🔹 تقویم ایرانی در دوره پهلوی بر مبنای پهلوی ستایی( پدر و پسر) بود.
🔹۲۴ اسفند مصادف با سالروز تولد رضاشاه، روز #پدر نام گذاری گردید.
#پهلوی
📌فهرست اعیاد ملی دوره محمدرضاشاه پهلوی👈👈 https://eitaa.com/moj_tarikh/681
@moj_tarikh
✳️قدرت و جایگاه حاج ملاعلی کنی در عصر قاجار
🔹 #بنجامین اولین #سفیر_آمریکا در ایران، در سفر به ایران در عصر #ناصرالدین_شاه قاجار مشاهدات خود از شخصیت معنوی و جایگاه رفیع اجتماعی #حاج_ملاعلی_کنی را چنین گزارش میکند:
🔹 «حاج ملا علی کنی مردی مسن، محترم و خیلی با وقار و هیبت است؛ ولی علیرغم مقام و موقعیت خود، زندگی مجلل و باشکوهی ندارد و خیلی ساده و معمولی به سر میبرد. با آنکه املاک و دارایی هم دارد، معهذا در صدد نمایش دادن آنها نیست و در کمال سادگی زندگی میکند. موقعی که از منزل خارج میشود، فقط سوار بر یک قاطر سفید رنگ میگردد و یک نفر نوکر همراه اوست؛ ولی مردم وقتی از آمدن او مطلع میشوند، از هر طرف نزد وی میآیند و مانند یک وجود فوق طبیعی از این روحانی استقبال میکنند.
🔹یک اشاره از طرف او کافی است که شاه را از تخت سلطنت به زیر آورد و هر فرمان و دستوری که دربــارۀ خارجیان و غیرمسلمانان صادر کند، فورا از طرف مردم اجرا میگردد.
🔹سربازان گارد محافظ سفارت در تهران به من میگفتند با آنکه از طرف شاه، مأمور حفاظت جان من و اعضای سفارت شدهاند، اگر حاج ملا علی کنی به آنها دستور دهد، بدون درنگ، من و دیگر اعضای سفارت را خواهند کشت.
🔹خوشبختانه مردی که این همه قدرت و نفوذ کلام دارد، کسی است که خیلی رئوف و مهربان و ملایم است و هیچوقت دستورات شدیدی صادر نمیکند؛ ولی به هرحال باید توجه داشت که هیچ کار اجتماعی و مهمی در ایران، بدون جلب نظر و صلاحدید حاج ملا علی کنی انجام نخواهد شد.»
🔹حاج ملا علی کنی در ۲۷ محرم ۱۳۰۶ق در عصر ناصرالدین شاه در گذشت.
#قاجار
@moj_tarikh
🟩 انتخابات به سبک و سیاق شعبان جعفری(بی مخ)
🔹تراشیدن سر و ریش مخالفان
🔹 یکی از مفتضحترین انتخابات تاریخ ایران، انتخابات مجلس هجدهم بود. این انتخابات بعد از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ برگزار شد.
🔹#انتخابات مجلس ۱۸ معروف شد به انتخابات #شعبان_بیمخ؛ شعبان جعفری با اراذل پای صندوقهای #رأی میرفتند. هنوز مردم در حال و هوای نهضت ملی شدن نفت بودند و دوست داشتند نمایندگان واقعی وارد مجلس بشوند؛ به همین علت آرایی را در صندوق میریختند که مطابق میل دولت و حاکمیت نبود. کار شعبان جعفری و اراذل و اوباشِ در خدمت او این بود که آرای مردم را از دست آنها میگرفتند و اگر فردی غیر از لیست مورد نظر حکومت نامش در برگ رأی بود با ضرب و شتم رأیدهنده و تراشیدن سر و صورت او تلاش میکردند نتیجه انتخابات را به نفع حکومت برگردانند.
#پهلوی
#انتخابات!
@moj_tarikh
🟩وقتی صدای درباریان هم از برگزاری انتخابات فرمایشی در می آید.
🔹 همچون دیگر انتخابات دوره پهلوی، انتخابات مجلس ۲۳ انتخاباتی بود که بر اساس لیست دولتی صورت میگرفت و بسیار موجب رنجش مردم شد و اساساً میلی برای مشارکت واقعی مردم نبود.
🔹به قدری دولت هویدا در این انتخابات دستکاری و تقلب میکند که صدای اسداله علم هم درمیآید.
🔹#اسدالله_علم به شاه می گوید الان که ما قدرت داریم (بالاخره در این مقطع رژیم پهلوی خیلی سرمست از باده قدرت بود، پشتش به آمریکا گرم بود، ساواک تمامی مخالفتهای داخلی را سرکوب میکرد و خیالشان کاملاً راحت بود)، ای کاش قدری زمینه مشارکت مردم را را فراهم میکردیم. شاه با ناراحتی پاسخ علم را میدهد و میگوید که نمیتوانیم ریسک کنیم، چون احتمال دارد هر اتفاقی بیفتد.
🔹راز اصلی سقوط پهلوی و آوارگی شاه همین نادیده انگاری مردم بود که در انتخابات هیچ حقی برای آنها قائل نبود.
🔹آخرین شاه ایران که تملق خواهی و چاپلوسی جز لاینفک شخصیتش بود از ترس از اینکه مبادا کسی وارد مجلس شود که از ایشان و اقداماتش انتقاد کند تا روز سقوطش هرگز اجازه ورود افراد مستقل و ناشناس به مجلس نداد.
#پهلوی
#انتخابات!
@moj_tarikh
🟩کاریکاتور اعتراض مردها در اعطای حق رای به زنان!
🔹مجله طنز «توفیق»۲۲ فروردین ۱۳۴۲ در این شماره کاریکاتوریست «توفیق» با اشاره به خبر جراید مبنی بر اینکه «به زنها حق رأی داده شد» مردهایی را به تصویر میکشد که در مقابل وزارت کشور اجتماع کرده و میگویند: «ما هم حق رأی میخواهیم.» و «چه مردی بود کز زنی کم بود؟!»
🔹برای اولین بار در پی رفراندوم انقلاب سفید( ۶ بهمن ۱۳۴۱) به زنان حق رأی و انتخاب شدن داده شد و برای اولین بار زنان وارد مجلس بیست و یکم شورای ملی شدند.
🔹مجموع سی و پنج نماینده زنی كه در چهار دوره آخر مجلس شورایملی حاضر بودند و همچنین از پنج زنی كه در چهار دورهی آخر مجلس سنا به مقام سناتوری دست یافتند، بیشترشان از همسران یا بستگان نزدیك رجال و متنفذین یا امرای ارتش بودند.
🔹اقدام شاه، ایجاد شباهت ظاهری بین جامعه ایرانی و غربی بود.
🔹هدف نهایی شاه، ترسیم چهرهای دموکرات و روشناندیش از خود در نظر مردم ایران و سایر کشورهای جهان بود.
#زنان
#انتخابات
@moj_tarikh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✳️قصه دلیرمردان تنگستانی و ایستادگی در برابر استعمارگران انگلیس
◀️ ۱۶۷ سال پیش ، مردان دلیر *تنگستانی* و *چاهکوتاهی* ، در برابر دشمنی قرار گرفتند که بسیار مجهز و پر ادعا بود؛ و آمده بود تا به سرعت، و به خشونت، کیلومترها از خاک جنوب وطن را اشغال کند.
🔸 مردانِ مرد اما، نه از کمبود امکانات ناامید شدند و نه از نسبت ۱ به ۱۰ نفرات، ترس به دل راه دادند و نه حتی، اعتنایی به سستی و بیغیرتی دولت مرکزی(قاجار) نشان دادند.
🔹 *احمدخان تنگستانی* ، جلودارِ لشکرِ کوچک اما با ابهت ایران، جانش را کف دست گرفت و به قلب دشمن شتافت. *باقرخان تنگستانی* ، همهی آنچه که داشت، از مال و ثروت و قدرت و فرزند و خواب و راحت، همه را فدا کرد تا *اجنبی بداند و به خاطر بسپارد که این ملک و مملکت، صاحبانی دارد که ضعیف میشوند اما ذلیل، نه...*
🔺 این روایت کوتاه از شهادت جوانمرد تاریخ تنگستان را ببینید و به خاطر بسپارید و برای همهی کسانی که به میهن تعلق خاطر دارند، به اشتراک بگذارید.
#هویت
#ایران
🔹 این داستان واقعی ادامه دارد
@moj_tarikh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌕 [جنوب ایران در سوگ احمدخان تنگستانی]
◀️ شهادت احمدخان، *تکاندهنده* بود. خبرش، مردم جنوب را در بهت و خشم و ناراحتی فرو برد.
🔸به روایت مورخان محلی، مردم در بسیاری از شهرها و روستاها، برای احمدخان مجلس عزاداری و بزرگداشت بر پا کردند. بسیاری از کسانی که در سوگ احمدخان نشسته بودند هرگز او را ندیده اما آوازهاش را شنیده بودند و شجاعتش را در مواجه با اجانب، تحسین کرده بودند.
🔹خون احمدخان بر زمین گرم ریشهر چکید اما، *تمام جنوب را بر علیه انگلیسیها بر انگیخت* .
🔸چندی بعد *قشقاییهای دلاور* ، ضربهای سخت به سپاه بریتانیا وارد کردند و کمی بعدتر، از *بهبهان* تا *خِشت* ، و از *دشتستان* تا *دشتی* ، بسیاری از طوایف و گروهها، برای مقابله با متجاوزان، همپیمان شدند و تحت فرماندهی *باقرخان* *تنگستانی* به استقبال نیروهای اعزامی از پایتخت شتافتند.
🔹افسوس و صد افسوس که کُندی و سستی فرمانده نیروهای اعزامی از پایتخت این همه را به باد داد و با رسیدن خبر توافق منحوس *پاریس* ، همه چیز خاتمه یافت.
🔸نام باقرخان تنگستانی و فرزند دلاورش احمدخان اما، تا ابد در *حافظهی مردم جنوب* و خاک خوب وطن باقی خواهد ماند.
#هویت
#ایران
#تنگستان
@moj_tarikh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌕 [آرامگاه یا گورستان؟انگلیسیها
◀️ قبرستانی که در زمان *کریمخان زند* ، طی امتیازی به انگلیسیها واگذار شده بود، پس از *نبرد ریشهر* ، بیش از همیشه به کارشان آمد!
🔸 تلفات انگلیسیها در این نبرد بهقدری زیاد بود که انتقال همهی اجساد و مجروحان به کشتی، و اعزامشان به بمبئی، ممکن نبود.
بنابراین فرماندهان انگلیسی تصمیم گرفتند که حتی بعضی از فرماندهان ردهبالای کشتهشده را در قبرستان مورد نظر در منطقهی بهمنی بوشهر به خاک بسپارند...
🔹 انگلیسیها برای ژنرالها و افسران کشته شده در این نبرد، یک ستون یادبود بنا کردند و سنگ قبرهای نفیسی کار گذاشتند... اما اوائل دههی ۴۰ شمسی، سفارت انگلستان در ایران، برخی اجساد را از این گورستان خارج کرده و به پایتخت منتقل نموده است...
🔸 خود قبرستان هم امروز در بوشهر، شوربختانه به یک مخروبه تبدیل شده و بنایی تاریخی که میتوانست سند مقاومت جانانهی مردم جنوب و مایهی عبرت متجاوزان باشد، بیاستفاده به حال خود رها شده است.
#هویت
#ایران
#ریشهر(بوشهر)
@moj_tarikh
7.97M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 سخنرانی دکتر محمدحسین رجبی دوانی، دبیر علمی همایش و رئیس بنیاد ایرانشناسی
⭕️ همایش ملی انقلاب اسلامی و افق تمدنی آینده
🔹دکتر اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و آیت الله اراکی از سخنرانان همایش بودند.
🔹در این همایش از چهره های ماندگار و پژوهشگران منتخب حوزه تمدن نوین اسلامی تقدیر به عمل آمد.
🔹 جایزه ملی تمدن به دکتر موسی نجفی تقدیم شد.
#تمدن
#ایران
@moj_tarikh
✳️ترور اولین رئیس مجلس شورای ملی
🔹15 بهمن 1289ش مرتضی قلیخان هدایت (صنیع الدوله) اولین رئیس مجلس شورای ملی را ترور کردند.
🔹وقتی امین السلطان اتابک اعظم را در 8 شهریور 1286 ترور کردند، یک هفته بعد صنیعالدوله که میدانست هدف بعدی اوست از ریاست مجلس اول استعفا کرد ولی نمی دانست تقدیر این است به هر طریق ممکن سه سال بعد ترور شود.
🔹قاتلان دو کارگر گرجی تبعۀ روسیه بودند که با استفاده از حق کاپیتولاسیون تحویل روسیه شدند و در ایران محاکمه یا مجازات نشدند.
🔹برخی معتقدند رجال متنفذ وقتی دیدن اصلاحات مالی صنیع الدوله با منافع آنان سازگار نیست، قاتلان را اجیر کرده بودند اما اسرار این قتل به طور کامل فاش نشد.
🔹عنوان صنیع الدوله(یکی از بانیان صنعت نوین نساجی در ایران) را ناصرالدین شاه به او داد چرا که پس از تحصیل در دارالفنون، روانۀ آلمان و مهندس معدن شد و در بازگشت 1273ش کارخانه ریسمانریسی را پایه گذاری کرد.
🔹 یکی از پایهگذاران نیروی دریایی ایران هم هست چرا که در زمان مظفرالدین شاه روانۀ انگلستان شد و کشتی جنگی و توپ خرید.
🔹دو کشتی #پرسپولیس و #مظفری را نیز خرید.
🔹صنیع الدوله در مجلس اول با لایحۀ قرضۀ دولت ایران از روس و انگلیس مخالفت و به یک چهرۀ ضد روس مشهور بود.
🔹صنیعالدوله، رسالهای با عنوان «نجات اقتصاد ایران» نوشت.
🔹وقتی در ۱۵ بهمن ۱۲۸۹ش خواست بودجه پیشنهادی را به مجلس ببرد در بین راه(چهار راه مخبرالدوله) توسط دو کارگر تبعه روس به قتل رسید.
🔹صنیع الدوله داماد مظفرالدین شاه قاجار در هنگام مرگ ۵۴ سال داشت.
#قاجار
#ترور
#صنیع_الدوله
@moj_tarikh
🔻شاهی که یک حرمسرا را زنده به گور کرد
✍شاهصفی ششمین پادشاه خاندان صفوی که سیزده سال و نیم سلطنتش کرد .
🔹شاه صفی در یک اقدام نابخردانه تمام شاهزادگان صفوی و بستگان آن خاندان را هلاک کرد.
🔹 بسیاری ازمردان و سرداران نامی ایران که خدمات بزرگی کرده بودند به اتهامات واهی سر برید.
🔸حتی ملکه و مادر یگانه فرزند خویش محمد میرزا را هم به دست خود کشت، جمعی از زنان حرم به قصد انتقام و از بیم جان خویش در کشتن وی همداستان شدند و زهری در طعامش داخل کردند پس از دو ماه بیماری شفا یافت. با تحقیق و تفتیش دریافت که آن زهر در حرمسرا فراهم گشته و به دستیاری عمهاش یعنی زن بیوه عیسیخان قورچی باشی. شبی از حرمخانه شاهی صدای ناله و زاری برخاست و فریاد و فغان و شیون بانوان حرم بر اسمان رفت. بامداد روز بعد معلوم شدکه به فرمان شاه در حرمخانه گودالی بزرگ کنده و چهل تن از بانوان و دوشیزگان و کنیزکان را زنده به گور کردهاند!
📚 منبع: ایران در زمان شاه صفی و شاه عباس دوم؛ واله قزوینی اصفهانی
@moj_tarikh
✳️شاه صفی و شروع انحطاط حکومت صفوی
🔹انتخاب کارگزاران نالایق و دون پایه در راس امور
🔹بیشتر مقامات مهم و افسران عالیرتبۀ عصر شاه صفی، قبلاً در زمان پدربزرگش شاه عباس اول افراد پست و حقیری بوده اند.
🔹شاه صفی، پس از آنکه رجال و شخصیتهای مهـم را از دم تیغ گذراند، افراد بی تجربه را از میـان طبقـۀ پـست به کارهای مهم گماشت.
🔹برخی از کارگزاران وی از غلامان دون پایه گرجی بودند که در جوانی خواجه یا اخته شده بودند.
🔹شاه صفی به این دليل آنها را انتخاب کرد که آنها فرزند و وارثی نداشتند و شاه پس از مرگشان، کلیۀ اموالشان را به نفع خود ضـبط می کرد.
🔹در میـان مشکلات عدیدۀ دربار شاه صفی، حسادت اطرافیان شاه نسبت به هم اهمیّت فراوانی داشت و باعث شده بـود کـه تمـام نیروی آنهـا صـرف مبـارزه بـا یکـدیگر گـردد و علنـاً توجّهی به هیچ یک از امور مختلف نشود.
🔹 مسؤولان امر هـیچگونـه علاقـه ای بـه مـسائل تجـارت داخلــی و خــارجی ابــراز نمــی داشــتند و از پــذیرش مراجعان به بهانه های مختلف طفرّه میرفتند.
🔹کارگزاران حتّی در حضور شاه صفی و جمـع بزرگـان، هنگـامی کـه پیشنهادی مطرح میشد، امور را به مسخره می گرفتند و حرکات آنان موجب میشد بین افراد نفرت بـه وجـود آید و انجام کارها به تأخیر افتـد.
#شاه_صفی
@moj_tarikh