فرقهها با طرح عقايد و باورهاي جديد و جذاب و ايجاد امكان ارتباط با منابع معنوي و روحاني، به نياز روحي و رواني شهرونداني كه از نظم عقيدتي مستقر ناراضي بوده يا نسبت به آن كم عقيده هستند، پاسخ گفته و اخلال در نظام باورها را تسريع ميبخشند. اين امر ميتواند در نهايت به فروپاشي مذاهب سنتي بيانجامد. اين فرقهها؛ آرمانها، نهادها و سلسله مراتب مذاهب سنتي را به طور مستقيم يا غير مستقيم تخطئه نموده و درهاي جديد را براي نسل گريزان از ايدئولوژي رسمي اما طالب معنويت ميگشايند. بنابر اين، فرقهها و جنبشهاي جديد ديني مهمترين منبع تعارض ايدئولوژيك به شمار ميآيند و اين تعارض در نظامهاي سياسي مبتني بر ايدئولوژي جديتر است . در نظامهاي لائيك و ليبرال، اين تضاد در سطح نظام اجتماعي باقي ميماند اما در نظامهاي ايدئولوژيك و عقيدتي كه بر قرائت مشخصي از مذهب استوار شدهاند، فرقهگرايان به سرعت مباني مشروعيت حكومت را هدف گرفته و چهره اپوزيسيون به خود ميگيرند. براي مثال ميتوان از فرقه فالون گونگ در چين نام برد. اين فرقه در طي 14 سال، صد ميليون پيرو جذب كرده و از حزب كمونيست اين كشور با 60 ميليون عضو پرقدرتتر است. اين فرقه، به سرعت ماهيت اعتراضي پيدا كرده و حتي به نظر «انجمن بينالمللي مطالعات استراتژيك لندن»، «فالون گونگ از تهديدهاي اصلي حاكميت چنين است».
@nofoz_shenasi
1. تعصب و جزميت اعضا برآئين و باورهاي فرقه، خصيصة ذاتي فرقهها به شمار ميآيد. فرقهها براي خود، رسالت جدي(هزارهاي) قايلاند.
2. كوچكي گروه و محدوديت اعضا و «احساس در اقليت بودن»، در بين فرق مشهود است. به نظر كاستلز، هويتهاي جديد ديني نوعي «هويت مقاومت» عليه جهاني شدن است. درحقيقت، فرقهگرايي نوعي تلاش براي هويت يابي نسل جديد در شرايط مدرن است.
3. افراط گري و تندروي در بعضي فرقهها وجود دارد و اين موضوع از طريق ضديت با ديگران معنا مييابد. گاهي فرق، هويت خود را در نفي ديگران جستجو ميكنند. بنابر اين فرآيندهاي خصومت ورزي، تضاد و تكفير از سوي فرق و در درون آنها همواره ساري و جاري است.
4. قطبيت و اهميت محوري سران، رهبران و قطاب، ويژگي ديگر فرقههاست؛ تا حدي كه اغلب با مرگ و كنارهگيري اقطاب اصلي و بنيانگذار، تحرك فرقه نيز كاهش يافته و يا از بين ميرود.
5. تا زماني كه عقايد فرقه رواج عمومي نيافته است، فرقهها رسميت پيدا نميكنند. بنابر اين تصور غير قانوني و غير آشكار بودن براي اعضاي فرقه به وجود ميآيد. تصور پنهاني بودن زمينه را براي استفاده از ابزارهاي خشونتآميز آماده ميكند.
6. انشعاب و جريان سازي دردرون فرقهها، به صورت جدي مشهود است.
@nofoz_shenasi
ويژگيهاي فوق موجب سوق يافتن اعضاي فرقه به استفاده از خشونت ميشود.
@nofoz_shenasi
⭕️نتيجهگيري و پایان بندی
در مقام جمعبندي اين مقاله، ميتوان به دو كاركرد منفي و به ظاهر متفاوت فرقهگرايي مذهبي در جوامع مختلف اشاره نمود:
1. اختلال در همبستگي و نظم اجتماعي
2. اختلال در ثبات سياسي و مشروعيت حكومت
هر چند اين دو كاركرد در نظامهاي فرقهاي و فرقهگرايي، قابل مشاهده است؛ اما با نگاهي واقع بينانه بايد اذعان كرد كه فرقهها كانونهايي از انرژي هستند كه در عين ايفاي كاركردهاي منفي، ميتوانند كاركردهاي مثبتي را نيز به همراه داشته باشند كه اين مقاله در مقام بررسي آنها نبوده است.
@nofoz_shenasi
اگر ما خودمان را به صلاح نزدیک کنیم،آن روز(ظهور) نزدیک خواهد شد.
امام خامنهای دام ظله
@nofoz_shenasi
♨️ نفوذی در پشت بام نیست؛ در خود خانه است !
✅ امیرکبیر روزی متوجه شد که اسرار و اطلاعات جلسات خانه اش به سفارت خانههای بیگانه خبر داده می شود.
✔️ خیلی برایش گران آمد ، خادمی در خانه داشت که مورد اعتمادش بود، ماجرا را بهش گفت، شب ها با همان خادم چراغ دست میگرفتند و در پشت بام دنبال افرادی که احتمالا گوش میایستادند میگشتند .
👈 مدّتی بعد مکشوف شد که همان خادم مورداعتماد، نفوذی سفارتهای انگلیس یا روسیه در خانهی امیرکبیر بودهاست!
اگرچه امیرکبیر بادادن همان مبلغی که سفارت خانه ها به او میدادند، از وی خواست که برای گمراه کردن بیگانگان اطلاعات غلط بدهد!
ولی معلوم میشود که خیلی جاها نباید درپشت بام دنبال نفوذی گشت چون نفوذیها عموماً در درگاهند!
🇮🇷 و سرانجام امیرکبیر به مکر درباریان و عاملان انگلیس و روسیه، خدمتگزاری که تمام شده است معرفی شد و درغربت رگ زده شد، و میرزا آغاسیهای انگلیسی همیشه در درگاه ماندند، و ناصرالدین شاه هم چندسال بعد کشته شد و شاه شهیدش گفتند ولی به امیر خیر، هردو رفتند ولی قضاوت شان ماند برای تاریخ و محکمهی الهی!
🌿 و العاقبة للمتقین!
بررسی راههای #نفوذ دشمن در بیان حضرت مولا علی علیه السلام
⭕️نفوذ فیزیکی:
علی(ع) در نامه به یکی از کارگزارانشان از ترسی سخن می گویند که از رخنه در مرزها وجود دارد و می فرمایند تو کسی هستی که "من رخنه مرزی را که بیمی از آن هست بدان بستن توانم.
ایشان در خطبه 27 از حمله سپاهیان معاویه به شهر انبار یاد کرده و می فرمایند:
" اینک لشکر معاویه به سرکردگی مرد «غامدی» به «شهر انبار» درآمده و «حسّان بن حسّان» فرماندار مرا کشته و سپاهیان شما را از مرزها گریزانده است. به من خبر رسیده که بعضی از لشکریان دشمن بر زنان مسلمان و دیگر زنانی که در پناه دولت اسلامند، هجوم برده و خلخال و دستبند و گردن بند و گوشواره آنان را به یغما برده اند، و هیچ مردی یاور و مدافع آنها نبوده جز ناله و التماس آنان به دشمن. آنگاه غارتگران باد به غبغب افکنده و بی آنکه کشته و مجروحی بر جای گذارند، باز گشته اند. فریاد از این سستی براستی مردن به از این ماندن."
این نمونه ها و نمونه هایی از این دست را می توان جزو نوع اول نفوذ یعنی نفوذ فیزیکی به مرزهای جغرافیایی به حساب آورد.
@nofoz_shenasi
بررسی راههای #نفوذ دشمن در بیان حضرت مولا، علی علیه السلام
⭕️نفوذ نرم:
علی(ع) از نوع دیگری از نفوذ سخن می گویند که مهمترین ویژگی آن، پنهان (خقیه) و نرم بودن است. ایشان در در خطبه هفت به این نوع نفوذ اشاره کرده و می فرمایند:
«او در درون سینه های آنها تخمگذاری کرد، سپس آن را مبدّل به جوجه نمود.این جوجه های شیطانی از درون سینه های آنها خارج شده، در دامانشان حرکت کرد و پرورش یافت. کارشان به جایی رسید که شیطان با چشم آنها نگاه کرد و با زبانشان سخن گفت.هنگامی که به این جا رسیدند، شیطان «آنها را بر مرکب لغزشها و گناهان سوار کرد (مرکبی که آنها را به سوی انواع معاصی کبیره و کفر و ضلالت می کشاند) و سخنان فاسد و هزل و باطل را در نظر آنان زینت بخشید.اعمال آنها اعمال کسی است که شیطان او را در سلطه خود شریک ساخته و سخنان باطل را بر زبان او نهاده است.»
در این نوع نفوذ نه مرز جغرافیایی بلکه اندیشه و روح و قلب آدمی تسخیر می شود و بر خلاف نفوذ نوع اول، که فرد مورد نفوذ، نفوذ کننده را به چشم بیگانه می نگرد و از او نفرت دارد در نفوذ نوع دوم، فرد مورد نفوذ با نفوذ کننده اتحاد می یابد و عملا در خدمت او قرار می گیرد.چشم او چشم شیطان و زبان او زبان شیطان می گردد. «امیرمومنان علی» (علیه السلام) با تحذیر از این نوع نفوذ می فرمایند: "اِحْذَرُوا عَدُوّاً نَفَذَ فِی الصُّدُورِ خَفیاً وَ نَفَثَ فِی الآذانِ نَجیاً; از آن دشمنی بپرهیزید که در سینه ها مخفیانه نفوذ می کند و در گوشها آهسته فوت می کند"
@nofoz_shenasi
مردم هم آماج #نفوذ هستند.
باورهای مردم باید با #نفوذ عوض بشود؛ باور به اسلام، باور به انقلاب، باور به اسلام سیاسی، باور به اینکه اسلام غیر از کارهای شخصی وظایف عمومی هم دارد، حکومت هم دارد، جامعهسازی هم دارد، تمدّنسازی هم دارد؛ باور به نفی اینها [جایگزین شود]. اینها باید از ذهن مردم زدوده بشود، عکسش در ذهن مردم جا بگیرد.
امام خامنه ای(دام ظله) ۱۳۹۴/۱۲/۲۰
#شبکه_نفوذ
@NOFOZ_SHENASI