✅پرسش:
راه کسب یقین و شک نکردن به خدا زمان امتحانات الهی چیست؟
🌺پاسخ:
براي رسيدن به يقين، بايد ايمان را تقويت كرد. در روايات اهل بيت ـ عليهم السّلام ـ عواملي براي تكميل و ازدياد ايمان برشمرده شده است، از جمله. نترسيدن از ملامت ديگران، ريا نكردن، ترجيح آخرت بر دنيا، حيا از قبائح، حسن خلق، صبر بر مصائب، صدق لسان....(1) در آيات قرآن نيز، تلاوت آيات الهي، جزو عوامل ازدياد ايمان ذكر شده است.(2)
📍راه ديگري كه براي رسيدن به يقين ميتوان پيمود، عمل كردن بر اساس اين آيه شريفه است كه مي فرمايد: و اعبُدْ ربك حتي يأتيك اليقين.(3) در واقع نتيجه (عبادت) را يقين ميداند. يعني راه رسيدن به يقين عبادت است.
🔷امّا عبادت چيست؟ آيا همين نماز و روزه كافي است، اگر چنين است، چرا اين همه انسان كه همه روزه به عبادت مشغولند، به يقين نميرسند؟
🖊عبادت هدف خلقت ذكر شده است،(4) و مراد از عبادت در اين جا، اعمال عبادي خاص نيست، بلكه منظور زندگي بر مدار عبوديت است. يعني بندگي و بنده وار زيستن، چنان كه بردگان و بندگان روزگار قديم هميشه برده بودند. نه آن كه فقط ساعتي از روز را برده باشند، بلكه تمام حركات و سكنات و اعمال آنها براي مولي و در خدمت مولايشان بوده است.
📌عبوديت در برابر خداوند نيز به همين گونه است كه انسان را به يقين ميرساند. يعني آدمي در تمامي لحظات و حالات خود، براي خدا باشد و رضايت او را طلب كند، در هر كاري كه انجام ميدهد، هر جا كه مينگرد، هر سخني كه ميگويد يا ميشنود... فقط رضاي خدا و دستورات الهي را در نظر داشته باشد.
🌱اين نحوه سلوك ـ كه البته بدين سادگي حاصل نميشود ـ عبوديت و بندگي خالصانه است. البته منافاتي هم با زندگي عادي ندارد. چرا كه اين گونه عبادت، اصولاً نيازمند وقتي خاص نيست، بلكه خود زندگي و تلاش و معاش آن بايد عبادت باشد. چنان كه فرمود رجال لا تلهيهم تجارة و لابيع عن ذكر الله(5) بزرگ مرداني هستند كه تجارت و خريد و فروش ايشان را از ياد حق باز نميدارد و غافل نميكند.
🍀در اين ميان، عبادات خاصه مثل نماز و روزه و... اوج لحظات ارتباط انسان با خداست و در ضمن ايمان او را براي اين كه در تمام ساعت بنده باقي بماند، تقويت ميكند.
لذا در قرآن در آيات 45 و 153 سوره بقره توصيه ميفرمايد كه «و استعينوا بالصبر و الصلاة» از صبر (روزه) و نماز كمك بگيريد.
📌در روايات اهل بيت ـ عليهم السّلام ـ نيز عناوين ديگري براي رسيدن به يقين وجود دارند كه در واقع همگي بيان مصاديق عبوديت ميباشند، فراميني چون اصلاح نفس،(6) رضايت به قدر الهي،(7) زهد،(8) و... كه همه جلوههايي از بندگي خدا هستند.
🖊عوامل كاهش و يا از بين رفتن يقين نيز همان موارد خروج از دايره بندگي ميباشند. هواپرستي، حرص، طمع، جدل، حب مال، راضي كردن مردم با غضب خداوند، ستايش مردم در ازاء نعمتي كه خداوند به ما داده است (يعني نعمت را ناشي از ديگران دانستن) و... .(9)
........................................................
1. ر.ك: ري شهري، همان، ج 1، ص 196.
2. انفال: 2.
3. حجر: 99. خداي را عبادت كن تا يقين را دريابي.
4. ذاريات: 56. و ما خلقت الجن و الانس الّا ليعبدون.
5. نور: 37.
6. ر.ك: ري شهري، همان، ج 8، صص 3721، 3720، 3719.
7. ر.ك: همان.
8. ر.ك: همان.
9. ر.ك: همان، ص 3718.
👈 ارسال سوالات از طریق ربات زیر:
♨️ @pasokhgoo_ir_bot 👈
👈پرسش از طریق شماره تلفن زیر :
📞 096400 👈
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
از زندگی کردن خسته شدم‼️
👇👇👇
♨️سوال:
🔰افسردگي گرفتم از زندگي کردن ديگه خسته شدم باهمه بحثم ميشه نمي دونم چيکار کنم!!
✍️پاسخ:
✅تشکر از ارتباط شما با اين مرکز، در سؤال خود مطرح نفرموديد که چه علائمي از افسردگي را داريد؟ چگونه به نتيجه افسردگي رسيديد؟
🔹همچنين نفرموديد تا کنون چه کارهايي براي رفع اين معضل انجام داده ايد؟ آيا بحث کردن شما با ديگران در افسردگي شما ريشه دارد يا اينکه مشکلات ديگري نيز داريد؟
🌸به هر حال ما علائم افسردگي را بيان مي نماييم و لازم است شما با دقت بيشتري خودتان را واکاوي کنيد و ببينيد آيا چنين علائمي در شما وجود دارد يا خير؟ اگر اين کار از دست شما ساخته نبود بهتر است به روانشناس مراجعه نموده و مشکل خود را به صورت دقيق معين فرماييد يا با شماره 096400 با اين مرکز مشاوره نماييد.
🖊فقط در صورتى مىتوان برچسب افسردگى را به كسى زد كه حداقل پنج علامت از نشانههاى ذكر شده، به صورت مستمر در او مشاهده شود.
1. خُلق افسرده در اكثر مواقع روز (مثل احساس غمگينى و پوچى)
؛2. كاهش قابل توجهى در علاقه يا احساس به فعاليتهاى روزمرّه (تقريباً در همه روز)
؛3. بىخوابى يا پرخوابى تقريباً هر روز
؛4. احساس خستگى مفرط تقريباً هر روز
؛5. تحريك يا كندى روانى - حركتى تقريباً هر روز
؛6. احساس بىارزشى
؛7. كاهش تمركز و كاهش توانايى تفكر
توجه داشته باشيد که شرايط رواني شما هرچند ناخوشايند است اما قابل تغيير و درمان است.
🌐 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#مشاوره
✅پرسش:
عملیاتی می خوام. چه کار کنم افسردگی هایم تمام شوند؟
🌺پاسخ:
راهكارهاي عملي براي درمان افسردگي
1. 📌تعيين هدف: افرادي كه از اين بيماري رنج ميبرند اغلب در زندگي روزمره غرق شدهاند. تعيين هدف براي افراد حتي بدون از دست دادن انرژي كه با افسردگي همراه است به اندازه كافي مشكل است. اين تكنيك به فرد ميآموزد چگونه كارها را به بخشهاي كوچكتر و آسانتر براي اجرا تبديل كند.
2. 📌اجتناب از تنهايى؛ بكوشيد به جز مواقعى كه ضرورت دارد، در تنهايى قرار نگيريد. تنهايي باعث غوطه ور شدن در افكار منفي و باعث تشديد افسردگي مي گردد.
3.📌 با افكار منفى خود مقابله كنيد؛ يعنى، هر وقت اين افكار به شما هجوم آورد. به هر صورت ممكن خود را از چنبره آن نجات دهيد؛ براى مثال خود را به كارى مانند مطالعه يا هر كار ديگرى كه امكان انجام آن براى شما هست، مشغول كنيد و نگذاريد ذهن شما جولانگاه افكار منفى باشد.
4.📌 به جنبههاى مثبت خود فكر كنيد و بكوشيد آنها را در يك برگهاى به صورت فهرست، ليست كنيد.
5.📌 به جاى اينكه به كمبودها، عيبها و ناكامىهاى خود بينديشيد.
6. 📌با افراد شاداب، فعال، اجتماعى، و متدين و در عين حال مثبتنگر معاشرت كنيد و از افرادى كه هميشه وقتى با آنها مواجه مىشويد از زندگى شكايت مىكنند، دورى گزينيد.
7.📌 ورزش را جزء ضرورىترين فعاليتهاى خود قرار داده هر روز حداقل نيم تا يك ساعت ورزش كنيد.
8. 📌هر چه مىتوانيد قرآن بخوانيد و از دعاهاى اهلبيت(ع) بهره بگيريد: «فَاقْرَؤُا ما تَيَسَّرَ مِنْهُ» (مزمل (73)، آيه 20) البته قرآن را با تأنى و توجه به معنا تلاوت كنيد.
9. 📌از بيكارى و بىبرنامگى بپرهيزيد و همه اوقات خود را به صورت منطقى پر كنيد.
10.📌 براى برنامهريزى اوقات شبانهروزى، حتماً با مشاور گفت و گو كنيد يا از دوستان موفق خود كمك بگيريد.
👈پرسش از طریق شماره تلفن زیر :
📞 096400 👈
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#مشاوره
✅سوال:
چرا حضرت عباس جداگانه از اصحاب دفن شد؟!
✍️پاسخ:
دلیل دفن شدن بدن شریف حضرت عباس علیه السلام در فاصله 370 متری امام حسین علیه السلام این است که حضرت اباالفضل در این مکان به شهادت رسیدند و امام سجاد در زمان دفن بدن بدلیل اینکه نمیشد بدن را انتقال دهند در همان مکان دفن نمودند .
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#تاریخی
👈خانم من بدون اجازه از خانه خارج می شود
✅سوال:
خانم بنده بدون اجازه من جاهاي زيادي ميرود و سوال مي کنم کجا رفتي مثلا ميگويد رفتم خونه خانم فلاني ميگم من راضي نيست ميگه خانم خوبيه و يا جاي بدي نرفتم و ميگه من مگه زندانيم تو خونه من چکار بايد بکنم؟
✍️پاسخ:
در اینکه کار همسرتان درست نیست و نباید بدون اجازه شما از منزل بیرون بروند که شکی نیست. به ایشان توضیح بدهید که اجازه گرفتن ایشان برای بیرون رفتن از منزل، جزء حقوق شماست و باید در این مورد توجه بیشتری داشته باشد.
📌 سعی کنید با مهربانی و محبتی که در موارد دیگر نسبت به ایشان ابراز می کنید، علاقه ایجاد کرده و کاری کنید که خودش دوست داشته باشد به خاطر شما کاری انجام داده و از خواسته هایش چشم پوشی کند. بهترین روش برای اینکه کسی را وادار به فرمانبرداری کنید، اینست که با محبت او را جذب خودتان کرده و هرچه بیشتر او را علاقمند به خودتان کنید. طوری که خودش نخواهد برخلاف نظر شما رفتار کند.
🌸اما به یک نکته هم توجه بفرمایید. چرا از ایشان می خواهید که بیرون نرود؟ آیا نسبت به افرادی که با آنها ارتباط دارد، حس خوبی ندارید؟ نسبت به خود همسرتان مسئله ای دارید؟ یا جسارتا این فقط یک احساس قدرت نمائی ست؟!
توجه بفرمایید که اگر بدون هیچ دلیل منطقی و موجهی، فقط بخواهید ریاست کرده و قدرت نمائی کنید، دیر یا زود محبت و مهر را در زندگی تان از دست داده و دچار مشکل خواهید شد. درست است که خداوند مدیریت منزل را به مرد سپرده، اما دقت کنید که این یک وظیفه و مسئولیت است، نه اعمال قدرت و برتری.
🔺بنابراین برای حفظ و استحکام بنیان زندگی تان، تا می توانید از مهر و محبت، همراه با اقتدار استفاده کنید. قدرت نمائی به تنهائی، فقط ریشه زندگی تان را سست خواهد کرد.
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی
✅پرسش:
چند بار عملی را انجام دادم و نمی دانستم چنین عذاب وحشتناکی دارد. توبه کرده ام. خدا مرا می بخشد؟
پاسخ:
بر اساس آیات قرآن و روایات، توبه واقعی دارای شرایطی است که در زیر به آن اشاره می شود:
۱- 📌اگر فرد گناهکار گناه را از روی جهالت و نادانی انجام داده باشد، خداوند متعال توبه او را خواهد پذیرفت.
👈منظور از جهالت در این آیه اعم از عدم علم به حرام و گناه بودن عمل و طغیان غرائز و تسلط هوسهاى سرکش و چیره شدن آنها بر نیروى عقل و ایمان است. در این حالت، علم و دانش انسان به گناه گرچه از بین نمی رود اما تحت تاثیر آن غرائز سرکش قرار گرفته و عملا بى اثر می گردد. و هنگامى که علم اثر خود را از دست داد، عملا با جهل و نادانى برابر خواهد بود. ولى اگر گناه بر اثر چنین جهالتى نباشد بلکه از روى انکار حکم پروردگار و عناد و دشمنى انجام گیرد، چنین گناهى حکایت از کفر می کند و به همین جهت توبه آن قبول نیست.
۲- 📌عدم تأخیر آن تا زمان مرگ. اگر کسی بداند تا چند لحظه دیگر بیشتر زنده نیست، اگر توبه کند، توبه او پذیرفته نخواهد شد. همانطور که خداوند متعال می فرماید: کسانى که در آستانه مرگ قرار می گیرند و می گویند اکنون از گناه خود توبه کردیم توبه آنان پذیرفته نخواهد شد.
۳-📌 تصمیم جدی بر ترک گناه (با علم به توانایی انجام آن-چون اگر کسی فلج و ناتوان شده و قدرت بر ارتکاب گناه را ندارد، توبه وی ارزشی نخواهد داشت-)
۴- 📌ندامت، اگر کسی از گناه خود واقعا پشیمان و نادم نباشد در حقیقت توبه نکرده است؛ هر چند گناه را ترک کرده باشد.
۵- 📌جبران گناه و لغزش های گذشته.
۶-📌 استغفار و طلب آمرزش از خداوند.
🖊بنابراین اگر کسی واقعاً با رعایت این شرایط توبه کند هرگز نباید از رحمت الهی مأیوس باشد؛ زیرا هر چه گناه او بزرگتر باشد باز رحمت الهی واسع تر است و قطعا خداوند به وعده خود عمل کرده و توبه او را خواهد پذیرفت؛ به هرحال کسی که دوست دارد در لجن زار گناه بماند و از آلودگی ها تغذیه کند معلوم است که هنوز از گناهان خود پشیمان نشده است؛ لذا در این حالت توبه معنا ندارد. و معلوم نیست که در آینده نیز موفق به ترک گناه خواهد شد یا نه، بلکه تکرار گناه ممکن است زمینه و توفیق توبه را از انسان سلب کند!. بله اگر موفق به توبه واقعی با تمام شرایط آن شود توبه اش پذیرفته خواهد شد.
🔷نکتۀ بسیار مهم در این راه، استعانت از لطف و عنایتی است که خداوند نسبت به توبه کنندگان دارد؛ زیرا توبه واقعی همه مبغوضیت های گناه و عقوبات اخروی و آثار منفی آنرا در پیشگاه خداوند از بین می برد، همانطوریکه خداوند فرموده است: «اى بندگان من که بر خود اسراف و ستم کرده اید! از رحمت خداوند نومید نشوید که خدا همه گناهان را میآمرزد، زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است».
👈پرسش از طریق شماره تلفن زیر :
📞 096400 👈
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی🌺
✅پرسش:
برای حضور قلب داشتن در نماز، چه باید کرد؟ قسمت اول
🌺پاسخ:
بزرگان براي به دست آوردن حضور قلب در نماز عواملي را ذکر کرده اند، مانند دقت در مفاهيم نماز و رعايت مستحبات و مهيا شدن براي نماز از نظر ظاهري و ... مهم ترين آن ها عبارتند از:
1-📌 شناخت و آگاهي:
🔹هر مقدار معرفت و شناخت انسان به حق تعالي و صفات و اسماي حُسنايش بيش تر باشد، عشق و محبتش نسبت به خدا و شوق خلوت نمودن و سخن گفتنش با خدا نيز بيش تر خواهد بود.
2ـ 📌احساس و درک عظمت و بزرگى خدا.
🍀درک عظمت و بزرگى هر کسى بستگى به مقدار شناخت و معرفت به او دارد. هر مقدار اين شناخت بيش تر شود، بزرگى و عظمت او بيش تر جلوه گر خواهد شد. اگر کسى به عظمت و بزرگى خدا پي ببرد، طبعاً خضوع و خشوع بيش ترى در پرستش و عبادت خواهد داشت.
🌱اميرالمؤمنين علیه السلام در وصف عارفان و خدا پرستان واقعى فرمود: «آنان خدا را به عظمت و بزرگي شناخته اند. بنابراين هر چه غير او است، در نظرشان کوچک جلوه ميکند» (نهج البلاغه، خطبه متقين)
ادامه دارد...
👈پرسش از طریق شماره تلفن زیر :
📞 096400 👈
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی #حضور_قلب #تمرین
✅پرسش:
برای حضور قلب داشتن در نماز، چه باید کرد؟ قسمت دوم
🌺پاسخ:
3 ـ 📍جلوگيرى از هرزگى قوه خيال:
🍀اگر قبل از نماز چند دقيقه اى به وسيله ذکر خدا و مناجات و خواندن نمازهاى مستحبى و تلاوت قرآن، خود را آماده نماز کنيم، ذهن از حواس پرتى و پراکندگى و از توجه به کثرت، به سوى وحدت متوجه مى شود، در نتيجه در نماز فکر انسان به اين طرف و آن طرف متوجه نمي شود.
4 - 📍ترک گناه:
🍀گناه لذت مناجات را از انسان مى گيرد و با گرفتن لذت شيرينى عبادت، حضور قلب هم خواهد رفت.
ادامه دارد...
👈پرسش از طریق شماره تلفن زیر :
📞 096400 👈
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی #حضور_قلب #تمرین
✅پرسش:
برای حضور قلب داشتن در نماز، چه باید کرد؟ قسمت سوم
پاسخ:
5- 📌فراغت قلب:
🌸يکي از مهم ترين اسباب حضور قلب، فراغت قلب است. حضرت امام خمينى در مورد راه هاى تحصيل حضور قلب مى گويد: « آنچه باعث حضور قلب شود، دو امر است. 👈يکى فراغت وقت و قلب و👈 ديگر فهميدن اهميت عبادت .
📌مقصود از فراغت وقت آن است که انسان در هر شبانه روزى براى عبادت خود وقتى را معيّن کند که در آن وقت خود را موظف بداند فقط به عبادت بپردازد . اشتغال ديگرى را براى خود در آن وقت قرار ندهد.
👈 انسان اگر بفهمد که عبادت يکى از امور مهمى است که از کارهاى ديگر اهميتش بيش تر بلکه طرف نسبت با آن ها نيست [= قابل مقايسه نيست ] البته اوقات آن را حفظ مى کند و براى آن وقتى موظف مى کند. . . از فراغت وقت مهم تر فراغت قلب است و آن چنان است که انسان در وقت اشتغال به عبادت، خود را از اشتغالات و هموم دنيايى فارغ کند و توجه قلب را از امور متفرقه و خواطر متشتّته [=پراکنده] منصرف نمايد و دل را يکسره خالى و خالص براى توجه به عبادت و مناجات با حق تعالى نمايد و تا فراغت قلب از اين امور حاصل نشود، تفرغ براى او و عبادت او حاصل نشود»
ادامه دارد....
👈پرسش از طریق شماره تلفن زیر :
📞 096400 👈
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔷 @pasokhgoo1 👈
#اخلاقی #حضور_قلب #تمرین🌺