🌷 هفت خصلت سلمان فارسی
سلمان فارسـی می گویـد:
رسول خـدا (ص) مرا وصـیت کرد به هفت خصـلت که در هیـچ حالی آنها را ترك نکردم:
1️⃣ مرا سفارش کرد که همواره به زیردستانم نگاه کنم.
2️⃣ هرگز به بالادستانم نگاه نکنم.
3️⃣ فقیران را دوست بدارم و نزدیکشان بروم.
4️⃣ حق را بگویم گرچه تلخ باشد.
5️⃣ صله ارحام کنم اگرچه ارحامم از من ببرند.
6️⃣ و از مردم چیزي نخواهم.
7️⃣ فراوان بگویم: لا حول و لا قوّۀ الّا بالله العلی العظیم. زیرا این ذکر گنجی است از گنج هاي بهشت.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 10، ص 31
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ امر به معروف و نهی از منکر، چرا و چگونه؟ (47)
🌷پيامبر اکرم (ص):
خداوند پيش از من هر پيامبرى را در ميان امتى برانگيخت، در بین آنها يارانى برای او بود كه به سنت او عمل مى كردند و از دستورات او #اطاعت مى نمودند، اما بعد از آنها عدّه اى جانشينشان می شدند كه به آن چه مى گفتند، خودشان عمل نمى كردند و كارهايى مى كردند كه به آنها دستور داده نشده بود.
پس، هر كس با #دست خودش با آن جانشینان منحرف مبارزه می كرد، مؤمن بود و هر كس با #زبان با آنان مبارزه كرد هم مؤمن بود و هر كس #قلباً با آنان مبارزه نمود، او هم مؤمن بود. اما هر كس چنين نمی كرد، حتی به اندازه دانه خردلى ايمان نداشت.
✍️ شرح: امر به معروف و نهی از منکر، مراتبی دارد. مرتبه قلبی، زبانی و عملی. هر کس به هیچ کدام از این مراتب عمل نکند، مؤمن نیست.
📖 ما مِن نَبِيٍّ بَعَثَهُ اللّهُ في اُمَّةٍ مِن قَبلي إلاّ كانَ لَهُ مِن اُمَّتِهِ حَوارِيّونَ و أصحابٌ ، يأخُذونَ بسُنَّتِهِ و يَقتَدونَ بأمرِهِ ، ثُمَّ إنَّها تَخلُفُ مِنهُم مِن بَعدِهِم خُلوفٌ يَقولونَ ما لا يَفعَلونَ ، و يَفعَلونَ ما لا يُؤمَرونَ ، فمَن جاهَدَهُم بيَدِهِ فهُوَ مُؤمِنٌ ، و مَن جاهَدَهُم بلِسانِهِ فهُوَ مُؤمِنٌ ، و مَن جاهَدَهُم بِقَلبِهِ فهُوَ مُؤمِنٌ ، لَيسَ وَراءَ ذلكَ مِنَ الإيمانِ حَبَّةُ خَردَلٍ .
📚 میزان الحکمه، ح ۱۲۹۰۳
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🔹 درباره تقوا (شماره 45)
س: علت غفلت قلب و راه غفلت زدایی چیست؟
ج: چشم، گوش و فکر انسان، یک عمر فقط در مادیات کار می کند. انسان تا بچه است، این طور است. بچه نه تکلیف دارد و نه عقل. دنبال بازی و خوردن است. دنبال چیزی است که میل دارد. این برای او عادت می شود و توجه به مادیات و غفلت از خدا برای او تا سن بلوغ عادی شده است.
حالا اگر بخواهیم برنامه ی «اُذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثيراً» را روی دوش او بگذاریم، برای او مشکل است. او تا به حال به مادیات عادت کرده است. با بچه ها بازی می کرده و فکرش محل بروز و ظهور معانی مربوط به مادیات و انسان ها بوده است و حالا هم می خواهد همان کار را ادامه دهد؛ لذا غفلتش زیاد است.
به تدریج با نماز خواندن، با تعقیبات و با دعا کردن کم کم می خواهد به عکس عادت کند؛ یعنی در برنامه ی زندگی، توجه به خدا را هم بیاورد؛ اما آن همچنان قوی تر از این است؛ لذا انسان می بیند توجهات مادیِ اکثر مردم تا آخر عمر، بیشتر از توجهات الهی آن ها است. این برنامه ها برای این است که ما را به این طرف بیاورد و بتوانیم کمی هم به یاد خدا باشیم.
✅ ادامه دارد ...
📚 منبع: آثار بندگی، آیت الله خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ خدا به رباخواران چه هشدارهایی داده؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
مسلمانان! از مخالفت با دستورات واجب و حرامِ خدا بپرهیزید و اگر واقعاً مسلمان شدهاید، باقیمانده ربایی را که پیش از این می گرفتید، رها کنید و نگیرید! این دستور است.*
بنابراین هشدار می دهم که اگر به این دستور عمل نکردید و به رباخواری ادامه دادید، به خدا و پیامبرش اعلام جنگ دهید! اما اگر توبه کردید و از رباخواری دست برداشتید، اصل سرمایههایتان از خودتان است و می توانید آن را مطالبه کنید. با رعایت این دستورات نه به کسی ظلم می کنید و نه به شما ظلمی می شود. *
البته اگر کسی که اصل سرمایه را به شما بدهکار است، در تنگناست و فعلاً نمی تواند آن را برگرداند، پس تا زمانی که بتواند پرداخت کند، به او مهلت بدهید. در صورتی هم که اصلاً توان بازگرداندن آن را ندارد، اگر بدانید، بخشش آن برای خودتان بهتر است. *
تأکید می کنم از این دستورات واجب و حرام خدا نافرمانی نکنید و بترسید از روزی که به دادگاهی که قاضیاش خداست، ارجاع داده می شوید و در آن دادگاه هر کس فهرست مکتوب هر کاری را که کرده، تمام و کمال دریافت می کند و هیچ ظلمی به هیچ کس نمی شود.*
📖 يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ ذَرُوا ما بَقِيَ مِنَ الرِّبا إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنينَ * فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنَ اللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ إِنْ تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُؤُسُ أَمْوالِكُمْ لا تَظْلِمُونَ وَ لا تُظْلَمُونَ * وَ إِنْ كانَ ذُو عُسْرَةٍ فَنَظِرَةٌ إِلى مَيْسَرَةٍ وَ أَنْ تَصَدَّقُوا خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ * وَ اتَّقُوا يَوْماً تُرْجَعُونَ فيهِ إِلَى اللَّهِ ثُمَّ تُوَفَّى كُلُّ نَفْسٍ ما كَسَبَتْ وَ هُمْ لا يُظْلَمُونَ (بقره، 278 تا 281)
آیه شماره 358
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ مرد لطیفه گو
مردی لطیفه گو از دوستان امام حسن (ع) بود. روزي خدمت امام (ع) رسید . حضرت از او پرسید: حالت چطور است؟
او گفت: حال من بر خلاف آن چیزي است که خودم و خدا و شیطان دوست داریم.
امام (ع) خندید و فرمود: چطور؟ توضیح بده!
او گفت: خداوند می خواهد از او #اطاعت کنم و #گناه نکنم. اما من چنین نیستم. شیطان دوست دارد که #گناه کنم و به دستوراتش عمل نکنم. ولی من این طور هم نیستم. خودم هم دوست دارم همیشه در دنیا باشم. اما این چنین هم نخواهم بود و روزي از دنیا خواهم رفت.
ناگاه شخصی برخاست و به امام حسن (ع) گفت: ای پسر پیغمبر! چرا ما مرگ را دوست نداریم؟
امام (ع) فرمود: به خاطر اینکه شما آخرت خود را ویران کرده اید و این دنیا را آباد کرده اید. به همین دلیل دوست ندارید از جاي آباد به جاي ویران بروید.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 4 ، ص 71
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ زهد چیست؟
🌹 از امام حسن (ع) سؤال شد: زهد چیست؟
ایشان فرمود: زهد، همان رغبت به #تقوا است و بی رغبتی به مادیات دنیا.
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات
📖 قيلَ لَهُ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ مَا اَلزُّهْدُ قَالَ اَلرَّغْبَةُ فِي اَلتَّقْوَى وَ اَلزَّهَادَةُ فِي اَلدُّنْيَا
📚 تحف العقول , جلد۱ , صفحه۲۲۵
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ آیا گناهان انسانها خواست و مشیت خداست؟
🌹 جواب امام حسن (ع):
هر كس #گناهان خود را به خدا نسبت دهد، قطعاً فاجر است. خدا به زور #اطاعت نمی شود، و در مقابل نافرمانى، مغلوب نمی گردد. او بندگانش را بی برنامه در مملكتش رها نكرده است. او مالك چیزهایی است که به بندگانش داده و قادر به چیزهایی است که آنان را با آن توانا كرده است. خدا چیزهایی را برای بندگانش #واجب کرده تا به اختیار خودشان آن را بپذیرند و از #حرامهایی نهی کرده تا آن را به اختیار خود ترک کنند.
📖 «مَنْ أَحالَ الْمَعاصِىَ عَلَى اللّهِ فَقَدْ فَجَرَ، إِنَّ اللّهَ لَمْ یطَعْ مَكْرُوهًا وَ لَمْ یعْصَ مَغْلُوبًا وَ لَمْ یهْمِلِ الْعِبادَ سُدًى مِنَ الْمَمْلَكَةِ، بَلْ هُوَ الْمالِكُ لِما مَلَّكَهُمْ وَ القادِرُ عَلى ما عَلَیهِ أَقْدَرَهُمْ، بَلْ أَمَرَهُمْ تَخْییرًا وَ نَهاهُمْ تَحْذیرًا.»
📚 تحف العقول ص 231
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ مستحبات مضر چیست؟
🌹 امام حسن (ع):
هنگامی که انجام مستحبات به انجام واجبات ضرر می زند، مستحبات را ترک کنید.
✍️ توضیح: مستحب مضر، مستحبی است که انجام دادنش باعث کوتاهی در انجام واجبات می شود یا باعث انجام حرام می شود.
📖 إذَا أَضَرَّتِ اَلنَّوَافِلُ بِالْفَرِيضَةِ فَارْفُضُوهَا.
📚 تحف العقول , جلد۱ , صفحه۲۳۶
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ کار دنیایی مقدم است یا کار آخرتی؟
🌹 امام حسن (ع):
برای دنیایت جوری کار کن که گویا تا ابد زنده خواهی بود و برای آخرتت جوری کار کن که گویا فردا می میری.
✍️ توضیح: اگر بدانیم که تا ابد زنده ایم، به این نتیجه می رسیم که در کار دنیا عجله نکنیم. چون وقت برای کار دنیا بسیار است. و اگر باور کنیم که فردا می میریم، کارهای آخرتی را هر چه زودتر انجام می دهیم و آن را به تأخیر نمی اندازیم. چون وقت کم است.
پس باید طوری کار کنیم که در کارهای دنیایی عجله نداشته و حرص نزنیم و به خود بگوییم فعلاً وقت هست. اما در کارهای آخرتی باید به خود بگوییم وقت کم است و باید برای آخرت هر چه زودتر آماده شد.
البته دنیاگرایان، این حدیث را جور دیگری تفسیر می کنند.
📖 اعْمَلْ لِدُنْيَاكَ كَأَنَّكَ تَعِيشُ أَبَداً وَ اِعْمَلْ لآِخِرَتِكَ كَأَنَّكَ تَمُوتُ غَداً .
📚 مستدرک الوسائل , جلد۱ , صفحه۱۴۶
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ ثمرات رفت و آمد به مسجد چیست؟
🌺 کلام امام حسن (ع):
هر كس پيوسته به مسجد برود، يكى از هشت فائده را به دست می آورد:
1️⃣ آيه اى از قرآن می آموزد
2️⃣ رفيق قابل استفاده ای پیدا می کند
3️⃣ علم تازه اى یاد می گيرد
4️⃣ از رحمتى كه در انتظارش بوده برخوردار می شود
5️⃣ سخنرانیى می شنود كه راهنمای راهش می شود
6️⃣ يا آن سخنرانی، مانع گمراه شدنش می گردد
7️⃣ از خجالت، دست از #گناه کردن برمی دارد
8️⃣ يا از ترس، #گناه را ترک می کند.
📖 منْ أَدَامَ اَلاِخْتِلاَفَ إِلَى اَلْمَسْجِدِ أَصَابَ إِحْدَى ثَمَانٍ آيَةً مُحْكَمَةً وَ أَخاً مُسْتَفَاداً وَ عِلْماً مُسْتَطْرَفاً وَ رَحْمَةً مُنْتَظَرَةً وَ كَلِمَةً تَدُلُّهُ عَلَى اَلْهُدَى أَوْ تَرُدُّهُ عَنْ رَدًى وَ تَرْكَ اَلذُّنُوبِ حَيَاءً أَوْ خَشْيَةً.
📚 تحف العقول , جلد۱ , صفحه۲۳۵
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ چه کنیم که نزد دیگران، عزتمند و باهیبت شویم؟
🌹 کلام امام حسن (ع):
اگر خواستی بدون فامیل و خاندان، عزتمند باشی و بدون تسلط بر دیگران، دارای هیبت و عظمت شوی، از ذلت #گناه خارج شو و به عزت #اطاعت از خدا وارد شو!
✍️ شرح: #اطاعت از خدا یعنی انجام #واجبات و ترک #گناهان
📖 إذَا أَرَدْتَ عِزّاً بِلاَ عَشِيرَةٍ وَ هَيْبَةً بِلاَ سُلْطَانٍ فَاخْرُجْ مِنْ ذُلِّ مَعْصِيَةِ اَللَّهِ إِلَى عِزِّ طَاعَةِ اَللَّهِ
📚 بحار الأنوار , جلد ۴۴ , صفحه ۱۳۸
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (137)
🌷 اعجازي از امام حسن (ع)
پس از شهادت امام علی (ع) عده اي خدمت امام حسن مجتبی (ع) آمدند و عرض کردند: از عجایبی که پدرت به ما نشان می داد شما هم نشان دهید.
امام فرمود: اگر من هم نشان دهم باور می کنید؟
گفتند: به خدا سوگند! باور می کنیم.
امام فرمود: آیا پدرم را می شناسید؟
گفتند: آري کاملاً می شناسیم.
در این وقت حضرت پرده اي را که آویزان بود، بالا زد. دیدند امیر مؤمنان نشسته است.
امام فرمود: آیا او را می شناسید؟
گفتند: آري، این امیر مؤمنان است. اینک شـهادت می دهیم تو ولی خـدا و امام بعـد از پدرت هستی که امیر مؤمنان را پس از شـهادتش به ما نشان دادي. همان گونه که پدرت علی (ع) رسول خدا را بعد از وفاتش در مسجد قبا به ابوبکر نشان داد.
آنگاه امام حسن (ع) فرمود: آیا نشنیده اید سخن خداوند را که می فرماید: «به آنان که در راه خدا کشـته می شوند، مرده نگویید، بلکه آنان زنده اند، ولی شـما نمی فهمید.» وقتی کشـته شدگان راه خدا این چنیند، درباره ما چه می گویید؟
گفتند: شما را باور داریم و تصدیقتان می کنیم.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 9، ص 92
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen