💢 شیخ فضلالله نوری مجلس را مشروع میدانست مشروط بر اینکه با ولایتفقیه سازگار باشد
🔰 آیتالله محمدعلی مدرسی یزدی در درس خارج فقه قانونگذاری تأکید کرد؛
📙 از جمله علمای شاخص مشروطه که نظر به نهاد قانونگذاری داشتهاند، شیخ فضلالله نوری بود. ایشان نخست دغدغه زیادی نسبت به قانونگذاری و نهاد قانونگذاری موجود در آن زمان داشت. ولی بعدها با آن به مخالفت پرداخت.
📙 اشکالشان این بود که مجلس با این همه تشریفات، حوزه اختیارات قابل ملاحظهای ندارد و قانونگذاری در این حد نیاز به تشکیل مجلس و مطرح شدن وکالت و... ندارد.
📙 شاید بتوان به مرحوم نوری نسبت داد که مجلسی با حوزه اختیارات محدود، در نظر ایشان محذور شرعی ندارد. لذا ایشان در آغاز موافق و طرفدار مشروطه بود. اما با اختیارات فراتر از این برای مجلس که به عقیده ایشان از امور عامه و در حیطه اختیارات فقها است مخالفت داشته است.
📙 با این توضیح حتی بر مبنای شیخ فضلالله نوری تشکیل مجلس فی الجمله وجه مشروعی دارد. اگر طوری باشد که با ولایت فقیه سازگار باشد ایشان هم قاعدتاً میپذیرند. همینطور اگر به صورت محدود و در حیطهی تنظیم امور حکومتی باشد ایشان مخالفتی ندارند.
📝 متن کامل: http://meftaah.com/?p=22984
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حقوق
#درس_خارج
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📒 ولایت تربیتی به معنای عهدهداری و تسلط و سرپرستی بر شخص و عهده داری امر تربیت اوست
📖 حجتالاسلام والمسلمین ابوالقاسم مقیمیحاجی در درس خارج فقه تربیت:
🔹 ولایت در لغت به معنای قرب و نزدیکی است و(توالی) به معنای این است که بین دو شئ چیزی غیر از آن دو نباشد. به امیر هم والی گفته میشود، به دلیل اینکه نزدیکترین فرد به حکومت است.
🔹 ولایت به کسر اسم و به فتح مصدر است. ولایت، به معنای تسلط و سرپرستی، معنای لازمیِ ولایت است، یعنی کسی که عهده دار امری میشود، از هر کس دیگری به آن امر نزدیکتر است و چون نزدیکترین فرد به عهده داری امور طفل، پدر اوست به او ولی اطلاق میشود.
🔹 در اصطلاح فقهی یک تعریف جامعی مطرح نشده است. در کتب فقهی ولایت در هر بابی ناظر به مباحث مطرح در آن باب معنا شده است. مرحوم نائینی میگوید: ولایت یک نوع ریاست سیاسی بر امور دنیوی، اخروی، زندگی و معاد مردم است. این مربوط به ولایت حاکم است.
🔹 مرحوم اصفهانی میگوید: ولایت به دست گرفتن زمام امور چیزی به دست شخصی خاص است به صورتی که تحت اختیار انسان باشد که این معنا مساوی است با جواز در تصرفات ترخیص در سایر امور مربوط به آن شئ. این معنا بر حاکم و غیر حاکم صادق است.
🔹 بنابراین ولایت تربیتی به معنای عهدهداری و تسلط و سرپرستی بر شخص و عهده داری امر تربیت او است.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فرهنگ
#درس_خارج
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
✅ ظرفیتشناسی ماه رمضان
🔻 آیتالله ابوالقاسم علیدوست در نشست «تفسیر موضوعی و معارفی قرآن» بیان داشت؛
📖 از دو آیه قرآن برای بیان سه ظرفیتی که در ماه رمضان وجود دارد میتوان استفاده کرد؛ یکی آیه ۱۸۵ سوره بقره است که به دو ظرفیت اشاره میکند و آیه نخست سوره قدر نیز به ظرفیتی دیگر.
📖 در باب مراتب روزه، معروف این است که میگویند روزه شکم و شهوت، روزه فقهی است و دوم، روزه از گناه است. اما از تراث دینی برمیآید که روزه چهار قسم است؛
🔹 قسم اول، همین روزه شکم و شهوت است که انسان روزه بگیرد، غذا نخور، ننوشد و از شهوت استفاده نکند که روزه فقهی شکل بگیرد.
🔹 قسم دوم، روزه از گناهان است.
🔹 قسم سوم نیز تصفیه درون و روزه اعضا و جوارح است. انسان وقتی روزه میگیرد، باطن را باید تصفیه کند.
🔹 قسم چهارم که کمتر مورد توجه قرار گرفته و در تراث اسلامی وجود دارد، عبارت از روزه روح است.
📖 تفاوت قسم چهارم با اقسام قبل این است که دیگر بحث گناه و زدودن رذائل نیست، بلکه انسان باید از دنیای حلال نیز روزه بگیرد.
📝 متن کامل: http://meftaah.com/?p=22928
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢 حوزه باید وارد سیاستگذاری دقیق، برنامهریزی و بودجهریزی شود
✅ حجتالاسلام والمسلمین سید کاظم رجایی در گفتوگویی مطرح کرد؛
📙 تکلیف اساسی حوزه بر پایه فقه حکومتی، سیاستگذاری و ورود در عرصه سیاستگذاری است؛ چون عرصه سیاستگذاری عرصه هدایت جامعه به سمت پیشرفت است. حوزه حتماً باید وارد سیاستگذاری دقیق، برنامهریزی و بودجهریزی شود.
📙 مدل دقیق بودجهریزی باید از درون کتاب و سنت استخراج شود. بنابراین سیاستگذاری صحیح و دقیق، وظیفه ذاتی حوزه است.
📙 آنچه را رهبری بهعنوان سیاستها میخواهد، دیدگاه اسلامی است؛ ولی آنچه را که آقایان بهعنوان برنامهریزی میدانند، دیدگاه غربی است.
📙 انتظار ما از مرکز تحقیقات اسلامی مجلس این است که نماد ظاهری نباشد، یعنی اینکه فقط تابلویی را بلند کنیم و بگوییم رابطه بین مجلس و حوزه برقرار است. این کافی نیست. این تابلو باید واقعی باشد و تابلو زمانی واقعی است که همّ و غم مجلس این باشد که حوزه را وارد عرصه قانونگذاری کند و قانونگذاری را بر پایه شریعت قرار دهد.
📙 نیازها و مطالبات، از حوزه زیاد است؛ ولی حمایت نمیکنند و همه امکانات برای اجرای نظام سرمایهداری در کشور فراهم است. با این حال وقتی چیزی ارائه میکنیم، مورد اعتنا قرار نمیگیرد.
📙 مرکز تحقیقات اسلامی مجلس میتواند حلقه وصلی بین قوه مقننه و حوزه علمیه باشد تا دیدگاههای ناب اسلامی را وارد مرحله تقنین کند و شریعت را مبنای قوانین قرار دهد.
📖 متن کامل: http://meftaah.com/?p=23003
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#سیاست
#گفتگو
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢 نقاط قوت و ضعف رمز ارزها/ تأمین امنیت تبادلات و مبادلات از امتیازات بیت کوین است
🔰 آیتالله محمدرضا مدرسی در درس خارج «فقه استارتاپها و ارز مجازی»:
📙 وقتی بشر از یک سو با مشکلات پولهای اعتباری کاغذی روبرو شد و از سوی دیگر دید مردم صرفا نسبت به اعتبار در پولها ارزش قائل هستند، دست به تولید پولهای دیجیتالی و مجازی زد.
📙 بیت کوین معروفترین رمز ارز است ولی با این وجود صدها نوع پول مجازی ایجاد شده که بسیاری از آنها هیچ ارزش و پشتیبانی ندارند.
📙 بیت کوین برای اینکه پول شود نیازهایی داشت که یکی از آنها این بود فردی که دارای بیت کوین است بتواند پول خود را حفظ کند، یعنی بیت کوین امنیت داشته باشد.
📙 از دیگر نیازهایی که لازم بود بیت کوین داشته باشد تا پول شود، تأمین امنیت تبادلات و مبادلات بود. در فرآیند استخراج بیت کوین به هیچ وجه دست بردن و تقلب کردن امکان پذیر نیست.
📙 خود ذات پول بیت کوین هیچ مشکلی ندارد و فردی نمیتواند در آن تقلب داشته یا دزدی کند ولی مشخص نبودن صاحب بیت کوین مشکل اصلی است.
📝 متن کامل: http://ihkn.ir/?p=22953
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#درس_خارج
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
✅ کالای در دسترس فروشنده یا خریدار را میتوان پیشخرید یا پیشفروش کرد
🔻 آیتالله هادی عباسی خراسانی در درس خارج فقه بورس تصریح کرد؛
📚 گاهی معاملهگر به معاملهگر دیگر یا کارگزاری، میگوید ردیابی شاخص جنس را خرید و فروش کنند؛ این ردیابی شاخص جنس، منشأ انتزاع دارد، ولی واقعیت چندانی ندارد؛ آیا میشود اینجا پول تخصصش را بگیرد یا خیر؟
📚 عرضمان این است که این تخصص و مهارت هم قابل مبادله است؛ مالیت دارد و آنچه مالیت دارد، قابل خرید و فروش است.
📚 از روایات استفاده میکنیم که کالایی که در دسترس فروشنده یا خریدار است، میشود پیشخرید یا پشفروش کرد و هر دو جایز است.
📚 نظرمان در معاملات این است که آنچه شارع مقدس نهی کرده است، این است که انسان خود را غیر مختار کند؛ تا اختیار دارند معامله اشکالی ندارد.
📚 اگر در معاملات بورس معاملهگر با کارگزار قرار گذاشته سهامی را بخرد، الآن در روز سررسید که رسیده، میتواند بخرد یا نخرد؟ اشکالی ندارد؛ این معامله جایز است.
📚 در قراردادهای معاملات آتی اگر با اختیار مشتری و خریدار و فروشنده باشد و معاملهگر و کارگزار یا طرف سهام باشد، اشکالی ندارد.
💢 متن کامل: http://meftaah.com/?p=22960
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#درس_خارج
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
✅ ثبت نام دوره مجازی مهارت افزایی اساتید تجوید مدارس علمیه
📌 حوزههای علمیه و مراکز دینی در هفتهی گذشته شاهد رویدادها و حوادث مختلف علمی، فرهنگی، سیاسی، دینی و... بودند؛ در گزارشی به مهمترین این مسائل پرداخته شده است که برخی از عناوین آن به قرار ذیل است:
📝 کمک ۵۰۰ میلیون تومانی رهبر انقلاب برای آزادی زندانیان نیازمند
📝 آخرین وضعیت جسمانی آیتالله مکارم شیرازی
📝 مدیریت زمان در ماه مبارک رمضان یعنی برنامه ریزی برای قرائت آیات قرآن
📝 نقش مراجع تقلید در شکل گیری کتابخانه حرم حضرت معصومه(س)
📝 گردهمایی فعالان هوش مصنوعی و علوم اسلامی برگزار میشود
📝 رونمایی مجازی از دو نرم افزار مرکز نور
📝 آخرین مهلت ثبت نام دوره مجازی مهارت افزایی اساتید تجوید مدارس علمیه
📝 اعلام نحوه برگزاری آزمون ورودی حوزههای علمیه خواهران در سال تحصیلی جدید
📝 گفتمان شناسی اجتهاد معاصر با محوریت فقه حکومتی منتشر شد
💢 متن کامل: http://meftaah.com/?p=23009
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_علمیه
#گزارش
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📝 تأثیر نهادهای غیر اجرایی بر اقتصاد بیشتر از نهادهای اجرایی است
💢 آیتالله مهدی هادوی تهرانی در درس خارج فقه «مکتب اقتصادی اسلام»:
🔹 تأثیر نهادهای غیر اجرایی بر اقتصاد به مراتب از تأثیر نهادهای اجرایی بیشتر است، چون نهادهای غیر اجرایی دولتی کلان اقتصاد را سامان میدهند.
🔹 برخی میگویند احکام موقعیتی همان احکام ثانویه هستند در حالی که این گونه نیست. احکام موقعیتی فراتر از احکام ثانویه هستند.
🔹 احکام موقعیتی درست است مربوط به شرایط خاص میباشد ولی به معنای اضطرار(به معنای فقهی) نیست.
🔹 در حکومت اسلامی باید نهاد سیاستگذاری، برنامهریزی، قانونگذاری و نظارت وجود داشته باشد، هر چند ممکن است در قالبهای مختلفی اجرا شود.
🔹 با توجه به تنوع نهادها در حکومت فعلی ما که یک امر موقعیتی است، این نهادها باید با یکدیگر هماهنگ باشند تا به اهداف رسید.
🔹 سه نهاد اجرایی کلان داریم ؛ 1 – نهاد سرمایه گذاری. 2 – نهاد کمکهای بلاعوض و 3 – نهاد اموال و درآمدهای دولت.
📙 متن کامل: http://meftaah.com/?p=22996
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#درس_خارج
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📖 پاسخگویی حوزه به مسائل فقهی عرصه فناوری
📝 حجتالاسلام والمسلمین حمید پارسانیا در گردهمایی فعالان حوزه هوش مصنوعی و علوم اسلامی:
📙 حوزههای علمیه با استفاده از هوشمصنوعی توانستهاند منابع دیجیتالی را در اختیار طلاب قرار دهند و امر پژوهش و تولید علم را سرعت بخشیدهاند.
📙 ما حوزویان میبایست برنامهریزیهای لازم در مورد آن بخش از برنامههای کلان نظام اسلامی که مرتبط با علوم دینی و اسلامی است را انجام دهیم.
📙 حوزه که از فرصت این فناوریها دارد استفاده میبرد و باید ببرد، عقبه فرهنگی این علوم را نیز باید در نظر بگیرد و مراقب آمدن آن هم باشد. دست علوم اسلامی، برای تئوریزه کردن مباحث مرتبط با عالم مجاز، پر است.
📙 ورود حوزه به قلمرو مباحث نظری تا حدودی بدون برنامهریزی جامع اتفاق افتاده است؛ حوزه نمیتواند خود را از وضعیت فکری جامعه و نظام دانشگاهی کشور دور کند و باید به این مسائل توجه داشته باشد.
📙 قاعدتاً حوزههای فناوری ما را با مسائل مستحدثهای روبرو میکنند که نیاز به پاسخگویی فقهی، حقوقی و اخلاقی هستند؛ این موضوعات میطلبد در حوزههای علمیه مورد شناخت و پاسخگویی به وسیله احکام تجهیزی واقع شوند.
📚 متن کامل: http://meftaah.com/?p=23029
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#نشست_علمی
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢 تحقیق در حوزه اقتصاد اسلامی بسیار دشوارتر از اقتصاد غرب است
🔰 دکتر سید مهدی زریباف در گفتوگویی عنوان کرد؛
🔹 در مباحث اقتصاد اسلامی، افزونبر اینکه کاملاً باید مسلط بر ادبیات غرب باشیم و همچنین باید مسلط بر ادبیات خودمان باشیم، چند مؤلفه دیگر را نیز لازم داریم. چرا که تحقیق در حوزه اقتصاد اسلامی خیلی مشکلتر از اقتصاد متعارف در غرب است.
🔹 در گام اول شما باید فرآیند را توضیح بدهید و مدلسازی کنید و حرکت از وضع موجود به سمت وضع مطلوب را طراحی کنید. بنابراین به یک معنا شما وارد فقه میشوید که خوب است اما فقه صرف بهمعنای احکام تکلیفی کافی نیست.
🔹 اگر در سطح کلان در این خصوص موضعگیری صورت پذیرد، باید همه کارها و جوانب آن انجام بگیرد و به حل مسئله منتهی شود. یک متفکر اقتصاد اسلامی باید بتواند مسئله کلان نظام را حل کند و گامهای عملیاتی آن را تبیین نماید.
🔹 یک متفکر اقتصاد اسلامی برای پیادهکردن حل مسئله چه نیازهایی دارد؟ اولین الزامات این است که باید مفاهیم نظام رقیب را که ادبیات اقتصاد ما را ساخته است، بشناسد.
🔹 دومین لازمه متفکر اقتصاد اسلامی، تسلط داشتن بر ادبیات فقهی و فلسفی اسلامی است. چرا که دائماً باید فروض را با مبانی مقایسه کند و فروض جدید را براساس این مبنا ارائه دهد.
📝 متن کامل: http://meftaah.com/?p=23018
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#گفتگو
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
📝 آیا معاملات آتی بورس صحیح است؟/ اگر بیع مؤجل بیع مافیالذمة از طرف ثمن و مثمن باشد جایز نیست
💢 آیتالله هادی عباسی خراسانی در درس خارج «بورس» تأکید کرد؛
📚 بورس گرچه بازار مستحدث و نشأت گرفته از دیگران است، ولی آن را نتیجه مکاسب خود میدانیم. بازاریست که داد و ستد در آن است.
📚 معاملات مختلفی در بورس است و بازارهای متعددی دارد. یکی از آنها بازار مشتقه است. در بازار مشتقه اختیار معامله و قراردادهای آتی خرید و فروش میشود. این قراردادهای آتی هم مبتنی بر اوراق بهادار یا کالاها است.
📚 قرارداد آتی قراردادیست که معامله گر با کارگزار یا کارگزار با بورس چیزی را خرید و فروش میکنند که شاید موجود نباشد چه سهام و چه کالا و چه اوراق بهادار. ولی آیا این نوع معامله صحیح است یا خیر؟
📚 بیع مؤجل دو احتمال میتواند داشته باشد یک احتمال اینکه بیع مافی الذمة از طرف ثمن و مثمن باشد که جایز نیست. ولی اگر مدت را خرید و فروش کنند الان این شاید اشکالی نداشته باشد.
📙 متن کامل: http://meftaah.com/?p=23035
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#درس_خارج
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
✅ حکم فقهی خرید و فروش «اوراق بهادار» و «اوراق مشارکت»
🔻 آیتالله محمدتقی شهیدی در درس خارج «ربا در معاملات بانکی» بررسی کرد؛
📙 اگر ریپو منحصر شود به اینکه بانک اوراق بهادار را بفروشد و سال دیگر به مبلغ بیشتر بخرد این اشکال شرعی دارد. این غیر از اوراق قرضه به نظر ما چیز دیگری نیست. اسمش را گاهی میگذارند اوراق قرضه، گاهی اسمش را میگذارند اوراق مشارکت و لذا به قول آقای سیستانی ما وجه شرعی برای اینها نمیبینیم.
📙 با اسمگذاری واقعیتها عوض نمیشود. اوراق مشارکت با اوراق قرضه ملی هیچ فرقی نمیکند. اگر اوراق قرضه ربا است اوراق مشارکت هم اگر قصد قرض است ربا است اگر قصد قرض نکنند، باطل است، ربا هم نباشد باطل است.
📙 حق انحصاری یعنی چه؟ اصلا امام که فرمود حق انحصار حرام است، باطل است.... . اولویت، شرعی نیست، مگر اینکه شما بگویید این امتیازی که دولت دارد من در برابر واگذاری این امتیاز، واگذاری عرفی که میآیم امضاء میکنم عمل من عمل محترمی است و این کاری است که در بازار میشود و برای او کارمزد تعیین کرد.
📙 بحث اصلی این است که اوراق بهادار و اوراق مشارکت اینها توجیه شرعی ندارد. با این راه حلها درست نمیشود.
📙 امتیاز وام ملک شرعی نیست. اینکه فردی امتیاز وامش را بفروشد، فروش نیست، بیع نیست. بازگشتش به این است که اگر این وام ربوی است که حق ندارید این را واگذاری کنید، چون اعانت بر ربا است.
📚 متن کامل: http://meftaah.com/?p=22991
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#اقتصاد
#درس_خارج
#قم
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com