🔴 از سبک زندگي تا سبک گنگنمي
⭕️ گزارشي درباره رابطه پوشش و سبک زندگي 1⃣
🔸 مطهره آخوندي
«گنگنم استايل»، آهنگي است که ساي، خواننده کره اي آن را خواند و توانست بالاترين رکورد ديده شدن در يوتيوب را با يک ميليارد و صد ميليون بازديد، از آن خود کند. اين ويديو کليپ، طنزي نسبت به سبک زندگي محلة اعيان نشين «گنگنم» در کره است. شهرت گنگنم استايل به جايي رسيد که بان کي مون، دبير سازمان ملل متحد که مشهورترين کره اي جهان محسوب مي شود، با ساي ملاقاتي کرد.
سبک زندگي چيست که نقد طنزگونه آن در يک کليپ، مورد توجه همگان قرار گرفت؟ زيمل، جامعه شناس، سبک زندگي را اين گونه بيان کرده است: «سبک زندگي، تجسم تلاش انسان براي يافتن ارزش هاي بنيادي يا به تعبيري فرديت برتر خود در فرهنگ عيني اش و شناساندن آن به ديگران است و به عبارت ديگر، انسان براي معناي مورد نظر خود(فرديت برتر)، نوعي صورت رفتاري را بر مي گزيند».
به زبان ديگر، «شيوة زندگي يا سبک زيستن که منعکس کنندة گرايش ها و ارزش هاي يک فرد يا گروه است، عادات، نگرش ها، سليقهها، معيارهاي اخلاقي، سطح اقتصادي و... است که با هم، طرز زندگي فرد يا گروهي را مي سازد».
با اين تعاريف، مشخص مي شود که سبک زندگي با بسياري از مؤلفه هاي رفتاري و فکري انسان، مربوط است و حتي انتخاب هاي افراد در نوع پوشش، نوع سرگرمي، رسانة مورد استفاده، وسايل زندگي و ... سبک زندگي افراد را مشخص مي کند و نمود عيني سبک زندگي است.
🔹 آفتابه لگن هفت دست، شام و نهار هيچي!
محمدحسين که دانشجوي IT است و با فناوري هاي نوين، بيشتر آشناست، معتقد است که: «زندگي و سبک زندگي نسل جديد ما، وارداتي شده است؛ براي مثال، لباس و پوشاک و يا گوشي تلفن همراه، همگي واراداتياند. با اين حال، افرادي هستند که حتي توانايي اقتصادي ندارند؛ امّا گوشي تلفن همراهشان يک ميليون است».
باران، معتقد است: «درست است که بسياري از اقلام مصرفي ما داراي هويت ايراني و ملي نيستند، امّا همين که آنها را داريم و مصرف مي کنيم، نوعي حس رضايت و خوشايندي به ما مي دهد».
محمد که چندين سفر به کشورهاي ديگر داشته، مي گويد: «در مغازه هاي روسري و شال، مي بينيد که يک برند با در نظر گرفتن مؤلفه هاي ديني همان کشور، دست به توليد زده است و افراد يک روسري مارک بر سرشان است؛ در حالي که هم پوشيده و اسلامي است و هم داراي مؤلفه هاي فرهنگي کشورشان است». محمد؛ از اين که لباس هايي که در بازار ماست، نشان دهندة فرهنگ ما نيستند، گله مند است.
غلامرضا که دانش آموختة صنايع است دربارة تأثير و تأثر جامعه و انتخاب سبک زندگي مي گويد: «به نظر من، طرز فکر و شرايط يک جامعه (فرهنگ غالب) مي تواند تعيين کنندة شيوه هاي انتخاب و يا گرايش ما به آنها باشد؛ براي نمونه، يک انديشه در مورد پوشش، اين است که پوشش به مثابه يک کالاي لوکس است و پوشش هاي اقتضايي، چندان پايداري ندارند. پوشش در واقع، بازتاب يک انديشه است؛ انديشه اي که در وراي درک وجود شخص انسان، عايدش مي شود و بقية موارد هم شايد به نوعي متأثر از همين اصل باشند. شيوه گذران زندگي، معاشرت ها قومي و اجتماعي، رسوم خانوادگي و تمايزات شخصي در گزيدن سبک زندگي، دخيل ميباشند».
«پونه» که تحصيلات تکميلي خود را مي گذراند، دربارة نوع پوشش خود مي گويد: «من دختري چادري هستم و خود انتخاب کردم که چادر سر کنم. تاکنون به دليل چنين پوششي به من گفته اند که بسيجي هستي يا با گشت ارشاد، نسبت داري؟ برخي ها نگاه بسيار افراطي به خانم هاي چادري دارند؛ در صورتي که من براي خود تفريحات و علايق خاصي دارم که عده اي با شنيدن آنها تعجب مي کنند و مي گويند آيا چادري ها هم اين گونه اند»؟
«مهري» که جامعه شناسي خوانده، معتقداست: «زنان با پوشش خود قصد نمايش ظاهري هويت خود را دارند و لباس براي آنها، کارکردي بيش از يک نوع حجاب دارد. نوع پوشش، رابطة مستقيمي با سبک زندگي دارد. هر قدر سبک زندگي يک فرد، مذهبي باشد، پوشش ظاهري او نيز تحت تأثير سبک زندگي که روي ذهنيت افراد تأثير مي گذارد، پوششي مذهبي تر مي شود؛ براي مثال، دختري با پوشش چادر، احتمال بيشتري دارد که در خانواده اي مذهبي و با سبک زندگي ديني، بزرگ شده باشد».
#ادامه_دارد
#به_کانال_نشریه_دانشجویی_پرسمان_بپیوندید
https://eitaa.com/porsemanmag/666
🔴 از سبک زندگي تا سبک گنگنمي
⭕️ گزارشي درباره رابطه پوشش و سبک زندگي 2⃣
🔸 مطهره آخوندي
🔹پوشش و سبک هاي زندگي
نتايج يک تحقيق دربارة پوشش زنان تهران و سبک زندگي آنان که کاري از نفيسه حميدي و مهدي فرجي در سال 86ش. است، نشان داد که در جوامع امروزي، كاركردهاي ساده و اولية لباس، کمرنگ شده و كاركردهاي پيچيده تري مانند خلق هويت و ايجاد تمايز و سبك زندگي براي آن متصور است. جامعة كنوني ايران در فرآيند پيچيدة جهاني شدن قرار گرفته است و نمي تواند راهي كاملاً جداگانه در پيش گيرد؛ امّا اين جامعه مي خواهد ويژگيهاي بومي، فرهنگي و ديني خود را به فرآيندهايي جهاني، تحميل كند و درصدد نوعي تلفيق ميان اين دو امر است.
با وجود قدرت بي پاياني كه براي فرآيندهايي اين چنيني تصور مي شود، هنوز هم ميتوان شاهد حضور گروه ها و اقشاري بود كه بيشتر به استفاده از كاركردهاي طبيعي لباس، گرايش دارند و چندان در پي تمايزيابي برنمي آيند؛ مثلاً، گونة سنتي كه اكثريت قريب به اتفاق زنان جامعة ما در آن قرار دارند، چندان به انتخاب لباس و پوشش هاي خود به مثابة يک امر اجتماعي، نگاه نمي كند و براي آنان، متغيرهايي مانند استحكام و دوام لباس، اهميت بسيار دارد و اگر در مواردي سليقة شخصي خود را دخالت دهند، آن را در درجة بعدي اهميت قرار مي دهند؛ اما روند حركت اجتماعي، حاكي از جايگزيني تدريجي اين گروه ها با گروه هاي ديگر است.
براي مثال، گرچه شايد در دهه هاي گذشته اغلب زنان جامعة ما از طبقات مختلف اجتماعي از پوشش چادر در حوزة عمومي بهره مي جستند، امّا چادرهاي آنان داراي ساختاري مشابه، يعني تغييرات جزئي در نوع، رنگ و طرح بوده است؛ امّا اين پديده، اكنون جاي خود را به انواع مختلفي از چادرهاي عربي، لبناني، ايراني و ... داده است و تفاوت هاي موجود در طرح ها و رنگ هاي اين نوع پوشش، بسيار زياد شده است. همچنين سبك هاي پوششي كاملاً متمايزي از زنان چادري را مي توان تشخيص داد؛ اما در اين تغيير اجتماعي، حداقل دو نوع سبك زندگي و رفتاري متفاوت ديده مي شود .
اولين سبک زندگي را «سبك زندگي مبتني بر خلق هويت» مي ناميم. در اين دسته، بيشتر کساني هستند كه دربارة لباس و پوشش خود، دست به بازانديشي مي زنند؛ مثلاً زنان فمينيستي كه استفاده از دامن هاي بلند را طرد مي كنند و زنان مذهبي اي که با نوعي نگرش بازانديشانه نسبت به نوع پوشش خود شناخته مي شوند، اغلب تشکيل دهندة گروه هايي از اجتماع هستند كه از كاركردهاي سنتي لباس، فاصله گرفته اند؛ يعني نزد اغلب زنان جامعة ما، نوعي تفكر نسبت به برخي از انواع پوشش ها ديده مي شود. هرچه بر ميزان سرمايه هاي فرهنگي - تحصيلات دانشگاهي، سطح سواد خانواده و مطالعة زنان - افزوده شود، امكان ورود آنان به اين نوع بازانديشي ها، افزايش مي يابد. دستة دوم، سبک زندگي مبتني بر تمايز است. اين سبك زندگي دربردارندة نگرش هاو عقايدي است كه فرد با قبول آنها بيشتر مي كوشد تا با انتخاب لباس، خود را از ديگران متمايز كند معمولاً زناني كه در اين نوع از سبك زندگي قرار مي گيرند، از سرمايه هاي اقتصادي بيشتري بهره مي برند و استفاده از لباس هاي گوناگون مارك دار، خارجي، تك و گران بهايي كه آنها را از ديگر زنان به نحو بارزي جدا مي كند، برايشان ممكن است.
براي نمونه، تيپ اينترنتي در اين زمينه در مقام اول قرار دارد. زنان متعلق به اين گروه، مي كوشند با توسل به اينترنت و ماهواره، به مثابة منابع معرفتي، دست به انتخاب هايي براي پوشش و لباس خود بزنند كه براي ديگر اقشار جامعه، ممكن نيست. بايد يادآورشد كه گونه شناسي هاي انجام شده، تنها تقسيم بندي هايي براي تقريب مفاهيم به ذهن است و مانند همة تيپسازي هاي ديگري كه در علوم اجتماعي استفاده از آنها رايج است، همساني كامل با جهان واقع نخواهدداشت. آن چه در جهان و در زندگي روزمره رخ مي دهد، تركيبي از اين موارد است؛ مثلاً زناني كه حجاب را به مثابة ايدئولوژي پذيرفته اند نيز ممكن است در گروهي قرار گيرند كه نوعي سبك زندگي مبتني بر بازانديشي را انتخاب كردهاند.
#به_کانال_نشریه_دانشجویی_پرسمان_بپیوندید
https://eitaa.com/porsemanmag/666
🔴 مِنها أربعهٌ حُرُم
إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللَّهِ اثْنا عَشَرَ شَهْراً في كِتابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ مِنْها أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ذلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ فَلا تَظْلِمُوا فيهِنَّ أَنْفُسَكُم
در حقيقت، شماره ماهها نزد خدا، از روزى كه آسمانها و زمين را آفريده، در كتاب [علمِ] خدا، دوازده ماه است از اين [دوازده ماه]، چهار ماه، [ماهِ] حرام است. اين است آيين استوار، پس در آنها بر خود ستم مكنيد.
جابر میگوید:
از این آیه، از امام باقر سوال کردم. مولایم آه بلندی کشید و گفت:
«قطعا دانستن ماههای حرام، دین قیّم و آیین استوار نیست؛ چون یهود و نصاری و مجوس وسایر ادیان هم، این ماهها را میشناسند و از اسامی آنان هم مطلعند بلکه ماهها در این آیه ائمهای هستند که برپادارندهی دین خدا هستند...
«سال»، جدم رسول خداست و «ماههای دوازده گانه»ی آن، دوازده امام هستند و آن چهار ماهی که حرام هستند و دین قیّم نیز همانان هستند؛ چهار نفری هستند که یک اسم دارند: علي أمير المؤمنين، و علي بن الحسين (السجاد) و علي بن موسی (الرضا) و علي بن محمد (الهادی)؛ پس اقرار به آنها همان دين قيم است. فلا تظلموا فيهن أنفسكم، یعنی به همه آنان معتقد شوید تا هدایت یابید.
#معرفی_کتاب
🔴 پرسمان رضوی
⭕️ مجموعه 7 جلدی در پاسخ به سؤالات گوناگون درباره امام رضا علیه السلام
🔸نویسنده: محمد باقر پورامینی
معاونت تبلیغات و ارتباطات آستان قدس رضوی پارهای از پرسش های مهم زائران این حریم ملکوتی را در قالب مجموعه «پرسمان رضوی» و با محور قرار دادن ابعاد مختلف زندگی امام رضا علیه السلام پاسخ گفته است که انتشارات به نشرانتشارات آستان قدس رضوی، اقدام به چاپ و انتشار آن را کرده است.
این مجموعه هفت جلدی به قلم حجت الاسلام والمسلمین محمد باقر پورامینی و شامل عناوین «وصف آفتاب»، «بیست سال امامت»، «حیات علمی»، «سلوک سیاسی»، «منزلت زیارت»، «چهره ها و روزها» و «سبک زندگی» است که به بررسی دوران امامت حضرت خوبان، دانش و دانش گستری امام رضا(علیه السلام)، سیره سیاسی امام رضا(علیه السلام)، ویژگی ها و آداب زیارت امام رضا(علیه السلام)، روایت های تاریخی در نگاه امام رضا(علیه السلام) و منشور زندگی در منظر امام رضا(علیه السلام) است.
دفتر «بیست سال امامت» بر آن است تا مجموعهای از پرسش های ارادتمندان ثامن الحجج(علیه اسلام) را درباره دوران امامت ایشان پاسخ گوید و به اقتضای گزیده نویسی، زمینه های شکل گیری و آغاز امامت تا تلاش های امام برای امامت فردای امت را مطرح سازد.
«حیات علمی» توصیفی از روشنای دانش امامی است که به عالم آل محمد(علیه السلام) مشهور است و ضمن پاسخ به پرسش های پیرامون سیمای علمی حضرت، به گستره میراث علمی، مناظره ها، آثار مکتوب و شاگردان مکتب علمی امام اشاره کرده است.
«سلوک سیاسی» بیانگر روش و رفتار امام در مواجهه با جریانی است که منصب الهی خلافت و جانشینی را غصب کرده بود. این دفتر، آینه دار ترسیم سیره سیاسی امام هشتم(علیه السلام) است که در کنار پاسخ به بخشی از پرسش های مشتاقان رضوی در زمینه رفتار سیاسی حضرت و همچنین اشاره به کنش ها و واکنش های گوناگون، می کوشد از این مقطع درخشان، تحلیلی تقدیم کند تا روشنای راه دوستداران سلوک سیاسی اهل بیت(علیه السلام) باشد.
نقش الگوهای رفتاری در ساخت زندگی حیاتبخش نیز بسیار مهم است؛ از این رو، تکیه بر شخصیت علی بن موسی الرضا(علیه السلام) در پیاده کردن زندگی معیار و درست، لازم و بایسته است و این هدفی است که کتاب«سبک زندگی» با الهام از سیره و سخن امام در پیش گرفته است.
دفتر «منزلت زیارت» علاوه بر توجه به حکمت، فضیلت و عرفان زیارت، از پیشینه، زمان، آداب، متون و آثار زیارت سخن می راند. دفتر «چهره ها و روزها» نیز تلاش می کند تا پرسش ها و ابهام های تاریخی خوانندگان را از نگاه هشتمین امام همام جواب دهد و ضمن اشاره به تاریخ انبیا و پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت(علیه السلام)، از برخی روزها و اماکن و چهره های تاریخی، نکاتی تقدیم مشتاقان کند.
علاقه مندان برای تهیه مجموعه هفت جلدی «پرسمان رضوی» می توانند با مراجعه به فروشگاه الکترونیکی به نشر (انتشارات آستان قدس رضوی) به نشانی www.behnashr.com و همچنین فروشگاه های عرضه محصولات فرهنگی، آن را خریداری کنند.
🔴 آمريکا چگونه آمريکا شد؟
⭕️ داستان کلاهبرداري تاريخي که آمريکا را قدرت هژمون کرد 1⃣
🔸محمدحسن صادق پور
ايالات متحده آمريکا هر چند در ميان کشورهاي استعمارگر، کمترين سابقه را دارد و از تمدني کهن برخوردار نيست، اما در يک سده اخير، توانسته است با يک سلسله استراتژي هاي اقتصادي، خود را به بزرگ ترين اقتصاد جهان تبديل نمايد. در اين مطلب، به بررسي وقايعي که آمريکا را به کدخداي نظام سرمايه داري تبديل کرده، مي پردازيم؛ وقايعي که بسياري از اقتصاددانان، از آنها به عنوان «کلاه برداري بزرگ تاريخي» ياد ميکنند.
🔺پيش از ۱۹۳۰م.
نظام پولي جهان، طلامحور بود و هر کشور، نرخ ثابتي معادل طلا براي پول رايج خود تعريف کرده بود و «دلار» آمريکا که از سال ۱۷۸۵م. ايجاد شده بود، تنها در مناسبات داخلي اين کشور کاربرد داشت و قابل استفاده بود.
🔺۱۹۳۰-۱۹۳۹م.
٭ در اين دوره، سفته بازي ميان پول هاي رايج دنيا، رواج زيادي يافت و سفته بازان، ارزهاي کشورهايي را که تحت عوامل مختلف، از جمله جنگ و ناآرامي، ارزش پولشان کاهش مييافت، ميخريدند و به ارزهاي با ارزش بالاتر تبديل مي کردند و از اين راه، سودهاي کلاني به جيب ميزدند.
٭ در اين دوره، رکود اقتصادي بزرگ و بي سابقه اي در اروپا و آمريکا به وقوع پيوست که از آن به عنوان بزرگ ترين بحران تاريخ اقتصاد ياد ميشود. به دنبال اين بحران، بسياري از صنايع آمريکا ورشکسته شدند و اين کشور، شاهد رشد آمار خيره کننده بي کاري شد.
🔺۱۹۳۹م.
٭ آغاز جنگ جهاني دوم؛ آمريکا که در جنگ اول جهاني دخالت نکرده بود و عملاً خود را از هرگونه آسيبي مصون داشته بود، در سال هاي آغازين جنگ دوم بين الملل نيز خود را به عنوان کشوري بي طرف معرفي کرد و به طور مستقيم وارد درگيري نشد؛ اما سالهاي بعد در جبهة متفقين - که انگلستان، فرانسه و روسيه در آن حضور داشتند - شرکت کرد.
٭ به دليل موقعيت جغرافيايي آمريکا و فاصله آن از مرکزيت نبردهاي ويران گر متفقين، بسياري از سرمايه داران کشورهاي جهان و کشورهاي اروپايي، به ويژه انگلستان، سرماية طلاي خود را در اين برهة زماني به آمريکا منتقل کردند تا از آسيب و غارت، مصون بماند. اين مسئله، آمريکا را به پرذخيره ترين کشور داراي طلاي قابل مصرف در
برهة کوتاهي از زمان تبديل کرد.
🔺۱۹۴۴م.
٭ بحران شديد اقتصادي جهان در دهه اخير و نيز پيامدهاي جنگ جهاني دوم براي قدرت هاي جهاني، آنها را مجاب کرد که در کنفرانس «برتن وودز» در آمريکا گرد هم آيند و براي اقتصاد جهان، تصميم گيري کنند.
٭ در همين کنفرانس، کينز - اقتصاددان مشهور وقت - پيشنهاد کرد که واحدي براي پول جهاني به نام «بانکور» به ثبت برسد که مربوط به کشور خاصي نباشد و وظيفة مبادلات مالي ميان کشورها را انجام دهد.
٭ دولت آمريکا که به واسطة حضور ابرسرمايه داران و ذخاير هنگفت طلا، عملاً در طي اين چند سال، نبض اقتصاد دنيا را در دست گرفته بود، با اين پيشنهاد مخالفت کرد و در مقابل، پيشنهاد کرد که دلار به عنوان مبناي مبادلات در اقتصاد جهان شناخته شود و در عوض، آمريکا نيز متعهد شود در ازاي هر ۳۵ دلار، يک انس طلا به کشورهاي مطالبه کننده بدهد.
٭ کشورهاي ديگر نيز که به کمک آمريکا براي بازسازي سرزمين خود پس از جنگ جهاني نيازمند بودند، اين موضوع را پذيرفتند و دلار به عنوان مبناي پول بين الملل شناخته شد.
🔺۱۹۴۵م.
٭ پايان جنگ جهاني دوم؛ آمريکا و هم پيمانانش در جنگ پيروز شدند و تسلط خود را در جهان تثبيت نمودند.
٭ آمريکا در خلال جنگ جهاني، توانسته بود با ايجاد رعب و وحشت فراوان حاصل از فرود آوردن چند بمب هسته اي بر سر مردم ژاپن - که طي چند ثانيه، منجر به کشته شدن ۲۰۰ هزار نفر شد - استيلاي خود را در جهان آغاز کند.
#ادامه_دارد
#به_کانال_نشریه_دانشجویی_پرسمان_بپیوندید
https://eitaa.com/porsemanmag/666
🔴 آمريکا چگونه آمريکا شد؟
⭕️ داستان کلاهبرداري تاريخي که آمريکا را قدرت هژمون کرد 2⃣
🔸محمدحسن صادق پور
🔺۱۹۴۵-۱۹۷۱م.
٭ ظرف بيست و پنج سال پس از جنگ جهاني دوم، حدود چهار پنجم کل طلاي دنيا (حدود ۲۳ هزار تن طلا) به دلار آمريکا تبديل شده بود و به دليل سهولت مبادله با دلار و افزايش تقاضاي کشورها براي مبادلة طلا با آن، اين ذخيرة هنگفت در بانک مرکزي آمريکا انباشت شد.
٭ در اين برهة زماني، دلار به پول رايج مبادلاتي ميان کشورها و حتي فراتر از آن، به پول رايج داخلي حدود ۱۵ کشور جهان تبديل شد.
٭ آمريکا به پشتوانة اين حجم اعتبارات و طلاي ذخيره شده، سهام بزرگ ترين کارخانه ها و صنايع و معادن بزرگ و زمين های وسيعي را در کشورهاي آسيايي، آفريقايي، آمريکاي جنوبي و اروپا خريداري کرد و در پاسخ به نيازهاي مصرفي خود، مواد اولية ديگر کشورها را در ازاي کاغذهاي دلاري که چاپ ميکرد، وارد مي کرد.
٭ آمريکا در اين مدت، دست به جنگ افروزي در برخي از کشورهاي جهان می زد و هزينه اين توسعه طلبي را نيز با دلارهاي چاپي خود تامين ميکرد.
٭ بسياري از کشورهاي اروپايي نيز احساس کرده بودند که دلارهايي که آمريکا چاپ و در جهان توزيع مي کند، از معادل طلاي تعهد شده در قبال آن، فراتر رفته است.
🔺۱۹۷۱م.
٭ حالا همه مي دانستند که دلارهاي آمريکا، دارای پشتوانة طلايي نيست و اين احساس بدبيني باعث شد بسياري از سرمايه داران جهان، طلاي خود را از آمريکا خارج کنند.
٭ در واکنش به همين مسئله، نيکسون، رئيس جمهور وقت آمريکا، پيمان برتن وودز را به صورت يک جانبه لغو کرد و به صراحت اعلام کرد که ايالات متحده از اين پس، تعهدي به پرداخت طلا در مقابل دلار آمريکا ندارد.
🔺۱۹۷۱-۱۹۷۵م.
٭ به دنبال اين سياستها، قيمت طلا ناگهان از ۳۵ دلار به ۲ هزار دلار رسيد و به عبارتي، ارزش دلار، ناگهان به يک شصتم تقليل پيدا کرد.
٭ بسياري از کشورهاي اروپايي، سپردة طلاي خود را از آمريکا خارج کردند و به همين دليل، توازن ميان دلار و طلا، به طور کامل از بين رفت.
🔺۱۹۷۵م.
٭ به پيشنهاد هنري کسينجر، معاون وقت رئيس جمهور آمريکا، طرحي به نام «ايگنوتوس» پي گيري شد که طبق آن، نفت و ساير ذخاير طبيعي کرة زمين، به عنوان پشتوانة دلار، جايگزين طلا شوند و آمريکا با همين سياست، طي مذاکره با عربستان سعودي و ايران - که در آن زمان بزرگ ترين صادرکنندة نفت بودند - اين دو کشور را مجاب کند که مبادلات خود را صرفاً با دلار انجام دهند. پس از اين سياست و با شکلگيري نهاد بين المللي اوپک، به عنوان مرجع تصميم گيري نفتي جهان، آمريکا دوباره توانست دلار خود را به واسطة مبادلات انرژي در جهان، ارزشمند کند. اقتصاددانان جهان، از اين سياست، به عنوان «کلاه برداري نفتي - دلاري آمريکا» ياد ميکنند.
🔺۱۹۷۵-۲۰۰۵م.
٭ در اين سالها با توجه به نقش آفريني دلار در مبادلات انرژي جهاني ، اين ارز همچنان سهم اصلي را در تبادل ميان کشورها ايفا مي کرد و آمريکا نيز به خلق بيرويه دلار و چاپ بي حد آن ادامه ميداد و در نتيجه، مجموع دلار در گردش جهان، ظرف اين سال ها دو برابر مي شد و به دليل مصرف دلار توسط آمريکا براي مبادله با کشورهاي ديگر، آمريکا به بسياري از اين کشورها بدهکار شد.
٭ در اين برهه، به دليل فروپاشي شوروي - که پس از جنگ جهاني دوم و در فضاي جنگ سرد، يکي از محورهاي دوقطبي تشکيل شده در جهان بود - آمريکا خود را به عنوان تنها ابرقدرت جهان و کدخدايي بي رقيب، معرفي مي کرد.
🔺۲۰۰۵-۲۰۱۹م.
٭ طي اين سالها، بدهکاري دلاري آمريکا، به ميزان باورنکردني ۲۱ تريليون دلار رسيد و آمريکا در اجراي تعهدات بين المللي خود، حتي اقدام به ارائه و چاپ دلار نيز نمي کرد و در عوض، برگ هاي اوراق قرضة دولتي خود (ترژوري باوند) را به طلبکاران مي داد و به همين علت، آمريکا در ازاي تعهدات خود نسبت به ديگر کشورها، مقروض تر مي شد و اين مبالغ را به کسري تجاري خود افزود. اين بدهي، بيش از ۱۰۰ درصد توليد ناخالص ملي سالانة آمريکا را تشکيل مي داد. با اين وجود، تبليغات گستردة رسانه هاي آمريکا و نمايش اين کشور به عنوان تنها مرکز رسيدن به آرزوهاي بزرگ و فرصت هاي برتر، همچنان بسياري از سرمايه داران را مجاب به حضور در آمريکا و انباشت سرماية خود در اين کشور ميکرد.
٭ همچنين عوامل آمريکا در کشورهاي ديگر و روشنفکران غرب زدة ساير ملت ها، با پوشاندن حقيقت ماجرا، اجازة کاهش نقش دلار در تصميم گيري هاي ملي را نميدادند.
٭ در نتيجة اين داستان، می توان قدرت آمريکا را در اين بازه ۹۰ ساله، ترکيبي از عوامل زير دانست: موقعت ژئوپوليتيکي دور از حوادث جنگ جهاني، کلاه برداري اقتصادي تاريخي، جنگ افروزي و ترساندن، فريب کشورهاي نفتي و قدرت نمايي رسانهها در ابرقدرت سازي از آمريکا.
#به_کانال_نشریه_دانشجویی_پرسمان_بپیوندید
https://eitaa.com/porsemanmag/666
🔴 جام زهري كه نوشيده شد
⭕️ 27 تیر، سالروز پذیرش رسمی قطعنامه 598 از سوی ایران
قبول اين مسئله براي من، از زهر كشنده تر است؛ ولي راضي به رضاي خدايم و به رضايت او، اين جرعه را نوشيدم. اين، جمله اي بود كه امام خميني(ره) دربارة پذيرش قطعنامه 598 درخصوص جنگ تحميلي برضد ايران از سوي عراق بيان كرد.
همزمان با يورش رژيم بعث عراق به ايران در سال 1359ش. جوانان زيادي براي دفاع از مرز و بوم و ناموس كشور، راهي جبهه شدند؛ جبهه اي كه ناجوانمردانه و با حمايت غرب از صدام، به مدت هشت سال كوچك و بزرگ، پير و جوان و زن و مرد ايراني را به خاك و خون غلتاند؛ اما هيچ چيز مانع از آن نشد كه جبهه ها خالي از نيرو شود؛ زيرا همان طور كه رهبر فقيد و بزرگ انقلاب اسلامي فرمود: جنگ ما، جنگ عقيده است و جغرافيا و مرز نمي شناسد و امروز جنگ حق و باطل، جنگ فقر و غنا، جنگ استضعاف و استكبار و جنگ پابرهنه ها و مرفهين بي درد، شروع شده است و من دست و بازوي همة عزيزاني كه در سراسر جهان كوله بار مبارزه را بر دوش گرفته اند و عزم جهاد در راه خدا و اعتلاي عزت مسلمين را نموده اند، مي بوسم و سلام و درودهاي خالصانه خود را به همة غنچه هاي آزادي و كمال نثار مي كنم.
از اين رو، عطش شهادت، فوج فوج تشنگان اين راه را به سوي پيكار با طاغوتي ديگر كشاند و با وجود اين شرايط، به جايي رسيد كه امام ناگزير به قبول قطعنامه شد؛ قطعنامه اي كه آن را به جام زهري تشبيه كرد كه چاره اي جز نوشيدنش وجود نداشته است.
وي دربارة علت قبول قطعنامه گفت:
«اما در مورد قبول قطعنامه كه حقيقتاً مسئلة بسيار تلخ و ناگواري براي همه و خصوصاً براي من بود، اين است كه من تا چند روز قبل، معتقد به همان شيوه دفاع و مواضع اعلام شده در جنگ بودم و مصلحت نظام و كشور و انقلاب را در اجراي آن مي ديدم؛ ولي به واسطة حوادث و عواملي كه از ذكر آن فعلًا خودداري مي كنم و به اميد خداوند در آينده روشن خواهد شد و با توجه به نظر تمامي كارشناسان سياسي و نظامي سطح بالاي كشور كه من به تعهد و دل سوزي و صداقت آنان اعتماد دارم، با قبول قطعنامه و آتش بس، موافقت نمودم و در مقطع كنوني، آن را به مصلحت انقلاب و نظام مي دانم. خدا مي داند كه اگر نبود انگيزه اي كه همة ما و عزت و اعتبار ما بايد در مسير مصلحت اسلام و مسلمين قرباني شود، هرگز راضي به اين عمل نمي بودم و مرگ و شهادت برايم گواراتر بود؛ اما چاره چيست كه همه بايد به رضايت حق تعالي گردن نهيم و مسلّم ملت قهرمان و دلاور ايران نيز چنين بوده و خواهد بود».
با اين وجود، امام خود را شرمسار ملت مي دانست. وي فرمود:
«خوشا به حال شما ملت! خوشا به حال شما زنان و مردان! خوشا به حال جانبازان و اسرا و مفقودين و خانواده هاي معظم شهدا و بدا به حال من كه هنوز مانده ام و جام زهرآلود قبول قطعنامه را سر كشيده ام و در برابر عظمت و فداكاري اين ملت بزرگ، احساس شرمساري مي كنم».
امام خميني به بازماندگان و همين طور آيندگان نيز دربارة نحوة پايان جنگ و قبول قطعنامه، چنين توصيه كرد:
«در اين روزها ممكن است بسياري از افراد به خاطر احساسات و عواطف خود، صحبت از چراها و بايدها و نبايدها كنند. هرچند اين مسئله به خودي خود، يك ارزش بسيار زيباست، اما اكنون وقت پرداختن به آن نيست. چه بسا آنهايي كه تا ديروز در برابر اين نظام جبهه گيري كرده بودند و فقط به خاطر سقوط نظام و حكومت جمهوري اسلامي ايران، از صلح و صلح طلبي به ظاهر دم مي زدند، امروز نيز با همان هدف، سخنان فريبندة ديگري را مطرح نمايند و جيره خواران استكبار، همان ها كه تا ديروز زير نقاب دروغين صلح، خنجرشان را از پشت به قلب ملت فرو كرده بودند، امروز طرفدار جنگ شوند و ملي گراهاي بي فرهنگ، براي از بين بردن خون شهداي عزيز و نابودي عزت و افتخار مردم، تبليغات مسموم خويش را آغاز نمايند كه انشاءالله ملت عزيز ما با بصيرت و هوشياري، جواب همة فتنه ها را خواهد داد».
رهبر فقيد ايران در خاتمه نيز نكته اي را متذكر شد و آن اين كه در قبول اين قطعنامه، فقط مسئولان كشور ايران، به اتكاي خود تصميم گرفته اند و كسي و كشوري در اين امر، مداخله نداشته است.
#به_کانال_نشریه_دانشجویی_پرسمان_بپیوندید
https://eitaa.com/porsemanmag/666
🔴 فرصت هاي تابستاني، فرصت سازی يا فرصت سوزی 1⃣
🔸جواد محدثي
🔹توليد فرصت
اين که گفته اند: «فرصت به دست آوردني است، نه به دست آمدني»، سخن درستي است.
اگر «عاقل» باشيم، «فرصت سازي» مي کنيم و اگر «غافل» باشيم، دست به «فرصت سوزي» مي زنيم و زمان را هدر مي دهيم و در فرجام هم، دچار غصه مي شويم.
«تابستان» براي برخي فرصت به شمار مي رود و براي بعضي خسارت؛ بسته به اين که با چه «تدبير» و برنامه اي وارد آن شويم و تعامل ما با آن چگونه باشد و با اين «ظرفيت»، چگونه برخورد کنيم.
چگونه مي توان فرصت را «توليد» کرد؟ با قدرشناسي از نعمت وقت، با سازماندهي اوقات فراغت، با داشتن برنامه براي دقت هاي خرده ريز و حاشيه اي، با تدبير و آينده نگري و پيشگيري از غصه ها و حسرت هايي که پيامد از دست دادن اوقات ارزشمند و سرماية عمر است.
🔹اوقات تابستانه
درست است که يک سال تحصيل، نيازمند به يک مدت مناسب و کافي براي «تعطيل» است تا نيروها و نشاط ها، تجديد شود و دانشجو با انگيزه و نيروي بيشتري وارد سال تحصيلي جديد شود؛ ولي به تناسب همين تعطيلات، مي توان برنامه هاي مناسب داشت و از هدر رفتن اوقات، جلوگيري کرد.
برخي از بزرگان، توصيه مي کنند که تابستان و تعطيلات را نه بيکار باشيد و نه به کار درسي و تحصيل مشغول شويد؛ بلکه راه سومی وجود دارد و آن، پرداختن به برنامه ها و مطالعاتي است که هم مورد علاقة ماست و هم در طول سال تحصيلي، مجالي براي آنها نمي يابيم.
اوقات تابستانه، عنواني است که به ويژگي فرصت هاي ايام تعطيلات، اشاره دارد.
در کنار سفرهاي تفريحي و زيارتي و ديدار اقوام و صلة رحم و بازديدهاي علمي و رفتن به جاهاي ديدني و ديدار اماکن تاريخي و به اصطلاح، سير و سياحت که فرمان قرآن نيز هست (قل سيروا في الارض...)، مي توان به فرا گرفتن مجموعه اي از مهارت ها و مطالعة برخي از کتاب ها و طي کردن بعضي از دوره ها هم پرداخت که در ايام تحصيل، فرصتش نيست. اين کارها، بهره وري از عمر را مي افزايد و جلوي حسرت و غفلت و خسارت عمر را مي گيرد.
🔹گسترة دانش
هيچ مکتب و آييني به اندازة اسلام، مشوق علم آموزي و درج گذار و کسب دانش و معرفت نيست؛ اما بايد توجه داشت که علم، تنها همان نيست که در کلاس هاي درس و در ترم هاي تحصيلي فرا مي گيريم.
امام علي عليه السلام مي فرمايد: «علم بياموزيد؛ زيرا آموختن علم، حسنه است؛ بررسي و تکرار دانش، تسبيح است؛ جست وجو براي علم و کاوش علمي، جهاد است؛ ياد دادن دانش به کسي که آن را نمي داند، صدقه است. علم و دانش، انيس تنهايي جويندة دانش است و همنشين او در تنهايي است و سلاح او بر ضد دشمنان است و ماية آراستگي دوستان است؛ ماية حيات دل هاست و به بدن ها نيرو مي بخشد و به وسيلة علم است که توفيق اطاعت و پرستش خدا فراهم مي آيد».
همين يک حديث، در بيان فضيلت علم و گسترة دانش و انواع بهره گيري ها و بهره رساني هاي علمي و آثار و نتايج مختلف آن کافي است. در احاديث فراواني هم ملاک و معيار انسان، سطح علمي و اندازة دانش و معرفت او به شمار آمده، رواياتي با اين مضمون که «ارزش هر کس و جايگاه و منزلتش، معرفت اوست» فراوان است که با عبارت هاي گوناگون بيان شده است.
فرصت تابستاني، مجالي براي تنوع بخشي به حوزة دانش خويش و رفتن به سراغ دانستني هاي سودمند است.
از امام کاظم عليه السلام روايت است که: «دانش مردم را در چهار چيز يافتم؛ اول، آن که پروردگارت را بشناسي؛ دوم، آن که بياموزي با تو چه کرده و به تو چه بخشيده است؛ سوم، آن که بداني از تو چه خواسته است و چهارم، آن که بشناسي چه چيزي تو را از دين خارج مي سازد».
اين حديث اشاره دارد به اين که علم، دايره اي وسيع تر از دانش هاي رسمي و متداول دارد که به آنها مشغوليم و ايام تحصيل ما به فراگيري آنها سپري مي شود. به عبارتي مي توان گفت چهار علم سودمند و دانش ضروري و اولويت دار که در فرصت هاي غيردرسي مي توان به کسب آنها پرداخت و دانش خود را در حوزة آن تقويت کرد، عبارتند از:
1. خداشناسي و معرفت الله و مباحث اعتقادي.
2. نعمت شناسي و توجه به مواهب الهي به بشر.
3. دين شناسي و آموختن تکاليف و وظايف.
4. آسيب شناسي و ياد گرفتن آن چه سبب گمراهي و بيراهه رفتن انسان مي گردد.
و تابستان، فراغتي مناسب براي افزايش چنين دانستني هايي است.
#ادامه_دارد
#به_کانال_نشریه_دانشجویی_پرسمان_بپیوندید
https://eitaa.com/porsemanmag/666
🔴 فرصت هاي تابستاني، فرصت سازی يا فرصت سوزی 2⃣
🔸جواد محدثي
🔹تعطيلي، هرگز!
بر اساس آن چه گفته شد، نمي توان تابستان را فرصت تعطيلات دانست. وقتي فکر و ذهن و حافظه تعطيل شود، جايگزين آن، بطالت است و هرگز مباد که يک فرزانه آگاه، به اين خسارت تن دهد و به اين تعطيلي راضي گردد.
خود شما هم وقتي بخواهيد به کودني، کم عقلي و بي خاصيتي عقل کسي اشاره کنيد، مي گوييد: «او تعطيل است»؛ يعني فکر و احساس و عقلش کار نمي کند. پس، تعطيلي را مجال ورود به عرصه زندگي ندهيم.
🔹مياساي ز آموختن يک زمان....
قرآن کريم، وقتي مي خواهد از آبادي هاي ويران شده و اقوام هلاک شده و تباه گشته ياد کند، از تعبير «و بئر معطله» استفاده می کند؛ يعني چاه رها شده و تعطيل شده. چشمه و چاه، آب و آباداني مي آورد؛ به شرط آن که از آن بهره بگيرند و از چاه، آب بکشند و مزرعه ها را سيراب کنند. اگر چاهي تعطيل شود، يعني سراغش نروند و از آن آب نکشند و بهره نبرند، به تدريج مي خشکد و منافذ آبي آن مسدود مي شود.
اگر ما در تابستان ها تعطيل باشيم، يعني از فکر و هوش و حافظه و اوقات خود بهره نبريم، هم دانسته هايمان کمرنگ و گاهي فراموش مي شود، هم ذوق و شوق آموختن کم مي شود و هم قدرت فراگيري کُند شده، کاهش مي يابد؛ مثل همان چاهي که از آن، آب برداشت نکنند.
امام علي عليه السلام مي فرمايد: «فرصت را درياب؛ پيش از آن که مايه اندوه شود».
اين غصه و اندوه، براي کساني است که بهترين فرصت هاي عمر را هدر دهند و استعدادهاي جسمي و فکري و زماني خود را معطل بگذارند و خود را تعطيل کنند.
🔹به اميد تابستان
بسيار اتفاق مي افتد که کار امروز را به فردا مي افکنيم و کار ايام تحصيل را به تابستان.
اصل تقسيم بندي زمان بر اساس اولويت هاي کاري، مطلوب است؛ به شرط آن که هر کار را در زمان خاص خودش انجام دهيم.
از ضرب المثل هاي فارسي است که «کار امروز، به فردا مفکن». اين از آن جهت است که کسي که کار امروز را به فردا مي افکند، کار فردا را هم به پس فردا خواهد افکند و هميشه عقب مي ماند. چه بسا کارهايي را که در طول سال، فرصت انجام آنها را نمي يابيم و مي گوييم: ان شاء الله در تابستان که تعطيليم و فرصت داريم، انجام مي دهيم. تابستان هم مي آيد و مي رود و آن کار همچنان بر زمين مي ماند.
به تأخير انداختن کار و امروز و فردا کردن را «تسويف» می گويند.
اگر زمان بندي و برنامه ريزي، چنان باشد که تابستانمان مفيد گردد، بسيار خوب است؛ ولي اگر اين «تسويف» و به آينده انداختن، سبب گردد که از کار بمانيم، مايه اندوه و خسران است.
پيامبر صلي الله عليه وآله به ابوذر فرمود: «اي اباذر! از تسويف عمل (کار امروز را به فردا افکندن) بپرهيز؛ زيرا ارزش کار تو به امروز توست و براي پس از امروز نيست. اگر فردايي داشتي، در فردا هم چنان باش که امروز بودي و اگر فردايي نداشتي، پشيمان نخواهي شد که امروزت را از دست دادي...».
امام باقر عليه السلام نيز فرمود: «از تسويف بپرهيز که آن دريايي است که هلاک شدگان در آن غرق مي شوند».
اين هلاکت (تباه شدن عمر و انرژي و فرصت و جواني) از آنِ کساني است که ايام تحصيل، کارهايي را که بايد انجام دهند، به تابستان و تعطيلات تابستاني موکول کنند و تعطيلات هم مجال و عمر آنان را چنان بخورد و بسوزاند که دستاوردي نداشته باشند.
باري، فرصت تابستان را مغتنم بشماريم. فرصت ساز باشيم نه فرصت سوز!
#به_کانال_نشریه_دانشجویی_پرسمان_بپیوندید
https://eitaa.com/porsemanmag/666