امروزه دیگر «پرسش از سکولاریسم» منحصر در ساحت سیاسیِ آن نبوده و عرصۀ فرهنگ نیز با این سؤال به چالش کشیده میشود. اما آنچه معمولا در ارزیابی وضع سکولار جوامع مورد غفلت است، تلقی و برداشت از امر سکولار بهمثابه تغییر شرائط باور یا ایمان یک جامعه است. چارلز تیلور به عنوان کاتولیکِی دغدغهمند در اثر برجستهاش بهنام «عصر سکولار»، در این مسیر گام برداشته است. ما در درسگفتار پیشرو مبتنی بر اندیشههای او به روند سکولارشدگی در غرب می پردازیم و حضور مسیحیت و سکولاریسم در مناسبات تمدنیِ را بررسی میکنیم. در این میان گوشه چشمی به جامعهی ایران داریم تا در گفتگویی انتقادی با تیلور بتوانیم به سکولاریسم و مسألههای «ایمان» در جامعه کنونی ایران بیندیشیم و علیه روند سکولارشدگی تدبیر کنیم.
#درسگفتار
| عَلیهِ وَضْعِ سکِـولاٰرْ |
مسألههای «ایمـان» در جامعه کنونی ایـران در گفتوگو با چارلز تیلور
مدرس: حجتالاسلام دکتـر حبیبالله بابایی
🎴شیوه برگزاری: حضورے | مجازے
تعدادجلسات: ۷ جلسه، ۹۰ دقیقهای
شروع: شنبه، ۶ آبانماه
زمان برگزاری: شنبهها، ساعت ۱۶
لینک ثبتنام
https://www.negahschool.ir/product/secular/
🎁 پیش از ثبتنام #تخفیفها را ببینید.
مشاهده تخفیفها
✨آگـاهـے بـــراے سامـــانے دیگــر✨
مدرســـه تـ؋ــــکر و نــوآوری نگــــــاهـ
🆔 @sch_negah
🌐 http://www.negahschool.ir
هدایت شده از تشکل طلبگی ربیون
🔻تشکل طلبگی ربیون برگزار میکند:
🔸نشست علمی
🔹با موضوع تأملی درباره بنیانهای سکولار صهیونیسم یهود معاصر
🔰با حضور جناب دکتر محمد رضا قائمی نیک
▫️جامعه شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی
⏰ پنجشنبه ۴ آبان، ساعت ۱۴:۳۰
▫️مکان، دانشگاه ۵، مسجد و رضویه میرزای ناظر
💠 تشکل طلبگی ربیون
🌐 @rebbiion
تاملی دربارۀ بنیانهای سکولار صهیونیسم یهودیِ معاصر
یکی از تصورات رایج دربارۀ منازعات رایج در سرزمینهای اشغالی فلسطین، تلقی این منازعات در چارچوب منازعات اسلام و یهودیت است و بنابر این تلقی است که کشورهای اسلامی و بعضی از تحلیلگران، راهحل این منازعات را در طرح ایدههای سکولار و تالیِ آن، یعنی عادیسازی روابط با اسرائیل دنبال میکنند. با اینحال نه تنها این راهحلها، بلکه اصل طرح مسئلۀ مذکور ناشی از تلقیِ نادرستی از سکولاریسم در دنیای مدرن معاصر و مهمتر از آن، عدم درک دقیقِ رابطۀ صهیونیسم یهودی با سکولاریسم معاصر است. در این جلسه، گفتگو درباره این طرح مساله است.
🔰 معاونت آموزش و فرهنگی دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام برگزار می کند:
♦️ مدرسه آزاد فکری علوم انسانیــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
با موضوع خوانش انتقادی متون کلاسیک جامعه شناسی)
👤 با حضور حجت الاسلام دکتر مهدی سلطانی(عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام)
🔷 دوره اول: کتاب های امیل دورکیم
🔹 کتاب اول: تقسیم کار اجتماعی
🔹 تعداد جلسات: 30 (90 دقیقه ای)
✴️ ویژه دانشجوی کارشناسی ارشد و دکترای علوم اجتماعی و سیاسی
🏫 نحوه برگزاری جلسات: حضوری در دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام و همزمان به صورت مجازی
⭕️ بودجه بندی الزامی مطالعه مخاطبین: هر جلسه 20 صفحه
✨ اعطای گواهی معتبر علمی
💴 وجه التزام 100 هزار تومان (که درصورت موفقیت در ارزشیابی پایان هر کتاب عودت می شود)
📆 زمان برگزاری جلسات: یکشنبه ها ساعت 10 صبح(از تاریخ30 مهرماه)
ثبت نام از طریق :
https://formafzar.com/form/jij3w
حکمت الهی قتل کودکان چیست؟
حمید پارسانیا
در فص موسوی کتاب «فصوص الحکم»، ابنعربی در مورد حکمت قتل کودکان توسط فرعون و نسبت آن با جامعۀ بنی اسرائیل بحث میکند. همانطور که میدانیم فرعون با خبر میشود که فرزندی خواهد آمد که قدرت او را متزلزل میکند. او هم برای جلوگیری از به دنیا آمدن موسی (ع)، فرزندان بنیاسرائیل را قتلعام میکند. اینجا سوالی که به وجود میآید این است که اگر عالم صحنۀ حکمت الهی است آیا این حادثه و قتل کودکان از باب تصادف است؟ زمانی هست که ما در سطح خرد مساله را نگاه میکنیم و فقط اراده، قدرت و اقتدار فرعون و ظلمی که انجام میدهد را ملاحظه میکنیم اما اگر در عالم همه جنود و کارگزار الهی هستند و از یک منظر الهی به مساله نگاه کنیم خود این امر هم در طرح حکیمانه الهی و نظام احسن نقشی ایفا نمیکند؟
ابنعربی در این فص و در توضیح این مطلب - به تعبیر بنده- بیان میکند که این «اخذ عزیز مقتدر» است که با دست خود فرعون دارد او را به نابودی میکشد و با همان ظلمی که دارد انجام میدهد، امت موسی (ع) در حال شکل گیری است. چون این کودکان که به تعبیری «حدیث العهد بالرّب» هستند و به واسطه حدیثالعهد بودن به پروردگار و قربی که به خداوند دارند، پدر، مادر و بزرگان را به تسخیر خود درمیآورند و جامعه را به خدمت خود میگیرند. ضرورت این به خدمت درآوردن این است که عُلّوی در کار باشد و این علّو را کودکان به خاطر نزدیکی به خداوند دارند و همین موضوع باعث میشود که در دیگران اثر بگذارند و آنها را به تسخیر خود درآورند. اگر کسی پدر و مادر را از خواب بیدار کند، خودشان ناراحت میشوند و تحملش را ندارند اما تا از فرزند سرفهای سر میزند یا ناآرام میشود با همه وجود از خواب برمیخیزند و در خدمت کودک قرار میگیرند. این در واقع منزلتی است که خداوند به کودک داده است که اینگونه میتواند مادر و پیرامون را تسخیر کند.
کودکانی که حدیث العهد هستند وقتی که به مقتل برده میشوند نفس دارند و از بین نمیروند. ظلمی که به اینها میشود و انتقام و قصاصی که نسبت به این خون میشود باعث انباشت میشود. این کودکان با روحانیتی که دارند در یک حقیقت روحانی برتر اجتماع پیدا میکنند که همان تشکیل امت موسی است. همین مساله در سنت الهی عمل میکند و در نهایت فرعون را از بین میبرد.
امروز حوادثی که در غزه رخ میدهد و قتلعام کودکان بیگناه رخ میدهد کافی است که سنت الهی عمل کند و دست انتقام الهی با متن همین ظلم دارد قدرت و قوت میگیرد تا گریبان ظالم با آن گرفته شود. کسانی که به قتل میرسند کلمه توحید را بر زبان میآورند و ربّ خود را فرا میخوانند. فقط این کودکان نیستند که به مقتل برده میشوند و سنت خدا با آنها عمل میکند. این مقاومت و استقامت و توجه و عنایتی که به خداوند دارند و این ظلمی که به حیثیت الهی اینها میشود، مسبب تکوین امت اسلامی است که در حال رخ دادن است.
گاهی حوادث را در ظرف مسائل طبیعی و دنیوی میبینیم و قواعد و سنن را در این افق در نظر میگیریم اما نظام عالم یک نظامی است که روابط دنیوی ظاهر اوست و ارتباطات وجودی در سطح عمیقتری شکل میگیرد و هویت امت و جامعه فقط در این روابط نیست بلکه در سطح معانی و حقایقی است که وجود دارد. بنابراین اگر مرگی اینجا وجود دارد فقط در نسبت این بدن هست و حقیقت اینها از بین نمیرود: «و لا تحسبن الذین قتلوا فی سبیل الله امواتا بل احیاء عند ربهم یرزقون.» ارتباط وجودی انسانها در حوزه معنایی و روحانی آنهاست پس قاعدتاً این ارواح حاضر هستند و وجود دارند و خود بخشی از سنت الهی است که به دست خود ظالم عمل میکند تا انشاالله انتقام مظلوم گرفته شود.
یک نگرانی وجود دارد که با این سرعت انتشار حکمرانیهای مضاف، چندی دیگر شاهد افزودهشدن این واژه به انتهای فامیل افراد باشیم؛ فیالمثل هاشمی حکمرانی، قائمی حکمرانی و ...
برای بزرگوارانی که علاقه مند به مباحث پیشرفت اسلامی-ایرانی هستند و نسبت به مخاطرات اجرای برنامه های توسعه در ایران، دغدغه دارند، دیدن این سه مستند در کنار هم، بی تردید بینش هایی را مهیا می سازد.
مستند باد صبا، از آلبرت لاموریس، 1347
https://www.aparat.com/v/gFo7x
مستند مادرکشی، دربارۀ نسبت توسعۀ غربی و بحران آب در ایران، از کمیل سوهانی، 1394.
https://www.aparat.com/v/owZel
مستند نسیان، دربارۀ تاثیرات مخرب توسعۀ غربی در بافت پیرامون حرم مطهر رضوی، سال 1396؛
https://www.aparat.com/v/npei1
هرچند معتقدم این مستندها، عمق فجایع اجرای برنامه های توسعۀ غربی در ایران را از 1327 تا بحال نمی تواند نشان دهد.
#مشهدآباد ۲: مشهد قدیم یا مشهد معاصر؟!
آیا میراث قدیمی مشهد علت نام گذاری به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام شده یا اقدامات معاصر ما در این امر مؤثر بوده است؟ بیایید سری به سابقه مشهد بزنیم.
آیسسکو، در سال ۲۰۱۷، مشهد را به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام معرفی کرد. رهبر معظم انقلاب، مشهد و حرم علی بن موسی الرضا (ع) را «مرکز مهم و پایگاه معنویت» میدانند. با این حال در قبال این نام گذاریها باید پرسید که «سهم معاصر ما» در پایتخت فرهنگی جهان اسلام چقدر است؟ آیا میراث قدیمی مشهد علت نام گذاری به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام شده یا اقدامات معاصر ما در این امر مؤثر بوده است؟ بیایید سری به سابقه مشهد بزنیم.
۱. مشهور است که معمار و طراح بسیاری از صحنها و رواقهای حرم علی بن موسی الرضا (ع)، شیخ بهائی است. این بنای عظیم و هنرمندانه، دست کم چهار قرن است که همچون نگینی در معماری جهان میدرخشد. به تعبیری دیگر، ما هنوز از این معماری هنرمندانه، در میزبانی زائران حضوری و حتی مجازی بهره میبریم و بر سرِ خوان این هنرمندی نشسته ایم. مشهور است که در ساخت مسجد گوهرشاد، صاحب کارِ اثر، با اعتقاد به تأثیر عوامل معنوی بر کالبد فیزیکی، پرداخت حق الزحمه بیشتر به کارگران و بنایان را منوط به داشتن وضو در هنگام کار کرده بود. به نظر میرسد با چنین ظرافتهایی است که مشهدالرضا (ع) و نگین آن برای قرنهای متمادی منشأ تأثیرگذاری جهانی بوده و یحتمل به خاطر این میراث «گذشتگان» است که مشهد، پایتخت فرهنگی جهان اسلام شده است؛
۲. زحمت بزرگانی در سالهای بعد از شیخ بهائی برای حفظ میراث او و نظایر او، ارزشمند است؛ اما به ویژه بعد از مواجهه ما ایرانیان با دستاوردهای جهان مدرنِ غربی «در دوره معاصر»، از جمله فناوریهای ناظر به سفر، ساخت وساز، اسکان زائر، ساختارهای اقتصادی و فرهنگی و هنری معاصر نظیر سینما، روزنامه، فضای مجازی و صدها مصداق دیگر، در عین حال که امکانهای عدیدهای پیشِ روی ما قرار داده است تا بتوانیم از آنها درراستای ترویج گسترده و تبلیغ جهانیِ معارف اهل بیت (ع) بهره ببریم، اما مخاطراتی را نیز برای ما در پی داشته است؛
۳. متأسفانه با رواج یک درک خام اندیشانه و ساده لوحانه از خنثی بودنِ دستاوردهای مدرنیته غربی، ما به جای تلاش برای تصرف و تسخیر آنها در ذیل فرهنگِ دینی مان، آنها را بدون هیچ تغییر درخورتوجهی در خدمت تخریب میراث گذشتگان قرار داده ایم. اگر شیخ بهائی یا معماران گوهرشاد، ریاضیات و هنر و معماری گذشته را با امکانات محدود آن زمان، در خدمت این بارگاه ملکوتی قرار میدادند و توانستند میراثی بیش از پانصد سال برای ما باقی بگذارند، آیا ما با این امکانات «جهانی»، باید دلخوش به ترویج معارف رضوی در سطح ایران یا حداکثر جهان تشیع باشیم و مسئولیتی در قبال تحولات «جهانی» معاصر، در اقصی نقاط جهان نداریم؟
آیا ما میتوانیم مدعی باشیم که آنچه از دستاوردهای انسان معاصر اعم از تکنولوژی، معماری، سینما و فضای مجازی، روابط اجتماعی-اقتصادی-سیاسی، امنیت، روابط فرهنگی میانملتها، کسب کرده و میکنیم را بهگونهای در خدمت این بارگاه و شهر قرار دادهایم که پیام اهل بیت (ع) در سطح جهانی منتشر و تاثیرگذار باشد؟ حتی قدری صریحتر، آیا ما با ساخت هتلها، پاساژها و بهکارگیری معماری بیتناسب با فرهنگ دینی و نگاه سوداگرانهای که در مشهد ساری و جاری است، نقشی جز تخریب میراث گذشتگان داشتهایم؟ آیا میزان گسترش مراکز فرهنگی در مشهد، بهقدری هست که مفید معنای پایتخت فرهنگی جهان اسلام باشد؟ سفرۀ پهنشدۀ گذشتگان تا چه زمانی ذائقۀ مصرفگرای ما را تامین میکند و آیا ما مسئولیتی در قبال این مصرفِ فرهنگی-تاریخی و میراثمان برای آیندگان نداریم؟ آیا اقدامات ما در مشهد، بهنحوی هست که برای آیندگانِ ۲۰۰ سال آینده، میراث فرهنگی و معنوی خاصی از دورۀ جمهوری اسلامی باقی گذاشته باشیم؟
https://shrr.ir/000moe
https://eitaa.com/mojtamaona
هدایت شده از محمدرضا قائمی نیک
32.17M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 فقه، دربرابر چالشی بزرگ
🔸برشی از سخنرانی دکتر عطاءالله بیگدلی، با موضوع «بررسی وضعیت حقوق در ایران معاصر و آینده رابطۀ فقه و حقوق»
🔹ارائهشده در همایش «انقلاب اسلامی و تحول علوم انسانی و اسلامی»
🗓 اسفندماه ۱۴۰۱ ؛ دانشگاه علوم اسلامی رضوی
#ویدئو
🌐 کانون غربشناسی و اندیشه اسلامی
@gharbshenasi_razavi
هدایت شده از کانون غربشناسی و اندیشه اسلامی
28.32M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 مطهری و پرسش از تاریخ تحققنیافته!
❓چرایی
پرداختن شهید مطهری به #فلسفه_تاریخ 🔸برشی از سخنرانی دکتر موسی نجفی، با موضوع «انقلاب اسلامی و زایش ایدۀ فلسفۀ تحول تاریخ شیعی» 🔹ارائهشده در همایش «انقلاب اسلامی و تحول علوم اسلامی و انسانی» 🗓 اسفندماه ۱۴۰۱ ؛ دانشگاه علوم اسلامی رضوی #ویدئو #شهید_مطهری 🌐 کانون غربشناسی و اندیشه اسلامی @gharbshenasi_razavi
هدایت شده از فلسفه علوم اجتماعی
کلان شهرهای دینی ایرانی و مسألهمندیِ نسبتِ فرهنگ و اقتصاد
یکی از مسائل مهم شهرهای دینی همچون قم و مشهد، نسبت فرهنگ و اقتصاد است.
با آنکه بیشترِ موسسههایِ داعیهدارِ علوم انسانی _ اسلامی در این دو شهر متمرکز هستند ولی حجم تحقیقاتی که در این زمینه انجام دادند، بسیار اندک است.
در دیگر شهرها، نسبت اقتصاد و فرهنگ به این معنا که در قم و مشهد نمایان میشود، برقرار نیست زیرا اساسا نیروی مقاومتی از سوی فرهنگ در شهرهای دیگر وجود ندارد، ولی در این دو شهر، مسالههای متعددی برای دستگاههای حاکمیتی استانی به وجود میآید.
سادهترین راهحلها، بیلبوردهای ورودی این شهرها است. لکن مساله پیچیدهتر و بغرنجتر از این امور است.
چنانچه موسسات فوق بتوانند این نسبت و مسائل حول آن را حل کنند، الگوی مناسبی برای دیگر نقاط کشور تدارک خواهد شد.
#کوتاه_نوشت
https://eitaa.com/philosophyofsocialscience
مجتمعنا
کلان شهرهای دینی ایرانی و مسألهمندیِ نسبتِ فرهنگ و اقتصاد یکی از مسائل مهم شهرهای دینی همچون قم و
معادل عینی این سخن برای شهرداریها و نهادهای متولی در شهر، بنظر من آن است که پروژههای کلان شهری، باید اصالتا پروژههای فرهنگی باشند و پیوست کالبدی، عمرانی و اقتصادی داشته باشند. دقیقا عکس آنچیزی که فعلا و البته به شکلی ناقص اجرا میشود.
نشست تخصصی کمیسیون ارتباطات و جامعهشناسی اسلامی هفتمین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی، سهشنبه ۲۳ آبان از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۵:۳۰ در مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا برگزار خواهد شد.
علاقهمندان برای حضور در این نشست میتوانند به نشانی تهران، خیابان شهید مطهری، خیابان میرعماد، نبش کوچه هشتم، پلاک ۲۳، طبقه سوم، مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا مراجعه نمایند.
پخش آنلاین:
https://www.skyroom.online/ch/scih/ertebatat
لینک کوتاه:
yun.ir/ertebatat
مجمع عالی علوم انسانی اسلامی
www.scih.ir
@icihch
نشست فلسفه و روش شناسی علوم انسانی
چهارشنبه 29 آبان ساعت 9 – 15:30
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، سالن حکمت
1. 9:30 – 10؛ دکتر مهدی معین زاده، کایروس(Kairos) به مثابه بنیاد مفهوم زمان در علوم انسانی
2. 10 –10:30؛ دکتر سید علی طالقانی، امکانسنجیِ اسلامیشدنِ علوم تجربی در چارچوب فلسفۀ علم پوپر
3. 10:30 – 11؛ دکتر مالک شجاعی، مناسبات دین و علوم انسانی در ایران معاصر (خوانشی هرمنوتیکی از آرای استاد مطهری)؛ با تاکید بر آرای مرتضی مطهری
4. 11– 11:30؛ دکتر غلامحسین مقدم حیدری، تاثیرنظریه ارگانیک بیولوژی و تشریح آسیب شناختی پزشکی مدرن بر شکل گیری جامعه شناسی در قرن های هیجدهم و نوزدهم
5. 13 – 13:30؛ دکتر محمد حسین بادامچی، تقدم علم مدنی بر دین نزد فارابی
6. 13:30 – 14؛ دکتر سید علی سیدی فرد، دیدگاه یکسانانگارانه در باب گزارهها: چگونگی استنتاج باید از هست و کاربست آن در علوم انسانی
7. 14 – 14:30؛ دکتر محمد رضا قائمی نیک، بررسی بنیادهای فلسفی-نظری مفهوم «قدرت» در تبارشناسی فوکو و «روششناسی بنیادین» پارسانیا
8. 14:30 – 15؛ دکتر جواد محمد زاده، اطلاق و تقیید در وجوب اعتباری و لوازم آن در کنش از منظر علامه طباطبایی
9. 15 – 15:30؛ دکتر سید محمد تقی موحد ابطحی، تاریخ مفهوم علم دینی، روشی برای نقد ایده بی معنایی علم دینی در اندیشه دکتر عبدالکریمی
لینک حضور مجازی
https://webinar.ihcs.ac.ir/b/ihc-hbu-ceo-ybb
B2n.ir/t37170
قدس خراسان: مدارس مشهد فردا مجازی هستند
محسن داوری، فرماندار مشهد:
🔸فردا سه شنبه ٣٠ آبان، کلیه فعالیتهای آموزشی تمامی مراکز آموزشی نواحی هفتگانه مشهد، تبادکان، احمدآباد و رضویه در نوبت صبح به صورت غیر حضوری و در بستر سامانه شاد برگزار خواهد شد.
🔸فعالیتهای ورزشی روباز دارای محدودیت خواهند بود و به مردم توصیه میشود از مسافرتهای غیر ضروری پرهیز کنند.
🔸برای تعطیلی شیفت عصر، فردا تصمیم گیری خواهد شد.
@QudsKhorasan
مدتی قبلتر به لطف یکی از خبرنگاران خوشفکر مشهدی با جمعی از دوستان، در روزنامه قدس جمع شدیم و قرار شد پیرامون ده موضوع، پروندههای اندیشهای منتشر کنیم. یکی از موضوعات با عنوان نقد تکنوکراسی در مشهد، بدنبال این بود که وضعیت واردات و مصرف تکنولوژی در مشهد را رصد و نقد کند.
آن خبرنگار خوشفکر موضوع را به یکی از افراد حوزه ریاست مجموعه قدس منتقل کرد و او در صوتی کوتاه باندازه ۳۰ ثانیه، کل آن موضوع را با این عبارت که "شما میخواهید تکنوکراتها را بزنید" کنار گذاشت.
حالا روزنامه قدس، تیتر میزند که بخاطر آلودگی هوا، این مراکز در مشهد تعطیلاند و البته اولین روز تعطیلی نبوده و نخواهد بود.
بهراستی تا چه زمانی اصحاب تکنیک و تکنولوژی، بدون نقد و شنیدن انتقاد، در سرزمین ما جولان خواهند داد؟
هدایت شده از KHAMENEI.IR
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 هماکنون؛ اجرای حرکات ورزش باستانی در حسینیه امام خمینی در ابتدای دیدار مدالآوران ورزش کشور با رهبر انقلاب
💻 Farsi.Khamenei.ir
مجتمعنا
🎥 هماکنون؛ اجرای حرکات ورزش باستانی در حسینیه امام خمینی در ابتدای دیدار مدالآوران ورزش کشور با ره
از چند سال اخیر، حسینیه امام خمینی (ره) تبدیل به نمونهای از همان حسینیهها و مساجد ۲۰ سال پیش کشور و البته بخش قابل توجهی از تاریخ سنت اسلامی_ایرانی شده است.
یکی از مخربترین اقداماتی که مسئولین جمهوری اسلامی انجام دادند، تعطیلکردن یا کاهش فعالیتهای فرهنگی، ورزشی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در مساجد بود.
🔰 گروه الهیات تاریخ و مهدویت موسسه پژوهش و نشر مسجد مقدس جمکران برگزار میکند:
⭕️ نشست روایت الهیاتی از تاریخ و علم عمران ابنخلدون⭕️
با حضور دکتر محمدرضا قائمینیک
یکشنبه ۵ آذر ساعت ١۵:٣٠
علاقهمندان جهت شرکت در این نشست، مشخصات خود را به آیدی @Kowsarnia ارسال نمایند.
#نشست
#پیشینه_شناسی_الهیات_تاریخ
🔰 گروه الهیات تاریخ و مهدویت موسسه پژوهش و نشر مسجد مقدس جمکران برگزار میکند:
✅ نشست نظریه تاریخی نوصدرائیان معاصر در تفسیر انقلاب اسلامی (علامه طباطبایی، شهید مطهری، آیت الله مصباح یزدی، حجت الاسلام پارسانیا)
🎤با حضور مجازی دکتر محمدرضا قائمینیک
⏰ پنجشنبه ٩ آذر، ساعت ١٠:٣٠
✨علاقهمندان جهت شرکت در این نشست، مشخصات خود را به آیدی @IslamicTheology ارسال نمایند.
https://app.bigbluebutton.me/join/sdo17gvnwa
#نشست
#پیشینه_شناسی_الهیات_تاریخ
🔶🔹 پژوهشکده زیارت و گردشگری دانشگاه فردوسی مشهد برگزار می کند:
🕌 رواق اندیشه حکمرانی زیارت
✅ نشست علمی روندپژوهی مطالعات جهانی زیارت
ارائه دهنده:سرکار خانم حافظ
پژوهشگر پژوهشکده زیارت و گردشگری دانشگاه فردوسی مشهد
ناقد:دکتر قائمی نیک
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی
🕡 زمان: دوشنبه ۱۳آذر ماه ۱۴۰۲ ساعت ۱۷
🔰 مکان: کلاس یک
لینک حضور مجازی:
http://vroom.um.ac.ir/cpts
@fum_cpts
تاملی در پژوهشهای «از منظر مقام معظم رهبری»
[قسمت اول]
در سالهای اخیر، پژوهشهای متعددی دربارۀ اندیشهها و بیانات مقام معظم رهبری، در قالب همایش، کتاب، مقاله، پایاننامه یا طرحِ پژوهشی انجام شده است. با اینحال بهنظر میرسد علیرغم اهمیت و ضرورت پژوهش در اندیشههای ایشان، شایسته است که به چند نکتۀ روششناختی و مبنایی توجه کرد.
1) شأنیتِ مقام معظم رهبری: مطابق با اعتقادات شیعیان، مقام معظم رهبری در جایگاه «ولی فقیه» بهمثابه نائب امام زمان (عج) قرار دارند. از اینجهت شأنیت و جایگاه اندیشهها و بیانات ایشان، در حقیقت در ذیل ایدۀ ولایت و فقاهت شیعی تعریف میشود. در میان علوم اسلامی، دانشهایی نظیر حکمت، عرفان و کلام متکفل توضیح مفهوم ولایت بودهاند و تا حدی توانستهاند بارِ معنایی دشوار این مفهوم را توضیح دهند. این مفهوم و معنای عمیق آن، مخصوصاً در دورۀ غیبت امام زمان (عج)، پیچدگیِ مضاعفی در نسبت با مسائل زندگیِ انسان شیعی پیدا میکند. مطابق روایات، رابطۀ امام زمان (عج) و ولایتشان با شیعیان، بهمثابه بهرهمندی از آفتاب پشت ابر است. حال مقام معظم رهبری، نائب امام زمان (عج) در عصر غیبت هستند و از اینجهت، بهنظر میرسد در فهم و تفسیر بیانات ایشان، بایستی آن معانی و مفاهیم دشوار در علوم اسلامیِ مذکوری را مدنظر داشت که سعی در توضیح مفهوم و معنای ولایت، مخصوصاً ولایت باطنی امام معصوم که مقام معظم رهبری نیابت عام از ایشان را داشته اند.....
https://eitaa.com/mojtamaona
تاملی در پژوهشهای «از منظر مقام معظم رهبری»
[قسمت دوم]
بدون توجه به آن بار معنایی، بیانات مقام معظم رهبری، با سخنرانیِ یک انسانِ عادی تفاوتی نخواهد یافت و حجیت و اعتبار پژوهش دربارۀ آثار ایشان نیز بیمعنا خواهد شد. از این منظر، تمامِ بار معنایی ولایت و فقاهت در تفکر شیعی را باید در پشتِ گزارههای بیانات ایشان دنبال کرد. بهراستی پژوهشگری که اندک درکی از بار معنایی ولایت و فقاهت در تفکر شیعی نداشته باشد، چگونه میتواند در کلامِ ایشان به مثابه ولی فقیه و نائب امام زمان (عج)، خواه با دید موافق و خواه با دید انتقادی به پژوهش بپردازد.
2) رهبری نظام خاصِ جمهوری اسلامی: در عصر غیبت امام زمان (عج)، تقریباً هیچ حکومتِ سیاسی با مختصات جمهوری اسلامی وجود نداشته است. بر اساس آثاری همچون «فیالعمل مع السلطان» از سیدمرتضی علمالهدی، موضع سیاسی علما در دورۀ حضور پادشاهان و سلاطین، موضع همکاری مشروط است، در حالیکه در نظام جمهوری اسلامی، برای اولین بار در عصر غیبت، ولیِ فقیه راساً در نقطۀ کانونیِ قدرت سیاسی قرار گرفته و هدایت خاص و عام جامعۀ اسلامی و حتی مطابق بیانات امام خمینی (ره)، مدیریت جامعۀ غیر اسلامی را نیز برعهده گرفته است. بنابراین اگر در مقام مقایسه با دیگر علمایِ تاریخ اسلام برآییم، بیانات امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری در جایگاه ادارۀ چنین نظام سیاسی و جامعۀ خاص و بینظیری در عصر غیبت است که نظیر آنرا نمیتوان در دورۀ هیچ یک از علمایِ سابق یافت. بهاین معنا تحقیق و پژوهش در بیانات ایشان، متوقف بر درکِ دقیقی از وقایع بزرگی همچون انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی و نظم پیچیدۀ سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی این نظام در دورۀ معاصر است. همانطور که میدانیم در دورۀ مشروطه، به دلیل ابهامات پیشآمده میان علمای نجف و سامرا از یکسو و علمای تهران نظیر شیخفضلالله نوری از سوی دیگر، این نهضت شکست خورد و شیخ بر سرِ دار رفت و منورالفکران از آن بهره بردند و در نهایت به استبداد رضاخانی منجر شد. حال اگر انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی را با مشروطه مقایسه کنیم، روشن است که انقلاب اسلامی بهمراتب پیچیدگیهای مفهومی و معنایی بیشتری از مشروطه دارد و بههمین قیاس، بیانات مقام معظم رهبری، بهمثابه رهبرِ و هدایتگرِ این نظام پیچیده در دورۀ معاصر، حائز معانی پیچیدهای است که بیدقتی در آنها بهمراتب مخربتر از دورۀ مشروطه خواهد بود.
3) شمولیت بیانات مقام معظم رهبری نسبت به دیگر نظریهپردازان: اگر بیانات مقام معظم رهبری، مخصوصاً آن دسته از بیانات ایشان که ناظر به مسائل جدید و معاصر جامعۀ ایرانی است را با نظریات دیگر نظریهپردازان معاصر در نظر بگیریم، طبعاً به جهت جایگاه حقوقی ایشان، این بیانات باید بتواند نسبت به نظریات دیگر معاصر، شمولیت داشته باشد. فیالمثل اگر موضوع زنان در بیانات ایشان را موضوع پژوهش خود قرار میدهیم، به دلیل جایگاه حقوقی و فکری ایشان، دیدگاه ایشان باید بتواند دستکم آن دسته از دیدگاهها و نظریاتی که در نزد دیگر نظریهپردازانِ این موضوع که به بیانات ایشان پایبند بوده و با الهام از دیدگاههای ایشان، به طرح نظریاتی پرداختهاند را پوشش دهد. اگر نظریات الف و ب و ج توسط افرادی صورتبندی شدهاند که با الهام از دیدگاههای مقام معظم رهبری، دست به نظریهپردازی زده یا نظریات رقیبشان را نقد کردهاند، طبعاً باید پژوهش دربارۀ نظریات مقام معظم رهبری در موضوع زنان، جامع این دیدگاهها و نظریات و نقدهای آنها باشد.
4) توجه به باطن معانیِ بیانات مقام معظم رهبری: با نظر به نکات مذکور، بهنظر میرسد در تحقیقات مربوط به بیانات مقام معظم رهبری، باید باطن معانیِ این بیانات را مدنظر قرار داد. مراجعۀ اخباریگونه و تکرار آنچه در سایتِ ایشان ذکر شده در قالب کتاب، مقاله، پایاننامه و نظایر آنها عملاً بهمعنای بیاعتباری این بیانات است. فارغ از اینکه به اذعان خودِ مقام معظم رهبری، بیانات ایشان، قابل نقد و بررسی نیز هست، اما حتی در مقام تایید و حجیت نیز برخورد اخباریگونه و ظاهرگرایانه با بیانات ایشان که متاسفانه مکرر در تحقیقات رایج دیده میشود، بهمعنای بیاعتباری بیانات ایشان و تلقیِ آنها در سطحی پایینتر از بسیاری از آراء دیگر است.
https://eitaa.com/mojtamaona