📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📜نامه به امام حسن مجتبی(علیه السلام )
(قسمت_سوم)
5⃣ روش تربيت فرزند
♦️پس در آغاز تربيت، تصميم گرفتم تا كتاب خدای توانا و بزرگ را همراه با تفسير آيات، به تو بياموزم، و شريعت اسلام و احكام آن از حلال و حرام، به تو تعليم دهم و به چيز ديگری نپردازم. امّا از آن ترسيدم كه مبادا رأی و هوایی كه مردم را دچار اختلاف كرد، و كار را بر آنان شبهه ناك ساخت، به تو نيز هجوم آورد، گر چه آگاه كردن تو را نسبت به اين امور خوش نداشتم، امّا آگاه شدن و استوار ماندنت را ترجيح دادم، تا تسليم هلاكتهای اجتماعی نگردی، و اميدوارم خداوند تو را در رستگاری پيروز گرداند، و به راه راست هدايت فرمايد، بنا بر اين وصيّت خود را اينگونه تنظيم كرده ام. پسرم بدان آنچه بيشتر از به كار گيری وصيّتم دوست دارم ترس از خدا، و انجام واجبات، و پيمودن راهی است كه پدرانت، و صالحان خاندانت پيموده اند. زيرا آنان آنگونه كه تو در امور خويشتن نظر ميكنی در امور خويش نظر داشتند. همانگونه كه تو درباره خويشتن می انديشی، نسبت به خودشان می انديشيدند، و تلاش آنان در اين بود كه آنچه را شناختند انتخاب كنند، و بر آنچه تكليف ندارند روی گردانند، و اگر نفس تو از پذيرفتن سرباز زند و خواهد چنانكه آنان دانستند بداند، پس تلاش كن تا درخواست های تو از روی درك و آگاهی باشد، نه آن كه به شبهات روی آوری و از دشمنی ها كمك گيری. و قبل از پيمودن راه پاكان، از خداوند ياری بجوی، و در راه او با اشتياق عمل كن تا پيروز شوی، و از هر كاری كه تو را به شك و ترديد اندازد، يا تسليم گمراهی كند بپرهيز. و چون يقين كردی دلت روشن و فروتن شد، و انديشه ات گرد آمد و كامل گرديد، و اراده ات به يك چيز متمركز گشت، پس انديشه كن در آنچه كه برای تو تفسير می كنم، اگر در اين راه آنچه را دوست ميداری فراهم نشد، و آسودگی فكر و انديشه نيافتنی، بدان كه راهی را كه ايمن نيستی می پيمایی، و در تاريكی ره می سپاری، زيرا طالب دين نه اشتباه می كند، و نه در ترديد و سرگردانی است، كه در چنين حالتی خود داری بهتر است.
6⃣ضرورت توجه به معنويّات
♦️پسرم در وصيّت من درست بينديش، بدان كه در اختيار دارنده مرگ همان است كه زندگی در دست او، و پديد آورنده موجودات است، همو می ميراند، و نابود كننده همان است كه دوباره زنده می كند، و آن كه بيمار می كند شفا نيز می دهد، بدان كه دنيا جاودانه نيست، و آنگونه كه خدا خواسته است برقرار است، از عطا كردن نعمتها، و انواع آزمايشها، و پاداش دادن در معاد، و يا آنچه را كه او خواسته است و تو نميدانی. اگر در باره جهان، و تحوّلات روزگار مشكلی برای تو پديد آمد آن را به عدم آگاهی ارتباط ده، زيرا تو ابتدا با ناآگاهی متولّد شدی و سپس علوم را فرا گرفتی، و چه بسيار است آنچه را كه نميدانی و خدا می داند، كه انديشه ات سرگردان، و بينش تو در آن راه ندارد، سپس آنها را ميشناسی. پس به قدرتی پناه بر كه تو را آفريده، روزی داده، و اعتدال در اندام تو آورده است، بندگی تو فقط برای او باشد، و تنها اشتياق او را داشته باش، و تنها از او بترس. بدان پسرم هيچ كس چون رسول خدا (صلّی اللّه عليه و آله و سلّم) از خدا آگاهی نداده است، رهبری او را پذيرا باش، و برای رستگاری ، راهنمایی او را بپذير، همانا من از هيچ اندرزی برای تو كوتاهی نكردم، و تو هر قدر كوشش كنی، و به اصلاح خويش بينديشی، همانند پدرت نميتوانی باشی. پسرم اگر خدا شريكی داشت، پيامبران او نيز به سوی تو می آمدند، و آثار قدرتش را می ديدی، و كردار و صفاتش را ميشناختی، امّا خدا، خدایی است يگانه، همانگونه كه خود توصيف كرد، هيچ كس در مملكت داری او نزاعی ندارد، نابود شدنی نيست، و همواره بوده است، اوّل هر چيزی است كه آغاز ندارد، و آخر هر چيزی كه پايان نخواهد داشت، برتر از آن است كه قدرت پروردگاري او را فكر و انديشه درك كند. حال كه اين حقيقت را دريافتی، در عمل بكوش آن چنانكه همانند تو سزاوار است بكوشد، كه منزلت آن اندك، و توانایی اش ضعيف، و ناتوانی اش بسيار، و اطاعت خدا را مشتاق، و از عذابش ترسان، و از خشم او گريزان است، زيرا خدا تو را جز به نيكوكاری فرمان نداده، و جز از زشتيها نهی نفرموده است.
📜 #نهج_البلاغه ، #نامه31
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📜نامه به امام حسن مجتبی (علیه السلام )
(قسمت_چهارم )
7⃣ ضرورت آخرت گرایی
♦️ای پسرم من تو را از دنيا و تحوّلات گوناگونش، و نابودی و دست به دست گرديدنش آگاه كردم، و از آخرت و آنچه برای انسانها در آنجا فراهم است اطّلاع دادم، و برای هر دو مثالها زدم، تا پند پذيری، و راه و رسم زندگی بياموزی، همانا داستان آن كس كه دنيا را آزمود، چونان مسافرانی است كه در سر منزلی بی آب و علف و دشوار اقامت دارند و قصد كوچ كردن به سرزمينی را دارند كه در آنجا آسايش و رفاه فراهم است. پس مشكلات راه را تحمّل ميكنند، و جدایی دوستان را می پذيرند، و سختی سفر، و ناگواری غذا را با جان و دل قبول می كنند، تا به جايگاه وسيع، و منزلگاه أمن، با آرامش قدم بگذارند، و از تمام سختيهای طول سفر احساس ناراحتی ندارند، و هزينه های مصرف شده را غرامت نمی شمارند، و هيچ چيز برای آنان دوست داشتنی نيست جز آن كه به منزل أمن، و محل آرامش برسند. امّا داستان دنيا پرستان همانند گروهی است كه از جايگاهی پر از نعمتها می خواهند به سرزمين خشك و بی آب و علف كوچ كنند، پس در نظر آنان چيزی ناراحت كننده تر از اين نيست كه از جايگاه خود جدا می شوند، و ناراحتيها را بايد تحمّل كنند.
8⃣ معيارهای روابط اجتماعی
♦️ای پسرم نفس خود را ميزان ميان خود و ديگران قرار ده، پس آنچه را كه برای خود دوست داری برای ديگران نيز دوست بدار، و آنچه را كه برای خود نمی پسندی، برای ديگران مپسند، ستم روا مدار، آنگونه كه دوست نداری به تو ستم شود، نيكوكار باش، آنگونه كه دوست داری به تو نيكی كنند، و آنچه را كه برای ديگران زشت ميداری برای خود نيز زشت بشمار، و چيزی را برای مردم رضايت بده كه برای خود می پسندی، آنچه نميدانی نگو، گر چه آنچه را ميدانی اندك است، آنچه را دوست نداری به تو نسبت دهند، درباره ديگران مگو، بدان كه خود بزرگ بينی و غرور، مخالف راستی، و آفت عقل است، نهايت كوشش را در زندگی داشته باش، و در فكر ذخيره سازی برای ديگران مباش، آنگاه كه به راه راست هدايت شدی، در برابر پروردگارت از هر فروتنی خاضع تر باش.
📜 #نهج_البلاغه، #نامه31
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📜نامه به امام حسن مجتبی (علیه السلام )
(قسمت_پنجم)
9⃣ تلاش در جمع آوری زاد و توشه
♦️بدان راهی پر مشقّت و بس طولانی در پيش روی داری، و در اين راه بدون كوشش بايسته، و تلاش فراوان، و اندازه گيری زاد و توشه، و سبك كردن بار گناه، موفّق نخواهی بود، بيش از تحمّل خود بار مسئوليّتها را بر دوش منه، كه سنگينی آن برای تو عذاب آور است. اگر مستمندی را ديدی كه توشه ات را تا قيامت می برد، و فردا كه به آن نياز داری به تو باز می گرداند، كمك او را غنيمت بشمار، و زاد و توشه را بر دوش او بگذار، و اگر قدرت مالی داری بيشتر انفاق كن، و همراه او بفرست، زيرا ممكن است روزی در رستاخيز در جستجوی چنين فردی باشی و او را نيابی. به هنگام بی نيازی، اگر كسی از تو وام خواهد، غنيمت بشمار، تا در روز سختی و تنگدستی به تو باز گرداند، بدان كه در پيش روی تو، گردنه های صعب العبوری وجود دارد، كه حال سبكباران به مراتب بهتر از سنگين باران است، و آن كه كند رود حالش بدتر از شتاب گيرنده می باشد، و سرانجام حركت، بهشت و يا دوزخ خواهد بود، پس برای خويش قبل از رسيدن به آخرت وسایلی مهيّا ساز، و جايگاه خود را پيش از آمدنت آماده كن، زيرا پس از مرگ، عذری پذيرفته نمی شود، و راه باز گشتی وجود ندارد.
0⃣1⃣ نشانه های رحمت الهی
♦️بدان، خدایی كه گنجهای آسمان و زمين در دست اوست، به تو اجازه درخواست داده، و اجابت آن را به عهده گرفته است. تو را فرمان داده كه از او بخواهی تا عطا كند، درخواست رحمت كنی تا ببخشايد، و خداوند بين تو و خودش كسی را قرار نداده تا حجاب و فاصله ايجاد كند، و تو را مجبور نساخته كه به شفيع و واسطه ای پناه ببری، و در صورت ارتكاب گناه در توبه را مسدود نكرده است، در كيفر تو شتاب نداشته، و در توبه و بازگشت، بر تو عيب نگرفته است، در آنجا كه رسوایی سزاوار توست، رسوا نساخته، و برای بازگشت به خويش شرائط سنگينی مطرح نكرده است، در گناهان تو را به محاكمه نكشيده، و از رحمت خويش نا اميدت نكرده، بلكه بازگشت تو را از گناهان نيكی شمرده است. هر گناه تو را يكی، و هر نيكی تو را ده به حساب آورده، و راه بازگشت و توبه را به روی تو گشوده است. هر گاه او را بخوانی، ندايت را می شنود، و چون با او راز دل گویی راز تو را می داند، پس حاجت خود را با او بگوی، و آنچه در دل داری نزد او باز گوی، غم و اندوه خود را در پيشگاه او مطرح كن، تا غمهای تو را بر طرف كند و در مشكلات تو را ياری رساند.
📜 #نهج_البلاغه ، #نامه31
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
ختم #نهج_البلاغه در ١١٠ روز.
🌷تقدیم به روح پاک و مطهر سردار دلها، شهید حاج قاسم سلیمانی.
🔷سهم روز سی و دوم: نامه۳۱ از بند ۵ تا بند ۱۰
🌹لطفا با ورود به کانال، سهم روزانه را مطالعه بفرمایید.👇👇
http://eitaa.com/joinchat/4186308623C524dd26156
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📜نامه به امام حسن مجتبی (علیه السلام )
(قسمت_ششم)
1⃣1⃣ شرائط اجابت دعا
♦️و از گنجينه های رحمت او چيزهایی را درخواست كن كه جز او كسی نمی تواند عطا كند، مانند عمر بيشتر، تندرستی بدن، و گشايش در روزی. سپس خداوند كليدهای گنجينه های خود را در دست تو قرار داده كه به تو اجازه دعا كردن داد، پس هر گاه اراده كردی ميتوانی با دعا، درهای نعمت خدا را بگشایی، تا باران رحمت الهی بر تو ببارد. هرگز از تأخير اجابت دعا نا اميد مباش، زيرا بخشش الهی به اندازه نيّت است، گاه، در اجابت دعا تأخير می شود تا پاداش درخواست كننده بيشتر و جزای آرزومند كاملتر شود، گاهی درخواست ميكنی امّا پاسخ داده نمی شود، زيرا بهتر از آنچه خواستی به زودی يا در وقت مشخّص، به تو خواهد بخشيد، يا به جهت اعطاء بهتر از آنچه خواستی، دعا به اجابت نمی رسد، زيرا چه بسا خواسته هایی داری كه اگر داده شود مايه هلاكت دين تو خواهد بود، پس خواسته های تو به گونه ای باشد كه جمال و زيبایی تو را تأمين، و رنج و سختی را از تو دور كند، پس نه مال دنيا برای تو پايدار، و نه تو برای دنیا باقی خواهی ماند.
2⃣1⃣ضرورت ياد مرگ
♦️پسرم، بدان تو برای آخرت آفريده شدی، نه دنيا، برای رفتن از دنيا، نه پايدار ماندن در آن، برای مرگ، نه زندگی جاودانه در دنيا، كه هر لحظه ممكن است از دنيا كوچ كنی، و به آخرت در آیی . و تو شكار مرگی هستی كه فرار كننده آن نجاتی ندارد، و هر كه را بجويد به آن می رسد، و سرانجام او را می گيرد. پس، از مرگ بترس نكند زمانی سراغ تو را گيرد كه در حال گناه يا در انتظار توبه كردن باشی و مرگ مهلت ندهد و بين تو و توبه فاصله اندازد، كه در اين حال خود را تباه كرده ای. پسرم فراوان به ياد مرگ باش، و به ياد آنچه كه به سوی آن ميروی، و پس از مرگ در آن قرار ميگيری. تا هنگام ملاقات با مرگ از هر نظر آماده باش، نيروی خود را افزون، و كمر همّت را بسته نگه دار كه ناگهان نيايد و تو را مغلوب سازد. مبادا دلبستگی فراوان دنيا پرستان، و تهاجم حريصانه آنان به دنيا، تو را مغرور كند، چرا كه خداوند تو را از حالات دنيا آگاه كرده، و دنيا نيز از وضع خود تو را خبر داده، و از زشتيهای روزگار پرده برداشته است.
3⃣1⃣شناخت دنيا پرستان
♦️همانا دنيا پرستان چونان سگهای درنده، عو عو كنان، برای دريدن صيد در شتابند، برخی به برخی ديگر هجوم آورند، و نيرومندشان، ناتوان را ميخورد، و بزرگترها كوچكترها را. و يا چونان شترانی هستند كه برخی از آنها پای بسته، و برخی ديگر در بيابان رها شده، كه راه گم كرده و در جادّه های نامعلومی در حركتند، و در وادی پر از آفتها، و در شنزاری كه حركت با كندی صورت می گيرد گرفتارند، نه چوپانی دارند كه به كارشان برسد، و نه چراننده ای كه به چراگاهشان ببرد. دنيا آنها را به راه كوری كشاند. و ديدگانشان را از چراغ هدايت بپوشاند، در بيراهه سرگردان، و در نعمتها غرق شده اند، كه نعمتها را پروردگار خود قرار دادند. هم دنيا آنها را به بازی گرفته، و هم آنها با دنيا به بازی پرداخته، و آخرت را فراموش كرده اند. اندكی مهلت ده، بزودی تاريكی بر طرف می شود، گويا مسافران به منزل رسيده اند، و آن كس كه شتاب كند به كاروان خواهد رسيد. پسرم بدان آن كس كه مركبش شب و روز آماده است همواره در حركت خواهد بود، هر چند خود را ساكن پندارد، و همواره راه می پيمايد هر چند در جای خود ايستاده و راحت باشد.
📜 #نهج_البلاغه ، #نامه31
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📜نامه به امام حسن مجتبی (علیه السلام )
(قسمت_هفتم)
4⃣1⃣ضرورت واقع نگری در زندگی (ارزشهای گوناگون اخلاقی)
♦️به يقين بدان كه تو به همه آرزوهای خود نخواهی رسيد، و تا زمان مرگ بيشتر زندگی نخواهي كرد، و بر راه كسی ميروی كه پيش از تو ميرفت، پس در به دست آوردن دنيا آرام باش، و در مصرف آنچه به دست آوردی نيكو عمل كن، زيرا چه بسا تلاش بی اندازه برای دنيا كه به تاراج رفتن اموال كشانده شد. پس هر تلاشگری به روزی دلخواه نخواهد رسيد، و هر مدارا كننده ای محروم نخواهد شد. نفس خود را از هر گونه پستی باز دار، هر چند تو را به اهدافت رساند، زيرا نمی توانی به اندازه آبرویی كه از دست می دهی بهایی به دست آوری . برده ديگری مباش، كه خدا تو را آزاد آفريد، آن نيك كه جز با شر به دست نيايد نيكی نيست، و آن راحتی كه با سختيهای فراوان به دست آيد، آسايش نخواهد بود. بپرهيز از آن كه مركب طمع ورزی تو را به سوی هلاكت به پيش راند، و اگر توانستی كه بين تو و خدا صاحب نعمتی قرار نگيرد، چنين باش، زيرا تو، روزی خود را دريافت ميكنی، و سهم خود بر ميداری، و مقدار اندكی كه از طرف خدای سبحان به دست می آوری ، بزرگ و گراميتر از (مال) فراوانی است كه از دست بندگان دريافت می داری، گرچه همه از طرف خداست. آنچه با سكوت از دست ميدهی آسان تر از آن است كه با سخن از دست برود، چرا كه نگهداری آنچه در مشك است با محكم بستن دهانه آن امكان پذير است، و نگهداری آنچه كه در دست داری ، پيش من بهتر است از آن كه چيزی از ديگران بخواهی، و تلخی نا اميدی بهتر از درخواست كردن از مردم است. شغل همراه با پاكدامنی، بهتر از ثروت فراوانی است كه با گناهان به دست آيد، مرد برای پنهان نگاه داشتن اسرار خويش سزاوارتر است، چه بسا تلاش كننده ای كه به زيان خود می كوشد، هر كس پر حرفی كند ياوه می گويد، و آن كس كه بينديشد آگاهی يابد، با نيكان نزديك شو و از آنان باش، و با بدان دور شو و از آنان دوری كن. بدترين غذاها، لقمه حرام، و بدترين ستمها، ستمكاری به ناتوان است. جایی كه مدارا كردن درشتی به حساب آيد به جای مدارا درشتی كن، چه بسا كه دارو بر درد افزايد، و بيماری، درمان باشد، و چه بسا آن كس كه اهل اندرز نيست، اندرز دهد، و نصيحت كننده دغل كار باشد. هرگز بر آرزوها تكيه نكن كه سرمايه احمقان است، و حفظ عقل، پند گرفتن از تجربه هاست، و بهترين تجربه آن كه تو را پند آموزد. پيش از آن كه فرصت از دست برود، و اندوه ببار آورد، از فرصتها استفاده كن. هر تلاشگری به خواسته های خود نرسد، و هر پنهان شده ای باز نمی گردد. از نمونه های تباهی، نابود كردن زاد و توشه آخرت است. هر كاری پايانی دارد، و به زودی آنچه برای تو مقدّر گرديده خواهد رسيد. هر بازرگانی خويش را به مخاطره افكند. چه بسا اندكی كه از فراوانی بهتر است نه در ياری دادن انسان پست چيزی وجود دارد و نه در دوستی با دوست متّهم، حال كه روزگار در اختيار تو است آسان گير، و برای آن كه بيشتر به دست آوری خطر نكن. از سوار شدن بر مركب ستيزه جویی بپرهيز.
📜 #نهج_البلاغه، #نامه31
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📜 نامه به امام حسن مجتبی (علیه السلام )
(قسمت_هشتم)
5⃣1⃣ حقوق دوستان
♦️چون برادرت از تو جدا گردد، تو پيوند دوستی را بر قرار كن، اگر روی برگرداند تو مهربانی كن، و چون بخل ورزد تو بخشنده باش، هنگامی كه دوری می گزيند تو نزديك شو، و چون سخت می گيرد تو آسان گير، و به هنگام گناهش عذر او بپذير، چنان كه گويا بنده او می باشی، و او صاحب نعمت تو می باشد. مبادا دستورات ياد شده را با غير دوستانت انجام دهی، يا با انسانهایی كه سزاوار آن نيستند بجا آوری ، دشمن دوست خود را دوست مگير تا با دوست دشمنی نكنی. در پند دادن دوست بكوش، خوب باشد يا بد، و خشم را فرو خور كه من جرعه ای شيرين تر از آن ننوشيدم، و پايانی گواراتر از آن نديده ام. با آن كس كه با تو درشتی كرده، نرم باش كه اميد است به زودی در برابر تو نرم شود، با دشمن خود با بخشش رفتار كن، زيرا سرانجام شيرين دو پيروزی است (انتقام گرفتن يا بخشيدن) اگر خواستی از برادرت جدا شوی، جایی برای دوستی باقی گذار، تا اگر روزی خواست به سوی تو باز گردد بتواند، كسی كه به تو گمان نيك برد او را تصديق كن، و هرگز حق برادرت را به اعتماد دوستی كه با او داری ضايع نكن، زيرا آن كس كه حقّش را ضايع می كنی با تو برادر نخواهد بود، و افراد خانواده ات بد بخت ترين مردم نسبت به تو نباشند، و به كسی كه به تو علاقه ای ندارد دل مبند، مبادا برادرت برای قطع پيوند دوستی، دليلی محكمتر از برقراری پيوند با تو داشته باشد، و يا در بدی كردن، بهانه ای قويتر از نيكی كردن تو بياورد، ستمكاری كسی كه بر تو ستم می كند در ديده ات بزرگ جلوه نكند، چه او به زيان خود، و سود تو كوشش دارد، و سزای آن كس كه تو را شاد می كند بدی كردن نيست.
📜 #نهج_البلاغه ، #نامه31
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📜 نامه به امام حسن مجتبی (علیه السلام )
(قسمت_نهم)
6⃣1⃣ارزشهای اخلاقی
♦️پسرم بدان كه روزی دو قسم است، يكی آن كه تو آن را میجویی، و ديگر آن كه او تو را می جويد، و اگر تو به سوی آن نروی، خود به سوی تو خواهد آمد، چه زشت است فروتنی به هنگام نياز، و ستمكاری به هنگام بی نيازی همانا سهم تو از دنيا آن اندازه خواهد بود كه با آن سرای آخرت را اصلاح كنی، اگر برای چيزی كه از دست دادی ناراحت می شوی، پس برای هر چيزی كه به دست تو نرسيده نيز نگران باش. با آنچه در گذشته ديده يا شنيده ای، برای آنچه كه هنوز نيامده، استدلال كن، زيرا تحوّلات و امور زندگی همانند يكديگرند، از كسانی مباش كه اندرز سودشان ندهد، مگر با آزردن فراوان، زيرا عاقل با اندرز و آداب پند گيرد، و حيوانات با زدن. غم و اندوه را با نيروی صبر و نيكویی يقين از خود دور ساز. كسی كه ميانه روی را ترك كند از راه حق منحرف می گردد، يار و همنشين، چونان خويشاوند است. دوست آن است كه در نهان آيين دوستی را رعايت كند. هوا پرستی همانند كوری است. چه بسا دور كه از نزديك نزديكتر، و چه بسا نزديك كه از دور دورتر است، انسان تنها، كسی است كه دوستی ندارد، كسی كه از حق تجاوز كند، زندگی بر او تنگ می گردد، هر كس قدر و منزلت خويش بداند حرمتش باقی است، استوارترين وسيله ای كه ميتوانی به آن چنگ زني، رشته ای است كه بين تو و خدای تو قرار دارد. كسی كه به كار تو اهتمام نمی ورزد دشمن توست. گاهی نا اميدی ، خود رسيدن به هدف است، آنجا كه طمع ورزی هلاكت باشد. چنان نيست كه هر عيبی آشكار، و هر فرصتی دست يافتنی باشد، چه بسا كه بينا به خطا می رود و كور به مقصد رسد. بديها را به تأخير انداز، زيرا هر وقت بخواهی ميتوانی انجام دهی. بريدن با جاهل، پيوستن به عاقل است، كسی كه از نيرنگبازی روزگار ايمن باشد به او خيانت خواهد كرد، و كسی كه روزگار فانی را بزرگ بشمارد، او را خوار خواهد كرد. چنين نيست كه هر تير اندازی به هدف بزند، هر گاه انديشه سلطان تغيير كند، زمانه دگرگون شود. پيش از حركت، از همسفر بپرس، و پيش از خريدن منزل همسايه را بشناس. از سخنان بی ارزش و خنده آور بپرهيز، گر چه آن را از ديگری نقل كرده باشی
📜 #نهج_البلاغه ، #نامه31
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
ختم #نهج_البلاغه در ١١٠ روز.
🌷تقدیم به روح پاک و مطهر سردار دلها، شهید حاج قاسم سلیمانی.
🔷سهم روز سی و سوم: نامه۳۱ از بند۱۱ تا بند۱۶
🌹لطفا با ورود به کانال، سهم روزانه را مطالعه بفرمایید.👇👇
http://eitaa.com/joinchat/4186308623C524dd26156
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📜نامه به امام حسن مجتبی (علیه السلام )
(قسمت_دهم)
7⃣1⃣جايگاه زن و فرهنگ پرهيز
♦️در امور سياسی كشور از مشورت با زنان بپرهيز، كه رأی آنان زود سست می شود، و تصميم آنان ناپايدار است. در پرده حجاب نگاهشان دار، تا نامحرمان را ننگرند، زيرا كه سختگيری در پوشش، عامل سلامت و استواری آنان است. بيرون رفتن زنان بدتر از آن نيست كه افراد غير صالح را در ميانشان آوری ، و اگر بتوانی به گونه ای زندگی كنی كه غير تو را نشناسند چنين كن. كاری كه برتر از توانایی زن است به او وامگذار، كه زن گل بهاری است، نه پهلوانی سخت كوش، مبادا در گرامی داشتن زن زياده روی كنی كه او را به طمع ورزی كشانده برای ديگران به ناروا شفاعت كند. بپرهيز از غيرت نشان دادن بيجا كه درستكار را به بيمار دلی، و پاكدامن را به بدگمانی رساند. كار هر كدام از خدمتكارانت را معيّن كن كه او را در برابر آن كار مسئول بدانی، كه تقسيم درست كار سبب می شود كارها را به يكديگر وا نگذارند، و در خدمت سستی نكنند. خويشاوندانت را گرامی دار، زيرا آنها پر و بال تو می باشند، كه با آن پرواز ميكنی، و ريشه تو هستند كه به آنها باز ميگردی، و دست نيرومند تو می باشند كه با آن حمله ميكنی. دين و دنيای تو را به خدا می سپارم، و بهترين خواسته الهی را در آينده و هم اكنون، در دنيا و آخرت، برای تو می خواهم، با درود.
📜 #نهج_البلاغه، #نامه31
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📜نامه به معاويه
🔹پند و هشدار به معاويه
♦️نسبت به آنچه در اختيار داری از خدا بترس، و در حقوق الهی كه بر تو واجب است انديشه كن، و به شناخت چيزی همت كن كه در نااگاهی آن معذور نخواهی بود، همانا اطاعت خدا، نشانه های آشكار، و راه های روشن. و راهی ميانه و هميشه گشوده، و پايانی دلپسند دارد كه زيركان به آن راه يابند، و فاسدان از آن به انحراف روند، كسی كه از دين سر باز زند، از حق رويگردان شده، و در وادی حيرت سرگردان خواهد شد، كه خدا نعمت خود را از او گرفته، و بلاهايش را بر او نازل می كند، معاويه اينك به خود آی ، و به خود بپرداز! زيرا خداوند راه و سرانجام امور تو را روشن كرده است. اما تو همچنان به سوی زيانكاری، و جايگاه كفر ورزی، حركت می كنی، خواسته های دل تو را به بديها كشانده، و در پرتگاه گمراهی قرار داده است، و تو را در هلاكت انداخته، و راه های نجات را بر روی تو بسته است.
📜 #نهج_البلاغه ، #نامه30
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📜نامه به مردم بصره در سال ٣٨ هجری آنگاه که معاویه قصد توطئه در بصره را داشت
🔹هشدار به مردم بصره
♦️شما از پيمان شكستن، و دشمنی آشكارا با من آگاهيد، با اين همه جرم شما را عفو كردم، و شمشير از فراريان برداشتم ، و استقبال كنندگان را پذيرفتم، و از گناه شما چشم پوشيدم، اگر هم اكنون كارهای ناروا، و انديشه های نابخردانه، شما را به مخالفت و دشمنی با من بكشاند، سپاه من آماده، و پا در ركابند. و اگر مرا به حركت دوباره مجبور كنيد، حمله ای بر شما روا دارم كه جنگ جمل در برابر آن بسيار كوچك باشد، با اينكه به ارزش های فرمانبردارانتان آگاهم، و حق نصيحت كنندگان شما را می شناسم، و هرگز به جای شخص متهمی، انسان نيكوكاری را نخواهم گرفت ، و هرگز پيمان وفاداران را نخواهم شكست.
📜 #نهج_البلاغه ، #نامه29
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📜جواب نامه معاويه، که یکی از نیکوترین نامه های امام (علیه السلام)است که پس از جنگ جمل در سال٣٦ هجری نوشته اند
(قسمت_اول)
1⃣ افشای ادعاهای دروغين معاويه
♦️پس از ياد خدا و درود! نامه شما رسيد، كه در آن نوشتيد، خداوند محمد (صلی الله علیه و آله وسلم) را برای دينش برگزيد، و با يارانش او را تاييد كرد، راستی روزگار چه چيزهای شگفتی از تو بر ما آشكار كرده است! تو می خواهی ما را از آن چه خداوند به ما عنايت فرمود، آگاه كنی؟ و از نعمت وجود پيامبر باخبرمان سازی؟ داستان تو كسی را ماند كه خرما به سرزمين پرخرمای (هجر) برد. يا استاد خود را به مسابقه دعوت كند، و پنداشتی كه برترين انسانها در اسلام فلان كس، و فلان شخص است؟ چيزی را آورده ای كه اگر اثبات شود هيچ ارتباطی به تو ندارد، و اگر دروغ هم باشد به تو مربوط نمی شود، تو را با انسانهای برتر و غير برتر، سياستمدار و غير سياستمدار چه كار است؟ اسيران آزاده و فرزندشان را چه رسد به تشخیص امتيازات ميان مهاجران نخستين، و ترتيب درجات، و شناسایی منزلت و مقام آنان! هرگز! خود را در چيزی قرار می دهی كه از آن بيگانه ای، حال كار بدينجا كشيد كه محكوم حاكم باشد؟ ای مرد چرا بر سر جايت نمی نشينی؟ و كوتاهی كردن هايت را به ياد نمی آوری ؟ و به منزلت عقب مانده ات باز نمی گردی؟ برتری ضعيفان، و پيروزی پيروزمندان در اسلام با تو چه ارتباطی دارد؟ تو همواره در بيابان گمراهی سرگردان، و از راه راست روی گردانی.!.
2⃣فضائل بنی هاشم
♦️آيا نمی بينی؟ (آنچه می گويم براي آگاهاندن تو نيست، بلكه برای ياداوری نعمتهای خدا می گويم)، جمعی از مهاجر و انصار در راه خدا به شهادت رسيدند؟ و هر كدام دارای فضيلتی بودند؟ اما آنگاه كه شهيد ما (حمزه) شربت شهادت نوشيد، او را سيدالشهداء خواندند، و پيامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) در نماز بر پيكر او بجای پنج تكبير، هفتاد تكبير گفت، آيا نمی بينی؟ گروهی كه دستشان در جهاد قطع شد، و هر كدام فضيلتی داشتند، اما چون بر يكي از ما ضربتی وارد شد و دستش قطع گرديد، طيارش خواندند؟ كه با دو بال در آسمان بهشت پرواز می كند! و اگر خدا نهی نمی فرمود كه مرد خود را بستايد، فضائل فراوانی را برمی شمردم، كه دلهای آگاه مومنان آن را شناخته، و گوشهاي شنوندگان با آن آشناست
📜 #نهج_البلاغه، #نامه28
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📜جواب نامه معاویه،
(قسمت_دوم)
3⃣فضائل بنی هاشم و رسوایی بنی اميه
♦️معاويه! دست از اين ادعاها بردار، كه تيرت به خطا رفته است، همانا ما، دست پرورده و ساخته پروردگار خويشيم، و مردم تربيت شدگان و پرورده های مايند، اينكه با شما طرح خويشاوندی ريختم. ما از طایفه شما همسر گرفتيم، و شما از طايفه ما همسر انتخاب كرديد، و برابر با شما رفتار كرديم، عزت گذشته، و فضيلت پيشين را از ما باز نمی دارد، شما چگونه با ما برابريد كه پيامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) از ماست، و دروغگوی رسوا از شما، حمزه شير خدا (اسدالله) از ماست، و ابوسفيان، (اسدالاحلاف) از شما، دو سيد جوانان اهل بهشت از ما، و كودكان در آتش افكنده شده از شما، و بهترين زنان جهان از ما، و زن هيزم كش دوزخيان از شما، از ما اين همه فضيلتها و از شما آن همه رسواييهاست. اسلام ما را همه شنيده، و شرافت ما را همه ديده اند، و كتاب خدا برای ما فراهم آورد آنچه را به ما نرسيد ه كه خدای سبحان فرمود: (خويشاوندان، بعضی سزاوارترند بر بعض ديگر در كتاب خدا.) و خدای سبحان فرمود: (شايسته ترين مردم به ابراهيم كسانی هستند كه از او پيروی دارند، و اين پيامبر و آنان كه ايمان آوردند و خدا ولی مومنان است.) پس ما يك بار به خاطر خويشاوندی با پيامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) و بار ديگر به خاطر اطاعت از خدا، به خلافت سزاوارتريم، و آنگاه كه مهاجرين در روز سقيفه با انصار گفتگو و اختلاف داشتند، تنها با ذكر خويشاوندی با پيامبر (صلی الله علیه و آله وسلم ) بر آنان پيروز گرديدند، اگر اين دليل برتری است پس حق با ماست نه با شما، و اگر دليل ديگری داشتند ادعای انصار بجای خود باقی است، معاويه تو پنداری كه بر تمام خلفا حسد ورزيده ام؟ و بر همه آنها شورانده ام؟ اگر چنين شده باشد جنايتی بر تو نرفته كه از تو عذرخواهی كنم....
4⃣مظلوميّت امام عليه السّلام
♦️و گفته ای كه مرا چونان شتر مهار كرده به سوی بيعت می كشاندند. سوگند به خدا! خواستی نكوهش كنی، اما ستودی، خواستی رسوا سازی كه خود را رسوا كرده ای، مسلمان را چه باك كه مظلوم واقع شود، مادام كه در دين خود ترديد نداشته، و در يقين خود شك نكند، اين دليل را آورده ام حتی برای غير تو كه پند گيرند، و آن را كوتاه آوردم به مقداری كه از خاطرم گذشت. سپس كار مرا با عثمان بياد آوردی ، تو بايد پاسخ دهی كه از خويشاوندان او می باشی، راستي كدام يك از ما دشمنی اش با عثمان بيشتر بود؟ و راه را برای كشندگانش فراهم آورد؟ آن كس كه به او ياری رساند، و از او خواست بجايش بنشيند، و به كار مردم رسد؟ يا آنكه از او ياری خواست و دريغ كرد؟ و به انتظار نشست تا مرگش فرارسد؟ نه، هرگز، به خدا سوگند. (خداوند بازدارندگان از جنگ را در ميان شما می شناسد، و آنان را كه برادران خود را به سوی خويش می خوانند، و جز لحظه های كوتاهی در نبرد حاضر نمی شوند.) من ادعاندارم كه درمورد بدعتهای عثمان، بر او عيب نمی گرفتم، نكوهش می كردم و از آن عذرخواه نيستم، اگر گناه من ارشاد و هدايت اوست، بسيارند كسانی كه ملامت شوند و بی گناهند. و بسيارند ناصحانی كه در پند و اندرز دادن مورد تهمت قرار گيرند. (من قصدی جز اصلاح تا نهايت توانایی خود ندارم، و موفقيت من تنها به لطف خداست، و توفيقات را جز از خدا نمی خواهم، بر او توكل می كنم و به سوی او باز می گردم.)
📜 #نهج_البلاغه، #نامه28
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
ختم #نهج_البلاغه در ١١٠ روز.
🌷تقدیم به روح پاک و مطهر سردار دلها، شهید حاج قاسم سلیمانی.
🔷سهم روز سی و چهارم: از نامه۳۱ بند۱۷ تا نامه ۲۸ بند۴
🌹لطفا با ورود به کانال، سهم روزانه را مطالعه بفرمایید.👇👇
http://eitaa.com/joinchat/4186308623C524dd26156
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📜 جواب نامه معاویه
(قسمت سوم)
5⃣پاسخ به تهديد نظامی
♦️در نامه ات نوشته ای كه نزد تو برای من و ياران من چيزی جز شمشير نيست! در اوج گريه انسان را به خنده وامی داری! فرزندان عبدالمطلب را در كجا ديدی كه پشت به دشمن كنند؟ و از شمشير بهراسند؟ پس (كمی صبر كن كه هماورد تو به ميدان آيد.) آن را كه می جویی به زودی تو را پيدا خواهد كرد، و آنچه را كه از آن می گريزی در نزديكی خود خواهی يافت، و من در ميان سپاهی بزرگ، از مهاجران و انصار و تابعان، به سرعت به سوی تو خواهم آمد، لشكريانی كه جمعشان به هم فشرده، و به هنگام حركت، غبار آسمان را تيره و تار می كنند، كسانی كه لباس شهادت بر تن، و ملاقات دوست داشتنی آنان ملاقات با پروردگار است، همراه آنان فرزندانی از دلاوران بدر، و شمشيرهای هاشميان كه خوب می دانی لبه تيز آن بر پيكر برادر و دایی و جد و خاندانت چه كرد، می آيند (و آن عذاب از ستمگران چندان دور نيست.)
📜 #نهج_البلاغه ، #نامه28
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📜نامه به فرماندار مصر، محمد بن ابی بكر، زمانی که او را در سال ٣٧ هجری به سوی مصر فرستاد
(قسمت_اول)
1⃣ اخلاق اجتماعی
♦️با مردم فروتن باش، نرمخو و مهربان باش، گشاده رو و خندان باش، در نگاههايت، و در نيم نگاه و خيره شدن به مردم به تساوی رفتار كن، تا بزرگان در ستمكاری تو طمع نكنند، و ناتوانها در عدالت تو مايوس نگردند، زيرا خداوند از شما بندگان درباره اعمال كوچك و بزرگ، آشكار و پنهان پرسش می كند، اگر كيفر دهد شما استحقاق بيش از آن را داريد، و اگر ببخشد از بزرگواری اوست.
2⃣اعتدال گرایی زاهدان
♦️آگاه باشيد، ای بندگان خدا، پرهيزكاران از دنيای زودگذر به سلامت گذشتند و آخرت جاودانه را گرفتند، با مردم دنيا در دنياشان شريك گشتند، اما مردم دنيا در آخرت آنها شركت نكردند، پرهيزكاران در بهترين خانه های دنيا سكونت كردند، و بهترين خوراكهای دنيا را خوردند، و همان لذتهایی را چشيدند كه دنياداران چشيده بودند، و از دنيا بهره گرفتند آنگونه كه سركشان و متكبران دنيا بهره مند بودند. سپس از اين جهان با زاد و توشه فراوان، و تجارتی پرسود، به سوی آخرت شتافتند، لذت پارسایی در ترك حرام دنيا را چشيدند، و يقين داشتند در روز قيامت از همسايگان خدايند، جايگاهی كه هر چه درخواست كنند، داده می شود، و هر گونه لذتی در اختيارشان قرار دارد.
3⃣ ضرورت ياد مرگ
♦️ای بندگان خدا! از مرگ و نزديك بودنش بترسيد، و آمادگی های لازم را برای مرگ فراهم كنيد، كه مرگ جريانی بزرگ و مشكلی سنگين به همراه خواهد آورد، يا خيری كه پس از آن شری وجود نخواهد داشت، و يا شری كه هرگز نيكی با آن نخواهد بود، پس چه كسی از عمل كننده برای بهشت، به بهشت نزديكتر؟ و چه كسی از عمل كننده برای آتش، به آتش نزديكتر است؟ شما همه شكار آماده مرگ می باشيد، اگر توقف كنيد شما را می گيرد، و اگر فرار كنيد به شما می رسد، مرگ از سايه شما به شما نزديك تر است، نشانه مرگ بر پيشانی شما زده شد، دنيا پشت سر شما در حال درهم پيچيده شدن است، پس بترسيد از آتشی كه ژرفای آن زياد، و حرارتش شديد، و عذابش نو به نو وارد می شود، در جايگاهی كه رحمت در آن وجود ندارد، و سخن كسی را نمی شنوند، و ناراحتيها در آن پايان ندارد، اگر می توانيد كه ترس از خدا را فراوان، و خوشبينی خود را به خدا نيكو گردانيد، چنين كنيد، هر دو را جمع كنيد، زيرا بنده خدا خوش بينی او به پروردگار بايد به اندازه ترسيدن او باشد، و آن كس كه به خدا خوش بين است بايد بيشتر از همه از كيفر الهی بترسد....
📜 #نهج_البلاغه ، #نامه27
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📜نامه به محمد بن ابی بكر
(قسمت_دوم)
4⃣اخلاق مديران اجرایی
♦️ای محمد بن ابی بكر! بدان، كه من تو را سرپرست بزرگترين لشكرم يعنی لشكر مصر، قرار دادم، بر تو سزاوار است كه با خواسته های دل مخالفت كنی، و از دين خود دفاع نمایی، هر چند ساعتی از عمر تو باقی نمانده باشد، خدا را در راضی نگهداشتن مردم به خشم نياور، زيرا خشنودی خدا جايگزين هر چيزی بوده اما هيچ چيز جايگزين خشنودی خدا نمی شود، نماز را در وقت خودش بجای آر، نه اينكه در بيكاری زودتر از وقتش بخوانی، و به هنگام درگيری و كار آن را تاخير بياندازی، و بدان كه تمام كردار خوبت در گرو نماز است. (قسمتی از این نامه: )
امام هدايتگر، و زمامدار گمراهی هيچگاه مساوی نخواهند بود، چنانكه دوستان پيامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) و دشمنانش برابر نيستند، پيامبر اسلام (صلی الله علیه و آله وسلم) به من فرمود: (بر امت اسلام، نه از مومن و نه از مشرك هراسی ندارم، زيرا مومن را ايمانش باز داشته، و مشرك را خداوند به جهت شرك او نابود می سازد، من بر شما از هر منافقی می ترسم كه درونی دوچهره، و زبانی عالمانه دارد، گفتارش دلپسند و رفتارش ناپسند است.)
📜 #نهج_البلاغه ، #نامه27
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜
📜📜📜🌿🌹﷽🌹🌿📜📜📜
📜نامه به برخی از ماموران مالیات که در سال٣٦ هجری برای فرمانداری اصفهان مخنف بن سلیم فرستاده شد
1⃣ اخلاق كارگزاران مالياتی
♦️او را به ترس از خدا در اسرار پنهانی، و اعمال مخفی سفارش می كنم، آنجا كه هيچ گواهی غير از او، و نماينده ای جز خدا نيست، و سفارش می كنم كه مبادا در ظاهر خدا را اطاعت، و در خلوت نافرمانی كند، و اينكه آشكار و پنهانش، و گفتار و كردارش در تضاد نباشد، امانت الهی را اداء، و عبادت را خالصانه انجام دهد. و به او سفارش می كنم با مردم تندخو نباشد، و به آنها دروغ نگويد، و با مردم به جهت اينكه بر آنها حكومت دارد بی اعتنایی نكند، چه اينكه مردم برادران دينی، و ياری دهندگان در استخراج حقوق الهی اند. بدان! برای تو در اين زكاتی كه جمع می كنی سهمی معين، و حقی روشن است، و شريكانی از مستمندان و ضعيفان داری ، همانگونه كه ما حق تو را می دهيم، تو هم بايد نسبت به حقوق آنان وفادار باشی، اگر چنين نكنی در روز رستاخيز بيش از همه دشمن داری، و وای بر كسی كه در پيشگاه خدا، فقرا و مساكين، و درخواست كنندگان و آنان كه از حقشان محرومند، و بدهكاران و ورشكستگان و در راه ماندگان، دشمن او باشند و از او شكايت كنند.
2⃣امانتداری
♦️كسی كه امانت الهی را خوار شمارد، و دست به خيانت آلوده كند، و خود و دين خود را پاك نسازد، درهای خواری را در دنيا به روی خود گشوده، و در قيامت خوارتر و رسواتر خواهد بود، و همانا! بزرگترين خيانت! خيانت به ملت، و رسواترين دغلكاری، دغلبازی با امامان است، با درود.
📜 #نهج_البلاغه ، #نامه26
📜🌹🕊
📜🌿🌹
📜📜📜📜