شرح و تفسير توازن صبر و معصيت امام(عليه السلام) در اين گفتار حكيمانه به دو نكته اشاره مى كند.
نخست توازن در ميان صبر و مصيبت و سپس بر باد رفتن اجر انسان به خاطر بى تابى و جزع.
مى فرمايد: «صبر و شكيبايى به اندازه مصيبت نازل مى شود و كسى كه دستش را (به عنوان بى تابى و ناشكرى) به هنگام مصيبت بر زانو زند اجر او ضايع مى گردد (و پاداشى در برابر مصيبت نخواهد داشت)»; (يَنْزِلُ الصَّبْرُ عَلَى قَدْرِ الْمُصِيبَةِ، وَمَنْ ضَرَبَ يَدَهُ عَلَى فَخِذِهِ عِنْدَ مُصِيبَتِهِ حَبِطَ عَمَلُهُ).
شك نيست كه در زندگى دنيا هميشه مشكلاتى بوده و خواهد بود.
اين طبيعت حيات دنياست; ولى خداوندى كه انسان را براى زندگى در اين جهان آفريده نيروهايى در وجود او براى مقابله با مشكلات خلق كرده از جمله صبر و تحملى است كه به انسان داده تا بتواند مصائب را برتابد.
گاه ديده ايم مادرى كه فرزند عزيزش را در جوانى از دست مى دهد، لحظات اول چنان بى تابى مى كند كه گويى مى خواهد جان به جان آفرين تسليم نمايد; اما ساعات يا ايامى مى گذرد، كم كم آرامش بر وجود او مسلط مى شود; گويى نيرويى از درون او مى جوشد و با آن مصيبت بزرگ به مبارزه بر مى خيزد و تدريجاً آن را مهار مى كند و هر قدر مصيبت سنگين تر باشد اين نيروى مقاومت كه نامش صبر و شكيبايى است قوى تر است.
البته افرادى هم پيدا مى شوند كه بر خلاف اين اصل كلى رشته صبر را از دست مى دهند; يا دست به خودكشى مى زنند و يا مرگ ناگهانى به زندگى آنها پايان مى دهد.
اين بيان امام(عليه السلام) در واقع مايه تسلى خاطر براى تمام مصيبت ديدگان است كه وقتى با مصيبت روبرو مى شوند بى تابى نكنند و بدانند خدا صبر لازم را به آن ها مرحمت خواهد كرد.
بعضى از مفسران نهج البلاغه تفسيرى براى اين جمله ذكر كرده اند كه به ظاهر مراد امام(عليه السلام) نيست و آن اين كه تلخى صبر هميشه به اندازه تلخى مصيبت است و اين خود واقعيتى است.
اما اين كه امام(عليه السلام) مى فرمايد: كسى كه دست خود را به هنگام مصيبت به زانو بزند اجر او ضايع مى گردد به سبب چيزى است كه در روايات اسلامى آمده است كه اگر انسان در مقابل مصيبت صبور و شكور باشد خداوند به او پاداش مى دهد و اگر ناشكرى و بى تابى و جزع كند اجر و پاداشى نخواهد داشت، چنان كه در ضمن حكمت ۲۹۱ خواهد آمد كه امام(عليه السلام) به هنگام تسليت به «اشعث بن قيس» درباره مرگ فرزندش فرمود: «إنْ صَبَرْتَ جَرى عَلَيْكَ الْقَدَرُ وَأنْتَ مَأْجوُرٌ، وَاِنْ جَزِعْتَ جَرى عَلَيْكَ الْقَدَرُ وَأنْتَ مَأْزورٌ; اگر صبر كنى مقدّرات انجام مى شود و تو اجر و پاداش خواهى داشت و اگر بى تابى كنى باز هم مقدّرات انجام مى شود و تو گناه كار خواهى بود».
اين مطلب در بحارالانوار نيز با اندك تفاوتى از امام اميرالمؤمنين(عليه السلام) نقل شده است.
البته گريه و عزادارى براى مرگ عزيزان در اسلام ممنوع نيست، زيرا سرچشمه هاى عاطفى دارد و اسلام هرگز با عواطف مردم مبارزه نكرده است.
آنچه ممنوع است بى تابى و اظهار ناشكرى و حركات و سخنانى است كه دليل بر شكايت از تقديرات الهى باشد.
حديث معروف پيامبر(صلى الله عليه وآله) كه به هنگام وفات فرزندش ابراهيم در كتب مختلف نقل شده نيز اشاره به همين معناست; هنگامى كه خبر وفات فرزند به او رسيد اشك در چشمان حضرت حلقه زد و سرازير شد.
شايد بعضى به آن حضرت ايراد كردند، فرمود: «تَدْمَعُ الْعَيْنُ وَيَحْزَنُ الْقَلْبُ وَلا نَقُولُ ما يُسْخَطُ الرَّبُ; چشم مى گريد و قلب محزون مى شود اما چيزى كه موجب خشم خدا شود نمى گويم».
#منبر_متنی
#حکایت
💠 حاجت غلام در حرم حضرت امام رضا(ع) روا شد
💬ابوالحسن محمّد بن عبداللّه هروى مى گويد:
🔹مردى از اهالى بلخ با غلامش به زيارت حضرت امام رضا عليه السلام آمد، خود و غلامش آن حضرت را زيارت كردند.
🔸ارباب بالاى سر حضرت آمد و مشغول نماز شد و غلام پايين پاى حضرت به نماز ايستاد.
چون هر دو از نماز فارغ شدند به سجده رفتند و سجده را طولانى نمودند، ارباب پيش از غلام سر از سجده برداشت و غلام را صدا كرد، غلام سر از سجده برداشت و گفت: لبيك اى مولاى من!
🔹به غلام گفت: مى خواهى آزادت كنم؟ گفت: آرى، گفت: تو در راه خدا آزادى و فلان كنيز من هم كه در بلخ است در راه خدا آزاد است و من در اين حرم مطهر او را با اين مقدار مهريه به همسرى تو درآوردم و پرداخت آن را نيز ضامن شدم و فلان زمين حاصل خيز خود را هم وقف بر شما دو نفر و اولادتان و اولاد اولادتان و همين طور نسل و ذريه شما كردم و حضرت امام رضا عليه السلام را هم به اين برنامه شاهد گرفتم.
🔸غلام گريست و به خدا و به حضرت رضا عليه السلام سوگند ياد كرد كه من در سجودم جز اين امور را نخواستم و به اين سرعت اجابتش از سوى خدا برايم معلوم شد!
📎برگرفته از اهل بيت عليهم السلام عرشيان فرش نشين نوشته استاد حسین انصاریان
🆔https://eitaa.com/nahjolbalaghehvazendegi
هدایت شده از 💠 فروشگاه کانال نورالزهرا (س) 💠
حاج مهدی توکلی امام رضا(1).mp3
19.02M
اَمانٌ مِنَ النار...
@Noorozahra_com
☄❣☄نَهج البَلاغه
🌺💎🌺
☄❣☄وَ زندگی
♻️از منظر قرآن چه نکاتی باید در پیاده کردن اصلاح و ارشاد رعایت گردد♻️
- - - °~•°•~⚜💎⚜~•°•~°- - -
♉️1⃣ اصول مشترکه و صحیح دیگران را پذیرفت🎗💥
♉️2⃣ حتّی المقدور به مقدّسات آنان احترام گذاشت.🎗💥
♉️3⃣ فضای باز وآزادی ها را بشارت داد.🎗💥
♉️4⃣ در چارچوب قوانین الهی حرکت کرد.🎗💥
🖋📗تفسیر نور(جلد دوّم-ص۶۷)
❣🌟 ☄🕊☄ 🌟❣
🆔https://eitaa.com/nahjolbalaghehvazendegi
هدایت شده از دریچه
🔴 همه دارن برای انتخابات بعدی ریا میکنن، هیئت دولت هم کاری نمی کنه که یه وقت ریا نشه!
حاج فیدل
@Fetan
هدایت شده از دریچه
🔴 اقدام انقلابی فقط رجزخونی برای ترامپ نیست اقای روحانی!
🔺وقتی بخشهای اقتصادی، مسکن و صنعت کشور دچار رکود هست، فقط تغیرات ۱۰۰ درصدی و با نگاه درونگرایی نجات دهنده کشور است و نه پیرمردهایی که حاصل تکرار و ثروت های افسانهای هستند.
رسول فلاحتی
@Fetan
هدایت شده از عمار نیوز ... 📢
91 تن از نمایندگان مجلس امضا کنندگان سوالی از رئیسجمهور درباره علت افزایش نرخ ارز، رکود اقتـصادی، بیکاری وتحریمهای بانکـی بودند. وضعـیت جـوری شده که خـود دولـتیا به ناکارآمدی شون معترفند، اما گویا نمایندگانی که سوال رو امضا نکردند از وضع اقتصادی کشور راضی اند یا چی؟!
.
#مجلس #نماینده #دولت #ارز #تورم #رکود #دلار #سکه
✅ @ammar_newsir 👈