□○خداوند در آخرت از آب و نان از مؤمن بازخواست نمیکند، بلکه از محبّت بازخواست میکند که آن را کجا مصرف کردی. لَتُسئَلُنَّ یَومَئِذٍ عَن النَّعیمِ (اَلوِلایَةِ): همانا در آن روز از نعیم (ولایت و محبّت) مورد بازخواست قرار میگیرید.
□«عارف بالله حاج اسماعبل دولابی»□
□○مصباح الهدی
تالیف استاد مهدی طیّب○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
#قصه_دلی_که_به_شعر_درآمد
□○مرحوم علامه طباطبایی (رحمهاللهعلیه) درباره این سروده میفرماید:
«در ایام تحصیل که در نجف بودم، مدتی ارتباط با ایران به سختی برقرار بود که موجب نبود زمینه مالی و کمبود وسایل اولیه رفاه میشد. علاوه بر آن گرمی هوا در نیمی از سال مشکلات بیشتری به وجود میآورد. به همین جهت روزی خدمت علامه #قاضی رحمت الله علیه رسیدم و قصه دل با او گفتم، ایشان نصایحی فرمودند. وقتی از خدمت استاد بازمیگشتم چنان سبکبار بودم که انگار در زندگی هیچ غم و غصهای ندارم و مضمون پند ایشان را به صورت شعری درآوردم.»
○دوش که غم پرده ما میدرید
○خار غم اندر دل ما میخلید
○در بَرِ استاد خرد پیشهام
○طرح نمودم غم و اندیشهام
○کاو به کف آیینه تدبیر داشت
○بخت جوان و خرد پیر داشت
○پیر خرد پیشه و نورانیام
○برد ز دل زنگ پریشانیام
○گفت که «در زندگی آزاد باش!
○هان! گذران است جهان شاد باش!
○رو به خودت نسبت هستی مده!
○دل به چنین مستی و پستی مده!
○زانچه نداری ز چه افسردهای
○و زغم و اندوه دل آزردهای؟!
○گر ببرد ور بدهد دست دوست
○ور بِبَرد ور بنهد مُلک اوست
○ور بِکِشی یا بکُشی دیو غم
○کج نشود دست قضا را قلم
○آنچه خدا خواست همان میشود
○وانچه دلت خواست نه آن میشود
□○زمهر افروخته، تالیف علی تهرانی○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○عارف بالله مرحوم حاج اسماعیل دولابی○□
□هستی به خوبان تابید و سایه شان ایجاد شد. از جمالشان آخرت درست شد و از جلال و کمالشان دنیا درست شد. در برابر جلال باید ادب پیشه کرد. احکام شرع همان آدابند. به جمال که رسیدی، فقط نگاه کن. پیغمبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم فرمود: مَن رَآنى فَقَد رَأَی الحَقَّ: هر کس مرا دید، حقّ را دیده است.
□دنیا سایه ی آخرت است. وقتی به قیامت برسیم، سایه ای نخواهد ماند. پیامبر ما چون قیامتی بودند، سایه نداشتند. در قیامت خورشید بالای سر است و سایه ای نخواهد بود.
#یاعلی
□○مصباح الهدی - تألیف استاد مهدی طیّب○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
○تب را علاج آب بودوین عجب که من
○می سوزم از تبی که علاجش به خاک توست
#محمدسهرابی
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️شادی روح علامه طباطبایی(ره) #صلوات
@mohamad_hosein_tabatabaei
□قرائت چهل زیارت عاشورا
تاشب اول محرم هدیه به حضرت زهرا سلام الله علیها
□چهل روز زیارت عاشورا بخوانیم به نیابت امام زمانمان...
چهل روز گناه نکنیم...
تا به ما روزی ماه محرم داده شود...
تا اجازه ی گریه و اقامه ی عزای امام حسین علیه السلام رابه مابدهند
#چهلشبتامحرم
□حضرت ابراهیم در تمام عمرش در وادی طلب گام بر داشت. او بتهای بیرونی و درونی را شکست و این وادی طلب او را به جایی برد که إِنِّي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِي فَطَرَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ. در نهایت تمام وجود او توجه میشود. روش، روش عقلی و روش طلب و جستجو است. حضرت خلیل حقیقتا طالب واقعی حق بود و راه طلب را نشان داده است. او بتها شکسته و از ستارهها، ماه و خورشید گذشته است. بتهای ظاهری را داعش هم میتواند بشکند. بتی که نمیتوان آن را با هیچ چیزی نابود کرد، بت ذهن و عادت است.
□من گرفتار ذهنیتم هستم. چه کسی میتواند من را از ذهنیتم در آورد؟ فقط خودم میتوانم بتهای ذهنیم را بشکنم. هر وقت بتهای ذهنیم را بشکنم، حضرت خلیل هستم. حتی گاهی عقاید دینی بت است. این به معنی بیدینی نیست. عارف بیدین نیست، بلکه از عقایدش بت نساخته است. گاهی خود توحید انسان، بت ذهنی است. خدای عارف منجمد نیست و هر لحظه فرق میکند و جلوه ای دارد.
□حضرت خلیل میخواست این بتها را بشکند. چرا داعش مجسمهها را میشکند؟ چون آنها را بت میداند. بت بزرگ در ذهن ابوبکر بغدادی است و خودش بت بزرگ است. گاهی فیزیک و گاهی فلسفه ملاصدرا برای من اصل و بت میشود. توحید خیلی سخت است. باید همین طور بتها را بشکنیم. چقدر بشکنیم؟ ما سوی الله را باید بشکنیم. اگر همه چیز را شکستیم، چه باقی میماند؟ اذا تمّ الفقر فهو الله. در تمامیت فقر، خدا است. پیامبر نیز میفرماید؛ الفقرُ فخری. پیامبر نیز این فقر را میگوید. آیا نداشتن نان و پول افتخار است؟ وقتی پیامبر گفت؛ الفقر فخری، وقت الهی پیدا کرد.
□غلامحسین ابراهیمی دینانی□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○زیارت امام رضا علیه السلام از دور و نزدیک○□
□۲۳ ماه ذیقعده، یکی از دو نقل #شهادت_امام_رضا علیه السلام در سال ۲۰۳ هـ ق است. یکی از نقل ها، آخر ماه صفر و نقل دوم همین ۲۳ ذیقعده است. البتّه ۲۳ ذیقعده روز زیارتی مخصوصهی علیّبنموسیالرّضا علیه السلام است و تأکید شده که اهل مراقبه در آن روز چه از نزدیک و چه از دور حضرت را زیارت کنند. خود این تعبیر از نزدیک و از دور هم تعبیر قابل تأمّلی است.
□گاهی نزدیکی و دوری به لحاظ مکانی است؛ یعنی عدّه ای توفیق پیدا می کنند به مشهد مشرّف می شوند و در حرم علیّبنموسی الرّضا علیه السلام عرض ادب و ارادت و سلام خودشان را تقدیم می کنند.
بعضی هم موفّق نمیشوند و از شهرها و سرزمین های دیگر به محضر آن بزرگوار سلام می کنند. این یک معنای زیارت نزدیک و دور است؛ امّا معانی متعدّد دیگری هم دارد.
□یکی دیگر از معانی آن، نزدیکی و دوری باطنی و معنوی است؛ یعنی چه کسی که خودش را نزدیک می بیند و چه کسی که خودش را خیلی دور می بیند، خیلی محروم و آلوده می بیند، او هم خود را از عرض ادب و سلام به محضر حضرت محروم نکند. گفت:
□بنازم به بزم محبّت که آنجا
□گدایی به شاهی مقابل نشیند
□خود زیارت هم معانی مختلفی دارد؛ همین ادبِ تقدیمِ سلام به محضر امام معصوم را زیارت حضرت می گویند؛ ولی حقیقت زیارت چیز دیگری است. حقیقت زیارت، دیدن است.
□اگر فرمودند زیارت علیّبن موسی الرّضا علیه السلام در این روز مؤکّد است، یعنی سعی کن خود حضرت را زیارت کنی؛ نه اینکه بروی مرقد حضرت را ببینی؛ خود حضرت را ببین! سعی کن حقیقت نورانی حضرت را در باطن خودت ملاقات کنی؛ ان شاءالله.
□استاد مهدی طیب□
#ماه_ذیالقعده
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○ توصیههایی از آیتالله بهجت در باب زیارت حضرت ثامنالأئمه علیهالسلام
به مناسبت ۲۳ ذیالقعده، روز زیارتی حضرت علیبنموسیالرضا علیهالسلام○□
□○اگر حال داشتید به حرم وارد شوید. اگر هیچ تغییری در دل شما بوجود نیامد و دیدید حالتان مساعد نیست، بهتر است به کار مستحبی دیگری بپردازید. سه روز روزه بگیرید و غسل کنید و بعد به حرم بروید و دوباره از حضرت اجازه ورود بخواهید.
□○زیارت شما قلبی باشد. در موقع ورود اذن دخول بخواهید. اگر حال داشتید به حرم بروید. هنگامی که از حضرت رضا علیهالسلام اذن دخول میطلبید و میگویید: «أ أدخُلُ یا حجةَ الله؛ ای حجت خدا، آیا وارد شوم؟» به قلبتان مراجعه کنید و ببینید آیا تحولی در آن به وجود آمده و تغییر یافته است یا نه؟ اگر تغییر حال در شما بود، حضرت علیهالسلام به شما اجازه داده است.
□○همه زیارتنامهها مورد تأیید هستند. زیارت جامعه کبیره را بخوانید. زیارت امینالله مهم است. قلب شما بخواند. با زبان قلب خود بخوانید.
□○کسی وارد حرم حضرت رضا علیهالسلام شد، متوجه شد سیدی نورانی در جلوی او مشغول خواندن زیارتنامه میباشد. نزدیک او شد و متوجه شد که ایشان اسامی معصومین سلاماللهعلیهم را یکیک با سلام ذکر میفرمایند. هنگامی که به نام مبارک امام زمان عجلاللهتعالیفرجهالشریف رسیدند سکوت کردند! آن کس متوجه شد که آن سید بزرگوار، خود مولایمان امام زمان سلاماللهعلیه و ارواحنا له الفدا میباشد.
□○ملتفت باشید! معتقد باشید! شفا دادن الی ما شاء الله به تحقق پیوسته! یکی از معاودین عراقی(ایرانیان ساکن عراق) غدّهای داشت و میبایستی مورد عمل جراحی قرار میگرفت. خطرناک بود. از آقا امام رضا خواست او را شفا بدهد، شب حضرت معصومه علیهاالسلام را در خواب دید که به وی فرمود: « غده خوب میشود؛ احتیاج به عمل ندارد». ارتباط خواهر و برادر را ببینید! از برادر خواسته، خواهر جوابش را داده است.
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○اعتماد به نفس، حرف درستی نیست!○□
□علامه در المیزان میگوید:
#فضیلت آن چیزى است که خداى تعالى آن را فضیلت بداند، پس این که غربی ها میگویند آدمى باید اعتماد به نفس داشته باشد و بعضى از نویسندگان ما نیز دنبال آنان را گرفته اند؛ حرف درستى نیست؛ چون دین خدا چنین چیزى را به عنوان فضیلت نمی شناسد و آنچه را که خداى تعالى در قرآن کریمش فضیلت دانسته، اعتماد به خدا و افتخار به بندگى اوست. قرآن میفرماید: «الَّذِینَ قالَ لَهُمُ النَّاسُ إِنَّ النَّاسَ قَدْ جَمَعُوا لَکمْ فَاخْشَوْهُمْ فَزادَهُمْ إِیماناً وَ قالُوا حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَکیلُ» و نیز فرموده: «أَنَّ الْقُوَّةَ لِلَّهِ جَمِیعاً» و باز فرموده: «إِنَّ الْعِزَّةَ لِلَّهِ جَمِیعاً» و آیاتى دیگر.
□آیت الله جوادی آملی که مدال شاگردی علامه طباطبایی(ره) را بر سینه دارد ضمن قبول و تایید نظر علامه در مورد اعتماد به نفس به برخی آیات که علامه از آنها نام نبرد اشاره می کند و با استناد بر آنها نظر استاد خود را استحکام بیشتری می بخشد. مهم ترین آیه ای که ایشان به آن استدلال می کنند آیه زیر است:
«قُلْ إِنَّ صَلاتی وَ نُسُکی وَ مَحْیایَ وَ مَماتی لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمینَ» به مردم بگو که من نماز و تمامى عبادات و زندگیم و جمیع شؤون آن از قبیل اعمال و اوصاف و همچنین مرگم؛ خلاصه هر آنچه که در ظاهر مربوط به من است در واقع همه و همه از آنِ خداوند متعال است و من صاحب چیزی نیستم.
□آیت الله جوادی با استناد به این آیه و مانند آن می فرماید: با این حساب دیگر چیزی برای بنده نمی ماند تا به آن اعتماد یا تکیه کند.
□○المیزان ج۴ ص۳۷۴
بیانات معظم له در درس تفسیر○□
@mohamad_hosein_tabatabaei