پرسمان اعتقادی
پرسش: بین کلمات اثم، ذنب و جناح که همه به معنی گناه هستند چه تفاوتی هست؟ 👇👇👇
پاسخ:
«اثم» به معنای گناه، ضرر، خمر، قمار و کارهای حرام که انسان را از ثواب و کار خیر، باز می دارد.(1)
«ذنب»: (بر وزن فلس) به معنی گناه است؛ «ذنب» (بر وزن فرس) به معنی دم حیوان و غیره است و «ذنب» (بر وزن عقل) در اصل به معنی گرفتن دم حیوان و غیره است. هر فعلی که عاقبتش وخیم است، آن را ذنب گویند زیرا که جزای آن مانند دم حیوان در آخر است و لذاست که به گناه، تبعه گویند که جزایش در آخر و تابع آن است.(2)
«جنح» به معنای بال است؛ و دو طرف شیء را دو جناح آن گویند مثل دو جناح کشتی، دو جناح لشگر، دو جناح صحرا و دو جناح (جانب) انسان؛ و فعل «جنح» در آیه 61 سوره انفال به معنای میل کردن است؛ گویند: «جَنَحَتِ السَّفِینَهُ» یعنی کشتی به یک طرف میل کرد؛ و گناهی که انسان را از حقّ مایل و کنار می کند «جُنَاح» نامیده شده است.(3)
لذا این سه واژه از نظر ریشه و لغت، در برخی وزنها و استعمال ها، شباهت معنایی دارند.
در فرق بین «اثم» و «ذنب» آمده که در «اثم» نوعی کوتاهی و تقصیر و عمدی بودن هست؛ ... «اثم» آن زشتی ای است که چیزی را به دنبال دارد؛ ولی در ذنب، آن زشتی برای خود فعل است و دنباله ای ندارد. به خاطر همین درباره کودک، تعبیر ذنب به کار می رود ولی تعبیر اثم و گناه برای او به کار نمی رود.(4)
پی نوشت ها:
1. قرشی، قاموس قرآن، دارالکتب الاسلامیه، ج 1، ص 24.
2. همان، ج 3، ص 24.
3. همان، ج 2، ص 54.
4. ر.ک: عسکری، الفروق فی اللغه، دار الافاق الجدیده ـ بیروت، ص 227.
🔰 @p_eteghadi 🔰
12.28M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⭕️ سوال
❓آیا فکر گناه هم گناه محسوب می شود؟
🎙 استاد #محمدی_شاهرودی
📎 #امام_زمان
📎 #حجاب
🔰 @p_eteghadi 🔰
146.7K
⭕️ سوال
❓سوالم اینه، مگر ما خواستیم که خلق بشیم که حالا اگر حق را و اسلام را قبول نکنیم باید بریم جهنم؟ قبول دارم اصل خلقت ما اصلا به اختیار ما نبود ولی حالا که آفریده شدیم چرا باید حتما اسلام را قبول کنیم تا بهشت بریم...چه اختیاری شد!!؟
🔰 پاسخ
بِسماللّهالرَّحمنِالرّحیم
💢 شما بهشت و جهنّم و اینچیزها را امور اعتباری دانستهاید مثل مثلا شهردار شدن، فرماندار شدن... در حالی که اینها امور عینی، حقیقی و تکوینی است!
👌 این مثل این میمانَد که به شما گفتهاند که اگر میخواهید مشهد بروید باید از سمت شرق بروید و شما هم با اینکه میدانید که این درست است اما به سمت غرب میروید!
بعد میگویید که چرا من که به سمت غرب رفتم، چرا به مشهد نرسیدم؟! خب مشهد این سمتی نبوده! مشهد به سمت شرق بوده، شما به سمت غرب رفتید!
🔹 گفتهاند بهشت راهش این است که انسان ایمان داشته باشد و عمل صالح انجام بدهد؛ از این راه اگر بروی به بهشت میرسید. شما میگویید نه من از این راه نمیخواهم بروم و بعد هم میگویید چرا به بهشت نرسیدم؟! خیال میکنید بهشت رفتن یک امر اعتباری است که به شما یک مجوز بدهند بگویند خب با این نامه برو بهشت! نه! بهشت را انسان باید برود... باید به سمت بهشت برود تا به بهشت برسد!
وقتی خودش عمدا به سمت جهنّم میرود آنوقت میخواهد به بهشت هم برسد؟!
🎙 استاد محمدی شاهرودی
📎 #امام_زمان
🔰 @p_eteghadi 🔰
⭕️ سوال
❓ آیا در ادیان سابق هم نماز بوده؟
🔶 بله طبق منابع دینی که به ما رسیده است در آئین های گذشته نیز نماز وجود داشته است اما کیفیت آن دقیقا مثل نمازی که ما می خوانیم نبود است.
🔹 قبل از حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم در آئین حضرت عیسی هم نماز بوده که قرآن از زبان او نقل میکند که خداوند مرا به نماز سفارش کرده است: «و اوصانی بالصلوة؛ مرا به نماز سفارش کرد»(1).
🔻 و قبل از او موسی بوده که خداوند به او خطاب میکند: «اقم الصلوة لذکری؛ نماز را برای یاد من به پا دارید»(2).
🔻 و قبل از موسی پدر زن او حضرت شعیب بوده که نماز داشته است: «یا شعیب اصلاتک تأمرک؛ ای شعیب آیا این نماز تو، تو را امر میکند »(3).
🔻 و قبل از همه آنها ابراهیم بوده که از خداوند برای خود و ذریّهاش توفیق اقامه نماز را میخواند: «ربّ اجعلنی مقیم الصلوة و من ذریّتی»(4).
🔻 و این لقمان است که به فرزندش میگوید:
«یا بنی اقم الصلوة و أمر بالمعروف و انه عن المنکر؛ پسر من نماز را بپا دار و امر به معروف و نهی از منکر کن»(5).
💠 منابع:
1) مریم، 31.
2) طه، 24.
3) هود، 87.
4) ابراهیم، 40.
5) لقمان، 17.
🔰 @p_eteghadi 🔰
⭕️سوال
❓آیا دلیل «معقولیت» در کلام معصومین یافت میشود؟
🔹خلاصه دلیل «معقولیت» بر وجود خدا این است که اگر کسی باور به خدا داشته باشد، در صورت عدم وجود او، ضرر و زیانی ندیده است، ولی اگر درواقع خدایی وجود داشته باشد، ناباور به خدا، گرفتار عذاب ابدی خواهد شد. بنابراین عقل حکم میکند اعتقاد به وجود خدا معقول است.
🔷امیرالمؤمنین علی علیهالسلام، بیش از هزار سال پیش در مورد معقول بودن باور به خدا فرمودهاند:
«زَعَمَ المُنَجِّمُ و الطَّبيبُ كِلاهُما أنْ لا مَعادَ، فقلتُ: ذاكَ إلَيْكُما
إنْ صَحّ قَولُكُما فلَستُ بخاسِرٍ أو صَحَّ قَولي فالوَبالُ علَيْكُما»[1]
🔹«منجم و طبیب ادعا میکنند که معادی وجود ندارد[خدایی نیست]. به آنان میگویم: اگر قول و عقیده شما صحیح باشد، ما زیانی نکردهایم و اگر قول و عقیده من صحیح باشد، شما از زیانکاران خواهید بود.»
🔹توضیح اینکه اگر من باور به خدا داشته باشم و اعمالی مانند نماز و... انجام بدهم، به فرض خدایی نباشد، من ضرری نکردهام؛ چراکه یکسری کارهای اخلاقی انجام دادهام، ولی اگر باور به خدا نداشته باشم، ولی در واقع خدا باشد، اوج بدبختیها دامن مرا خواهد گرفت؛ چراکه جهنم، عذاب و ... در انتظار من است.
📝پی نوشت:
[1]. علامه مجلسی، محمدباقر، بحار الأنوار، نشر مؤسسةالوفاء، ج 78، ص 87.
📎 #مباحث_خداشناسی
📎 #خداشناسی_پانزده
🔰 @p_eteghadi 🔰
18.36M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 #ببینید
💢 درجات محبت خدا
🎙حجتالاسلام پناهیان
📎 #امام_زمان
📎 #برای_ایران
📎 #پناهیان
🔰 @p_eteghadi 🔰
43.79M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📺مسجد داشتن اهلسنت در تهران !!!!
▪️مولوی عبدالحمید امام جمعه اهلسنت زاهدان مدعی است که نظام به اهلسنت در طول چهل سال گذشته ظلم روا داشته و اجازه ساخت مسجد به آنان در تهران را نداده است , ما در کلیپ فوق این ادعا را بررسی کرده ایم و خلاف گویی و نیز عصیان و تمرد مولوی عبدالحمید از دستورات فقهی و اعتقادی اهلسنت را اثبات کرده ایم !!!!
🔰 @p_eteghadi 🔰
❓آیا امام از تمام اتفاقات عالم باخبر است؟
🔸از مجموع ادله روشن میشود که امام به تمام عالم اشراف حضوری دارد. اگر عالم را به یک قطار تشبیه کنیم، امام مانند کسی که از بلندی به قطار مینگرد، به تمام عالم با تمام جزئیات آگاه است.
🔸امیرالمؤمنین علیهالسلام درباره عمق آگاهیهای خود میفرماید: «وَاللهِ لَوْ شِئْتُ أَنْ أُخْبِرَ كُلَّ رَجُل مِنْكُمْ بِمَخْرَجِهِ وَمَوْلِجِهِ وَجَمِيعِ شَأْنِهِ لَفَعَلْتُ، وَلكِنْ أَخَافُ أَنْ تَكْفُرُوا فِيَّ بِرَسُولِ اللهِ»؛ «به خدا سوگند اگر بخواهم هر یک از شما را آگاه کنم که از کجا آمده و به کجا میروید و سرانجام کارتان چه خواهد شد میتوانم؛ اما میترسم که درباره من غلو کنید و مرا از رسول خدا برتر بدانید».
#علم_امام
🔰 @p_eteghadi 🔰
⭐️امام صادق (علیه السلام)
🔷لاَ خَيْرَ فِيمَنْ لاَ يَتَفَقَّهُ مِنْ أَصْحَابِنَا يَا بَشِيرُ إِنَّ اَلرَّجُلَ مِنْهُمْ إِذَا لَمْ يَسْتَغْنِ بِفِقْهِهِ اِحْتَاجَ إِلَيْهِمْ فَإِذَا اِحْتَاجَ إِلَيْهِمْ أَدْخَلُوهُ فِي بَابِ ضَلاَلَتِهِمْ وَ هُوَ لاَ يَعْلَمُ .
✍️حضرت صادق عليه السلام به بشير فرمود: هر يك از اصحاب ما كه فهم دين ندارد خيري ندارد، اي بشير هر مردي از ايشان كه از نظر فهم دين بي نياز نباشد بديگران نياز پيدا ميكند و چون بآنها نيازمند شد او را در گمراهي خويش وارد كنند و او نفهمد.
📚 الکافي/، ج 1، ص 33
🔰 @p_eteghadi 🔰
اینکه قرآن می فرماید: انسان را در رنج آفريده ايم، به چه معناست؟
سلام. خداوند در برخی از آیات خدای متعال می فرماید: «یُریدُ اللّه بِکُمُ الیُسر وَ لا یُرید بِکُم العُسر»؛ برای بندگان سختی نخواسته است، و در جای دیگر می فرماید: «لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ في كَبَدٍ» براستى كه انسان را در رنج آفريده ايم.
سوال من اینه که اگر خداوند برای انسان سختی نخواسته است، پس چرا ما را در سختی آفرید؟
👇👇👇
اگر ما در معنای دقیق هر دو آیه دقت و تأمل کنیم متوجه خواهیم شد که بین این دو آیه هیچ گونه تضادی و تناقضی وجود ندارد. چرا که آیه اول ناظر به این هست که این دنیا همراه با سختی هست، همراه با مشکلات و گرفتاری ها هست. ولی آیه دوم در واقع ناظر به احکام الهی از جمله احکام فقهی است.
توضیح بیشتر:
تأمل در آیه: چرا که آیه ۱۸۵ سوره مبارکه بقره ناظر به احکام فقهی است خدای متعال می فرماید: «يُريدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَ لا يُريدُ بِكُمُ الْعُسْرَ؛[بقره/۱۸۵] خدا براى شما آسانى مى خواهد و براى شما دشوارى نمى خواهد»
اگر شما به سیاق آیه توجه بکنید خدای متعال در ابتدای این آیه شریف در مقام بیان حکم روزه است کما اینکه در ابتدای همین آیه فرموده است:
«شَهْرُ رَمَضانَ الَّذي أُنْزِلَ فيهِ الْقُرْآنُ هُدىً لِلنَّاسِ وَ بَيِّناتٍ مِنَ الْهُدى وَ الْفُرْقانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَ مَنْ كانَ مَريضاً أَوْ عَلى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَر؛[بقره/۱۸۵]ماه رمضان [همان ماه] است كه در آن، قرآن فرو فرستاده شده است، [كتابى] كه مردم را راهبر، و [متضمّن] دلايل آشكار هدايت، و [ميزان] تشخيص حق از باطل است. پس هر كس از شما اين ماه را درك كند بايد آن را روزه بدارد، و كسى كه بيمار يا در سفر است [بايد به شماره آن،] تعدادى از روزهاى ديگر [را روزه بدارد].»
به عبارت دیگر:
از متن آیه فقط این مطلب کلی را فهمیدیم که خداوند برای بندگان خودش «آسانی»خواسته و «سختی» نخواسته و این یک قاعده کلی است. و دقت کنیم در همه جوانب این را به کار بگیریم. حتی در مسائل ذکر و زهد و عبادت اگر ما خودمان را به مشقت بیندازیم، به زجر و شکنجه جسم و روح آدم بکشد، از نظر مکتب اهل بیت درست نیست و یسر نیست و مخالف متن آیه هم است و می شود نظم و نظام تصوف. یک کسی از آن ذکرهای طولانی و از آن کارهای عبادی آن چنان سنگین و ریاضت های بسیار شکنجه آور انجام بدهد که به عبودیت برسد، من این را نفی نمی کنم که آن راه انسان به جایی نرساند اما مطابق دستور قرآن و عترت نیست. آن چه مطابق دستور قرآن و عترت است، آن عبودیت هم یسر باشد. حتی مطالعه علمی تان، گفته بودیم که یک اهل علم یک کار اصلی دارد و بقیه کارهایش جنبی است.
تأمل در آیه دوم:
«لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ في كَبَدٍ؛[بلد/۴] براستى كه انسان را در رنج آفريده ايم»
در واقع این آیه به هیچ به معنای وجود مشقت و سختی در احکام اسلامی نیست، بلکه به اذعان محققان و مفسران قرآن این آیه به این مطلب رهنمود می کند که این دنیا همراه با سختی است، همراه با مشکلات و گرفتاری ها است.
علامه طباطبایی در ذیل این آیه شریف می نویسد:
«كلمه" كبد" به معناى رنج و خستگى است، و جمله مورد بحث جواب قسم است، و اين تعبير كه" خلقت انسان در كبد است" به ما مى فهماند كه رنج و مشقت از هر سو و در تمامى حيات بر انسان احاطه دارد، و اين معنا بر هيچ خردمندى پوشيده نيست، كه انسان در پى به دست آوردن هيچ نعمتى بر نمى آيد، مگر آنكه خالص آن را مى خواهد، خالص از هر نقمت و دردسر، و خالص در خوبى و پاكيزگى، ولى هيچ نعمتى را به دست نمى آورد مگر آميخته با ناملايماتى كه عيش او را منغص مى دارد، و نعمتى مقرون با جرعه هاى اندوه و رنج، علاوه بر مصائب دهر كه حوادث ناگوارى كه چون شرنگى كشنده كام جانش را تلخ مى كند.»[۱]
سخن آخر:
اگر در معنای واقعی هر دو آیه به خوبی نگریسته شود به این مطلب اذعان خواهیم داشت که بین این دو آیه به هیچ وجه تناقض و ضدیدی وجود ندارد، چرا که آیه اول ناظر به احکام اسلامی و آیه دوم ناظر به سختی های زندگی مادی است.
🔰 @p_eteghadi 🔰