✳️وقتی شیخ مرتضی انصاری(ره) خود را سرزنش می کند؟!
💠آیه: فَاتَّقُواْ اللّهَ يَا أُوْلِي الأَلْبَابِ مائده/100
پس ای خردمندان ، از خدای بترسيد
💠حکایت ؛ روزی همسر شیخ مرتضی انصاری (ره) از او خواهش کرد چادر شبی برای پوشانیدن رختخواب های منزل خریداری نماید، اما شیخ قبول نمی کرد و این خرج را اضافه می دانست.
همسر شیخ که از نمایان بودن رختخوابها در گوشه اطاق در برابر دوستان ناراحت بود، پس از نا امید شدن از جلب موافقت شیخ، در خرید گوشت صرفهجوئی کرد و به جای سه سیر گوشت تا مدّتی دو سیر و نیم گوشت خریداری کرد و از ما به التفاوتی که از این راه ذخیره شد چادر شبی خرید.
شیخ چادر شب را دید و از نحوه خرید سوال کرد، وقتی متوجه عمل همسرش شد با ناراحتی گفت: شما از خدا نمی ترسید!؟ ای وای بر من که تا به حال مقداری از وجوه بیتالمال بیجهت مصرف شده و من خیال میکردم سه سیر گوشت حدّاقلّی است که ما میتوانیم با آن زندگی کنیم آنگاه شیخ دستور داد چادر شب را پس بدهند و بعد از آن به جای سه سیر گوشت دو سیر و نیم خریداری کنند. 1
📚 پی نوشت :
1. با اقتباس و ویراست از کتاب داستانهایی از علما
#کلام_وحی
https://eitaa.com/moballeghan
💠 ارزش تفکر عبرت آموز:
حسن بن صیقل می گوید: از امام صادق (ع) پرسیدم: مردم از پیامبر روایت می کنند اندیشیدن یک ساعت، بهتر از عبادت یک شب است، چگونه اندیشه ای است؟.
امام صادق (ع) فرمود: هنگامی که انسان از کنار خرابه یا خانه (رها شده ای) می گذرد، بگوید:
این ساکنوک، این بانوک، ما بالک لاتتکلمین
آنها که در میان تو سکونت داشتند، کجایند؟ آنها که تو را ساختند کجایند؟ چرا سخن نمی گوئی؟(9)
(به این ترتیب، هم امام، آن روایت را تصدیق فرمود، و هم چگونگی تفکر ارزشمند را بیان داشت، و براستی که چنین است، فکری که مایه عبرت فکری گر چه اندک باشد، بهتر از عبادات طولانی، ولی سطحی و بی عمق خواهد بود).
📚 پی نوشت :
کافی باب التفکر، حدیث 2، ص 54 - ج 2.
#در_محضر_اهلبیت
https://eitaa.com/moballeghan
💠 تقواى صاحب رياض
سيد على طباطبائى (صاحب رياض) روزى از رفتن به نماز جماعت خوددارى كرد نمازگزاران علت ترك نماز جماعت را جويا شدند ايشان در پاسخ گفت من ديگر نمىتوانم امام جماعت شما باشم به جهت اينكه همسرم حرفهايى به من زد كه من كنترل خود را از دست دادم و به او گفتم هر چى به من گفتى به خودت برگردد از اين رو من در عدالت خود اشكال مىكنم بعد از آنكه همسرش از او راضى شد و او را حلال كرد از آن پس نماز را به جماعت اقامه مىكرد. «1»
📚 پی نوشت :
(1) گلشن ابرار ج 3 ص 128.
#قطره_از_دریا_علما
https://eitaa.com/moballeghan
❇️ مصرف وام در غیر از مورد خودش
📝 سوال:کسی که از بانک وامی با یک عنوانی گرفته اما آنرا هزینه خرید ماشین کرده ،حکم خرید این ماشین چیست؟
✍ پاسخ: آیت الله خامنه ای: اگر وام را در غير موردي که با بانک قرارداد بسته هزينه کرده باشد حکم غصب را دارد و بايد در اولين فرصت وام را تسويه کند.
✍ آیت الله مکارم : صرف مبلغ وام برخلاف آنچه در قرارداد بر آن توافق شده جايز نيست. و چنانچه تخلف شود وام مذکور صحيح نيست، و مبلغ اضافه که مي پردازد حکم ربا دارد.. اما چنانچه خلاف قرارداد عمل نموده جدا توبه نماید ولی فعلا وظیفه ای ندارد.
✍ آیت الله فاضل: وام باید در همان موردی که برای آن وام گرفته شده استفاده شود و مصرف کردن وام در مورد دیگر حرام است، اگر وام طبق قانون شرعی از بانک، برای خرید ماشین گرفته شود، و بارعایت قانون شرعی، ماشین خریده است حلال است و اشکال ندارد اما اگر وام برای خرید ماشین نبوده و با آن ماشین خریده است در صورتی که بانک راضی باشد معامله صحیح است و استفاده از ماشین هم حلال است لیکن س ودی که به بانک می دهد، ربا و حرام است.
📚 استفتاء از سایت مراجع عظام
#احکام
https://eitaa.com/moballeghan
💠 از امام حسین(علیه السلام) درباره شریف ترین مردم پرسیدند. آن حضرت فرمودند: مَنِ اتَّعَظَ قَبلَ اَن یوعَظَ، وَ استَیقَظَ قَبلَ اَن یوقَظَ؛ کسی که پیش از آنکه پندش دهند، پند پذیرد و پیش از آنکه بیدارش کنند، بیدار شود. (1)
شرح حدیث:
دنیا سراسر پند است، اگر انسان گوش پندشنو داشته باشد.
جهان و تاریخ، سراسر عبرت است، اگر انسان چشم عبرت بین داشته باشد.
آگاهان و بیداردلان، از در و دیوار، از کاخ و کوخ، از مرگ و بیماری انسانها، از طلوع و غروب قدرتها، از شکست و پیروزی انسانها، از عزّت و ذّلت اقوام، از فضای گورستان و خفتگان در قبرها، از بی وفایی مال و مقام و ثروت، «پند» می گیرند.
نیازی نیست که ما را پند دهند. در هر چیز موعظه و هشدار است.
خدا نکند کسی خود را به خواب بزند، که بیدار کردنش بسیار دشوار و گاه ناممکن است.
آیا مرگ هر یک از آشنایان و عزیزان، یک بیدارباش نیست؟
کاش انسان به مرحله ای از خودآگاهی و بصیرت و هشیاری برسد که «پیام» ها را درک کند و «هشدار» ها را بشنود و بداند که «زنگها برای که به صدا درآمده اند؟»
خدایا! پند و موعظه را محبوب ما بگردان.
پیش از آنکه مرگ، ما را بیدار کند، ما را از خواب غفلت بیدار کن.
📚 پی نوشت:
1. موسوعة کلمات الامام الحسین(علیه السلام)، ص 743
#شرح_حدیث
#روایت
https://eitaa.com/moballeghan
💠نیلوفر آبی که یکی از زیباترین گل هاست در لجن رشد می کند.
و این بدین معناست که لجن کثیف هم می تواند در خود چیزی زیبا داشته باشد.
پس لجن کثیف را هم بی ارزش نشمار، زیرا در خود نیلوفرهایی دارد. و تو نمی توانی درک کنی که این گل زیبا، این گل لطیف، با چنین رایحه ای، با چنین رنگ و رویی از میانه لجنی سر بر آورده باشد.
انسان هم در شکل لجن بدنیا می آید اما او در خود یک گل نیلوفر نهان دارد که هنوز یک بذر است.
انسان را نباید طرد کرد، باید او را پذیرفت و متحولش ساخت.
🔸همینطوردنیا را نباید طرد کرد، زیرا دنیا در خود چیزی بسیار زیبا نهان داردو این زیبایی آشکار نیست. باید آشکارش ساخت.
هر آنچه هستی به ما داده با ارزش است. اگر از درک ارزش آن عاجزیم، تقصیر ما و نگاه محدود ماست.
دومین چیزی که در مورد گل نیلوفر باید به خاطر داشته باشی آن است که این گل در آب زندگی می کند اما آب هیچ تماسی با آن ندارد. گل نیلوفر چنان گلبرگهای لطیفی دارد که گاه حتی قطره ای آب روی آن ها جمع نمی شود و آنها از آب جدا می مانند.
و این درس نیلوفر است که در دنیا زندگی کن اما نگذار که دنیا وارد تو شود.
در دنیا باش اما از دنیا مباش. دنیا کلاس درس هستی است و موقعیتی برای رشد کردن و بلوغ یافتن است.
#تمثیلات
https://eitaa.com/moballeghan