
۴ ـ نور الثقلین ، جلد ۳، صفحه ۶٠۱.
۵ ـ مجمع البیان ، ذیل آیه مورد بحث و تفسیر قرطبى (با مختصر تفاوت).
↩️ ادامه دارد...
#در_محضر_اهل_بیت
🌙 روزهے بـرتـر!
☀️پیامبر اکرم (ﷺ) :
✓ به پيامبر خدا گفتند: كدام روزه برتر است؟ فرمود:
«روزه شعبان در بزرگداشتِ رمضان».
⁙ قيلَ : يا رَسولَ اللّهِ، أيُ الصَّومِ أفضَلُ؟ قالَ: «صَومُ شَعبانَ تَعظيما لِرَمَضانَ».
📚 السنن الكبرى ج ٤ ص ٥٠٣ ح ٨٥١٧
#ماه_شعبانhttps://eitaa.com/mefahimqoran
📝تفسیر سوره مبارکه نور آیات ۳۲ الی ۳۴
📖 منبع: تفسیر «نمونه» آیت الله مکارم شیرازی
↩️ این آیه نشان مى دهد: تا چه حدّ در عصر جاهلیت، مردم گرفتار انحطاط و سقوط اخلاقى بودند که حتى بعد از ظهور اسلام نیز بعضاً به کار خود ادامه مى دادند، تا این که آیه فوق نازل شد و به این وضع ننگین خاتمه داد.
اما متأسفانه در عصر ما که بعضى آن را عصر جاهلیت قرن بیستم نام نهاده اند، در بعضى از کشورها که دم از تمدن و حقوق بشر مى زنند این عمل به شدت ادامه دارد، و حتى در مملکت ما، در عصر طاغوت، نیز به صورت وحشتناکى وجود داشت که دختران معصوم و زنان ناآگاه را فریب مى دادند، و به مراکز فساد مى کشاندند و با طرح هاى شیطانى مخصوص آنها را مجبور به خودفروشى مى کردند و راه فرار را از هر طریق به روى آنها مى بستند، تا از این طریق در آمدهاى سرشارى را فراهم سازند که شرح این ماجرا، بسیار دردناک، و از عهده این سخن خارج است.
گرچه ظاهراً بردگى به صورت سابق وجود ندارد، ولى در دنیاى به اصطلاح متمدن، جنایاتى مى شود که از دوران بردگى به مراتب وحشتناک تر است، خداوند مردم جهان را از شر این انسان هاى متمدن نما حفظ کند، و خدا را شکر که در محیط ما بعد از انقلاب اسلامى، به این اعمال ننگین خاتمه داده شد.
ذکر این نکته نیز لازم است که: جمله اِنْ أَرَدْنَ تَحَصُّنّاً: اگر آنها مى خواهند پاک بمانند... مفهومش این نیست که اگر خود آن زنها مایل به این کار باشند اجبار آنها مانعى ندارد، بلکه این تعبیر از قبیل منتفى به انتفاء موضوع است زیرا عنوان اکراه در صورت عدم تمایل صادق است و گر نه خودفروشى و تشویق به آن، به هر حال گناه بزرگى است.
این تعبیر براى آن است که اگر صاحبان این کنیزان مختصر غیرتى داشته باشند به غیرت آنها بر خورد، مفهوم آیه این است: این کنیزان که ظاهراً در سطح پائینترى قرار دارند مایل به این آلودگى نیستند شما که آن همه ادعا دارید، چرا تن به چنین پستى در مى دهید؟!
در پایان آیه ـ چنان که روش قرآن است ـ براى این که: راه بازگشت را به روى گنهکاران نبندد بلکه آنها را تشویق به توبه و اصلاح کند، مى گوید: و هر کس آنها را بر این کار اکراه کند (سپس پشیمان گردد) خداوند بعد از اکراه آنها غفور و رحیم است (وَ مَنْ یُکْرِهْهُنَّ فَإِنَّ اللّهَ مِنْ بَعْدِ إِکْراهِهِنَّ غَفُورٌ رَحِیمٌ ).
این جمله، چنان که گفتیم، ممکن است اشاره به وضع صاحبان آن کنیزان باشد که از گذشته تاریک و ننگین خود پشیمان و آماده توبه و اصلاح خویشتن هستند، و یا اشاره به آن زنانى است که تحت فشار و اجبار، تن به این کار مى دادند.
* * *
در آخرین آیات مورد بحث ـ همان گونه که روش قرآن است ـ به صورت یک جمع بندى اشاره به بحث هاى گذشته کرده مى فرماید: ما بر شما آیاتى فرستادیم که حقائق بسیارى را تبیین مى کند (وَ لَقَدْ أَنْزَلْنا إِلَیْکُمْ آیات مُبَیِّنات).
و نیز مثل ها و اخبارى از کسانى که پیش از شما بودند (و سر نوشت آنها درس عبرتى براى امروز شما است) (وَ مَثَلاً مِنَ الَّذِینَ خَلَوْا مِنْ قَبْلِکُمْ).
و نیز موعظه و پند و اندرزى براى پرهیزکاران (وَ مَوْعِظَةً لِلْمُتَّقِینَ).
* * *
نکته ها:
۱ ـ ازدواج یک سنت الهى
گر چه امروز مسأله ازدواج آن قدر در میان آداب و رسوم غلط و حتى خرافات پیچیده شده که به صورت یک جاده صعب العبور یا غیر قابل عبور، براى جوانان در آمده است، ولى قطع نظر از این پیرایه ها، ازدواج یک حکم فطرى و هماهنگ قانون آفرینش است که انسان براى بقاء نسل، آرامش جسم و روح و حل مشکلات زندگى احتیاج به ازدواج سالم دارد.
اسلام که هماهنگ با آفرینش گام بر مى دارد، نیز در این زمینه تعبیرات جالب و مؤثرى دارد، از جمله حدیث معروف پیامبر(صلى الله علیه وآله) است:
تَناکَحُوا، وَ تَناسَلُوا تَکَثَّرُوا فَاِنِّى أُباهِى بِکُمُ الأُمَمَ یَوْمَ الْقِیامَةِ وَ لَوْ بِالْسِقْطِ: ازدواج کنید تا نسل شما فزونى گیرد که من با فزونى جمعیت شما حتى با فرزندان سقط شده، در قیامت به دیگر امت ها مباهات مى کنم !.(۶)
و در حدیث دیگر از آن حضرت مى خوانیم: مَنْ تَزَوَّجَ فَقَدْ أَحْرَزَ نِصْفَ دِیْنِهِ فَلْیَتَّقِ اللّهَ فِى النِّصْفِ الْباقِى: کسى که همسر اختیار کند، نیمى از دین خود را محفوظ داشته، و باید مراقب نیم دیگر باشد .(۷)
✍ پی نوشت:
۶ و ۷ ـ سفینة البحار ، جلد ۱، صفحه ۵۶۱ (ماده زوج).
↩️ ادامه دارد...https://eitaa.com/mefahimqoran
011_Jahad_Ba_Nafs_aminikhaah.ir.mp3
7.03M
⚔ جهاد با نفس
🗣جلسه یازدهم
🎙استاد امینی خواه
#موعظهhttps://eitaa.com/mefahimqoran
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
احکام
اگه رکوع یادت رفت
____////🍃https://eitaa.com/mefahimqoran