حدیث آرزومندی
💠 بروز اختلاف در عیدفطر دراغلب سالها 🔻 انصاف این است که اختلاف در حلول ماه مبارک رمضان یا شوال در
حاشیه:
یکم:
دیدگاه اتحاد افاق دیگر در زمان ما به هیچ وجه قول شاذی نیست در همین کانال۱۸ قائل به آن را نام بردم و فقهای جدیدی راهم باید بیفزایم. برخی از این ۲۰ فقیه از جمله مراجع پر مقلدشیعه هستند. در اتقان این دیدگاه اشاره به این مطلب جالب است که دوشاگرد صاحب رساله و متمرکز برفقه امام خمینی_که دراین متن محورقرارداده شدند_با دیدن ادله این قول نظر مشهور واستادشان امام را رها و به اتحاد افق گرویدند و آن دفاع کردند آیات فاضل لنکرانی و صانعی.
دوم: در متن به انتقادات وارده بر دیدگاه محقق خویی تلویحا صحه گذاشته اند و این در حالی است که از نقد بر نقدها چیزی ننوشتند. در همان مجموعه نفیس هلال که جناب استاد مختاری منتشرکرده اند مقاله ای از مرحوم آیت الله هاشمی شاهرودی ره منتشرشده که _درمیان مقالاتی که صرفا مطالب تکراری است_چون درّ می درخشد! و نکاتی راکه در نقد بردیدگاه محقق خویی جمع شده بود_باآن تبحر و بصورت عمیق و پخته _جواب مکفی داده اند و عجیب است که این پاسخ ها در آثار جدید مدافعان مشهور _ازجمله کتاب جناب آیت الله زاده سیستانی_
منعکس و نقد نشده است، البته تا اینجا.
حضرت آیت الله فیاض هم در تقریرات جدیدی که آقای عادل هاشم در دوجلد از ایشان منتشر کرده اند به نقدهاواشکالات جدید به تفصیل پاسخ داده اند...
خاطره: نگارنده به مرحوم آیت الله حاج آقانصرالله شاه آبادی عرض کردم نظرشمادرباب رویت چیست؟گفتند وحدت افق دیدگاه مرحوم اقای خویی. عرض کردم
آیت الله سیستانی بر دیدگاه آیت الله خویی انتقاداتی کرده اند گفتند بله بخاطر اینکه درست
مطلب ایشان را متوجه نشده اند!"
الغرض این بحث ها نهایی نشده و ادامه دار است...
سوم: ازنظر فنی
اگر بنابه عمل کردن بر اساس مشهور باشد خیلی از فقها باید نظرات و تحقیقات خودرانادیده بگیرند. پرسش این است که بر اساس چه حجتی چنین کنند؟حجیت شهرت را که دراصول رد کرده اند. خود
مرحوم امام خمینی نظرات خلاف مشهوری هم داشتند و بر اساس آن اقدام هم می کردند از جمله دربرخی از مسائل حکومتی. شرح دیدگاه ها و نظرات خاص امام در کتب ومقالات متعددی آمده ک حاجت به اطاله نیست.
چهارم: اعلام ماه از جمله وظایف حاکم اسلامی است چنانکه در نصوص متعدد بیان شده است ذلک الی الامام.
آیت الله خامنه ای_حاکم فعلی_ هم دیدگاهشان احراز ماه به رویت باچشم مسلح است چرا باید نظر امام خمینی را ملاک قرار دهند؟! بر اساس چه حجتی؟ آیا تقلید کنند؟!مشهور را دراین بحث نقد کرده اند اکنون ملاک عمل قرار دهند؟
خاطره: از صدیق مکرم آیت الله زاده خامنه ای حاج آقامصطفی شنیدم که در درس استاد آقای شبیری زنجانی_که هردو شرف حضورداشتیم_ به هنگامی که استاد نسبت به دیدگاه رویت هلال باچشم مسلح اشکال می کردند طلاب مرتب برمی گشتند به عقب و مرانگاه می کردند! _حاج آقامصطفی عادتا در عقب کلاس می نشستند و تکیه می دادند_
یعنی حالا چی میگین دیگر؟!
این درحالی است که آقا این اشکالات را متوجه هستند و جواب می دهند"
غرض این بحث هم ادامه داراست و شهرت حجیتی ندارد.
می ماند اصل مساله که ورود مجدد جناب استادمختاری در آن بسی مغتنم است و نگارنده ممنون ایشان هستم هم بابت نشر مجموعه نفیس رویت هلال _که درمباحثات خویش بسی از آن بهره بردم_و هم بابت دغدغه مبارکی که ناشی از اطلاع ایشان از فضای جامعه وبازخورد فتاوی است...
پس چه کنیم؟
ادامه دارد..
@muslims_1
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله وانا الیه راجعون
دوستان محترم
حجتا الاسلام والمسلمین جناب آقایان سید حسن و سید حسین موسوی بروجردی مصیبت رحلت پدر گرامی را تسلیت عرض کرده و از خدای مهربان برای ایشان رحمت وبرای شما صبرواجر درخواست می کنم.
سیدمحمدمهدی رفیع پور
۹۹/۳/۵_تهران
اطلاع رسانی
برای اجابت به دعوت مدیر محترم حوزه های علمیه آیت الله اعرافی دام ظله
دروس بنده_که بصورت مجازی در ایام تعطیلات برگزار می شد_از روز شنبه۱۰ خرداد ۹۹ به صورت حضوری ادامه خواهد یافت ان شاء الله تعالی.
مکان دروس کما فی السابق است:
۱_مکاسب ساعت هشت و ربع رسمی
۲_بداية الحكمة نه و ربع رسمی
۳_خارج فقه ادامه نماز جماعت(ساعت جلسه بزودی در کانال مربوطه اعلام خواهد شد)
۴_خارج اصول ادامه مقدمات کفایه(ساعت جلسه درکانال مربوطه اعلام خواهد شد)
۵_تفسیر قرآن کریم، ادامه سوره مبارکه تغابن فعلا سه شنبه ها بعد از ختم صلوات.
بعونه و رحمته💐
حدیث آرزومندی
کتاب دوست خوبم جناب آقای دکتر صبوریان
یادداشت دوست خوبم آقای دکترصبوریان درباره عیدفطر امسال:
بسم الله الرحمن الرحیم
امسال هم مثل سالیان گذشته مؤمنان پس از قریب به سی روز تمرین تقوا و بندگی در ماه رمضان، خود را برای غافلگیری عید فطر آماده کردند. این غافلگیری البته کم و بیش در سالیان اخیر سابقه دارد. پدران ما هم خاطرات تلخ و شیرینی از آن در ذهن دارند. با این حال روند چند سال اخیر آن و تعدد مراجع اخیر و تعدد مبانی فقهی رؤیت هلال مسئله را بیش از پیش بغرنج کرده است.
گروهی از مراجع تقلید یکشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۹ را اول شوال و عید فطر اعلام کردند و گروهی دیگر ۵ خرداد را. در ادامه اما اول ماه برای برخی مراجعی که عید را دوشنبه اعلام کرده بودند ثابت شد و یکشنبه را عید اعلام کردند. تأخیر در اعلام عید و عدول از نظر سابق باعث شد که مؤمنان به زحمت بیفتند و عملاً عید برایشان بلاموضوع شود.
هرچند احراز اول ماه قمری یک مسئلهٔ فقهی است، اما نیازی به توضیح نیست که این مسئلهٔ فقهی، به ویژه در مورد ماه رمضان و یا ایام حج، تبعات فراوان اجتماعی دارد. دیگران به این تبعات پرداختهاند و موضوع اصلی این یادداشت نیست.
برخی اعلام عید را از شئون حاکم شرع و مجتهد جامعالشرایط دانستهاند و یکی از راههای احراز اول ماه را اعلام او میدانند. با این حال مراجع پرمقلدی هم هستند که اعلام اول ماه را توسط حاکم شرع برای مقلدین سایر مراجع نافذ نمیدانند. به این ترتیب در زمان ما که حاکم شرع ولی فقیه است، کماکان این مسئله لاینحل باقی مانده است.
آنچه در اینجا برای ما اهمیت دارد، خصوصیتی است که در نهاد مرجعیت تقلید شیعی قرار دارد و باعث شده تا حل این مسئله با چالش روبرو شود. در کتاب تکوین نهاد مرجعیت تقلید شیعه به این موضوع پرداختهام. اجمالاً اینکه نهاد مرجعیت تقلید، از بدو تکوین آن، لااقل دو نقش را همزمان بر عهده داشت. یکی فقاهت و دیگری زعامت. اولی عمدتاً متکفل وجه فردی و دومی وجه اجتماعی نهاد دین بود. لذا در دورههایی که مرجعیت اصلی و محوری با شخص واحدی بود و به اصطلاح مرجعیت تامه داشتیم، یا علیرغم تعدد مراجع، به جز یکی بقیه در حاشیه بودند، مؤمنان در تقلید و تکالیف شرعی که به ویژه اهمیت اجتماعی داشت، سردرگم نبودند و وحدت رویه حاکم بود. اما تکثر مرجعیت و به دنبال آن تکثر زعامت، موجب همین مسئلهای شده که امروز با آن روبروییم.
قطعاً صرف تکثر مراجع، از بسیاری جهات پسندیده است و از نگاه بیرونی هم دموکراتیک و ویژگی برجستهٔ فقه شیعی است. اما این در صورتی است که مرجعیت معطوف به کارکردهای علمی-تبلیغی باشد نه کارکردهای ولایی.
از طرف دیگر هرچند لااقل به لحاظ نظری، ولایت فقیه باید این تکثر مرجعیت را وحدت میبخشید، اما فعلاً چنین اتفاقی نیفتاده و در کوتاه مدت نیز امید نمیرود این وحدت حاصل شود. به علاوه تجربهٔ انقلاب اسلامی و سالهای پس از آن و همچنین تجربهٔ دههٔ اخیر و رشد نفوذ اینترنت، امکان ظهور مجدد مراجع تامه، را بیش از پیش کمرنگ کرده است.
بدینسان، جز شکلگیری یک وحدت نظر و اجماع میان مراجع، نمیتواند گره از این کار بسته باز کند. اما شکلگیری وحدت نظر و فتوا در فروعات فقهی هرچند عقلاً محال نیست، اما به لحاظ تجربی ممتنع است. مراجع فعلی در عین حالی که استدلال طرف مقابل را در موضوع هلال میدانند، اما آنرا رد میکنند و طرف مقابل هم چنین میکند. پس راه حل چه میتواند باشد؟
حدود صد سال از زمانی که مرحوم شیخ عبدالکریم حائری یزدی پیشنهاد تخصصی شدن فقاهت را مطرح کرد میگذرد. شهید مطهری در «اصل اجتهاد در اسلام» به این موضوع پرداخته و پیشنهاد شورای علمی فقهی را مطرح کرده است. با توجه به پیوند خوردن کارکرد فقهی-فتوایی از سویی و ریاست دینی از سوی دیگر در نهاد مرجعیت، این پیشنهاد بدواً چندان واقعگرایانه و قرین به موفقیت به نظر نمیرسد. با این حال اگر در بافت شرایط حکومت ولایی در ایران، اقتضائات دولت-ملت جدید و تفکیک نهادی کارکردهای سیاسی و غیرسیاسی مرجعیت و ولایت از آغاز انقلاب تا کنون به این مسئله نگریسته شود، شاید مقبولترین راه حل برای برونرفت از این وضعیت باشد. تفصیل این پیشنهاد و تطبیق آن با شرایط ایران، یک برنامهٔ پژوهشی مفصل است، اما نیاز فوری جامعهٔ متدین و متشرع است و بعید نیست در صورت عدم پاسخ مناسب به این نیاز، نسل جدید مؤمنان از آخوند-سلبریتیهای اینستاگرامی تقلید کنند.
@muslims_1
صرف نظر از بحثهای تخصصی فقهی و مستنداتی که هردو دیدگاه وحدت و کثرت افق دارند و بعید هم هست در آینده نزدیک به نتیجه نهایی برسد،
از نگاهی بیرون فقهی ارجحیت مبنای محقق خویی روشن است.
در بخش آخر متن آقای دکتر مطهری البته نظر مرحوم آیت الله خویی دقیق تبیین نشده است لکن بحاشیه نباید چسبید و اصل مطلب را باید دریافت.
حدیث آرزومندی
یادداشت دوست خوبم آقای دکترصبوریان درباره عیدفطر امسال: بسم الله الرحمن الرحیم امسال هم مثل سالیان
بزودی درباره چرایی عدم تعامل و همکاری علما برای رفع این مشکل تکراری، تاحدی رفع ابهام
خواهم کرد قدری صبر بفرمایید...
بحثم ادامه دارد.
⭕ فراخوان ششمین دورهی جایزهی دکتر رضا داوری اردکانی
مرکز فرهنگی شهر کتاب به منظور تقدیر از دانشجویان دکتری رشته فلسفه، با مشاوره و همفکری، اشراف و حمایت مادی و معنوی دکتر رضا داوری اردکانی، ششمین دورهی جایزهی «دکتر رضا داوری اردکانی» را برگزار میکند.
دانشجویان دورهی دکتری رشتهی فلسفه با گرایشهای گوناگون که در سال ۹۸ از پایاننامه خود دفاع کردهاند میتوانند فایل پایاننامههای خود را حداکثر تا پایان تیرماه به نشانی الکترونیکی bookcityaward@gmail.com ارسال کنند و برای کسب اطلاعات بیشتر با شمارههای ۸۸۷۲۳۳۱۶ و ۸۸۷۱۷۴۵۸ تماس بگیرند.
هیأت داوران این جایزه را دکتر رضا داوریاردکانی، دکتر پرویز ضیاء شهابی، دکتر شهرام پازوکی، دکتر سیدحمید طالبزاده، دکتر جواد صافیان و دکتر علیاصغر مصلح تشکیل میدهند.
مراسم اهدای جایزه مهرماه ۹۹ برگزار میشود.
از ارسال پایاننامههایی که پیش یا پس از زمان مقرر و یا در مقاطع تحصیلی دیگر نوشته شده است، خودداری فرمایید.
گزارش 📣📣
🔹کل واریزی های اخیر مربوطه به فطریه و فدیه ها:
- فطریه تهران: 1،523،000 تومان
- فطریه قم: 690،000 تومان
- فطریه مشهد: 230،000 تومان
فطریه خارج کشور: 1.000.000 تومان
- مجموع کفاره و فدیه ها: 1،979،000 تومان
(مبالغ کفاره و فدیه ها بصورت آرد در جنوب کرمان و سیستان جهت ایتام و نیازمندان در حال توزیع است.
باتشکر از دوستان💐
والحمدلله رب العالمين 🌹
حدیث آرزومندی
حاشیه: یکم: دیدگاه اتحاد افاق دیگر در زمان ما به هیچ وجه قول شاذی نیست در همین کانال۱۸ قائل به آن را
پنجم: ازافتخارات فقه بازبودن فضای اجتهاد و پویایی علمی است و نباید به جهت رفع مشکل اعلام ماه این فضا بسته شود. حتی تکثر مرجعیت و وجود مراجع مختلف و داشتن حق انتخاب برای مکلفان از امور واضح و بلکه مستحسن است لکن بحث سربرخی موارد خاص است که در حوزه اجتماع دارای آثار وتبعات خاص است.
ششم: اساس مشکل هلال در وجود فتاوای مختلف نیست بلکه در اعلام و انکارهای دفاتر است.
برای رفع مشکل مکرر هلال چند پیشنهاد مطرح شده یا قابل طرح است:
الف) واگذاری کامل این مساله به ولی فقیه که حاکم اسلامی است و سکوت دفاتر علمای اعلام.
می دانیم که عده ای بطور کلی طرفدار حذف مرجعیت پس از انقلاب هستند. صریحا هم اعلام کردند که با ولایت فقیه، تاریخ فقه شیعه ورق خورده و کارکرد ونقش مرجعیت دیگر باید بطور کامل به ولی فقیه واگذار شود.
این نظریه طرفداران کم و مخالفان زیادی دارد از جمله خود راقم. نقد آن اکنون در رسالت این نوشتار نیست لکن به همین اندازه بسنده می کنم که
اولا این دیدگاه باواقعیت موجود فقه ما در حوزه و نیز جامعه متدینان سازگار نیست و ثانیا مبنای حضرت امام و مقام معظم رهبری هم چنین چیزی نبوده ونیست.
ب)واگذاری این مساله به مرجع اعلم در هرزمان.
پرواضح است که مساله تشخیص اعلم اختلافی است و مدعیان اعلمیت کم نیستند و لذا رافع اختلاف نخواهد بود.
ج)شورایی شدن مرجعیت و افتا.
این مساله هم همانند بخش الف باواقعیت موجود وفضای فقه کنونی ما سازگاری ندارد.
این نظرهم طرفداران کم و مخالفان زیادی دارد والبته بنده از نظر فقهی موافق آن هستم و منعی نمی بینم لکن فعلا باید پیشنهاد عملی داد.
(سید استاد آیت الله شبیری نقدمختصری به آن داشتند که بنظرم تمام نیست.) بررسی ادله مخالفان و موافقان در رسالت این نوشتار نیست.
د)شورایی شدن مرجعیت در خصوص اعلام عید.
این مطلب پیشنهاد استاد شهید آیت الله مطهری است_که امروزه بیش از هروقت بوجودش نیازداریم!_ به این بیان که مقام معظم رهبری و مراجع محترم
باوجود فتاوا ونظرات مختلفی که در رساله ها نگاشته اند برای "اعلام" زمان عید شورای واحدی تشکیل داده و رسانه ها تنها از طریق آن اطلاع رسانی کنند.
سازوکاری هم برای آن در ذهن دارم که چون اصلش فرضی است اطاله نمی کنم و اگر بفرض مبادا! روزی چنین امری محقق شد، خود علما سازوکارش راهم تنظیم می کنند و اگر نظری هم خواستند
میتوان آن راتقدیم کرد...
تشکیل این شورا در مورد اعلام عید و همچنین برخی از مسائل مهم اجتماعی بسیار سودمند خواهد بود و علاوه گرچه گامی روبه جلوست لکن زمینه پذیرش آن در فقه حوزه های کنونی ما تقریبا وجود دارد...
ادامه دارد....
حدیث آرزومندی
#مشاوره_فقهی سلام استاد عیدتون مبارک ما که مقلد آقای سیستانی هستیم چیکار باید بکنیم؟ سلام علیکم
#مشاوره_فقهی
استاد مبالغی را که درپایگاه(مسجد) بعنوان فطریه جمع کردیم می توانیم فعلا خرج نکنیم و نگه داریم؟
خیر شما امانت دارید و حق پسنداز کردن ندارید. باید بفوریت عرفی که مدنظر دهندگان است به نیازمندان بدهید. موفق باشید
۹۹/۳/۶
#مشاوره_درسی
سلام علیکم روزتون بخیر
وقت شرح نگاه کردن برای درس ها قبل از کلاس است یا بعد از کلاس؟
سلام علیکم
بنظرم
بسته به استاد باید تفصیل دارد:
۱) اگر استاد پرمطالعه وقوی و خوش بیان باشد و متن را جابیندارد، غالبا انسان بی نیاز از شرح است و بجای شروح میتواند مطالعات دیگر خود را جلو ببرد.
۲)اگر استاد متن درسی را جا میندارد اما از نظر علمی، نکته اضافی بر متن ندارد خوب است که "بعد از درس" شروح دیده شود.
۳) اگر بیان استاد رسا و دقیق نیست و متن راجانمیندارد، پیش مطالعه شرح قبل درس از درس کمک می کند تا حداقل متن جابیفتد.
۹۹/۳/۷