💢درس خارج «فقه فرهنگ»/42؛
📌هر واقعیتی را نباید رسانهای کرد/ بی انضباطی رسانه و اشاعه فحشا
🔹آیتالله محسن اراکی در درس خارج «فقه فرهنگ» مطرح کرد:
🔹ترویج همه واقعیتهای اجتماعی، گاهی منشاء انحرافات میشود؛ یکی از حرفهای بسیار غلطی که منشأ خیلی از انحرافات میشود این است که چون یکچیزی واقعیت اجتماعی است باید آن را نشان دهیم. ممکن است یک رفتاری واقعیت اجتماعی باشد اما نشان دادن ترویج و اشاعه است و این یکی از اشتباهاتی است که در رسانه امروز ما انجام میگیرد.
🔹یکی از اشکالاتی که ما باید خوب آن را هنجار کنیم این است که قانون خدا، قانون است و باید به قانون خدا پایبند بود و نباید به آن بیاعتنایی کرد و آن را سبک شمرد، سبک شمردن قانون الهی یعنی سبک شمردن همه اعتبارات و همه موازین و همه ضابطهها. ما اگر بتوانیم یک جامعه منضبط به قوانین الهی تربیت کنیم آنوقت میتوان گفت آن جامعه جامعه اسلامی است.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/stxvM
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
#حوزه_رشته_مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#حوزه_رشته_جامعه_و_فرهنگ
#آیتالله_اراکی
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢تخصصی کردن فقه به معنای ورود در نظامات است
📌حجتالاسلام والمسلمین محسن مهاجرنیا:
🔹تخصصی شدن فقه بدین معناست که فقه سیاسی، اجتماعی، هنر، هستهای، نظامی و ... داشته باشیم ولی نباید فقه بودن زیر سؤال برود و دانش جدید، اجتهاد و فقاهت را کنار بگذارد، بلکه به گونهای راهبری شود که فقاهت را درون خود داشته باشد.
🔹فقه تخصصی یعنی به کارگیری متد اجتهاد، لذا لازم است که این متد اجتهاد در کلام نیز وارد شده و استنباط شود در حالی که امروز کلام، مبانی اجتهادی را ندارد و صرفا مقداری از مبانی اعتقادی در آن جمع شده است.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/ufYXa
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حجتالاسلام_مهاجرنیا
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢 وظایف طلبگی در کلام رهبری
📌 رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر با طلاب حوزههای علمیه سراسر کشور 7 وظیفه مهم را برای آنها برشمردند:
1️⃣ تحقق دین در محیط زندگی؛
🔺حوزههای علمیه، مرکز تعلیم اسلامند. اسلام فقط معرفت نیست، تعهد به عمل و تحقق احکام اسلام هم جزو اسلام است؛ شما به عنوان عالم دین و متخصص دین موظفید که اسلام را در خارج، در محیط زندگی محقق کنید.
2️⃣ مکرر خواندن منشور روحانیت امام؛
🔺منشور روحانیّت را بخوانید، مکرّر بخوانید. امام به معنای واقعی کلمه حکیم بود -حکیم فقط آن کسی نیست که فلسفه بلد است- حکمت در رفتار او، در گفتار او، در نوشتار او موج میزد.
3️⃣ افزایش معرفت مردم و تقویت گفتمانهای انقلابی؛
🔺مسئلهی سبک زندگی، حکمرانی اسلامی، مبارزهی با طاغوت، استقرار توحید به معنای واقعی کلمه در جامعه، و مسئلهی عدالت که جزو اساسیترین مسائل است؛ بروید بگویید اینها را، معرفت مردم را بالا ببرید، گفتمانهای انقلابی در مردم به وجود بیاورید.
4️⃣ جهت دادن به علم؛
🔺در زمینهی مسائلی که ارتباط مستقیمی با دین ندارد، مثل علوم طبیعی جهتگیری اینها را هم حوزه بایستی معیّن کند؛ چون این کارِ دین است؛ دین است که به علم جهت میدهد. علم میتواند در خدمت بشر باشد، میتواند علیه بشر باشد.
5️⃣ جدی گرفتن درس خواندن؛
🔺درس را جدّی بگیرید؛ درس فقه را جدّی بگیرید. ببینید! عالِم دین میخواهد معارف اسلامی را به دست بیاورد؛ از کجا؟ از کتاب و سنّت و عقل؛ خب باید بداند که چه جوری باید به دست بیاورد؛ این همان اجتهاد است.
6️⃣ منجر نشدن اختلاف نظرها به درگیری؛
🔺در مسائل علمی، جهتگیریهای فکری و زمینههای سیاسی هم اختلاف نظر ممکن است باشد؛ این اشکال ندارد؛ اختلافات را باید مدیریّت کرد. مواظب باشید اختلاف نظرها به درگیری و تشنّج و ناخن زدن به چهرهی یکدیگر نینجامد!
7️⃣ رعایت ادب و تحمل میان بزرگان حوزه و جوانها؛
🔺در حوزه از یک طرف طلبههای جوان باید ادب را، اطاعت را نسبت به بزرگان حوزه، نسبت به مراجع تقلید حفظ کنند. آن بزرگان حوزه هم باید حلم را و تحمّل را نسبت به جوانها در نظر داشته باشند. از یک طرف حلم و تحمّل لازم است، از یک طرف هم ادب و اطاعت لازم است.
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢تقویت بنیانهای معرفتی جامعه، رسالت مهم حوزه انقلابی است
📌آیتالله محمود رجبی، قائم مقام موسسه امام خمینی(ره):
🔹انقلابی بودن برخلاف نظر و تلقی برخی، یک امر احساسی صرف نیست، بلکه بنیانی معرفتی دارد، چه آن که حوزه انقلابی هم حوزهای است که به لحاظ معرفتی تئوری انقلاب و ولایت فقیه را با مبانی مستحکم عقلی و نقلی در سطوح مختلف مورد توجه قرار داده و تبیین میکند.
🔹حوزه علاوه بر آن که بر اساس معرفت انقلابی باقی مانده و به فعالیت میپردازد، جامعه ما را نیز بر اساس مبانی معرفتیِ مستحکم تقویت میکند به نحوی که نسل انقلابی تراز انقلاب محصول آن باشد و از این حیث اگر حوزه بر اساس یک بینش معرفتی عمیق، بُعد انقلابی بودن را واجد نباشد، نمیتواند جامعه را اینگونه تربیت کند.
🔹انقلابی بودن حوزه به معنای اسلامی بودن حوزه در معنای گسترده آن است و اینها در یک راستا قرار دارند؛ به این معنا که همانطور که اسلام را باید بر اساس بصیرت و معرفت به جامعه معرفی کرد و نهادینه کرد، انقلابی بودن را نیز باید در همین چارچوب معرفتی و دینی در سطح حوزه و جامعه ترویج و نهادینه کرد.
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢لازمه ورود به فقههای تخصصی نگاه جامع و مطالعات بینارشتهای است
📌حجتالاسلام والمسلمین سید سجاد ایزدهی:
🔹تخصصگرایی نباید منجر به از بین رفتن جامعیت شود؛ تخصصگرایی در فقه از یک جهت رویکرد مثبت دارد که عرصههای ناکاویده فقه را به صورت تخصصی و عمیق جواب میدهد و از جهت دیگر اگر کسانی بخواهند از زاویه تخصص وارد شوند و از جامعیت برخوردار نباشند، به توفیق چندانی نمی رسند.
🔹فارغ از اقتضائات نظام اسلامی که فقه باید جامع و منسجم باشد، به دلیل اینکه بسیاری از مباحث فقه به هم گره خورده و ادله مشترک و ناظر به هم دارد اگر کسی وارد فقه تخصصی شود و بخواهد استنتاج کند ولی لوازم بحث را در فقههای دیگر نبیند نتیجهای نمیگیرد.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/5Amx4
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_رشته_مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#حجتالاسلام_ایزدهی
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢 درس خارج «فقه سیاسی»/24؛
💠 آیتالله ابوالقاسم علیدوست در درس خارج فقه سیاسی، مطرح کرد:
⭕️ دو دیدگاه فقه شیعه درباره تعدد حاکم در حکومت اسلامی
1️⃣ بحث مرجعیت: فقه شیعه با تعدد مرجعیت انس داشته و آن را پذیرفته است. حتی در زمان اهلبیت(ع) نیز برخی مرجعیت داشتهاند. البته این مرجعیت و اجتهاد ساده بوده و این افراد برداشت خود از سخنان معصومان(ع) را مطرح میکردهاند.
2️⃣بحث حاکمیت: اختلاف نظر وجود دارد ولی به طور کلی حاکمیت و دولت اسلامی در یک سرزمین نمیتواند متعدد باشد. البته فرم خاصی ندارد، به همین دلیل هم میتواند تعدد حاکم و هم وحدت حاکم داشته باشد.
🔹 اختلاف نظرها در حاکمیت
🔸 دیدگاه نخست؛
🔺یک فقیه حکومت تشکیل میدهد و فقیه دیگر سکوت میکند، فقیهی که حکومت تشکیل داده زعامت دارد و فقیهی که سکوت کرده زعامت دارد ولی از زعامتش استفاده نمیکند. در اینجا مشکلی پیش نمیآید و حکومت شرعی است.
🔺 دو فقیه مدعی تشکیل حکومت میشوند. در اینجا باید برای رأی معصوم(ع) نقش تعیین کننده قائل باشیم، یعنی بگوییم فقیه ولایت دارد ولی نه ولایت فعلیه بلکه ولایت شأنیه. شأنیت را چه کسی به فعلیت میرساند؟ رأی مردم. چه رأی مردم مستقیم باشد و چه از طریق غیر مستقیم مانند خبرگان باشد. ثمرهاش این میشود فقیهی که رأی مردم را ندارد بالفعل ولایت ندارد بلکه شأناً ولایت دارد. ثمره شأناً چیست؟ اگر مردم به او رأی دادند او فعلی میشود. البته اینکه رأی مردم مشروعیت میدهد بدین معنا نیست که بتوانند ضوابط را نیز تعیین کنند. ضوابط را باید از شریعت بگیرند.
🔸 دیدگاه دوم؛
🔺 باید شورا و مشورت صورت گیرد و هر چه خروجی شورا شد، لزوم متابعت داشته باشد.
🔺سراغ اعلم از فقها برویم. در اینجا باید رأی مردم یک یا دو مرحلهای تعیین کننده باشد.
🔺به سراغ قرعه برویم. البته قرعه که به درد امروز نمیخورد، بنیان دارد ولی مشکلات خاص خود را دارد.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/1LmnN
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
#حوزه_رشته_مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#حوزه_رشته_سیاست
#آیتالله_علیدوست
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢تمدن نه یک وضعیت بلکه یک فرایند است/ فهم تمدنی قرآن کریم
📌حجتالاسلام حبیبالله بابایی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:
🔹در نگاه تمدنی، فهم تمدنی در خلأ اتفاق میافتد و نمیتوانیم از گذشتگان خودمان بگذریم بلکه باید در تراز خودمان آن را به جامعه بکشانیم اما خوانش جدید آن است که ما تمدن را یک وضعیت نمیدانیم بلکه یک فرآیند میدانیم و واژه تمدن تنها یک اسم نیست چون بر اساس مکان و زمان سنجیده میشود و به همین دلیل نیاز داریم استنطاقهای جدید تمدنی را داشته باشیم.
🔹فهم تمدنی قرآن در پی این است که به فهم جامع از قرآن برای تحقق جامعه آموزههای دینی برسد.
🔹اساساً تاریخ تمدنها نشان میدهد که جهشهای تمدنی در بدترین شرایط اتفاق میافتد مثل ظهور پیامبر(ص) در یک سرزمین جاهلی. لذا در خوانشهای خودمان باید نقطههای امید، جهش و عزیمت تمدنی را در نظر بگیریم و آنها را آشکارا به یکدیگر بگوییم و به هم تواصی امید داشته باشیم.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/hnlAF
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
#حوزه_رشته_علوم_تمدن_اسلامی
#حجتالاسلام_بابایی
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢فقه الحدیث؛ کلید فهم عمیق روایات اهل بیت(ع)
📌حجتالاسلام عباس پسندیده در مراسم رونمایی از «درسنامههای حدیثی»، با تأکید بر اینکه احادیث یک گنجینه گرانقدر است که قابلیت تولید دانش و طراحی یک زندگی خوب برای مردم را دارا است، گفت: فهم روایت به کلیدهایی احتیاج دارد که ما را به لایههای عمیق برساند و در اینجا مسئله «فقه الحدیث» معنا پیدا میکند.
🔹ما بدون در دست داشتن کلید فهم معارف دین، نه امکان استخراج تئوری از روایات را داریم و نه طراحی یک زندگی خوب بر اساس آن. از این نظر مسئله «فقه الحدیث» بسیار مهم است. کشور ما به جوانانی نیاز دارد که در معارف اهل بیت(ع) پژوهش کنند و هم در حوزه نظریهپردازی و هم در حوزه کاربردیسازی این معارف فعال باشند تا مردم بتوانند از ثمرات آن به خوبی بهره ببرند.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/YzD4M
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
#حوزه_رشته_مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#حجتالاسلام_پسندیده
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢نقش فهم تمدنی حضرت خدیجه(س) در اسلام/ تأمین ابعاد سختافزاری و نرمافزاری تمدن اسلامی
📌حجتالاسلام والمسلمین محمدجواد یاوری، عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع):
🔹هر تمدنی برای ایجاد و تقویت و پیشرفت، نیازمند بُعد نرمافزاری و سختافزاری است و تمدن اسلامی هم از این قاعده مستثنی نیست؛ همراهی، همفکری و همدردی حضرت خدیجه(س) با پیامبر(ص) و دلداریهای ایشان در سختیها و دشواریهای بسیار پیامبر(ص)، بُعد نرمافزاری این تمدن را تأمین کرد و بُعد سختافزاری تمدن نیز بر ثروتهای فراوان حضرت خدیجه(س) استوار شد.
🔹ایشان بر اساس فهم تمدنی، در هزینه اموالشان برای اسلام اولویتبندی داشت؛ این نگاه منظومهای به پیشرفت حرکتهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی بزرگ، درس مهمی است که برای هر جامعه اسلامی میتواند مفید باشد.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/PXU4G
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_رشته_تاریخ
#حجتالاسلام_یاوری
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢اشراف کافی به فقه عام پیششرط ورود به فقه تخصصی است/ هر چند دیر شروع کردهایم، ولی شتاب زده عمل نکنیم
📌حجتالاسلام والمسلمین محمد عشایری، مدرس سطوح عالی حوزه و استادیار جامعه المصطفی(ص) العالمیه، در گفتوگو با مفتاح، بیان کرد:
🔹به عقیده بنده کسی میتواند وارد فقه تخصصی شود که اشراف لازم و کافی بر ساختار و محتوای فقه عام داشته باشد. البته این اِشراف نه به معنای تخصص است و نه در حد آشنایی داشتن است، بلکه چیزی بین تخصص و آشنایی است. اگر این اِشراف اتفاق بیفتد خودش میتواند مهمترین منبع برای فقه تخصصی بشود.
🔹درباره تخصصی شدن فقه این تصور به وجود نیاید که فقه عام باید کنار گذاشته شود. بزرگان فقه عام باید باشند تا به مثابه حاملان این علم، آن را تبیین و ترویج کنند و ارتقا دهند، چون تخصصی شدن فقه بدین معناست که فقه تخصصی در کنار فقه عام بیاید نه اینکه جایگزین آن شود.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/nvv7p
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_رشته_مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#حجتالاسلام_عشایری
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢مهمترین رخدادهای حوزه در هفتهای که گذشت؛
📌حوزههای علمیه در هفتهی گذشته شاهد رویدادها و حوادث مختلف علمی، پژوهشی، سیاسی، دینی و... بودند؛ با مروری کوتاه به مهمترین این مسائل پرداخته شده است که برخی از عناوین آن به قرار ذیل است:
📝 مراجع به اجرای نادرست قانون بانکداری اسلامی انتقاد دارند
📝 جای خالی برخی مراجع تقلید در ویژهبرنامه ماه رمضان در رسانه ملی
📝 مبارزه با وهابیّت واجب عینی است
📝 تقویت بنیانهای معرفتی جامعه، رسالت مهم حوزه انقلابی است
📝 نتایج آزمون داوطلبان ورود به حوزه اعلام شد
📝 مخالفان حجاب محارب قرآن هستند
📝 رئیس جدید موسسه دائرة المعارف فقه اسلامی معارفه شد
📝 ارشاد مردم مهمترین رسالت روحانیت است
📝 اگر همه به وظایف خود عمل کنند به جامعه تمدنی نوین دست خواهیم یافت
📝 مسئول جدید دبیرخانه شورای عالی حوزههای علمیه معارفه شد
📝 آنچه به زن ارزش میدهد قدرت تحولسازی و تغییر است
و ....
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/p1mpu
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢بشر با تمدن مدرن راه خود را گم کرد/ امکان تمدن نوین اسلامی
📌استاد اصغر طاهرزاده در کرسی آزاد اندیشی با موضوع «تمدنسازی یا تمدنزایی؟؛ پروژه یا پروسه؟»، گفت:
🔹بشر با تمدن مدرن راه خود را گم کرده و نیاز دارد به اقلیم معرفت برگردد و ما با انقلاب اسلامی از جهت تاریخی در این موقف ایستادهایم تا نقش خود را در فضایی که ادیان ابراهیمی به بشر عرضه کردهاند ایفا کنیم.
🔹میگویند آزادی و دموکراسی برای شما نیست و خاستگاه آن غرب است و شما باید در بستر غرب خود را معنا کنید. اما ما دلایلی داریم که تفکر ما تمدنی است.
🔹همانطور که ما در نهضت مشروطه در مواجهه با جهان مدرن متوجه حضوری خاص در تاریخ خود شدیم و به نظامی پارلمانی جهت اداره کشور فکر کردیم، امروز میتوانیم در مواجهه با جهان مدرن ولی در بستر انقلاب اسلامی جهان متمایزی را تجربه کنیم که آن تمدن نوین اسلامی است.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/FuRY5
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_رشته_علوم_تمدن_اسلامی
#اصغر_طاهرزاده
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢تفقه در شاخههای علوم اسلامی از دروازه «تفقه در احکام» میگذرد/ سه رسالت مهم حوزویان
📌حجتالاسلام والمسلمین مجتبی الهیخراسانی در مراسم افتتاحیه دوره «شیوه پژوهش در فقه و اصول» در مدرسه علمیه آیتالله خویی(ره) مشهد، گفت:
🔹اگر کسی در تحقیقات فقه و اصول رشد نکند، امیدی به محقِّقشدن در رشتههای دیگر هم نداشته باشد؛ زیرا که منطق استنباط را باید از طریق تحقیقات فقهی و اصولی آموخت. طلبه باید تجربه عملی استنباط و کارورزی فهم استدلالی معارف را در کار فقاهتی تجربه کند.
🔹تفقه در هرکدام از شاخههای علوم اسلامی از دروازه تفقه در احکام میگذرد. زیرا به هر دلیلی اگر کسی در فقه و اصول کسب تخصص نکند و در ابتدا تفقه را در مدل فقه تجربه نکند در رشتههای دیگر هم به مرز تفقه نمیرسد.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/UUvs8
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_رشته_مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#حجتالاسلام_الهیخراسانی
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢برنامهریزی آموزشی شرط تحقق رسیدن به جایگاه حقیقی حوزهها
📌حجتالاسلام محمدمهدی زردوزنیا، محقق و مدرس حوزه علمیه خراسان:
🔹حوزههای علمیه برای اینکه بتوانند جایگاه حقیقی خود را به واسطه توان مورد نیاز طلاب در جامعه داشته باشند نیازمند برنامهریزی آموزشی هستند.
🔹حوزههای علمیه در برنامهریزی آموزشی باید روش تدریس را مورد بازنگری قرار داده و متحول و اثر بخش کنند و با تغییر روش تدریس، توانایی و مهارتهای لازم در طلاب را به وجود بیاورند تا آنها بتوانند نقش واقعی خود که مشاور عالی زندگی در جامعه است را پیگیری کنند و خدمات ضروری زندگی را براساس نظر خداوند متعال ارائه کنند.
🔹برای تغییر، باید نگرشها تغییر کند وقتی طلبه بداند برای چه به حوزه آمده، در حوزه چه اتفاقی باید بیفتد، خروجی حوزه چه باید باشد و او بعداً باید چکار کند، اگر این ذهنیت اصلاح شود امید به تحول در ساحتها و ایدههای دیگر آن نیز است.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/ffrkf
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حجتالاسلام_زردوزنیا
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢درس خارج «فقه فرهنگ»/43؛
📌فقه انتقاد باید تبیین شود/ طنزی که مستلزم استهزاء باشد، مردود است
🔹آیتالله محسن اراکی در درس خارج «فقه فرهنگ» مطرح کرد:
🔹گاهی طنز نقد اصلاحی است اما اگر این طنز استهزائی باشد اصلاً هنر نیست. اگر هنر، هنری باشد که بهقصد استهزاء از یک شخصیتی به کار گرفته شود، ایراد دارد.
🔹بر اساس مسئله «جهر به سوء من القول» سخن بد گفتن یا بدگویی مطلقاً حرام است. ولی استثنائاتی دارد که استثنای آن ظالمان و جبارانی است که برای هیچچیزِ مردم حرمت قائل نیستند. از این ظالمان و جباران استهزاء کردن اشکالی ندارد؛ اما اگر طنز برای انسان مؤمنی که در جامعه حرمت دارد مصداق استهزاء در حق مؤمن شود این از بزرگترین محرمات شرعی است.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/zvbJs
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
#حوزه_رشته_مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#حوزه_رشته_جامعه_و_فرهنگ
#آیتالله_اراکی
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢فضای مجازی یکی از میدانهای نبرد دشمن علیه تربیت اسلامی است/ پژوهشها خوب، ولی تبلیغ ضعیف است
📌حجتالاسلام رضا پارچهباف از پژوهشگران و محققان حوزوی در گفتوگو با مفتاح، مطرح کرد:
🔹اکنون در مراکز مختلف علمی جهان در کنار تربیت غربی، تربیت اسلامی نیز مانند سایر علوم مطرح میشود. در این زمینه نه تنها خود را از غربیها کمتر نمیدانیم بلکه چون علوم را از منبع اصلی آن یعنی وحی دریافت میکنیم، به دنبال اسلامیزه کردن علوم غربی هستیم. یعنی هم از آنها استفاده میکنیم و هم نواقصشان را میگوییم.
🔹فضای مجازی یکی از میدانهای نبرد دشمن علیه سبک و تربیت اسلامی است. باید از همین فضا علیه دشمنان استفاده کنیم. این فضا بسیار مؤثر است، چون بسیاری از جوانان در آن حضور دارند و از آن خوراک میگیرند، اگر ما خوراک ندهیم و به محراب و مسجد بسنده کنیم، کم کاری کردهایم.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/VVRKg
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_رشته_علوم_تربیتی
#حجتالاسلام_پارچهباف
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢حوزه زبان تولید دارد، ولی زبان توزیع ندارد/ بودجهای که به یک نفر دادهاند از بودجه 100 مؤسسه در قم بیشتر است
📌 حجتالاسلام دکتر احمد رهدار در برنامه چهارسو:
🔹 درباره بودجه حوزه علمیه آمار دروغی منتشر میکنند، بابت این دروغ وزیر ارشاد به قم آمده و عذرخواهی هم میکند. ولی این عذرخواهی جایی منتشر نمیشود.
🔹 برای یک پروژه پژوهشی با هدف مشترک، تهران میگوید 100 میلیارد میگیرم، همان را حوزه علمیه قم با 1 میلیارد انجام میدهد.
🔹به یک نفر بیشتر از بودجه 100 مؤسسه در قم بودجه دادهاند.
🔹 انقلاب فرزند و مولد حوزه است. حوزه جایگاه پدری و مادری نسبت به انقلاب دارد. ولی خروجی این مادر در کام فرزند حداقلی است.
🔹 حوزه تا زمانی که مجرای عملی برای ورود به عرصه انقلاب نداشته باشد، نمیتواند انقلابی باشد.
🔹برخی از وزرا میدانند چگونه سر حوزه و نظام کلاه بگذارند، مانند وزارت نفت که ادعا میکند شورای عالی فقهی دارد، در حالی که یک نفر طلبه پایه 7 در آنجا حضور دارد.
🔹 حوزه نجف حداقل در فقه اجتماعی(فقه حکومتی پیش کش) تقریبا 100 گام از حوزه قم عقبتر است.
🔹فقه سنتی مقابل فقه حکومتی نیست بلکه در طول هم هستند.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/6d1W5
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حجتالاسلام_رهدار
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢برخی از مؤمنان به سبب بیاعتمادی به رازقیت خدا حاضر به فرزندآوری نیستند/گفتن کلاه بیاورید، سر بردیم
📌حجتالاسلام محمود مقدمی، نویسنده کتاب «فرزندآوری» در گفتوگو با مفتاح مطرح کرد:
🔹پیامبر اکرم(ص) میفرمایند «اکثروا الولد، أکاثر بکم الأمم غداً؛ فرزندان خود را زیاد کنید تا فردا به واسطه(کثرت) شما بر دیگر امم افتخار نمایم.» اگر این روایت حضرت(ص) را دستور تلقی کنیم، فرزندآوری یک وظیفه به شمار میآید.
🔹پدر و مادر خیال میکنند روزی کودکان در دست آنهاست در حالی که روزی دهنده خداست. برخی تنها در سخن نسبت به رزاقیت خدا اعتقاد دارند ولی در عمل مخالف آن عمل میکنند. رازق بودن خدا را باید باور کرد.
🔹بدون شک دفاع از کیان و پیکر دین و اسلام یک وظیفه شرعی است که این کار با زیاد شدن جمعیت رخ میدهد چون یکی از مهمترین و شاید مهمترین مؤلفه قدرت یک کشور جمعیت آن است.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/WYHBV
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_رشته_زنان_و_خانواده
#حجتالاسلام_مقدمی
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢صورتبندی جدید فقه مبتنی بر مسائل نوپدید
📌آیتالله ابوالقاسم علیدوست، در گفتوگویی مطرح کرد:
🔹فقهای سنّتی از ورود به مباحث فقه مضاف هراس دارند. میگویند اگر ورود ماهرانهای به این کار نشود، چیزهایی سرهمبندی میشود و در فضای مجازی هم منتشر میشود و فقه از مسیر خودش خارج میشود. البته این ترس موجه هست؛ اما اگر بگوییم چون اینگونه است، وارد نشویم و دیگران هم وارد نشوند، حرف ناموجهی است. نباید ابهامات همینطور مبهم بماند. همچنین نباید افرادی که ضوابط فقهی را نمیدانند، به مسائل ورود کنند.
🔹اگر فقه مضاف صورتبندی جدیدی بیاورد، ابواب چهارگانه صاحب شرایع را هم تغییر دهد و صورت جدید از ساختار مباحث ارائه کند، هیچ اشکالی ندارد. حتی اگر در استنباط هم اثر بگذارد، اشکالی ندارد. مگر ما باید بترسیم یا اینکه هرچه گذشتگان انجام دادهاند، حرف آخر بوده است؟ نکته مهم این است که نباید بههیچوجه از هنجارهای شناختهشده فقهی خارج شویم. اگر این هنجارها را رعایت نکنیم، فقه جواهری ما به فقه ژورنالیستی و پوپولیستی تبدیل میشود. نکته دیگر این است که باید فقیهانی که در مباحث فقهی تضلع و مهارت کافی دارند، به چنین عرصههایی ورود کنند. با حفظ این دو شرط، اگر صورتبندی جدیدی عرضه کنیم و به استنباطات جدیدی برسیم، هیچ اشکالی ندارد.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/foRI7
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
#حوزه_رشته_مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#آیتالله_علیدوست
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com
💢خانواده مؤلفه قدرت نظام اسلامی است/ خاکریز حجاب را نباید از دست بدهیم
📌حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا زیبایینژاد، رئیس مرکز تحقيقات زن و خانواده با تأکید بر لزوم پرهیز از مداخلات بیجا در وظایف و رسالت خانوادهها، گفت: مداخلات غیر هوشمندانه ظرفیتهای نهاد خانواده را غیر فعال خواهد کرد، حاکمیت و دولت نباید خانواده را به نهادی بیمسأله تبدیل کنند چرا که مؤلفه قدرت نظام اسلامی خانواده و اجتماع است.
🔹شناخت تحولات جامعه، از جمله الزامات مورد نیاز فقیه در زمینه جامعه است. فقیه باید بداند جامعه چگونه مسائل را درک میکند و چه افرادی برای جامعه معناسازی میکنند؛ اگر در یک زمینه به مصلحتی رسید این مصلحت بدوی است بلکه باید بررسی شود وضعیت جامعه در این زمینه چگونه است؛ حاکمیت در برخی موارد باید عقب نشینی کند و عقب نشینی نیز بخشی از وظایف حاکمیت است.
📖 متن کامل در:
🌐 http://yon.ir/buNS5
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#حوزه_رشته_زنان_و_خانواده
#حجتالاسلام_زیبایینژاد
🔳 با #مفتاح همراه باشید
🆔 @meftaah_com