✅ پیش نشست کنفرانس « فلسفه تکنولوژی اسلامی »
💠 کمیته فلسفه اسلامی اتحادیه الهیات کشور با همکاری سایر مراکز علمی پیش نشست مجازی کنفرانس بینالمللی فلسفه تکنولوژی اسلامی را برگزار میکند:
🔸 سخنرانان این نشست علمی عبارتند از:
🔘 پروفسور مارک د وریس
( استاد الهیات دانشگاه فناوری دلفت هلند )
🔘 آیتالله سیدمحمدمهدی میرباقری
( رئیس فرهنگستان علوم اسلامی )
🔘 دکتر مهدی گلشنی
(استاد ممتاز فیزیک و فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف)
🔘 دکتر سعید نظری توکلی
( استاد فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه تهران )
🔘 پروفسور عمر العبیدی
( استاد دانشگاه جورج میسون ویریجینا )
🔘 دکتر عبدالمجید مبلغی
( رئیس پژوهشکده تمدن اسلامی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی )
🔘 پروفسور نورین هرتسفلد
( استاد الهیات و علوم کامپیوتر کالج سنت بندیکت و دانشگاه سنت جانز آمریکا )
🔘 دکتر احمد شهگلی
( مدیر گروه فلسفه اسلامی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران )
🔘 پروفسور محمد ممتاز علی
( استاد فلسفه اسلامی دانشگاه بینالمللی اسلامی مالزی )
🔹 زمان نشست: پنجشنبه ۲۴ اسفند ۱۴۰۲، ساعت ۱۸:۰۰ الی ۲۱:۰۰
🔸 لینک حضور:
https://www.skyroom.online/ch/csir.ut/ut
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_تکنولوژی
#مطالعات_فناوری
#نشست_علمی
✅ آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ ورود ایران به جمع ۵ سازندۀ راکتور تولید متانول
💠 با رونمايی از نخستین راکتور فوقسنگین بومی تولید متانول در اراک، که در طرحهای پتروشیمی کاربرد دارد، ایران به جمع ۵ سازندۀ راکتور فوقسنگین تولید متانول در دنيا پيوست.
🔸 اصلیترین تجهیزات ساخته شده این پروژه ، شامل راکتورهای اصلی تولید متانول با نام R۳۰۰۱ است که برای اولین بار در ایران ساخته شده ودر فاز اول قرارداد ساخت تعداد ۶ دستگاه از این راکتورهای تبدیل گاز سنتز به متانول برای طرحهای سیراف و دنا امضاء شده است.
🔹 شرکتهای پتروشیمی دنا و سیراف از شرکتهای وابسته به صندوق ذخیره فرهنگیان هستند که در راستای باور به توانمندی داخلی در ساخت تجهیزات فوق سنگین تجهیزات خود را از شرکت ماشینسازی اراک تامین میکنند تا علاوه بر کمک به تولید داخل، تقویت همافزایی در شرکتهای زیرمجموعه صندوق ذخیره فرهنگیان را رقم بزنند.
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#ایران_ما
#گزارش
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ کتاب « تاریخ فلسفه »
💠 این کتاب اثر ویل دورانت نویسنده و مورخ آمریکایی است كه توسط دکتر عباس زریاب خوئی ترجمه شده و به همت انتشارات نگاه به چاپ رسیده است.
🔸 نویسنده در این کتاب کوشیده است طرح روشنی از تحویل تاریخی اندیشه به دست دهد، مفهومهای بنیادین تفکر فلسفی و جنبشهای تاریخساز فلسفی را بشناساند و فیلسوفانی همچون افلاطون، ارسطو، بیکن، اسپینوزا، ولتر، روسو، کانت، شوپنهاور، اسپنسر، نیچه، برگسون، کروچه، راسل، سانتایانا و دیویی را در پرتو تحقیقات تازهای معرفی کند.
🔹 این کتاب که با زبانی نسبتاً ساده و روان نوشته شده است به دوستداران فلسفه کمک میکند که با مطالعهٔ آن درک دقیقی از سیر تحول اندیشه به دست آورند. در قسمتی از کتاب میخوانیم:
🔸 «یک مکتب مانند روسو استدلال می کرد که طبیعت خوب و تمدن بد است، مردم به طبیعت یکسانند و فقط تشکیلات طبقاتی آنها را نامساوی میسازد. قانون اختراع اقویاست برای تسلط بر ضعفا و برده ساختن آنان. مکتب دیگر همچون نیچه معتقد بود که طبیعت نه خوب و نه بد است؛ و مردم از مادر نامساوی زاده اند و اخلاق اختراع ضعفاست برای بازداشتن و منع اقویا! و قدرت بالاترین فضیلت و بالاترین میل انسانی است و عاقلانه ترین و طبیعی ترین حکومتها حکومت اشراف است.»
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه
#تاریخ
#معرفی_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ مقالۀ «نقد نظریه اصالت فرهنگ بر اساس آموزههای فلسفی حکمت متعالیه»
💠 این مقاله توسط استاد سیدعلی سیدی فرد (عضو مرکز مطالعات علم و اجتماع معنا) و استاد محمدکاظم فرقانی نگاشته شده و در شمارۀ 5 از دوفصلنامه علمی پژوهشی دین و سیاست فرهنگی به چاپ رسید و چکیده آن به شرح زیر است:
🔸 دربارۀ مسئله «هستی شناسی جامعه»، سه دیدگاه کلی وجود دارد: برخی جانب تحقق عینی جامعه را گرفتهاند؛ برخی افراد را؛ و برخی دیگر سعی کردهاند نظریاتی میانی ارائه کنند. نظریه «اصالت جامعه»، که از سوی برخی متفکران مسلمان ارائه شده، راهکاری است میانی برای جمع میان هستی عینی جامعه و هستی فرد. این نظریه دارای دو صورتبندی است. صورتبندی اولیه آن توسط علّامه طباطبائی و شهید مطهّری مطرح شده است که در تایید مدعای خود، صرفا به برخی شواهد قرآنی و تجربی استناد میکنند. اما صورتبندی جدید آن، که توسط دکتر پارسانیا ارائه شده و با نام «اصالت فرهنگ» شهرت یافته است، برای دفاع از آموزه «اصالت جامعه»، به دلیلی پیشینی و فلسفی متمسک میشود.
🔹استدلال دکتر پارسانیا به طور خاص، مبتنی بر دو آموزه حکمت صدرایی است: اصل «اتحاد علم، عالم و معلوم»، اصل «سعی بودن کلی». مقاله حاضر پس از تقریر صورتبندی اولیه و صورتبندی جدید نظریه «اصالت جامعه»، صورتبندی جدید آن را نقد میکند و نشان میدهد که این نظریه از تبیین ویژگیهای اصلی فرهنگ ناتوان است.
📝فایل PDF مقاله: B2n.ir/b28675
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم_اجتماعی
#هستی_شناسی_اجتماعی
#مقاله
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ ضیاء الدین ابومحمد عبدالله بن احمد بن البیطار
💠 ضیاء الدین ابومحمد عبدالله بن احمد بن البیطار المالقی معروف به ابن بیطار، گیاهشناس و دارو شناس مسلمان و از دانشمندان نامدار آندلس است که در شهر مالقه در نیمه دوم قرن ششم هجری در یک خانواده اهل علم متولد شد.
🔸 ابن بیطار بعد از فراگیری علوم گیاهی در حوالی سال ۶۱۷ ق، درحالی که حدود ۲۰ سال داشت، اندلس را به مقصد مغرب اقصی و الجزایر و تونس و لیبی فعلی به منظور فراگیری علوم گیاهی ترک کرد، از آنجا به آسیای صغیر (ترکیه فعلی) و یونان و بیزنطه (روم) و سپس به ایران و عراق و شام و مصر سفر کرده است و در مصر به دربار محمد بن ابی بکر بن ایوب راه یافت و توانست در آنجا مسئول گیاه شناسان آنجا شود و پس از درگذشت وی به خدمت پسرش صالح نجم الدین درآمد.
🔹 از ابن بیطار آثار متعددی در پزشکی و داروسازی به جای مانده است، از جمله: رسالة فی الاغذیة و الادویة، مقالة فی اللیمون، کتاب الابانة و الاعلام بما فی المنهاج من الخلل و الاوهام، کتاب تفسیر کتاب دیاسقوریدوس، کتاب الافعال العجیبة و الخواص الغریبة و همچنین کتاب میزان الطبیب نیز ظاهرا از او است.
🔸 شهرت ابن بیطار بیشتر به خاطر تالیف دو اثر مهم « المغنی فی الادویة المفردة » و کتاب « الجامع فی الادویة المفردة » است که این کتاب را ابن بیطار به نام سلطان ایوبی ملک صالح نجم الدین، حوالی سال ۶۳۵ ق، تالیف نموده است.
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#تاریخ_علم_دوره_اسلامی
#معرفی_دانشمندان
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ المپیاد استانی فلسفه اسلامی
💠 کانون منطق و فلسفه موسسه آموزش عالی امام خمینی(ره) استان فارس، اولین المپیاد استانی فلسفه اسلامی با محوریت کتاب بدایة الحکمة برگزار می نمایید.
🔸 زمان برگزاری این المپیاد ۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ میباشد و شرکت عموم طلاب و دانشجویان خواهر و برادر آزاد است.
🔹مهلت ثبت نام در این رویداد علمی تا ۳۰ فروردین ماه ۱۴۰۳ میباشد و به برگزیدگان جوایزی اهدا خواهد شد. علاقهمندان میتوانند جهت ثبت نام به لینک زیر مراجعه فرمایند:
🌐 https://ieks.ir/philosophy-olympiad
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_اسلامی
#رویداد_علمی
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ سی و یکمین شماره فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی منتشر شد
💠 فهرست مطالب این شماره به شرح زیر است:
🔸 اقتران شدید و واقعیت های اجتماعی: دیدگاهی معتدل در هستی شناختی اجتماعی/ سید علی سیدی فرد
🔹 از علم النفس صدرایی تا فلسفه الاجتماع صدرایی: بررسی وجوه ضرورت و مزیت استفاده از الگوی انسان شناسی حکمی برای تمهید علم اجتماعی اسلامی/ ابراهیم خانی
🔸 جایگاه «تفسیر» و «تبیین» در علوم انسانی/ احمدحسین شریفی
🔹 روش شناسی تکوینی: نگاهی تحولی به پژوهش در علوم انسانی و اجتماعی اسلامی/ فرهاد خرمائی
تحلیل و بررسی چالشها و آسیب های روش شناختی فلسفه های انتزاعی در فرایند تولید و تحول علوم اسلامی/ محمدرضا خاکی قراملکی
🔸 تحلیل و نقد ساختار معماری مدرن با تکیه بر مبانی عام هستی شناسی و انسان شناسی (موضوع مورد نقد: خانه های مدرن) و ارائه قواعد روشی برای تحقق خانه حکمی/ نسیم اشرافی
🌐 وبگاه فصلنامه: www.frh.sccsr.ac.ir
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#علوم_انسانی_اسلامی
#مجله_علمی
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ مقاله «علم اصول و فلسفه تحلیلى»
💠 این مقاله اثر استاد علی عابدی شاهرودی است که در شماره 37 و 38 فصلنامه علمی پژوهشی نقد و نظر به چاپ رسیده است.
🔸 علم اصول, دستگاه مستقلی است, زیرا اثبات و تحقیق این قوانین با ادله ای غیر از ادله صرف و نحو و معانی بیان و فلسفه تحلیلی است و آن ادله عبارت اند از: ادله چهارگانه, یعنی کتاب و سنت و عقل و اجماع تحت آن ضابطه ای که در علم اصول از آنها استفاده می شود.
🔹 هم در فلسفه تحلیلی و هم در علم اصول از عقل استفاده می شود، اما عقلی که در علم اصول استفاده می شود، تحت قواعد و شرایطی در راستای خاصی به کار گرفته می شود، زیرا می باید این عقل و استفاده عقلی این قدرت را داشته باشد که در فرجام برای ما مدرکیت درست کند و نظریات تحلیل زبانی بر فرض که به کرسی بنشیند.
🔸 یعنی یا از راه ملازمات اثبات کنیم که شارع نیز این قواعد را پذیرفته و طبق این قواعد, روادید استنباط صادر کرده یا به امضای شرعی رسانده باشیم یا حداقل عدم ردع شرعی, یعنی این فرایند و روند عقلایی و عقلی در منظر شارع بوده باشد.
📝 متن مقاله : B2n.ir/n07386
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم_اصول
#فلسفه_تحلیلی
#مقاله
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ کتاب « فلسفه ریاضی »
💠 این کتاب مجموعه مقالاتی از کارناپ، وان نویمان، هی تینگ، راسل، وایلدر، گودستادین، پانتم، گرین وود، هیلبرت است که به همت حسین ضیایی و گروهی از دانشجویان ریاضی در سال 1359 به فارسی ترجمه شده است.
🔸 فلسفه ریاضی پژوهشی است درباره مبانی ریاضیات، و علمی است که مبتنی بر روش تحلیلی فلسفی، میکوشد به سوالهای چیستی (و درگر مطالب اصلی) در ریاضیات پاسخ دهد. فلسفۀ ریاضی به قضایا و نظریات علم ریاضی چیزی اضافه نمیکند بلکه دربارۀ قضایا، نظریات و به طور کلی ساختمانهای ریاضی و سیر تطور و تحول آنها تحقیق میکند و میتواند باعث تحولات اساسی و بنیادین در آن علم شود.
🔹 کتاب فوق شامل 10 فصل است که در واقع 10 مقاله در موضوعات بنیادین و فلسفی ریاضیات، از فیسوفان علم، تحلیلی و ریاضیدانان میباشد و شامل عنواین زیر است :
مبانی منطق گرا، صورتگرا و شهود گرا ریاضیات، مقدمه بر فلسفه ریاضیات، شیوه اصل متعارفی، برهان خلف، طبیعت ریاضیات، حقیقت و ضرورت در ریاضیات، بینهات در ریاضیات و باب در نامتناهی.
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_ریاضات
#معرفی_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ هشتمین شماره فصلنامۀ رهیافت اندیشه منتشر شد
💠 در این شماره چندین پرونده دنبال شده و به گفتگو با اساتید و کارشناسان پرداخته شده است :
🔸 پروندههایی با عناوین:
📑 مردمیسازی؛ بایدها و نبایدها/ حاکمیت فرهنگی و حکمرانی تربیتی/ ابعاد سیاسی، بینالمللی و اجتماعی الگوی حکمرانی اسلامی/ مسائل اقتصاد ایران در پرتو الگوی پیشرفت/ چالشهای خانواده در دوران جدید/ مطالعات علم و فلسفه.
🔹 گفتوگو با اساتید و کارشناسان:
🎙 دکتر علی رضائیان، حجتالاسلام والمسلمین دکتر غلامرضا مصباحیمقدم، دکتر لیلاسادات زعفرانچی، دکتر رضوان حکیمزاده، حجتالاسلام والمسلمین محسن قنبریان، دکتر عبدالکریم خیامی، دکتر سیدمحمدصالح هاشمی گلپایگانی، دکتر پرویز امینی، دکتر سیدعلی سیدیفرد، دکتر کمیل خجسته، حجتالاسلام مصطفی طالبی، دکتر میثم یاوری، امیرحسین میرمحمدصادقی.
🔸 یادداشتهای تحلیلی
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#علوم_انسانی_اسلامی
#مجله_علمی
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
📘 کتاب «هستی شناسی اجتماعی؛ در آمدی بر یک نظریه نو»
💠 کتاب «هستی شناسی اجتماعی؛ در آمدی بر یک نظریه نو» اثر استاد سیدعلی سیدیفرد و با مقدمه آیت الله محمدحسین ملکزاده است، که توسط نشر سدید به چاپ رسیده است.
🔸 مباحث هستیشناسی اجتماعی، به عنوان یک حوزۀ مطالعاتی مستقل، به تازگی و در اواخر قرن بیستم در جهان غرب شکل گرفته است و از مسائل فلسفی پیچیده در حیطۀ فلسفۀ علوم اجتماعی است و اتخاذ موضع روشن در این مسئله، تا حد زیادی دیدگاه ما در باب مسئله عاملیت-ساختار را روشن میکند.
🔹این کتاب در صدد ارائه پاسخ روشنی به دو پرسش اساسی در باب هستیشناسی امر اجتماعی است؛ پرسش از «هستی» امر اجتماعی و پرسش از «چیستی» آن.
🔸نویسنده در این کتاب سعی کرده پس از بررسی و نقد آراء اندیشمندان جهان اسلام و غرب به تبیین رویکرد خود بپردازد و نظریهای ایجابی در زمینه هستی شناسی اجتماعی ارائه کند که عمدتاً مبتنی بر پارهای از دستاورهای علم اصول فقه، به خصوص نظریۀ تقارن شدید شهید آیت الله صدر است.
📝 معرفی کتاب: B2n.ir/j69189
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم_اجتماعی
#هستی_شناسی_اجتماعی
#معرفی_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ دوره جامع «ماجرای امتداد حکمت»
💠 مدرسه علوم انسانی اسلامی آیه دوره جامع «ماجرای امتداد حکمت» را با ارائه جمعی از اساتید برگزار می کند.
🔸 محورهای دوره :
• چیستی امتداد حکمت اسلامی
• فرآیند امتداد حکمت اسلامی
• ظرفیت های نهفته در تراث حکمت اسلامی
• نسبت سنجی علوم با حکمت اسلامی
🔹 زمان شروع دوره : از اول اردیبهشت ماه
🔸 هزینه شرکت در دوره ۱۵۰ هزارتومان
🔹 لینک ثبت نام :
🌐 https://nsayeh.com/?p=6800
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_اسلامی
#رویداد_علمی
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ مقاله «نگاهی به متافیزیک رابطه «برساختن اجتماعی» و نسبت آن با طبیعی گرایی فلسفی»
💠 این مقاله اثر دکتر حسین شیخ رضایی؛ دانش آموخته فلسفه علم از دانشگاه دورهام انگلیس و عضو هیأت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران است که در شماره 19 دوفصلنامه تاریخ علم به چاپ رسیده و چکیده آن به شرح زیر است :
🔸 برساخت گرایی اجتماعی نظریه ای است که طبق آن بسیاری از وجوه واقعیت و معرفت ما به آن برساخته تعامل های بینافردی و اجتماعی است. اگرچه در سال های اخیر انواع و اقسام هویت ها و بازنمایی ها برساخته اجتماع دانسته شده اند، اما در باره اینکه رابطه «برساختن اجتماعی» به لحاظ فلسفی و متافیزیکی چگونه رابطه ای است تحقیقات نسبتاً اندکی انجام شده و توافق نظری ای بر سر آن وجود ندارد.
🔹 نخستین هدف این نوشته ایضاح مفهومیِ رابطه برساختن اجتماعی و مرور چهار گزارش مختلف در باره متافیزیک این رابطه است. هر یک از این گزارش ها به لحاظ کفایت متافیزیکی ارزیابی شده اند تا روشن شود آیا با آنچه کاربران مفهوم برساختن اجتماعی در ذهن دارند انطباق دارد یا خیر.
🔸 در بخش پایانی مقاله، پس از به دست دادن تعریفی از طبیعی گرایی فلسفی، به بررسی این نکته پرداخته شده است که آیا می توان گزارشی طبیعی شده از برساختن اجتماعی به دست داد یا نه. استدلال شده است که چنانچه موضوع و متعلَق برساختن اجتماعی را بازنمایی ها در نظر بگیریم، تعارضی با طبیعی گرایی نخواهد داشت. اما...
📝 متن مقاله : B2n.ir/p74557
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم_اجتماعی
#مقاله
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ بریده کتاب
💠 هدف علم عادی تبیین طبیعت براساس مفاهیم و مفروضات بنیادین پارادایم است. در پژوهشهای عادی درباره این مفروضات تردید نمیشود. ناهنجاریها یا نادیده گرفته میشوند یا به كمك تبصرههایی تعدیل و سازگار میشوند. ناهنجاری یك وضعیت یا رویدادی است كه به حسب پارادایم پذیرفتهشدهای كه آن ناهنجاری را مشخص كرده است، قابل تبیین نیست و به صورت یك معما در میآید. البته یك ناهنجاری به تنهایی برای تغییر پارادایم كافی نیست؛ اما هنگامی كه علم عادی به شمار متعددی از ناهنجاریها برمیخورد كه در برابر راهحلها مقاوم هستند، نوعی بحران پیش میآید و جامعه علمی ناگزیر میشود در مفروضات اساسی خود بازنگری كند و در پی جانشینهایی دیگر برآید. پس از مدتی ممكن است پارادایم تازهای ظهور كند و پیشفرضهای مسلط را به چالش بگیرد. دگرگونی عمیق پارادایم چنان پردامنه است كه به انقلاب علمی میانجامد.
📚 برگرفته از کتاب «ساختار انقلابهای علمی» اثر توماس ساموئل کوهن؛ فیزیکدان و فیلسوف علم آمریکایی
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم
#تاریخ_علم
#بریده_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
📘 کتاب «انسان به منزله ابژه دانش»
💠 کتاب «انسان به منزله ابژه دانش؛ نقش مشاهده در تکوین علوم انسانی نزد میشل فوکو» نوشته دکتر غلامحسین مقدم حیدری، توسط انتشارات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی منتشر شده است.
🔸 موضوع این کتاب بررسی «مشاهده» و نقش آن در تولید دانشهایی است که موضوع آنها انسان هستند. در این باره میشل فوکو دارای آرای برجسته ای است. او بدون انکار تأثیر عوامل روانشناختی، جامعه شناختی و معرفت شناختی بر شکلگیری این نوع مشاهده، بر تأثیر عوامل سیاسی بر عمل مشاهده تاکید میکند.
🔹 البته اگر منظور او فقط این بود که عوامل سیاسی نیز همچون عوامل جامعه شناختی و روانشناختی بر مشاهده اثر میگذارند میتوانستیم ردپای چنین تأثیری را در برخی اشارههای توماس کوهن در کتاب «ساختار انقلابهای علمی» نیز بیابیم و با تعمیم و گسترش آن، به نقش عوامل سیاسی در کنار عوامل دیگر بپردازیم.
🔸 اما باید به این نکته توجه کرد که آنچه فوکو بر آن تاکید میکند این است که چنین مشاهدهای اساساً عملی سیاسی نیز است.و از این رو انسان به مثابه سوژه مدرن و فاعل شناسای خود درگیر در مناسبات قدرت میباشد.
📝 معرفی کتاب: B2n.ir/t17253
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم_اجتماعی
#معرفی_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ المپیاد استانی فلسفه اسلامی
💠 کانون منطق و فلسفه موسسه آموزش عالی امام خمینی(ره) استان فارس، اولین المپیاد استانی فلسفه اسلامی با محوریت کتاب بدایة الحکمة برگزار می نمایید.
🔸 زمان برگزاری این المپیاد ۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ میباشد و شرکت عموم طلاب و دانشجویان خواهر و برادر آزاد است.
🔹مهلت ثبت نام در این رویداد علمی تا ۳۰ فروردین ماه ۱۴۰۳ میباشد و به برگزیدگان جوایزی اهدا خواهد شد. علاقهمندان میتوانند جهت ثبت نام به لینک زیر مراجعه فرمایند:
🌐 https://ieks.ir/philosophy-olympiad
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_اسلامی
#رویداد_علمی
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ تفاوت فلسفه با دیگر علوم
💠 تفاوتی که فلسفه با سایر علوم دارد، در این نهفته هست که بزرگان تعبیر میکنند که فلسفه علم کلی است.
🔸 سایر علوم به بخشی از علم واقع میپردازند، اما فلسفه نگرش کلی به شما میدهد. فلسفه جهان بینی میدهد، نه جهان شناسی!
🎙 حجت الاسلام و المسلمین دکتر مهدی عبداللهی
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه
#بریده_گفتار
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ مقاله «جستاری در ساختار روش شناسی حکمت اسلامی با تأکید بر ساحت هستی شناختی»
💠 این مقاله به قلم حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه و دکتر حسام الدین مؤمنی شهرکی نگاشته شده و در شماره 22 دوفصلنامۀ پژوهشهای هستی شناختی به چاپ رسیده و چکیده آن به شرح زیر است :
🔸 روش شناسی حکمت اسلامی از جمله مباحث بسیار مهم و تأثیرگذار در فهم و پیشرفت فلسفه اسلامی است. شناخت دقیق روش شناسی حکمت اسلامی، به اصیل بودن و متمایز نشان دادن حکمت اسلامی از دیگر مکاتب فلسفی یاری می رساند؛ این در حالی است که متأسفانه روش شناسی مکاتب موجود در جریان حکمت اسلامی کمتر مورد توجه، خوانش و پژوهش قرار گرفته شده است.
🔹 این مقاله با استفاده از منابع کتابخانهای و بهره گیری از رویکردهای تاریخی و منطقی-معرفت شناختی و روش های توصیفی، تعلیلی، تحلیلی و استدلالی؛ درپی پاسخگویی به این مسئله است که ساختار روش شناسی حکمت اسلامی - با تأکید بر ساحت هستی شناختی - چگونه است و از چه اجزائی تشکیل یافته است؟
🔸 روش شناسی دانشی فرایندی است که از مراحل مبانی فلسفی، پارادایم ها، استراتژی ها، تکنیک ها، روش ها، رویکردها و رهیافت های موجود در فلسفه ساخته شده است. پارادایم های حکمت اسلامی عبارتند از مشاء، اشراق، مشائی-اشراقی، یمانی، صدرایی و نوصدرایی و استراتژی های پژوهش فلسفی نیز بر دو بخش بسیط و ترکیبی هستند.
📝 متن مقاله : B2n.ir/t28248
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#روش_شناسی_علم
#هستی_شناسی
#فلسفه_اسلامی
#مقاله
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ علم از نگاه دکتر نیایش افشردی؛ استاد دانشگاه واترلو کانادا
💠 شما چیزی که راجع به علم و دانش باید بدانید این است که علم و دانش هیچ چیز راجع به واقعیتها (حقیقت) به شما نمیدهد. علم و دانش چیزی که به شما میدهد، بهترین حدسِ (روایتِ) دانشمندان است، راجع به اتفاقات افتاده.
🔸 و این بهترین حدسها بعضی وقتها [با] خطای خیلی خوبی هستند ولی وقتی شما این حدسها را هل بدهید به عقبتر و زمانهای دور و فواصل دورتر، این بهترین حدسها لزوما حدسهای خیلی خوبی نیستند!
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم
#فلسفه_فیزیک
#بریده_گفتار
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ مایکل بیهی و اسرار سلول
💠 قسمت اول: کسی باید بداند!
🔸 مایکل جی بیهی ( Michael J. Behe) متولد۱۹۵۲ میلادی، بیوشیمیدان آمریکایی و استاد تمام دانشگاه لیهای در پنسیلوانیا و یکی از اعضای ارشد مرکز علوم و فرهنگ مؤسسه دیسکاوری است. وی از منتقدین سرسخت نظریه تکامل داروین و از مدافعان تئوری «طراحی هوشمند» است و تالیفاتی نیز در این باره داشته است .
🔹 از جمله مهم ترین آثار او، کتاب“جعبه سیاه داروین“ است که تا کنون به فارسی ترجمه نشده. او در این کتاب مفهومی را تحت عنوان پیچیدگی کاهش ناپذیر یا irreducible complexity معرفی کرده و ادعا میکند که این مفهوم در کنار یافتههای نوین در عرصه بیوشیمی تئوری داروین را برای تکامل مورد چالش جدی قرار داده است.
🔸 پروفسور مایکل بیهی علاوه بر نوشتن کتاب، سعی کرده نظرات علمی خود دربارۀ منشاء حیات و پیدایش موجودات زنده، پیچیدگیهای سلول، ایرادات نظریه داروین و وجود یک طراحی هوشمند را در قالب مجموعههایی ویدئویی به زبان ساده بیان کند، که مجموعۀ #اسرار_سلول یکی از آنها هست.
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_زیست_شناسی
#گفتار_علمی
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ مقاله « علم دینی از منظر واقع گرایی انتقادی »
💠 این مقاله به قلم دکتر سید محمدتقی موحد ابطحی نگاشته شده و در شماره 16 از نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی به چاپ رسیده و چکیده آن به شرح زیر است :
🔸 در دهه های گذشته در بحث از امکان یا امتناع علم دینی، از دیدگاه های مختلف فلسفه علمی (اثبات گرایی، ابطال گرایی پوپری، برنامه پژوهش علمی لاکاتوشی، پارادایم علم کوهنی وغیره) بهره گرفته شده است، اما تاکنون درباره قابلیت های واقع گرایی انتقادی در حمایت از ایده علم دینی کار چندانی انجام نشده است و پژوهش های انجام شده نیز به ابعاد مختلف ایده علم دینی نپرداخته اند.
🔹 در این مقاله پس از معرفی مختصر واقع گرایی انتقادی، به صورت متمایز «معناداری»، «امکان»، «ضرورت»، «مطلوبیت»، «چگونگی تولید» و «آینده» علم دینی از منظر واقع گرایی انتقادی بررسی می شود تا نشان داده شود این دستگاه فلسفی، که فلسفه علوم طبیعی، فلسفه علوم انسانی و فلسفه فراطبیعت را دربرمی گیرد، ظرفیت بالایی برای پشتیبانی از ایده علم دینی دارد.
📝 متن مقاله : B2n.ir/p60991
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#علوم_انسانی_اسلامی
#علم_دینی
#مقاله
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ کارگاه تفکر؛ تحول علم
💠 مرکز نوآوری شروع کارگاهی با عنوان « تفکر؛ تحول علم» درباره تحولات فیزیک از یونان باستان تا امروز به صورت حضوری برگزار میکند.
🔸 محل برگزاری این کارگاه شهر مقدس قم و زمان برگزاری آن روزهای ۲۹ و ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ میباشد.
🔹 علاقهمندان جهت پیش ثبت نام میتوانند به لینک زیر مراجعه فرمایند :
🌐 https://digiform.ir/innostartir
🔸کسب اطلاعات بیشتر از طریق:
🆔 @Colleagueofmotehajjerin
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم
#فلسفه_فیزیک
#کارگاه_علمی
💻 آدرس تارنمای ما:
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
26.52M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ مایکل بیهی و اسرار سلول
💠 قسمت دوم: پیچیدگی حیات
🔸 مایکل جی بیهی ( Michael J. Behe) متولد۱۹۵۲ میلادی، بیوشیمیدان آمریکایی و استاد تمام دانشگاه لیهای در پنسیلوانیا و یکی از اعضای ارشد مرکز علوم و فرهنگ مؤسسه دیسکاوری است. وی از منتقدین سرسخت نظریه تکامل داروین و از مدافعان تئوری «طراحی هوشمند» است و تالیفاتی نیز در این باره داشته است .
🔹 از جمله مهم ترین آثار او، کتاب“جعبه سیاه داروین“ است که تا کنون به فارسی ترجمه نشده. او در این کتاب مفهومی را تحت عنوان پیچیدگی کاهش ناپذیر یا irreducible complexity معرفی کرده و ادعا میکند که این مفهوم در کنار یافتههای نوین در عرصه بیوشیمی تئوری داروین را برای تکامل مورد چالش جدی قرار داده است.
🔸 پروفسور مایکل بیهی علاوه بر نوشتن کتاب، سعی کرده نظرات علمی خود دربارۀ منشاء حیات و پیدایش موجودات زنده، پیچیدگیهای سلول، ایرادات نظریه داروین و وجود یک طراحی هوشمند را در قالب مجموعههایی ویدئویی به زبان ساده بیان کند، که مجموعۀ #اسرار_سلول یکی از آنها هست.
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_زیست_شناسی
#گفتار_علمی
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ دوره «بایدها و نبایدهای تحصیل در علوم عقلی اسلامی»
💠 موسسه پژوهشی امام علی(ع) با همکاری چندین نهاد عالی آموزشی و پژوهشی و با دعوت از اساتید تراز اول حکمت و معرفت اسلامی دوره «بایدها و نبایدهای تحصیل در علوم عقلی اسلامی» را برگزار میکند.
🔸 مزایای شرکت در دوره:
1. برگزاری آنلاین و رایگان؛
2. صدور گواهی پایان دوره؛
3. راهیابی به دوره های پیشرفتۀ بعدی؛
4. استفاده از مزایای آموزشی و پژوهشی فارغ التحصیلان مؤسسه امام علی(ع).
🔹 مهلت ثبت نام در این دوره تا 19 اردیبهشت ماه میباشد و علاقهمندان میتوانند جهت ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی زیر مراجعه فرمایند:
🆔 @Imam_110
📱 ۰۹۹۱۹۵۳۸۹۴۹
🔸همچنین شروع دوره از 20 اردیبهشت ماه سال جاری و کلاسها به صورت یک جلسه در هفته خواهد بود.
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#علوم_انسانی_اسلامی
#رویداد_علمی
✅ آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
💠 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎙 تاثیر مدیریت دانش بر جامعه
💠 مباحث مربوط به مدیریت دانش وقتی حساستر میشود که ما بدانیم شیوهی مدیریت دانش میتواند بر مسیر حرکت علوم، مخصوصا علوم انسانی اجتماعی موثر باشد. و علوم [بر اثر نوع مدیریت دانش] میتوانند در مسیر هدایت و صراط مستقیم رشد کنند و یا در مسیر گمراهی و ضلالت پیش بروند.
🔸 اگر علوم انسانی اجتماعی به شکل خاص و سایر علوم به شکل عام، که زیر بنای ساخت جامعه و سبک زندگی هستند در راه حق و حقیقت باشند و در مسیر هدایت حرکت و رشد کنند، جامعهای که بر اساس این علوم ساخته میشود و سبک زندگی فردی و اجتماعی که برآمده از آنهاست، طبیعتا در مسیر حق و هدایت خواهد بود و بلعکس.
📼 برگرفته از بیانات آیت الله محمد حسین ملک زاده
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مدیریت_دانش
#برش_گفتاری
💻 آدرس تارنمای ما:
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
📘 کتاب «فیزیک خداباوری»
💠 این کتاب اثر جفری کوپرسکی؛ استاد فلسفۀ دانشگاه ایالتی دره ساگیناو آمریکا و ترجمۀ امیرمسعود جهان بین است که توسط نشر پارسیک به چاپ رسیده است.
🔸 متکلمان و فیلسوفان دین بیش از پیش به علم و به ویژه در حوزه فیزیک علاقه مند شده اند. از تنظیم دقیق ثابتهای جهانی گرفته تا مکانیک کوانتومی، نسبیت، و کیهانشناسی، فیزیک موضوعی است که به طور شگفتآوری در ارتباطش با حوزه دین گسترده است.
🔹 با این حال، پر کردن شکاف بین این زمینه ها مشکل ساز است. کسانی که در دین و علوم انسانی هستند معمولا فقط در سطح عمومی با علوم ریاضی تعامل دارند و فیزیکدانان اغلب متافیزیک و دین را نادیده می گیرند.
🔸 کتاب «فیزیک خداباوری» یک حد وسط مهم و ضروری بین این رشتهها بیان میکند و تحلیلی انتقادی از روشهای درهم تنیده شدن فیزیک در موضوعات دینی ارائه میکند.
🔹 نویسنده در این نوشتار سعی کرده با شفافسازی استدلالهای اغلب پیچیده، طیف گستردهای از موضوعات را پوشش میدهد که شامل کنش الهی، اراده آزاد، برهان تنظیم دقیق، طبیعتگرایی، قوانین طبیعت، رابطه بین علم و دین، و بحث بر سر طراحی هوشمند میشود.
📝 معرفی کتاب: B2n.ir/u42599
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم
#فلسفه_فیزیک
#معرفی_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ فراخوان مقالات همایش ملی منطق فهم دین (مدل ها و نظریه)
💠 این همایش به همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و چند نهاد علمی و پژوهشی دیگر برگزار میشود و محورهای آن به شرح زیر است:
🔸 محورهای کلی و کلان:
➖ نظریه ابتناء و مدل اجرایی آن
➖ مدل الگوریتمی (الگوریتم اجتهاد)
🔹 محورهای خرد و جزئی:
➖ تبیین نظریه / مدل
➖ فلسفه و مبانی نظریه / مدل
➖ خاستگاه نظریه / مدل (تبارشناسی و ریشهکاوی نظریه)
➖ آسیبشناسی نظریه / مدل
➖ مصدر و مستندات نظریه / مدل
➖ کلیات و ساختار نظریه / مدل
➖ قواعد اساسی نظریه / مدل
➖ فرایند فهم بر پایه نظریه / مدل
➖ قلمرو کاربرد نظریه / مدل (عقائد، احکام، اخلاق، علم دینی و...)
➖ کارکردها و دستآوردهای نظریه / مدل
➖ بررسی تطبیقی نظریه مورد بحث با دیگر نظریه / مدل در باب فهم دین
➖ مدلهای کاربردی نظریه / مدل
🔸 مهلت ارسال اصل مقالات: پایان تیرماه ۱۴۰۳
🔹 برگزاری همایش: زمستان سال ۱۴۰۳
📧 ارسال مقالات به ایمیل: mfd@iict.ac.ir
📞 کسب اطلاعات بیشتر: تماس با شماره ۰۹۳۰۸۶۹۹۳۷۵ (ساعت ۱۵ تا ۱۸)
یا ارتباط از طریق پیامرسان ایتا
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#علوم_انسانی_اسلامی
#رویداد_علمی
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ مقاله «مواجهه فیلسوفان اسلامی با معرفتشناسی غربی»
💠 مقالهی «مواجهه فیلسوفان اسلامی با معرفتشناسی غربی» به قلم دکتر مهدی عبدالهی نگاشته شده و در شماره پنجم فصلنامه تاریخ فلسفه در اسلام به چاپ رسیده است.
🔸 مقاله پیش رو را میتوان پژوهشی نو در موضوع خود به شمار آورد چرا که تا کنون چنین تحقیقی در خصوص تحولات دانش معرفت شناسی در فلسفه اسلامی صورت نگرفته است. البته برخی محورهای بحث همچون پیشینهی معرفت شناسی در فلسفه غرب و فلسفه اسلامی در برخی آثار به اجمال آمده است اما تفصیل این مسئله و سایر محورهای اصلی نوشتار فاقد پیشینه به نظر میآیند.
🔹 نوشتار حاضر قصد آن دارد که با روش تحلیل عقلی هویت معرفتی این دانش، ضرورت و نسبت آن با دیگر دانشهای بشری را تبیین کرده، سپس ماجرای این علم را در میان علوم اسلامی به تصویر بکشد.
📝متن کامل: https://b2n.ir/p92957
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#معرفت_شناسی_فلسفی
#مقاله
💻 آدرس تارنمای ما:
🌐 https://philoscience.ir
📱ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience