9.69M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅مونترال کانادا
🔸 غارت فروشگاهها و آشوب به بهانه اعمال محدودیتهای کرونایی
#پایگاه_نظامی_سجیل
@mensejjil
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅محسن رضایی مدعی شد: پیش از دو انفجار و ترور امسال، اسناد به کلی سری هسته ای ما را سرقت کردند
🔸دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام: کشور به طور گسترده یک آلودگی امنیتی پیدا کرده است و نمونه آن این است که کمتر از یک سال، سه رویداد امنیتی اتفاق افتاده است؛ دو انفجار و یک ترور
🔸قبل از این، از اسناد به کلی سری هستهای ما سرقت شده است و قبل از آن چند ریز پرنده مشکوک آمدند و کارهایی انجام دادند
🔸پس معلوم است آلودگی امنیتی پیدا کردهایم و سالمسازی امنیتی باید یکی از برنامههای مهم دولت آینده باشد که آن را در تمام ردهها، وزارتخانهها و جاهای حساس انجام دهد و این موارد مشکوکی که وجود دارد و منابع نفوذی احتمالی را پاکسازی کند
🔸معمولا در دنیا هم چنین قاعدهای وجود دارد که هر 10 سال، 20 سال کل سیستم را پاکسازی امنیتی میکنند و نوعی سالمسازی امنیتی را به وجود میآورند
🔸از 10 سال پیش تاکنون این موارد تشدید شده است
#پایگاه_نظامی_سجیل
@mensejjil
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅آقای جلیلی برنامه هاتو بزار در کوزه آب تو بخور!
🔸اندر احوالات برخی حزب اللهی ها که میگن ما کسی رو میخوایم که تو مناظرات انتخاباتی مثل لیبرال ها رفتار کنه!...سید کمیل موسوی به خوبی به این انحراف پرداختند و خطری که باهاش مواجه میشیم رو توضیح دادند که میتونید در این کلیپ مشاهده کنید...
#پایگاه_نظامی_سجیل
@mensejjil
✅هیولا !
🔸تانک چلنجر با توپ 130 میلیمتری راین متال
#پایگاه_نظامی_سجیل
@mensejjil
جهش کوانتومی پدافند هوایی ایران
┈┈┈┈┈┈┈•••┈┈┈┈┈┈┈
❇️ #گزارش_ویژه_پایگاه_نظامی_سجیل❇️
◀️برای جستجو و مطالعه دیگر گزارش ها، روی هشتک آبی رنگ بالا کلیک کنید
┈┈┈┈┈┈┈••1️⃣•┈┈┈┈┈┈┈
✅به دلیل جغرافیای کوهستانی ایران، پایش آسمان و تهدیدات فرارو به طور کامل امکان پذیر نیست و نقاط کور راداری بسیار زیادی در پهنه کشور وجود دارد.
🔸 بعضی کشورها با استفاده از هواگردهای آواکس اقدام به رصد تهدیدات می کنند اما برای ایران این گزینه فعلا غیر قابل دسترس است.
🔸آواکس تنها گزینه موجود نیست.
🔸 بار دیگر با ورود بالنهای فضایی، ابزار جدیدی برای نقش ISR به کار گرفته شده است.
🔸گام اول
🔸ایران با ساخت بالنهای خانواده اوج وارد این عرصه شد.
🔸 این سری از بالنها شامل 10 عضو هستند.
🔸 بالن اوج50 آخرین عضو این خانواده می تواند محمولهای به وزن 500 کیلوگرم را در ارتفاع 5000 متری از سطح زمین مستقر کند.
🔸 سازمان صنایع هوایی ایران اعلام کرده است توانایی ساخت بالنهایی با قابلیت حمل محموله سنگینتر را نیز دارد.
🔸« تصویر بالا » : اوج 10 توان اوج گیری تا ارتفاع 5000 متری، ماندگاری تا 20 روز، مقاومت در برابر بادهایی با سرعت حداکثر 60 کیلومتر
🔸بر ساعت و حمل محموله ای به وزن 10 کیلوگرم را دارد
◀️جهت نشر بیشتر گزارش های ویژه، استفاده بدون ذکر امضاء و نام پایگاه،ویا تغییر آن بلامانع است
ادامه گزارش ویژه در پست بعدی ⬇️⬇️⬇️
#پایگاه_نظامی_سجیل
@mensejjil
جهش کوانتومی پدافند هوایی ایران
┈┈┈┈┈┈┈•2️⃣•┈┈┈┈┈┈
✅پژوهشگاه فضایی ایران بالن مقید را به عنوان یک سکوی هوایی به عنوان دکل مخابراتی در زمان بحران و مناطقی که پوشش مخابراتی ندارند طراحی و ساخته است. این بالنها امکان پخش اینترنت، عکسبرداری و پایش با دوربین، برقراری ارتباط بیسیم و... را دارند. این بالنها بسته به کاربرد، نیاز و محموله هایشان تا ارتفاعهای مختلفی بالا میروند معمولا تاحداکثر ارتفاع ۵۰۰ تا ۶۰۰ متری مستقر میشوند هر چند توانایی اوج گیری بالاتری را دارند. 3 نسخه از بالن بام ساخته شده است. بام 15 با توان حمل محموله 15 کیلوگرمی، بام 50 با توان حمل محموله ای به وزن 50-70 کیلوگرم و بالن بام 300 با قابلیت حمل 300 کیلوگرم بار سه عضو این مجموعه هستند. این بالنها میتوان در بحث رصد قاچاق کالا و مواد مخدر، دام، پایش سواحل و... نیز استفاده کرد. حتی در شب نیز قابل استفاده بوده و تنها کافی است به دوربین دید در شب مجهز شود.
ادامه گزارش ویژه در پست بعدی ⬇️⬇️⬇️
#پایگاه_نظامی_سجیل
@mensejjil
جهش کوانتومی پدافند هوایی ایران
┈┈┈┈┈┈┈•3️⃣•┈┈┈┈┈┈
✅« تصویر بالا » : بام300 با توان حمل 300 کیلوگرم محموله مخابراتی و پایشی
🔸کشتی هوایی
🔸پژوهشگاه فضایی ایران در دی ماه 1397 انیمیشن کوتاهی از یک کشتی هوایی به نمایش گذاشت. این انیمیشن کوتاه، کشتی هوایی چهار موتوره بزرگی را نشان می داد که موتورهای الکتریکی آن توسط باتری های خورشیدی نصب شده روی کشتی هوایی شارژ می شدند. آن طور که در این ویدئو نمایش داده شد، کشتی هوایی به صورت نیمه خودکار هدایت خواهد شد، به عبارت دیگر بجز فرایند فرود و برخاستن، باقی مراحل پروازی از روی نقشه های از پیش مشخص شده با خلبان خودکار خواهد بود.
ادامه گزارش ویژه در پست بعدی ⬇️⬇️⬇️
#پایگاه_نظامی_سجیل
@mensejjil
جهش کوانتومی پدافند هوایی ایران
┈┈┈┈┈┈┈•4️⃣•┈┈┈┈┈┈
✅« تصویر بالا » : تصویر کشتی هوایی پژوهشگاه فضایی ایران
🔸کشتی هوایی استراتوسفری به واسطه گاز هلیم محبوس در داخل بدنه خود میتواند نیروی بالابرنده لازم را تامین نماید. در راستای دستیابی به کشتی هوایی استراتوسفری، پروژه کشتی هوایی ارتفاع پایین کیهان در مرحله اول با ارتفاع عملیاتی ۳ تا ۴ کیلومتر از سطح دریا، وزن محموله حدود ۲۰۰ کیلوگرم و ماموریت ارائه سرویس مخابراتی و پایشی تعریف گردیده است و در دست طراحی و ساخت قرار دارد و در مرحله دوم به ارتفاع عملیاتی 20 کیلومتر میرسد.
🔸پروژه این کشتی هوایی توسط پژوهشکده سامانه های حمل و نقل فضایی پژوهشگاه فضایی در قالب برنامه ای 10 ساله تدوین شده است.
🔸راه حل
🔸ایالات متحده آمریکا به عنوان کشور پیشرو در این زمینه به سمت استفاده از این تجهیزات رفته است. به کارگیری بالن JLENS جهت شناسایی موشکهای کروز و استفاده از بالن های ارتفاع بالا برای برقراری ارتباط و جمع آوری اطلاعات از جمله این اقدامات است.
ادامه گزارش ویژه در پست بعدی ⬇️⬇️⬇️
#پایگاه_نظامی_سجیل
@mensejjil
جهش کوانتومی پدافند هوایی ایران
┈┈┈┈┈┈┈•5️⃣•┈┈┈┈┈┈
✅« تصویر بالا » : نقش بالنها در آینده ارتش آمریکا
🔸با توجه به اینکه ساخت آواکس اقدامی زمانبر و پرهزینه است پدافند هوایی ایران می تواند به عنوان یک راه حل در دسترس و کم هزینه اقدام به ساخت چنین تجهیزاتی کند.
🔸در این جهت باید دو نوع بالن با تجهیزات مختلف ساخته شود. اولی یک بالن ارتفاع بالا جهت هشدار زودهنگام است. این بالن را باید به رادارهای VHF هشدار زودهنگام و یک رادار بردبلند اس باند جهت رهگیری مجهز کرد. برای این امر نیاز به بالن/کشتی هوایی با قابلیت حمل محموله های سنگین و استقرار در ارتفاع 20 کیلومتر داریم. بالن در این ارتفاع می تواند سطح زمین را تا شعاع 500 کیلومتری رصد کند. رادار VHF با برد 500 کیلومتر قادر به کشف زودهنگام اهداف متخاصم شامل موشک کروز، پهپادها، ریزپهپادها و جنگنده است و پس از کشف، رادار اس باند موقعیت دقیق اهداف را به شبکه پدافند هوایی انتقال میدهد
ادامه گزارش ویژه در پست بعدی ⬇️⬇️⬇️
#پایگاه_نظامی_سجیل
@mensejjil
جهش کوانتومی پدافند هوایی ایران
┈┈┈┈┈┈┈•6️⃣•┈┈┈┈┈┈
✅بالن دوم وظیفه رهگیری و درگیری را بر عهده دارد. این بالن در ارتفاع 3-4 کیلومتری سطح زمین قرار می گیرد و تا 200 کیلومتر را پوشش می دهد. شاید استفاده از رادار کنترل آتش در یک بالن کمی نامتعارف باشد اما باید در نظر داشت توان مقابله سامانه های پدافندی را چندین برابر افزایش میدهد. رادار این بالن می تواند موشک های صیاد4 را تا 200 کیلومتر و به ویژه بر ضد اهدافی که در ارتفاع پست و در نقطه کور سامانه های اس300 و باور373 پرواز میکنند هدایت کند.
🔸برای پوشش کل کشور و فراتر از مرزها به 6 بالن هشدار زودهنگام با برد 500 کیلومتر نیاز داریم. این بالن را میتوان 100 کیلومتر عقب تر از مرز مستقر کرد بنابراین بالنها می توانند اهداف را در هر ارتفاع پروازی تا فاصله 400 کیلومتری خارج از مرزهای کشور رصد کنند.
🔸بالن های مجهز به رادار کنترل آتش را نیز مانند بالن های هشدار زودهنگام در عقبتر از نوار مرزی هوایی قرار میدهیم اما با فاصله 30-50 کیلومتر داخل مرز هوایی ایران. در این صورت می تواند موشکهای برد بلند را بر علیه اهدافی در فاصله 150-170 کیلومتری مرزهای کشور و در پست ترین ارتفاع هدایت کرده و آنها را مورد اصابت قرار دهد. جهت پوشش کل کشور و تا فاصله 150 کیلومتری فراتر از مرزها به 20-23 بالن از این نوع نیاز خواهد بود.
ادامه گزارش ویژه در پست بعدی ⬇️⬇️⬇️
#پایگاه_نظامی_سجیل
@mensejjil
جهش کوانتومی پدافند هوایی ایران
┈┈┈┈┈┈┈•7️⃣•┈┈┈┈┈┈
✅« تصویر بالا » : نحوه پوشش بالنهای هشدار زودهنگام (قرز) با 500 کیلومتر و بالنهای کنترل آتش (آبی) با برد 200 کیلومتر
🔸با عملیاتی کردن این پروژه، پدافند هوایی کشور دارای شبکهی کشف، شناسایی و درگیری مستقر در آسمان همانند آنچه که در زمین است خواهد شد. برای امنیت هرچه بیشتر این بالن ها بهتر است ارتفاع عملیاتی بالنها را به 30 کیلومتری سطح زمین رساند تا توسط موشکهای هوا به هوای دشمن منهدم نشوند.
🔸این شبکه مزایایی بسیار بیشتری نسبت به آواکسها دارد. هر بالن می تواند تا یک ماه و بیشتر به طور مداوم در آسمان حضور داشته باشد و عملیاتی باشد در صورتی که آواکس به مدت 6-8 ساعت امکان پرواز مداوم دارد (بدون سوختگیری) بنابراین برای پوشش تا فضای 400 کیلومتری خارج از مرز کشور به 12-15 پرنده آواکس نیاز داریم. هزینه بالنها نسبت به آواکس بسیار کمتر است به عنوان مثال بالن JLENS تقریبا 5 تا 7 برابر هزینه عملیاتی کمتری نسبت به آواکس دارد. هزینه از دست رفتن یک آواکس چندین برابر هزینه از دست دادن یک بالن است.
ادامه گزارش ویژه در پست بعدی ⬇️⬇️⬇️
#پایگاه_نظامی_سجیل
@mensejjil