✳️ماجرای کُشتی قهرمان مردم و قهرمان مدعی
🔸ایرانیها کشتهمردۀ قهرماناند. همهچیز در این فرهنگ حولِ قهرمان میچرخد. قهرمان ایرانی مانند سیمرغ مرگ ندارد.
🔸این ساختار را هر کاریاش بکنی یک محور دارد و آن محور قهرمان اوست. شاهان میخواهند در جایگاه قهرمانان بنشینند، ولی مردم خیلی زود قهرمانانشان را میشناسند و آنها را از دستگاه قدرت جدا میکنند. نگاهی به جایگاه پهلوانانی چون رستم و شاهانی چون کیکاووس در شاهنامه ما را از این سابقۀ تاریخی باخبر میکند.
🔸در روزگار ما نیز این تقابل روی داد. تختی قهرمان مردم بود و هنوز هم هست و در برابرش محمدرضا پهلوی بود که میخواست مانند قهرمانان محبوب مردم باشد.
🔸اگر در آن روزها زیسته باشید این تقابل را دریافتهاید. امروز از طریق دستگاه های تبلیغاتی قهرمان ساز مصنوعی، تلاش فراوانی میشود که محمدرضاشاه قهرمانی بزرگ پنداشته شود، ولی با نگاهی منصفانه به صفحات تاریخ و راویان دور و نزدیک دربار، به آخرین شاه ایران تنها لقب قهرمان مدعی (ساختگی) می توان داد که ماندگاری و اعتبار ندارد.
🔸اما #تختی واقعاً #قهرمان بود. تمام ویژگیهای یک قهرمان را داشت. زور بازو داشت، ولی جوانمرد بود. وطن دوست و مردمی بود. به هر قیمتی نمیبرد. قهرمان کشتی بود؛ رشتهای که ریشه و جان ایرانیست.
🔸 #تختی شاید در ظاهر از صحنۀ روزگار حذف شد، ولی در خیال و اندیشۀ مردم پیروز شد. غلامرضا تختی نشان داد #قهرمان اجباری نمیشود. کاری که با محمدرضا پهلوی میخواستند بکنند و نتوانستند. در این کُشتی بزرگ باز هم #قهرمان_ایرانی پیروز شد، نه شاه.
#هویت_ایرانی
#پهلوان_تختی
#پهلوی
@moj_tarikh
🔻قتل عام توسط خسرو انوشیروان عادل!!!
✍بر طبق منابع تاریخی، خسرو انوشیروان همه برادران خود را همراه با پسرانشان (برادرزاده های خسرو انوشیروان) و پدربزرگ خود را قتل عام کرد
🔹در واقع با کشتن همه برداران خود عدالت را رعایت کرد!
🔹خسرو انوشیروان شاید فکر می کرد با این کارش حکومتش ماندگار می شود ولی غافل از این بود که همین اقدامش در سقوط خود و حکومت ساسانی نقش داشت.
🔹در همچین موردی، شاه عباس اول صفوی با تمام خدماتی که داشت قرنها بعد با کشتن نزدیکان و نخبگان در انقراض صفویه سهیم بود.
📚 منبع: ایران در زمان ساسانیان؛ کریستین سن
@moj_tarikh
🎡شعبان جعفرى (بى مُخ) در حال نظارت بر تنبيه يكى از دستگيرشدگان پس از كودتاى ٢٨ مرداد ۱۳۳۲!
🔹نه سر تراش هست و نه تراشیده سر
....... این است رسم زمانه
🔹شعبان جعفرى به عنوان آلت دست حکومت پهلوی با جمع کردن تعدادی از ارازل و اوباش در سقوط دولت مصدق در کودتای ۲۸ مرداد که توسط انگلیس و آمریکا طراحی شده بود نقش اساسی داشتند.
🔹شعبان با داشتن زور بازو می توانست سرنوشت دیگری براش رقم خورده شود ولی با اقداماتش در تاریخ چیزی که به وی رسید لقب بی مُخ بود.
@moj_tarikh
🔻روایت اسناد منتشر نشده از حساسیت ساواک بر نام و یاد جهان پهلوان تختی
🔸هنگامی که جهان پهلوان #تختی در ۱۷ دی ماه سال ۴۶ درگذشت، ساواک دست از حساسیتها و مراقبتها برنداشت. این حساسیتها آنچنان زیاد بود که حتی فهرست دانشآموزانی که در مراسم ختم او شرکت کرده بودند، در اختیار ساواک قرار گرفت، کتاب بزرگداشت او قبل از توزیع، توقیف گردید، اجازه برگزاری مراسم سالگرد صادر نشد، و حتی تمهیداتی در صورت برگزاری احتمالی مراسم در نظر گرفته و به مامورین ساواک آموزش داده شد که در صورت برگزاری مراسم، چگونه آن را مختل سازند.
📚 منبع: مرکز اسناد انقلاب اسلامی
📌ساواک و حکومت پهلوی نمی دانست که نام و نشان #تختی بزرگتر از آن است که بتوان جلوی آن را گرفت.
📌تاریخ همه چیز را آشکار و نمایان میکند.
@moj_tarikh
✳️مورخی که قتل اميرکبير را افشا کرد
🔹محمدجعفر خورموجی ملقب به حقايقنگار، ناصرالدين شاه قاجار او را مامور تهيه کتاب حقايق تاريخ ايام خود کرد.
🔹خورموجی با کمال صداقت به جمعآوری اخبار و درج آن اقدام کرد و کتاب حقايقالاخبار ناصری را نوشت.
🔹این کتاب مقبول نظر شاه نيفتاد و محمدجعفرخورموجی مغضوب شد و به عراق مهاجرت کرد و همانجا در سال ۱۳۰۱ ه.ق در سن ۷۶ سالگی درگذشت.
🔹خورموجی در کتاب حقايقالاخبار ناصري برای نخستين بار قتل اميرکبير را افشا می کند و درباره قتل اميرکبير که همه مورخان قاجاری مانند سپهر و هدایت درگذشت وی را بر اثر ناخوشي و تورم دست و پا دانسته و روزنامه حکومتی وقایع اتفاقیه تنها به فوت آن اشاره دارد، خورموجی اين واقعه را به صراحت قتل نوشته و به همين سبب موجب غضب دربار ناصرالدين شاه قرار گرفته است.
🔹حقایقنگار برخلاف مورخان عصر قاجار که نوشتههایشان تعارضی با اراده ملوکانه حاکم نداشت، از تاریخنویسی سنتی فاصله میگیرد.
🔹خورموجی چون تجربه زیست حاکمیت را داشته تاریخنگاری خود را بر پایه عقل می گذارد، از خرافات و خلاف واقع گویی دوری میکند و شکستها را پیروزی نمینویسد...
#حقايق_الاخبار
#امیرکبیر
@moj_tarikh
✳️ نام و نشان کشور ایران
🔹حکومت پهلوی اول در 6 دی ماه 1313ش. از کشورهای جهان به ویژه ممالک اروپایی و غربی درخواست کرد تا از بکارگیری نامهای «پرشیا، پرشن، پرزین، پرسیا، پرسی» و نظایر آن خودداری کرده و از نام «ایران» استفاده کنند.
🔹مورخین یونانی، هخامنشیان را «پرسیس(به خاطر منطقه اجدادی آنها پارسا یا پارسوا شامل منطقه فارس و خوزستان) می خواندند و سپس این کلمه از راه زبان لاتین در زبانهای اروپایی به «پرسی» یا «پرسیا» و اشکال مختلف آن درآمد و صفتی که از آن مشتق شد، در فرانسه «پرسان» و در انگلیسی «پرشین» و در آلمان «پرزیش» و در ایتالیایی «پرسیانا» و در روسی «پرسیدسکی» شد.
🔻ایران در اوستا به عنوان قدیم ترین آثار کتبی « ایران وئجه » نامیده شده یعنی سرزمین آریاها ذکر شده است.
🔻داریوش هخامنشی در کتیبه نقش رستم خود را پارسی پسر پارسی و آرائی ( هریا ) از تخمه آریائی می شمارد.
🔻قدیمی ترین سند کتبی که در جهان موجود است و ضبط قدیم کلمه ایران در آن می توان یافت گفته آرا نوستن جغرافیادان معروف یونانی است که در قرن سوم پیش از میلاد می زیسته و کتاب وی از میان رفته ولی استرابون جغرافیدان مشهور یونانی از آن نقل کرده و وی آن را « آریانا » ضبط کرده اند.
🔻به گفته سعید نفیسی قدیمی ترین نام مملکت همین کلمهی ایران بوده یعنی: نخست نام «ایریا» که نام نژاد بوده است؛ نام مملکت را «آبریان» ساختهاند و سپس به مرور زمان «ابریان، آیران» شده و در زمان ساسانیان «آیران» به «اِیْران» بدل شده و در ضمن «اِران» (به کسر اول) نیز میگفتهاند.
@moj_tarikh