چرا انتقال پایتخت به مکران اشتباه است ؟
🔸️ تقریبا همه مسئولان و مردم متفق القولند که تهران مشکلاتی زیادی از جمله ترافیک سنگین، آلودگی هوا ، تامین آب شرب و ... دارد.
اما آیا راه حل این مشکلات پاک کردن صورت مسئله و انتقال پایتخت سیاسی از این شهر است؟
🔸️نگارنده در این وجیزه قصد ندارد راجع به مواردی که در آن تخصصی ندارد سخن بگوید و صرفا در خصوص الزمات امنیتی و سیاسی پایتخت خواهد نوشت.
🔸️یکی از مواردی که برای طرخ تعیین موقعیت پایتخت سیاسی یک کشور باید در نظر گرفته شود، پیوست های امنیتی آن است.
🔸️به عبارت دیگر پایتخت یک کشور باید از لحاظ امنیتی به گونه ای باشد که کمترین تهدید داخلی و خارجی متوجه آن گردد.
🔸️برای مثال اکثرکشورها پایتخت خود را در نقطه ای قرار می دهند که از تهدیدات برون مرزی دور باشد یا توسط عوارض طبیعی مخافظت گردد.
🔸️برای مثال پایتخت ایران در قرن های گذشته به دلیل تهدیدات بارها تغییر کرد و از شهرهای نزدیک به مرز مانند تبریز و قزوین به اصفهان و شیراز و در نهایت تهران منتقل گشت.
🔸️تهران از لحاظ استراتژیکی موقعیت مناسبی دارد که از مرزهای دارای مشکلات امنیتی کشور مانند شرق ، غرب و جنوب دور بوده و دسترسی به آن برای دشمن به لحاظ هوایی سخت و به لحاظ زمینی ناممکن است.
🔸️در واقع پایتخت ایران از جنبه عمق استراتژیکی در موقعیت بسیار مناسبی قرار داشته و تغییر آن اصلا به نفع کشور نیست.
🔸️از سوی دیگر استان های پیرامون تهران مانند سمنان ،مرکزی ، مازندران ، البرز و قم کمترین مشکلات سیاسی و امنیتی را دارند و یک حائل مناسب برای پایتخت هستند.
🔸️جا دارد اینجا به یک واقعه تاریخی اشاره شود ؛ در جنگ جهانی دوم ارتش آلمان بیش از هزار کیلومتر در خاک شوروی پیشروی کرد اما وقتی به مسکو رسید که هم دیگر رمق و توان اولیه را نداشت و هم این که روسها در چند ماه اول جنگ فرصت داشتند دارایی های استراتژیک و صنعتی خود را به دورترین نقطه از دسترسی ژرمن ها منتقل کنند.
🔸️به تعبیر بهتر عمق استراتژیک شوروی باعث دوام و پایداری آن در برابر ارتش بسیار قدرتمند نازی ها شد و اگر برای نمونه پایتخت شوروی در کی یف واقع گشته بود ، بلافاصله کار این حکومت تمام می شد ؛ به همین دلیل بود که پوتین بعد از به قدرت رسیدن رسما اعلام کرد فروپاشی شوروی بزرگترین فاجعه ژئوپلیتیکی قرن بیستم بود زیرا روسها بسیاری از سرزمین های غربی خود را از دست دادند تا جایی که برای جلوگیری از پیوستن اوکراین به ناتو مجبور شدند جنگی پرخسارت را شروع کنند(زیرا در صورت پیوستن اوکراین به ناتو ، فاصله تسلیحات پیشرفته غربی تا مسکو تنها به ۵۰۰ کیلومتر می رسید).
🔸️حال مسئولان با کدام بررسی و تدقیق قصد دارند پایتخت کشور را به سواحل مکران انتقال دهند که اولا در نزدیکی پایگاه های آمریکایی استقرار یافته در کشورهای عربی و ناوگان آمریکا در اقیانوس هند ، دریای عمان و خلیج فارس قرار دارد و ایضا در نزدیکی مرز ناامن با پاکستان واقع شده است ؟
🔸️ اگر پایتخت ایران به سواحل مکران منتقل گردد، هواپیماهای کشورهای غربی بدون نیاز به سوخت گیری می توانند آن را بمباران کنند ، اما دسترسی به تهران برای آنان بسیار سخت است.
🔸️ بنابراین بهتر است برای حل مشکل پایتخت طرح های بهتری مورد بررسی قرار گیرد که به باور کاتب این مرقومه، تمرکز زدایی از آن بهترین چاره است.
🔸️برای نمونه چه لزومی دارد که دفاتر اصلی شرکت های نفتی و پتروشیمی شامل پایانه های نفتی ایران ، فلات قاره ، شرکت ملی نفت، شرکت نفت و گاز پارس و ... در تهران باشد ؟ مگر تهران چاه نفت دارد؟
🔸️یا چرا باید حدود ۴۰ درصد صنایع ایران در پایتخت سیاسی آن باشد که هم مشکل کمبود آب را در پی خود بیاورند و هم آلودگی هوا و نیز ترافیک سنگین و متورم شدن شهر؟
🔸️ به کدام علت با وجود این که قطب گردشگری کشور شهرهایی مانند اصفهان یا شیراز هستند، سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی ایران در تهران مستقر گردد؟
🔸️چرا مراکز اصلی علمی و آموزشی کشور باید در پایتخت واقع باشد ؟
🔸️و دهها سوال دیگر که در حوصله راقم این سطور نمی گنجد.
🔸️در نهایت باید گفت در شرایط فعلی انتقال پایتخت نه صحیح بوده و نه امکان آن موجود است و قطعا می طلبد مسئولان دست اندرکار به جای طرح ادعاهایی از این قبیل ، در پی اجرایی سازی طرح هایی چون تمرکز زدایی از تهران، انتقال مراکز نامربوط ، خروج صنایع سنگین از این شهر و ... باشند.
🔸️خاطرنشان می گردد برای عدم انتقال پایتخت ایران به مکران ، دهها دلیل دیگر نیز می توان ذکر کرد که به طرح آن کارشناسان و متخصصان دیگر واگذار می شود.
🆔 @mohamadnazerii
1⃣
یاد خوبان
«گریه جانبازی که بر فراق عزیزان همرزمش طاقتش طاق شد»
حاج علی ضابطی آن ویلچر نشین سیستانی را همه میشناسیم. بسیجی آزاده و جانباز ۷۰ درصد و فرزند شهید .شیرمردی که در سن ۱۴ سالگی روانه جبهههای حق علیه باطل شد ، اگرچه کوچک و کم سن و سال بود ،ولیکن در جبهه ها و ایام سخت اسارت در عمل سردار عشق شد.
نوجوانی که به دلیل استقامت و پافشاری بر اصول و اعتقادات خویش به خصوص انقلاب اسلامی نظام و رهبری حضرت امام(ره) با شکنجههای بعثیون عراق به شدت مجروح و جانباز شد به گونهای که هم سلولهای ایشان میگویند امیدی به زنده بودن علی آقای ضابطی نداشتیم، اما این نوجوان بایستی میماند، میماند تا سند پرافتخار نظام و مردمان ولایتمدار استان سیستان و بلوچستان باشد. ماند ،اما علیرغم تن رنجور و معلول از پای ننشست با ویلچر شکسته و معیوب در تمامی صحنهها حضور داشت تا مشوقی باشد برای دیگر ایثارگران عزیز و جوانان و نسل جدید .ایشان در جمع ایثارگری سیستان بزرگ محورشدند، نفس گرم ایشان چهها که نکرد، حضورشان در مدارس ، ادارات ، روستاها و تجمعات حکایت و کارنامه ایثارگریها و شجاعتهای رزمندگان ۸ سال دفاع مقدس بود .حاج علی با همین ویلچر شکسته و با تن رنجور برای رسیدن به هدف متعالی خویش با خویشتن خویش عهد و پیمان بست ، اینکه با وجود جسمی ناقص اما باید زنده بماند و زندگی کند.لذا، با سختیها و ناملایمات جنگید،از کم لطفی ها و حتی بهتان و برچسب نهراسید و سنگر را خالی نکرد. اعتماد به نفس قوی از حاج علی یک دانشجوی نمونه ساخت .بنده توفیق داشتم در زمان تدریس در دانشگاه آزاد زابل با ایشان درس داشته باشم، این عزیز دانشجوی بنده بودند،به چشم خویش دیدم که تحصیل و کسب علم را نه برای مدرک بلکه برای بالندگی کشور و برای اینکه حضورش در دانشگاه باعث تشویق و ترغیب دانشجویان جوان باشد حضور پیدا میکردند و اذعان میدارم که جانباز ضابطی، با این وضعیت جسمی از جمله دانشجویان نمونه و درسخوانی بود که هیچ نیازی به ارفاق و نمرات اساتید نداشت. به همین سبب است که او امروز یک جانباز قطع نخاع ویلچر نشینی است که توانسته با استقامت،پایمردی و سعه صدربالا، مدرک دکترای علوم سیاسی داشته باشند و مایه افتخار برای جمیع ایثارگران. همه ما حاج علی را به صبر و شکیبایی میشناسیم اما علت این قلمفرسایی چیست؟عزیزان!
ادامه مطلب...⬇️
🆔 @mohamadnazerii
2⃣
دیروز اتفاقی حادث شد که مرا وادار کرد دست به قلم شوم. ظهر یکشنبه ۲۳ دی ماه ۱۴۰۳ مطلع شدم که حاج علی ضابطی در بیمارستانی در تهران بستری هستند. اگرچه از قبل میدانستم که ایشان بایستی سال یکی دو بار جهت چکاپ و بررسی عوارض جسمی حاصل از جنگ الزاماً بایستی به تهران مراجعه بکنند اما بر آن شدم تا به ایشان زنگی زده و حالشان را جویا شوم. برخلاف انتظار که علی آقا همیشه حتی نیمههای شب هم تلفنش را جواب میداد، گوشی بارها و بارها زنگ خورد ولی حاج علی جوابگو نبود .قدری نگران شدم، بعد از نیم ساعتی مجدداً تماس گرفتم با همان زنگ اول جواب دادند. هنوز سلام و احوالپرسی نکرده بودم که صدای هقهق گریه و بیتابی حاج علی از پشت گوشی تلفن شنیده شد که بیصبرانه در رثای فراق ۲ همرزم خویش حسین آقای کلبعلی و حاج عباس پالاش بیتابی می نمود،اجازه دادم تا بگوید و بگرید و در غربت از جدایی یاران و عروج غریبانه همرزمان اشک بریزد تا عقده دل خالی نماید. دقایقی ایشان با صدای بلند از حسین و عباس گفتند و گریه کردند از غربت آنان، از دلیری شان ،از مظلومیت حسین آقای کلبعلی. باگریه های ایشان ،بنده که معمولاً ناراحتیام را به ظاهر بروز نمیدهم، اشکم جاری و دلم شکست ،اما باید صبر میکردم، تحمل کردم و با اشکهای پنهان و صدای بغض آلود حاج علی را توصیه به صبر و شکیبایی نمودم ،غافل از اینکه ایشان خود، الگوی صبر و استقامتند. از اینکه این عزیزان در زمره قافله شهدا هستند و همچون دیگر ایثارگران عزیزی که رفتهاند و میروند و ما هم دیر یا زود بایستی به آنان ملحق شویم ،گفتم و اینکه باید در برابر قضا و قدر الهی صبر پیشه کنیم. قدری حاج علی به حالت عادی برگشت، با ایشان مزاح کردم که حاجی سالهای گذشته هر ساله در ایام ۱۳ رجب جشن پدران آسمانی را در زابل برگزار میکردید ،اما امسال احتمالاً نیستید تا یاد پدر شهیدتان را و پدران شهید وپدران شهدا را گرامی بدارید ،آهی کشید و سکوت کرد، سکوتی معنادار! با خود گفتم ،ای ،کاش به یادش نمی آوردم. میگذاشتم تا با همین درد و رنج و آلام بیمارستان دست و پنجه نرم کند. گفتم حاج علی نگران نباش، دوستان هستند و انشاالله این اقدام شما را که یادگاری است بسیار شایسته به سرانجام خواهند رساند . آری ،عزیزان! از اینکه یاران و همرزمان نفر به نفر از جمع ما میروند نگرانیم، ناراحتیم، ایثارگرانی همچون فارسی،لک زایی، پور اسماعیل ،کلبعلی، طباطبایی، نارویی، حبیب خسروی، علی احمد و دهها دلاور مرد دیگر.
البته باید دانست که رفتن هر یک از این اسطورهها ما را در ادامه راه و مسیر آنها بیشتر تهییج میکند و بایستی، بار امانت آنان را بر دوش خویش ، احساس و ادامه دهنده راه پرفروغشان باشیم. به امید سلامتی و بهبودی هرچه سریعتر تمامی جانبازان عزیز به خصوص این جانباز سلحشور که مایه قوت قلب رزمندگان سیستانی میباشد . دعا کنید و دعا کنیم که این شهید زنده با اخلاق و با مرام به سلامت برگردند و همچون گذشته،با نفس گرم خویش گرما بخش محفل ایثارگران عزیز باشند. انشاءالله.
(مدیر مجمع رهروان ولایت (عیاران) استان سیستان و بلوچستان.محمد ناظری)
🆔 @mohamadnazerii
⭕️ جاهلان ،ترسوها و FATF
🔹ملتها با آگاهی و شجاعت به رشد و تکامل مادی و معنوی و بهبود دنیا و آخرت می رسند اما برای پذیرش قراردادهایی مانند ترکمانچای ،۱۹۱۹ (پذیرش تسلط کامل انگلیس بر ایران)، جدایی بحرین از ایران،برجام و...(که عامل بدبختی دنیا و آخرت یک ملتند) کافی است ترسوها و جاهلان برای مملکت تصمیم بگیرند!
🔹تنها فایده برجام این بود که بر مبنای آن و به دست خودمان صنعت هسته ای را (که دنبال افزایش تولید برق در کشور بود)از بین بردیم و الان(بر اساس همان برجام)باید نگران اجرایی شدن سازوکار ماشه(Snapback)از سوی اروپا و بازگشت به تحریمهای سازمان مللی باشیم!!
🔹در دولت روحانی ۳۹ بند از ۴۱ بند (FATF ) را قبول کردیم و هیچ گشایشی در اقتصاد و رفع تحریم و... ایجاد نشد امروز همانهایی که ۳۹ بند قبلی را پذیرفتند دنبال قبول ۲ بند آخر معاهده استعماری(FATF )هستند تا زنجیرهای تحریم و خودتحریمی را بر دست و پای تولید کنندگان،فعالان اقتصادی و همه ملت ایران(به جز یکی دو درصد رانت خواران گردن کلفت)محکم تر کنند!
🔹از میان ۱۹۸ کشور دنیا حدود ۴۰ کشور FATF را قبول کرده اند و همین، بهترین دلیلِ لازم نبودنِ قبولِ این معاهده است!
🔹اغلب آنهایی که برجام را قبول کردند متن آن را نخوانده و از پیامدهای پذیرش آن بی اطلاع بودند و امروز همانها،دنبال قبول FATF هستند در حالی که اغلب توان خواندن متن اصلی آن را هم ندارند و تا امروز هم آن را نخوانده اند!
🔹 آیا موافقان پذیرش FATF حاضرند به ملت ایران تضمین بدهند با قبول کامل این معاهده وضعیت اقتصادی کشور بهتر خواهد شد؟
چرا تاکنون هیچ کدامشان چنین تضمینی نداده اند!
🔹موافقان پذیرش کامل FATF دو حالت دارند :
▪️ یا متن کامل و تاثیرات منفی آن بر مملکت را نخوانده و نمی دانند!
▪️یا از مفاد این معاهده آگاهند اما بواسطه ترس از تهدیدات دشمن،دنبال تحمیل آن بر ملت ایرانند!
🔹کمبود برق و بخشی از مشکلات اقتصادی امروز ما ناشی از قبول برجام در مجلس در مدت ۲۰ دقیقه بود و امروز همانها در مجمع تشخیص،دنبال تحمیلFATF بر ملت ایرانند! آیا باید بازهم سرنوشت ما بدست جاهلان و ترسوها رقم بخورد؟
✍دکتر کوشکی
🔴
انتقال پایتخت روی پایههای لق مَکُران
بابک رحیمیان، روزنامهنگار
طی روزهای اخیر در راستای سیاست انتقال پایتخت از تهران، صحبت از انتقال احتمالی به سواحل مکران شده است، این در حالی است که این سواحل روی گسلهای فعال زلزله قرار داشته و پدیده سونامی تنها یکی از چند تهدیدات این منطقه محسوب میشود.
«مکران» به عنوان یکی از قدیمیترین مناطق مسکونی در ایران شناخته میشود. این منطقه در گذشته به عنوان یک مسیر تجاری مهم بین ایران و هند شناخته میشد و به دلیل موقعیت استراتژیک خود، مورد توجه امپراتوریهای مختلف قرار داشت. در دوران باستان، مکران بخشی از امپراتوری هخامنشی بود و در دورههای بعدی نیز تحت تأثیر حکومتهای مختلفی قرار گرفت.
سواحل مکران در حاشیه دریای عمان واقع شده، با اینکه این سواحل بیشتر با نام سیستان و بلوچستان شناخته شده اما بخش قابل توجهی از آن هم در استان هرمزگان و شامل شهرستانهای میناب، جاسک و سیریک است که قرب به اتفاق این مناطق از زیرساختهای لازم از جمله امکانات بهداشتی درمانی، آب شرب بهداشتی و جادههای ارتباطی استاندارد در محرومیت کامل بهسر میبرند.
آنچه مسلم است اگر قرار باشد پایتخت به سواحل مکران و احتمالاً بندر اقیانوسی ایران در چابهار منتقل شود، بر هیچ شخصی پوشیده نیست زیرساختهای کافی همچون ساختمانهای دولتی، شبکههای حملونقل، مراکز درمانی و آموزشی که حتی بتواند یک سوم جمعیت تهران را پشتیبانی کند، در سواحل مکران موجود نیست.
پایههای لرزان
در حالی از سوی دولت اعلام شده منطقه مکران میتواند انتخاب احتمالی برای انتقال پایتخت باشد که این منطقه روی یکی از گسلهای بزرگ زلزلهخیز و با تهدیدی همچون سونامی روبهرو است.
مطالعات مرکز زلزله شناسی نشان میدهد گسل مکران با فاصلهای حدود ۱۰۰ کیلومتر در دریای عمان خطرناکترین گسلی است که به موازات خط ساحلی ایران قرار گرفته و قادر است سونامیهای بزرگی را بهوجودآورد.
منطقه مکران حدود ۶۰۰ کیلومتر از نوار ساحلی جنوب شرقی ایران است که در غرب به تنگه هرمز (گسل راستا لغز راستگرد میناب) و در شرق به نزدیکی شهر کراچی گسلهای راستا لغز چپگرد چمن و اورناچ نال Onach Nal) ) محدود شده است.
در امتداد مکران شاهد فروراندگی قسمت اقیانوسی صفحه عربی به زیر صفحه اوراسیا هستیم.
یکی از اثرات این فروراندگی ایجاد آتشفشانهای تفتان و بزمان در ایران و سلطان در پاکستان است و همچنین کوههای مکران یکی دیگر از نشانههای اثر فروراندگی در منطقه است.
مطالعات مرکز زلزله شناسی نشان میدهد گسل مکران با فاصلهای حدود ۱۰۰ کیلومتر در دریای عمان خطرناکترین گسلی است که به موازات خط ساحلی ایران قرار گرفته و قادر است سونامیهای بزرگی را بهوجودآورد
بنا بر گفته کارشناسان گسل مکران فقط حدود ۱۰۰ کیلومتر از سواحل جنوبی ایران فاصله دارد و چنانچه فعال شود، پیشبینی میشود امواج ناشی از فعالیت آن در مدت زمان ۲۰ تا ۳۰ دقیقه به سواحل ایران و پاکستان برسد.
شواهد تاریخی نشان میدهد زلزلههای مختلف و شدیدی در مکران روی داده، ولی تنها زلزله شدیدی که به صورت دستگاهی ثبت شده و سونامی نیز ایجاد کرده، زلزله سال ۱۹۴۵ است که سونامی به ارتفاع ۱۲ متر ایجاد کرد که به گفته تعدادی از محققان حدود ۴ هزار نفر کشته شدند.
پایتخت بدون بیمارستان
شهر چابهار بالاترین نسبت جمعیت حاشیهنشینی را در کشور دارد و در این راستا بسیاری از فعالان اجتماعی و کارشناسان جذابیتهای اقتصادی که به واسطه وجود سازمان منطقه آزاد، اداره کل بنادر و دریا نوردی و صنایع موجود (فولاد و پتروشیمی) ایجاد شده را ریشه توسعه نامتوازن در شهر چابهار میدانند و سالهای سال است به دلیل ایجاد جذابیتهای اقتصادی با هجوم جمعیت به دلیل زندگی بهتر از مناطق و نواحی همجوار مواجه شده و شهر چابهار به دلیل توسعه نامتوازن با مشکلات آب، برق، بهداشت و آموزش روبهرو است.
اگر قرار باشد پایتخت ایران به مرکزیت بندر چابهار و سواحل دریای عمان در استان سیستان و بلوچستان بنا شود، باید یادآور شد این شهر به عنوان بندر اقیانوسی ایران و قطب تجارت فاقد بیمارستان است!
اگر چه بیمارستان ۵۴۰ تختخوابی چابهار در دوم دی ماه سال ۱۳۹۷ توسط وزیر بهداشت و درمان وقت کلنگزنی شده اما تاکنون هیچ پیشرفت فیزیکی نداشته است و امیدی هم به احداث آن در دولت چهاردهم نیست.
بندر چابهار دارای یک درمانگاه تأمین اجتماعی است که حالا این درمانگاه بسیار قدیمی و فرسوده، بار یک بیمارستان را بر دوش می کشد.
این درمانگاه ۲۰۰ تختخوابی و فرسوده که بنا بر گفته نماینده مردم زاهدان با زلزله کمتر از پنج ریشتری امکان تخریب آن روی سر بیماران وجود دارد در برابر فرضیه انتقال پایتخت ایران در حد یک خانه بهداشت هم کارایی نخواهد داشت.
متأسفانه شهرستان چابهار حتی از اورژانس سوانح و سوختگی نیز محروم است؛ بنابراین انتقال پایتخت به این ساحل، بیشتر
بعضیا میگن روسیه با امریکا همدردی کرده
ولی تنها خبری که من از روسیه دیدم اعتراض به آزادی زندانیان برای مهار آتش و استفاده از سپر انسانی توسط امریکا بود.😔