📚 جدیدترین اثر فقهی آیتالله سیداحمد خاتمی منتشر شد
📕 جدیدترین اثر فقهی آیتالله سیداحمد خاتمی با عنوان «فقه الحکومۀ» که برگرفته از درس خارج اوست، توسط حجتالاسلام علی احمدخواه کوهنانی تدوین و توسط دفتر نشر معارف راهی بازار کتاب شد.
📕 این اثر جدید به بررسی و تبیین مبانی فقهی موضوع «ولایت فقیه» میپردازد. سیر منطقی اثر با توجه به تبویب صحیح و دستهبندی درست از آیات، روایات، شرایط و حدود اختیارات ولی فقیه از جمله ویژگیهای کتاب است.
📕 کتاب «فقهالحکومه؛ بررسی مبانی فقهی ولایت فقیه» در قطع وزیری و در ۵۲۳ صفحه و با قیمت ۶۰ هزار تومان در دسترس علاقهمندان قرار دارد.
📝 محقق کتاب در مورد سیر تدوین کتاب آورده است «کتاب حاضر سلسله درسهای خارج فقه آیتالله حاج سید احمد خاتمی(دام ظله) در سال تحصیلی ۹۳ و ۹۴ شمسی است که به مبانی ولایت فقیه از منظر قرآن و سنت پرداخته است. در این کتاب بر پایه آیات و روایات، به بحث و بررسی موضوعاتی همچون مهندسی دین در باب حکومت، تشکیل حکومت در زمان غیبت معصوم، نظریهها، پیشینه، مفاهیم، ادله، شبهات، نقش مردم، شرایط و ویژگیهای حاکم اسلامی، حدود و اختیارات ولی فقیه و مسائل مرتبط با آن پرداخته است.»
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#معرفی_کتاب
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💯 گزارش اجمالی؛
📌 موضوع: آینده فقه شیعه و حکومت اسلامی
🔰 استاد عبدالکریم فرحانی در مدرسه تابستانه منهاج که از سوی دبیرخانه مفتاح و با همکاری مدرسه تخصصی فقه امام کاظم(ع) برگزار گردید، تأکید کرد؛
❇️ امروزه نبود اصول فقه متناظر و متناسب با فقه حکومتی، اقبال و اشراف طلاب و اساتید حوزه علمیه را به این موضوع کاهش داده است. از اینرو تدوین اصول فقهی متناسب با فقه حکومتی لازم است تا فقه بتواند در عصر حاضر پاسخگوی مسائل حکومتی و سیاسی دوره خود باشد.
❇️ تا پیش از حضور امام خمینی(ره) در صحنه سیاسی و دینی اسلام، سه تلقی متفاوت از اسلام وجود داشت؛ نخست، تلقی شرقی از اسلام؛ دوم، تلقی غربی اروپایی از اسلام و سوم، تلقی اسلام آمریکایی بود که خصوصیت مشترک این سه تلقی، عدم وجود حکومت اسلام در آنها بود.
❇️ تلقی امام راحل از اسلام؛ اسلام واقعی اسلام ناب محمدی بوده و حکومت از لوازم اصلی فقه شیعه به شمار میآید. این مطلب در نظریه ولایت فقیه متبلور بوده و امام(ره) با دلائلی از فقه جواهری(فقه سنتی) ولایت فقیه را اثبات میکند. ادله اثبات آن را نیز همان ادله اثبات امامت قرار داده و در جملهای معروف تصور ولایت فقیه را موجب تصدیق آن میدانند.
🔻 دو جریان متفاوت در حوزه علمیه قم با نگاهی آینده محور و به تعبیر بهتر تمدن محور؛
1️⃣ نخست، جریان فکری و فقه محور امام خمینی(ره).
2️⃣ دوم، جریان فکری و قرآن محور علامه طباطبایی(ره).
هر دوی این جریانها در نهایت در راستای آینده حکومت اسلامی و تمدن اسلامی تلاش میکردند.
🔻 این دو جریان برخلاف مارکسیست تاریخ را به ۳ دوره تقسیم کردند؛
1️⃣ دوره نخست، دوره جهل و کودکی تاریخ که همان دوره بدء و شروع نبوت بود. در این دوره مردم از لحاظ فکری رشد چندانی نیافته بودند، لذا پیامبران این دوره برای حجیت خود نیاز به معجزه و این دست مسائل داشتند.
2️⃣ دوره دوم، دوره عقل و علم تاریخ است که همان دوره ختم نبوت است. در این دوره بشر از نظر علمی و عقلی به رشد قابل توجهی رسیده بود و دیگر نیازی به رسول نبود، لذا با حضور نبی مکرم اسلام ختم نبوت اعلام شد.
3️⃣ دوره سوم، دوره آینده حکومت اسلامی و بلوغ و پختگی تاریخ است که همان دوره تمدن سازی اسلامی(دوره ایمان و عمل صالح) میباشد؛ «وعد الله الذین آمنوا منکم و عملوا الصالحات لیستخلفنّ لهم فی الأرض و لیمکننّ لهم دینهم و... .»(نور/55)
🔻 سیر خلافت در اندیشه علامه طباطبایی(ره)؛
1️⃣ خلافت آدم که در آن حرفی از حکم و حکومت نیست.
2️⃣ خلافت داوود که خداوند به او دستور میدهد در میان امت خود حکم کند که مصداق اقل آن قضاوت است.
3️⃣ خلافت رسول الله(ص) و دوره خاتم النبیین.
4️⃣ خلافت بقیه الله و دوره خاتم الاولیاء.
❇️ استکمال در اندیشه علامه طباطبایی به دو نوع «فردی» و «جامعه به عنوان یک مرکب حقیقی» تقسیم میشود.
❇️ غایت استکمال فرد و جامعه در حکومت خاتم الاولیاء صورت میپذیرد. ولایت و استکمال فرد غیر از ولایت جامعه است، در زمان رسول الله(ص) ولایت فردی حاصل شد؛ ولی هیچگاه امت ایشان به ولایت و استکمال نرسید.
❇️ آینده حکومت اسلامی مرحله تمدن اسلامی و دوران خلافت خاتم الاولیاء است که در آن دوره ولایت فرد و جامعه با هم صورت خواهد پذیرفت و فقه به عنوان قوه تجویزکننده و سائق حکومت باید در این زمینه برای رسیدن به این ولایت تلاش کند که نخستین قدم در این زمینه تدوین اصول فقه متناسب با فقه حکومتی است.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
8.11M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 اهمیت مسئله #غناء
🔺 دقایقی از جلسات درس خارج حضرت آیتالله خامنهای با موضوع غناء
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢معیار صحت علوم انسانی اسلامی سیره، گفتار و رفتار معصومین(ع) است
📌سید محمدرضا تقوی، استاد روانشناسی دانشگاه شیراز در یادداشتی مطرح کرد:
🔹ملاک صحت علوم انسانی متداول، هنجارمداری یعنی متوسط عملکرد استفاده کنندگان از برنامه و ملاک صحت علوم انسانی اسلامی، ملاکمداری یعنی سیره، گفتار و رفتار امام معصوم(ع) است.
🔹از منظر علوم انسانی اسلامی، میتوان روابط در یک سامانه اجتماعی را به نسبتی تعیین نمود که دین مقرر داشته و آن را مایه رشد انسان قرارداده است.
🔹تحول در علوم انسانی نیازمند گفتمانسازی، داشتن مطالبه و شکل دادن واقعیت است. انسان عامل و خلاق میتواند واقعیت را به شکلهای متعدد و متناسب با تعریفی که از انسان، معرفت و غایت ارائه میکند، محقق گرداند.
🔹در علوم انسانی اسلامی، معیار صحت دانش تولید شده آن است که بتواند الف) سودمندی و کارایی برنامه توسط کاربران، در عمل و تجربه اجتماعی نشان داده شود و ب) ضمن انطباق کلی با اهداف و غایات در نظر گرفته شده برای انسان(از سوی شارع)، با مجموعه سبک زندگی اسلامی هماهنگ و مقوم سایر احکام دین باشد بنحوی که شاهد بیشترین هماهنگی در کل نظامواره سبک زندگی باشیم.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/AOZXv
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#سید_محمدرضا_تقوی
#یادداشت
#شیراز
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢 مدرسه تابستانه منهاج؛
📌 موضوع: ساختار حکومتی اسلام به قدر مقدور با تقریر میرزای نائینی
👤 استاد محمدحسین ملکزاده
🕓 زمان برگزاری: شنبه ۵ مردادماه الی دوشنبه ۷ مردادماه، ساعت ۹ صبح
💫 مکان برگزاری: قم، مدرسه تخصصی فقه امام کاظم(ع)
🌐 ثبت نام: http://yon.ir/74CkU
☎️ پاسخگویی: ۰۹۱۰۷۶۶۰۳۵۶
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
♨️ گزارش اجمالی؛
📌 موضوع: بررسی تطبیقی نظریه سیاسی محمدحسن نجفی، ملا احمد نراقی و امام خمینی(ره)
✅ استاد سید سجاد ایزدهی، در مدرسه تابستانه منهاج که از سوی دبیرخانه مفتاح و با همکاری مدرسه تخصصی فقه امام کاظم(ع) برگزار گردید، گفت:
📝 در تاریخ فقه شیعه مفاهیمی تحت عنوان فقهالحکومه و فقهالسیاسه به چشم میخورد؛ ولی به علت عدم وجود دولت شیعی مفاهیمی مثل فقهالحکومی از جمله مفاهیم بدیع و تازه فقه معاصر شیعه است که در میان اهلسنت به سبب داشتن حکومت و دولت سابقه بیشتری دارد.
📝 اهلسنت به واسطه کمبود منابع و تراث روایی نسبت به مکتب تشیع، زودتر وارد چرخه اجتهاد و استنباط شد و این مسیر را از همان ابتدا با قیاس و استحسان شروع کرد. فقه حکومتی اهلسنت نیز با قیاس و استحسان شروع شده است.
📝 مکتب تشیع به علت حضور معصومین(ع) و دایره وسیعی از روایات و احادیث دیرتر وارد چرخه اجتهاد شده و به پشتوانه احادیث و روایات از گزند خطراتی چون استحسان و قیاس در مسیر اجتهاد بر حذر مانده است.
📝 در زمان غیبت و دور شدن از امام و نصوص روایی، فقهای شیعه با اجتهاد و استنباط سعی بر حل معضلات و مسائل جامعه کردند. برای نمونه فتوای مشهور محقق کرکی مبنی بر وجوب تخییری نماز جمعه(به عنوان تریبون حکومت اسلامی) در زمان غیبت مورد توجه است.
📝 فقیه در فقه به دنبال حجیت است و برای پاسخ به هر مسألهای باید حکم آن مستظهر به نص و شرع باشد. در این زمینه دو مشکل اساسی وجود دارد؛ نخست، دین عصری و ناظر به زمان خاصی نیست و باید امتداد داشته باشد. دوم، دین نباید غرق در تحولات زمانی شود در غیر این صورت در چنگال سکولاریسم گرفتار خواهد شد.
📝 «فقه حکومتی چطور باید ناظر به مسائل روز صحبت کند ولی در دامان سکولاریسم نیفتد؟» پاسخ این پرسش در گرو تصور و مفهومشناسی مصلحت نهفته و نوع نگاه به آن رویکرد کلی در زمینه فقه حکومتی را مشخص خواهد کرد.
🔻 در حکومت اسلامی بدون مصلحتسنجی کار پیش نمیرود. مصلحت دارای انواعی است؛
1️⃣ مصلحت سنی: احکام در آن توسط مصلحتسنجی حاکم جائر صادر میشود.
2️⃣ مصلحت فرصتطلبی مادی: اولویت در آن منافع شخصی، گروهی و حزبی است.
3️⃣ مصلحت شیعی: در سایه ضوابط فقهی و اسلامی از جانب حاکم عادل صادر میشود.
📝 موارد عمده مصلحت پنج مورد است که به آنها مصالح خمسه گفته میشود. این مصالح خط قرمز فقه شیعه است و هیچ فردی در مورد آنها حق مصلحتسنجی ندارد. این مصالح عبارتند از «حفظ دین»، «حفظ جان»، «حفظ مال»، «حفظ نسل» و «حفظ عقل.»
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
بستان.gif
1.85M
💠 در حال برگزاری است؛
💢 مدرسه تابستانه منهاج
📌 موضوع: نظام جنسیت در اسلام
👤 استاد حسین بستان
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢مهمترین رخدادهای حوزه در هفتهای که گذشت؛
📌حوزههای علمیه در هفتهی گذشته شاهد رویدادها و حوادث مختلف علمی، پژوهشی، سیاسی، دینی و... بودند؛ با مروری کوتاه به مهمترین این مسائل پرداخته شده است که برخی از عناوین آن به قرار ذیل است:
📝 مضجع منور امام علی بن موسیالرضا(ع) با حضور مراجع عظام تقلید غبارروبی شد
📝 طلاب بیش از همیشه برای حضور و پاسخگویی در جامعه اهتمام داشته باشند
📝 اصالتهای درسی حوزه حفظ شود
📝 آخوند سکولار مضر به حال اسلام است
📝 جدیدترین اثر فقهی آیتالله سیداحمد خاتمی منتشر شد
📝 موسیقی حرام، فراخوانی از سوی شیطان است
📝 انقلاب اسلامی به دنبال جبران گسست و خلأ تاریخی علوم ناظر به عرصه تمدنسازی است
📝 حوزه گستره پژوهشی در زمینه فقه حکومتی را افزایش دهد
📝 حوزه علمیه خود را برای پاسخگویی همه جانبه آماده کند
📝 تربیت صد طلبه با کیفیت، بهتر از آن است که ۱۰۰۰ طلبه داشته باشیم
📝 لجنههای تبلیغی با حضور استعدادهای تبلیعی تشکیل شود
📝 کشورهای غیراسلامی هم از حوزههای علمیه توقع نظریهپردازی دارند
📝 شناسایی ۳۷۳ استعداد برتر در حوزههای علمیه خواهران
و ....
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/SuHVh
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
ملک زاده.gif
1.8M
💠 در حال برگزاری است؛
💢 مدرسه تابستانه منهاج
📌 موضوع: ساختار حکومتی اسلام به قدر مقدور با تقریر میرزای نائینی
👤 استاد محمدحسین ملکزاده
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢تساوی دیه زن و مرد حکم ثانویه و به صلاحدید حکومت است
📌آیتالله محسن اراکی، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در گفتوگویی مطرح کرد:
🔹دیه در شرع، احکام اولیه و ثانویه دارد و حکم اولیه بر عدم تساوی است، فلسفه آن نیز در فقه شیعه آمده و حکم روی هوا نیست.
🔹اگر حکومت اسلامی صلاحدید که بر دیه زن مقداری افزوده شود تا با دیه مرد برابر شود، محدودیت شرعی ندارد و بر اساس حکم ثانوی انجام میشود.
🔹درسنامه غنا و موسیقی رهبر معظم انقلاب دارای جامعیت است و بنده سابقهای در میان فقها در این تراز در مورد غنا و موسیقی سراغ ندارم به ویژه اینکه بحثی قرآنی و روایی پیرامون بحث غنا و موسیقی از سوی مقام معظم رهبری ارائه شده است.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/dYJ7E
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#آیتالله_اراکی
#گفتگو
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢از سوی دانشگاه فردوسی مشهد؛
📌شماره ۱۱۶ فصلنامه «فقه و اصول» منتشر شد
🔻برخی از عناوین مقالات بدین شرح است:
🔹بررسی حكم فقهی اخراج متاع از حرز در حال هیپنوتیزم
🔹شرط خیار در عقد كفالت از منظر فقه تطبیقی
🔹معناشناسی سبالنبی(ص) و نحوه تحقق آن با نگاه به قانون مجازات اسلامی
🔹پرداخت خمس، از حكم تكلیفی محض تا حكم وضعی اشاعه در ملكیت
🔹«قدرت تامه» شرط انشاء، فعلیت یا تنجز
🔹بررسی چیستی سیاق با رویكرد فقهی و اصولی
🔹و...
📖 اطلاعات بیشتر در:
🌐 http://yon.ir/Cvnqb
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#معرفی_نشریه
#مشهد
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💯 گزارش اجمالی؛
📌 موضوع: نظام جنسیت در اسلام
📚 استاد حسین بستان در مدرسه تابستانه منهاج که از سوی دبیرخانه مفتاح و با همکاری مدرسه تخصصی فقه امام کاظم(ع) برگزار شد، بیان داشت؛
❇️ یکی از شبهات فمینیسمها این است «چرا پسر بدون اذن پدر میتواند ازدواج کند، ولی دختر نمیتواند؟» شهید مطهری در پاسخ میگوید: اذن پدر یک راهکار حمایتی است تا دختر فریب نخورد و در حقیقت به نفع او است، چون هم پدر جنس مرد را بهتر میشناسد و هم تجربه دختر کمتر است.
❇️ فقها تأکید میکنند اذن پدر تا زمانی شرط است که دختر را به ازدواج مجبور نکند، اگر مجبور کند ولایت و اذن او ساقط میشود.
❇️ به پرسش «آیا پدر در انتخاب همسر برای دختر خود استقلال دارد، یعنی اگر از جوانی خوشش بیاید، میتواند به عنوان داماد خود انتخاب کند؟» دو گونه میتوان پاسخ داد؛ 1- رشیده بودن را ملاک قرار دهیم، یعنی اگر دختر رشیده بود پدر نمیتواند چنین کاری کند. 2- حکم ثانوی مسأله را به عنوان تبعات و پیامدهای اجتماعی در نظر بگیریم. یعنی بگوییم در جامعه امروزی دختران استقلال پدر در انتخاب همسرشان را نمیپذیرند.
❇️ در بحث جنسیت برخی از مسائل را میتوان با نگاه فقه سنتی حل کرد، ولی در بسیاری از مسائل نیازمند بازنگری با رویکرد اجتماعی هستیم.
❇️ یکی از آسیبهایی که جریان روشنفکری را تهدید میکند این است که به بهانه عقلانی نبودن برخی احکام، احکام الهی را زیر سؤال میبرند.
❇️ در جواز تعدد زوجات هیچگونه خدشهای وجود ندارد، چون در قرآن، روایات، سیره عملی اهلبیت(ع) و فتوای فقها مستندات آن موجود است.
❇️ در تعدد زوجات قید عدالت را شرط دانستهاند که مراد عدالت در محبت نیست، چون امکانپذیر نیست، بلکه مراد عدالت در نفقه و همخوابگی است.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com