عدل و احسان
🔹اسلام غیر از مسئله #عدل و اینجور خدمتهایی که به ضعفا و محرومین میشود، یک چیز بالاتری هم دارد به نام #احسان به معنای خاص. « إِنَّ اَللّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَ اَلْإِحْسانِ» این دو مقوله است.
🔸آن چیزی که حقِ طرف ایجاب میکند که شما مطابق زحمتی که او کشیده، خدمتی [به او] کنید، [میشود عدل اما] گاهی لازم است که شما بیش از آن انجام بدهید.
🔹 یک عنوان جدیدی ایجاد میشود به نام #ایثار «يُؤْثِرُونَ عَلى أَنْفُسِهِمْ وَ لَوْ كانَ بِهِمْ خَصاصَةٌ» [در جایی که] حتی خودش هم احتیاج دارد، دیگری را مقدم میکند.
🔸این یک ارزش متعالی است که در نظامهای بشری نمیگنجد، و [ در این نظامها برای آن] برهانی [وجود] ندارد.
📝 جلسه دهم #درس_اخلاق ماه مبارک رمضان
۹۸/۲/۲۷
🌙 @mesbahyazdi_ir
🔰 تفاوت عدل و احسان؛ تفاوت مکتب اسلام و نظامهای بشری
📝 جلسه دهم #درس_اخلاق ماه مبارک رمضان
۹۸/۲/۲۷
🌙 @mesbahyazdi_ir
980228.mp3
13.82M
✅ #درس_اخلاق ماه مبارک رمضان
🔈 صوت کامل جلسه یازدهم ۹۸/۰۲/۲۹
🌙 @mesbahyazdi_ir
May 11
❓آیا عقل چنین میگوید؟
🔸[پس از مباحث جلسات گذشته] اینجا این سوال مطرح میشود که اصل اینکه افراد انسانی در یک جامعه - برای اینکه یک جامعه صحیح شکل بگیرد- لازم است با هم انس داشته باشند و با هم ارتباط برقرار کنند. ... خود این حکم چه حکمی است؟
🔹[برخی] خیلی راحت میگویند این حکم #بدیهی عقل است. عقل میگوید آدمها باید همدیگر را دوست داشته باشند با همدیگر دشمنی نکنند، با هم بیشتر ارتباط برقرار کنند تا جامعه شکل صحیحی بگیرد و از منافعش برخوردار بشوند.
🔸خب نتیجه گرفته میشود که پس زندگی فردی، اعتزال، #انزوا مطلقا ممنوع است. چون ضد آن [حکمِ بدیهیِ عقلی] است.
🔹 آیا میتوانیم بگوییم که #عقل چنین میگوید که هرگونه انزوایی ممنوع و ضد ارزش اخلاقی است؟
📝 جلسه یازدهم #درس_اخلاق ماه مبارک رمضان
۹۸/۲/۲۸
🌙 @mesbahyazdi_ir
MESBAHYAZDI.IR
❓آیا عقل چنین میگوید؟ 🔸[پس از مباحث جلسات گذشته] اینجا این سوال مطرح میشود که اصل اینکه افراد انس
⛰ داستان #اصحاب_کهف و اعتزال
🔸خب حالا یک کسی سوال میکند داستان اصحاب کهف چگونه توجیه میشود؟! قرآن داستان مفصلی را در سوره کهف بیان میکند که محورش مسأله #اعتزال است. ...
🔹[خطاب به جوانمردانی] میفرماید: حالا که از این بتپرستها جدا شدید و نمیخواهید با اینها زندگی کنید پناه ببرید به کهف: «وَ إِذِ اِعْتَزَلْتُمُوهُمْ وَ ما يَعْبُدُونَ إِلاَّ اَللّهَ فَأْوُوا إِلَى اَلْكَهْف» نمیگوید کار بدی کردید، میگوید: بروید در غاز زندگی کنید «يَنْشُرْ لَكُمْ رَبُّكُمْ مِنْ رَحْمَتِهِ وَ يُهَيِّئْ لَكُمْ مِنْ أَمْرِكُمْ مِرْفَقاً» تا [خدا] راه فراری از این مصیبت و گرفتاری برایتان پیش بیاورد و زندگی خوبی برایتان میسر کند. ...
🔸منظور کلمه «اِعْتَزَلْتُمُوهُمْ» [است] که [نشان میدهد] قرآن یک نوع اعتزال را تجویز میکند و حتی آن را مقدمه صلاح و فلاح و موفقیت و مرضی خدا میداند ...
🔹این چطور میشود؟! اگر مطلقا #انزوا و گوشهگیری از اجتماع بد است، پس چطور خداوند از این اصحاب کهف [مدح] و تعریف میکند؟
📝 جلسه یازدهم #درس_اخلاق ماه مبارک رمضان
۹۸/۲/۲۸
🌙 @mesbahyazdi_ir
MESBAHYAZDI.IR
⛰ داستان #اصحاب_کهف و اعتزال 🔸خب حالا یک کسی سوال میکند داستان اصحاب کهف چگونه توجیه میشود؟! قرآن
✅ پاسخ مکتب اخلاقی اسلام
🔹در مکاتب اخلاقیای که صرفا بر روی همین معلومات مشترک انسانها صرف نظر از اعتقاد به دین و #خدا [تآکید دارند]- تا جایی که من اطلاع دارم، اینها نمیتوانند هیچ برهانی برای این استثنائات اقامه کنند [و] نمیتوانند هیچ توجیهی بیاورند.
🔸اما از نظر #اسلام، خود این [لزوم زندگی اجتماعی] یک حکم بدیهی ذاتی نیست، [بلکه] زندگی اجتماعی از آنجهت که وسیلهای است برای اینکه انسانها در آن رشد پیدا کنند و نهایتاً به #قرب_الهی و ثواب ابدی برسند مطلوب است. مطلوبیت و حُسن این در این چارچوب است.
🔹حد نصابش این است که ضرری برای زندگی ابدیشان نداشته باشد. این دیگر کمترین چیزی است که این کار را جایز میکند. برای اینکه زندگی دنیا با #آخرت قابل مقایسه نیست. یک چشمبههم زندنی است در مقابل زندگی آخرت.
📝 جلسه یازدهم #درس_اخلاق ماه مبارک رمضان
۹۸/۲/۲۸
🌙 @mesbahyazdi_ir
MESBAHYAZDI.IR
✅ پاسخ مکتب اخلاقی اسلام 🔹در مکاتب اخلاقیای که صرفا بر روی همین معلومات مشترک انسانها صرف نظر از
🔆بهتر و پایدارتر
🔸پس اگر بخواهیم بگوییم که #محبت_کردن، انس گرفتن [و] خدمت کردن به دیگران چقدر ارزش دارد؛ باید ببینیم اینها چه نقشی در سعادت ابدی ما دارد.
🔹اگر #معرفت و فهممان رسید به «إِلاَّ ابْتِغاءَ وَجْهِ رَبِّهِ الْأَعْلى»، آن وقت دیگر خیلی محاسبه لازم ندارد، همه چیز خود به خود تعیین میشود.
🔸اما تا به آنجا نرسیدیم، باید ملاک ارزش و برتری را خَیْرٌ(بهتری) و أبْقَی(پایدارتر بودن) قرار بدهیم. [بنابر این ملاک، چون] آن نعمتها و لذتهای اخروی هم از لحاظ #کیفیت برتری دارد، هم از لحاظ #دوام [باید آنها را ملاک قرار دهیم]
🔹پس اینکه در اسلام و در همه ادیان الهی، در بعضی مواقع حتی دشمنی کردن با بعضی از انسانها ارزش تلقی شده مثل «أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ»، این خلاف اخلاق نیست. این اصل و اساس زندگی اخلاقیای است که میخواهد به #سعادت ابدی برسد.
📝 جلسه یازدهم #درس_اخلاق ماه مبارک رمضان
۹۸/۲/۲۸
🌙 @mesbahyazdi_ir
🔰 «أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ»، خلاف اخلاق نیست!
📝 جلسه یازدهم #درس_اخلاق ماه مبارک رمضان
۹۸/۲/۲۸
🌙 @mesbahyazdi_ir