◾️ده خصلت که نشاندهندۀ کمال عقل در انسان مسلمان است (امام رضا علیهالسّلام) - بخش اوّل◾️
☑️حضرت امام رضا علیهالسّلام میفرمایند:
«لا يَتِمُّ عَقْلُ امْرِئٍ مُسْلِمٍ حَتّی تَكُونَ فِيهِ عَشْرُ خِصالٍ»
▪️عقل انسان مسلمان به مرحلۀ کمال نمیرسد، مگر اینکه ده خصلت و خصوصیت در او وجود داشته باشد. آن ده خصوصیت که در انسان مسلمان نشاندهندۀ کمال عقل است؛ چیست؟
✔️۱- «الْخَيْرُ مِنْهُ مَاْمُولٌ»
▪️انسانی است که همه امید به خیر رسانی او دارند؛ او را فرد خیّری میدانند و به چشم خیر به او نگاه میکنند. این اوّلین خصوصیت، که انسان به گونهای باشد که مردم به او امید خیر ببندند؛ اگر مشکلی دارند، امید داشته باشند که او کمکشان کند و اگر نیازی دارند، امید داشته باشند که او نیاز آنها را برطرف کند.
▪️با اینها خودمان را محک بزنیم؛ در خلوت دل خودمان ببینیم به راستی این گونه هستیم یا نه؟ وآن وقت ببینیم با محکی که علی بن موسی الرّضا علیهالسّلام دستمان دادند، آیا میتوانیم خودمان را انسانی کامل العقل و دارای کمال عقلانی بدانیم یا خیر؟
✔️ ۲- «وَ الشَّر مِنْهُ مَاْمُونٌ»
▪️دوّمین خصوصیت که نشان دهندۀ کمال عقل است، این است که هیچ کس از او نگرانی ندارد؛ همه خودشان را از شرّ او در امان میبینند و میدانند که او شر رسان نیست.
ادامه دارد....
◾️استاد مهدی طیّب۹۲/۱۰/۱۲◾️
#ده_خصلت_نشانه_کمال_عقل_مسلمان
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
آیات 41-35 آل عمران، قسمت سوم بخش پنجم ● تصرف شيطان در نفوس انبياء (ع ) محال است علاوه بر اينكه
آیات 41-35 آل عمران، قسمت چهارم
بخش اول
● طرح يك سؤال و پاسخ به آن
در اينجا ممكن است بپرسى اگر وجه اول درست است ، و درخواست زكريا براى اين بوده كه بفهمد صدائى كه شنيده از ناحيه خدا بوده يا از ناحيه شيطان ، چرا روى سخن خود را متوجه خدا نموده مى گويد: ((پروردگارا من چگونه داراى فرزند مى شوم با اينكه بحد پيرى رسيده ام و همسرم زنى نازا بوده است فرمود: اين چنين خدائى هر كارى بخواهد مى كند))، براى اين كه ظاهر اين سخن اين است كه مى دانسته طرف سخنش خدا است ، و جوابى هم كه گرفته از ناحيه خداست ، و اگر در اين باره شكى نداشته ، چرا درخواست نشانى و تشخيص آن را كرده است .
در پاسخ مى گوئيم بله مى دانسته و ليكن دانستن مراتب مختلفى دارد، ممكن است اطمينان داشته كه نداى نامبرده از ناحيه خداى تعالى است ، و در عين حال از كيفيت ولادتى كه مايه تعجبش شده سؤال كرده است و همانطور كه گذشت به ندائى ديگر پاسخ داده شده ، به نحوى كه نفس شريفش اطمينان يافته ، و سپس از خداى تعالى آيت و نشانه اى خواسته تا اطمينانش مبدل به يقين شود.
و از جمله مويدات اين وجه ، جمله : ((فنادته الملائكه ...)) است ، چون كلمه ((ندا)) معمولا به معناى صدا زدن از نقطه دور است و به همين جهت به سخن گفتن با صداى بلند نيز اطلاق مى شود، چون سخن گفتن با صداى بلند از نظر ما انسانها، از لوازم دورى گوينده از شنونده است ، نه اينكه معناى لغوى كلمه اين باشد، چون در داستان همين پيامبر يعنى زكريا (عليه السلام ) در مورد سخن گفتن آهسته نيز استعمال شده است .
قرآن كريم فرموده : ((اذ نادى ربه نداء خفيا))، و اين اطلاق به عنايت تذلل زكريا و تواضع وى در قبال تعزز خداى سبحان و ترفع او بوده و در عين حال آن را خفى و نهانى خواند، پس از جمله ((فنادته الملائكه )) چنين بر مى آيد كه زكريا فرشته همكلامش را نديده بوده ، و تنها صوت هاتفى را شنيده كه با وى سخن مى گويد.
يكى از مفسرين گفته است : مراد از اينكه سخن نگفتن را نشانه ولادت يحيى قرار داد،
ترجمه تفسير الميزان جلد 3 صفحه : 28
اين بوده كه زكريا (عليه السلام ) را نهى كرد كه سه روز با مردم سخن نگويد و تمام اين سه روز را منحصرا بذكر خدا و تسبيح او بپردازد، نه اينكه زبانش از سخن گفتن بسته باشد، و در بيان نظريه خود چنين گفته است .
نظريه درست همين است كه بگوييم منظور آن جناب از اينكه درخواست نشانه اى كرد اين بوده كه به مقتضاى طبيعت بشرى دلش خواسته زمان رسيدن به آن موهبت الهى يعنى ولادت يحيى را بفهمد تا دلش اطمينان پيدا كرده و بتواند به خانواده اش بطور قطع مژده دهد، لذا اول پرسيد چنين چيزى چگونه صورت مى گيرد، با اينكه من مردى پير و همسرم زنى نازا است ؟ و وقتى جوابش را دريافت نمود، از پروردگار خود درخواست نمود تا براى اداى شكر اين نعمت او را به عبادتى مخصوص به خودش هدايت كند، و تمام شدن آن عبادت نشانه رسيدنش به مقصود باشد، خدا هم دستورش داد تا سه روز با مردم سخن نگويد، و از مردم بريده يكسره به ذكر و تسبيح او بپردازد و اگر احتياج پيدا كرد با كسى سخن گويد مطلب خود را با اشاره به او بفهماند، و بنابراين بشارتى كه به خانواده اش داده بعد از سه روز بوده ، اين بود بيان مفسر نامبرده .
و خواننده عزيز توجه دارد كه در آيه شريفه نه دلالتى بر گفته هاى او وجود دارد و نه حتى اشاره اى و نه جمله در آيه شريفه درخواست عبادتى براى اداى شكر در برابر موهبت الهى ديده مى شود و نه اينكه بعد از سه روز به مقصود رسيده و نه اينكه انتهاى سه روز نشانه است و نه اينكه جمله ((الا تكلم ...)) ظهورى در نهى تشريعى دارد، و نه اينكه زكريا خواسته به خانواده اش بشارت دهد.
#تفسیر_المیزان
#سوره_آل_عمران
#علامه_طباطبایی_ره
🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸
🔹💠کانال کیش,مهر💠🔹
🔺درمحضرعلامه طباطبایی ره🔺
▶️: https://telegram.me/mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
◾️ده خصلت که نشاندهندۀ کمال عقل در انسان مسلمان است (امام رضا علیهالسّلام) - بخش اوّل◾️ ☑️حضرت ا
◾️ده خصلت که نشاندهندۀ کمال عقل در انسان مسلمان است (امام رضا علیهالسّلام) - بخش دوّم◾️
✔️۳- «يَسْتَكْثِرُ قَلِيلَ الْخَيْرِ مِنْ غَيْرِهِ»
▪️اگر کسی کار خوب کوچکی انجام دهد، او آن را خیلی بزرگ میشمارد. اگر کسی محبّتی در حقّ او کند؛ کمکی به او نماید؛ هدیۀ کوچکی برای او بیاورد و کار کوچکی انجام دهد؛ او این کار کوچک را خیلی بزرگ میشمارد؛ برایش خیلی ارزش قائل است؛ خیلی درصدد تشکّر، سپاسگزاری و تلافی بر میآید.
✔️۴- «وَ يَسْتَقِلُّ كَثِيرَ الْخَيْرِ مِنْ نَفْسِهِ»
▪️امّا اگر خودش بزرگترین کارهای خیر را انجام دهد، آنها را کم میشمارد و میگوید: اینها چیزی نبود؛ من شرمندهام از کاری که کردم (خودتان میتوانید بین این ویژگیها با بحث عُجب ارتباط برقرار کنید). کار خیر کوچک دیگران را بزرگ میشمارد؛ امّا کار خیر بزرگ خودش را بسیار کوچک و غیر قابل اعتنا تلقّی میکند.
ادامه دارد....
◾️استاد مهدی طیّب ۹۲/۱۰/۱۲◾️
#ده_خصلت_نشانه_کمال_عقل_مسلمان
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
◾️ده خصلت که نشاندهندۀ کمال عقل در انسان مسلمان است (امام رضا علیهالسّلام) - بخش دوّم◾️ ✔️۳- «يَ
◾️ده خصلت که نشاندهندۀ کمال عقل در انسان مسلمان است (امام رضا علیهالسّلام) - بخش سوّم◾️
✔️۵- «لا يَسْاَمُ مِنْ طَلَبِ الْحَوائِجِ اِلَيْهِ»
▪️از اینکه افراد نیازهای خودشان را از او درخواست کنند، خسته نمیشود؛ کسل نمیگردد و فرار نمیکند؛ که بس است دیگر؛ یک طور در بروم؛ هر کس به من میرسد، مشکلی به من میگوید. اصلاً ملول نمیشود.
▪️در جملات اباعبدالله الحسین علیهالسّلام هم که برایتان عرض کردهایم، حضرت فرمودند: حوائج مردم که به سوی شما میآید، از نعمتهای الهی است. در برابر این نعمتها ابراز ملالت و خستگی نکنید؛ چرا که این نعمت بر میگردد و نقمت میشود. این نعمت از سوی شما به سمت دیگری میرود و دیگری از آن نعمت بهرهمند میشود؛ در حالی که خدا اوّل این نعمت را برای شما فرستاد. پس در برابر طرح خواستهها و مشکلاتی که دیگران نزد تو میآورند، ابراز ملالت نکن. اینجا هم حضرت امام رضا علیهالسّلام فرمودند: از اینکه دیگران نزد او میآیند و حاجتهای خود را از او مطالبه و درخواست میکنند؛ مشکلاتشان را در میان میگذارند و نیازهای خودشان را عرضه
میکنند؛ اصلاً خسته نمیشود و ابراز ملالت نمیکند.
✔️۶- «و لا يَمَلُّ مِنْ طَلَبِ الْعِلْمِ طُولَ دَهْرِهِ»
▪️و در طول عمر خود هرگز از طلب علم و دانایی و تلاش برای پیبردن و دستیابی به آگاهی و دانایی بیشتر، خسته نمیشود. نمیگوید: ما فارغ التّحصیل شدهایم؛ بس است! سنّمان به قدری بالا آمده که علم آموزی از ما گذشته است؛ آن برای دوران جوانی و شادابی است. در طول عمر خود هرگز از علم آموزی خسته و ملول نمیشود. هر جا احساس میکند حقیقتِ بلند یا آموزۀ سازندهای عرضه میشود، به آن سمت میشتابد؛ برای اینکه یاد بگیرد و به داناییهای خود بیفزاید.
ادامه دارد....
◾️استاد مهدی طیّب ۹۲/۱۰/۱۲◾️
#ده_خصلت_نشانه_کمال_عقل_مسلمان
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
◾️قبساتی از افاضات استاد صمدی آملی در شب هفتم ماه مبارک رمضان سال ۱۴۴۲ ه. ق برابر با ۱۴۰۰/۰۱/۳۰◾️
◾️قبساتی از افاضات استاد صمدی آملی در شب هفتم ماه مبارک رمضان سال ۱۴۴۲ ه. ق برابر با ۱۴۰۰/۰۱/۳۰◾️
☑️جلسه یازدهم شرح رساله لقاءالله قسمت هفتم
▪️درست است که در عالَم همه بر سفره رحمت رحمانیّه الهی نشسته اند و هرچه بخواهند خداوند به آنها میدهد ، حتی به کسانی که شیعه و یا اصلاً مسلمان هم نیستند، خداوند به آنها نعمت میدهد.
▪️اما گاه یک شیعه به هر طرف میرود کارش نمیگیرد.
مثال دو نفر شیرفروش که یکی در شیر خود آب میریزد و راحت به فروش میرساند. آن دیگری آب نمیریزد و سالم است، ولی خریدار ندارد.
▪️یا کسی که میخواهد کسب حلال داشته باشد، کارش نمیگیرد. علتش این است که این کاسب پول حلال میخواهد و پول حلال کم پیدا میشود. اما کسی که خلاف کند و از راه حرام و ربا برود، پیشرفت میکند چون در اجتماع پول حرام فراوان است!!
▪️در همین اجتماع فعلی خودمان اگر به مردم صادقانه بگویید که جنس من (فرضاً) صد تومان است و دیگری جنسی بیارزش و بیکیفیتی را پانصد تومان بفروشد، مردم جنس او را ترجیح میدهند. چرا مردم چنین اند؟؟
▪️چون آن کسی که جنس خود را با قیمت کمتر میدهد در اِزای آن ، پول حلال میخواهد و پول حلال کم است. اما کسی که جنسی را از راه حرام بدست آورده و حتی چندین برابر گرانتر می دهد آن را راحت تر می فروشد ، برای اینکه پول حرام فراوان تر است.
▪️وقتی گفتید "الهی آمدم" دنیا را روی سرت میریزند !! چون وقتی(به سوی ما) آمدی، ما قرآن را میآوریم؛
اِنّا سَنُلقي عَلَیکَ قولاً ثَقیلاً (مزمل - ۵) میخواهیم به تو قول و بار ثقیل و سنگین بدهیم. پس باید غذا و شبانه روز و کسب و کار تو حلال باشد و هیچ آلوده نباشد. وگرنه این بار سنگین را به تو نمیدهیم و برو مثل دیگران باش. خدا به همه هم روزی میدهد.
▪️اما اینجا قرآن میدهند و رحمت رحیمیّه و مخصوص است و به راحتی به هرکسی هم نمیدهند چون اگر افراد راحت بگیرند این نعمت را ضایع میکنند. لذا جان آدم را به لب میآورند تا جامی به لب او برسانند که یک جرئه بخورد.
چرا علامه حسن زاده فرمودند:
الهی جان به لب آمد تا جام به لب آمد ؟
▪️چون ما ضایع میکنیم و ضایع کردن آن نعمت و آن جام شراب طهور، اِفساد في الارض، فساد بعد از اصلاح میباشد.
مثل اینکه زمینی را بگیرید و بعد آن را فاسد کنید و یا خانه ای را بسازید بعد خراب کنید. معمولاً وقتی بخواهند چیزی بدهند آنقدر سختگیری میکنند تا شخص خروارها زحمت بکشد تا قطره ای به دست آورد اما این قطره، خود، دریاهاست!!
▪️اگر بیش از این بدهند ضایع و خراب میکند. پس قطره قطره میدهند تا جان به لب بیاورند! تا قدر بداند و اگر توانست حمل کند، بیشتر می دهند ؛ در غیر اینصورت قطع میکنند چون به ضرر اوست و گرفتار میشود.
▪️پس گفتند هر روز در عهد خود نظر کنید ولو "خمسین آیه" پنجاه آیه هم شد تلاوت کنید.
#رمضان_۱۴۰۰
#جلسه_یازدهم_شب_۳۰_۱_۱۴۰۰
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️اسلام بر باد میرفت
❛❛ عینصاد(استاد صفایی حائری)
▪️سرّ اين كه، اولياء بزرگ تو، از حقّ خود دم نزدند، همين بود كه حقّ آنها را، باطلى دستاويز میكرد و اساس اسلام بر باد میرفت.
▪️اين بود كه خون خوردند و خار در چشم نگه داشتند و استخوان در گلو شكستند و با اين همه، از حقّ خود دفاع نكردند و به مبارزه برنخاستند؛ چون آنجا كه تو يارى ندارى، محاصره مىیشوى و دستاوردهاى تو، به دهان تو راه نمیيابد؛ كه على میفرمود:
«فَجَناةُ ايْديهِمْ لاتَكُونُ لِغَيْرِ افْواهِهِمْ» كه دستهاى تو، براى تو كار نمیكنند و براى هدف تو، نمیسازند.
#نامه_های_بلوغ | ص ۱۶۵
@mohamad_hosein_tabatabaei
فَحُبُّك راحَتي في کُلّ حینٍ
وَ ذِکْرُك مُونِسي في کُلّ حالي...
#یاحسین
@mohamad_hosein_tabatabaei
🍀السَّلامُ علَی مُطَهِّرِ الْأَرْضِ ، وَناشِرِ الْعَدْلِ فِى الطُّولِ وَالْعَرْضِ ، وَ الْحُجَّةِ الْقائِمِ الْمَهْدِيِّ ، الْإِمامِ الْمُنْتَظَرِ الْمَرْضِيِّ🍀
@mohamad_hosein_tabatabaei
«اَللّهُمَّ اِنّی اَسئَلُکَ بِحَقِّ وَلِیَّکَ عَلِیِّ بْنِ اَبِیطالِبٍ اَلَّذِی ما اَشْرَکَ بِکَ طَرْفَةَ عَینٍ اَبَداً اَنْ تُعَجِّلَ فَرَجَ وَلِیِّکَ الْقائِمِ الْمَهْدِیِّ وَ تُصْلِحَ اَمْرَهُ فِی هذِهِ السّاعَةِ»
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️روزهای ۲۳ و ۲۵ ماه ذیالقعده
✔️شهادت امام رضا علیهالسّلام و روز زیارت مخصوص ایشان
✔️فضیلت شب و روز دحوالارض
✔️رحلت مرحوم حاج اسماعیل دولابی
#مناسبات_ماه_ذیالقعده
@mohamad_hosein_tabatabaei
□چهار روز پرفضیلت برای روزه□
○۱۷ ربیع الاوّل (میلاد پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله)
○۲۷ رجب (عید مبعث)
○۲۵ ذیالقعده ( روز دحوالارض)
○۱۸ ذیالحجّه (عید غدیر)
#مراقبات
@mohamad_hosein_tabatabaei
■●صلوات عرشی جناب محی الدین ابن عربی بر حضرت امام علی بن الموسی الرضا صلوات الله علیهما●■
■صَلَواتُ اللهِ و ملائِکتِه و حَمَلةِ عَرشِهِ و جَمیعِ خَلقِه مِنْ أرضِهِ و سَمائِهِ عَلَی سِرِّ الإلهی و الرّائی لِلحقائق کَما هی، النُّورِ اللّاهُوتی، و الإنسانِ الجَبَروتی، و الأصلِ المَلَکوتی، و العالِمِ النّاسوتی، مِصداقِ العِلمِ المُطلَقِ، و الشّاهدِ الغَیبی المَحَقَّق، روحِ الأرواح، حیوة الأشباحِ، هِندِسَةِالمَوجودِ، التّیّارِ فی نَشأت الوُجودِ، کَهفِ النُّفوسِ القُدسیّةِ، غَوثِ الأقطاب الإنسیَّةِ، الحُجَّةِ القاطِعَة الرَّبانیَّة، مُحَقِّقِ الحَقائِقِ الإمکانِیَّة، أزَلِ الأبَدیّاتِ و أبَدِ الأزَلیّاتِ، الکَنزِ الغَیبی و الکتابِ اللّارَیبی، قُرآنِ المُجمَلاتِ الأحَدیّةِ، فُرقانِ المفصَّلاتِ الواحدیّةِ، أمِّ الوَری، بدرِ الدُّجی، علیِّ بن موسَی الرِّضا، علیه و علی آبائهِ الصَّلواةُ و السَّلام
@mohamad_hosein_tabatabaei