⭕️عاقبت پناهندگان سیاسی به ایران
🔷#نورمحمدخان حاكم مرو و #حاجم خان والي خوارزم به علت آزار حکام ازبک به ایران نزد شاه عباس اول پناهنده شدند لذا با کمک شاه صفوی در مناطق مـوروثی شان در مرو و خوارزم دوباره به قدرت رسیدند.
💢همایون، امپراتور گورکانی هند تحت فشار مخالفانش به دربار شاه طهماسب اول صفوی پناهنده شد و با حمایت صفویان دوباره در هند به قدرت رسیدند و دوره همایون، فرهنگ ایرانی به هند منتقل گردد.
📌نکته جالب اینجاست هر کدام از پناهندگان سیاسی که در عصر صفوی به ایران تکیه کردند مورد پشتیبانی جدی قرار گرفتند و دوباره به تاج و تخت رسیدند.
@moj_tarikh
🔵 مرگ عجیب همایون گورکانی
⭕️ همایون گورکانی شیفته کتاب و هنر
🔵#همایون روزی قصد خروج از #کتابخانه خویش را داشت اما در اثر عجله، دامن لباسش به دور پایش گیر کرده و موجب سقوط وی از پلهها و #مرگش می گردد.
@moj_tarikh
💢زن ایرانی مجری طرح آرامگاه همایون در هند
🔷#حمیده بانو بیگم به عنوان همسر ایرانی همایون پادشاه گورکانی هند با الهام از مقابر ایرانی و چهار باغ، آرامگاهی برای شوهرش#همایون در دهلی نو پایتخت #گورکانیان هند در طی ۹ سال_ با کمک دو معمار پدر و پسر هراتی ساخت _که امروز جز مهمترین و پر بازدیدترین امکان تاریخی در هند است.
@moj_tarikh
📕تاریخ نویس و شاعر فارسی گوی شبه قاره هند
🔵#گُلبَدَن بِیْگم فرزند ظهرالدین بابر بنیانگذار سلسله گورکانیان هند
⭕نخستین زن نویسنده ای است که در شبه قاره هند کتاب تاریخی همایون نامه/ احوال همایون پادشاه را دو بخشِ دورۀ بابری (بخش یکم) و رویدادهای روزگار همایون (بخش دوم) را به فارسی نگاشت.
@moj_tarikh
نقش زنان دربار گورکانی هند در گسترش زبان فارسی.pdf
1.08M
👆👆مقاله؛ نقش زنان دربار گورکانیان هند در گسترش فرهنگ و ادب ایرانی
💢نورجهان/ نورمحل بیگم همسر ایرانی جهانگیر شاه گورکانی با تسلط كامل به زبان فارسی با تاسیس کتابخانه و مدارسی از مشوقان و مروجان فرهنگ و ادب ایرانی در هند بود.
💢زینب النساء بیگم از نوادگان صفوی دختر اورنگ زیب پادشاه گورکانی هند از نامدارترین زنان سخندان و شاعر ادب فارسی در شبه قاره هند بود که کتابخانه بزرگی در اتاق قصر پدرش برپا کرد.
و ....
@moj_tarikh
💢"سختترین زمستان نیم قرن اخیر در ایران"تیتر روزنامه اطلاعات ۲۰ بهمن ۱۳۵۰ش. در عصر #پهلوی دوم بود.
🌧بارش #برف سهمگین در بهمن ماه ۱۳۵۰ در ایران که در برخی مناطق ارتفاع آن بین ۳ تا ۵ متر بوده است.
👤طبق گزارشات بیش از ۴۰۰۰ هزار نفر به علت برف و بوران سال ۱۳۵۰ #کشته شدند.
#پهلوی
#مردم
#برف
به کانال"موج تاریخ"در ایتا بپیوندید؛ https://eitaa.com/joinchat/2442395888Cecb37bc767
🔍وضعیت گاز رسانی در عصر پهلوی!
💢ایران بعد از روسیه، دومین ذخایر بزرگ گاز طبیعی جهان را دارد.
📌 استفاده از گاز با تاسیس شرکت ملی گاز برای نخستین بار از سال ۱۳۴۴ش. با همکاریهای شوروی شروع شد.
📌با این حال دولت پهلوی برای گسترش گاز در شهرها و روستاها اقدام در خور توجهی انجام نداد.
📌 اکثر مردم ایران در خانه از نفت و چراغهای نفتی استفاده میکردند.
📌در دوره پهلوی تنها 50 هزار خانه در 5 شهر کشور گاز طبیعی داشتند.
📌در عصر پهلوی تمام روستاييان که بیش از ۵۲ درصد جمعیت کشور را تشکیل میدادند از نعمت داشتن گاز طبیعی محروم بودند.
⭕️طبق اسناد با اینکه در سال ۱۳۵۲ محمدرضاشاه #پهلوی روزانه ۶ میلیون بشکه نفت می فروخت ولی جالبه بدونید اکثر جمعیت روستایی ایران به گاز که پیشکش به نفت هم دسترسی نداشتند و در خانههایشان هیزم میسوزاندند.
@moj_tarikh
⭕️شاه چمدانی
🔵محمدرضاشاه پهلوی در روز 26 دیماه 1357 ساعت 13:08، چمدان هایش را بسته و به همراه همسرش فرح، خاک ایران را برای همیشه به مقصد مصر ترک کرد.
@moj_tarikh
💢فرار بی بازگشت شاه
🔵«به #محمدرضاشاه پهلوی لقب شاه چمدانی داده بودند، چون همیشه چمدانهایش را بسته بود و آماده بود تا در صورتی که به مبارزه طلبیده شود، از کاخش یا از ایران فرار کند.»
🔵محمدرضاشاه پهلوی در زمان کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ش به همراه دومین همسرش ثریا به ایتالیا فرار کرد .
🔵شاه بار دیگر در جریان انقلاب در ۲۶ دی ماه ۵۷ به همراه سومین همسرش فرح به مصر فرار کرد
⬅️شاه بعد از فرار به چندین کشور از جمله آمریکا درخواست پناهندگی داد ولی قبول نکردند.
@moj_tarikh
7.18M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢میزان اطلاعات تاریخی مردم ایران
🔵خبرنگار خبرگزاری فارس رفته سوالات تاریخی راجع به دوره پهلوی از مردم پرسیده چند تا را در کانال موج تاریخ آوردم تا ببینید چه جواب های جالبی دادند!
@moj_tarikh
💢 ادبیات استعماری
🔵استعمارگران برای تسلط بر کشورهای تحت سلطه خود در اولین اقدام برای تحقیر، مردم بومی را افرادی بی تمدن و بی فرهنگ می دانستند.
🔵 استعمارگران که از نگاه خود افراد تحت سلطه را نیازمند تمدن پیشرفته غرب می دانستند دیدگاه دینی، اموزشی ، نظامی ، سیاسی و اقتصادی خود را به همراه نیروهای خود وارد این کشور ها می کردند
🔴در نتیجه فرهنگ،هنر،موسیقی و کلیه قوانین رایج در جامعه مستعمره را بی ارزش و فرودست معرفی شده و معیار انگلیسی و غربی جایگزین و اجرا می شدند.
@moj_tarikh
📕دشمنی با زبان فارسی توسط انگلیسی ها در هند
⏪ از روش های تسلط بر مردم در دوران استعمار،هویت زدایی از طریق از بین بردن زبان های بومی و اشاعه زبان بیگانه در سرزمین های تسخیر شده بود.
🔵 کمپانی هند شرقی انگیسی که در قرن ۱۷م. در هندوستان مستقر شد به تدریج ابتدا با تغییر زبان بازرگانان و تجار هندی و سپس بطور رسمی و علنی در دهه 1830م. آموزش زبان انگلیسی با هدف آشنا کردن نخبگان بومی و عموم مردم با این زبان در هند آغاز کرد.
🟢 زبان فارسی که قرن ها در هند زبان رسمی دربار و هندیان بود با ورود استعمارگران انگلیس به هندوستان با جایگزینی زبان انگلیسی اهمیت خود را از دست داد.
🔵بنابراین با تغییر زبان فارسی، هندیان از درک و خواندن کتب و آثار ارزشمندی که به زبان فارسی نگاشته شده بودند محروم گشتند.
ادامه ....
@moj_tarikh