﷽
📍 زمان عرضه اعمال بر پیامبر ❗️
📌 یک دسته از روایات میگوید: هر روز، صبح و شب اعمال عرضه میشود. روایت را ابیبصیر از امامصادق(علیه السلام) نقل میکند:
«قَالَ: تُعْرَضُ الْأَعْمَالُ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ(صل الله علیه و آله و سلم)أَعْمَالُ الْعِبَادِ كُلَ صَبَاحٍ أَبْرَارُهَا وَ فُجَّارُهَا»؛ حضرت فرمودند: هر روز صبح، اعمال چه خوبها و حسنات و چه بدها و سیّئات؛بر پیغمبراکرم (صل الله علیه و آله و سلم) عرضه میشود.
«فَاحْذَرُوهَا»؛ پس مراقب اعمال باشید؛
«وَ هُوَ قَوْلُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَ اعْمَلُوا فَسَیَرَى اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ»1️⃣.
در این روایات اشاره به عرضۀ اعمال در صباح دارد. روایت دیگری است که هم صباح دارد هم مساء. یک دستۀ از روایات دوشنبه و پنجشنبه را زمان عرضۀ اعمال میداند. مجبورم تیتروار بگویم: بنابراین اعمالی که در صحیفۀ روزانۀ ما ثبت میشود، به پیغمبراکرم(صل الله علیه و آله و سلم) عرضه میشود.
1️⃣ این همان کلام خداوند است که پس به زودی خدا و رسولش عملتان را میبینند. سورۀمبارکۀ توبه، آیۀ 105 - الکافی، ج1، ص219 - وسائل الشیعه، ج16، ص107 - بحارالانوار، ج17، ص131
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #پیامبر_رحمت
📕 #من_محمد_را_دوست_دارم
📖 #لبیک_یا_رسول_الله
#آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 کفۀ دین سبک تر از کفۀ دنیا و انجام حج برای غیر خدا❗️
📌«وَ يُوضَعُ الدِّينُ وَ تُرْفَعُ الدُّنْيَا»؛ آنجا کفّۀ دین پایین می آید و کفّۀ دنیا بالا می رود؛ یعنی دنیا انسان را در جامعه سربلند می کند، امّا دین سرافکنده می کند.
«وَ عِنْدَهَا يَكْثُرُ الطَّلَاقُ فَلَا يُقَامُ لِلَّهِ حَدٌّ وَ لَنْ يَضُرَّ اللَّهَ شَيْئاً»؛ در آن موقع طلاق زیاد می شود و حدود الهی در آن جامعه اقامه نمی شود. امّا این ها ضرری به خدا نمی زند.
«وَ عِنْدَهَا تَظْهَرُ الْقَيْنَاتُ وَ الْمَعَازِفُ»؛ در آن موقع آلات لهو، به طور آشکار در جامعه استفاده می شود.
🔹 «وَ عِنْدَهَا تَحُجُّ أَغْنِيَاءُ أُمَّتِي لِلنُّزْهَةِ وَ تَحُجُّ أَوْسَاطُهَا لِلتِّجَارَةِ وَ تَحُجُّ فُقَرَاؤُهُمْ لِلرِّيَاءِ وَ السُّمْعَةِ»؛ در آن موقع حجّ پولدارهای امّت من برای گردش و حج متوسّطین آنها، برای تجارت و حجّ فقرای آنها برای ریاست است.
🔺حج تعطیل نمی شود؛ هم اغنیا، هم متوسّطین و هم فقرای امّت حج به جا می آورند؛ امّا دسته اوّل برای گردش کردن می روند، متوسّطین برای خرید جنس و تجارت می روند و فقیرها هم حج به جا می آورند برای اینکه بگویند: حاج آقا شده.
«فَعِنْدَهَا يَكُونُ أَقْوَامٌ يَتَعَلَّمُونَ الْقُرْآنَ لِغَيْرِ اللَّه وَ يَتَّخِذُونَهُ مَزَامِيرَ»؛ آن موقع یک عدّه قرآن یاد می گیرند، امّا نه برای خدا بلکه برای قشنگی.
قرآن یاد می گیرند برای حالات کذایی که در آن هست؛ چون در یک جای دیگر آمده است که قرآن را به خاطر لحن ها و روش های کذایی اش می خواهد؛ این ها برای خدا نیست.
«وَ يَكُونُ أَقْوَامٌ يَتَفَقَّهُونَ لِغَيْرِ اللَّهِ»؛ گروهی تفقّه می کنند، امّا نه برای خدا.
این، مربوط به ماست. هدفش مُلّا شدن و فقیه شدن است.
«وَ يَتَغَنَّوْنَ بِالْقُرْآنِ»؛ این ها از ناحیۀ قرآن می خواهند این حالت تَغَنِّی را اشباع بکنند
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #کتاب_علائم_و_اهوال_قیامت
📝 جلسه دوم
#آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 چگونگی اطلاع پیامبر از اعمال ❗️
📌 پیغمبراکرم (صل الله علیه و آله و سلم) از اعمال ما دو نوع مطّلع میشوند؛ اوّل اطّلاع بر اعمال روزانۀ انسان که تقدیم حضورش میشود. روایات بسیاری در این باب داریم: یک دستۀ از روایات، صِرف عرضۀ اعمال بر پیغمبراکرم(صل الله علیه و آله و سلم) است. روایات را صاحب وسایلالشیعه، در ابواب جهاد نفس آورده است. روایت را سماعه از امامصادق(علیه السلام) نقل
میکند و روایت موثّقه است.
«قَالَ سَمِعْتُهُ یَقُولُ مَا لَكُمْ تَسُوءُونَ رَسُولَ اللَّهِ(صل الله علیه و آله و سلم)»؛
میگوید: شنیدم که امام(علیه السلام) میفرمودند: چرا پیغمبراکرم(صل الله علیه و آله و سلم) را ناراحت میکنید؟!
«فَقَالَ له رَجُلٌ كَیْفَ نَسُوؤُهُ»؛ شخصی عرض میکند: ما چگونه پیغمبراکرم(صل الله علیه و آله و سلم) را ناراحت میکنیم؟!
🔷 زمان امام صادق(علیه السلام) تا زمان پیغمبراکرم(صل الله علیه و آله و سلم)، بیش از صد سال فاصله است. توجّه میکنید؟ بیش از یک قرن فاصله است. لذا شخصی عرض میکند: آقا! ما چگونه پیغمبر(صل الله علیه و آله و سلم) را اذیت میکنیم؟
«فَقَالَ أَ مَا تَعْلَمُونَ أَنَّ أَعْمَالَكُمْ تُعْرَضُ عَلَیْهِ»؛ حضرت فرمودند: مگر نمیدانید کارهای شما بر پیغمبراکرم(صل الله علیه و آله و سلم)عرضه میشود ؟
«فَإِذَا رَأَى فِیهَا مَعْصِیَةً سَاءَهُ ذَلِكَ»؛ وقتی در صحیفۀ عمل معصیت ببیند، پیغمبراکرم(صل الله علیه و آله و سلم) را ناراحت میکند.
«فَلَا تَسُوءُوا رَسُولَ اللَّهِ وَ سُرُّوهُ»1️⃣؛ پس پیغمبر(صل الله علیه و آله و سلم) را ناراحت نکنید. او را مسرور کنید. نظیر این روایت در باب صدویکم از ابواب جهادنفس در وسایلالشیعه زیاد است.
1️⃣ بحارالانوار، ج17، ص131
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #من_محمد_را_دوست_دارم
📕 #لبیک_یا_رسول_الله
📖 #ثبت_و_ضبط_اعمال
🎞 #كليپ_تصويرى
#آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 تسلّط اشرار بر اخیار❗️
🌺خبر #پیامبر_رحمت از اخبار آخر الزمان
📌«يَا سَلْمَانُ(ره) ذَاكَ إِذَا انْتُهِكَتِ الْمَحَارِمُ وَ اكْتُسِبَتِ الْمَآثِمُ»؛ ای سلمان(ره)! در آن زمان محارم و مرزهای الهی هتک می شود و گناه انجام می شود.
«وَ سُلِّطَ الْأَشْرَارُ عَلَى الْأَخْيَارِ وَ يَفْشُو الْكَذِبُ وَ تَظْهَرُ اللَّجَاجَةُ وَ يَتَبَاهَوْنَ فِي اللِّبَاسِ»؛ اشرار بر اخیار مسلّط شوند، دروغ آشکارا گفته شود و لجاجت ظاهر شود. این ها به لباس مباهات لباس کنند.
«وَ يُمْطَرُونَ فِي غَيْرِ أَوَانِ الْمَطَرِ وَ يَسْتَحْسِنُونَ الْكُوبَةَ وَ الْمَعَازِفَ»؛ باران می بارد، امّا زمانی که برای آنها مفید نیست. آلات لهو و لعب را نیک می شمارند و نحوۀ نواختن آنها را تشویق می کنند.
«وَ يُنْكِرُونَ الْأَمْرَ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهْيَ عَنِ الْمُنْكَرِ»؛ اگر کسی امر به معروف یا نهی از منکر کند، بَد می شمارند.
«حَتَّى يَكُونَ الْمُؤْمِنُ فِي ذَلِكَ الزَّمَانِ أَذَلَّ مِنَ الْأَمَةِ»؛ در این موقع مؤمن، خوارترین شخص در آن جامعه است.
«فَعِنْدَهَا لَا يَخْشَى الْغَنِيُّ إِلَّا الْفَقْرَ»1️⃣؛ در آن زمان شخصی که از نظر مادّی در رفاه است، از هیچ چیز نمی ترسد جز اینکه دستش خالی از مال بشود.
1️⃣ بحارالأنوار، ج 6، ص 307
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 دست گیری اوّلیا در اوّلین گام برزخ❗️
📌در روایات متعدّد آمده است هنگام مرگِ مؤمنین، معصومین(ع)، به خصوص پیغمبر اکرم(ص)، امام علی(س)، حضرت زهرا(س) و در بعضی روایات حسنین (ع) حاضر می شوند.
روایت مشهوری است که «حارِث همدان» از امام علی(ع) نقل می کند که فرازهایی از آن را قبلاً به مناسبتی نقل کردم. حضرت می فرماید: «مَنْ يَمُتْ يَرَنِي »؛ هر کسی بمیرد، من را می بیند. راجع به امام هشتم(س) هم وارد شده که حضرت هنگام مرگ زائرین خود بر آنها وارد می شوند.
نکته ای که خواستم اشاره کنم، این است که هنگام مرگ، در همان گام اوّل ورود به عالم برزخ که حضرات معصومین(ع) تشریف می آورند، کاری کنیم که همان جا ما را پاک و پاکیزه کنند و به برزخ ردّمان بکنند، تا آن فشارها را نداشته باشیم. توجّه کنید که این موضوع هیچ منافاتی هم با روایات برزخ مبنی بر اینکه برزخ ما به عهدۀ خودمان است ندارد؛ یعنی کاری کنیم که هنگام مرگ، ما را دست گیری کنند و دَربی که به برزخ ما باز می شود، «رُوضَۀٌ مِن رِیِاضِ اَلجَنَّة» باشد.
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #کتاب_علائم_و_اهوال_قیامت
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
﷽
📍 روز قیامت هم شاهد و هم مشهود❗️
📌در قیامت، آنچه در دنیا برای ما به صورت مفاهیم و تئوری ذهنی جلوه گر بود، به صورت خودِ حقیقی مان ظاهر می شود. ما همین الآن با اعمال خود در حال نوشتن کتاب وجودی خود و صحیفۀ اعمالمان هستیم، امّا چه زمانی ظهور پیدا می کند؟
(وَالسَّمَاءِ ذَاتِ الْبُرُوجِ)؛ در آنجا دارد، (وَالْيَوْمِ الْمَوْعُودِ وَشَاهِدٍ وَمَشْهُودٍ)؛1️⃣روز قیامت، هم شاهد است و هم مشهود. معنای سادۀ آن، این است که هم نگاه می کند، هم موردِ نگاه است.
انسان در قیامت چشم باطن ملکوتی اش باز می شود و حقایق را می بیند و بر او کشف می شود آنچه در دنیا در پس پرده و حجاب بود؛ تیزبین می شود امّا نه معنای دیدن دوردست. مثلاً صد متر را دوهزار متر می بیند؛ بلکه به معنای دیدن حقیقتی که بر او پوشیده بود.
انسان شاهدِ بواطن است. هم باطن و حقیقت خودش را شهود می کند و هم باطن دیگران
1️⃣ قسم به آسمان بلند که دارای کاخ های با عظمت است! و قسم به روز موعود (قیامت که وعده گاه خلایق است)! و قسم به شاهد و به مشهود! سورۀمبارکۀ بروج، آیات 1 الی3
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #قیامت_روز_شهود_حقایت
📝 جلسه اول
#آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
﷽
📍 ابعاد مختلف ظلم❗️
📌 امامعلی(ع) فرمودند:
«بِئْسَ الزَّادُ إِلَى الْمَعَادِ الْعُدْوَانُ عَلَى الْعِبَادِ»؛1️⃣ تجاوز کردن به حق بندگان خدا زشت و بد توشه ای است برای آخرت، این به طور کلّی بود.
«إِيَّاكَ وَ الْجَوْرَ فَإِنَّ الْجَائِرَ لَا يَشَمُّ رَائِحَةَ الْجَنَّةِ»؛2️⃣ بپرهیز از ظلم. به درستی که ظالم، بوی بهشت را استشمام نمی کند.
پیغمبراکرم(ص) فرمودند:
«إِيَّاكُمْ وَ الظُّلْمَ فَإِنَّ الظُّلْمَ عِنْدَ اللَّهِ هُوَ الظُّلُمَاتُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ»؛3️⃣بپرهیزید از تجاوز به حقّ دیگران، پس تجاوز به حقّ دیگران روز قیامت نزد خداوند، ظلمات است.
روایتی می گویم: معنای ظلمات روز قیامت هم معلوم شود. شخصی آمد خدمت پیغمبراکرم(ص) و گفت:
«قَالَ رَجُلٌ لِرَسُولِ لله(ص) اُحِبُّ اَنْ اُحْشِرَ یَوْمَ اَلقِیَامَةِ فِی النُّورِ»؛ من دوست دارم که حشر من روز قیامت در نور باشد.
«قَالَ لَا تَظْلِمُ اَحَداً تُحْشَرْ یَوْمَ الْقِیَامَةِ فِی النُّورِ»
؛4️⃣حضرت فرمود: تجاوز به حقّ کسی نکن. روز قیامت، حشرت در نور است
1️⃣ نهج البلاغه، حکمت 221 - غررالحکم و درر الكلم، ص310 - بحارالأنوار، ج72، ص320
2️⃣ غررالحکم و دررالکلم، ص68
3️⃣ وسائل الشیعه، ج9، ص42 - بحارالأنوار، ج70، ص303
4️⃣ کنزالعمال، ج16، ص128
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #قیامت_روز_شهود_حقایت
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 ظلم،موجب حشر در ظلمت است❗️
📌در روایات متعدّد آمده است و حتما شما هم شنیده اید که در قیامت، بعضی روسیاه هستند. معنای این روسیاهی چیست؟
آیا منظور این است که صورتشان را سیاه کرده اند؟ نه، مطلب چیز دیگری است؛ بحث حشر است. گروهی حشرشان در ظلمات است و سیاه رویی آن ها به جهت آن ظلمات است. هر چه آن تاریکی بیشتر، روسیاهی آن ها بیشتر است.
ابوبصیر از امامصادق(ع) از این آیۀ شریفه سؤال می کند:
«كَأَنَّما أُغْشِيَتْ وُجُوهُهُمْ قِطَعًا مِنَ اللَّيْلِ مُظْلِمًا»؛ چهره های آن ها را قطعه ای از شب سیاه فرا گرفته است.
«قَالَ أَ مَا تَرَى الْبَيْتَ إِذَا كَانَ اللَّيْلُ كَانَ أَشَدَّ سَوَاداً مِنْ خَارِجٍ فَكَذَلِكَ وُجُوهُهُمْ تَزْدَادُ سَوَادا»؛1️⃣ حضرت فرمود: هنگام شب، اتاقی که از خارج به آن نگاه می کنی، تاریک تر است.
منظور حضرت چیست؟ یک اتاق را هنگام شب نگاه کن. هرچه شب تاریک تر باشد، اتاق تاریک تر است. به همین شکل، سیاهی ناشی از صفحۀ وجودی آن ها به نسبت زشتی عملشان سیاه تر و خودشان روسیاه تر خواهند بود؛ یعنی این سیاهی، ناشی از صفحۀ وجودی است که آن ها را احاطه کرده است؛ مثل تاریکی یی که اتاق را احاطه کرده است. در قیامت، هرچه عمل زشت تر باشد، آن ها رو سیاه تر خواهند بود.
1️⃣ بحارالأنوار، ج7، ص186
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #قیامت_روز_شهود_حقایت
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@agamojtabatehrani
﷽
📍 ظلم ، گونه های مختلف ❗️
📌در باب ظلم به غیر، روایات فراوانی داریم که خداوند در قیامت از این عمل نمی گذرد؛ چون حقّ غیر مطرح است. در بحث توبه از نهج البلاغه نقل کردم: «اَلظُّلمُ ثَلَاثَة...»؛ 1️⃣
ظلم بر سه گونه است؛
🔻ظلمی که مورد غفران قرار می گیرد که عبارت از ظلم و تجاوز به خود است که بُعد فردی است و بین بنده و خداست؛ مثل کوتاهی در امر صوم و صلاة. این ظلم، خفیف ترین سه ظلم است و با توبه اصلاح می شود.
🔻 ظلمی که اصلاً مورد غفران قرار نمی گیرد، شرک است.
📌 شرک، مربوط به بُعد اعتقادی است و اصلاً قابل گذشت نیست، مگر اینکه ایمان بیاورد.
🔻قِسم سوّم، ظلم به غیر است که خدا رهایش نمی کند، مگر اینکه مظلوم از او بگذرد.
1️⃣ نهج البلاغه، خطبۀ 176 - غررالحکم و درر الكلم، ص180 - بحارالأنوار، ج7، ص271
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #قیامت_روز_شهود_حقایت
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani
﷽
📍 اقسام صحیفۀ اعمال در قیامت❗️
📌پیغمبراکرم(ص) فرمودند:
«قَالَ رسولُ اللّهِ(ص): الدَّواوينُ عندَ اللّهِ عَزَّ وِ جَلَّ ثَلَاثةٌ»؛ صحیفۀ اعمال نزد خدای عزّ وجلّ، سه قسم است: 1️⃣
«فَأَمَّا الدِّيْوانُ الَّذي لَا يَغْفِرُهُ اللّهُ فَالشِّرْكُ باِللّهِ»؛
صحیفه ای که خدا آن را نمی آمرزد، شرک به خداست.
🔷«قالَ اللّه ُ عَزَّ وَ جَلَّ: مَنْ يُشْرِكْ بِاللّهِ فَقَدْ حَرَّمَ اللّهُ علَيْهِ الجَنَّةَ»؛ طبق آیۀ قرآن، خداوند بهشت را بر او حرام کرده است.
📌«وَ اَمَّا الدِّيْوَانُ الَّذي لَا يَعْبَأُ اللّهُ بَهِ شْيْئاً فَظُلْمُ الْعَبْدِ نَفْسَهُ فِيْمَا ِبينَْهُ وَ بَيْنَ رَبِّهِ، مِنْ صَومِ يَوْمٍ تَرَكَهُ، أو صَلٰاةٍ تَرَكَها»؛
📌 صحیفه ای که قابل گذشت و اصلاح هست، ظلم بنده به خودش در کارهایی است که به رابطۀ او و خدا مربوط می شود، مانند یک روز روزه نگرفته یا غفلت شیطانی بوده یک نماز ترک شده است.
«فَإِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَغْفِرُ ذَلِكَ وَ يَتَجَاوَزُ إنْ شَاءَ»؛ خداوند آن ها را می بخشد و گذشت می کند.
«و امّا الدِّيوانُ الذي لا يَترُكُ اللّه ُ مِنهُ شيئا»؛ امّا صحیفۀ اعمالی که خداوند رهایش نمی کند،
«فَظُلْمُ الْعِبَادِ بَعْضِهِم بَعْضاً، القِصَاصُ لَا مَحَالَةَ»؛2️⃣ستم بندگان به یکدیگر است که چاره ای جز قصاص ندارد.
🔻بحث قصاص مطرح است. به این بحث خواهیم رسید که ابتلا به این سنخ از ظلم ها، چه مصیبت عظیمی دارد. بدترین مصیبت ها در قیامت برای کسانی که بُعد اعتقادی شان درست بوده، گرفتار شدن به چنین ظلم هایی است.
📌گاهی منجر به این می شود که تمام حسناتش را باید برای جلب رضایت مظلوم بدهد و گاهی به اینجا می رسد که تمام سیّئات عملی او را برای خودش باید کسب کند
1️⃣ دِيْوَانٌ لا يَعْبَأُ اللّه ُ بِهِ شَيْئاً، وَ دِيْوَانٌ لاَ يَتْرُكُ اللّهُ مِنْهُ شَيْئاً، وَ دِيْوَانٌ لاَ يَغْفِرُهُ اللّه، صحیفه ای كه خداوند به آن هيچ اعتنايى نمى كند، ديوانى كه خداوند از آن چيزى را فرو نمى گذارد و ديوانى كه خداوند آن را نمى بخشايد.
2️⃣ مسند احمد، ج43، ص156 - نهج الفصاحه، ص489
〰️〰️〰️〰️〰️
📚 #مجموعه_نقش_اعمال_در_قیامت
📕 #قیامت_روز_شهود_حقایت
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@agamojtabatehrani