✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🔹 جبر و اختیار (5)
س: منظور از آیه ی «قُلْ كُلٌّ يَعْمَلُ عَلى شاكِلَتِهِ» چیست؟ آیا بر جبر دلالت ندارد؟
ج: نه خیر؛ در کنار شاکله، اختیار هم هست. شاکله یعنی باور انسان. هر باوری داشته باشد، به طرف آن می رود و نمی تواند بر خلاف آن عمل کند. اگر باور کسی این است که فلان آدم، بد است، به طرف او نمی رود. اگر باور کنم که این راه، خطرناک است، نمی روم. باور، هر طور باشد، انسان اسیر آن است. باور به انسان شکل می دهد و می شود شاکله.
س: اعمال انسان که مشخص و معلوم است؛ پس اینکه انسان اختیار دارد، یعنی چه؟
ج: اختیار هم مشخص و معلوم است. اختیار، جزء اعمال انسان است. بنابراین چون انسان اختیار دارد، هر کاری می تواند بکند و اعمالش را از روی اختیار انجام می دهد. بعداً یقه ی آدم را می گیرند. اگر اختیار نبود، تکلیفی هم نبود و خدا از انسان چیزی نمی خواست. آن وقت مثل درخت بود که رشد می کرد و به وقتش گل می داد و به وقتش ثمر می داد. کسی هم از او چیزی نمی خواست؛ اما چون خدا به انسان اراده داده، می تواند هم انجام دهد و هم انجام ندهد. پس جای تکلیف هست. خدا می گوید: «بکن!» او نمی کند و خدا یقه اش را می گیرد و می گوید: «مگر نمی توانستی بکنی؟ پس چرا نکردی؟»
بنابراین اعمال انسان مبتنی بر اراده و اختیار است. همان طور که خدای متعال می داند انسان در آینده چه خواهد کرد، می داند که همه ی کارها را بر اساس اراده و اختیار خودش خواهد انجام داد. آنجا یقه اش را می گیرند که: «چرا دزدی کردی؟» حرفی هم نمی تواند بزند. اگر می گفت: «اراده نداشتم»، از او می پذیرند؛ اما اراده دارد.
س: اگر یک دزد بپرسد: «آیا این مقدّر است که من باید تمام عمرم را دزدی کنم؟» جوابش چیست؟
ج: نه؛ باید ندارد. تا بگویی: «باید»، می گویند: «پس دیگری که کنار تو بود، چرا دزدی نکرد؟» پس معلوم می شود که دزدی، باید ندارد. خودت دلت خواست. خواستی زحمت نکشی و یک شبه ثروتمند شوی، لذا دزدی کردی. اما باید ندارد. اگر باید داشت، همه باید دزدی می کردند. خودت با اختیار حساب کردی و دیدی زحمت این کار، کم است و درآمدش زیاد؛ لذا رفتی؛ اما دیگری نرفت. این ها باید ندارد. در فعل، باید نیست.
س: آیا خدا می داند که ما دزد می شویم؟
ج: می داند؛ اما خودت می کنی. با اراده ی خودت دزدی می کنی. با اراده می کنی. اگر دیگری تو را وادار به دزدی کند و اختیار نداشته باشی، معذور هستی؛ اما با اراده و اختیار خودت دزدی می کنی. این را خدا می داند. کجای این اشکال دارد؟ اگر بدون اراده می کردی، محکوم نبودی؛ اما خودت می نشینی و فکر می کنی و ترجیح می دهی که کار خوبی است؛ بعد دزدی می کنی. هر کاری که با اراده کرده ای، به پای خود توست. کارهایی را که مربوط به اراده ی شما نیست، خدا از شما نمی خواهد.
🔸 ادامه دارد ...
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ راه رسیدن به عافیت طولانی چیست؟
🌺 جواب امام صادق (ع) :
هر كس دوست دارد از عافيت طولانى برخوردار شود، باید اهل #تقوا شود.
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #گناهان در زندگی فردی و اجتماعی.
📖 من سَرَّهُ طولُ العافِيَةِ فَلْيَتَّقِ اللّهَ.
📚 بحار الأنوار : ج 72 ص 232
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ راه رسیدن به خوشبختی چیست؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
ای مسلمین! اهل رکوع و سجود شوید و #عبد مطیع مولایتان که خالق شماست، شوید و کارهای خیر را که همان دستورات #واجب و #حرام خداست، انجام دهید، تا در معرض خوشبختی قرار گیرید.
📖 يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا ارْكَعُوا وَ اسْجُدُوا وَ اعْبُدُوا رَبَّكُمْ وَ افْعَلُوا الْخَيْرَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ (حج، 77)
آیه شماره 231
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ چه کنیم که خدا به کارهایمان برکت دهد؟
🌷 امام خامنه ای:
خداى متعال گاهى با پول كم، بركت خودش را اعطاء مى كند. گاهى با پول زياد و با فراوانى درآمد، بركت از انسان گرفته مى شود. وقتى انسان #تقوا داشته باشد، وقتى براى خدا كار كند و اخلاص پيشه نمايد، خداى متعال به كارهايش بركت مىدهد. (02/ 06/ 1378)
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام واجبات و ترک حرامها در زندگی فردی و اجتماعی
پند 53
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🔹 جبر و اختیار (6)
س: آیا هر کس که به دنیا می آید، از همان ابتدا مشخص است که بهشتی است یا جهنمی؟
ج: برای چه کسی مشخص است؟
س: برای خدا.
ج: او می داند که شما ان شاء الله وقتی رشد می کنی، دلت می خواهد به آن طرف بروی و عوضی شوی؛ اما جلو تو را نمی گیرد. به شما اراده داده است. پس وقتی رفتی، به گردن خود توست. در نامه ی عملت می نویسند: «او دزدی کرد.» و خدا یقه ات را می گیرد. خودش می بیند. جاهل که نیست. خودش انسان را خلق کرده است. آفریننده ی انسان، خود اوست. هر کاری که می کنی، او دائماً حضور دارد و اطلاع دارد؛ بنابراین می گوید: «نکن!» اگر مخالفت کردی، به پایت می نویسند.
س: وقتی برای او مشخص و معلوم است، پس چرا خلق کرده است؟
ج: خلق کرده که شما رشد کنی و به کمال برسی. اگر این راه را بروی، می دانی چقدر رشد می کنی و چیز گیرت می آید؛ منتهی شما دنبال شکم و شهوت می روی؛ لذا خراب می شود. خدا دستور را داده و تو را آزاد گذاشته است. اگر مخالفت کنی، در قیامت یقه ات را می گیرد. شما آزادی. می توانی این کار را بکنی و می توانی نکنی.
س: می گویند ...؟
ج: بنا شد که «می گویند» را کنار بگذاریم و ببینیم واقعیت چیست. جبر درست نیست. هر کس بدی می کند، آزاد است. اگر خوبی هم می کند، آزاد است. کسی یقه اش را نمی گیرد که حتماً باید بد شوی. آیا این طور است؟
خدا فرموده: «اگر به جایی می روی که در نتیجه بد می شوی، حق نداری بروی! کتاب بد نخوان! با آدم بد معاشرت نکن! در شهر بد زندگی نکن! تو آزاد هستی. می توانی مخالفت کنی و بروی.» اما شما بی دین می شوی. اگر بی دین شدی، یقه ات را می گیرد و می گوید: «مگر نگفتم نرو؟ می توانستی نروی. چرا دیگران نرفتند و تو رفتی؟» لذا انسان محکوم می شود. بنابراین خدا اطلاع دارد. مثل من جاهل نیست. او علم مطلق است؛ اما در عین حال دستوراتی در افعال صادر کرده است که اگر بر خلاف آن عمل کنی، چون با اراده کرده ای، یقه ات را می گیرد. اما اگر اراده نباشد، شما مسئول و مکلّف نیستی.
س: وقتی خدا می گوید، پس مشخص است که من به جهنم می روم؟
ج: غلط می کنی. چطور دیگری به جهنم نمی رود؟ تو هم مثل او راه برو. چه کسی گفته؟ خدا که یقه ات را نگرفته که به جهنم بروی. دزدی نکن تا به جهنم نروی. چه کسی به تو گفته دزدی کنی؟ آیا دزدی واجب است؟
س: آیا در کل مشخص است یا نه؟
ج: کل ندارد. کل هم همین طور است. چه کسی گفته دزدی کنی؟ اگر هزار نفر هم دزدی کنند، همه محکوم هستند. آن وقت خدا می گوید: «گفتیم دزدی بد است؛ نکن! چرا کردی؟» این انسان محکوم است؛ اما اگر دزدی کنی، او می داند. اگر دزدی کنی، او می داند؛ مثل این چشم های الکترونیکی که وهابی ها در مکه و مدینه می گذارند تا ببینند ما چه می کنیم. بعضی اطلاع ندارند و ممکن است کارهایی بکنند و آن ها می فهمند و می بینند و یقه اش را می گیرند.
خدا همیشه حاضر و ناظر است. دیگران نمی فهمند؛ اما او می فهمد که چه کردی. به تو گفته: «نکن!» می توانی نکنی و می توانی بکنی. اگر مخالفت کردی، او علم دارد ولی خودت کرده ای؛ لذا یقه ات را می گیرد. بنابراین هر کس قدم خلاف بردارد، با اختیار و اراده برداشته است و خدا پدرش را در می آورد؛ چون نظم زندگی دیگران را به هم می زند. حق ندارد این کار را بکند. اگر کاری که موجب خون ریزی به ناحق است، اعدامش می کنند یا به او شلاق می زنند و می گویند: «چرا کردی؟»
مردم باید در محیطی مثل بهشت زندگی کنند. نه کسی به ناحق دست به مال مردم بزند؛ نه کسی به ناموس مردم تجاوز کند و نه کسی حرمت کسی را زیر پا بگذارد. همه با هم دوست و عین برادر در صلح و صفا مثل بهشت زندگی کنند. چرا کاری کردی که اوضاع را خراب کردی؟ خدا پدرت را درمی آورد. چرا دزدی کردی؟ یک بیچاره یک عمر زحمت کشیده و پولی به دست آورده است. تو یک شبه می زنی و می روی. فردا هم می بری قمار می کنی؛ عرق می خوری و معتادی و کثافت کاری می کنی. چه شد این؟ آن وقت راه باز می شود و دومی هم می آید. سومی هم می آید. ناگهان شب باید در را قفل کنی. دو قفل بزنی؛ سه قفل بزنی؛ باز هم می دزدند. شما این کار را کردی و یقه ات را می گیرند و پدرت را درمی آورند. اگر خودت هم بودی، همین کار را می کردی. این طور نیست؟ اگر کسی بیاید خانه ی شما را لخت کند و برود، با او چه می کنی؟
🔸 ادامه دارد ...
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🌷 داستان کوتاه (75)
✅ چهل خانه
مردی از انصار خدمت پیامبر خدا (ص) آمد و عرض کرد: من خانه ای در فلان محل خریده ام و نزدیکترین همسایه ام آدمی است که امید خیری از او ندارم و از شرش نیز خاطر جمع نیستم.
رسول خدا (ص) به علی (ع) ، سلمان، اباذر و شاید مقداد دستور دادند که با صدای بلند در مسجد فریاد بزنند که هر کس همسایه اش از آزار او آسوده نباشد، ایمان ندارد. آنان نیز در مسجد سه بار فرمایش حضرت را با صدای بلند به مردم اعلام کردند. سپس حضرت با دست اشاره کرد و فرمود: چهل خانه از چپ و راست و جلو و عقب، همسایه محسوب می شود.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 3 ص 42
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (76)
📣 کامل تمار می گوید:
امام باقر (ع) فرمود: آیا می دانی در آیه «قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ»، مؤمنانی که خوشبخت می شوند، چه کسانی هستند؟
من به امام گفتم: شما آگاه تر هستید.
امام باقر (ع) فرمود: منظور، آن مؤمنانی هستند که #تسلیم دستورات خدا هستند و این #تسلیم شدگان، همان افراد نجیبند. مؤمنان #تسلیم خدا، غریب و کمیابند. خوشا به حال این غریبها.
✍️ شرح: تسلیم خدا شدن یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامها.
📖 عنْ كَامِلٍ اَلتَّمَّارِ قَالَ قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَدْ أَفْلَحَ اَلْمُؤْمِنُونَ أَ تَدْرِي مَنْ هُمْ قُلْتُ أَنْتَ أَعْلَمُ قَالَ قَدْ أَفْلَحَ اَلْمُؤْمِنُونَ اَلْمُسَلِّمُونَ إِنَّ اَلْمُسَلِّمِينَ هُمُ اَلنُّجَبَاءُ فَالْمُؤْمِنُ غَرِيبٌ فَطُوبَى لِلْغُرَبَاءِ .
📚 الکافي , جلد۱ , صفحه۳۹۱
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ خدا به کسانی که در کشورها یا شهرهایی زندگی می کنند، که در آنجا نمی شود به واجبات عمل کرد و نمی شود گناه نکرد، چه دستوری داده است؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
ای بندگان مؤمن من! زمین من وسیع است؛ اگر در جایی نتوانستید عبد مطیع من باشید و به دستورات #واجب و #حرامم عمل کنید، به جای دیگری بروید! بنابراین می شود و می توانید به دستوراتم عمل کنید. پس فقط عبد من باشید و فقط مطیع دستورات من!
✍️ شرح: هجرت از جایی که نمی شود به دستورات #واجب و #حرام عمل کرد، به جایی که می شود عمل کرد، #واجب است. از طرفی مهاجرت از جایی که می شود به دستورات خدا عمل کرد، به جایی که نمی شود عمل کرد، #حرام است.
📖 يا عِبادِيَ الَّذينَ آمَنُوا إِنَّ أَرْضي واسِعَةٌ فَإِيَّايَ فَاعْبُدُونِ (عنکبوت، 56)
آیه شماره 232
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ تکلیف ما در فعالیتهای رسانه ای از جمله رسانه های مجازی چیست؟
🌷 امام خامنه ای:
كسى كه قلم به دست مى گيرد، بايد #تقوا، صداقت، عفاف و انصاف نسبت به ديگران جزو طبيعت ثانوى اش بشود. (09/ 12/ 1379)
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام واجبات و ترک حرامها در زندگی فردی و اجتماعی
پند 54
📱 @mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🔹 جبر و اختیار (7)
س: چرا گاهی دیده می شود بعضی از هر راهی که می روند و هر کاری که می کنند، بالاخره خدا جلو آن ها را می گیرد و به راه خیر می کشاند؟
ج: نه؛ چه کسی جلو آن ها را گرفته؟ همه آزادند؛ منتهی خوب ها چون خوب هستند، کار خیر می کنند و خدا می بیند که آن ها پاکند و نیتشان خیر و تقواست، لذا به آن ها کمک می کند و به آن ها توفیق می دهد. بدها هم آزاد هستند و خدا به آن ها می رساند. انسان بد هم اگر دلش بخواهد، به حرف خدا گوش می دهد و اگر دلش نخواهد، گوش نمی دهد. خدا کسی را نمی گیرد که برگرداند؛ نه خوب را و نه بد را. در هر دو، کاری می کند که به خیر و خوبی دعوت شوند؛ هم انسان بد و هم انسان خوب؛ منتهی خوب استفاده می کند؛ می پذیرد؛ تبعیت می کند و تقوا پیشه می کند و در مقابل، خدای متعال هم به او کمک می کند. انسان بد هم همین طور. خدا به او نشان می دهد ولی او نمی پسندد و خدا از او می گیرد.
بنابراین برنامه ی خوب در معرض همه قرار می گیرد. خط هدایت، خودش را به همه عرضه می کند. خوب ها می پذیرند و قدردانی می کنند و عمل می کنند و جلو می روند. بدها هم قدردانی نمی کنند و وقتی خدا به آن ها نشان داد، آن را برمی گرداند. او به جای تابلو خدا تابلو دیگری را می گیرد و می زند.
س: بعضی دست به هر گناهی می زنند و به طرف هر گناهی می روند، جور نمی شود؟
ج: نه؛ چنین آدمی که اهل همه جور گناه باشد و به طرف هر گناهی برود و نشود، نداریم.
س: آیا او زمینه هایی ندارد؟
ج: نه؛ گاهی ممکن است موانعی پیش آید و الّا کسانی که این طور هستند، اغلب گناهانی را که می خواهند انجام دهند، خدا جلو اراده ی آن ها را نمی گیرد. انسان آزاد است. وقتی آزاد شد می تواند به هر طرف برود، مگر اینکه نتواند؛ مثل آدم بی پول که خیلی از گناهانی را که پول زیاد می خواهد، نمی تواند انجام دهد. این برای آن نیست که خدا نمی گذارد. این گناه، پول می خواهد که او ندارد. امکاناتی می خواهد که او ندارد. خیلی از بی پول ها هستند که دلشان می خواهد گناهانی را که دیگران می کنند، مرتکب شوند، اما پول و وسیله ندارند. ولی هر کس وسیله ی گناهش فراهم شد، خدا جلو او را نمی گیرد. اگر می گرفت که این همه گناه انجام نمی شد.
همه ی گناهکاران به مقدار زیادی از گناهانی که می خواهند، دسترسی پیدا می کنند و خدا جلو آن ها را اجباراً نمی گیرد، ولی نسبت به همه ی گناهانی که آن ها می خواهند انجام دهند، امکانات کم است و کافی نیست. اگر امکانات کافی بود، صد درصد می خواستند انجام شود.
خوب ها هم همین جور هستند. خوب ها هم خیلی از کارها را می خواهند انجام بدهند، ولی امکان ندارد. یک فقیر متدین می خواهد در یک شهر یک بیمارستان بسازد، اما ندارد. این مسأله ی مهمی است. انسان در بعضی جاها امکانات ندارد. این طور نیست که هر کس نیت خیر داشته باشد، خدا تمام مقدمات و امکانات را در اختیارش بگذارد و این طور هم نیست که اهل معصیت هم که می خواهند همه جور معصیت انجام دهند، خدا جلو آن ها را بگیرد. خدا جلو همه را باز می گذارد؛ منتهی شرائطی می خواهد که همه ندارند. خیلی از گناهان، مخصوص آدم های درشت است و کار این بیچاره ها نیست و این ها فقط افسوس می خورند.
س: آیا این افسوس برای آن ها ضرر دارد؟
ج: بله؛ انسان را آماده تر می کند تا هر وقت اسباب فراهم شد، به طرف گناه بپرد. این علاقه متمرکز می شود و وقتی فراهم شد، شیرجه می رود.
🔸 ادامه دارد ...
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (231)
🔸حضرت عیسی در محله مردگان
روزي حضرت عیسـی با اصـحاب خود از کنار روسـتایی می گذشت که دید اهل روستا و حیوانات آن همه مرده اند و بر زمین افتاده اند. حضرت عیسی (ع) فرمود: معلوم است که اینهـا با عـذاب الهی هلاك شـده انـد، زیرا اگر با مرگ طبیعی تـدریجاً مرده بودنـد، یکـدیگر را به خاك می سپردند.
اصـحاب گفتنـد: یا روح الله! از خدا بخواه اینها را زنده کند و علت عذابی را که آنها را به هلاکت رسانده، بیان کنند، تا ما از رفتاري که باعث عذاب آنها شده، دوري کنیم.
حضرت عیسی هم از خداوند خواست تا آنها را زنده کند. دستور آمد که: ای عیسی! آنان را صدا بزن.
حضـرت عیسی شبانگاه بالاي تپه اي رفت و صدا زد: اي اهل روستا!
یک نفر از آنها پاسخ داد: بله؛ اي روح خدا و ای کلمه خدا!
عیسی (ع) گفت: واي بر شما! شما چه گناهی کرده اید که این گونه گرفتار عذا خدا شده اید؟
او پاسخ داد: چهار چیز ما را گرفتار عذاب الهی نمود:
1️⃣ اطاعت از طاغوتها .
2️⃣ دلبستگی به دنیا و نترسیدن از خدا
3️⃣ مشغول شدن به آرزوهاي دور و دراز.
4️⃣ غفلت از دستورات خدا و سرگرم شدن به دنیا
عیسی (ع) پرسید: دلبستگی شما به دنیا چگونه بود؟
او گفت: ماننـد علاقه کودك به مـادرش. هر گـاه دنیـا به مـا رو می آورد، شاد می شـدیم و آنگاه که به ما پشت می کرد، غمگین می شدیم.
عیسی پرسید: پرستش شما از طاغوت چگونه بود؟
او گفت: ما از مطیع دستورات گنهکاران بودیم.
عیسی پرسید: سر انجام کار شما به کجا کشید؟
او گفت: شبی را با سرمستی به سر بردیم و صبح آن به هاویه افتادیم.
عیسی پرسید: هاویه چیست؟
او گفت: سجین است.
عیسی پرسید: سجین چیست؟
او گفت: کوههاي گداخته به آتش که تا روز قیامت بر سر ما شعله می کشد.
عیسی پرسید: وقتی به هلاکت رسیدید، چه گفتید و مأموران الهی به شما چه گفتند؟
او گفت: ما به آنها گفتیم مـا را به دنیـا برگردانیـد تا #دستورات خدا را انجام دهیم و با ترک #گناهان، #باتقوا شویم. اما به ما گفتند: شما دروغ می گوییـد!
عیسی از او پرسید: چه شد که کسی جز تو با من سخن نگفت؟
او گفت: ای روح الله ! دهان همه آنها با دهنه آتشین بسته شده و در چنگال فرشتگان خشن گرفتارند. من در دنیا با آنها زنـدگی می کردم ولی از آنها نبودم تا وقتی که عذاب الهی نازل شد و مرا نیز گرفت. اکنون به تار مویی در لبه جهنم آویزانم و نمی دانم به جهنم می افتم یا نجات پیدا می کنم.
عیسـی (ع) این بار به اصحابش رو کرد و فرمود: اي دوسـتان خدا! خوردن نان خشک با نمک زبر و خوابیدن در خرابه ها، اگر همراه با عافیت دنیا و آخرت باشد، بسـیار بهتر است.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 7، ص 222
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
📖 پای درس امام حسین (ع) ... (1)
☑️ تنها راه کامل کردن عقل چیست؟
🌹 امام حسین (ع):
عقل انسان جز با #تبعیت از حق، کامل نمیشود.
✍️ شرح: #تبعیت از حق یعنی تبعیت از دستورات خدا که همان انجام #واجبات و ترک #گناهان است. از آنجا که خدا خالق عقل است و خودش عاقلترین عاقل است، پس دستوراتش عاقلانه ترین دستورات است و تبعیت از عاقلانه ترین دستورات است که موجب کامل شدن عقل می شود.
📖 لا یَکْمُلُ الْعَقْلُ إِلا بِاتّبَاعِ الْحَقّ.
📚 أعلام الدین، ص۲۹۸
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen