🔰 افتتاحیه دومین نمایشگاه تخصصی پژوهشهای فقهی
🔸همزمان با هفته پژوهش، مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام، میزبان مراکز تخصصی فقهی حوزوی در دومین نمایشگاه تخصصی پژوهش های فقهی خواهد بود.
🔸مدیر دفتر انتشارات مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام در گفت و گو با خبرنگاران گفت: با عنایات الهی و الطاف اهل بیت علیهم السلام، سال گذشته به ابتکار مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام و تأکیدات فقیه بزرگوار حضرت آیت الله حاج آقا محمد جواد فاضل لنکرانی، اولین نمایشگاه تخصصی پژوهشهای فقهی برگزار شد که مورد استقبال بسیار علما، اساتید و پژوهشگران حوزه و دانشگاه قرار گرفت.
ادامه خبر در:
🔻خبرگزاری قدس آنلاین
🌐https://qudsonline.ir/xb3wP
🔻خبرگزاری کتاب (ایبنا)
🌐https://www.ibna.ir/news/502386/
🔻خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا)
🌐https://iqna.ir/fa/amp/news/4187289
🔻خبرگزاری شبستان
🌐https://www.shabestan.news/news/1738452/
🔻خبرگزاری حوزه
🌐https://hawzahnews.com/xczrD
🔻خبرگزاری رسا
🌐https://rasanews.ir/fa/news/747588/
🔻خبرگزاری شفقنا
🌐https://fa.shafaqna.com/news/1703376
🔻خبرگزاری سپهر فردا
🌐https://sepehrefarda.ir/News/2879
🔻سایت انتشارات
🌐http://pub.markazfeqhi.com/news
#بازتاب_خبری
🌐https://eitaa.com/joinchat/3949592944C0267770f28
🆔 @pajuheshmarkazfeqhi
🔰فهرست نشستهای دوّمین نمایشگاه تخصّصی پژوهشهای فقهی
🕕ساعت ۱۸
◀️ مرکز فقهی ائمه اطهار علیهمالسلام
#هفته_پژوهش
#مرکز_فقهی_ائمه_اطهار_علیهمالسلام
#نشست
🌐https://eitaa.com/joinchat/3949592944C0267770f28
🆔 @pajuheshmarkazfeqhi
🔰افتتاح دومین نمایشگاه تخصصی پژوهشهای فقهی
🔹بازدید: هر روز ساعت ۱۴ الی ۲۰
🔸نشست علمی در نمایشگاه: ساعت ۱۸
◀️ تخفیف ویژه اساتید و طلاب
🌐https://www.hawzahnews.com/photo/1125259
🌐https://www.iribnews.ir/00HA6p
🌐ibna.ir/x6hn9
🌐https://eitaa.com/joinchat/3949592944C0267770f28
🆔 @pajuheshmarkazfeqhi
✅ قابل توجّه اساتید و پژوهشگران فرهیخته
🗓 امروز: جمعه ۲۴ آذر ۱۴۰۲ میزبان شماییم در:
🔰نشست "ضرورت ساز و کار بهرهگیری فقه از سایر علوم در شناخت موضوعات"(ارائهدهنده: حجت الاسلام و المسلمین حجت الله بیات)
🔰نشست معرّفی و بررسی کتاب "الموسوعة الفقهية الميسرة" (ارائهدهنده: حجت الاسلام و المسلمین شیخ محمد علی انصاری)
🔽 مکان: مرکز فقهی ائمه اطهار علیهمالسلام/محلّ نمایشگاه تخصصی پژوهشهای فقهی
◀️ زمان: ساعت ۱۸
🌐https://eitaa.com/joinchat/3949592944C0267770f28
🆔 @pajuheshmarkazfeqhi
240119_0922~1.mp3
48.71M
🎧فایل صوتی
🔰نشست علمی بهرهگیری از سایر علوم در شناخت موضوعات
✍️ارائه دهنده:
حجت الاسلام والمسلمین حجت الله بیات
"رئیس مرکز موضوع شناسی احکام فقهی"
🗓جمعه 24 آذر
🏢 دومین نمایشگاه تخصصی پژوهشهای فقهی - مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام
#موضوع_شناسی
#فقهی
#نشست_علمی
#هفته_پژوهش
🌐https://eitaa.com/pubmarkazfeqhicom
🆔 @pajuheshmarkazfeqhi
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎧فایل صوتی
🔰نشست معرفی الموسوعة الفقهية الميسرة
✍️ارائه دهنده:
حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ محمد علی انصاری/مؤلف ارجمند
🗓جمعه 24 آذر
🏢 دومین نمایشگاه تخصصی پژوهشهای فقهی - مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام
#الموسوعة_الفقهیة_الميسرة
#فقهی
#نشست_علمی
#هفته_پژوهش
🌐https://eitaa.com/pubmarkazfeqhicom
🆔 @pajuheshmarkazfeqhi
🔼🔼🔼
🔘 در سلسله نشستهای نمایشگاه تخصصی پژوهشهای فقهی مطرح شد:
اثر الموسوعة الفقهية الميسرة، حاصل چهل سال تلاش و زحمت شبانه روزی مستقل است./رهبری عزیز انقلاب در جلسات مختلف که در برخی حاضر بودم، این موسوعه را ستودهاند.
🔰اوّلین نشست از سلسله نشستهای «دوّمین نمایشگاه پژوهشهای فقهی» با حضور اساتید، محقّقان و پژوهشگران، در مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام برگزار شد.
🔻در این نشست که به مناسبت هفته پژوهش برگزار میشد، استاد و دانشمند برجسته حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ محمد علی انصاری، مؤلف اثر گرانسنگ «الموسوعة الفقهیة المیسرة»، ضمن ابراز خرسندی از برگزاری چنین نمایشگاهی در حوزه علمیه قم، مروری بر تاریخچه تألیف الموسوعة الفقهية المیسره داشتند.
◀️ایشان درباره ایده تألیف این موسوعه فرمود: در اوائل انقلاب اسلامی ایران، چون موسوعه موسوم به جمال عبد الناصر را دیده بودم، به خود میگفتم چقدر خوب بود که در فقه امامیه هم، چنین موسوعهای داشته باشیم. با برخی از برادران این امر را مطرح کردم، ولی چون نیازمند شرایط و امکانات بسیاری بود، لذا فقط در عالم ایده باقی ماند.
▫️وی در ادامه این نشست بیان کردند: به هر حال در سال ۱۳۶۳، عزم را جزم نمودم تا این ایده عملی شود. از همان موقع مشغول جمع آوری اصطلاحات فقهی و اصولی شدم. ابتدا چهار هزار اصطلاح فقهی و هزار اصطلاح اصولی را جمع آوری کردم. در ابتدا روش کتابت را بر اساس ماده اصطلاحات شروع کردم، مثلاً استصحاب در «صحب» یعنی حرف (ص) میآمد. سپس بر این اساس مقداری از اصول را تدوین نمودم و در هر مرحله از کار با اهل نظر مشورت میکردم. با مشورت اهل فن به این نتیجه رسیدم که ترتیب عناوین و اصطلاحات را بهتر است بر حسب چگونگی تلفظ کلمه باشد که این روش خیلی سهل و آسان تر است. بنابراین دوباره اصطلاحات را بر اساس روش جدید مرتب نمودم.
🔸استاد برجسته حوزه علمیه قم در ادامه، با اشاره به دشواریهای تألیف این کتاب فرمود: در این مرحله، ادامه کار اصولی را متوقّف نمودم و شروع به کتابت فقه کردم. در حدود سه چهار سال، توانستم جلد اوّل را آماده سازم و آن را خدمت آقایان علماء و دانشمندان تقدیم کنم. از نکات مهمّی که حضرت استاد معظم آیت الله وحید خراسانی زاد الله فی عمره و آیت الله هاشمی شاهرودی قدس سره پس از دیدن این جلد فرمودند اینکه کتاب «موسوعة الفقه الاسلامی» کویتیة را ببینم که با مشاهده آن، نظرم درباره موسوعه نویسی کاملتر شد.
🔸معظم له در قسمت دیگری از این نشست، با اشاره به زحمات چهل ساله تألیف این اثر، گفتند: واقعا از تمام وقتم برای به نتیجه رسیدن این اثر مهم تلاش می کنم و حتی در ایام شهادات، جز چند روضه شرکت نمی کنم و همه اش مشغول این هستم تا بلکه توفیق پیدا کنم که این اثر را به اتمام برسانم که اکنون در حال تألیف جلد هجدهم هستم و بنظرم نصف راه طی شده است. الحمدلله نتیجه این زحمت این شد که اثر مورد استقبال بزرگان و علمای قم و نجف و اساتید و محققان قرار گیرد. رهبری عزیز انقلاب در جلسات مختلف که در برخی حاضر بودم، این موسوعه را ستودهاند.
🔺ایشان در قسمت پایانی، با اشاره به برخی امتیازات این موسوعه، فرمود: از امتیازات این موسوعه فقهیه، اشتمال آن بر ملحق اصولی است. وجه آن هم این است که علم اصول و فقه در هم آمیختهاند و گاهی تفکیک ناپذیرند؛ بلکه یک اصطلاح ممکن است هم در فقه و هم اصول با دو لحاظ مورد بحث قرار گیرند که خالی از ارتباط باهم نیستند و مراجعه کننده ممکن است به دو بحث نیاز داشته باشد؛ مانند اجتهاد، اجماع، تقلید، خبر و مانند آن. همچنین اشتمال موسوعه بر مسائل مستحدثه که تلاش کرده ام مسائل مستحدثه مهمی، مانند: تلقیح صناعی، تغییر جنسیت و مانند آن در این اثر آورده شود.
🗓شایان ذکر است که مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام در دومین نمایشگاه تخصصی پژوهشهای فقهی از ۲۳ الی ۲۹ آذر با میزبانی از مراکز و ناشران تخصصی فقهی هر روز از ساعت ۱۴ الی ۲۰ پذیرای اساتید فرهیخته و محققان خواهد بود و هر روز ساعت ۱۸، مؤسسات تخصصی فقهی شرکت کننده، به معرّفی آثار و منشورات جدید خود و نیز برگزاری نشستهای علمی مرتبط میپردازند.
#معرّفی_اثر
#الموسوعة_الفقهیة_الميسرة
#فقهی
#نشست_علمی
#هفته_پژوهش
🌐https://eitaa.com/pubmarkazfeqhicom
🆔 @pajuheshmarkazfeqhi
🔼🔼🔼
در سلسله نشستهای نمایشگاه تخصصی پژوهشهای فقهی مطرح شد:
اجتهاد، فعالیتی ترکیبی از شناخت موضوع و استنباط حکم است./مقام معظم رهبری بارها در مباحث استدلالی فقهی خود به تحقیقات مرکز موضوعشناسی مراجعه و از آن نام بردهاند.
🔰حجت الاسلام والمسلمین بیات مدیر محترم مرکز موضوع شناسی فقهی در دومین نشست علمی در «دومین نمایشگاه تخصصی پژوهشهای فقهی» که در مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام برگزار شد، درباره «ضرورت ساز و کار بهرهگیری فقه از سایر علوم در شناخت موضوعات» سخنان مهمی ایراد کردند.
🔸در این جلسه که با حضور اساتید و فرهیختگان در محلّ نمایشگاه تخصصی پژوهشهای فقهی برگزار شد، ایشان با اشاره به مسائل و موضوعات مستحدثه دنیای امروز، نیاز فقیه به موضوع شناسی را مضاعف عنوان کرده و گفتند: موضوعات امروز مانند گذشته بسیط و ساده نیست که فقیه بتواند به راحتی فتوا دهد؛ بلکه امروز با موضوعات پیچیدهای روبرو هستیم که تا برای فقیه روشن نشود، صدور فتوا به درستی صورت نمیگیرد. اجتهاد، فعالیتی ترکیبی از شناخت موضوع و استنباط حکم است.
🔻استاد سطوح عالی حوزه با اشاره به روز وحدت حوزه و دانشگاه، موضوعشناسی را یکی از محورهای وحدت مطرح کردند و افزودند: در این عرصه، محققان و پژوهشگران موضوع شناس ما با همکاری علمی اساتید متخصص رشتههای مورد نظر میتوانند به دستگاه اجتهاد کمک شایانی نمایند. حوزه علمیه با رویکرد فقهی و دانشگاه با نگاه علمی، میتوانند همافزایی خوبی به نفع گرهگشایی در مباحثی که امروزه جامعه و نظام بدان نیاز دارد، داشته باشند.
🔸مدیر مرکز موضوع شناسی فقهی، با تأکید بر اینکه امروز ضرورت موضوع شناسی بر کسی پوشیده نیست، بیان داشتند: با توصیههای مقام معظم رهبری و مراجعه و نام بردن معظم له در مواضع مختلف از تحقیقات این مرکز و نیز تأکید مراجع معظم تقلید بر این امر، ضرورت موضوعشناسی برهیچ محققی پوشیده نمانده است؛ بلکه آنچه که امروز در این عرصه مهم است سخن از ساز و کار استفاده از دانش های مختلف در این امر است.
🔹حجت الاسلام و المسملین حجت الله بیات در ادامه با اشاره به لزوم تبیین چگونگی تعامل دانش فقه با سایر علوم جهت شناخت موضوعات گفتند: ما در اینجا با سه پرسش فرعی مواجهیم که عبارتند از ضرورت بهره گیری از سایر علوم برای شناخت موضوعات، پیش نیازهای بهره گیری بهینه از سایر علوم برای شناخت موضوعات و نیز ساز و کار و فرآیند بهره برداری از سایر علوم در شناخت موضوعات.
🔺وی در قسمت دیگری از این نشست، به پیش نیازهای بهره برداری از سایر علوم برای شناخت موضوعات پرداخته و افزودند: اجتهادی بودن موضوع شناسی، توجه به مناسبات حکم و موضوع، توجه به مکعبی بودن موضوعات، توجه به متغیر بودن موضوعات و توجه به علل تغییر موضوعات، از جمله پیش نیازهای بهره برداری از سایر علوم برای شناخت موضوعات محسوب میشوند.
▫️استاد حوزه علمیه قم، با اشاره به لزوم تبیین ساز و کار و فرآیند بهره برداری از سایر علوم در شناخت موضوعات، ادامه دادند: در اولین مرحله این ساز و کار، پنج گام اساسی را باید دنبال کنیم که عبارتند از تعیین نوع موضوع از نظر میزان تصرفات شارع، کشف و تعیین عناوین و جنبه های فقهی مرتبط با علوم، تعیین دانش های مرتبط با موضوع مورد نظر، رجوع به متخصصان دانش مرتبط با موضوعات و جمع آوری اطلاعات مؤثر در جنبه های فقهی مرتبط با موضوعات.
🔸مدیر محترم مرکز موضوع شناسی فقهی، مرحله دوم ساز و کار را انتقال اطلاعات به دستگاه فقاهت عنوان کرده و گفتند: این مرحله هم دارای پنج گام اساسی است که باید این مراحل بخوبی طی شود تا به نتیجه مطلوب برسیم. اولین گام، تحلیل فقهی اطلاعات به دست آمده از سایر علوم و گام دوم تعیین راهکارهای برون رفت از موانع شناختی است. جمع بندی نهایی اطلاعات به دست آمده و ایجاد پیوند بین نتیجه نهایی و ابعاد و عناوین فقهی به عنوان سومین و چهارمین گام و عملیات اجتهاد و صدور حکم فقهی درباره موضوع آخرین گام این مرحله خواهد بود.
ایشان در پایان این نشست، با تقدیر و تشکّر از مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام برای برگزاری این نمایشگاه، از عنایات آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی به مرکز موضوع شناسی تقدیر و تجلیل نمودند.
🔸لازم به ذکر است که دومین نمایشگاه تخصصی پژوهشهای فقهی به مناسبت هفته پژوهش از ۲۳ الی ۲۹ آذر به میزبانی مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام و با شرکت مراکز و ناشران تخصصی فقهی هر روز از ساعت ۱۴ الی ۲۰ میزبان اساتید، پژوهشگران و محققان خواهد بود و هر روز ساعت ۱۸، مؤسسات و مراکز شرکت کننده به معرفی آثار و منشورات جدید خود و نیز برگزاری نشست های علمی مرتبط خواهند پرداخت.
#فقهی
#نشست_علمی
#هفته_پژوهش
🌐https://eitaa.com/pubmarkazfeqhicom
🆔 @pajuheshmarkazfeqhi
✅ قابل توجّه اساتید و پژوهشگران فرهیخته
🗓 امروز: دوشنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۲ میزبان شماییم در:
🔰نشست «شناخت معیارهای تغییر و تعیین جنسیت ترنسها» (ارائهدهنده: حجت الاسلام و المسلمین رحمتی)
🔰نشست: معرّفی و بررسی کتاب «روایات فقه پزشکی» (ارائهدهنده: حجت الاسلام و المسلمین محمدعلی قاسمی)
🔽 مکان: مرکز فقهی ائمه اطهار علیهمالسلام/محلّ نمایشگاه تخصّصی پژوهشهای فقهی
◀️ زمان: ساعت ۱۸
🌐https://eitaa.com/joinchat/3949592944C0267770f28
🆔 @pajuheshmarkazfeqhi