اَلَن گروچی (١٩٠۶ - ١٩٩٠) اقتصاددان نهادگرای آمریکایی، در سال ١٩٣١ دکتری خود را از دانشگاه ویرجینیا گرفت و بهمدّت ۵٠ سال در دانشکدۀ اقتصاد مریلند تدریس کرد. گروچی در سال ١٩٧٧ بازنشسته شد و در سن ٨٣ سالگی بر اثر بیماری سرطان درگذشت.
کتاب «تفکّر اقتصادی مدرن» مهمترین اثر گروچی است که اولینبار در سال ١٩۴٧ به چاپ رسید. گروچی هدف از تألیف این کتاب را «بررسی ماهیت و اهمیت جنبش بازسازی علم اقتصاد در آمریکا» میداند. در سه دهۀ ابتدایی قرن بیستم، جنبش آمریکاییِ اصلاح و بازبینی علم اقتصاد، «نهادگرایی» نامیده میشد و اقتصادی که این جنبش قائل به آن است، «اقتصاد نهادی». در واپسین سالهای حرفهای تورستن وبلن (١٨۵٧ - ١٩٢٩) که بسیاری او را پایهگذار مکتب نهادگرایی میدانند، اقتصاددانانِ آمریکاییِ دیگری نیز به عرصه آمدند که عنایت کامل به لزوم بازسازی اقتصاد داشتند. نسل جوانِ دگراندیش اقتصادی وجه مشترک زیادی با وبلن دارند اما تفکر خود را «اقتصاد نهادی» نمینامند و برای توصیف این اقتصاد جدید از واژگانی مانند «اجتماعی»، «تجربی» و «جمعی» استفاده میکنند. لذا گروچی برای توصیف اقتصادِ سدۀ بیست از دید وبلن، کامنز، میچل، جِی. اِمو کلارک و سایر قائلان به دگراندیشی اقتصادی، از اصطلاح «کلنگر» استفاده کرده است.
کتابهای «سیستمهای اقتصاد تطبیقی» منتشرشده در سال ١٩٧٧ و «بازسازی اقتصاد: تحلیلی از مبانی اقتصاد نهادی» منتشرشده در سال ١٩٨٧ از آثار دیگر گروچیاند. او بنیانگذار و برای دورهای رئیسِ انجمن اقتصاد تکاملی بود.
#تاریخ_اندیشه_اقتصادی
#اقتصاد_سیاسی
#نقد_کاپیتالیسم
با عدالت یاوران قصد همراه شوید 👇
https://eitaa.com/qasd_ir
انحصارگران میگن؛
قیمتگذاری نکنید، حتی با تضمین سود متعارف. نظارت هم که شدنی نیست. بازار را رها کنید، خودش بلد است، تخصیص منابع بدهد.
اینها که او میگوید، فراهم کردن شرایط برای تعیین قیمت عادلانه نیست، ایجاد محیط مناسب او برای دریدن مردم با اشتهای سیری ناپذیرش است.
✍دکتر رضا غلامی
#تحلیل_اقتصادی
#عدالت_اقتصادی
با عدالت یاوران قصد همراه شوید 👇
https://eitaa.com/qasd_ir
«فریب برای گرانسازی»!
رییس پژوهشگاه سیاستگذاری شریف میگوید برخلاف بیشتر کشورهای دنیا مثل چین، مصرف مردم ما افزایشی است!
اما طبق گزارش رسمی توانیر،علیرغم رشد تعداد مشترکین خانگی؛ امسال ۲۰۸میلیون کیلووات ساعت #کمتر از پارسال مصرف کردند!
او ادعا میکند رشد اقتصادی ۲درصد اما رشد مصرف انرژی ۷درصد است!
درحالیکه باز هم طبق آمار، رشد اقتصادی در تابستان اخیر به بیش از ۷درصد رسید اما رشد مصرف برق نسبت به پارسال ۳.۳درصد و نسبت به ۱۲سال قبل فقط ۵.۲درصد است!
تازه این رشد هم درحالی بوده است که جمعیت کشور، تعداد مشترکین برق و نیز تولید کشور قابل مقایسه با ۱۲سال پیش نیست.
درباره کشورهای خارجی نیز آمار اشتباه است.
در پایان اما پس از بیان این آمارهای #غلط میگوید این موضوع معلول قیمتهای ارزان انرژی در ایران است!
اما سوال ما این است که هدفتان از بیان این حرفهای از اساس نادرست چیست و دقیقا از جان مردم چه میخواهید؟!!
✍سیدامیرحسین حسینی
#تحلیل_اقتصادی
#عدالت_اقتصادی
با عدالت یاوران قصد همراه شوید 👇
https://eitaa.com/qasd_ir
🔴 دانشگاه عمومی هم پولی شد!
منطق صداسیما برای پولی کردن تبلیغات انتخابات، این بوده که نامزدهای بیانگیزه، وقت صداسیما را نگیرند.
🔺اولاً ورود تمام نامزدها در دایره تبلیغات سالم، گرم کردن تنور انتخابات است و کمک به مشارکت.
🔺ثانیاً چنانچه برخی افرادی که از سر ماجراجویی وارد انتخابات میشوند مواضع و رفتارهای سبک و نامعقولی هم از خود نشان دهند، به حساب برنامه طنز میتوان گذاشت که آنتن صداسیما مملو از آن است.
🔺ثالثاً برای جلوگیری از تبلیغات مسموم رایج در فضای انتخابات، از جمله توزیع چلوکباب و بنرهای ۴۰ متری و میتینگهای مجلل و ... ، باید هرچه بیشتر رجوع مردم به صداسیما برای شناخت درست و حسابی نامزدها افزایش یابد. و صداسیما بشود مرجع تشخیص و رای آوری، نه لیستبندها.
🔺رابعاً صداسیما دانشگاه عمومی است ولی سهمش از آگاهی بخشی به مردم، در مقایسه با فضای مجازی کم است و باید بدینوسیله جبران شود.
پ.ن.: این انتقاد، منافی عملکرد ارزشمند تیم مدیریت صداسیما در کل نیست.
✍دکتر روح الله ایزدخواه
#تحلیل
با عدالت یاوران قصد همراه شوید 👇
https://eitaa.com/qasd_ir
حمید دباشی, استاد دانشگاه کلمبیا, در مقاله ای که بتازگی در Middle East Eye منتشر کرده، با عنوان: "از نازیسم هایدگری گرفته تا صهیونیسم هابرماسی، همواره رنج «دیگری» اهمیت ناچیزی داشته"، مینویسد:
-- تصور کنید ایران، سوریه، لبنان یا ترکیه با حمایت کامل تسلیحاتی و دیپلماتیک از طرف چین و روسیه، قصد و امکانات لازم برای بمباران تلآویو را بمدت سه ماه بهصورت شبانهروزی و کشتار دهها هزار اسراییلی، معلولیت افراد بیشمار، بیخانمان شدن میلیونها انسان، و تبدیل شهر به تلی از آوار غیر قابلسکونت، مانند غزهی امروز را داشتند. تنها برای چند ثانیه تصور کنید که ایران و متحدانش به عمد بخشهای پرجمعیت تر تلآویو، بیمارستانها، کنیسهها، مدارس، دانشگاهها، کتابخانهها، یا در واقع هر مکان پر تراکم شهری را هدف قرار میدادند تا از حداکثر تلفات غیرنظامی اطمینان حاصل کنند و به دنیا اعلام میکردند که صرفا بدنبال نتانیاهو و کابینهی جنگی او هستند.... سپس از خود بپرسید که ایالاتمتحده، بریتانیا، کانادا، استرالیا، اتحادیه اروپا و بالاخص آلمان، در عرض بیست و چهار ساعت پس از وقوع این سناریوی خیالی، چه میکردند؟
اکنون به واقعیت بازگردید و این حقیقت را موردتوجه قرار دهید که از ۷ اکتبر (و چندین دهه قبل تر از این تاریخ) تاکنون متحدان غربی تلآویو نهتنها شاهد رفتارهای اسراییل با مردم فلسطین بودهاند، بلکه تجهیزات نظامی، بمب، مهمات و پوشش های دیپلماتیک نیز برای آنها فراهم کردهاند، و در عین حال رسانههای آمریکایی توجیهات ایدئولوژیکی برای کشتار و نسلکشی فلسطینیان را ارائه کردهاند.
سناریوی تخیلی ذکر شده، حتی برای یک روز هم توسط نظم موجود جهانی قابلتحمل نخواهد بود. برای اوباشان جنگی ایالاتمتحده، اروپا، استرالیا و کانادا که تماما حامیان اسراییل هستند، ما مردمان بیپناه جهان، درست مانند فلسطینیان، به حساب نمیآییم و بهرسمیت شناخته نمیشویم. این تنها یک واقعیت سیاسی نیست، بلکه مرتبط به فرضیات اخلاقی و جهان فلسفی آنچیزی است که نام «غرب» بر خود نهاده است.
هیچیک از مایی که در بیرون از این دایره فرضیات اخلاقی اروپایی قرار داریم، در درون جهان فلسفی آنها وجود نداریم. اعراب، ایرانیان، مسلمانان، مردم آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین، ما هیچکدام، موجودیت واقعی برای فیلسوفان اروپایی نداریم، جز زمانی که بصورت یک تهدید متافیزیکی دیده میشویم که باید مغلوب و خاموش شود.
از امانوئل کانت و گئورگ ویلهلم فردریش هگل شروع میکنیم و با امانوئل لویناس و اسلاوی ژیژک ادامه میدهیم، ما موجودات عجیب الخلقه، اشیا بی جان و سوژه های قابل بررسی هستیم که وظیفه رمزگشایی از ما بر عهده مستشرقان گذاشته شده، و بدین ترتیب، کشتار دهها هزار نفر از ما توسط اسراییل یا آمریکا و متحدان اروپاییش، لحظهای درنگ و تأمل در ذهن فیلسوفان اروپایی ایجاد نمیکند.
شما مخاطبان اروپایی تبار اگر شک دارید، تنها نگاهی به فیلسوف برجستهی اروپایی یورگن هابرماس و چند تن از همکارانش بیندازید، که در اقدامی حیرتانگیز و با توحشی سنگدلانه، از کشتار فلسطینیان توسط اسراییل حمایت کردند.
پرسش اکنون دیگر این نیست که ما در مورد هابرماس که در حال حاضر 94 ساله است، بهعنوان یک انسان ممکن است چه فکری بکنیم. پرسش اینست که ما دربارهی او بهعنوان یک دانشمند علوم اجتماعی، بعنوان یک فیلسوف و متفکر انتقادی چه فکری میتوانیم داشته باشیم. آیا آنچه او تصور میکند دیگر برای دنیا اهمیتی دارد، اگر که تاکنون داشته است؟
دنیا درباره یکی دیگر از فیلسوفان مشهور آلمانی، مارتین هایدگر، پرسشهای مشابهی را بخاطر وابستگیهای مذموم او به نازیسم مطرح کرده است. به نظر من، اکنون باید چنین سؤالاتی را در باره صهیونیسم گرایی خشن هابرماس و عواقب قابل توجه آن که میتواند بر چگونگی درک مجموعه آثار فلسفی او اثر بگذارد، بپرسیم.
اگر هابرماس ذرهای فضا در فرضیات اخلاقی خود برای مردمانی مانند مردم فلسطین قائل نیست، آیا هیچ دلیلی وجود دارد تا ما ارزش کل پروژه آثار فلسفی او را مرتبط به بقیه بشریت و فراتر از محدوده مخاطبان اروپایی هم تبار خودش، بدانیم؟
آصف بیات، جامعهشناس برجسته ایرانی، در نامهای سرگشاده به هابرماس گفت که سخنان او در مورد وضعیت غزه «با عقایدش در تناقض است». با تمام احترامی که برای آصف بیات قائلم اما نظر من خلاف او است. من معتقدم که بیاعتنایی هابرماس به مرگ و زندگی فلسطینیان کاملاً با حمایت او از صهیونیسم مطابقت دارد.
✍دکتر حمیدرضا مقصودی
#تحلیل
#طوفان_الاقصی
با عدالت یاوران قصد همراه شوید 👇
https://eitaa.com/qasd_ir
📖 اقتصاد سیاسی کرونا
✍ اساساً نابرابریهای اقتصادی بزرگی که در طول تاریخ بشر ایجاد شده ریشه در عواملی همچون جنگ، استعمار و غارت، پاندمیها و اپیدمیها و... دارد
معتقدیم پاندمی کرونا بازی با ترس و وحشت برای بازتوزیع ثروت و تحول در مدل حکمرانی جهانی بود..محیط اقتصاد سیاسی جهانی بعد از کرونا دستخوش تغییرات جدیدی شد. کتاب "ترس حکم میراند" که به همت پژوهشگران اندیشکده اقتصادی قصد نوشته شده در پی تشریح این نگاه متفاوت به مسئله است.
#کتاب_اقتصادی
با عدالت یاوران قصد همراه شوید 👇
https://eitaa.com/qasd_ir
برای چه در خانه گاز مصرف می کنید؟
برای چه در مسجد گاز مصرف می کنید؟
برای چه در هیات گاز مصرف می کنید؟
برای چه ...
خانه، مسجد، هیات و ... همگی در نگاه آماری متعارف، غیر مولد هستند.
پس اقتصاددانان متعارف، مصرف گاز در این نهاد ها را مصرف غیرمولد می دانند.
✍دکتر حمیدرضا مقصودی
#تحلیل_اقتصادی
با عدالت
یاوران قصد همراه شوید 👇
https://eitaa.com/qasd_ir
شما را از کاری که ما نکرده ایم می ترسانند، آنها غارت را تئوریزه می کنند، در لابی های شبانه برای دولت و ملت نقشه می کشند، به عیش و نوش مشغولند و به ریش همه ما می خندند، نه تنها ما، که جهان عاقل امروز هم دنبال تحقق هدف سمت راستی است اما آنها شما را از تصویر سمت چپ می ترسانند.
#دروغ
✍دکتر همت قلی زاده
با عدالت یاوران قصد همراه شوید 👇
https://eitaa.com/qasd_ir
♦️شعار گرانی در برابر منطق تولید
❎نئولیبرال های وطنی میگویند: در مورد بنزین #ناترازی داریم، یعنی مصرف بیشتر از تولید است، پس #گران_کنیم تا #مردم_کمتر_مصرف_کنند.
✅ولی مقام معظم رهبری می فرمایند: #تولید_را_زیاد_کنید که هم #خودکفا شویم (رفع ناترازی) و هم #صادرکننده (ایجاد تراز مثبت)،و مصرف بنزین را هم کنترل کنید با توسعه انرژیهای تجدیدپذیر
✍دکتر محمد جواد توکلی
#تحلیل_اقتصادی
با عدالت یاوران قصد همراه شوید 👇
https://eitaa.com/qasd_ir
اگر به اقتصاددانان متعارف دنیا بگویید، ما مازاد تراز تجاری داریم ولی نرخ ارز افزایشی است، سریعا شما را به روانپزشک معرفی می کنند.
ولی اگر ادامه بدهید که بیش از 40% واردات رسمی، قاچاق ورودی و 10% آن هم خروج سرمایه داریم، سریعا سیاست گذاران اقتصادی کشور شما را به روانپزشک معرفی می کنند.
✍فکاهیات اقتصادی ایران دکتر رضا غلامی
#تحلیل_اقتصادی
با عدالت یاوران قصد همراه شوید 👇
https://eitaa.com/qasd_ir
آنچه از بیانات دیروز رهبر انقلاب اسلامی نباید نادیده و ناشنیده گرفته شود:
🔸 تنها تأسّفی که من دارم این است که این #پیشرفتها برای مردم توضیح داده نشده و مطمئنّاً اکثر افراد کشورمان از این تلاشهایی که انجام گرفته و توفیقاتی که به دست آمده و ابتکاراتی که از نیروهای انسانی نخبهی ما سر زده، #بیاطّلاعند.
🔸 من دو سه مورد از این درخواستهایی را که آقایان داشتند یادداشت کردم:
۱. مجموعههای صنعتی #چندوجهی که گفته شد، نکتهی مهمّی است؛
۲. مسئله تأمین مالی و پیشنهادهایی که بعد برای #شرکتهای_متوسّط_و_کوچک شد، حرف درستی است و مسئله مهمّی است که باید دنبال بشود؛
۳. موضوع #آبیاری_نوین که برای #کشاورزی گفته شد، هم #صرفهجویی آب است، هم #افزایش_تولید کشاورزی و درآمد کشاورزان است.
۴. یکی از مشکلات کشور رشد نقدینگی است. خب وقتی که ما در این زمینه به سیاستهای انقباضی رو میآوریم، طبیعتاً منابعی که بانکها در اختیار فعّالان اقتصادی میگذارند محدود میشود؛ ما این محدودیّت را چه کار کنیم که به #بنگاههای_کوچک و متوسّط که اساس کار دست اینها است، یعنی #گستردهترین_بخش_فعّالیّت مال بنگاههای متوسّط و کوچک است، ضربه نخورد؟ این مدیریّت لازم دارد؛ این یکی از کارهای مهمّی است.
❗️اینها چیزهایی است که برای ما #حیاتی است؛ اینها یک چیزهایی است که برای ما لازم است.
✍دکتر علی سعیدی
#تحلیل_اقتصادی
با عدالت یاوران قصد همراه شوید 👇
https://eitaa.com/qasd_ir
🇮🇷در آغاز ایامالله #دهه_فجر و بهاری دیگر از انقلاب شکوهمند ایران اسلامی،🇮🇷
🌷 ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا و امام شهدا،
🌺فجر پیروزی انقلاب اسلامی را به محضر رهبر فرزانه انقلاب و مردم شریف و همیشه درصحنه میهن عزیزمان تبریک و شادباش عرض مینمایم
✅و از خدای سبحان توفیق احیای همیشگی و پاسداشت #ارزشهای انقلاب اسلامی بخصوص عدالت اسلامی را مسئلت داریم.
🎊ایام مبارک دهه فجر و یومالله ۲۲ بهمن بر همه مردم مسلمان ایران و آزادگان جهان مبارک باد!🎊
#دهه_فجر
با عدالت یاوران قصد همراه شوید 👇
https://eitaa.com/qasd_ir