🔴بیماری ام اس قسمت اول
🔸بیماری ام اس چیست
بیماری ام اس یا Multiple Sclerosis یک بیماری خود ایمنی است. به این معنی که سیستم ایمنی بدن که موظف است از بدن در مقابل آسیبهای خارجی و باکتریها حفاظت کند، به اشتباه به بافتهای بدن حمله میکند و به آنها آسیب میرساند. در بیماری ام اس، سیستم ایمنی بدن به اعصاب مغز و نخاع آسیب میرساند و آنها را تحت تاثیر قرار میدهد.
سیستم مرکزی #اعصاب که شامل مغز و نخاع است، از میلیونها عصب تشکیل شده است. تمام رشتههای عصبی که وظیفه رساندن پیام از مغز به اندامها را دارند، لایهای از جنس یک نوع #چربی (myelin) را به عنوان روکش دارند، تا تداخلی در رساندن پیام پیش نیاید. در بیماری ام اس، سیستم ایمنی بدن این لایههای چربی را هدف قرار داده و به آنها آسیب میرسانند و مغز دیگر قادر نخواهد بود که به درستی بدن را کنترل کند، در نتیجه بدن ناتوان شده و یا کاملا فلج میشود. تا کنون درمان قطعی برای این بیماری یافت نشده، اما میتوان از بروز آن جلوگیری کرد و یا سرعت پیشرفت این بیماری را کم کرد.
شیوع این بیماری در زنان تقریبا 2 تا 3 برابر بیشتر از مردان است. این بیماری بیشتر بین سنین نوجوانی و 50 سالگی رخ میدهد. ام اس انواع مختلف دارد:
🔸عود کننده فروکش کننده (RRMS): در این نوع از ام اس که شایعترین نوع آن است و تقریبا 85 درصد افراد مبتلا به ام اس در این دسته قرار میگیرند، علائم این بیماری در دورهای از زمان عود میکند و سپس در دورههای دیگر این علائم برطرف میشود و یا کاهش مییابد.
🔸پیشرونده ثانویه (SPMS): بیماران این دسته ابتدا در گروه بیماران RRMS بودند اما دوره عود بیماری از دوره فروکش آن بیشتر شده است. تقریبا نیمی از بیماران گروه RRMS در 10 سال اول بیماری خود به نوع SPMS مبتلا میشوند.
🔸پیشرونده اولیه (PPMS): ده درصد از افراد مبتلا به ام اس در این دسته قرار دارند. در این بیماران علائم ام اس به صورت پیوسته پیشرفت میکند.
🔸پیشرونده عود کننده (PRMS): تنها 5 درصد از افراد مبتلا به ام اس در این دسته قرار دارند. در این گروه از ام اس بیماری همچنان پیشرفت میکند و برخی مواقع نیز عود میکند. 🔴ادامه دارد
@pezeshkbartar
🔴قسمت دوم
علائم بیماری ام اس بسیار گسترده است و شامل موارد زیر میشود:
بیحسی و یا ضعف در برخی اندامهای بدن (اغلب در یک سمت بدن) ، گرفتگی عضلات ، اختلال عصب بینایی که باعث کمبینی و یا نابینایی یک چشم میشود، ناتوانی در کنترل مدفوع و ادرار ، احساس خواب رفتن، سوزن سوزن شدن و درد در برخی نقاط بدن ، افسردگی، ناهماهنگ بودن کلمات در هنگام حرف زدن و یا لکنت زبان ، لرزش بدن و عدم تعادل ، گیجی و خستگی ، مشکل در هضم غذا، کم تحمل شدن در برابر سرما و گرما , زود انزالی در مردان .
🔸انواع بیماری MS :
بیماران ( MS ) را می توان به دو گروه عمده تقسیم کرد:
۱ـ بیمارانی که ابتدا از طریق بینایی مورد حمله قرار می گیرند.
۲ـ بیمارانی که ابتدا از طریق پا مورد حمله قرار می گیرند.
🔸گروه اول
این نوع بیماران اگر سریع تشخیص داده شوند, بسرعت به درمان جواب می دهند, و در مدت زمان کوتاهی بهبودی کامل به لطف خداوند متعال حاصل می شود.این گروه بیماران باید از خوردن بستنی و مواد غذایی یخ زده و سرد مطلقاً پرهیز نمایند.
🔸گروه دوم
این نوع بیماران نیز اگر سریع تشخیص داده شوند به درمان جواب خوبی را می دهند و اگر در درمان کوتاهی شود, این گروه در معرض حملات متعددی قرار می گیرند و هر چقدر که این حملات ادامه یابد, درمان نیز به همان نسبت دشوارتر می شود. بیماران باید بیشتر رعایت کنند تا سریعتر درمان شوند. ضمنا اگر بیمار علت بیماری خود را بداند می تواند به راحتی با این بیماری کنار آمده و آن را درمان کند و سلامتی خود را هر چه سریعتر بدست آورد.
🔴ادامه دارد
@pezeshkbartar
🔴قسمت سوم
🔸علت بیماری ام اس چیست؟
این بیماری مختص اعصاب مرکزی بوده ( مغز و نخاع ) و ایجاد لکه های سفید یا پلاکهای متعددی در مغز می کند.پلاکها گویای سفت شدگی غلافهای سلولهای (میلین ها) عصبی مغز می باشند, که این سفت یا سخت شدگی جلوگیری از انتشار جریان الکترو شیمیایی رشته های عصبی و اختلال در حرکات می شود.به همین دلیل در نتیجه فرمانی که از مغز صادر می شود براحتی به اعضاء و ماهیچه ها نمی رسد و کار براحتی انجام نمی شود. مغز فرمانده, کل بدن بوده و در جایگاه رفیعی قرار دارد. شخص باید دقیقا این اندام مهم و حیاتی را بشناسد و حداکثر مراقبت را از این اندام مهم بنماید.
یکی از مهمترین عوامل ابتلا به بیماری ام اس سابقه ژنتیکی است به این معنی که وقتی در خانوادهای شخص مبتلا به ام اس وجود داشته باشد، برخی از ژنها به شدت مستعد ابتلا به بیماری ام اس میشوند. عواملی نظیر ویتامین D، سابقه ابتلا به برخی عفونتهای ویروسی، مصرف دخانیات و نوع تغذیه نیز در ابتلا به بیماری ام اس نقش مهمی ایفا میکنند. به طور کلی تحقیقات نشان داده است که رژیم گیاهخواری تاثیر چندانی در ابتلا به ام اس ندارد اما کسانی که کمتر گوشت قرمز مصرف کرده، یا اصلا از آن استفاده نمیکنند در دراز مدت پیش آگهی بهتری نسبت به بیماری ام اس دارند.
🔸عوامل تشدید کننده ام اس :
استرس یکی از عوامل تشدید کننده ام اس بوده و بیماران باید از آن دوری کنند. به همین دلیل اطرافیان کمتر سر به سر او گذاشته و بیاموزند که چطور بدون استرس با او زندگی کنند.
علاوه بر آن هر نوع عفونتی مانند عفونت دستگاههای تنفسی، ادراری، پوستی و سایر عفونتهامیتواند حداقل به صورت موقت باعث تشدید بیماری شود.
مصرف دخانیات، مواد مخدر و مشروبات الکلی نیز باعث تشدید بیماری ام اس میشوند که باید به شدت از مصرف آنها خودداری کرد.
🔸علائم مهم و اولیه بیماری ام اس کدامند؟
✔کاهش حافظه
کاهش و ضعف حافظه، ناتوانی در تمرکز، صحبت کردن و مشکلات زبانی از اختلالات رایج در نتیجه ی پیشرفت MS است که البته خیلی وقت ها می تواند از علائم شروع این بیماری باشد.
✔اختلالات جنسی
در بیماران مبتلا به ام اس در مراحل شدید، اختلالات جنسی یکی از شایع ترین اختلالات در نظر گرفته می شود. این وضعیت که در بیشتر اوقات عارضه ای غیر قابل پیشگیریاست، خیلی وقت ها یکی از علائم ابتلا بهMS در نظر گرفته می شود.
🔴ادامه دارد
@pezeshkbartar
ادامهی علائم بیماری ام اس
✔سرگیجه
بیماران مبتلا به ام اس معمولا در مستقیم حرکت کردن مشکل دارند. در واقع این عدم تعادل در کنترل حرکات معمولا با پیشرفت تخریب سلول های عصبی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. به همین خاطر است که بسیاری از مبتلایان به MS برای راه رفتن نیاز به عصا دارند.
✔دوبینی
دوبینی یا همان اختلالات بینایی به دلیل حمله ی بیماری ام اس به سیستم عصبی و تاثیر بر روی عصب بینایی به وجود می آید و به طور شایع در مبتلایان به بیماری ام اس دیده می شود.
✔مورمور شدن انگشتان
بی حسی و مورمور شدن مداوم که معمولا صورت و دست ها و پاها را درگیر می کند، عارضه ی شایع بیماران مبتلا به MS است که به علت آسیب و تخریب سلول ها عصبیدر مغز و نخاع ایجاد می شود. اما این وضعیت برای فردی که هنوز به بیماری مبتلا نشده و یا برای اولین بار است که آن را تجربه می کند، بسیار عجیب به نظر می رسد. در واقع بی حسی و مورمور شدن می تواند در ابتدا به صورت حمله ای فرد را مورد آسیب قرار دهد. پاها شایع ترین بخش بدن برای بروز این عارضه اند.
✔ضعف و گرفتگی عضلات
اسپاسم ها و گرفتگی های عضلانی حمله ای یکی از علائم آزاردهنده ی ام اس است. این اسپاسم ها معمولا شدیدا دردناک هستند، در بخش های انتهایی بدن نظیر دست ها و پاها ایجاد می شوند و بعد از چند دقیقه برطرف می شوند.
✔اختلال در کنترل ادرار و مدفوع
بی اختیاری در دفع ادرار و مدفوع در بیماری MS دور از انتظار نیست. تقریبا 80 درصد بیماران مبتلا به MS در کنترل ادرار و مدفوع خود مشکل دارند. این افراد معمولا از احساس دفع ادرار مکرر و ناگهانی در عذاب هستند. مشکل آزاردهنده دیگر در این افراد، اسهال مداوم و اختلال کنترل تخلیه روده است. اگر این برای شما یک مشکل شده است، بهتر است هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کرده و وضعیت را بازگو کنید.
✔بی حالی و افسردگی
ابتلا به بیماری آزاردهنده ای نظیر MS، علاوه بر آسیب جسمی می تواند ابزاری برای شکنجه روحی فرد باشد. بسیاری از مبتلایان به ام اس، احساس افسردگی، تحریک پذیری و تغییرات خلق و خو را یکی از مشکلات رایج خود بیان می کنند
@pezeshkbartar