💢سرنوشت دردناک شیبک خان ازبک
🔵شیبک خان ازبک نخست نامه ای را برای شاه اسماعیل می نویسه و او را به جنگ فرا می خواند.
🔶 قبل از شروع نبرد مرو نامه های بین آنها رد و بدل میشه و شیبک خان طی نامه هایی توهین آمیز شاه صفوی را داروغه خطاب میکنه و میگه از مذهب تشیع دست بکشد شاه صفوی او را به مدارا و دوستی دعوت میکنه ولی حاکم ازبک فکر می کنه شاه اسماعيل از سر استیصال طرح دوستی ریخته لذا حاضر به مصالحه نشد. لذا شاه اسماعیل مجبور میشه برای گوشمالی دادن شیبک خان ازبک به خراسان لشکر کشی کند.
🔶در سال ۹۱۶ ه.ق شاه اسماعیل صفوی در نبرد مرو شیبک خان ازبک را شکست سختی داد.
⭕️با پیدا کردن پیکر شیبک خان، شاه صفوی از شدت خشم سه ضربه شمشیر بر شکم او نواخت.
📌 دو دستش را قطع کرد که دست راستش را برای حاکم یاغی مازندران که حامی شیبک خان بود فرستادند و دست چپش برای ظهیر بابر دشمن شیبک فرستادند.
📌سر او را از تن جدا کردند
📌پوست سرش را پر از کاه و آن را نزد سلطان بایزید دوم عثمانی فرستادند.
📌جمجمه او را با روکشی از طلا تزیین کرده تا در مجالس شاه اسماعیل اول با آن بادهنوشی کنند.
💢 ارادت حیرت آور به شاه اسماعيل اول صفوی
🔷بعد از این که #جسد متعفن #شیبک خان ازبک در جنگ مرو پیدا شد شاه اسماعیل دستور داد⤵️
☠هر کس مرا دوست دارد از گوشت دشمن من بخورد⤵️
☠ به مجرّد شنیدن فرمان شاه اسماعيل کوشش و ازدحام جهت #خوردن #گوشت شیبک خان به درجه ای رسید که صوفیان تیغها کشیده قصد یکدیگر نمودند و آن #گوشت_متعفّن با خاک و خون آغشته را به نحوی از یکدیگر ربوده که مرغان شکاری در حال گرسنگی آهو را بدان رغبت از یکدیگر بربایند.
@moj_tarikh
♨️مریدان شاه اسماعیل اول صفوی را بهتر بشناسید
⭕️کباب کردن حاکم یاغی و خوردن آن
❇️مراد بیگ ترکمان حاکم یاغی که توسط سربازان شاه اسماعیل اول صفوی دستگیر شد او را بر چوبی بسته و #کبابش کردند.
📛 #شاه_اسماعيل صفوی به مریدانش دستور داد تا هر کس لقمه ای از گوشت او را به #بخورند لذا چنان او را خوردند که اثري از #گوشت و #استخوانش باقی نماند.
📕 "تاریخ ایلچی نظام شاه" نوشته خورشاه بن قباد الحسینی، ص27
@moj_tarikh
🔴 مبارزه با استعمار و وطن دوستی
🔵دکتر علی شریعتی میگه؛"من بعنوان کسی که رشته کارش تاریخ و مسائل اجتماعی است، ادعا می کنم که در تمام این دو قرن گذشته، در زیر هیچ قرارداد استعماری، امضاء یک #آخوندی نیست، در حالیکه در زیر همه این قراردادهای استعماری، امضای آقای #دکتر و آقای #مهندس #فرنگرفته هست.
🔵حالا برای تایید این گفته شریعتی به معرفی #حاج_ملا_علی_کنی یکی از علمای عصر ناصرالدین شاه #قاجار می پردازیم که چطور باعث لغو قرارداد رویتر میشه و ایران را از چنگ انگلیس استعمارگر نجات میده.
ادامه ماجرا........
به کانال "موج تاریخ" در ایتا بپیوندید https://eitaa.com/joinchat/2442395888Cecb37bc767
⭕️نظر سفیر آمریکا راجع به ملا علی کنی
🔵ساموئل گرین #بنجامین ـ نخستین #سفیر #آمریکا در ایران ـ در خاطرات خود درباره نفوذ و شخصیت# ملا_علی_کنی مینویسد: 🔷«بزرگترین مجتهدهای حالیه که به منزلة رئیس عدالت خانه امروزی ممالک غربی است حاجی ملا علی کنی است. وی مایل به تجمل نیست بلکه میل به سادگی زیاد دارد. ... اگر یک کلمه بگوید میتواند اعلیحضرت (منظور ناصرالدین شاه قاجار) را از سلطنت خلع کند.
@moj_tarikh
💢امتیاز رویتر و مفاد آن
به موجب این قرارداد؛
۱. امتیاز کشیدن راه آهن از بحر خزر تا خلیج فارس (احداث خط آهن از رشت به تهران و از تهران به بندرعباس)
۲.دایر کردن تراموای شهری
۳. استخراج کلیه معادن از جمله زغال سنگ، نفت، آهن، مس، سرب، روی و جیوه (به جز طلا و نقره و سنگ های قیمتی)
۴. تاسیس یک بانک در ایران
۵. انحصار آباد کردن کلیه زمین های بایر ۶.انحصار حفر قنوات در ایران
۷. کندن مجاری آب
۸.ساختن آسیاب و کارخانجات
۹. امتیاز ساخت هر گونه راه
۱۰. کشیدن خط تلگراف در سراسر ایران
۱۱. اداره گمرکات
📌این امتیازات انحصاری در قبال مبلغی نه بر اساس منافع ملی و جهت رفاه ملت بلکه برای پر کردن جیب درباریان و ناصر الدین شاه به مدت ۷۰ سال( اول مارس 1874م) به انگلیسی ها داده شد.
🔶به طور خلاصه میرزا حسینخان #سپهسالار نماینده تام الاختیار ناصر الدین شاه تقریباً استفاده از تمام منابع ثروت ایران را برای مدت طولانی به رویتر واگذار کرد.
حالا باید واکنش حاج ملا علی کنی را در برابر دادن امتیاز رویتر ببینیم👆👆
❇️عصبانیت حاج ملاعلی کنی از دادن امتیاز رویتر
💯مبارزه با امتیاز #رویتر از درخشان ترین خدمات حاج ملاعلی کنی در راه حفظ منافع ملی بود.
✅#ملا_علی_کنی وقتی که پی برد چنین قرارداد ننگینی از طرف #قاجارها با #انگلیسی ها بسته شده خیلی سریع واکنش نشان داد و با نوشتن نامه ای برای #ناصرالدین_شاه قاجار وی را از تبعات این #قرارداد ننگین آگاه کرد و گفت باید این امتیاز داده شده هر چه زودتر #لغو گردد
❌ ناصرالدین شاه هم ترسید و خواسته حاج ملا علی کنی که بین مردم نفوذ زیادی داشت را پذیرفت لذا امتیاز رویتر را لغو کرد و رابط قرارداد یعنی میرزا حسینخان #سپهسالار را هم از #صدراعظمی برکنار کرد.
@moj_tarikh
✳️ ترس ناصرالدین شاه قاجار از حاج ملاعلی کنی
❇️حکایتی جالبی راجع به این موضوع نقل شده میگن روزی #ناصرالدین_شاه به قصد شکار از تهران خارج شد و وقتی بیرون از شهر به دروازه شهر نگریست مدتی خیره به شهر نگاه کرد و از شکار پشیمان شده و برگشت وقتی از او علت این پشیمانی را پرسیدند گفت #میترسم وقتی از شهر خارج شدم #حاج_ملاعلی _کنی دستور دهد و دیگر مرا به #تهران راه ندهند.
@moj_tarikh
💢 اولین جراحی مغز تاریخ در ایران
اگر به آن بریدگی مثلثشکل نگاه کنید، آثار اولین جراحی مغز در تاریخ را میبینید.
🔷این جمجمه متعلق به دختر 13 سالهای است که 4800سال پیش در شهر سوخته در سیستان زندگی میکرده. بیماری او باعث زیاد شدن فشار بر مغز میشده که برای درمان، جمجمه را سوراخ کردهاند. ترمیم استخوانها نشان میدهد که دختر بعد از جراحی زنده مانده و عمل موفقیتآمیز بوده است!
💯اینکه الان اساتیدی مثل پروفسور سمیعی در حوزه پزشکی داریم چیز عجیبی نیست، ریشه در تاریخ این سرزمین کهن داره.
@moj_tarikh
44.55M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔵ماسابومی #هوسونو تنها مسافر #ژاپنی بود که در کشتی تایتانیک حضور داشت و توانست با ترفندی جان خودش را نجات دهد اما کسی در کشورش برای زنده ماندن او خوشحال نشد !
🔵وی از جامعه و خانواده طرد شد و ژاپنی ها به او لقب #ترسو و #بی_شرم دادند.
🔵جامعه ژاپن بخاطر اینکه او نتوانسته بود روح از خود گذشتگی و ایثار را آنگونه که در وجود ژاپنی ها هست را نشان دهد به او پشت کردند.
🔵جالب اینجاست داستان #هوسونو را در #کتب_درسی گنجاندند.
@moj_tarikh
🔍 ریشه تاریخی ضرب المثل
(اگر برای ما آب ندارد، برای شما نان دارد)
⭕️حاج میرزا آقاسی صدراعظم محمدشاه قاجار از جمله اقداماتش حفر قنات و آوردن آب از کرج به تهران بود.
🔵 وی روزی که برای سرکشی به کارگران حفر قنات رفته بود بهش گفتند که این کارها بی فایده است و به آب نمی رسیم که میرزا آقاسی با ظرافت خاصی میگه اگر برای ما آب ندارد، برای شما نان دارد.۱
🔷 این ضرب المثل را طوری دیگه هم بیان کردن میگن روزی حاجی تنها و تفننی به سر قناتی که داده بود بکنند، میرود و از عمله چرخکش میپرسد: «این قنات به آب رسیده است؟» مقنی میگوید: «#آب کجا بود!این #حاج_میرزا_آقاسی بیخود ما را معطل کرده است ما داریم برای کبوترهای خدا لانه میسازیم» حاجی به او میگه: بنده خدا برای من #آب ندارد برای تو که #نان دارد.۲
📕منابع؛
۱. رساله اصلاح المملکه فی دفع المهلکه نوشته میرزا محمد حسینی موسوی.
۲. صدراعظمهای سلسله قاجاریه نوشته پرویز افشاری.
👇👇👇
@moj_tarikh
👆👆تحلیلی تاریخی بر دو عکس(یکی نقشه ای که قسمتهای سبز رنگ آن در گذشته نه چندان دور بخشی از ایران بودند و دیگری تشییع پیکر شهید گمنام دفاع مقدس)خواهیم داشت تا با گذشته ایران زمین بیشتر آشنا شوید 👉👉👉
💢بخش های زیادی از سرزمین کهن ایران طی200 سال اخیر (قاجار و پهلوی) از ایران جدا شدند.
⭕️علل جدایی سرزمین های ایران
🔹دسیسه بیگانگان بویژه انگلیس و روس
🔹عدم عاقبت اندیشی و سستی پادشاهان
🔹نداشتن تکنولوژی و سلاح مدرن
⭕️سرزمین های جدا شده از ایران
◀️۱.منطقه قفقاز که طبق معاهدات گلستان و ترکمنچای(۱۸۱۳ و ۱۸۲۸م) توسط روس ها در عصر قاجار از ایران جدا شدند؛ شامل كشورهای: گرجستان،ارمنستان، اوستیای شمالی و جنوبی،آبخازستان، باكو ،داغستان و چچن.
◀️۲.مناطق شرقی ایران که بر اساس معاهده پاریس و دسیسه انگلستان در دوره قاجاریه از ایران جدا شدند؛ شامل افغانستان و هرات، دو سوم بلوچستان و كلات پاكستان.
◀️۳.سرزمین های ماورالنهر(آسیای میانه) که طبق معاهده آخال(۱۸۸۱م) توسط روس ها در عصر قاجار از ایران جدا شدند؛ شامل كشور های تاجیكستان،تركمنستان،ازبكستان، قرقیزستان و قزاقستان
◀️۴. سرزمین های جنوب خلیج فارس که بر اساس دسیسه انگلیس در عصر قاجار و پهلوی از ایران جدا شدند؛ شامل بحرین بزرگ (متشكل از جزیره بحرین، قطر و كرانه های فعلی عربستان در خلیج فارس موسوم به منطقه الشرقیه)، عمان و استان جلفاوه امارات امروزی.
◀️۵. بخشی از مناطق غربی ایران که دو سوم کردستان بزرگ در جنگ های امپراتوری عثمانی با ایران از دوره صفویه به اشغال این كشور در آمد که پس از فروپاشی عثمانی بین ترکیه،عراق و سوریه تقسیم شد.
🔵🇮🇷۴۰ سال پیش دشمنان جدید و قدیم ایران بار دیگر قصد کوچک کردن و بریدن قسمتی دیگر از سرزمین ایران را داشتند که طی جنگی نابرابر _در برابر رژیم بعث عراق و قدرتهای بزرگ جهانی_ برای اولین بار کوچکترین تغییری در نقشه جغرافیایی ایران ایجاد نشد این کار بزرگ مدیون شهدا و ایثارگرانی بود که جانانه از خاک ایران دفاع کردند.
#روایت_قرن
#قاجار
#پهلوی
#استعمار
#ایران
👇👇👇
@moj_tarikh
⭕️ امریکا و بردن ۳۰ هزار لوح هخامنشیان از ایران
🔺#امریکاییها حدود ۸۰ سال قبل، ۳۰ هزار لوح گلی کشف شده در #تخت_جمشید را در دوره#پهلوی و به بهانه بررسی آنها در دانشگاه شیکاگو، از ایران خارج کردند و هنوز جز مقدار کمی پس نداده اند. این تصویری از موزه ایران در دانشگاه شیکاگو آمریکا است که پارهای از میراث باستانی کشورمان را به نمایش گذاشته است.
📕برای اطلاعات بیشتر به کتاب تاراج بزرگ اثر دکتر محمدقلی مجد بنگرید.
@moj_tarikh
36.36M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🖌قصه شنیدنی خودکار بیک از زبان موسس کارخانه بیک در ایران
⭕️#خودکار_بیک یک افسانه و تحریف تاریخی هم براش در دوره محاکمه #هویدا نخست وزیر پهلوی درست شد که در اذهان ایرانیان هنوز باقی مانده است.
🔶پاسخ به این سوال مهم در اینجا ببیند.
#بیک
#رفوگران
#پهلوی
@moj_tarikh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
👆این هم پاسخ به تحریف تاریخی درباره قیمت ها و آن #خودکار_بیک معروف #هویدا که در اذهان خیلی ها به عنوان نماد تثبیت قیمتها و نبود گرانی در عصر پهلوی (۱۳ سال نخست وزیری هویدا) مانده و بدون سند و مدرک بهش استناد می شود.
⭕️ تورم و #گرانی افسار گسیخته ای که #هویدا انکارش کرده_در روایتها و رسانه ها فردی منجی و دلسوز ملت معرفی می شود_ منجر به حبس و مرگش می شود.
@moj_tarikh
🔵#چرچیل در کنفرانس تهران، ۱۹۴۳
به مناسبت تولدش، این کلاه ایرانی رو بهش هدیه دادند.
◾️تنها موردی که در عصر #پهلوی تونستن سر انگلیسیها کلاه بذارن😁
@moj_tarikh
⭕️روایتی از#نفوذ انگلیس در اتاق شخصی محمدرضاشاه#پهلوی
🗞 آقای #ترات از #سفارت_انگلیس به فردوست میگوید:"ما از درون کاخ(اتاق شخصی شاه)اطلاعات دقیق و مدارک مستند داریم که #شاه دائما رادیوهای مرتبط با جنگ را به زبان انگلیسی و فرانسوی گوش می کند و #نقشه ای دارد که مسیر پیشروی #هیتلر در جبهه ها را با نخ و سنجاق مشخص می کند.
🔵 شاه با شنیدن این قضیه بشدت جا میخورد و با دستپاچگی به فردوست میگه سریع برو به انگلیسی ها بگو "محمدرضاشاه گفته نقشه را از بین میبرم و دیگر رادیو گوش نمی دهم مگر اینکه رادیوهای که خودشان اجازه دهند گوش دهم.
📕منبع؛"روانشناسی شاه و همسرانش" نوشته مرتضی صادقکار، صص۹۶-۹۵
👇👇👇
@moj_tarikh
❇️خانم کودتا!
✅ایرانشناسی که پژوهش های تاریخی وی در خدمت منافع ملی انگلستان بود.
✅آن کاترین لمبتون زاده انگلستان که خرداد 1387در 96 سالکی در گذشت.
0⃣استاد دانشکده مطالعات شرقی و آفریقایی دانشگاه لندن
1⃣در خلال جنگ جهانی دوم (۱۹۳۹_۱۹۴۵) وابسته مطبوعاتی سفارت انگلستان در تهران بود.
2⃣ کار اصلی وی گزارش فعالیت آلمانی ها در ایران، رصد و خط دهی به روزنامههای ایرانی که در راستای منافع انگلیس تبلیغ و کار کنند.
4⃣ رئیس ویکتوری هاوس(Victory House یا خانه پیروزی، مرکز تبلیغات سیاسی انگلیسیها در ایران که آن را به تقلید از براون هاوس (Broune House) یا خانه قهوهای (مرکز تبلیغات سیاسی آلمان هیتلری) تاسیس شد.
ادامه ...👇
@moj_tarikh
✅بانوي انگليسي که اخلاق و رفتار ایرانی ها را بهتر از همه می دانست.
⏪مسلط به زبان فارسی و لهجه های مختلف ایرانی
⏪نویسنده دهها کتاب و مقاله راجع به ایران
⏪لمبتون در مدت حضورش در ایران به بسياري از روستاها و قصبات ايران سفر نمود.
⏪در هر روستايی براي خود دوستانی يافته با كمك آنها اطلاعات مؤثر و باارزشی كسب می کرد.
⏪مسافرت ها را اغلب پياده انجام می شد و در خلال سفر از نقاطی كه لازم می ديده عكس برداری می نمود.
⏪در مسافرتها هميشه از لباس روستاييان و چوپانان را مي پوشيد و كلاه نمدی بر سر میگذاشت و گيوه به پا میكرد.
⏪قيافه او طوری بود كه در قراء و قصبات بيشتر به يك چوپان می مانست تا يك دختر انگليسی
⏪ غالبا با مردم روستاها با زبان و لهجه خود آنها صحبت می كرد.
⏪ روي دستگاه خرمن كوبی می نشست، در باغها انگور مي چيد و گاه با زنان روستايی پشت تنور زمينی می نشست و نان می پخت.
❇️زنی با تلاش وصف نشدنی از فرهنگ،سیاست و رفتار ایرانیان در راستای منافع انگلستان آگاهی کسب کرد.
ادامه ماجرا....
@moj_tarikh
💢لمبتون طراح فکری کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲/ دشمن درجه یک مصدق
⭕️#لمبتون معتقد بود با وجود #مصدق نمیتوان منافع انگلستان را در ایران تامین کرد.
🔷هیچ نوع معامله ای با مصدق امکان پذیر نیست و تا جایی که ممکن است باید او را بایکوت کرد.
🔴از منظر لمبتون یکی از راههای پنهانی جهت تضعیف موقعیت دکتر مصدق، قوت قلب دادن به ایرانیان بویژه روشنفکرانی است که درک آنها از مفهوم«منافع ملی ایران»، با نظرات انگلیس مطابقت دارد، ولی می ترسند خائن قلمداد شوند.
🔶آخرین گام عملی کردن فشار فیزیکی به مصدق و کنار گذاشتن وی است.
◀️ سرانجام لمبتون در قامت فردی آگاه و مسلط به فرهنگ ملت و دولت ایران، با کنشگری فعال در جهت دستیابی #انگلیس به اهدافش در #کودتای ۲۸ مرداد 1332 نقش مهمی داشتند.
👇👇👇
@moj_tarikh
📕معرفی کتاب
"چهرههای منفور در تاریخ معاصر ایران" نوشته حبیباله تابانی، انتشارات نگاه
🔵توصیحات؛
این کتاب حاوی شرححال و اقدامات برخی از شخصیتهای تاریخ معاصر ایران است که بهزعم نویسنده کارنامهی نامطلوبی از خود برجای گذاشتهاند و عملکردشان به ضرر منافع ملی بوده است.
🔵حاجی ابراهیمخان کلانتر، میرزا آقاخان نوری، وثوقالدوله، سرتیپ محمد درگاهی، سرلشکر محمدحسین آیرم، میرزا هاشمخان نوری اسفندیار، شاهزاده عینالدوله و سید ضیاءالدین طباطبایی شخصیتهایی هستند که در این کتاب به آنها پرداخته شده است.
@moj_tarikh
💢روانشناسی شاهان قاجار(ناصرالدین شاه)
0⃣ در ابتدا #ناصرالدین_شاه دست و دل باز و سخاوتمند بود ولی با گذشت زمان رفته رفته از شدت این گونه ولخرجی ها و گشاده دستی ها کاست و به فکر صرفه جویی و زراندوزی افتاد.
1⃣در مقایسه با سایر شاهزادگان قاجاری از ملایمت و انعطاف پذیری خاص برخوردار و نسبت به پیشینیان خود بی رحمی و خشونت کمتری از خود نشان می داد.
3⃣ آدمی طبیعتاً #خجالتی و خیلی زود از رو می رود و برای گریز از کم روئی با صدایی بم و غلیظ تند تند صحبت می کند و گاهی یک کلمه را چند بار پشت سر هم تکرار می کرد.
4⃣ در یک جا بند نمی شد، عاشق کوهپیمائی و عشق عجیبی به حیوانات و #شکار داشت.
5⃣ علاقه به روزنامه خوانی بویژه #مجلات مصور برایش بسیار سرگرم کننده بود.
📕منبع؛" آدمها و آیینها" نوشته کارلا سرنا، ص ۸۲).
@moj_tarikh
⏳ تاریخچه ساعت و زمان⚙
⌛️شیوه ابتدائی اندازه گیری زمان را با زوال تدریجی مواد _ماسه و آب_ می سنجیدند و بر پایه فعالیت های ملموس و عینی طبیعت بود.
🕰ساعت مکانیکی از قرن ۱۴ میلادی رواج یافت و از ⬅️ بالای قلعه ها و برج و باوری کلیسا فرود آمد و ⬅️ وارد تالارهای شهری و سپس ⬅️نشیمنگاههای خانوادگی شد و در نهایت در ⬅️جیب کت افراد جای گرفت.
❇️ ساعت های مکانیکی در قرن ۱۶ میلادی دارای دقیقه شمار و سپس در سده ۱۷ میلادی ثانیه شمار هم به آنها اضافه شد.
♻️در سده ۱۸ میلادی #ساعت به طور کامل در حیات روزمره مردم عجین شد و بهتر از گذشته بازنمایی کننده ناپایداری و گذرایی #زمان گردید.
📕منبع؛"تاریخ مفهومی" نوشته راینهارت کوزلک،ص 114
👇👇👇
@moj_tarikh
💢ترس امیرکبیر از لقب شوم صدر اعظم
🔵وقتی میرزا تقی خان(#امیرکبیر) به عنوان #صدراعظم انتخاب شد از ناصرالدین شاه استدعا کرد از این عنوان - به دلیل این که دو نفر از همتایان سابقش توسط اسلاف ناصرالدین شاه به قتل رسیده بودند به عنوانی شوم و نامیمون بدل شده بود- استفاده نکند لذا شاه به او از این جهت امیر نظام و بعد عنوان اتابک داد.
⭕️درباره زندگانی امیرکبیر ۲۰ دیماه مصادف با سالروز مرگ دردناکش، بیشتر صحبت خواهیم کرد.
👇👇👇
@moj_tarikh