فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔷خرابکاری در خطوط ریلی استان بریانسک روسیه
🔹امروز بر اثر انفجاری در خطوط ریلی استان بریانسک روسیه(هم مرز با استان های شمالی چرنیهوف و سومی اوکراین) یک قطار حامل مشتقات نفتی روسیه از خط خارج شده و چندین واگن آن دچار آتش سوزی می شوند.
🔹احتمالا نیروهای نفوذی اوکراین پس از وارد شدن به استان بریانسک روسیه، این عملیات خرابکاری را ترتیب داده اند.
Maverick
@Partisan2015
پارتیزان
🔷خرابکاری در خطوط ریلی استان بریانسک روسیه 🔹امروز بر اثر انفجاری در خطوط ریلی استان بریانسک روسیه(ه
🔹همچنین امروز صبح به علت انفجاری در خطوط برق فشارقوی در منطقه گاتچینسکی برق مناطق مسکونی این منطقه از دست رفت، گاتچینسکی در 30 کیلومتر جنوبی شهر سن پترزبورگ روسیه قرار دارد.
🔹سرویس امنیتی FSB روسیه گفته قطعات بمب کارگذاشته شده را در محل حادثه یافته است، هسته های مخفی از نیروهای اوکراینی پشت این خرابکاری بودند.
Maverick
@Partisan2015
🔷 نمایش تکراری 🇺🇸
🔹 اوایل سال میلادی جدید بود که رسانه های ایالت متحده اعلام کردند یک بالن جاسوس چینی وارد حریم هوایی آمریکا شده است. کمی بعد جزییات و تصاویری از ماجرا منتشر شد.
🔹 به عنوان فردی که مدت طولانی اخبار شرق آسیا را دنبال می کنم، برای من اخبار بسیار معمولی و بی اهمیت بنظر می آمد، و با وجود اصرار مابقی آدمین ها هیچ پستی از این ماجرا در کانال ننوشتم.
🔹 بالن های هواشناسی چینی بار ها بر فراز تایوان و ژاپن در گذشته مشاهده شده بودند به شیوه ها و اندازه های مختلف و حتی بالن های هواشناسی آمریکا بر فراز جزایر چین... از طرفی یک بالن حتی با تجهیزات جاسوسی چیزی ندارد که با ماهواره های جاسوسی نظامی نتوان به آن دست یافت چه برای ایلات متحده چه برای چین.
Jīngyú
@Partisan2015
🔹 بالن اما بهانه ای بود که رسانه های ایالت متحده و کشور های غربی هزاران ساعت برنامه درباره تهدید چین اجرا بکنند! اما اینبار با چاشنی بالن، ذهن مخاطبان با اشتیاق بیشتری به این داستان توجه بکنند.
🔹 تبدیل کردن خواسته افراد قدرتمند به دیدگاه عمومی بوسیله القای رسانه ای که باز در دست همان افراد قدرتمند است روش مسخره و تکراری این کشور ها است.
🔹 در پایان این نمایش، نتیجگیری این است که بله چین تهدید بزرگی است و باید فلان میلیارد دلار بیشتر در جیب کارخانه های ساخت سلاح ریخته شود (همان افراد قدرتمند)، راه انداختن جنگ توجیه بشود و از این دست داستان های تکراری ...
Jīngyú
@Partisan2015
🔹 اما در میانه نمایش یک اتفاق ناگوار رخ می دهد. قطار حاوی مواد شیمیایی خطرناک از ریل خارج می شود. و یکی از بزرگترین حوادث شیمیایی چند دهه اخیر آمریکا را رقم می زند. هزاران نفر از منطقه تخلیه می شوند و مقدار زیادی از مواد شیمیایی سرطانزا وارد هوا و آب می شود.
🔹 پس، از اتاق فرمان دستور داده می شود که نمایش بالن چینی باید بیشتر ادامه پیدا بکند. در نتیجه ایلات متحده با اهداف با ماهیت نا مشخص در جو درگیر می شود! تا اخبار با سناریو های مختلف و شایعاتی مثل موجودات فضایی موضوع حادثه زیست محیطی را کنار بزند.
Jīngyú
@Partisan2015
🔹 البته که موضوع خروج قطار ها از ریل در آمریکا موضوع تکراری است. فرسودگی زیرساخت های ریلی به علت ضعف در تعمیر و نگهداری به علت مشکلات مالی باعث پدید آمدن تصاویر مثل تصاویر پست است. (فرسودگی زیر ساخت های آمریکا یکی از موضوعات پر بحث در دوره ترامپ بود و همچنان هست)
🔹 خب طبیعتاً صاحبان قدرت در آمریکا که دنبال بازیابی توان صنعتی کشور برای رقابت هستند و با این وضعیت از زیر ساخت ها و اوضاع اجتماعی رو برو می شوند.
🔹 پس راه بهتر جای رقابت عادلانه، اجرای نمایش، تحریم، وضع محدودیت و به راه انداختن جنگ است!
Jīngyú
@Partisan2015
🔷گیرنده هشدار رادار (RWR)
🔹برای تخشیص امواج و هشدار به خلبانان روی جنگنده ها قرار دارند. در حالی که سیستم های قدیمی مانند SPO-15 میگ ۲۹ کار های ساده ای همچون وجود سیگنال در یک باند راداری را هشدار می دهند، سیستم های مدرن همچون ASQ-239 اف ۳۵ قادر به طبقه بندی و شناسایی نوع و محل دقیق انتشار امواج می باشند.
🔹سیستمهای RWR و ESM به دلیل نداشتن عنصر فرستنده رادار، باید از روشهای جایگزین برای تعیین جهت سیگنال دریافتی خود استفاده کنند. هر تکنیک دارای مزایا و معایب خاص خود است که در ادامه توضیح داده خواهد شد.
AnotherOne
@Partisan2015
🔹مثلث گیری تکی
🔹سنسور به موازات سیگنال هدف حرکت می کند و در فواصل معین اقدام به محاسبه و ذخیره کردن اطلاعات سیگنال دریافتی می کند. در نهایت با استفاده از توابع مثلثاتی اقدام به محاسبه محل دقیق هدف می نماید.مزیت این روش اجرای راحت و نیاز به تنها یک پلتفرم می باشد. از معایب آن می توان به دقت پایین، کاربرد تنها برای اهداف ثابتی که موازی آن می توانیم حرکت کنیم و همینطور آنی نبودن محاسبه برد اشاره کرد.
🔹مثلث گیری چندتایی
🔹مثلث گیری سیگنال ها دریافتی به کمک چند جنگنده، از مزایای آن می توان به اندازه گیری سریع، موثر بودن مقابل اهداف زمینی و هوایی و همچنین دقت مناسب اشاره کرد. از معایب آن می توان به نیاز به حداقل دو جنگنده و همچنین نیاز به اشتراک اطلاعات بین آنها با دیتالینک و در نتیجه امکان کشف توسط دشمن اشاره کرد.
🔹روش ارتفاع، آزیموت
🔹از تقاطع خط bearing و خط ارتفاع عمودی، فاصله تا هدف با توابع مثلثاتی قابل اندازه گیریست. مزیت آن نیاز به تک جنگنده و آنی بودن فرآیند کشف می باشند و معایب آن غیر کاربردی بودن مقابل اهداف هوایی و کاهش دقت در ارتفاع کم و همچنین فاصله زیاد می باشند.
AnotherOne
@Partisan2015
🔹اختلاف زمان مبنا ورود
🔹روش تفاوت زمانی رسیدن TDOA یا سیستم مکانیابی دقیق امیتر PELS تفاوت زمان رسیدن یک پالس را در سه سکوی هوایی دور اندازهگیری می کند. این یک روش رایج برای پلتفرم های زمینی همچون VERA و Kolchuga می باشد. از مزایای آن می توان به دقت بالا، موثر بودن برابر اهداف هوایی و زمینی، موقعیتیابی آنی اشاره کرد. از معایب آن نیز می توان به نیاز به حداقل سه سکو در فواصل قابل توجه، نیاز به اشتراک گذاشتن داده بین سکو ها (افزایش احتمال کشف)، نیاز به قدرت پردازشی بالا و همچنین نیاز به دریافت سیگنال مشابه از رادار تهدید اشاره کرد که مقابل رادار های با عرض پرتو نازک خیلی قابل استفاده نخواهند بود.
🔹Kinematic Ranging
🔹حسگر در حال انجام مانور زیگزاگ برای ایجاد تغییر در bearing با امیتر، فاصله تا هدف را به کمک الگوریتم ردیابی مبتنی بر فیلتر کالمن تخمین میزند. از مزایای آن می توان به نیاز به تنها یک حسگر، موثر بودن مقابل اهداف زمینی و هوایی اشاره کرد و از معایب آن می توان به نیاز به پلتفرم با قابلیت مانور بالا، و همچنین تاباندن دائم امواج بر هدف در هنگام مانور اشاره کرد.
AnotherOne
@Partisan2015
پارتیزان
🔹در حالی که در کمتر از 4 ماه فاصله زمانی با خبر بالا درمورد آزمایش موتور توربوفن CFM-56 بر روی نخستی
🔹پیرو پست پیشین و ادعای خبرگزاری های داخلی مبنی بر اینکه گروه صنعتی مپنا اعلام کرده موتور توربوفن CFM-56 را کاملا در داخل کشور تولید نموده و از اصطلاح ناصحیح "کاملا ایرانی" برای آن استفاده کردند، پیگیر بررسی صحت این ادعا از طریق صفحه رسمی گروه صنعتی "مپنا" شدیم.
🔹در بررسی گزارش مپنا روشن شد این شرکت "هرگز" ادعایی در اینباره نداشته و در طی مراسم مسئول مربوطه شرکت مپنا در ارائه گزارش به رئیس جمهور صحبت از تعمیر و نگهداری و اورهال و تولید بخشی از قطعات حساس این موتور توربوفن بیان کرده و هیچگونه سخنی از تولید کامل موتور در این کلاس در میان نبوده.
🔹توییت شرکت مپنا:
1- امروز و در حضور ریاست جمهوری، موتور هواپیمای مسافری پیشرفته بر روی سامانه بومی کاملا داخلی با موفقیت آزمایش شد. سامانه آزمایش این موتور هوایی، سیستم کنترل و پروتکلهای ارتباطی آن کاملاً داخلی است و به دست متخصصان مپنا طراحی شده است.
2- در حوزه موتور هوایی، تمرکز گروه مپنا بر تعمیرات و نگهداری، بازسازی اساسی و طراحی قطعات است و ساخت موتور در برنامههای این گروه نیست.
🔹این اولین بار نیست که بعضی از خبرنگاران خبرگزاری های داخلی در اقدامی ناشیانه از عباراتی استفاده میکنند که معنای خبر را تغییر میدهد. هفته گذشته نیز شاهد ادعای "هک" هواپیماهای نظامی به نقل از مدیر صنایع الکترونیک ایران بودیم که مشخص شد "صحت نداشته" و خبرنگار به سلیقه خود این کلمه را بکار برده است.
🔹روشن نیست این حرکات از سوی بعضی از خبرنگاران خبرگزاری های داخلی از روی نادانی و عدم تخصص است یا عامدانه با ایجاد تغییر کلمات کلیدی سعی در به هم ریختن فضای مجازی دارند و باعث مورد تمسخر قرار گرفتن مجموعه های بزرگ صنعتی کشور میشوند!. پس از سرقت مطالب از کانال های نظامی تلگرام و انتشار آنها بنام خود حالا تغییر کلمات و صحبت های مقام رسمی هم به کارنامه بعضی از این خبرنگاران در خبرگزاری های داخلی افزوده شد که مایه تاسف است.
🔹در پایان هم آرزوی موفقیت روز افزون داریم برای مجموعه بزرگ صنعتی مپنا که در اوج فشار و تحریم اقدامات قابل تقدیری در تولید و تعمیر و نگهداری تجهیزات صنعتی سنگین و توربین ها و تعمیرات و قطعه سازی برای موتور های توربوفن در کشور انجام میدهند و امیدواریم در سالهای آینده به توان کامل ساخت موتور توربوفن دست پیدا کنند.
#گروه_صنعتی_مپنا
ECM
@Partisan2015
🔷مدارک محرمانه از زیردریایی HMS آنسون نیروی دریایی سلطنتی انگلیس در توالت یک کلاب(میخانه) یافت شد
🔹فایل های طبقه بندی شده زیردریایی 1.3 میلیارد پوندی HMS Anson در توالت میخانه وتراسپونز که در بندر باوو-این-فورنس انگلیس قرار دارد، یافته شده است.
🔹گفته شده اسناد شامل جزئیات کلیدی از سیستم های هیدرولیک زیردریایی آنسون از کلاس اتمی استیوت می باشد، این اسناد شامل نحوه کارکرد دریچه های اژدر، بارگذاری اژدرهای اسپرفیش و موشک های کروز تاماهاک در داخل تیوب های اژدر، ست کردن مختصات، برد هدف و دیگر جزئیات می باشد.
🔹فاصله این کلاب با صنایع کشتی سازی BAE Systems انگلیس در بندر که محل ساخت کلاس استیوت می باشد، حدود 5 دقیقه راه پیاده است و حدس نیروهای امنیتی بر این است که یکی از کارکنان این اسناد را از آنجا برای مطالعه خارج کرده اما در این کلاب مست کرده و اسناد را در توالت رها کرده است.
🔹زیردریایی HMS آنسون پنجمین و جدید ترین زیردریایی کلاس استیوت می باشد که به نیروی دریایی این کشور ملحق شده است.
🔹دو سال پیش 50 صفحه از اسناد محرمانه ناوشکن دفندر کلاس تایپ 45 انگلیس در ایستگاه اتوبوس پیدا شد.
Maverick
@Partisan2015
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔷کلیپی از هواپیمای ترابری C-17 Globemaster III نیروی هوایی آمریکا
🔹این هواپیما در واقع ستون فقرات لجستیکی نیروی هوایی آمریکا می باشد، می تواند تا حداکثر 77 تن محموله را انتقال دهد و یا میزبان 102 نفر از نیروهای هوابرد آمریکا باشد.
🔹بر طبق آخرین گزارش ها تعداد C-17 های نیروی هوایی آمریکا به 157 فروند فعال و 18 فروند ذخیره می رسد به اضافه 47 فروند دیگر در گارد ملی.
Maverick
@Partisan2015
🔷تصویری از نیروی اوکراینی مسلح به دوشپرتاب مارتلت
🔹طبق گفته منابع اوکراینی سرباز آندری لینیچوک در تصویر 16 فروند پهپاد اورلان 10، 1 فروند پهپاد شناسایی زالا و یک بالگرد کاموف Ka-52 را سرنگون کرده است؛ وی در سن 25 سالگی در جبهه باخموت کشته شد.
🔹دوشپرتاپ مارتلت از مواردی بود که هیچ وقت خبر تحویل آن به اوکراین توسط انگلیسی ها منتشر نشد و به شکل ناگهانی سر از اوکراین در آورد، این موشک دوشپرتاب از همان واحد CL موشک HVM استاراستریک استفاده میکند و در این مورد مشترک هستند.
Maverick
@Partisan2015
🔷راکت های آمریکایی Zuni تحت اختیار نیروی هوایی اوکراین
🔹این راکت های 127 میلی متری حداکثر 8 کیلومتر برد دارند و غیرهدایت شونده می باشند، در تصویر قرارگیری آنها در کنار جنگنده پشتیبانی نزدیک Su-25 اوکراینی را میبینم.
🔹اوکراینی ها و روس ها، هردو از این جنگنده به عنوان پرتابگر راکت هواپایه استفاده میکنند...
به هرحال این روش غیردقیق برای هردو طرف نرخ بالایی از مصرف راکت های غیرهدایت شونده را به همراه دارد، در طرف روس ها زیرساخت ها و صنایع تولید راکت ها به راحتی می توانند کمبود را جبران کنند، اما در طرف اوکراینی به دلیل آنکه کشور های کمی(به غیر از روسیه) تولید کننده این نوع راکت ها(S-8 و S-13) می باشند، اوکراینی ها مجبور می شوند برای جبران ذخایره به سمت راکت های غربی بروند.
🔹البته اوکراینی ها مقدار نامشخصی از راکت های فدک 2(نسخه ایرانی S-8) را برای جبران کمبود ها دریافت کرده بودند.
Maverick
@Partisan2015